5675
Dinoszaurusz és egyéb őslények.
  • 1sajat
    Jogomban áll kommenteket törölni, is ha kell megteszem.

Csak rajta!
  • 1sajat
    az ösztönök ugyanis átörökitődnek

Látod ez a te bajod. Megjegyeztél valamit úgy mondjuk 20-30 éve, és azóta egy tappodtat sem tájékozódtál. Akkor elmondom: Nem, az ösztönök nincsenek a genomban tárolva. Bele sem férne. Annak információtartalma, (az összes lehetséges) 1GB körüli mennyiség. Csoda, hogy szerveink és egyéb bonyolult dolgok benne lehetnek. Sajnos az ösztönök információtartalma ennek sokezerszerese. Már írtam: Sajnos nem tudjuk, hogy tárolódik. Feltételezzük, hogy egy jó részük nem a 3D-s térben leledzik.

Gondolom ezt nem negálod, hanem a te szavaiddal élve: "körberöhögsz". Megteheted, de ettől még amit leírtam az tényanyag.
  • W B
    Na jó, kertből laptopról írok, nem vagyok otthon. Szóval: Az értelmetlen alsó osztályos fantáziálgatásokat hagyjátok abba. Ezt is megéltem, primavisnak adok igazat. Jogomban áll kommenteket törölni, is ha kell megteszem.
    Persze olvad kőzetben úszkáló dínók... nem is beszélve arról, hogy szaporodáshoz felnövéshez anyag kell, az nem lesz a senniből.
    Basszus, 50 l tömény szesz után is baromság ez. Ne próbálkoz, legyél akárki.

Na, lehet még felnézek, én bulizni szeretnék e helyet... hagyjuk inkább. Normális, eszmefuttatást, aminek van valami alapja. (nem álmodozás)
  • primavis
    milyen ösztönök adatai? ha nem az örökitő anyagban (az ösztönök ugyanis átörökitődnek) akkor mégis hol?
  • primavis
    nem találtak meg semmit! elkövesedett fossziliából nem lehet kinyerni DNS-t! Pláne teljes genomot! Anélkül meg fújhatod!
  • 1sajat
    Nem kell aggódnod, megtalálták már a módját a DNS-lánc hiánytalan kinyerésének. A problémát nem ez okozza, hanem az, hogy a tulajdonságok, ösztönök "adatai" nem a DNS-láncban keresendők. Emiatt egy olyan magasrendű szervezet mint egy dinó, teljességgel életképtelenek lennének.
  • primavis
    Látszik, hogy nincsenek fogalmaid a foszilizálódás folyamatáról (sem). Ugyanis ennek során a tetem környezetében levő ásványi aynagok ioncserével beépülnek a szövetekbe, sejtekbe és annak alaktanát6szerkezetét megtartva kicserélik a szerves anyagát szervetlenre! Ergo, a DNS elpusztul. Ez már több tiz/százezer éves tetemeknél megtörténhet, nemhogy sok tizmillió éveseknél!
    Amit eddig találtak az csak fehérje töredékekből áll (pl. a T.rex combcsontjának vérképző szövetében), teljes genom, amivel a géntechnológia kezdhetne valamit, valószinütlen hogy fennmaradhasson! Találtak már elkövesedett szívet, agyat, legújabban egy dinó bébit, elkövesedett zsigerekkel, de DNS-t nem!
  • 1sajat
    Talán az sincsen megvárhatatlan messzeségben, hogy a fosszíliákból kinyert épenmaradt DNS-ekből valóban újjáépíthessék a dínókat. Tudom, csak film, de ugyan melyik film (sci-fi novella) nem teljesült be részben vagy egészben?
  • [NST]Cifu
    Megkérnék mindenkit, hogy kultúrált hangnemben, személyeskedés nélkül folytassa a fórumozást.

