95127

-Nem alkalmazunk jelzős szerkezetet. Még arra se, akivel nagyon nem értesz egyet.
-Nem gyűlölködünk!
-HADITECHNIKAI TOPIC, aki nem tudja értelmezni, az megy máshova!
[Légi Harcászati / Légvédelmi FAQ]
-
Auch, ezek szerint nem olvastad el a hsz.-met rendesen. :)
Én nem a detonációk keltésén kezdtem el lamentálni (az is logikus és érthető használati feladatkör lenne), hanem azon, hogy adott esetben ágyúból szonárbóját lőjön ki adott távolságra egy hajó. Erre vonatkozott a hsz. első mondata, a neked szánt kérdés is.
Utoljára szerkesztette: [NST]Cifu, 2019.09.16. 12:13:21 -
AUCH! 
Cifu ezek szerint nem olvasta el a szonárbójás írásaimat.
Nem a bóját lövöd ki, hanem a korábban elhelyezett EER/MSAS bójamező passzívan hallgatózó bójái számára keltesz detonációkat a vízben (ismert pozícióban) amiknek hangja visszaverődik a némán lebegő D/E tengóról, így az felderíthetővé válik.
A fenti bóják komoly limitációja ugyanis, hogy csak pár db robbanótöltetet tartalmaznak.
Utoljára szerkesztette: Hpasp, 2019.09.16. 12:10:22 -
Ez baromi érdekes kérdés, mert felveti azt, hogy a heli leszállóval nem rendelkező hajóknál ez komoly képességnövekedést adna, pl. egyes AB osztályú rombolóknál. -
kiskorúbézoltán #91705 Normál lőszerrel 25-35km a lőtávolsága ennek a kategóriának manapság, persze ez nem jelenti azt, hogy ezzel, vagy hasonlóval is menne olyan messzire.
Megint másik kérdés, hogy ahhoz a hajóhoz van-e olyan közel amit el akar süllyeszteni a tengó.
Szóval én nem jelenteném ki mindössze ennyi alapján, hogy valaminek reszeltek van sem, de én nem is értek hozzá annyira. -
Te lőnél szonárbóját ágyúból? Ezen morfondíroztam a hsz.-ed után. Talán elég hely lenne a résztöltetben hozzá, és a tömeg is belefér kategória. A 127mm-es löveg effektív lőtávja hagyományos lőszerrel 15km, maximális lőtávja 23km... -
EER szonárbóját segítheti, ha ismert pontokon a tengerben robbantasz.
MSAS esetén is jól jöhet ugyanez.
Persze ha egy lopakodó D/E tengó ágyúlövés távolságban van a hajótól, annak már alighanem reszeltek...
Utoljára szerkesztette: Hpasp, 2019.09.16. 11:17:50 -
kiskorúbézoltán #91702 Talán valami ilyesmi lehet az ok, én legalábbis mást nem tudok kitalálni. A cikkben meg nem találtam utalást a dologra (valami kiállításos cikket találtam).
Az meg hogy mire jó? Békát meg kis robot izéket meg is kéne találni, előbbi elég necces lehet. Viszont mezei tengónál nem t'om, mennyire zavarná a szonárt a robbanás. A mai sztenderd 5"-es tengerészeti álgyúk elég szaporán tudják küldeni a gránátokat. HA a 3kilós kis töltet robbanása zavarja a tengót akkor lehet értelme a dolognak. Elég lehet az irányt tudni és viszonylag olcsón be lehet csobbantani a vízbe párat kétség esetén. A tengónak úgyis biztosan jobb szonárja van mint egy rombolónak, akkor inkább ne lásson senki.
Full hasraütve persze... -
Tippelek csak, szerintem túl nagy a sebesség bizonyos szögekhez. Látható, hogy az első gránáttest elég vastag falú, vagyis relatíve nehéz lehet. Az orrgyújtó mögötti töltet és a tágulási térben kitágulva "veti ki" a hátsó részt, és egyben lassítja le olyan sebességre, hogy ez ne okozzon már problémát.
Szerk.: Igen, a lőtáv- / negatív kitéríthetőségi problémára is megoldást jelenthet mondjuk...
Utoljára szerkesztette: [NST]Cifu, 2019.09.16. 10:20:57 -
kiskorúbézoltán #91700 Vajon mi az oka ennek a kialakításnak? Miért kell a kettéválás? Miért nem jó ha maga a gránát robban fel a víz alatt meghatározott mélységben?
Szerk: van egy sejtésem, nem tud közelre lőni az álgyú vízfelszínre. Meredeken meg túl lassú/esetleg pontatlan.
