95001
10725198101090741028.jpg

-Nem alkalmazunk jelzős szerkezetet. Még arra se, akivel nagyon nem értesz egyet.
-Nem gyűlölködünk!
-HADITECHNIKAI TOPIC, aki nem tudja értelmezni, az megy máshova!

[Légi Harcászati / Légvédelmi FAQ]
  • [NST]Cifu
    A Lavi is saját fejlesztés. A radar is. Politikailag kifogásolható, hogy USA-nak potenciális ellenfélnek ad technikát, de egy szót nem szólhat érte a jenki titokvédelem miatt.

Egy kicsit gondolj bele amerikai szemmel az esetbe. Átadnád a legfejlettebb, legzsírosabb technológiát egy olyan baráti országnak, aki közben Kína második legnagyobb katonai beszállítója?

Ha ma még gyártanák az F-22-őt és lenne igény export változatra, akkor lehet hogy biza ma átmenne a törvényhozáson...

Dunno, én kétlem. Az SM-3 Japán-Amerikai összefogás is abban az időben köttetett, amikor az F-22J felvetést tárgyalták...
  • [NST]Cifu
    Ellenben az F-35-nek ki/mi lesz ellenfél? Kb a kínai lopakodók, amitől én azért nem tojnám össze magam.

Noha per pillanat ez a helyzet, azért 10 évvel ezelőtt még nevetett mindenki, hogy a kínaiak mennyit nyűglődnek a J-10 hajtóműveivel és a J-11B-vel. Most meg már ott vannak a Liaoning fedélzetén a J-15-ösök is...
    Igen, lemaradásban vannak, de ez a lemaradás nem behozhatatlan, és nagyon öles lépésekkel haladnak, hogy ledolgozzák, vagy akár előre is nézzenek inkább (lásd J-21 oldalra néző lokátora...).

Eleve az F-22-ben mi az über jó még mindig a F-35-höz képest?

Szupercirkálás, elérhető sebesség, repülési magasság, manőverező képesség, alacsonyabb EM kisugárzás (ezért nincs Link-16-ja), nagyobb teljesítményű radar.

Levegő-levegő harcban az F-22A-nak nem nagyon ellenfele... Az F-35A-nak per pillanat szemből kevés, aztán ha esetleg közelharcba keveredne... Akkor azért annyira nem szép a leányzó fekvése.

de a 35-ös meg egy csomó új fejlesztést megkap majd ami a sárkánygyíknak esélytelen.

A DAS és az EOTS kb. az, amire kicsi az esély. Ebből a DAS az, aminek a hiánya azért fájhat...

Persze megkaphatná, de az F-22A érezhetően alacsonyabb priorral fejlesztődik, mint az F-35...

A 22-es kb olyn lesz mint a B-2. Nem kellett semmire, de ezzel megtartották a lépés előnyt.

Pontosan ezért kellett volna a japánoknak is....

hogy papíron ugyan azokat a torpedókat (?) használják az auszik, mint az amik, de néha érdekes alkatrészek jöttek bele

A lent említett Mk.48 ADCAP Mod 7.-est használják. Hogy most a spéci alkatrészekkel mi a helyzet, az érdekes kérdés...
  • molnibalage83
    A Lavi is saját fejlesztés. A radar is. Politikailag kifogásolható, hogy USA-nak potenciális ellenfélnek ad technikát, de egy szót nem szólhat érte a jenki titokvédelem miatt.

Az F-22 tilalom és a közös AEGIS fejlesztések között nagyon megváltozott a rendelkezésre álló pénzmag és a politikai környezet is. Ha ma még gyártanák az F-22-őt és lenne igény export változatra, akkor lehet hogy biza ma átmenne a törvényhozáson...
  • JanáJ
    Anno "kuruc" felhasználló írta a HTKA-n, aki az auszi haditengerészetnél volt/van, hogy papíron ugyan azokat a torpedókat (?) használják az auszik, mint az amik, de néha érdekes alkatrészek jöttek bele. Aztán meg ment a félrebeszélés, hogy rosszat küldtek tök másba. Bár ez már az UL legenda része, de lehet alapja. Van amit nem adsz el senkinek. Pl egy AEGIS lehet más szoftverrel megy, de egy F-22 sárkányt mennyibe kerülne "downgradelni"? MEg mit tudhat a gép, ha kb sehova sem viszik. Red Flag és néha kitolnak valahova 4 gépet nyaralni.
  • JanáJ
    No de az F-22 messze alegerősebb kártya a pakliban, kb mindent visz, külön kategória. Ellenben az F-35-nek ki/mi lesz ellenfél? Kb a kínai lopakodók, amitől én azért nem tojnám össze magam. Tudom ez nagyon laikus megközelítés, de szerintem nem lehet az ami gépekhez mérni őket. Nem tudom kell-e mellé még egy F-35-nél is jobb gép ASF-re, de ha kell akkor is majd azt ők összerakják?