Köszönöm!
  • xelag
    Igazából azt a gondolatot, hogy egy élőlénynek nem lehet strapabíró bőre kicsit hülyeségnek tartom. Nem hogy gyémántból, annál jóval értékesebb és strapabíróbb bőrrel is rendelkezhet, főleg 65 év millió elteltével.
  • xelag
    Hogy kicsit feszítsem a húrt, vagy csak , hogy tudjuk folytatni a témát, válassz.
    Szóval nagyon sok dologban igazad van, érdekes állat lehet ez a medveállatka és igen! Az a teljesítmény, amit elbír, már az emberfelettinek számít! Viszont ne felejtsd el , hogy most egy 65 millió évvel ezelőtt élő lényről beszélünk, amihez nem igazán hasonlítanám a medveállatkát. Mégpedig azért nem, mert eleve strapabíróbb lények a dinoszauruszok, mint a mostani élőlények. Legalábbis én úgy gondolom, hogy jóval vastagabb bőrrel rendelkeztek, az izomzataiknak és a felépítésüknek köszönhetően többet elviseltek.
    A másik pedig, hogy 65 millió év elteltével elég jól fel lehet készülni testileg a hő ellenállására, főleg ha azt vesszük alapul, hogy minden egyes utód a föld felszínétől fokozatosan egyre inkább lentebb jött a világra, ami számukra az alap hőmérsékletnek számíthatott + az evolúciós változás is besegít. Ilyen módon úgy gondolom, hogy lehetséges akár a 4000 celsius fok elérése is. Amúgy meg senki sem tudhatja, hogy hány fok van a föld közepe felé haladva, nem gondolod, hogy a föld közepe, ami a gravitáció létrehozásáért is felelős egy olyan anyag, aminek bírnia kell a több ezer celsius fokot is? Tehát a kérdésem, milyen anyagból van a föld magja, mert hogy ellenállónak kell lennie az biztos, a halmazállapotát nem hiszem, hogy meglehetne mondani, de szerintem valahol a folyékony és a szilárd köztes állapota lehet. Szóval, szerintem, lehetséges egy olyan bőr létrejötte egy élőlény testén, ami elbírja a lenti hőmérsékletet, akár közvetlenül a föld magja mellett is. Az állításom pedig az, hogy az az élőlény ott is van!
  • 1sajat
    Semmit sem értettél a válaszomból. Azt hiszed veszettül támadlak, pedig nem. Segíteni próáltam, de sajnos nem tudok. Így jártam. És te is.

• szabod
    Persze nyílván velem van a gond. Van bármi szakmai hozzáértésed? Tanultál földtant, egy ici-picit is? Valószílűleg nem. "Lehetséges ,hogy jóval edzettebb "bőrrel" rendelkezik, mint ezek az ásványok." Igen biztos, csak példaként felhozom a spinellt, mint az egyik fő alkotóelemét az alsó köpenynek. Ez 8as keménységű a Mohs-skálán, majd biztos ebből lesz bőre a jószágainak vagy netán egyből gyémántból? Akkor a hőmérsékletről egy kicsit. Továbbra is a köpenyben járunk, 500°C-ról indulunk és eljutunk a Gutenberg-Wichert felületig, ahol már 4000°C van, ezen a hőmérsékleten a fémek megolvadnak, nemhogy egy élőlény kibírná. A medveállatka, ami az egyik legjobb túlélési képességekkel rendelkező állat is csak a 150°C-os bírja, de azt is csak rövid ideig. innentől nem is kellene továbbírnom, mert cáfolva van. De ha már itt járunk, akkor megint elmondom, hogy a légköri nyomás több 100-, 1000-szerese van odalent. Illetve még mindig ott van a primavis által felhozott táplálkozás probléma is,illetve hogy hogyan jutnak le olyan mélyre...

1sajat: bant azért kaphatnál, mert alreg vagy, beszélj a főreged nevében.
    A te érveléseddel is problémák vannak. 1. Ne hasonlítsuk a mélytengert a Föld belsejéhez. 2. Egy szóval sem mondtam, hogy miben hiszek és miben nem, nem kell áltlánosítani. Egyenlőre a földönkívüli életre sincs konkrét bizonyíték, de az egyértelemű, hogy nem lehetünk egyedül a világegyetemben. 3. Itt most a földi életről volt szó, azon belül is a "túlélő dinoszauruszokról". A földi, szén alapú élet nem képes ilyen körülmények között fentmaradni. Az hogy egy másik bolygón kifejlődött egy olyan létforma ami ezt tűri, az lehetséges, de ezt úgysem fogjuk a mi életünk alatt már megtudni, vagy ki tudja. 4. Bigott materalista? A tankönyv szent és sérthetetlen? Látszik, hogy nem ismersz. Lépést tartok a tudománnyal, és nyitott vagyok az új dolgokra, de vannak amelyek kiverik a biztosítékot. Mint ez is. Sok dolgot megcáfoltak mr, mint mondottad, de ezt, hogy ilyen mélységben éljen bármi is, na ezt nem fogják.
  • 1sajat
    Azt gondolom, hogy az ember bámulattal nézi a mélytengerek élővilágát. Ahová csak géppel tud lemerészkedni, oda például egy bálna minden további nélkül lemerül. Bámulattal nézi a madarak röptét, mert ő csak géppel tud felemelkedni. Vannak olyan feltételezések, hogy az UFO-k egy része afféle űrtehén, vagyis a kozmoszban képes élni, de le képes ereszkedni a Föld felszínére, vagy a mélytengereinkbe is. És végül vannak olyan feltételezések, hogy a Föld magmájában, de még a Nap belsejében is létezhetnek élőlények.

