5675
Dinoszaurusz és egyéb őslények.
  • W B
    Arról van szó, hogy primavis kolléga azt hangoztatja, hogy a madarak és dínók párhuzamosan fejlődtek, és nincs sok közük egymáshoz, kb. csak annyi hogy tollasak.

Míg én ugye maradok annál, hogy a madarak theropoda dinosurusok fent maradt ága.
  • Vrahno
    Úgy érted, a madár és nem-madár dínó határvonal. ;) Nem mintha lenne megkülönböztető szó.

Vagy van?
  • W B
    A velociraptor sosem lesz madárnak besorolva. Max csak a madár dínó határ vonal mosódik el még jobban.
  • Vrahno
    Nos, mivelhogy valamikor nemrég a "hüllő" fogalmát is átírták a hagyományos, csakis a mai formákat figyelembe vevő leírásról egy sokkal átfogóbb értelmezésre, ami magában foglalja az ősi formákat és azok leszármazottait (így a madarakat) is, az Archi mostani státusza nem is annyira "mégsem madár, hanem hüllő", hanem "mégsem madár, hanem másfajta hüllő".

Sok vizet nem zavar, esetleg csak annyiban, hogy nem lehet olyan jól átmeneti formaként jellemezni, ha az evolúciót akarjuk elmagyarázni valakinek.

Persze annyi sok átrendszerezgetés történik, hogy ha valamikor az egész Deinonychusauria (netán egész Maniraptora) ágat átkeresztelik Avialianra vagy valami hasonlóra, akkor meg megint joggal mondhatjuk a jó öreg Archaeopteryxre, hogy "nini, mégiscsak madár", együtt a többi raptorral meg egyebekkel. Legalábbis ha a modern ágrajzokat nézzük, akkor előfordulhat.

Mellékes kérdés: valakinek van fogalma róla, általában meddig tart, míg egy ilyen új felfedezést vagy elméletet a mi, "közemberek" tudatára adnak? Egy-két év már gyorsnak minősül, vagy annál is több kell?
  • W B
    Magyarul kéne az összes évad XD
  • m18
    Akit esetleg érdekel,sorozatokingyen.org-on fenn van a 4. és az 5. évad:Primeval
  • primavis
    nagyon helyes, bár nem túl friss a hír, csak "közkincsé" most vált! M?ár 1861-ben megmondta az Archaeopteryxről Wagner professzor, a müncheni egyetem zoológia tanára, hogy az egy tollas hüllő! Csak a tollai miatt erőltették a madár mivoltát, miközben a csontvázában semmi madárszerű sincs. Mivel most már számos tollas dinoszauruszt ismerünk, a kérdés immár tisztázódott.
    Az Archaeornithes-ek és a valódi madarak (Ornithurinae) közt több alapvető különbség van, amely egyöntetűen megvan minden valódi madárnál s hiányzik minden eddigi ősmadárnak tekintettnél. Ezek a következők:
    - az összenőtt kézközépcsontok léte (carpometacarpus);
    - a madár (illetve gyik/krokodil) mellkas (ornithotoraces);
    - a teljes hosszában összenőtt csűd, aminél a három metatarsushoz, hozzánő a lábtőcsontok alsó sora (tarsometatarsus);
    - a már kialakult tibiotarsus, amelynél a tibia disztális végéhez hozzánő a lábtőcsontok felső sora;
    - a változatos csőrformák (az "ősmadaraknál" gyakorlatilag nem különbözik a fajoknál);
    - az összenőtt háttájék (amely merevvé teszi ezt a részét a gerincnek);
    - a szabadon álló szeméremcsont végek 8a dinóknál s az Archaepterygiáknál is egy szimfizis kapcsolja ösze őket s ez behatárolja a tojások lehetséges méretét is!).
    S akkor még nem tudunk szinte semmit a zigerek közti esetleges / de valószinű különbségekről.
  • W B
    a pyoraptoros, azt hiszem, abban
  • szabod
    az vmelyik discoverys (talán?) dokumentumfilmben is benne volt, ha jól emlékszem
  • W B
    lál
    No és az erdélyi Magyarosaurus?
  • szabod
    Bauxitornis mindszentyae :)
  • W B
    Tudtommal azaz elmélet hogy a deino izzzé france se tudja fejből hogy kell leírni, szóval a raptorok és troodoniták elvileg röpképes illetve siklásra képes madarak/madár elődökből alakultak ki. (lásd microraptor)
  • Vrahno
    Rendes dínós hír: Nemrégiben az Archaeopteryx rendszertani helyét áttették a madarak ágáról a Deinonychusauriára. Szóval "már" nem ő az első madár.* Emellett az Anchiornist, amit eddig Troodontidának soroltak be, az Archaeopterigidákhoz költöztették.

