10725198101090741028.jpg

-Nem alkalmazunk jelzős szerkezetet. Még arra se, akivel nagyon nem értesz egyet.
-Nem gyűlölködünk!
-HADITECHNIKAI TOPIC, aki nem tudja értelmezni, az megy máshova!

[Légi Harcászati / Légvédelmi FAQ]
  • [NST]Cifu
    Az alváz nem saját? Keverem valamivel? Úgy emlékeztem az MLRS van Bradley alvázon, ez meg még az ős 109-es pimpelt változata.

Pardon, én mondtam rosszal, az M109 anno egy közös alvázat kapott, amelynek a 155mm-es M109 lett volna a közepes, a 105mm-es M108 a könnyű, és egy meg nem valósult 203mm-es nehéz önjáró változat, végül az M110 az M107-el azonos alvázon valósult meg.

Az M109A7 program keretében az alvázat némileg átdolgozták, és a Bradley futógörgőit, lánctalpát, motorját és erőátvitelét kapta meg, hogy közös logisztikai alap legyen.

M109A5

M109A7

Az hogy kompatibilis a GPS-es gyújtó/vezérlő egység még nem feltétlenül jelenti azt, hogy ki is bírja azt a kezdősebességet ami a 70km-hez kell.

Hát azt akarják használni hozzá, szóval elég ciki, ha nem bírja ki...

Persze enélkül meg nem nagyon van értelme a dolognak, de eddig - eddig: értsd olyan 10-15 évvel ezelőttig - ezeknek a finomabb cuccoknak azért erősen voltak korlátaik lőtávolságban.

Hogy nem nagyon van értelme azért érdekes, mert anno az XM2001 Crusader esetében is téma volt a nem irányított lövedékkel való több lövedék - egyszerre becsapódás féle alkalmazás, amit ugye azóta már bevettként használnak máshol is. Oké, nem 70km, de emlékeim szerint 40-50km-es lőtávnál simán ez volt az elgondolás. Persze nem találok a szórásra vonatkozó adatokat, szóval esélyesen igazad lehet...