Utoljára szerkesztette: kiskorúbézoltán, 2019.09.16. 10:19:24 -
Az SR-71 kapcsán ismert, hogy az utánégető hatalmas fáklyája jelentős radar-visszaverő felület, és emiatt iszonyatos távolságból lehetett még civil radarokkal is követni, na most ezen cikk szerint volt egy koncepció, mely szerint (nem radioaktív) cézium-tartalmú üzemanyagot használtak volna ennek a problémának a megoldására. Azonban túl sok kompromisszum volt az üzemanyag-adalék használata terén (többek között az utántöltő gépek tartályainak korróziójától féltek), így sose használták végül... -
Valószínűleg sose hallunk róla többet, de azért egy érdekességnek megteszi: BAe Kingfisher projekt, egy 127mm-es hajófedélzeti ágyúból kilőheti mélységi bomba. A lövedék első fele csak az út első felében kap feladatot, az előre programozott repülési idő után (nagyjából a cél felett) beindul egy kis töltet, ami kilöki a hátsó résztöltetet, ami kinyitja a stabilizáló szárnyait, és így csapódik a vízbe, hogy aztán a 3kg-nyi robbanótöltet a kiválasztott mélységben felrobbanjon.
Hivatalosan tengeralattjárók elleni alkalmazás a cél, de a kis robbanóanyag-mennyiség miatt én valószínűbbnek tartom az UUAV-k és békaemberek elleni használatot...
-
Az első két Zumwalt-osztályú romboló:
Az első sikeres fékezőhorgos leszállás a hordozó-fedélzeti LCA vadászbombázóval:
Szokatlan felszerelés egy Dél-Afrikai JAS-39D-n: 3 darab pótos és két dupla bombazáron 4db Mk.81 légibomba:
Furán felemás felszerelésű AH-1Z-k szállnak fel a USS Boxer LHD fedélzetéről, a háttérben a korábban említett "extra" közelvédelmi feladatkörű LAV-25... :)
Potens kis harci drón: 7.62mm-es géppuska és javelin...
A SAAB és a Raytheon közös fejlesztésének eredménye a félaktív lézeres irányítású Carl Gustav / MAAWS lövedék:
'Vakard meg a hasamat...' Egy lábait feldobott francia Jaguar, amelyet egy erős vihar állított fejre 2009-ben:
-
Akkor elvileg csak a rakéta hajtóműnek van a esetleg másfajta hajtótöltete és a hossz akkor maradt ?
-
Tudom. Pontosan ezért mondtam. -
Sz-400 MFR célkövetési képessége:
-
Pontosan én is ezért gondolom, hogy a 40N6 a belső megoldásokban tér el a 48N6-tól, de méretében és kialakításában gyak. azonos. Egész egyszerűen az ismert kinematikai adatok alapján elrepül 380 km-re. Persze ez borzalmasan elméleti hatótáv, kb. egy A380-at az lehet, hogy le is tudna szedni ekkora távról. Valódi célok ellen ennek töredéke főleg vadászgépek ellen. Azok ellen még a 250 km is imagináriusnak tekinthető. -
Ez kavarc.

A lenti rajz az Sz-500 rakétájának feltételezett rajza.
(valaki belerajzolta az Sz-300PM tubusába az Sz-300V rakétáját)

Én egyáltalán nem gondolom hogy a 40N6 méretileg/külalakilag annyira különbözne az 5V55/48N6 típusoktól.
rakéta típus - tömege - hatótávolság - rávezetés módja
5V55K - 1480kg - 47km - RPK
5V55R - 1660kg - 75km - SAGG
48N6 - 1800kg - 150km - SAGG
48N6D - 1835kg - 200km - SAGG
48N6DM - 1835kg - 250km - SAGG
40N6 - 1893kg - 380km - aktív önrávezetés
-
Még rajzot sem láttam eddig a 40N6-ról, szóval az is meglep, hogy így néz ki. Még karcsúbb, mint a 48N6 család volt. -
Agyalás . . .
Van itt egy ilyen kép
itt azt írják 7,5méter a 48H6
A képszerkesztőben megmérve, hogy a felső raksi mennyi pixel, majd elosztva a felső raksi hosszadatával, kijön a 48H6-ra a 7,5 méter.
így a képalapján 9,4méter jön ki a 40H6M-ra , a deagel 9,14m-ert ír az M-re.
