Haditechnikai Topic
Jelentkezz be a hozzászóláshoz.
Majd meglatjuk...
"Az élet egy nagy szarosszendvics és minden nap egy újabb harapás..." -ismeretlen gerilla feljegyzése-
Most olvasom - igaz indexen - hogy a Hezbollah ki akar szállni, akkor viszont kell küldeni az Ivánokat.
@Papichulo: Ok, akkor félre értettelek. Én azt mondom, hogy az orosz földi és légi csapatok hatékonyak lennének. Bár az nem CAS lenne amit ott alkotnának. Te meg ha jól értem azt mondod, hogy az orosz légi támogatás nem tenne csodát a SAA földi szereplése mellett.
Kíváncsi vagyok, hogy mi az elképzelésük. A 4 Szu-30-as gondolom kb tesztelésre és túlbiztosításra van ott. A fő vonal a tucat Szu-25 és a heliké lesz. Feltételezem hogy ezek nem hadi utánpótlás lesznek, hanem orosz pilóták repülik majd. Mert Mi-24/25 még csak csak lehet, de szíriai Szu-25-ről még nem hallottam. Meg pilóta se sok lehet, aki még hadra fogható.
"Az élet egy nagy szarosszendvics és minden nap egy újabb harapás..." -ismeretlen gerilla feljegyzése-
Nem teljesen. Az egesz onnan indult (#70633), hogy szerintem hosszutavon a SAA sem fog sokra menni az orosz CAS kepesseggel, mivel ez a koalicios eroknek sem jelentett donto folenyt. Azt mar nem is emlitem, hogy valoszinuleg a hatekonysag sem lesz osszemerheto.
A történelem nagy tragédiája, hogy az Aurora helyett a Titanic süllyedt el. Intel Core i5-4690K 3.5GHz, GTX 960 4GB, 16 GB DDR3 1600 MHz https://htka.hu/author/molnibalage/
Itt a CAS csak egy nagyon hatekony eszkoz volt, viszont ami joval fontosabb ennel, az a helyi lakossag tamogatasa. Kicsit sarkitva, ezert nyertek mar haborut egy sikeres Hearts&Minds kampannyal es ezert nem mukodott a vilag "legjobb" hadserege altal tamogatott AFG es IRQ muvelet.
Szoval en nem a tevekenyseg hasznossagat vonom ketsegbe, hanem azt mondom, hogy a legitamogatas nem minden esetben szuksegszeruen donto. Az oroszok pedig - hasonloan a szovetsegesekhez - erosen ellenseges kozegben fognak harcolni Syriaban, nem pedig "sajat terulet felett", mint azt az inkumbens Kurdok vagy az ANA harcosai tettek.
Ott voltam, élőben láttam, három hasonló, pár-tized és pár másodperccel eltérő időben készült nagyméretű fotó is van a gyűjteményemben!
Ha ez tényleg a Wikipédia által írt szöveggel szerepel a CIA adatbázisában, akkor az azt jelenti, hogy ott is vannak olyan "szakértők", akik csak papíron azok.
A történelem nagy tragédiája, hogy az Aurora helyett a Titanic süllyedt el. Intel Core i5-4690K 3.5GHz, GTX 960 4GB, 16 GB DDR3 1600 MHz https://htka.hu/author/molnibalage/
Valahogy úgy vagyok a T-62-vel is mint a T-10-el, szépnek szép de korához képest nem egy nagy eresztés. Csak hát ezt is hasonlóan mint a T-10-et hadrendbe kellett állítani, mert a régi gépeknél kellett valami jobb, hatékonyabb és pillanatnyilag más elfogadható alternatíva nem nagyon volt. Nameg ugye Nizhny Tagilnak és Kartszevanak (talán így írjál magyarul a nevét) elég jó hátszele volt.
Molni: A nyugati MBT-k a manuális töltésű 120 mm-es löveggel 6 lövés/perces tűzgyorsaságot produkálnak, maximum 7-et, de 8-9-et nem. A 105 mm L7/M68-al szerelt harckocsik tudtak 10-et.
Mindig kérdés mi a végkimenet, mert fogalmunk sincs és, hogy mi lett volna nélküle... de Kurdok pl fordítottak és Kobani ennek csak egy kis pldaja. Ha nincs CAS akkor ma ÉSzíria nem Kurd hanem ISIS kontroll alatt van.
