95001
10725198101090741028.jpg

-Nem alkalmazunk jelzős szerkezetet. Még arra se, akivel nagyon nem értesz egyet.
-Nem gyűlölködünk!
-HADITECHNIKAI TOPIC, aki nem tudja értelmezni, az megy máshova!

[Légi Harcászati / Légvédelmi FAQ]
  • RatBaG #74674
    egy kis falkland:
    http://imgur.com/a/weLBm
  • Sequoyah
    Egyetlen komoly hadsereggel sem kerultek szembe. Szinte csak olyanokkal harcolnak, akik nem akarnak harcolni, vagy ha akarnak, hozzajuk hasonlo kepzettseguek. Mihelyst valodi ellenallassal talalkoznak, meg is torpannak. Viszont akik valodi, professzionalis sereggel rendelkeznek, egyeb (politikai) okokbol nem akarnak beavatkozni.

Sajnos miutan beastak magukat a varosokba, mar amatorkent is komoly karokat tudnak okozni egy kesobbi profibb seregnek. A rovidtavon legolcsobb megoldas az, hogy a teruletukon lenyegeben bekenhagyjuk oket, csak levegobol vadaszunk rajuk, de megakadalyozzuk a tovabbi terjeszkedest. Nagyjabol ez is folyik most.
    Hosszutavon mi lenne a jo az meg politika, nem haditechnika.

(amator velemenyemet hallottatok)
  • Palinko
    nem tudom valaki végigmehetne a pontokon, nekem sok pl amerikai akció se tűnik kevésbé fejetlennek. nyilván ott is be vannak szarva a katonák stb. ami nagyon feltűnt az improvizált puskagránát :D meg hogy a fegyvert se tudta kezelni, mintha csípőből lőtt volna úgy kilengett miközben a cél nem vagy csak alig látszott. ez később se javult sokat a bal hüvelykujját is furcsán tartja stb. ettől biztos sokkal többet észre lehet venni.

elfoglalni meg nem volt nehéz mivel főleg elmenekültek előlük. nem azért mert annyira félelmetesek, hanem ez egy ilyen dolog.
  • [NST]Cifu
    Én már nem tudom. :)

Anno P-700-ként mutatták be először. Az még reálisnak is tűnhet. A P-500 sem kevésbé, noha itt az indításnál csak egy robotrepülőgép indítást látunk, aztán kettő csapódik be.
  • molnibalage83
    Akkor most mit is látunk a videón? Mert az orosz fanok szerint a viszonylag kis P-800 csinálta a képen látható eredményt, amiben és erősen kételkedek.
  • Lacusch69
    A Porschénak szólt.
    LINK
  • [NST]Cifu
    Ez az összevágás P-500 robotrepülőgépről szól, hiszen a Slava-osztálynak P-500 Bazalt a fegyverzete...
  • [NST]Cifu
    Az F-35ön lévő DAS/EOTS és amit kínál(hat) szerintem az egyik lehetséges válasz.

Jah, de akkor majd megint jön az kard és pajzs esete, és a következő generáció aktív felületi hűtéssel fog rendelkezni, és csökkentett IR kisugárzással.

Pont ez a lopakodás rákfenéje is, hogy amíg nem készül rá mindenki, addig mindent visz, de ha már mindenki ismeri a működési elvet, onnantól kezdve lehet az ellentevékenységen dolgozni...

Maga a situational awarness, hogy pl tudod ha SAM indít rád és azonnal dönthetsz, hogy reagálsz

Az F-35 / Rafale féle situation awerness pont arról szól, hogy nem te döntesz, hanem a gép. Te beállítod, hogy az ECM/csali/egyébb ellentevékenység be vagy ki legyen kapcsolva, és a többit intézi a gép. Az F-35 fedélzeti elektronikájánál nagyon-nagyon sok mindent automatizáltak, hogy a pilótát ne terheljék túl. Ne feledd, hogy az F-35 effektíve olyan célra készült, amely inkább a kétüléses gépekhez passzolt korábban (pl. F-15E).

De a B-21re direkt energiás rakéta elhárítást szeretnének az is érdekes lehetőség.

Már a AN/AAQ-24 Nemesis is lézerrel vakítja meg a közeledő IR rávezetésű rakétákat...

A Nemesis egy Merlin HC.3-as helikopteren
  • fade2black
    Több jó írás is van erről neten. Nagyon-nagyon rosszul leírva: Jól felépített, kipróbált, olajozottan müködő gerilla terror taktika. Beszivárgás támogatókon keresztül, erős emberekről, rendőrségről, ISIS ellenzőkről/támogatókról információ gyüjtése, sejtek megszervezése. Erős emberek megvétele, zsarolással, gyilkossággal való ISIS mellé állítása vagy megölése, rendőrség terrorakciokkal való szétverése, megfelelő emberek pozicióba juttatása. Ha ez megtörtént a helyi sejtek aktív támogatása mellett a külső erők behívása.