Eleve az F-22-ben mi az über jó még mindig a F-35-höz képest? Mert maga a sárkány bitang, meg szuper cirkál, de a 35-ös meg egy csomó új fejlesztést megkap majd ami a sárkánygyíknak esélytelen. A 22-es kb olyn lesz mint a B-2. Nem kellett semmire, de ezzel megtartották a lépés előnyt. Persze tudom, ez picit korai kijelentés, de remélem igazam lesz. :-)
  • [NST]Cifu
    Na ja, de izrael saját fejlesztésű Python-3-at adta el. Annyira még Izrael sem hülye, hogy F-22 vagy más technikát adjon el, mert akkor a jenki pénzcsap igen hamar elzáródna.

Lavi -> J-10, ELTA EL/M-2502 AESA radar, sőt, majdnem eladták nekik a Phalcon AW&C rendszert, csak azután táncoltak vissza, hogy az USA a fent említett pénzcsap elzárásával fenyegetőzött.

Egyébként a kétsebességes F-22-őt mai napig nem értem. ... Ellenben akkro még talán ma is lenne F-22 gyártósor és csak át kellene konfigolni jenki változat gyártására.

Hogy teljesen őszinte legyek, én sem értem az F-22A idejekorán való lenyakazását. Ahogy az export tilalmat sem, ha csináltak volna belőle egy butított verziót, egyszerűbb RAM bevonattal, feltehetően belefért volna a biztonsági limitbe.

Az a magyarázat, hogy biztonsági kockázatot jelent, felemásan ítélném meg, hiszen eközben például mind Japán, mind Dél-Korea megkapja a leges-legújabb AEGIS fejlesztéseket, sőt, az SM-3 Block II-őt japánnal közösen fejlesztik, az MK48 ADCAP Mod 7 torpedót pedig az US NAVY és az Ausztrál haditengerészet fejlesztette közösen.

Ettől függetlenül más érv nem hangzik el. Hogy a döntés mögött az F-22 gyártósor minél előbbi bezárása szerepel-e, nem tudom. Anno is írtam, hogy az egész F-22A végjáték erősen arra hajazott, hogy az USAF az F-22A helyett koncentráljon már az F-35A-ra. Amivel csak az a baj, hogy mindkettőt a Lockheed gyártja, tehát ha csak nem az F-35-ös gyártósorok miatt aggódó államok kongresszusi képviselői torpedózták meg, akkor semmi, de sehol se látni semmiféle motívációt...
  • molnibalage83
    Na ja, de izrael saját fejlesztésű Python-3-at adta el. Annyira még Izrael sem hülye, hogy F-22 vagy más technikát adjon el, mert akkor a jenki pénzcsap igen hamar elzáródna.

Egyébként a kétsebességes F-22-őt mai napig nem értem. Ok, akkor szárnyalt a világgazdaság (asszem) és lehet, hogy nem szorultak rá erre. Ellenben akkro még talán ma is lenne F-22 gyártósor és csak át kellene konfigolni jenki változat gyártására. Nem értem, hogy milyen politikai bonyoladom lenne abból, ha a két szoros távol-keleti szövetséges kap gépet és Ausztrália, aki a maga korában no.1 F-111-et is kapott és felajánlották a B-47-et is nekik. Izé...
  • [NST]Cifu
    Még 1997-ben született döntés, hogy a Raptort nem adhatják el egyetlen külföldi országnak sem, még a legközelebbi szövetségeseknek sem, mivel a technológiája igen fejlett és titkos. Kimondatlanul attól tartottak, hogy eladhatják, vagy kémkedés útján kiszivároghatják a típus titkaik a kínaiaknak vagy az oroszoknak.

A döntés háttere nem megalapozatlan, arra is volt példa, hogy japán vagy dél-koreai forrásból került ki érzékeny adat, ahogy ugyebár az is nyílt titok, hogy az izraeliek adtak el technológiát a kínaiaknak.

