94980
-Nem alkalmazunk jelzős szerkezetet. Még arra se, akivel nagyon nem értesz egyet.
-Nem gyűlölködünk!
-HADITECHNIKAI TOPIC, aki nem tudja értelmezni, az megy máshova!
[Légi Harcászati / Légvédelmi FAQ]
-
fade2black #91401 "akkor Eurofighter lehet helyette..... Vagy ha nem jön össze akkor a szu35 putyintól."
katonailag
A2A: F-35 komoly technikai előnyt ad 4/4+gen gépekkel szemben. 20:1et első körben hoztak RFen 4gen gépekkel szemben. Márpedig Görögök, Oroszok sok 4/4+genes géppel rendelkeznek, hogy Izraelt az F-35eivel ne említsük. Ilyet se EF, se Su-35 nem ad.
A2G: Mind az EF, mind a Su-35 erősen törékeny tud lenni "double digit" kaliberű SAMek ellen. Márpedig fő ellenfeleknél ebből is van bőven. F-35nél meg a fő tervezési szempont pont az volt, hogy a lehető legjobbak legyenek modern SAMek ellen.
Ezek a dolgok egy valós adok kapokban ne adj isten valós háborúban döntőek lehetnek.
gazdaságilag: F-35nél gyártók, beszállítók (voltak).... EF/SU-35nél max kitekből összerakhatják.
XSillione mutatott rá vmire: "Ami nem tiszta, hogy miért nem vártak a Törökök még egy-két évet ezzel, amikor már legalább a vas náluk van"
Szerintem ez tökéletesen mutatja, hogy mennyire inkompetens az Erdogan rezsim ezen a területen (is). -
SZUsszan #91400 -
lerboy #91399 A görögök - bár van most elég más bajuk - de azért dörzsölhetik a tenyerüket Erdogan ballépésein, mert ők így valamennyire felértékelődnek a NATO-ban és ezáltal Európában is. -
Oddball29 #91398 Eurofightert még annyira se kapnák meg. -
#91397 Most irkálták, hogy ha törököket kirúgják a f35 programból akkor Eurofighter lehet helyette, mert az 5. genes gépük is UK segítséggel készül.Vagy ha nem jön össze akkor a szu35 putyintól.
Az első verzió lenne az egyszerűbb mivel az már eleve nyugat és NATO kompatibilis ahogy a mostani összes eszközük, míg a szuhojnál , mindent cserélhetnek le vagyis ha nem is mindent de sok mindent -
#91396 A törökök nem számoltak azzal, hogy kiejtik őket az F-35 projektből. Ahogy már korábban is írtam / írtuk, az Sz-400 beszerzésnek katonai értelemben semmi értelme nem volt. Az egy politikai / gazdasági tánc volt Putyin és Erdogan között.
Törökország szinte semmilyen fegyvert nem vásárolt korábban a Szovjet / Orosz piacról. A Német egyesüléskor a kelet-német hadsereg levedlett fegyvereit (AKM, PKM, RPG-7, stb.) megvették potom áron, az 1990-es évek elején a szovjet hadsereg leépítésekor egy marék BTR-80-ast rendszeresített, illetve az Iglából vettek szintén egy kisebb mennyiséget (aztán megkapták a Stingert licenszgyártási jogot). Szinte minden nyugatról érkezett, amerikai, német, francia, olasz...
Szóval most ennek hátat fordítani meglehetősen furcsa lépés. Élek a gyanúval, hogy Erdogan egész egyszerűen bele sem gondolt, hogy a NATO-nak vörös posztó lesz az Sz-400 beszerzés. Putyinnal éppen összebratyiztak, ők felkínálták (szép kis húzás), Törökország éppen nem rendelkezik hasonló rendszerrel, hát jöjjön... -
Xsillione #91395 Ami nem tiszta, hogy miért nem vártak a Törökök még egy-két évet ezzel, amikor már legalább a vas náluk van, oké, nehéz üzemeltetni meg minden az USA nélkül, de most leginkább a legtöbbett fizetnek azért, hogy ne legyen semmi náluk, és persze az orosz meg magkap minden infót így is, azaz csak török szívatta meg magát igazán. -
#91394 Ezzel a Villámmal meg jól lábon lőtték maguk az amik.