Mosult ami egy 600.000es város 5-8.000 ISIS támogató (lakosság ~1%!!!) meg a kivülről behívott max 5.000fős külső egység támadta/terrorizálta és végül simán "bevette", Iraqi erők hiába voltak nagyobb számban, jobban felszerelve...
  • Pluskast
    Egy kis harci elemzés. Az ISIS katonák támadásnak nevezett szerencsétlenkedése. Végignézve ezt a videót azon csodálkozom, hogy ilyen taktikával, hogy voltak ezek képesek ekkora területet elfoglalni.

• molnibalage83
    Na, az orosz fanok most aztán magyarázhatják. Meg nem tudnám számolni, hogy hány fajta összevágott változata van P-700, P-800, de még Moskit rakéta leírással is.

Szerintem P-700 volt, nem P-800.
  • JanáJ
    A múltkori komp vs. P-700 video
  • JanáJ
    Az UL szerint ez a Lotusnak szólt, aki a kis motor, kis súly, áramvonalas külső vonalon mozogtak.
  • Palinko
    na erről van szó :) jó kicsit igazságtalan mert abban a korban ezred annyira se számított az aerodinamika mint most, de azért lehetett már látni, hogy fontos szerintem. főleg mikor feltették a 70-es évekban az első spoilerek. nem tudom pontosan mikor nyilatkozta, lehet még előtte.
  • ximix #74660
    Nagyon hasonló a két rövidítés, de Sequoyah a PAK-DA-ról linkelt egy rövid beírást, ami egy nagy hatótávú lapított bombázó lenne, valami hasonló mint a B-2, FA az meg első vonalbeli támadó röppentyűféleségnek készülget.
    -------------------------------------------------
    SPOILER! Kattints ide a szöveg elolvasásához!
    «Небо-М» rendszer egyik része főnök megtekinti (gondolom) valami kalibráló teremben..
    Páncélozott KamaZ-63969 a lő teszt után 4 lövedék áthatolt, melyet kivizsgálnak és javítanak a konstrukción.
  • molnibalage83
    Hát kb. És ezeknek az embereknek még ezután pofájuk beszólni annak aki ezt megemlíti.
  • JanáJ
    Persze, meg azt is mondják,hogy a 60+ éves orosz vas milyen jó, mert az bírja az atomot, meg mindennel elmegy, meg nem kell gondozni. Hogy ez miért jó 2016-ban azt mondjuk nem értem, amikor pl nyugaton a mobil budi is hálózat alapú, meg LEvel IV-es páncélzatú. :-)
  • fade2black
    "Eddig sokan azt hangoztattak, hogy a lopakodas hosszutavon zsakutca..."

Én nagyon sok év forumozás után azt mondom, hogy amit US kitalál az a Magyar forumokban mindig! bukás / zsákutca.
    10+évig ment a lopakodásnak semmi értelme mert nagy hullámhosszú radarok aztán amikor kigurult a pakfa, hirtelen lett értelme,
    AESAnak nincs előnye PESAval szemben (aztán megjelenik Pakfan és mekkora királyság), ARH annyival drágább/problémásabb... akármi mint SARH, hogyvégül nem is jobb. Aztán megjelenik R-77 Su-35ön és hirtelen mégiscsak. És persze Oroszok csinálják jól mert mostmár jobb eddig nem volt az.
    és ez a Magyar átlag 95+%nyi forumozó!

Avval amúgy egyet értek, hogy a radarok nagyon fejlődnek, ettől még az alacsony észlelhetőség ugyanúgy előny.

Amúgy mindig izgi, hogy mi lesz 10év múlva. Az F-35ön lévő DAS/EOTS és amit kínál(hat) szerintem az egyik lehetséges válasz. Maga a situational awarness, hogy pl tudod ha SAM indít rád és azonnal dönthetsz, hogy reagálsz (dobsz rá vmit, majd kitérés, csali, ne adj isten indítasz arra ami jön egy cudat ha nincs más lehetőség már...) egy érdekes lehetőség.
    De a B-21re direkt energiás rakéta elhárítást szeretnének az is érdekes lehetőség.
    Érdekes, izgi olvasni, csak háború ne legyen. :)
  • Hpasp #74656
    “Az aerodinamika azoknak való, akik nem tudnak erőforrást építeni.”

És mennyire igaza is volt, lásd Red Bull.
  • Palinko
    nem először történik ez meg, hogy valamit nem tudunk jól megcsinálni és úgy próbáljuk beállítani, hogy az nem is fontos igazából. ami példa most eszembe jutott Enzo Ferrari mondta egyszer: “Az aerodinamika azoknak való, akik nem tudnak erőforrást építeni.”

