-Nem alkalmazunk jelzős szerkezetet. Még arra se, akivel nagyon nem értesz egyet.
-Nem gyűlölködünk!
-HADITECHNIKAI TOPIC, aki nem tudja értelmezni, az megy máshova!
[Légi Harcászati / Légvédelmi FAQ]
-
Ha jól értem a dolgot, akkor nem töltőgépet kapott hanem csak adogatja a lőszert, feltételezem a töltő bakára marad a töltet és a gyujtóállítás.
A legutolsó információm az, hogy még mindig vitáznak azon, hogy is álljon hadrendbe, az egyik verzió szerint először még csak a torony és a löveg az új, és 5 v. 6 fős személyzet meg kézi töltés lenne. Aztán a második fejlesztési spirálban jönne az automata töltőberendezés. A vita abban van, hogy oké, hogy az első verzió olcsóbb rövid távon és hamarabb lehet hadrendbe állítani, de ugyanakkor marhaság azért sietni, hogy aztán pár év múlva átépítsék az összes M1299-est...
Amúgy én nem sokat találtam az automata töltőről, azt sem tudom, hogy az kész van-e?
Az alvázzal meg úgy látszik elégedettek voltak, vagy legalábbis annyira nem rossz, hogy újra cseréljék.
A Bradley alváz (és meghajtás-lánc) jobb hijján maradt, anno az XM2001 Crusader esetén új alvázat akartak, gázturbinával (hogy 64km/h-s sebességet legalább elérje, és tartani tudja a harckocsikkal és a Bradley-kal a lépést). Ez is ok volt a költségek elszaladásának. Így most a költségtakarékossági okokból "csak" a torony és a löveg az új az M109A7-hez képest...
A 70km meg egyenesen fantasztikusan hangzik, kérdés, hogy preciziós cuccokat is tud-e majd ilyen távolságra lőni. Hagyományossal én nem tudnám indokolni az értelmét.
Is-is. Az XM1113 base-bleed (a magyar megfelelőjét nem vágom most fejből, a lövedék végén gázt engednek ki, hogy ne jöjjön létre vákuum a lövedék mögött) lövedék, ez nem csak a lőtávot, de állítólag a pályájának stabilitására is jótékony hatással van. A lövedékkel ez az adott löveg 72km-es lőtávot ért el. A lövedék kompatibilis a meglévő M1156 GPS-vezérlésű fejhez, amit ugye a gyújtó helyére lehet tekerni, és precíziós lőszerré varázsolja a hagyományos malacot. Készül egy XM1155 jelzésű rakéta-póthajtású precíziós gránát is hozzá, amivel a tervek szerint 110-120km-es lőtávot is elérhetnek.
Kínai tanknál szerintem nem annyira gáz, a fele régi cucc. Kilövéshez ugyanúgy tankálgyú vagy rakéta kell, nem hinném, hogy akár a legkorszerűbb 25-30mm-es gá-k átvernék szemből.
Hát, azért manapság szépen terjednek a 35-40-57mm-es lövegek...