Mármint mivel? Azt előre nem tudhatták a 2000-es években, hogy majd jön egy olyan török vezető, aki látványosan nekiáll haverkodni Putyinnal. Törökország pedig a NATO egyik sarokpontja, a mai napig. Hajdan Irakkal és Afganisztánnal, majd Szíriával kapcsolatos bevetések jó részéhez ilyen vagy olyan formában, de köze van Törökországnak, vagy a támadó gépek indulnak onnan, vagy a tankerek, vagy az E-3-asok, vagy a flotta hajói kötnek ki ott, stb.
Eddig Törökország megbízható partnernek volt tekintve, nem volt kérdés, hogy hozzáférhet a NATO fegyvereihez. A kérdés már jó ideje az volt, hogy akkor mikor húzzák ki a tápcsatlakozót - most, vagy akkor, amikor még több kárt okoz Törökország pálfordulása. Szerintem eddig bíztak abban, hogy Törökország visszatáncol inkább az amerikai érdekszférához, felteszem a színfalak mögött el is követtek ezért mindent. Húztak egy piros vonalat, ez az Sz-400 leszállítása volt, amit ugye nemrég átléptek...
Utoljára szerkesztette: [NST]Cifu, 2019.07.18. 15:40:13 -
#91393 Próbáltam, de ez látványosan alacsony érték. Ez valami bevett dolog, a NAMMO oldalán például a 30x173mm APFSDS-T-re annyit írnak, hogy >100mm @ 1000m. Mindezt 230g @ 1430m/s torkolati értéknél. A CTA esetén ugyanezek az adatok 550g @ >1500m/s. Aztán odaírják a 140mm @ 1500m-t, pedig ugye több, mint kétszeres torkolati energiával kell(ene) számolnunk..
De nézhetsz Rheinmetall értékeit is..
Utoljára szerkesztette: [NST]Cifu, 2019.07.18. 15:20:55 -
JanáJ #91392 Az APS lehet akkor az ok. Értem én hogy majd egyszer lesz két tucat Kurganyec felvonulni, de nem ezek lesznek a az ék hegye. :)
Ezzel a Villámmal meg jól lábon lőtték maguk az amik. -
#91391 Próbáltad már a gyártó oldalát ? :))
THE 40 CTAS
Jobb oldalt a kék fülön lehet a lőszerek közt váltogatni. -
#91390 Ennél nagyobb a baj, Törökország tier2-es partner, vagyis elég sok lényeges információval bírnak az F-35 programról alapból. Hát dunno, még ha nincs is kéznél F-35-ösük, azért a vele kapcsolatos információkra elég jó rálátásuk lehet, szóval elég nagy probléma... -
#91389 Kurganyec-25 mikor lesz rendszerben?
A közeljövőben, márpedig nem utólag készülsz fel az ellenfélre, hanem ha lehet, akkor előre...
Mire rendszerben lesz, addigra fel lehet kalapálni 4 rakétát rá és máris nyitja azt is.
A Kurganyec-25 esetében is elviekben fel lesz aplikálva az Afganit APS. Pont emiatt jobb választás a 40mm-es CT, mint egy pct. rakéta...
Az APS egyszerűbben "átléphető" egy potens gépágyúval, mint egy pct. rakétával...
Ez a 4000 méter szép, de hol lehet ilyen messze lőni?
Más oldalról közelítem meg: mondjuk egy 30x173mm-es pct. lőszer 2km-ről 110mm RHA páncélértéket tud átütni. A 40mm CT-nél még csak becslést találtam, ott 4km-ről tudhat kb. 90mm-t. -
JanáJ #91388 Vajon a kiképzett török pilóták mekkora károkat okozhatnak? -
JanáJ #91387 Nekem ez megint egy drága dolognak tűnik ami miatt megint csak kevesebb lesz belőle ha egyszer lesz...
