95001
10725198101090741028.jpg

-Nem alkalmazunk jelzős szerkezetet. Még arra se, akivel nagyon nem értesz egyet.
-Nem gyűlölködünk!
-HADITECHNIKAI TOPIC, aki nem tudja értelmezni, az megy máshova!

[Légi Harcászati / Légvédelmi FAQ]
  • horthy
    T-90 Kilövés Aleppo !

Ez a teljes cikk T-90 kilövéséről !

SYria Real Infos And News - SYRIAN ( Facebook )
  • molnibalage83
    F-16N-ről hosszabb írás.
  • ximix #74792
    Complex 3K-22 Zircon / Zircon-C 3M-22 rocket
    Utoljára szerkesztette: ximix, 2016.05.09. 20:50:52
  • z0ty4
    Rocket Hits Tank, Bounces Off During Battle

mázlisták nagyon :)
  • fazerus
    Sziasztok!

Hadseregnél, egyéb szerveknél használatos kézjelzésekhez keresek anyagot, tudtok segíteni? Angol nyelvű is lehet. Köszi! :-)
  • [NST]Cifu
    Még két év, amíg egyáltalán elkészülnek az előzetes tervek, ha azokat jóváhagyják, és megrendelik őket, további 3-5 év, amíg az első elkészül.

Akinek új: Nemrég bejelentették, hogy dolgoznak a Jaszen-osztályú SSN/SSGN utódján. A jelenleg 'Husky'-osztálynak nevezett tengó tervezése két év legalább, és a mostani tervek szerint két változatban készül, azonos testel, az egyik egy vadász-tengó, és a Victor III, Sierra és Akula-osztály utódja lesz, a másik pedig az új, fejlesztés alatt álló Cirkon / BrahMos-II hiperszonikus robotrepülőgéppel felszerelve az Oscar-II osztályt váltja.

A Cirkon a P-800 Onyx / BrahMos utódja, vagyis az indiaiak fizetik a fejlesztést oroszlánrészét, és megkapnak cserébe (elviekben) minden adatot róla, illetve övék az exportjog (ahogy a P-800-at nem exportálják, a BrahMos-t viszont igen). A korábban emlegetett adatok szerint 300km-es hatótávolsággal és Mach 7-es (nagy magasságban) elért végsebessége lesz a robotrepülőgépnek.

A BrahMos-II makettje, a Cirkon ennek az "orosz" változata lesz

Utoljára szerkesztette: [NST]Cifu, 2016.05.09. 16:10:56
  • Gundark 1 1
    Cifu, mi a helyzet a Husky osztállyal? Mi a terv? :) Lesz valami hiperszonikus robotrepülője is nem?
  • JanáJ
    Nem a kemény célokra értem, hanem hogy még a 70%-s találati arány is iszonyúan lecsökkenti a szükséges rep időt adott célmennyiség bedarálásához. Ráadásul ez azóta szerintem javult, mert talán a fegyverek is megbízhatóbbak lettek és a hajózok is rutinosabbak.
  • Hpasp #74786
    Az LGB-k esetén első sorban az időjárás okozott problémát,

A táblázat szerint az időjárás csak az esetek ~1/3-ban okolható, ~1/3 fegyverhiba, és ~1/4 pilótahiba.
  • SZUsszan
    AC130 belülről
  • [NST]Cifu
    Azért tegyük hozzá, hogy az ODF nagy pofon volt a PGM-eknek. Maga a NATO vezetés is belátta, hogy sok célpont esetében kisebb a célpont értéke, mint a 12 000 dolláros LGB Paveway II kit, amit rádobnak. Ezért is volt az ODF alatt a hagyományos bombák aránya több, mint kétharmad körül az összes indított fegyvert figyelembe véve.
  • [NST]Cifu
    Az LGB-k esetén első sorban az időjárás okozott problémát, több esetben is a céltól pár km-re lévő bomba elvesztette a célmegjelölést és irányítatlanul csapódott be. Problémát jelentett, hogy JDAM-ek integrálása lassan haladt, és ekkoriban csak a B-2A volt képes bevetni.