Az F-35 esetében eleve úgy álltak neki a programnak, hogy "kétsebességes" volt az érzékeny technológia, például a szoftver forráskódját senkinek sem adják ki, ami miatt ugyebár volt is összezördülés a britekkel, illetve a lopakodótechnológiában az amerikai fegyveres erők "teljes" csomagot kapnak, míg az összes többi vásárló (akármelyik tier-ben is helyezkedik el) csak egy csökkentett csomagot (azt szokták mondani, hogy szemből az amerikai F-35-ös kb. baseball-labdának megfelelő méretű RCS-el rendelkezik (~0,015 m^2), míg az export változat strandlabda méretű RCS-el (~0,15 m^2)). Feltehetően ez már az F-22-essel történtek fényében született döntés, hogy az export változatot megvizsgálva a potenciális ellenfelek ne kapjanak pontos képet az amerikai gépek képességeiről...

Japán elég hosszú ideig puhította az amerikai döntéshozókat, hogy márpedig ők mindenképpen vevők lennének akár csak egy lebutított "F-22J" változatra, ám ebbe nem mentek bele végül a Capitoliumban ülők (noha viták voltak róla). Egyes elemzések arra mutattak rá, hogy egy japán eladás dominószerűen elindítaná a típus exportigényét, hiszen akkor már Dél-Korea is igényt tartana a típusra (lévén a két ázsiai ország féltékenyen néz egymásra), ahogy Ausztrália is bejelentheti az igényét, amire nehézkes lenne nemet mondani, de mindenek előtt Izrael esetleg exportkérelmét lenne csaknem lehetetlen visszautasítani...
    Utoljára szerkesztette: [NST]Cifu, 2016.04.26. 12:53:09
  • molnibalage83
    Mert az F-22 egészen új kategóriát jelentett és titokvédelmi szempontok is közrejátszhattak benne. Egyébként asszem még talán saját degradált exportváltozatba is belementek volna, de arra is nemet mondtak. Az F-22-re a politika kategorikus nemet mondott, részben talán "mert csak" alapon.
  • Hpasp #74585
    Japcsik miért nem kapják meg az F-22-t, ha az F-15-öst megkapták?
  • molnibalage83
    Az F-35A európai (csodálatos marketing) értelemben képes szupercirkálni, akik bármilyen M1.0 feletti sebességre értik. A SC kifejezést az LM találta ki és M1.5+re vonatkozott full harci díszben. Erre ma csak az F-22A képes.
  • molnibalage83
    Az, hogy az F-35 nem királykategóriás ASF, mint az F-15 a maga kategóriájában. És azok öregszenek, de nagyon. Az F-2 flotta sem lesz fiatalabb. Az F-4 gépek is kifutnak.
  • [NST]Cifu
    Ha már kísérleti: elindult a DARPA Gremlin programja. Ezek olyan kis méretű, újrafelhasználható, rajban dolgozó drónok, amelyek a hordozó repülő platformról indíthatóak, képesek három órán keresztül repülni, hogy az ellenséges radarokat felderítsék, és szükség esetén zavarják, majd visszatérnek az indító platformhoz, amely összeszedi őket. A drónokat ez után 24 órán belül újra bevethetővé tehetőek, és legalább 20 alkalommal újrahasználhatóak. A drónok darabára pedig 700 000 dollár szint körül lesz.

A program célja az ehhez szolgáló technológiák kifejlesztése, úgy mint:

-Indítási és befogási megoldás kifejlesztése
    -Olcsó, korlátozott élettartamú sárkányszerkezet
    -Magas szintű digitális repülésvezérlő rendszer, raj-szintű adatmegosztás és navigáció

• [NST]Cifu
    Az F-35A/(B) mellé készül, feltehetően az F-15J utódjának. A feltételezett cél az F-35-ösnél jobb lopakodás (figyelem: az export F-35-ösök az amerikaiaknál nagyobb RCS-el rendelkeznek!) és manőverező képesség a cél, illetve a szupercirkálás, mert ugye az F-35 arra sem képes.