Kurganyec-25 mikor lesz rendszerben? Mire rendszerben lesz, addigra fel lehet kalapálni 4 rakétát rá és máris nyitja azt is.
Ez a 4000 méter szép, de hol lehet ilyen messze lőni?
Ne értsd félre, nem ész osztás, meg okoskodás, csak nem vagyok meggyőzve, hogy szükség van erre a kerekes-nyuszibusz-páncélvadászra. :-) -
#91386 A dolog először is úgy kezdődik, hogy a 40mm-es CT (noha marha drágán), de helytakarékosság szempontjából alig rosszabb 30mm-es alternatíváknál, miközben a tűzerő tekintetében felettük áll...
Másodszor, amíg BMP-2/-3 vagy Boomerang áll szemben, még a 25/30mm-es alternatívák is elegek lehetnek. De mondjuk egy Kurganyec-25 esetében már véleményes, hogy egy 30mm-es pct. lövedék valóban kellően hatásos lehet ellenük szemből.
A harmadik dolog a hatásos lőtávolság. Korábban az általános megoldás az volt, hogy harckocsik ellen jó a pct. rakéta, a vékonyabb bőrűek ellen meg jó a gépágyú. A nagyobb kaliber (általában) nagyobb hatásos lőtávolságot is takar, a 30mm-es gépágyúknál inkább 2500-3000 méter, míg a 40mm-es CT-re 4000 métert mondanak... -
Oddball29 #91385 Annnnd kicked. -
JanáJ #91384 Nem értem mire kell a 40 milis, amire nem elég a 30.
A gyalogság használatát nem kérdőjelezem meg, nyuszik nélkül szerintem esélytelen városban (is). Azt vetettem fel, hogy lehet kellene egy 8x8-as gépágyúval és egy másik kis, külső toronnyal, géppuskával/ gránátvetővel amibe fér is ember. Mert volt már olyan protó amibe csak 4-en fértek. Persze ezt innen a fotelból. -
JanáJ #91383 Az első mondatod nem értem. A második nekem is eszembe jutott. -
fade2black #91382 sztem harckocsit elsősorban air burst kopaszt. nem mert 30 vagy 40mm. A kilogó érzékelők rosszul birják a repeszeket.
És itt mindig jön a kérdés. Adott szituban mi a jobb. "1db 40mmes vagy 2db 30mmes." -
#91381 A "fér-e elég" viszonyítás kérdése. Mihez? A CV9040 esetében 24+24 lőszer van a toronyban (24 tűzkész, további 24 kézzel a tárba pakolható), további 186 lőszer a testben. Viszont a pusztító hatása jóval nagyobb, mint egy 30mm-es gépágyúnak... Szóval kevesebb lövés is elégséges lehet, adott esetben.
Hogy érdemes-e erőltetni a gyalogságot - nos igen, érdemes. Egy épületet kívülről kipucolni nem tudsz járművekkel. Maximum lerombolni... A doktrína még nem változott tudomásom szerint városi harcban, gyalogság és jármű együtt...
Torony nélküli verzió eddig is volt a Stryker, Boxer és VBCI esetében, az újdonság most pont a tornyos verzió megjelenése... -
JanáJ #91380 A végén még értelmét veszti a komolyabb páncélzat. Azért a 40 mm már egy harckocsit is megkopaszt. Kérdés fér-e elég a nagyobb lőszerből, meg hogy van-e értelme erőltetni a gyalogokat, akikből egyre kevesebb fér be hátra és egyre kisebb a szerepük, ha kidesszantolnak. Vagy kellene torony nélküli verzió amibe nyuszi is fér. :-) -
#91379 Francia VBCI 40mm-es CT löveggel felszerelt toronnyal. Azért valahol kezd elfajulni ez a lövészpáncélos / páncélozott szállító harcjármű dolog. Az olyan, korábban alapvetően csak könnyű fegyverzetű járművek is újabban 30-40mm-es löveggel szerelt tornyot kapnak, mint a Stryker, Boxer vagy a VBCI...
