Haditechnikai Topic
Jelentkezz be a hozzászóláshoz.
Anno a HMS Shefieldnél nem is robbant fel a robbanófej, de az okozott tűz elég volt a hajónak.
Egy nagy sebességű több tonnás orosz hajó elleni , azért lehet akkora hatása, mint egy 420 mm-es gránátnak.
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
BRAHMOS be és kimenet
A történelem nagy tragédiája, hogy az Aurora helyett a Titanic süllyedt el. Intel Core i5-4690K 3.5GHz, GTX 960 4GB, 16 GB DDR3 1600 MHz https://htka.hu/author/molnibalage/
A történelem nagy tragédiája, hogy az Aurora helyett a Titanic süllyedt el. Intel Core i5-4690K 3.5GHz, GTX 960 4GB, 16 GB DDR3 1600 MHz https://htka.hu/author/molnibalage/
"Később lőttem T-72-vel T-55-re kumulatív gránáttal. Utána a javítózászlóaljnál szétszerelték. Elől, az irányzótávcső mellett találta el. Fém mérőszalaggal lemértem, 28 cm mély volt a lyuk, amin az energianyaláb bement. Felnyitottam a tetőpáncélt, belülről is lemértem. A kocsi egész belseje szürkéskék volt, mert amikor a gránát átfújta a páncélt, fém- és ólomköd keletkezett, és minden felületre rácsapódott több ezer C fokon. Minden szerves anyag egyszerűen elillant. A gránát átment a páncélon, az ólmon, utána a légtéren, vagyis háromszori közegváltás történt. Megnéztem, szóródott-e az energianyaláb. Akkor vettem észre, hogy hátul, a válaszfalnál lyukas a 8 cm vastag páncél. Összesen 36 cm-t ütött át a nyaláb, azután kiment. Iszonyú a hatás, és egy sima RPG ugyanezt meg tudja csinálni. "
Akkor elvileg lehetséges az, hogy pl.: tegyük fel egy 406mm-es a kumulatív gránát 50 cm-es acélt át üt, de a fókusz pontjának vége ~2 méter ?
Tehát egy 30cm acéllemezt ideális 90°-ban eltalál átüti majd ez a plazma nyaláb még egy 2méterrel arrébb lévő 10cm vastag lemezt vagy ami elé kerül is átüti?
Persze ez a 2 méter vagy több vagy kevesebb nem tudom, de a 406 millibe férne kakaó rendesen, csak mint lentebb említitek a halakat riogatná maximum.
---------------------------------------------------------------------
Új rész 2015.09.05 Olajbúvár III. - Hárman páncélban
Az első pár sorban van a hagfelvétel linkje aki inkább hallgatná
Utoljára szerkesztette: ximix, 2015.09.07. 20:17:08
Bakker, öregszem... nem hittem el apámnak, de igaz ezek szerint, hogy egyre gyorsabban telik minden...<#sir>#sir>
\"Fuck Hollywood. Fuck CGI. Fuck 3D Cinema. Fuck Special Effects. Fuck AVATAR. I want Clint Eastwood, Sergio Leone and Ennio Morricone! Damn it!\" -Ismeretlen török srác a Youtube-ról
Ezzel szemben az APHE lőszer ugyebár becsapódik, behatol a páncélzat mögé (késleltetés), és robban. Ha nem is talál el létfontosságú eszközt, a robbanás és a vele járó repesz- valamint légnyomás-hatás lehet, hogy komoly károkat okoz.
Van előnye, például nem tud lepattanni a páncélzatról, bármilyen szögben is csapódik be. De a forgási probléma, és a kumulatív sugár pusztító hatásának elégtelen volta miatt nem igazán lenne értelme foglalkozni vele...
A csapatmunka roppant fontos: rajtad kívül másra is l?hetnek!
A kumulatív lövedék tök jó dolog, ha a páncélzat alatt van valami, amiben kárt okozhat. Egy harckocsi esetében ez ugyebár esélyes - kicsi a méret, és jó esélyel ha talál, akkor a kumulatív sugár csak elkapja a személyzet valamelyik tagját, szerencsésebb esetben még egy lövedéket.
A hajók elleni kumulatív robbanófejek angolban HEAT-MP, vagyis Kumulatív-Többfeladatú jelzővel illethetőek. Ez annyit tesz, hogy a robbanás és a repeszhatás mértéke jelentős, és a kumulatív sugár "másodlagos", ha páncélozott célt talál el a robbanófej, akkor azt átüti, és remélhetőleg elkap valamit, ami komoly sérülést okoz, talán harcképtelenséget vagy úszóképtelenséget is.
A csatahajóknál több okból sem terjedt el a kumulatív gránát:
1.: A kumulatív gránátok megjelentekor a csatahajóknak már leáldozóban volt. A II.Vh végén kezdtek el megjeleni a már valamennyire hatásos kumulatív robbanófejek. Ekkoriban pedig már érdemtelen lett volna a vele való küszködés.
