5675
Dinoszaurusz és egyéb őslények.
  • Vrahno
    Csak gondoltam, ha ez egy éjszaka aktív állat, akkor biztosan jó a látása a sötétben, plusz ha a fejét kapta el, akkor nyilván nem hátulról támadt.

De hát úgy nem lett volna teljes a poén, ugyebár.
  • W B
    Dzsungelben az ember se veszi észre, hogy 2 méterre tőle egy elefánt van.
    Továbbá jó kérdés hogy mé nem ette meg. Lehet te volt a bendőjük.
  • Vrahno
    Reálisnak valamelyest reális, mi több, nemrég olvastam, hogy még az ember is "él" akár egy teljes percig is, ha lefejezik, csak... hát, mint írtam, kissé morbid. Akkor már miért nem ette meg az egészet? Meg hogyhogy nem látta, hogy jön az anya?
  • W B
    Tök reális... Ilyen valóságban is volt, csak én nem láttam. De már ismerős mondta hogy a lakásban a lefejezett csirke elkezdett rohangálni.
  • Vrahno
    Valaki feltett egy klipet az új Dinosaur Revolution dokuból.

Itt megtekinthető.

Ez az a hírhedt jelenet, amiben egy fej nélküli dínó rohangál, miután egy felbőszült ragadozóanya lefejezte. Eléggé morbid, és ez a humor is erőltetettnek érződik.

De pozitívum, hogy alig van narráció.
  • Vrahno
    Néha én is nekilátok egy-egy magyar Wiki cikk átírásának vagy frissítésének, de hamar elmegy a kedvem, olyan hiányosak.
  • ravensoul
    Köszi srácok. Wikinek nekiesek, meg pár egyéb angol oldalnak. Tényleg gáz, h magyar wikin az Archaeopteryx madárként van... :S
  • ravensoul
    Ha gondolod, beszállok... :P
  • szabod
    Magyarban még az is vicces, hogy még a hazai fajokról is alig írnak vmit, jóval több van az angol nyelvű részben... Ha lenne időm még meg is csinálnám, majd talán időt szakítok rá 2 őslénytan előadás és gyak között :D
  • Vrahno
    Igen, én is azt javaslom. A Wikipédia általában megbízhatlan, de az őslényes lapokat ellenőrzik és rendesen frissítik, meg szerencsére forrásokban is gazdagok.

Persze mindent azok se írnak le, de amit keresel, azok ott vannak. Csak vigyázni kell, mert elég sok állatról nehéz eldönteni, hogy külön faj vagy ugyanaz, mint egy másik. És mivel ezekről még folynak a viták, a Wikipédia nem tud állást foglalni az ügyben.
  • szabod
    wikipédia, de inkább az angol, magyart nem tudom milyen gyakran frissítik, mert pl az Archaeopteryx még mindig a madarak osztályában csücsül (angolban már jó).
  • ravensoul
    Sziasztok!

Tudtok megbízható weboldalakat, ahol leírják a különböző dinoszauruszok fajait/alfajait, első leleteik felfedezésének helyét és idejét, továbbá a felfedező nevét? Nem gond, ha angol nyelvű.
    Gyűjtőmunkába kezdtem... :)
    Előre is köszi a segítséget!
  • W B
    Nem tudom. Még jóval a BBC féle szégyen előtt.
  • Vrahno
    Lehet, nem is kell, találtam magamtól is infókat.
  • Vrahno
    Nem emlékszel, kábé mikori lehetett az az Allosaurus családos doku, amit láttál? Vagy egyáltalán valami részletre azon kívül, hogy a szakállas Bob Bakker meg csapata megy ásni?
  • W B
    "Érdekes mód az Allosaurus fészkelési szokásait is kitárgyalják, de csoportos tevékenységről nem esik szó. Tán megint rossz szakértőhöz fordultak, mint annál a pisilős Postosuchus jelenetnél?"

Mivel a valóság pont hogy az ellentétje ami a filmben van. IGEN. Vagy csak leszarták magasból, mert az átlag TV néző nem kedves szülőket akar látni, hanem gonosz szörnyeket.

Továbbá a Diplodocusos jelenet:
    Az nekem is tetszik, az egésszel egy elvi hiba van: Mivel csoportosan több család együtt fészkel, így valószínűleg ezek a családok vadásztak így. Nem a semmiből összeverődött szörnyek.
  • Vrahno
    Az első jelenet. De az epizód maradék negyed órányi része már szinte tökéletes (olyan dolgoktól eltekintve, hogy a Dryosaurusnak egyel több ujja van, mint kéne, vagy az Ornitholestesnek meg orrkinövése, bár az a készítéskor még "helyes" volt).