Az O/A-10A gépeknél ne feled, hogy EO/IR irányítású Maverick-ekkel érték el, és viszonylag kis távolságból indították őket, míg az LGB-ket közepes és nagy magasságból dobták le általában.
  • molnibalage83
    Mihez képest? Ahhoz képest nézve, hogy olyan célok üthetőek ki PGM-mel, amit buta bombával soha, akkor pesze, naná. Az F-16A/C gépek a Sivatagi Vihar alatt közepes magasságbó (12-15k láb)l 60 méteres CEP-pel bombáztak. Ez azt jelenti, hogy a bombák fele volt 60 méteres sugarú körön belül. El lehet képzelni, hogy kemény célok ellen mire mennek a sima Mk bombák így. Kb. semmire. A GBU-10/24-tel telibekapott betonfedezéknek meg meszeltek. Ha csak 70% talál be a bombáknál az sem rossz arány.
  • JanáJ
    A füstre gondoltam, de az ugye nem a semmiből lesz. Persze ettől még dobhatnak, max mellé megy. De a szél az új, fel nem merült bennem, hogy ez is korlátoló lehet.
    Ettől még a 70% az nagyon jó, nem?
  • molnibalage83
    Túl erős szél, amit a korábbi Paveway nem tudott korrigálni, vagy a szél által fúj füst is talán ide sorolható. Magasságtól és a felhőzettől függően bezavarhat az is. Nem csak teljesen zárt és teljesen tiszta idő létezik.
  • JanáJ
    A 70% az miért rossz? Mondjuk az időjárást nem értem, gondolom nem az oldás és a becsapódás között "borult be". :-)
  • molnibalage83
    A Sivatagi Vihar alatt 72% volt asszem az LGB találati arány.
  • Hpasp #74777
    ODF-ről (1995-ös Boszniai bombázás) olvasgatok mostanában, és egy érdekes adat ütötte meg a szememet...
    ... PGM találati arány csak 70%???
    Érdekes hogy az A-10 mennyivel jobban szerepelt az F-15E/F-16 párosnál.

Utoljára szerkesztette: Hpasp, 2016.05.09. 11:52:51
  • Hpasp #74776
    Sz-400 jelen tudomásom szerint 12 célcsatornával rendelkezik.

• [NST]Cifu
    Nem picit ugrálunk az időben, való igaz. :)

Én a #74727 -es hsz.-ben a most átépítés alatt álló, Sz-400F / Osza-MA(-2) / 3Sz-95 Kinzal / Kashtan légvédelmi / CIWS fegyverzetű Admiral Nahimov-ot hoztam fel.
  • molnibalage83
    Most akkor tisztázzuk azt, hogy létező vagy majd egyszer létező Kirovról beszélgetünk vagy a '80-as évek beli Kirvonok melyikéről? Nagyon nem egyenszilárd az összehasonlítás elnélkül.
  • [NST]Cifu
    Hmm... Szép levezetés. Először írni akartam, hogy én a Kirov-osztállyal jöttem, majd ráébredtem, hogy légvédelem terén nem sok különbség van a Szlava-osztály és a Kirov-osztály között (az első két egységnél +2 AK-630, a későbbi kettőnél az AK-630-ak helyett 6db Kashtan van). Aztán rájöttem, hogy mégsem, hiszen a Tor tengerészeti változata még ott van, az pedig 4 célcsatornával bír, 12km-es hatótáv, ez alsó hangon is további 4 Harpoon (vagy 8, esetfüggő).

Illetve a felújított Nakhinomov-al jöttem, ami állítólag Sz-400F-et kap. Arról tudunk valamit, hogy hány célcsatorna várható vajon annál?
    Utoljára szerkesztette: [NST]Cifu, 2016.05.08. 18:01:20
  • Hpasp #74772
    Áthozom ide is, hátha a másikat nem mindenki követi.

Szóval csináltam egy számítást, hogy egy egyedül úszó Slava légvédelmi rakétáit mennyi Harpoon tudná túlterhelni...

Feltételezett támadás a Slava ellen...
    ... van rajta 1xSz-300F, 2xOSza-MA, 6xAK-630.
    Ezekből egy oldalra tud tüzelni: 1xSz-300F, 1xOSza-MA, 4xAK-630.

Számításaim szerint mind az Sz-300F (6 célcsatorna), mind az Osza-MA (1 célcsatorna) kétszer tud tüzelni mire a 0,851 Mach-al közeledő Harpoon csapat betalál.

Ha az AK is leszed mondjuk 4 Harpoon-t (és minden lérak 100%-os), akkor a matek szerint: 12+2+4=18 Harpoon fölötti bejövő létszám felett a lérak* rendszer túl lesz terhelve.