2.: Márpedig küszködés lett volna, hiszen a kumulatív sugár kialakulását masszívan befolyásolja a robbanótest forgása. Ehhez a huzagoltcsövű lövegeknél mindenféle csapágyas meg levállóköppenyes megoldásokat alkalmaztak - később, a 60-as és 70-es években. A hajóágyúknál a forgásstabilizálást ilyen nagy űrméretnél kiváltani elég mókás lett volna, és bizonyosan rontott volna a pontosságon. Használnál úgy HEAT lőszert, hogy a szórásképed a többszörösére nő?
A másik felvetésed, nem ilyen egyszerű, A kumulatív gránát hatásfoka nem csak az átmérőtől függ, hanem a robbanóanyagtól, a béléstest anyagától annak vastagságától, kúpszögétől. Az is egy tévedés, hogy a kumulatív gránát csak éget, a robbanásakor van légnyomás, a kisebb repeszhatás, és a páncél átégetése után a a mind a plazmasugár, mind magából az átégetett páncélból repeszek fognak leválni és záporozni a belső térben.
TG
karosszéktábornok.blog.hu
Volt korábban egy Kurd TOW vs T72 videó is, ahol szintén nem láttam másodlagos robbanásokat.
Mondjuk a videót elnézve igazán professzioniális az lett volna, ha rézsútosan előre mennek be a kereszteződésbe, és úgy is tolatnak vissza veszély esetén.

------------------------------------
A hsz-ek között előkerül a Szaudi Abrams is és hogy a legénységnek esélye sem volt, ha volt benne egyáltalán.
Azért kérdőjeleztem meg korábban, hogy nem e beállított szituációt látunk, mert pl egy korábban elfoglalt Abrams is lehetett a videóban, és nem azért kételkedem, mert nem hiszem el hogy ez így megtörténhetett csak nem árt ha az ember egy kicsit kételkedik és nem hisz el mindent amit lát.
"Az élet egy nagy szarosszendvics és minden nap egy újabb harapás..." -ismeretlen gerilla feljegyzése-
Utoljára szerkesztette: fade2black, 2015.09.05. 20:36:59
(Bármivel - szerintem még a 14mm-es GPU is átviszi)
<#wilting>#wilting>
Utoljára szerkesztette: Hpasp, 2015.09.05. 20:33:11
“Ha meg akarod nevettetni Istent, mesélj neki a terveidr?l.”
Type-99, brutális méretű ERA (NERA?) blokkokal
Utoljára szerkesztette:
HE, HE-PFF (Preformed Fragmention - CIWS feladatkör, de nem irányított lövedék), SAPOM (gyakorlatilag SAPHEI), SAPOMER (póthajtással az előző), MOM (Multi-role Oto Munition), TP (Target Practicle), és most jött két újdonság, a DART légvédelmi / anti-missile irányított lövedék és a Vulcan póthajtásos irányított szárazföldi/vízi célok ellen.
Utoljára szerkesztette: molnibalage83, 2015.09.03. 23:33:27
Megj.: Valami brutális az, amit az olaszok csinálnak, ennyire nyílt fegyvertesztet nem tudom mikor láttam Youtube-on. Az meg még durvább, ahogy látni lehet hogy manőverezik a három gránát a levegőben a cél felé...
Utoljára szerkesztette:
Az OTO-Melara-val volt legalább már éles/tesztlövészet?
A hülye kérdésem az lenne, hogy felspékelve miért nem használják ezt hajókon CIWS rendszernél?
Két külön világ. Az APS-ek 5-15 méteren belül fogják meg általában a beérkező lövedéket (a Zaszlon közvetlenül a páncélzat mellett). A CIWS-ek viszont lehetőleg minél messzebb, 1.5-5km távolságra próbálják megcsinálni ugyanezt.
Vagy csak közelségi gyújtós 105 milis hajóágyú nem lehetséges? Ha csak méteres pontossággal lő már jó. Ez 105 milis ágyú gránáttal filléres egy rakétához képest és 3-4-es effekív lőtvája simán lenne. Senki nem gondolkozott még el ilyen CIWS fejlesztésen?
76mm-es OTO-Melara Strales, már linkeltem a topicban...
Egyébként szerintem 76 (NATO), 100 (Orosz/Kínai), 127mm (NATO) vagy 130mm (Orosz/Kínai) űrméretre gondolsz. 105mm-es szvsz nincs a modern hajókon...
Őszintén, a 105 milis hajóágyúkat mikor és ki használta utoljára bármire is élesben...?
Többször használták a hajófedélzeti lövegeket a Dél-Kínai tengeren a Vietnami, Kína és Fülöp-szigetei hadihajók. Részben figyelmeztető, részben aktív céllal, legutóbb figyelmeztetőleg 2011-ben, élesben 1998-ban.
Hajoknal nem nagyon van RPG meretu cel. Ott tobb szaz kilos, esetleg tonnas raketak vannak.
Senki nem gondolkozott még el ilyen CIWS fejlesztésen?
Lassan mar az egesz CIWS koncepicio megy a levesbe es valtja le a raketafegyverzet (pl. ESSM). Kesobb pedig laser-alapu fegyvereket kivannak alkalmazni.
Őszintén, a 105 milis hajóágyúkat mikor és ki használta utoljára bármire is élesben...?
Szerintem a WW2-ben valaki esetleg. Mar evtizedek ota nem raknak ilyet hajokra.