* Persze, ha bebizonyosodik az az elmélet, miszerint a raptorok is csak repülni nem képes madarak, akkor tán még vissza is kapja a címet.
  • Vrahno
    Az a Spinosaurust fel-Godzillázó műsor egyébként mostanság megy a Discovery World-ön esténként, Megaragadozók címen. Önkínzásra vágyók odakapcsolhatnak, hátha pont azt a részt mutatják. Eddig volt a gyilokmadaras és a mosasaurusos epizód (amik nem borzalmasak, csak középszerűek).
  • W B
    F*sz*m.
    Erre csak annyit tudok mondani, hogy HÜLYÉK.
    1989-ben fedezték fel a baryonyxet. Már akkor tudták hogy halakat evett. Pár éve meg olvastam egy tudományos cikket, hogy tudósok a leletek tanulmányozásából rájöttek, hogy halakat EHETETT. Baze.... ennyire szenzáció hajhász bandát még nem láttam. Szánalmas. Ennél már már csak a régészet aranykora a jobb. Mikor a rivális társaságok este beosoton egymás táborába és széttörték a fosszíliákat.
  • Vrahno
    Olvastam is valahol, hogy nemrég kijött egy tanulmány, miszerint a Sauropodák nyaka azért volt hosszú, hogy messzire érjenek vele. Mert valaki ezt a gondolatot is megkérdőjelezte.
  • W B
    Amikor a JP3ban megláttam a spinot...
    Nézem... ez egy baryonyx egy lemezzel. A legröhejesebb az egész JP3ban az, hogy a spino egy csúcsragadozó (igaz, hogy genetikailag módosított)... de mikor az embereket kéne kiszedni a vízből nem tudja kiszedni őket XD Valóságban úgy kapkodná ki őket mint ahogy a kacsa eszi meg a meztelencsigát. Az embereknek esélyük se lenne.

Én már a spino kinézetéről tudtam, hogy hal / dög evő. A Tudomány meg 10 év múlva jut el arra szintre, hogy "lehet, hogy halakat IS evett?"

Kész kabaré ez az őslénytan.
  • Vrahno
    Nos, csak azt tudom mondani mindkettőtök hozzászólására, hogy ja. Ennyi, ja.

És fogom a fejem.

Mellesleg megjegyzem, aprócska reménysugár, hogy az új, készülő BBC-s dokuban a Spino már halakat eszik. És a NatGeo is csinált már egy filmecskét, amiben megvitatják a JP-féle szárazföldi csúcsragadozó képet. Haladás.
  • szabod
    milyen szép pázsitos mezőn sétálnak...
  • W B
    Már meg bocsássatok de a f*sz*m tele van azzal hogy a Spinosaurus a hiper szuper csúcsúcsúragadozó. Egy Allosaurus elől sírva menekülne a maga 18 méterével (holott csak 12m az elvileges biztos test hossz) Az állat felépítése arra volt jó hogy halakat fogjon, meg dögöt egyen. Carcharodontosaurus reggelire spinosaurusokat vert...

Jurassic Park 3-ban csak azért vették elő a spinot mert másként néz ki mint a többi ragadozó. Plusz, aki utána olvas, az tudja annak a variánsnak a teljes nevét. spinosaurus aegyptiacus robustus
    Ergó genetikailag módosított, mint a dilophosaurus vagy a velocik.

Egy ilyen szórakoztatásra készült filmre alapoznak a spinosaurus terén mindenhol. Kicsit szánalmas, nem?
  • Vrahno
    Tudtommal a Prehistoric Parknak van némi köze a BBC szüleményeihez, ha másban nem is, hát abban a tekintetben, hogy ugyanaz a stúdió készítette hozzá az animációt, és ugyanaz a cég támogatta. Sőt néhány oldalon egy kalap alá veszik a BBC-s filmekkel, mint egyfajta leagázását azoknak.