Fórumtársunk "élet" alatt csak és kizárólag a mi bolygónk, a Föld felszínének szén alapú élővilágát tekinti életnek. Kb 50 éve tudjuk, hogy ez ostoba -és tegyük hozzá, egoista- feltételezés. Sokkal helyesebb azt feltételezni, hogy akár még egy porköd is lehet életforma.

A kizáró-tagadó gondolkodású bigott materialisták nem szeretik az ilyen feltételezéseket. Mint az autisták, amit egyszer megtanultak az van, más nincs. A tankönyvük szent és sérthetetlen. Szerencsére nem mindenki ilyen, különben nem létezne fejlődés a tudományban, illetve nem létezne fejlődés a technológiai világban sem. Ami az egyik ember számára lehetetlen, azt a másik bebizonyítja, hogy nagyon is lehetséges. Ez a mozgatórugója az életnek. A kizáró-tagadó gondolkodás pedig maga a halál.

Ez a véleményem. Ki lehet érte tiltani. Rajta!
  • xelag
    NE foglalkozz vele mert felesleges, inkább írd le, hogy te mit gondolsz a dologról.
  • 1sajat
    Bant akarsz adatni, amiért rávilágítottam gondolkodásod elégtelen voltára?
  • xelag
    Sosem értettem, hogy miért kell egyből vitázni ha úgy érzik az emberek, hogy nincs igazuk, na de mindegy.Nem kell BAN-t kívánni senkinek sem, azért, mert hozzászólt a témához. Én nem mondtam, hogy úgy van ahogy...., csak mivel nem bizonyítja semmi sem azt, hogy lehetetlen lenne túl élniük odalent, ezért valószínűnek tartom azt, hogy igen is lehetséges.
    Számomra az nem kielégítő válasz, hogy mert a föci könyv....és mert az ásványok is... Lehetséges ,hogy jóval edzettebb "bőrrel" rendelkezik, mint ezek az ásványok. Szeretném, ha egy kicsikét nyitottabbak lennétek, akár a hihetetlennek tűnő dolgokra is.
  • szabod
    "Kizáró-tagadó gondolodás"
    Ez nem gondolkodás, ez tény. Olvass el pár könyvet geológia/geofizika témában, bár sztem ezt még egy középiskolai föci könyvben is leírják. A főregedet meg nem mered felvállalni? Mindenesetre ennek kijár egy BAN.
  • 1sajat
    Ilyen körülmények között - ha "edzett", ha nem - SEMMI nem él meg. Pont.

Kizáró-tagadó gondolodás. Csak egy választ lehetséges adni rá: Pedig de!
  • szabod
    De állíthatjuk. Ott lent olyan magas a hőmérséklet, hogy a köpenyt alkotó ásványok megolvadnának, de ezt a hatalmas nyomás nem engedi. Ilyen körülmények között - ha "edzett", ha nem - SEMMI nem él meg. Pont.
  • xelag
    Nagyon úgy tűnik, hogy valamit nem értesz :) Igen, úgy gondolom, hogy túlélheti, ha eleget "edzett" rá.
    A biológia órákon és a földrajz órákon nehogy azt hidd, hogy minden úgy van, ahogy azt állítják. Ember még nem tartózkodott ilyen mélyen, nem állíthatjuk azt, hogy nincs semmi sem.
  • szabod
    Hát ez már egy scifiben is elég hülyén hangzana már nem azért. Sztem biológia és földrajz órákról hiányozhattál. 1000 km-es mélységben az alsó köpenyben szted bármilyen élőlény túlélné?
  • xelag
    A létszámát ezeknek az élőlényeknek nem tudjuk! Lehettek akár több millióan is, és akkor kaja volt bőven odalent. + ha szexeltek orrba szájba, akkor pedig utódok is voltak szép számmal. Viszont azért írtam egyes számban a történetemet. Mivel a vége mindenféleképpen az, hogy 1 db marad a végére, de az már az "evolúció csúcsa". Méretét nem lehet tudni, viszont egyértelmű, hogy éveket, évtizedeket, évszázadokat bír ki kaja nélkül.
  • primavis
    tudtommal az állatok heterotrófok, ergo kész szerves anyagokat kell fogyasszanak életben maradásukhoz, s mivel a dinók is állatok voltak, mi a fenét ettek volna föld alatt több kilométeres mélységben? muszáj minden ilyen dőreségnek bedőlni?
    Miért is ireális a tyúk nagyságú ivadék? ugyanis minden dinó tojásrakó volt! S tányérnál/levestálnál nagyobb tojásokat még sehol sem találtak, viszont találtak tányér nagyságúakat nagytermetüek embrióival! Szerinted egy ekkora tojásból mekkora ivadék kell ki?
    Szerinted mennyi idő alatt falják fel egymást a föld alá kerültek, ha nincs más ennivaló? csak hát a növényevők pl max. hetek-hónapok alatt éhenhalnak, s utána a húsevők is!
  • xelag
    Az új fajok elterjedése már a föld felszínen jött létre, akkor hogyan vadászhattak a már föld alatt több 10-100-1000 km mélységben élő egyedekre? Azok inkább a kaja hiányában egymást irthatták, esetleg a kiöregedett példányokból táplálkoztak. Nem hinném, hogy az utódjaikat ették volna meg, bár minden lehetséges, ha egy ragadozóból indul ki az ember.