A BAZ vontató kereke elvileg 21,5/75R21 (1350х550-533Р) ИД-370 ahol a 1350 az átmérő lenne mm-ben ha jól értem, az utánfutóé kisebb lehet azt is meglehet találni valahol.( figyelni kell, pl: a magyar wikis SZ-400 vontatón is a kisebb pótkocsi kerék van)
Ha ilyen vontatón vannak a raksik, akkor ezzel a kerékmérettel elvileg lehet viszonyítani, ~5,5 kerék méret a 7,5m és ~6,6 a 9 méter, tehát több mint egy keréknyivel hosszabb elvileg, hogy a tubus mennyivel hosszabb, mint a rakéta azt nem tudom.
De pl, ebbe nem fér bele a 400-as raksi szerintem
kép link
és ez is csak 6,6 szoros méret
Persze csak a fellelhető adatok alapján, mert hát ebben az iparágban a megtévesztés, ferdítés az alap dolog.
------------------------------
közben találtam ilyet is
egy cikk oroszul
link
Utoljára szerkesztette: ximix, 2019.09.15. 15:48:46 -
Pontos méretét nem ismerem, de elvileg a 40N6-ból 4db, 9M96-ból meg 16db fér az SzPU-ra. -
Na de nem azonos méretű az 48N6-tal? Nekem addig azt hintetted el, hogy gyak azonos méret, mert az M6.5 égésvégi sebesség elvileg nem manőverező cél ellen elég a 380 km-es ballisztikus hatótávhoz, ha a cél közepes magasságon van. -
Nekem bizony annak tűnik.
-
Oh, akkor a forrásnál rosszul írták, és az ott egy 40N6-os? -
Hát én ezt duplán is érdekesnek tartanám...
... egyrészt rendszerben állított 4db 9M96 kisrakéták okán, másrészt főleg...
... a rendszerbe állított 1db 40N6 (380km max. hatótávolságú) nagyrakéta okán.
-
Na most már ilyet is láttunk: Sz-400 rendszerhez tartozó TER 1db 48N6 és 4db 9M96 rakétatubussal:
-
Repül az unikornis (légi utántöltésre is képes E-2D):
-
A Team Tempest ajánlása fegyverzet terén. Érdemes megfigyelni a nagyobb átmérőjű levegő-levegő rakétákat, a Spear-EW rádióelektronikai zavaró verziót, illetve a micro-rakétákat...
-
Pedig ezt már az aranysasban is leirák ha jol emlékszem, de az tuti, hogy valahol volt már magyar cikk is róla.
K36-os katapultban is van ilyen légterelő ami kinyilik a lábak között a pilóta arca elé -
JanáJ #91680 Én ennél tudtam meg, hogy van "szélfogó pajzs" az ülésekben, ami nyílik bizonyos sebesség felett. Kamilláztam nagyokat. -
Berkut111 #91679 ELBIT Promo -
SZUsszan #91678 Nekem új sztori volt:
air-force-pilot-survived-ejection-supersonic-speeds -
9x39mm-es lőszerről, a fegyverekről mesél Maxim Popenker. -
JanáJ #91676 Hát önerőből pl egyik Nagyvasunk sem. :-( -
gafzhu #91675 "Tudtad hogy egy vadászgép nem tud megfordulni azánk területén?"
MiG-25 3Mach-nál? Előfordulhat. -
JanáJ #91674 Nyilván, a Tigris meg elpusztíthatatlan. A legenda, az legenda. Tudtad hogy egy vadászgép nem tud megfordulni azánk területén?
-
Embertelen áron. Mert kicsit ideges lesz mindenki, ha bejelentés nélkül csak úgy ICBM indulgat.
Persze értem én az iróniát. -
A jelenlegi elnök kb. halott is lehet, mire a felvázolt hülyeség realitássá válhatna. -
Pedig eccerű a megoldás, pár Minuteman-III-ast át kell adni a bőrnyakúaknak, hagyományos GPS vezérlésű fejjel.
45 percen belül adott bárhol a tűztámogatás. -
Egy ilyen átalakulás nem pár éves történet, a felhozott 350 tengeri mérföld hatótávolságú precíziós csapásmérés eszköze is esélyesen olyan soká fog hadrendbe állni, hogy még egy esetleges második Trump elnökségi ciklusnak is talán a végéről beszélhetünk.
Ahogy a példákat felhoztam, a téma inkább az, hogy a jelek az átalakulás szükségességéről már inkább sok éves, évtizedes szinten adottak voltak, de most került olyan a tengerészgyalogság élére, amely bele is mer vágni egy ilyen átalakításba... -
Marketing... :)