Valamikor láttam én is, magyarul. Nigel valami vén fószer hangot kapott, ami eléggé zavart, de ettől még élveztem. Igyekeztem eltekinteni attól a logikai hibától, hogy noha van időgépük, így is lekésnek egy csomó dolgot.

Itt egy videó arról, amiről beszéltem. Bár ebben nincs benne, amikor a Spinosaurus széttép egy Sarcosuchust és egyetlen ütéssel megöl egy Carcharodontosaurust (de oldalt vannak linkek azokhoz). Ez egy amolyan magát mérhetetlenül epikusnak és izgalmasnak beállítani akaró dokufilm, szóval tele van kamerarángatózással, vad fény-effektusokkal, állandóan ismétlődő jelenetekkel, bőséges vérontással és egy folyamatosan hallható ricsaj-kísérettel, ami rettenetesen évezhetetlenné teszi az egészet. "Ajánlom" még az Acrocanthosaurusról készült epizódot is, amiben van ugyan tudományosság (például csontváz-dinamika), de a dínók olyan röhejesen ölik egymást, hogy az már paródia-szintű. Ilyen rajzfilm "RECCS!" hangeffekteket kevernek az állatok mozgása alá.

Jurassic Fight Club szintűen komolytalan, csak nem párharcról szól. Noha úgy olvastam, hogy a medvekutyákról szóló epizód egészen jó.
  • W B
    Bob Bakker, guglin rákerestem, ja valszeg ő volt az.

Dok. filmek terén én a Prehistoric Park-ot tudom ajánlani. Azt hiszem hogy az animel planet szárnyai alatt készült. Ebben is Nigel Marven szerepel. De a BBC féle sorozatnál mérföldekkel jobb. Akinek van egy kis tudása, az pl. Rájön a, hogy a T-rex fiókák mért esnek egymásnak. (mert nincs szülő ki tanítaná/fegyelmezné őket) Bár T-rex ama sebből vérzik, hogy ha nagy falkákban élt, (amit be is mutat jól) akkor ugyan abban részben a falka tag mért külön költ és neveli két fiókáit. Meg vannak hibái, de a BBC filmeknél sokkal jobb és reálisabb. (meg mondjuk én úgy vagyok vele hogy ha embert is raknak z állat mellé akkor a néző felfogja, hogy tényleg mekkora, stb.)

Említetted a pyoraptorosat azt csak angolul láttam. De annak a dok. filmsorozatnak meg van az Észak-Amerikás része szinkronosan a gépen. Ennek is sok hibája van, de még mindig jobb mint több másik dok. film.

Jurasicc Fight club ott szar ahogy van. Minden kitűnő példának az allosaurusokkal foglalkozó részt tudom felhozni. Ha ilyen hülye lett volna a faj, egy évig sem létezett volna. Nem beszélve arrol, hogy szinte mai, pár éves dok film. Aztán egy szál toll nincs a maniraptorákon.

Ez az über spinosaurus dok fim hogy is van? Tudsz jelenetet mutatni?
  • Vrahno
    Meg a Dinoszauruszok csatája címet viselő csodának azon epizódja is a dokufilm förtelmességek csúcsa, amiben a filmesek úgy szerkesztették össze az egyik meginterjúvolt paleontológus szövegét, hogy hazugságot közvetítsen a nézők felé, és a nevét is elírták. Ebben volt még a T. rex pisit UV-látással bemérő, pikkelyes Quetzalcoatlus, a puha ajkú kacsacsőrűek, akik szuperszonikus hangjukkal kiütik a ragadozók agyát, meg a félig felnőtt Sauroposeidonra támadó félig pikkelyes Deiononychusok.

Nem lehet eleget becsmérelni a műsort.

Amúgy szerintem Bob Bakker volt abban a filmben, amit láttál. Rá illik a leírás.
  • Vrahno
    Még így is, sajnos, a BBC-féle filmek a "legjobbak". Habár a Dinoszauruszok, a Föld urai (aminek ugyebár a Nagy Al a különkiadása) valóban több helyen is a saját képére formálta a bizonyított tényeket (pisilő Postosuchus, 25 m-es Liopleurodon 7 m-es helyett, pikkelyes raptorok, nyakizom-mentes T. rex), az emlősökről szóló folytatása még ma is egészen elfogadható.
    Csak hát aztán áttértek erre az "emberi műsorvezető visszamegy az időben" vonalra, amivel valahogy cápát ugrottak.