Sz-300F részletezve:

1. sorozat
    Indítási távolság: 40km
    ciklusidő 40km-en: tc=66s
    ciklusidő végén a megmaradt Harpoon távolsága: s=40km - 66s * 0,29km/s =~21km

2.sorozat
    Indítási távolság: 21km
    ciklusidő 21km-en: tc=46s
    ciklusidő végén a megmaradt Harpoon távolsága: s=21km - 46s * 0,29km/s =~7km
    Innentől a cél zónán belül van, többet a Fort nem tüzel.

*persze csali célok stb. nincs számításba véve.
    Utoljára szerkesztette: Hpasp, 2016.05.08. 14:19:39
  • [NST]Cifu
    Raptor -> Lightning II.

Mea culpa, szét vagyok szórva...
  • molnibalage83
    Mi az a Raptor a US Navy-nél....?
  • [NST]Cifu
    Az ukrán Mikrotek bemutatóvideója a Duplet reaktív páncélzatról és a Zaszlon aktív védelmi rendszerről:

• [NST]Cifu
    Hordozófedélzeti repülőgépekről való indítástól kezdtünk, így került szóba a CBG, és hogy mennyi Harpoon-t tud(na) egy CBG indítani. Az US NAVY-nél a Hornet / SH / Raptor jöhet ilyen téren szóba.

Az USAF B-1B / B-52 / (B-2A) / (B-21) egy más tészta.
  • [NST]Cifu
    Érdekesség: az US ARMY leszereli az M1A2(SEP)-ekről a CROWS tornyokat. Ugyan eredeti feladatkörükben jól szolgáltak, de a parancsnok látóterét csúnyán befolyásolják, mind "begombolkozva", mind "kigombolkozva". Emiatt jelenleg visszaszerelik a sima M2 tartókeretet...
  • molnibalage83
    Raptor hogyan jön ide? B-52 is indíthat.
  • [NST]Cifu
    Visszatérve az eredeti témához, én erősen kétségesnek tartom, hogy ASuW feladatkörben a Hornetek / Raptorok lesznek elsődleges indítóplatformként használva, legalábbis nem Harpoon esetében...
  • molnibalage83
    Még 2002-ben írta, ő maga mondta, hogy vannak benne elavult dolgok. Erre is gondolhatott. Kővári technikát nem utál elvből, ennyire azért ismerem.
    Utoljára szerkesztette: molnibalage83, 2016.05.08. 12:17:16
  • molnibalage83
    Több nem is kell.
  • ximix #74762
    Nem-biztos hogy Balázs erre az incidensre gondolt
    SPOILER! Kattints ide a szöveg elolvasásához!
    , csak az Afrika SU-27 manpad-re ezt találtam elsőre, szokás szerint miután elküldtek a hsz-t akadt meg a szemem "Eitópia és Eritre"-n, mondom magamnak Angola épp a másik oldalon van akor lyukra futottam.
    Abban a fórumban ahol lajstrom szám szerint követik nyomon a gépeket van egy harc SU-27(Etiop) és MIG-29 (Eritre) között csak itt nincs manpad vagy Igla-ból létezik repcsire szerelhető változat, vagy ez nem az a sztory :) vagy a kipróbáláskor leesett su-27 lehet az ? Balázs majd pontosítja mire is gondolt.