De érdemes megnézni, hogy az évekig semmire nem jutó/visszaszoruló Északi Szövetség amint kapott CASt mindha kicserélték volna vagy ...
Persze kérdés mi a minek a végkimenetele....
A lényeg, hogy US féle CAS mellett nagyon nehéz erőt összevonni, öszpontosítani és áttörni/áttörést megállítani.
Janáj: Az US féle "szigorú" ROE egyik fő oka a polgári lakosság védelme, de félreértés ne essék ez nem csak azért van mert fontos az emberélet vagy mert CNN hanem mert katonailag is az. Laza ROE miatt ledurrantod a sétáló apukát/anyukát aztán 6fia/lánya közül 3 kalast fog 3 meg elkezd IEDt gyártani.
A nagy kérdés, hogy az Orosz vezetésnek mi a célja.
Katonai bemutatón a verseny Kamaz,
annak idején amikor a Párizs-Dakar-ról csak egy rövid összefoglaló volt a mtv-n akkor láttam először egy poros, homokos, bokrokkal kisebb fákkal tűzdelt útszakaszon folyt a verseny a Kamaz előtt ment egy személyautó, de a Kamaz gyorsabb volt, az autó nem engedte el ekkor Kamaz gázt adott a tetején a két kipufból kicsapott a fekete füst és egy laza jobbról előzéssel lenyomta az autót úgy, hogy ami bokor, kis fa volt azon keresztül, nem volt egy semmi látvány. Ez a mostani már egy újabb változat, de 2016-ban már ilyennel mennek.
A T-62 esetében a kézzel töltés problémája az volt, hogy egybeszerelt, 22kg-os lőszerek voltak, viszont a lőszer nem a torony végén lévő lőszertárolóban volt, hanem a küzdőtér mögött, keresztbe. Vagyis eleve a mozdulat nem olyan sima, mint a modernebb Abrams vagy Leo2 esetében.
T-62 kívül-belűl (mondjuk ha jól látom ez egy alaposan felújított T-62M)
A csapatmunka roppant fontos: rajtad kívül másra is l?hetnek!
Az ellenfél is tudja ha az általános katonai előírásoknak megfelelően viselkednének, lakot terület mellett vívnák az ütközetet mérsékelve a civil áldozatokat, szép formációban védekeznének és támadnának akkor esélyük nem volna US, RU hadsereg ellen, ezért megy ez a partizán, gerilla hadviselés. A US, RU között talán annyi a különbség, hogy a RU hadsereg ha kicsit melléfog akkor nem cincálják meg annyira a helyi médiában, mint ha az US trafál mellé.
Egyik helyen sem tudtak megforditani az egesz hadjarat vegkimenetelet...
Innen a fotelból az ottani harcosok 90%-a az értelmi fogyatékos kategória. Biztos vannak harcedzett, magas harcértékű harcosok is, csak azokat nem videózzák.
Eleve ott kezdődik, hogy ha értesz a témához, akkor nem készítesz felvételt a saját katonáid kinézetéről, felszereléséről, alkalmazott harceljárásairól. Akik felrakják a videókat, azok propaganda célból teszik, és jellemzően nem éppen a katonailag képzett rétegről van szó...
Itt most kivétel a Szíriai hadsereg harcjárműveire felszerelt GoPro kamerák esete, de az megint más tészta (oroszok által finanszírozott propaganda volt).
@fade2black: Falujjah szerintem a ROE miatt sántít. Ha trollkodni akarnék akkor azt mondanám, hogy taktikai atommal gyorsan megy a CQB. De komolyra fordítva nekik szerintem kis területen kell majd mozogniuk, nem aprózzák el az erőiket és sokkal - sokkal lazább lesz a ROE. Kb a saját és az Aszad pártiakra ne lőj.
@Cifu: A sok "helyi" terrorszervezeten mennének át. Innen a fotelból az ottani harcosok 90%-a az értelmi fogyatékos kategória. Biztos vannak harcedzett, magas harcértékű harcosok is, csak azokat nem videózzák. Az oroszok nem csillagrombolókkal mennek, de a helyieket Rommel kiverné a bolygóról a Pz. IV.-ekkel. Kb ott látni "siker" mikor valaki valami modern pctörővel kilő valamit. Ennyi. Ráadásul a kikötő miatt simán vihetnek az oroszok nehéz technikát is, nem kell csak a könnyű deszantos cuccokkal menni.