Az F-35A egy jó mindenes gép, de elfogó vadászgépnek az F-22A közelében sincs. A piacon sincs olyan, amely az F-22A közelében van, sőt, bizonyos szempontokból a PAK-FA és a J-21 sem mérhető hozzá. Tehát gyakorlatilag ha az F-22A-hoz fogható gépet akarnak, akkor egy opciójuk van, megépítik maguk...
    Utoljára szerkesztette: [NST]Cifu, 2016.04.26. 11:22:48
  • Palinko
    köszi millerius és Cifu a válaszokat, tegnap olvastam róla az sg-s cikket, csak sajna nem olvastam el rendesen, pedig a cikkben is írják, pont a 3. bekezdésbe nem kezdtem bele ahol elolvashattam volna pedig :D csak első kettő és videóra ugrottam mert érdekelt, de aztán már nem olvastam tovább, mert lelombozott :D
  • JanáJ
    És mi a tök a céluk a japóknak a "saját" vadászukkal? Mert vesznek F-35-öst is. Vagy ez már a 35-ös utánra? Vagy mellé? MErt meglepődnék, ha F-22-t építenének. Meg azt sem tudom, hogy ha nem lenne Raptor, akkor megérné-e kifejleszteni. Mert ugye a repteljesítménye szívet melengető, csak nem tudom hogy a Lightning II "okossága" mellett indokolt-e.
  • [NST]Cifu
    Az YF-22/YF-23 kifejezetten harcképes gépeknek készültek, és kvázi protogépek voltak, nem pedig kísérleti gépek. Az X-32/X-35 lenne még valamennyire ide vágó analógia, de azoknál is már meg volt, hogy milyen feladatokra kell képesnek lenniük, ezért volt elvárás, hogy mindkét tenderező bizonyítsa a SVTOL képességet.

Az X-2 egy kísérleti gép...
  • JanáJ
    Most nézem, hogy a Have Blue is milyen pici a későbbi F-117-hez képest. Így már értem. Bennem egy YF-22 => F-22 folyamat volt.
  • [NST]Cifu
    nem értem az sr 71 hogy jött ide, de nagyon szép.

Jött szembe a kép, és tényleg nagy, és szép is. :)

nehéz kifejezni pontosan az érzést amit kelt bennem a látványa. próbáltam körülírni, nincs az a "na ez egy harci gép" érzésem, mintha egy jó kis kiképzőgép lenne 5. generációs vadászokhoz, nem maga a vadász, csak ilyen jó kis átmenet a sima kiképző és maga a vadász között :D

Sokadszorra: ez egy technológiai demonstrációs gép. Japán anno nagyon akarta az F-22A Raptor-t, de az USA mindenféle eladástól elállt (tehát nem csak attól, hogy az F-15J-hez hasonlóan részben japánban építsék meg, hanem attól is, hogy készen szállítsanak le F-22-eseket). Ekkor döntötte el japán, hogy kifejleszt egy saját lopakodó harci gépet. Azonban egy ilyen előtt kellenek az új technológiák élesben való tesztelésére szolgáló gépek. Például az USA is csinál ilyeneket, noha sokszor a NASA felügyeli a teszteket. Ilyen volt az előre nyilazott szárnyú X-29, X-31, a F-18 HARV vagy a Have Blue.

Az ATD-X, vagyis most már X-2 is ilyen gép. A főbb feladatai:

-Tolóerő-vektor kormányzás tesztelése (ennek megoldása az X-31-eséhez hasonlatos)
    -Fly-by-fiber-optic, vagyis a rendszerek közötti kommunikációt optikai kábellel oldják meg (kevésbé érzékeny a gép az elektronikai zavarásra, illetve kisebb a kisugárzott EM energia)
    -Egy saját kis méretű, de erős hajtómű, a IHI XF5-1 tesztelése.
    -Feltehetően új radar, EW, ECM és ECCM rendszerek tesztelése

Nem ez lesz a japán F-22A, de egy szükséges lépcsőfok, hogy megvalósulhasson.

• molnibalage83
    Olyan, mint anno a Have Blue volt az F-117 előtt. Az sem nézett ki harci gépnek, mert nem is volt az.
  • millerius
    Jól érzed, de...
    Az ATD(X) az nem lopakodó vadászgép, hanem egy ún. technológiai demonstrátor repülőgép (kísérleti célokra) (Advanced Technology Demonstratoar - Experimental). Ezzel a következő generációs (stealth) vadászgépük kialakítását, szerkezeti anyagait és fedélzeti rendszereit előzetesen le tudják tesztelni, hogy ne teljesen csak elméleti alapokból kiindulva kezdjék meg egy új gép tervezését a "rajz-asztalon"/számítógépen. Így több esélyük lesz arra, hogy a jövőben megépülő gyártástechnológiai prototípuson a tesztek után már csak minél kevesebbet kelljen majd változtatni a szériagyártáshoz. Lehet, hogy majd a valódi vadászgép is így fog kinézni vagy nagyon hasonlóan, de valószínűleg kicsit nagyobb lesz, hogy a belső elhelyezésű fegyverek mellett beleférjen a kívánt hatósugárhoz elegendő üzemanyag is.
  • [NST]Cifu
    -Armata beszerzés: 60db T-14 harckocsi, 30db T-15 lövészpáncélos és 10db T-16 harckocsimentő-műszaki jármű. Várhatóan 2017 elején állnak hadrendbe (nagyon nem lesz ebből 2200 harckocsi 2020-ra...).