Google fordítós angol
    ◘ 1 glanders BBC Ethiopia - a / d Debre Zeit - presumably part of the 2011 - Su-27SK + UBC (10 + 4)
    In September 1998, it was awarded a contract ($ 140 million) between "Promeksport" and the Ethiopian side of the supply of 8 Su-27 from the surplus stocks and the Russian Defense Ministry. Before sending the machines were repaired and revision to export version 275 ARZ. The contract was carried out in a record as soon as possible - the first Su-27 was taken to Ethiopia by 62 days
    after signing the contract. In fact, the planes were simply taken from the combatant regiment 797 van (Kushchevskaya). After the pre-sale repair and painting, from 12 th to 20 th December 1998 a / d Debre Zeit 6 Su-27SK and two UBC was delivered. 06.01.1999 during the execution of the technical flight after the assembly due to an error in piloting was lost Su-27SK. The next month, instead of the lost car was delivered Su-27UBK №1904. 25.02.1999 in the African sky, the first baptism of fire of the Su-27 - carrying out routine duty Su-27SK found a couple of Eritrean MiG-29 pilot cars №1954 properly sustained mode and time has made the launch of two F-27 on the leading pair razomknuvsheysya. As a result, the MiG-29 was shot down (call sign of the deceased pilot "Samuel"), the second MiG smartly turned around and returned to their territory. The next day, Su-27P №1958 shot down another MiG-29 (call sign of the deceased pilot, "Jonas").
    Eredeti orosz nyelven
    [spoiler]◘ 1 сап ВВС Эфиопии – а/д Дэбре-Зейт – предположительный состав на 2011 год – Су-27СК+УБК (10+4)
    В сентябре 1998 года был заключен контракт (140 млн $) между «Промэкспортом» и эфиопской стороной на поставку 8 Су-27 из излишков и запасов МО РФ. Перед отправкой машины прошли ремонт и доработку до экспортного варианта на 275 АРЗ. Контракт был осуществлён в рекордно кратчайшие сроки – первый Су-27 доставили в Эфиопию через 62 дня
    после подписания контракта. На самом деле самолёты просто были взяты из строевого полка 797 уап (Кущевская). После предпродажного ремонта и покраски, с 12-го по 20-е декабря 1998 года на а/д Дэбре-Зейт было поставлено 6 Су-27СК и 2 УБК. 06.01.1999 во время выполнения технического полёта после сборки из-за ошибки в пилотировании был потерян Су-27СК. В следующем месяце взамен потерянной машины был поставлен Су-27УБК №1904. 25.02.1999 в африканском небе состоялось первое боевое крещение Су-27 – выполнявший плановое дежурство Су-27СК обнаружил пару эритрейских Миг-29, лётчик машины №1954 правильно выдержал режим и вовремя произвёл пуск двух Р-27 по ведущему разомкнувшейся пары. В результате Миг-29 был сбит (позывной погибшего пилота "Самуэль"), второй Миг энергично развернулся и возвратился на свою территорию. На следующий день Су-27П №1958 сбил ещё один Миг-29 (позывной погибшего пилота "Йонас").

African fighters and Russian aviation issues

Su 27 against the MiG-29. War in the Air Horn of Africa[/spoiler]
  • z0ty4

• VO101Tom
    Inkább TS-en dumáljuk meg, mert valamit nagyon másképp értelmezünk. Nem akarok olyanokra válaszolni, amit lehet, hogy nem is úgy értesz ahogy én gondolom.
  • Lysandus
    Azért Tom, mert a súly tényleg a testre ható eredőjéből adódik. Ez következik a képletből. A Földön G=m(g+a), ahol g a gravitációs erő eredője, az "a" meg az összes többi. És nemcsak a képletből, hanem a hétköznapi tapasztalatból is. A centrifugában pilótakiképzésen nem a tömege változik meg valakinek 8G-nél, hanem a súlya. Vagy ha egy kiegyensúlyozott léghajót vagy hőlégballont "ráraknál" egy mérlegre akkor a súlya nulla lenne. Mert a felhajtóerő kiegyenlíti a gravitációs erőt. Ugyanez igaz a lemerült és kiegyensúlyozott tengeralattjáróra is. Sem a kiegyensúlyozott léghajó vagy hőlégballon, sem a lemerült tengeralattjáró az alátámasztást vagy a felfüggesztést sem nem nyomja, sem nem húzza.

Tehát a felhajtóerőt, illetve annak hatását ki kell vonni egy test súlyából. Így szól a képlet. Ezért más a tömeg és a súly.
  • [NST]Cifu
    Kb. meg is válaszoltad a saját kérdésed, legalábbis amennyire én látom. Kővári nem rajong a Szu-27-es családért, úgy látja, hogy túl sok a marketingrizsa és az 'orosz-rajongó', aki túlbecsüli a típust.

A két eset, ahogy Ximix linkjeiből is látszik, alapvetően eltérőek. Az egyik egy közepes magasságban bekövetkezett légi baleset következménye, a másik pedig egy kis magasságban, kis sebességgel repülő Szu-27Sz kellemetlen lelövése. Hogy miként lehet a kettőt összevetni, nem tudom. Szép teljesítmény az F-15 "fél szárnnyal" való leszállása, de az nem egy harci sérülés.

Tisztelem és becsülöm Stonefort-ot, de amikor a Szu-27 családról ír, akkor az összehasonlításait ki lehet húzni fekete filctollal.
  • [NST]Cifu
    HPASP / Molni / Janáj - M60 téma
    Ezek is már mindennel foglalkoznak...