A fergeteges Diplodocus vadászjelenetet például a mai napig az egyik legjobb filmre vitt dinoszauruszos pillanatnak tartom. S maga a "ballada" az Ornithocheirusos epizódot ugyan nem múlja felül megható drámaiság szempontjából, de azzal ellentétben legalább nagyrészt szilárd tudományos alapokon nyugszik, ami a második részből ki is derül.

Ezért is tartják sokan a legjobb dinoszauruszos műsornak: mert van maga a történet, aztán azt követi egy félórás doku, amiben kivesézik a jelenetek tudományos hátterét, az Allosaurus sérüléseinek okát, táplálkozási szokásait, hasonlókat.

Érdekes mód az Allosaurus fészkelési szokásait is kitárgyalják, de csoportos tevékenységről nem esik szó. Tán megint rossz szakértőhöz fordultak, mint annál a pisilős Postosuchus jelenetnél?
  • W B
    Csak kár, hogy alapjaiban el van Qrva
  • Vrahno
    Akkor még jó, hogy nekem bejött anno, mert már így is nagy az általam feledni akart műsorok listája.
  • W B
    Azt nem lehet kimosni. Ez olyan, mintha a halászlét csirkéből csinálnád.
  • Vrahno
    Nagy Al utóízét szádból ki nem moshatod? A magam részéről én érdeklődve várom, mert korábban nagy rajongója voltam legtöbb őskoros munkájuknak, és ha tudománytalanok is, legalább szórakoztatási és kivitelezési szempontból rendszerint élenjárók. Ugyanakkor el se bízom magam, mert... hát mert. Mert minek?
  • W B
    BBC? akkor már most szar
  • Vrahno
    A BBC sem tétlenkedik, mert be is jelentette új őslényes sorozatát itt.

Azt írja, sokkal nagyobb hangsúlyt fektetnek a tényszerűségre, tudományosságra és élethűségre, mint eddig, de amin a leginkább megakadt a szemem, hogy 24 történetet akarnak filmre vinni, összesen 50 ősállattal. Nem semmi, főleg, hogy össz-vissz 6 epizód készül.

Ami még érdekes, ám kissé aggasztó is, hogy laza kamerakezelést és gyors vágásokat akarnak, meg drámai, de nem túl giccses történetvezetést. Az utóbbit jó olvasni, ám az ilyen rázós-rezgős kameramunka inkább egy akciófilmbe illik, nem természetfilmbe.

Ja, és a sorozat címe az eredetiséget fényévekre sugárzó "Planet Dinosaur" lett. Nem gondolják, hogy így könnyű lesz összekeverni a Discvorey-s Dinosaur Planettel?
  • W B
    De ebben a legnagyobb hülyeség az, hogy ha hidegvérű akkor naponta több tonna húst kell elfogyasztania? Ez ott hülyeség ahol van.
    A krokodilfélék közül jó pár ha egyszer jól belakik akkor akár egy évnél tovább is kibírja evés nélkül.
  • primavis
    persze hogy rokona, csak távoli!-:))
    Az oroszlánnak, tigrisnek sem kell egyszerre egy egész antilop! Az állatkertben is kb. 10 kilónyi húst kapnak naponta! S a szükséges energiaforrás nem egyenes arányban áll a testmérettel!
  • W B
    Melegvérű, csak rokona lehet a madaraknak, kb. egy tehénnyi is elég neki.
  • primavis
    Na az előbb kapcsoltan át az O.Network-ről egy sportcsatornára, mert amit ott műveltek az inkább szomorú, mint nevetséges! Amikor olyant lehet hallani az oregoni egyetem tanárától, hogy a T.rex hidegvérű (forditási hiba?), hogy naponta egy elefántnyi húst kellett volna meg egyen, hogy a madarak elődje (??) volt, azon inkább sírni, mint kínosan röhögni lehet! Pláne, ha tudja az ember, hogy ezt sokan nézhetik, s még rosszabb, el is hihetik ezeket a marhaságokat!
  • Vrahno
    Video előzetes. A mozgáson itt-ott eléggé látszik, hogy számítógéppel készült, a hátterekbe sem illenek tökéletesen az állatok, amúgy nem valami nagy szám, de nem is szörnyű. Lesz benne meghitt T. rex családi pillanat.