-PAK-FA High-Drag FAB-250 (?) bombákkal:

• Palinko
    nem értem az sr 71 hogy jött ide, de nagyon szép.

a japán lopakodó csak nekem néz ki eg kicsit rút kiskacsának, gagyinak, bukdácsolónak? nehéz kifejezni pontosan az érzést amit kelt bennem a látványa. próbáltam körülírni, nincs az a "na ez egy harci gép" érzésem, mintha egy jó kis kiképzőgép lenne 5. generációs vadászokhoz, nem maga a vadász, csak ilyen jó kis átmenet a sima kiképző és maga a vadász között :D
  • [NST]Cifu
    SPOILER! Kattints ide a szöveg elolvasásához!

J-31 nyitott fegyvertérrel és utánégetővel...

A Kínai Parti Őrség új, 12 000 tonnás (!) hajója

SR-71 műszerfal

Új orosz C4I rendszer bemutatója
  • molnibalage83
    Erőlödés nélkül. Kinematikailag nem kihívás.
  • Palinko
    Örülök, hogy tetszik, hajrá :)
  • VO101Tom
    Miért ne számítana? Minden számít. A gép sebessége is számít, BVR-ban sosem fogsz utazósebességen indítani, hanem tolod neki a fáklyát, mintha muszáj lenne (höhö, mert muszáj is :) ), emeled és figyelsz, hogy mikor érsz indítási távolságba. Hiába sokkal gyorsabb a rakéta végsebessége hozzád képest, az a pár száz csomó is sokat jelent a kezdő sebességnél. Nyilván minden gépnél van optimális magasság, ami fölé nem mész, történetesen a Viggen cca. 10000ft előnye elég sokat jelentett. De mondok egy másikat, a gripen radarján az indítási buborékot kirajzolja a gép köré, hogy mire milyen távolból tudsz indítani, és te mikor vagy esetleg indítási távolban másikhoz képest (azon fícsörök egyike, amit nagyon irigyelnek az F15-ös pilóták :) ). Amikor a gép fordul, már azzal a mozgással a buborékot látványosan torzítja, elnyújtja fordulási irányba, mert a rakétának arrafelé kevesebbet kell korrigálni. És a gép automatikusan arról a sínről indít, amelyiknél nem kell "megkerülni" a rakétának a gépet. Vagy hogy indítás után, amíg még támogatni kell a rakétát, akkor elfordulsz annyira, hogy a cél épp benne maradjon a radar kúpban. Egy ilyen 20-30 fokos elfordulás mennyit jelent a céltól való távolságban? Nem sokat, mégis az eljárás része. Ezek mind apróságok, de ha ilyenkor akár csak másodperceket tudsz nyerni, az már qrva sokat számíthat. Mert BVR-nál aki előbb indít, az előbb kezdhet védekező manőverbe, annak nagyobb esélye van lelépni (a modern rakéták ellen a notcholás és a chaffelés nem nagyon hatékony, a rakéta kinetikus energiájának elkoptatása sokkal nagyobb esélyed van, de ehhez persze az kell, hogy azelőtt indíts, hogy az ellenfél rakétájának "no escape zone"-jába érnél.