- 120mm-es ágyú (ami nyilván nehezebb mint az elődje)
    - erősebb motor (hogy megtartsa az eredeti manőverezőképességét)
    - digitális tűzvezető rendszer
    - páncélozottság nem változott (pedig szép nagy cél!!!)

A probléma inkább az, hogy miért is azt csinálták, amit.

-Tűzerő, nos a 105mm-es hk. lövegekhez nehézkes sokkal jobb lőszert csinálni, az L7-nek és mutációinak be van határolva, milyen hosszú lőszerrel eteted, így ha tűzerőben jobbat akarsz, és ugyanakkor polcról leemelhető fegyverben gondolkodsz, akkor egy 120mm-es ultrakönnyű ágyú a megoldás.
    -Erősebb motor: itt az az érdekes, hogy az eredeti motort piszkálják meg, és hozzák 0 órásra, ha jól értem. Olcsóbb és ezáltal vonzóbb megoldás.
    -Digitális tűzvezető rendszer és új EO periszkópok: Ez a mai világban alapértelmezett, e nélkül a harctéren nem versenyezhetsz modern harckocsikkal.
    -Páncélzat: Na ez az, ahol nagyon durván bukik az egész. Az érdekes az, hogy eddig is volt például izraeli és jordán fejlesztő csomag, amelyek dettó 120mm-es löveggel rendelkeztek, de egyben komoly kiegészítő páncélcsomag is tartozott hozzájuk. Hogy a Raytheon miért gondolja úgy, hogy erre nem tartanak igényt a vásárlók, azt nem tudom. Inkább azt tudom elképzelni, hogy nincs mit lerakni az asztalra. Az izraeli Sabra Mk.2 / M60T programban Rafael kiegészítő páncélzat van, lehet az izraeliek nem akartak a saját változatuknak keresztbe tenni. Más, polcról leakasztható M60-hoz jó páncélzat ugyan akad, de nem amerikai kompatibilis megoldásban (pl. az ukránok csináltak ilyen csomagot).

Pont ezért nem értem, hogy miért a tűzerőt növelték (ami régi formájában is elegendő az általad említett célok ellen) a védettség helyett. (ami viszont elégtelen)

A Kontakt-5-el, vagy azzal egyenértékű ERA-val felszerelt T-72 mutációk ellen az L7 mutációk és azok 105mm-es gránátjai nem nyújtanak megoldást. A 120mm-es újabb 'jacketed' APFSDS gránátok igen. Ráadásul ma már ott tartunk, hogy sokkal nagyobb a NATO 120mm-es hk. löveghez való lőszerválaszték, mint a NATO 105mm-es löveghez való. Tehát a vásárló szempontjából ez egy jó csere.

A védelemről fentebb írtam. Az tuti, hogy nem a mostani US ARMY védelmi képességekhez mérték a programot. A potenciális vásárlók inkább Egyiptom (esélyes), Egyesült Arab Emirátusok (kevésbé), Tajvan (esélyes) vagy Törökország (nem túl valószínű, ők a saját M60-asaik egy részét Izrael-el modernizálták M60T szintre), mondjuk ezek közül Tajvan az, aki rá is csaphat, hiszen Izrael a kínai kapcsolatok miatt aligha játszik a Tajvani M60 felújításnál, míg Jordánia ha be is vállalja a politikai hacacárét, nem biztos, hogy képes lenne a megrendelést teljesíteni.
  • [NST]Cifu
    Az egy hidegháborús felállás volt, mostaninál másfélszer több hordozóra építve. Per pillanat 10 "aktív" hordozóval rendelkezik (10db Nimitz, ebből egy mindig az üzemanyag-újratöltésen, az ENT most megy nyugdíjba, utódja a Gerald R. Ford), ebből nyolchoz tud repülőszázadokat biztosítani (hosszú történet, leépítések, F-35 csúszás/megrendelésleépítés, stb.), vagyis még legjobb esetben is csak 4 CBG-t állíthatna ki duplahordozós felállásban, ha mindegyik hordozón teljes wing-et akarsz.
  • JanáJ
    Nem lehet, hogy a tűzerő növelése szükséges volt, hogy leküzdje az ellent, a páncélzaté viszont nem annyire, mert a leendő célközönség kevésbé érzékeny a veszteségekre. Kérdés kinek van még nagy számban ilyen vasa. Török o.?