• molnibalage83
    Az F-35 ellenzők ennél jóval több dolgot nem értenek általában...
  • Hpasp #74653
    Eddig sokan azt hangoztattak, hogy a lopakodas hosszutavon zsakutca, es kevesbe fontos mint amennyire beallitjak. Meg hogy a hiperszonikus repules, es/vagy alacsony magassagu behatolas a jobb.
    Az oroszok meg foleg azt hangoztattak, hogy az uj radarokkal hudenagyon latni fogjak a lopakodokat.
    Szoval na most ekkor hogy is van es?:)

A lopakodás ugyan nem világ megváltás, de például a SOJ gépek messzebbről is tudhatnak elegendő zavar mennyiséget betolni, ami egy lopakodót még elfed, egy ALU gépet pedig már nem.
    Márpedig az Area Denial SAM-ek világában a SOJ gép SAM lőtávolon kívül tartása fontos szempont.
    (és ez az amit az F-35 ellenzők nem értenek)
    Utoljára szerkesztette: Hpasp, 2016.05.02. 19:45:36
  • Sequoyah
    Újabb hírek érkeztek a fejlesztés alatt álló PAK-DA bombázóról. A Tupoljev gyár kivitelezésében készülő repülőgép lesz az első orosz bombázó, mely nem a nagy sebességre alapozza túlélési képességei javítását, hanem a lopakodó technológiára.(...) (HTKA Hirhalom)

Eddig sokan azt hangoztattak, hogy a lopakodas hosszutavon zsakutca, es kevesbe fontos mint amennyire beallitjak. Meg hogy a hiperszonikus repules, es/vagy alacsony magassagu behatolas a jobb.
    Az oroszok meg foleg azt hangoztattak, hogy az uj radarokkal hudenagyon latni fogjak a lopakodokat.

Szoval na most ekkor hogy is van es?:)
  • Prof William
    Anno II. VH korai szakaszából láttam ilyen katonákat bemutató híranyagot , hogy az amerikai katonák az előnyomulást gyakorolták valami mezőn, miközben pár katona szép nagy TANK feliratú táblákat cipelt. Ők voltak a tankok. :)

Később azért már eljutottak odáig, hogy egy tankot formázó falapot ragasztottak egy kocsira és az ment a katonákkal.
  • VO101Tom
    A PC-s biztos nem tudja a multit :)
  • Palinko
    na igen meg valamelyik európai ország, belgák talán, úgy gyakorlatozott lőszerhiány miatt hogy a katonák kiabálták hogy beng beng :D kb semmi értelme nincs. ok azt tudom, hogy a manővereket az amcsik is hasonlóan mutogatják, talán annyi, hogy pálcán van a repülő, hogy az úgy megérthető, de hogy ne legyen szimulátor mai világban már megmosolyogtató szerintem.

most látom hogy azóta belinkeltek videót ahol több folyamat is látszik, ott már van szimulátor, akkor nem értem ezt a valóságban szaladgálást. lehet a régi meg az új módszert akarták bemutatni. a videóban jobban látszik hogy tényleg a műszerfal a másik kartonos :D

régen még az 1. világháborúban biciklivel gyakorolták a dogfightokat :D
    Utoljára szerkesztette: Palinko, 2016.05.02. 10:45:15
  • aksurv2
    http://m.youtube.com/watch?v=on9rVl77ixQ
  • Freeda Krueger
    Ő egy vadászgép "műszerfala" mögött ül.

• [NST]Cifu
    Anno a katonatörténetek topicban voltak mókás példák a honvédségtől is, amikor az üzemanyagkeret elfogyása után úgy gyakorlatoztak, hogy szépen felállt a raj, mintha a BTR-ben lenne, és a sofőr adta a motorhangokat...
  • Palinko
    mint a gyerekek. azt nem sikerült megfejtenem, hogy mi a hátsó csávó? annyi tippem volt hogy talán a másik gép radarját szimbolizálja? érzem ez elég gyenge :D
  • fonak
    Vadászgép szimulátor á la észak-korea
  • qtab986
    click
  • molnibalage83
    Zsír.
  • RatBaG #74641
    https://gfycat.com/BeautifulScarceArabianhorse
  • molnibalage83
    Mirage evolúció.
  • RatBaG #74639
  • Freeda Krueger
  • JanáJ
    Ne ragozzuk túl, értem mi a bajod és igazad van, de ettől még had tartsam meg a saját unortodox véleményem.

@Molni: Isten éltessen! Akartam neked linkelni a lenti képet, mert nagyon jó, de gondoltam amúgy is megtalálod. :-)

@RatBag: Az, de az ingyen rakéta mindenre jó és még mindig ktg. hatékonyabb, mint LGB-vel pickupot bombázni. :-)
  • molnibalage83
    Köszi. :)
  • [NST]Cifu
    Általában csak leszervezi, és természetesen vendégül látja, mint az autógyártók szokták például.
    Meg persze reklámoznak...