Ám, ahogy mondtam, a History és a Discovery Channel jóval többet szerette ferdíteni az ismeretanyagokat. Az a Spinosaurusos műsor, amit egy nap láttam, viszi a pálmát a szememben. Az állat csak úgy felkapott egy 10 m-es Rugopsot, aztán egy karmolással zselét csinált egy csontpáncélos krokodilból... És egy Suchomimus koponyája volt, mert a rendes Spinóé nem volt elég durva vagy mi, hogy megfeleljen a műsor elvárásainak.

Ezért is van az, hogy míg mások olyan nagy reményeket fűznek az alább kitárgyalt műsorhoz, én, nos, nem fűzök.
  • W B
    Több dokk filmeben is láttam. Ha jól emlékszem valami nagy darab szakállas cowboy kalapos emberke és csapata tárta fel a helyet. Még annyira emlékszem hogy magyarázta, hogy olyat is találtak hogy az Allosaurus lágyékát sikeresen eltalálta egy stegosaurus a tüskéivel, a csontokban megtalálták a stego tüskéi által ejtett lukakat. Az allo túlélte, de élete végéig fájhatott neki.

A BBCféle Nagy al balladája ott baromság ahol van. Ilyen egyszerűen magasról lesz*rni a tényeket már bűn. Ez volt az a pont ahol azt mondtam, hogy a BBC féle dokfilmek kalap kakit nem érnek, mert ilyet meg mertek tenni.

Mellesleg az allo fészekrakó helyet már előbb felfedezték, mint hogy bele kezdtek volna ebbe a dok filmbe.
  • Vrahno
    A Nagy Alosat inkább úgy értettem élethűbbnek, hogy az állatokat állatokként is mutatták be, szemben az olyan filmekkel, ahol a valószerűtlenségig antropomorfizálják (vagy hogy kell írni), vagy meseszerű helyzetekbe teszik őket, mint a Dinoszauruszok bolygójában (ahol egy Pyroraptor a román törpedínók ura lett) vagy A nagy dínóvándorlásban (ahol a ragadozó addig cammog, míg a főhős valami agyament módon meg nem menekül előle). Ezek szinte olyanok, mint a Disney-féle Dínó vagy az Őslények országa, csak nem beszélnek meg énekelnek bennük emberi nyelven.

Amúgy -- hű, ennyire még én sem olvastam lehordva azt a filmet. Pedig sokan a leghitelesebb dínós műsornak tartják, épp amiatt, hogy a cselekmény zöme kövületekkel van alátámasztva, így kisebb hányada spekuláció. A költőhelyet egyébként hol/mikor? Érdekelne, és eddig nem hallottam róla.
  • W B
    Nagy Al balladája ott volt baromság ahol van. Hogy is volt? Allosaurusok magányosan élnek a fiókákat a szülő elválasztja? A Frászt. Találtak allosaurus költő helyet, több család egy helyen költött, oda hordák a táplálékot stb. -_- Az a film ott baromság ahol van.

Leghitelesebb legrealisztikusabb? Végül is ez alapján a T-rex megint egy magányos idegbeteg lesz. Holott ez megint nem igaz.

Dokumentum filmek hitelesek legyenek? Hol élsz te? Megnézzük, jót röhögünk és szitkozódunk. Erre jók.
  • xelag
    Az a baj az ilyen jellegű dokumentumfilmekkel, hogy az egész 3d...... innentől kezdve ne legyen dokumentumfilm, hanem mese.
  • Vrahno
    Dínós média hírek!

Dinosaur Revolution poszter, avagy ezzé nevezték át az eddig "Reign of the Dinosaurs" címen emlegetett új dokumentumfilmet. Na, állítólag ez lesz az eddigi leglátványosabb és legtudományosabb őskoros-dinoszauruszos film, de engem több infó-morzsa is aggaszt.