Az egymásra ugró Cryolophosaurusok jelenete egyértelmű utalás Charles Knight híres harcoló Dryptosaurusaira.
  • Vrahno
    Az "arckifejezésére" értettem. Olyan ebből a szögből, mintha vigyorogna.
  • W B
    Nevetséges?
    Most őszintén: Összefutsz egy utahraptorral. Nevetségesen tollas, de attól még megesz. Ennyi
  • Vrahno
    Nem akarok úgy hangzani, mintha reklámozni akarnám a dokut, de jelzem, hogy feltettek még pár képet. Van rendes kép kifejlett Tyrannosaurusról, egy másik a nyomi Allosaurusról, Triceratops és T. rex hullákról, meg egy idétlenül kinéző Rahonavisról.

Az a rex elég ragyás. Holott a kisebbeken tollak vannak. Szóval ha kiskorában tollas, felnőttként nem lehetne ilyen pikkelyes.

Az átdöfött nyakú T. rex esetét is már eljátszották egyszer egy másik műsorban. Remélhetőleg itt jobban oldják meg, nem csak úgy, hogy felbotlik és felnyársalja magát.

Az a Rahonvaiv meg olyan nevetségesen fest, kíváncsi vagyok, nem ez lesz-e az az idegesítő dínó, aminek leharapják a fejét, mint azt valamelyik beszámoló említette.
  • Vrahno
    Hátha tinédzser. Vagy nem is fiatal, csak hirtelen azt hittük róla.

S itt egy Triceratops, ugyanazoktól az animátoroktól. Látom, a színeket nála sem hanyagolták el. Remélem, a kész animáción nem úgy fognak kinézni, mintha lehányták volna őket.
  • W B
    Bár ha az fióka, akkor... nem eléggé hosszúkás a koponyája.
  • W B
    Elülső végtag, és igen tollasak a fiókák, elvileg.
  • garex
    nektek is feltűnt hogy a 2. képen a t-rex karjai tollasok?
  • Vrahno
    Ahogy az egyik képen látható, eléggé csorba az állkapcsa. Azt tudom, hogy a műsorban lesz egy jelenet, amiben egy még mozgó, leharapott Diplodocus farokvég megcsap egy Allosaurust, de egy olyan legyintés nem okozhat ekkora eltorzulást.

Állítólag valami komolyabb lesz, vagy betegség vagy fiatalkori sérülés, de egyelőre titok, hogy mi az oka.

Nem tudom, kövület bizonyíték van ilyen jellegű elformálódásra?
  • W B
    a fogyatékos allosaurus hogy is van?
  • Vrahno
    Ha nem, akkor a készítők húzhatják be a farkukat, mert már legalább egy éve folyamatosan azt mondogatják, hogy ez lesz az a doku, ami megtöri a jeget. Amikor legutóbb egy ilyen "nagyszabású" produkció nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket, akkor nemcsak a netre írogató paleo-fejek, hanem maguk a hivatalos kutatók is felkapták a vizet, és hadat üzentek a készítőknek.

De eddig úgy tűnik, ebben már lehet bízni. Van néhány művész, akik eléggé népszerűek a dínórajongók világában, és ők tervezték meg a műsorba kerülő állatok kinézetét. Mivel tartják a kapcsolatot a netes fórumokra írókkal, nagyjából tudják, hogy mit hogyan kell csinálni, és a tudásukat átadták az animátoroknak is.

Esetleg abban fog sántítani a produktum, hogy a költségvetési korlátok miatt nem tudtak tökéletesen élethű tollazatot összehozni, vagy hogy a TV-s fejesek kérésére néhány anatómiai részletet (pl. a Cryolophosaurus taraját vagy a Shunsoaurus farokbuzogányát) fel kellett nagyítani, hogy a nézőknek jobban feltűnjenek. Meg amiket már említettem, hogy néhány izom az állatokon nem kellően domború. De ezek inkább apróságok, szó sincs itt olyan borzadályokról, mint a terminátor-Spinosaurus vagy a pikkelyes, JP-stílusú raptorok.

No de többé-kevésbé realisztikus állatok ide vagy oda, azért a bemutatott történeteknek is kell, hogy legyen valóságalapjuk. Szóval ezen a téren még elbukhat a show.
  • W B
    A végén még elfogadható dok. film lesz?
  • Vrahno
    Még pár kép a műsorból. A fiatal Tyrannosaurus ezek szerint tollas lesz, és szerepelni fog egy fogyatékos Allosaurus is. Továbbá a Shunosaurus a farokbunkójával feltörni látszik a "Sauropodák bénák" klisét.

A keményebb dínómánok persze máris kiszúrták, hogy hol rosszak az izmok és hogy túl sok a pikkely a felnőtt T. rexeken. Ilyenkor kaparom a fejem, hogy miért nem őket kérik meg, hogy tudományos szakértők legyenek.