A meteort ne keverd bele, a Viggenes témában nyilván nem meteorról volt szó. Egyébként a korábban leírtakat a meteor sem teszi valótlanná, egyszerűen csak fölöslegessé egészen addig, amíg az ellenfél is felpakol egy hasonlót a szárny alá, és akkor megint jönnek a hasonló trükkök és centizések.
    Utoljára szerkesztette: VO101Tom, 2016.04.25. 17:50:48
  • millerius
    Ha feltudja deríteni a saját radarjával, akkor valószínűleg igen, ui. ez a felderítés - és pláne rávezetés - valószínűleg csak olyan kis távolságból működne, ahonnan még némi magassági hátrányt is le tudna győzni az indított rakéta. Főleg ha a B-2-nél nagyobb sebességre gyorsított vadászról indítják, az M 0,8 meg egy vadászgépnek nem túl nagy feladat, annál inkább a 20ezer méteres repmagasság egy "hasznos" fegyverzettel leterhelt bombázónak. De az egésznek a kulcsa az idejében történő felderítés, úgyhogy szerintem elég nagy szerencse és/vagy szuper-elektronikájú AWACS kellene a sikerhez.
  • Hpasp #74566
    60kft-en 0,8 Mach-al repülő B-2A-t le tudnák lőni a mai vadászok?
    (már ha a radarjuk egyáltalán fel tudja deríteni)
  • molnibalage83
    BVR légiharcra értettem. A B-2 az bombázó. Mert akkor ide írtam volna az U-2-őt, a Global Hawk-ot és az SR-71-et is.
    Utoljára szerkesztette: molnibalage83, 2016.04.25. 15:33:55
  • Hpasp #74564
    Harcászatlag a 12 km magasság felett nincs semmi a vadászok számára a MiG-25/31-et leszámítva

"Csak" a B-2A.
    Utoljára szerkesztette: Hpasp, 2016.04.25. 15:35:04
  • molnibalage83
    A 11-14 km között szinte már nincs eltérés. Ott már már sokkal relevánsabb az, hogy M0.9 vagy M1.7-tel dobod el.
  • [NST]Cifu
    Ne nekem mond, nem én érvelek azzal, hogy mennyivel jobb, ha magasabbról tudod indítani a BVR rakétádat. :)
  • [NST]Cifu
    Az Amraam-ok típusáról, specifikációjához nem tudok hozzászólni, azt még nato pilóták egymás közt sem oszthatják meg, fogalmam sincs, hogy ezeket a svédek mikkel nézték.

Nos ők az elsők, akik már éles Meteor-al rendelkeznek. Szóval especiel a Viggen egy fogatlan kismacskához hasonlít ma már BVR-ben a Gripenhez képest...
  • molnibalage83
    Nem tudom, hogy a Viggen mitől lett volna több ezeknél főleg úgy, hogy egy kereskedelmi gép hajtóműve volt benne átalakítva. A gép kismagasságú teljesítményéről hallottam már ódákat zengeni, de a nagy magasságrúról semmit.
  • molnibalage83
    Működött volna. A földi rávezetés nem egy ördögtől való dolog.
  • molnibalage83
    Az F-111 cikk végén a kötelékek felsorolásánál még a feladatköröket is direkt odaírtam. :)
  • molnibalage83
    Harcászatlag a 12 km magasság felett nincs semmi a vadászok számára a MiG-25/31-et leszámítva, de abból is inkább csak a 25-ös meg az F-22, de az is 12-14 km-re úgy megy fel, hogy alacsonyabban gyorsít és után kicsit még felpattan, ahogy a Streak Eagle a 30 km-es climb record alatt.

A 12 km is kis túlzás, 30k láb /10 km kb az, ami fölé nincs értelme menni. Ezen a magasságon jobb a gyorsulás a harcászatilag értelmes és elérhető M1.3-hoz.
  • [NST]Cifu
    najó de F-22 kontexusban ez megint egy röhelyes dolog. alacsony észlelhetőség + AESA. Az első dolgot simán behuzza, aztán meg messzebre repül az amraam mert magasabbról, nagyobb sebességről van indítva.

Még egyszer: ez látványos volt egy Sparrow vagy AIM-120A esetében, egy AIM-120D esetében, amely 50000 lábról indítva kb. 180km-es kinetikai hatótávolsággal bír, már kevesebb. Meteor ellenében (ha végre hadrendbe áll) lényegtelen kategóriába süllyed.
  • VO101Tom
    Igen, lehet kissé túl dramatizáltam a "mindent", a BVR mint harcászati stílus sokkal összetettebb ennél, de ha egy gépnek a saját lehetőségeiből kell kihoznia a legtöbbet, akkor magasság és sebesség az, ami nagy előnyt adhat, és ez olyannyira igaz, hogy a svédek tapasztalatai szerint a szerényebb elektronikai felszereltségű Viggen is kellemetlen ellenfél BVR-ban, egyszerűen azért, mert sokkal magasabbra tud emelkedni, mint a Gripen vagy az F-16, és még elég gyors is marad odafent.
    Az Amraam-ok típusáról, specifikációjához nem tudok hozzászólni, azt még nato pilóták egymás közt sem oszthatják meg, fogalmam sincs, hogy ezeket a svédek mikkel nézték.