Először is, bár tény, hogy igen "keménynek" meg "cool"-nak néz ki az a T. rex a poszteren, de kissé horrorfilmes, semmint dokumentumfilmes, nem? Mintha a komolytalanság látszatát keltené. Továbbá azt mondják, a film (vagy sorozat, vagy mi ez) nem általánosságban vizsgálja meg a dínókat, hanem egy-egy példány történetét követi végig, ergo valamilyen személyiséggel ruházza fel őket, ami igen könnyen átmehet elcsépeltbe, giccsesbe, mint a Dinoszauruszok bolygója c. sorozatban. Remélem, hogy inkább a Nagy Al balladája c. alkotásra hajaz majd, mert az sokkalta tudományosabb és reálisabb volt.

Ám vannak egyéb információk is a filmről. Lesz benne egy Allosaurus, akit megcsap egy Diplodocus leharapott farka, miközben eszi azt; Tyrannosaurusok, akik egymás karját tépik le; és egy fej nélkül rohangáló kisméretű dínó is, akit egy ideges dínóanya fejezett le, amiért a közelében rikácsolt. És ez számomra nem realisztikusnak hangzik, hanem egy kicsit úgy, mintha szükségtelen erőszakot és humor akarnának beleerőltetni a produkcióba.

Szóval én a látványosságot elvárom majd a filmtől, de abban kételkedek, hogy olyan élethű és tudományos lenne, mint amilyennek mondják.
  • Kongy
    TIREXI
  • Vrahno
    Mondjuk a Wuerhosaurus pályázhat a címre, ő az alsó krétában vót.
  • W B
    Akkor most melyik az a Stegosauria mi legtovább bírta?
  • Vrahno
    Egyszerűen olyan töredékes volt a lelet, hogy nem tudtak mit kezdeni vele. Valaki látta, hogy egy töredék épp olyan, mint egy stegosauria hátlemezének töredéke, ezért nagyon megörült, és kijelentette: "Emberek, ez az utolsó stegosaurus, ez tuti biztos!"

Csak hát elhamarkodták a döntést.
  • xelag
    Ne haragudj, hogy még 1et írok, de muszáj. Szóval nem akartam én bepiszkolni a topicodat, sajnálom ha ez jött le, viszont ha így gondolod, akkor tényleg töröld a hozzászólásaimat, vagy valahogy helyezzük át egy másik topicba(sárkány és a földmag néven), hogy ne menjen kárba a sok írás és akkor még folytatni is lehet, aki akarja. Én sokat tanultam tőletek úgy gondolom, ti valószínűleg az ellenkezőjét állítjátok rólam, de sebaj. Na akkor sziasztok.(nem sértődőske csak egy kicsit)
  • W B
    Na akkor:
    Dravidosarus

Tudtommal kiderült, hogy plesiosauria. Hogy keverték össze? Az uszonyra hitték, hogy hátlemez?
  • szabod
    az se rossz :)
  • xelag
    Őszintén szólva én nem balekokat keresek, hanem az egyszerűbb módját annak, hogy hogyan fejthetném meg az elméletem igazát illetve hamisságát. Mivel ti tudtok rácáfolni pontos és tudományos kérdésekkel az egészre,így némileg megkönnyítitek a dolgomat. Természetesen felfoghatjátok úgy is, hogy én balekokat keresek arra, hogy elhiggyék az egészet. Viszont ez nem igaz! Nem akarok senkinek se rosszat, igazából magamon szeretnék csak segíteni. Esetleg rajtatok, mivel híján vagytok a fantáziálásban. Természetesen beállíthattok engem sötétnek a tudomány terén (amiben lenne is igazság) viszont én is titeket a képzelőerő és a filozófia területén.
    Nem mondhatjuk az egyikre , hogy többet ér, mint a másik, mivel ennek a kettőnek ki kell egészítenie egymást és ez így van rendjén. Ti túlzott tudományos krapekok vagytok én meg túlzott mesebeli figura. Ennyit erről. A célom, hogy valahol középpontban megálljunk, ahol már elmondhatjuk magunkról, hogy tanultunk egymástól.
  • W B
    Inkább az lesz a játék, hogy törlöm az össze hozzászólását, mit eme témában fog írni.
  • gothmog
    +1
  • szabod
    Szerintem szólj egy modinak, hogy tegyen már ezzel a szerencsétlennel valamit, mert már régóta nem a dinoszaurusz témában járunk, folyamatosan trollkodik, flamel, csak topikot rontja. + lehet törölni kellene az összehozzászólást, ami ennek az eszetlenségnek a kiindulásától kezdődött, azaz 4524től.