• xelag
    Az utánpótlásra egyszerű a válasz, szép lassan megették egymást. T-rex és hasonló ragadozókból kiindulva. A körülményekhez pedig hozzászoktak,alkalmazkodtak. A méretük pedig nem hiszem, hogy csökkent volna odalent csak azért, mert jött egy meteor és mert más fajok is elterjedtek. Azért az az állítás, hogy a több tonnás élőlényeknek is maximum tyúk nagyságú utódai lehettek, eléggé irreális. Épp ez az, hogy nagyobb testre van szükség odalent, vastagabb bőrre, erősebb csontozatra.
  • primavis
    Mesélni persze lehet, csak hát a dinókkal nem az volt a fő probléma, hogy nem tudtak elbújni, hiszen a többi élőlény s pláne a növények fák sem igen tudtak, hanem az hogy egyre nagyobb probléma volt számukra egyrészt a környezetváltozásokat túlélni, másrészt az utánpótlásuk biztositása! Ugyanis az emlősök és a madarak egyre nagyobb elterjedésével, a többi hüllőtípusok számának növekedésével a felnőttel termetéhez képest igen kis méretű ivadékok gondozása egyre nehezebbé vált. A több tonnás dinóknak is csak maximum tyúk nagyságú fiókai kelhettek ki a tojásokból. Ők pedig könnyű prédái lehettek a ragadozóknak. S ha egy generáció esetében az utódok egyedszáma kisebb mint a szülőké és ez sorozatban folytatódik, akkor előbb-utóbb kihaláshoz vezet! Sokkal érdekesebb kérdés, hogy a halgyikok (Ichthyosaurus-ok), repülő sárkánygyikok (Pterosaurusok)és más tengeri őshüllők miért pusztultak ki!
  • xelag
    Köszönöm a választ!Most viszont kicsit átmegyek mesélésbe. Semmi sem bizonyított, de úgy gondolom, hogy lehet benne némi igazság. Nekem van egy olyan elméletem, miszerint a dinoszaurusz/ok, még mindig itt vannak közöttünk és most nem a krokodilokról beszélek és nem is a madarakról. Furcsának találom azt az elméletet, miszerint egy meteorzápor végzett az összes nagyobb dinófajjal.Elég hihetetlen baromság....(Itt untam meg a történelemórát :D ) Mégpedig azért, mert akkoriban is voltak barlangok és olyan rejtekhelyek a világban amik több kilométer mélyre nyúltak a föld alá. Ezzel azt állítom, hogy akár egy nagyobb teremtmény is lejuthatott a föld alá így,sőt akár még az ásás módjával is.(Az erejük bőven megvolt hozzá)
    Vannak mesék sárkányokról és ezeket a meséket többnyire a középkorral kapcsolják össze, az okát nem tudom megmondani, hogy miért de lennie kell valami okának.(ezt csak úgy mellékesen)
    Visszatérve a föld alatt megbúvó kisebb nagyobb dinófajokhoz!
    Szerintem, mind a mai napig lent van(nak). Hogy miért nem ismerjük a helyzetüket? Talán azért, mert jóval fejlettebbek és okosabbak, mint az emberi lény. Az ő technológiájuk a testet fejleszti.A kitartásuk a lenti körülményekhez való alkalmazkodást jelenti. Erős csontozat, bőr, érzékek fejlettsége és minden olyan dolog, amire szükség lehet a több kilométeres mélységben éléshez. Hogy a föld alatti élet lehetetlen e-? Semmi sem az!
    Hogy egy "gyenge" példával éljek, az emberi test is képes meglepő dolgokra...vegyük példának a shaolin mestereket. Sok-sok év edzéssel elérik azt, hogy akár a sziklát is széttudjanak csapni puszta kézzel és olyan mozdulatokra képesek, ami az átlag embernek lehetetlennek tűnik.
    Akkor egy olyan élőlény, ami 65 millió éve elkezdett lejjebb és lejjebb menni a föld alá, szép lassan a vulkáni hőmérséklethez szoktatva minden testrészét végképpen hihetetlennek tűnik!
    A sárkányos történtekben (filmekben mesékben, játékokban) valamiért a vulkán is megjelenik.(ezt szintén csak mellékesen).
    Dinoszauruszok fajtáiból ismereteim nincsenek, viszont van ez a feltevésem, amit egyszerűen nem tudok kiverni a fejemből, mégpedig azért, mert úgy gondolom, hogy itt kezdődik a mese(hazugság)(kitaláció)(lehetetlenség) és a tudomány összeolvadása.
  • primavis
    mikor és hogyan alakultak madárrá? mert azt csak feltételezik, de bizonyitani lehetetlen, ugyanis ehhez az kellene, hogy a madár evolúció esetében a Dollo-törvény nem legyen érvényes! ("az evolúció vissza-fordithatatlanságáról"). Ezzel szemben az sokkal valószinübb, mivel jórészt bizonyitható is, hogy a madarak az Archosauriák olyan ága, amely a dinókkal párhuzamosan fejlődött, de túlélte őket!
  • primavis
    A dinók korát minden olyan faj olyan növény és állat faj túlélte amelynek az utódai éltek a későbbi korokban, akár ma is! Ugyanis a kihalás után nem keletkeznek utódok! S mivel a harmadidőszak élővilága meglehetősen gazdag volt, ergo rengeteg dinó kortárs túlélte, sőt mondhatjuk úgy, hogy a kortársak többsége! Ugyanis a dinók sem egyszerre pusztultak ki, a a legkoraibbak már a triászt sem élték túl! A legkésőbbiek érték el a K/T határt, de őket már elég kevés faj (igaz nagy egyedszámmal9 képviselte.
  • Willenbrock
    Ha a "madárrá alakult egy részük" elmélet igaz akkor köztünk vannak.
    A dínók korát sok faj túlélte,de ezek nem dínók valójában:skorpiók pókok,csótányok,bojtosúszós hal.A gőték is talán.De már éltek emlős ősök is együtt a dínókkal amik szintén nem haltak ki.
  • xelag
    Szeretem ezt a témát. Felteszek nektek egy kérdést.
    Szerintetek a krokodilokon kívül van más "dinoszaurusz" túlélő a meteorbecsapódások óta?
  • 921
    Üdv, nem rég csináltam egy kihalt állatokkal foglalkozó blogot Link ha van kedvetek megnézhetnétek, a kommenteknek külön őrülnék. Ha valaki szeretne társszerkesztő lenni, akkor szóljon.