Most lehet villogni, hogy a Medve karma messze elér.
@Papichulo: Mi volt baj volt a CAS-sal Afganisztánban vagy Irakban? Mikor? A megszállás vagy a támadás alatt? Csak mert tudtommal mikor az oroszok benyomultak anno Afganisztánba, akkor a helyiek a kivérzés széléig jutottak. Életet mentett az amerikai segítség.
A hadműveleti parancsnoki támogatás terén nem tudom, hogy ezt mennyire helyben oldják meg, de ezt sem hiszem, hogy kihívást jelentene, hiszen ez is alapvetően kommunikációs rendszereken és egy kiépített parancsnoki láncon múlik. Szépen néz ki, amikor három hatalmas kivetítőn lehet követni a csapatmozgásokat, de a döntések meghozásához egy 40"-os laposTV-n, horrobile dictu egy 22"-os monitoron nézve nem lesz kevésbé hatékony a parancsnokság...
Igen, pontosan ezt mondom én is.
Ehhez pedig igenis hasznos a légi támogatás, a kurdoknak is sokat segített.
Talan a Mistralok fejlett C2 kepessegei hianyozhatnak nekik...
Még az sem, hiszen kiépített, évek óta működő bázisuk van, valószínűleg megfelelő kommunikációs felszereléssel.
Utoljára szerkesztette:
Mondjuk ezekkel a koalicios erok sem mentek sokra Iraqban vagy Afghanistanban, pedig joval fejlettebb kepessegekkel rendelkeztek. Szerintem az oroszoknak nagyon korlatozott celjaik lehetnek, nevezetesen a biztosan Assad kezeben levo teruletek - es persze sajat erdekeltsegeik - integritasainak a vedelme. Ketlem, hogy rovidtavon egy tamado haborut logisztikailag le tudnanak vezenyelni.
ha lenne 4 Mistraluk megtömve tengerészgyalogosokkal meg harci helikopterekkel.
Azokkal inkabb az opposed landing szerepkorben lennenek elorebb, de tekintve, hogy Syrianak minimalis a partvideke es az is a szovetseges erok kezen van, ugyanannyira jol tudjak hasznalni a regebbi LSD/LST-ket is, szarazfoldi (legi)tamogatassal. Talan a Mistralok fejlett C2 kepessegei hianyozhatnak nekik...
Amihez viszont elég erőt tudnak biztosítani, az az Asszad elleni támadások visszaverése. Egyrészt, már amennyire én látom, egyik hadviselő fél sem képes nagyobb léptékű offenzívát indítani, városokba bevéve magukat azonban elég jól tudnak védekezni.
Ha mégis megindulna egy-egy támadás valahol, akkor azt egy kisebb létszámú, de jól felkészített gépesített egység gyors ellenlökésével vissza lehet szorítani. Ehhez még hozzájárul az a tényező is, hogy az oroszok valószínűleg olyan képességeket is tudnak biztosítani, amiből a szírek már kezdenek kifogyni: közvetlen légi támogatás nyújtása és kiemelt célpontok levegőből történő megsemmisítése.
A terep nem túl kemény és továbbra is tartom magam azon véleményemhez, hogy egy jól szervezett modern reguláris hadsereg átmegy a helyieken mint kés a vajon.
Melyik helyieken? Óriási problémák vannak ott a küzdő felek azonosítása és hovatartozása, összefogásuk között. Nagyon fognak örülni az oroszok, ha hirtelen mondjuk a Török légierő "véletlenül" a nyakukba dob pár bombát. Ha úgy hozza az élet, "nagyon" nyugodtak lehetnek, hogy a Hezbollah lesz a hátuk mögött.
Nem fognak ők sem megoldást nyújtani ott, ahogy az USA vezette koalíció sem tudott Irakban. Sőt. Lehet visszakapják a kölcsönt, a nyugat-barát országok nekiállnak a kormányellenes erőket támogatni katonailag (pl. a Kurdok is kaptak már német fegyvereket, márpedig a Kurdok nem Szíria jelenlegi kormányzatáért harcolnak...).