-
#91378 Thales LMM (Martlet) rakéta, az európai gyártó válasza a gyors támadó csónakok ellen, amely a meglévő stabilizált fegyvertornyokra felszerelhető. A HMS Sutherland Type-23 fregatton most tesztelik a rendszert amúgy, és eddig eléggé pozitívak a tapasztalatok. Az LMM egyébként vállról indítható verzióban is létezik, drónok és kisebb földi / tengeri célok ellen...
Ez amúgy csak azért érdekes, mert az LCS esetében ugye erre a célra a Hellfire lett (lesz) rendszeresítve VLS indítókból...
Utoljára szerkesztette: [NST]Cifu, 2019.07.17. 10:44:42 -
#91377 -
#91376 -
JanáJ #91375 Uhh, tényleg. De akkor is ciki szerintem. -
#91374 Szerintem Krazokat nem láthattál (azok Ukránok ugyanis), csak Uralokat. Ezek az Sz-300PMU2 / Sz-400 széria "szabvány" vontató és kiszolgáló teherjárművei.
-
JanáJ #91373 Csak nekem tűnik butaságnak, hogy az Sz-400 még részben Krazokkal érkezett? Gondolom kb mindegy a terepjárása, meg egyebek, da akkor is vicces. Persze lehet csak most mozgatják ezzel őket. -
#91372 Észak-Olaszországban a rendőrség rajtaütött egy neo-náci csoporton, amelyeknél rengeteg kézifegyvert (köztük HK G3 és Steyr AUG gépkarabélyok, hangtompítós Steyr TMP géppisztolyok) foglaltak le, és találtak egy Matra 530F légiharc-rakétát, amelyek 1980-ban a Mirage F1-ekkel együtt adtak el Katarnak... Érdekes kérdés, mit akarhattak kezdeni a félaktív radaros rakétával...
-
#91371 Su-57
-
#91370 Boxer CRV vs. ASLAV-25:
-
#91369 BMP-2M with B05Ya01 Berezhok turret
BMP-1AM Basurmanin
-
#91368 LCS 17 USS Indianapolis. Az érdekessége az árbóc tetején látható nagyobb AirbusDefense TRS-4D radar (GaN, C-Band, AESA), ami váltja a TRS-3D/16-ot.
-
JanáJ #91367 Lehet hogy Török o.-nak nem érte meg, de Erdogannak igen. :-( A diktatúra a diktátor és nem az ország érdekeit veszi figyelembe. -
#91366 -nyugati megrendelések, -felbontásra kerülő katonai megrendelések (az F-35 programmal kapcsolatosan nagyjából 12 milliárd dolláros mínusz a becslések szerint az elkövetkezendő 25 évben), -elapadó amerikai katonai segélyek (2018-ban 154 millió USD), stb.
Az éremnek két oldala van, hogy most nekik megéri-e az olcsóbb orosz gáz és az orosz pénzből épült orosz atomerőmű, meg néhány Sz-400 miatt felrúgni azt a katonai és katona-politikai de facto helyzetet, amiben több, mint fél évszázada élnek... Hát dunno.
Az én megítélésem az, hogy nem érte meg. -
gyalogstuka #91365 Az S400 komplexum orosz hitelre lett vásárolva,az atomerömü ha megépül,orosz tulajdonban marad a törökök rögzitett áron,átveszik az áramot több évtizeden keresztül.A törököknek nincsenek olajuk,mint pl Venezuelának,nincsen valutájuk.
Erdogan természetben fizet,országát sikeresen bemanöverezte Oroszország ölelelö karjaiba. -
fade2black #91364 Ez nekem inkább Orosz érdek. Vagy legalább annyira. Eladtak +egy atomerőművet, meg rengeteg gázt. -
#91363 +orosz gáz, +orosz atomerőművet is számba véve?
Utoljára szerkesztette: Hpasp, 2019.07.14. 16:42:38 -
Oddball29 #91362 Patriot-vásárlásról volt szó eredetileg, de tech-transzfer igényével együtt.