Eddig csak fajokról írtam, de tervben van elméletek vizsgálása és fajok összehasonlítássá is.
  • primavis
    Ichnos

Volume 18, Issue 2, 2011
    Hettangian (Early Jurassic) Dinosaur Tracksites from the Mecsek Mountains, Hungary

Preview
    Buy now
    DOI:10.1080/10420940.2011.573603
    Attila Ősia, József Pálfyab, László Makádic, Zoltán Szentesic, Péter Gulyásc, Márton Rabic, Gábor Botfalvaic & Kinga Hipsd
    pages 79-94

Available online: 17 Jun 2011Alert me
  • primavis
    no itt van az eredeti cikk az Ichnoss-ból:
    http://www.tandfonline.com/doi/abs/10.1080/10420940.2011.573603
  • W B
    Akkor ez most egy kis termetű húsevő?
  • m18
    Komlosaurus
  • szabod
    A komlói dinoszaurusz madárszerű teremtmény volt
    Magáról a dinoszauruszról újat nem nagyon tudunk meg. Lényeg, hogy talán a triász végén is éltek már, és ha ennek bizonyítékát is találják, "a triász-jura időszakok globális változásokkal jellemezhető határának kutatása szempontjából igen fontos eredmény lehetne". PJ for president :D (jó volt a földtöri órája is)
  • W B
    Erről mi a véleményetek? Szegény marhatenyésztő azt látja, hogy a jószágot viszi el a szájába egy theropoda. Milyen dolog ez má'? XD
  • Vrahno
    Akartam is kérdezni, hogy akkor ez a téma hogy áll. Szerintem is ez a legleképzelhetőbb módszer: nem ütik ki egymást, de hasznát veszik a vastag fejüknek.