Haditechnikai Topic

Jelentkezz be a hozzászóláshoz.

Sadist
Akkor miért nem a mezei bokorugró fegyverét cserélik már le végre valami normálisabbra, ha abból van legtöbb? 😊

- De ezzel saját magad lejáratását folytatod, ezt nem érted meg? Magadat égeted tovább. Ami a legszomorúbb hogy magyar színekben. Tapló. - nem is szines a nevem

Szerintem egy nem szetbarmolt joval dragabb mint egy AS. Ha meg nem szereti a BBt meg mindig vehet gazriasztot. Az legalabb durrog.😊

Save yourself a penny for the ferryman Save yourself and let them suffer

bardocz
Fõleg,ha olyan igényei vannak az embernek,hogy legyen fullfém is😊 De szerintem érdemesebb venni egy olyat,mint hatástalanítottat.
Punker
na ja egy szép GBB jobb mint 1 hatástalanított, de szerintem drágább is 😄

A Föld IQ szintje állandó, csak mi vagyunk egyre többen \"Tanulok, mert egy idő után a tanulásba fektetett munkám meghozza a gyümölcsét, és mint tudjuk a gyümölcsből pálinkát lehet főzni!\"

bardocz
Vegyél airsoftosat,azzal még csattogtatni is tudsz...
Hát most ne kezdjük el vitázni azok, mi hatékonyabb, 7 darab .45-ös az M1911-bõl vagy 15 darab kilencmilis a Berettából. <#nyes>
Egyébként nálam az M1911 nagy kedvenc, szívesen vennék egy hatástalanított példányt.

[NST]Cifu
Miért? Olasz oldalfegyvere van (Beretta M9), Belga géppuskája (FN M240 és FN M249), svéd pct. fegyvere (Bofors M139), stb...

A csapatmunka roppant fontos: rajtad kívül másra is l?hetnek!

[NST]Cifu
A HK416 rendszeresítése nem a pénz miatt késlekedik, hanem egyfelõl a DoD, másfelõl a hadsereg fejesei nem rajonganak annyira a HK416-osért. Ez lehet részben lobby, lehet részben elfogultság. A teljes gépkarabélycsere nagyon összetett dolog, saccra legalább négy-öt bizottság (az alsó és felsõháztól kezdve a védelmi minisztériumig) érintett az ügyben, és mindegyiknek rá kell bólintania egy ilyen volumenû beszerzésre.

Ha kétségeid vannak, nézz utána mi megy most már lassan három éve a légierõ tankerbeszerzése körül... Eddig kétszer hírdettek gyõztest, és még mindig nem 100%, hogy a Northrop-Airbus csoport gépei lesznek a légierõ új tankerjei...

Punker
mégis minden usák irakban azt keres mert a 45-ös kissé hatékonyabb!

A Föld IQ szintje állandó, csak mi vagyunk egyre többen \"Tanulok, mert egy idő után a tanulásba fektetett munkám meghozza a gyümölcsét, és mint tudjuk a gyümölcsből pálinkát lehet főzni!\"

degenerator
lehet, hogy osama bin laden az északi sarkra fog költözni hamarosan?

már látom is magam elõtt, ahogy a jegesmedvék terrortámadásoakt hajtanak végre a pentagon ellen, cserébe megszállják az északi sarkot.

hogy komolyak legyünk: mûködik azon a vidéken bármilyen amerikai eszköz?

Uraim, ha egy nemzet úgy gondolja, hogy vannak védelemre méltó értékei és érdekei, akkor kötelessége gondoskodni azok védelméről. (Ismeretlen Francia Tábornok)

Sadist
Gõzöm nincs, most csak tippelgetni fogok, de szerintem a SOCOM azért kisebb, és függetlenebb, mint a hadsereg, speciális feladatokkal. Így azért talán egyszerûbben le tudnak cserélni egy fegyvert.
A Beretta elõtt meg a Colt 1911 volt, nevébõl adódóan még az elsõ VH elõtt rendszeresítették, és afölött már tényleg nagyon eljárt az idõ. Emellett nem volt elég megbízható, a 7 lõszeres tárkapacitás pedig nagyon nagyon csekély.

- De ezzel saját magad lejáratását folytatod, ezt nem érted meg? Magadat égeted tovább. Ami a legszomorúbb hogy magyar színekben. Tapló. - nem is szines a nevem

Ebben lehet valami. Ezekszerint ha a HK lézerfegyvereket gyártana, az AMRY akkor se rendelne tõle.

De akkor miért mondtak igent az M9 Berettára meg a SAW-ra anno?
Emellett, igaz kissebb mennyiségben, de a SCAR-t és a Mk.23-ast már rendszeresítették is a SOCOM-nál.

Sadist
Mondjuk még az M24 is amcsi, de az a többihez képest nem is nagy mennyiség.

Sadist
Igen, ezt már írtam is régebben, hogy szinte egyik sem echte amcsi fegyver, csak az M4/M16 család. Régebben be volt linkelve ide egy videó azt hiszem pont az M416/SCAR/XM8/M4 összehasonlítós. Abban pofázott a Coltnak valami fejese, hogy az M4 mennyire egy jó fegyver, ez kell az átlag bakának, és ezért is tõlük rendel a hadsereg. Szerintem meg csak simán le van zsírozva az egész.

Punker
ütközik az elmélet és a gyakorlat, ott is ugyanaz megy nagyban mint itthon kicsiben, a pénz emberek mondják meg mi legyen nem azok akik használják....

No igen, de az amerikai fegyveripar a futurisztikus(és a gyakorlatban használhatatlan) OICW programon kívül nem tud felmutatni semmit ezen a téren. Vegyük csak számba:
Az XM8, a HK416 és a Mk.23 a német Heckler és Koch mûve, a SCAR és a SAW a belga FN-é, az M9 ugyebár az olasz Beretta mûve. Jónéhány kézifegyver-kategóriában külföldi termékek vannak haználatban.

Szóval nemigazán van amerikai megoldás a gépkarabély problémára.

Sadist
Bõven volna rá pénzük lecserélni, csak biztos van már pár jól bejáratott kormányközeli cég, amelyik eddig szállította a fegyvereket. Az meg hülyén nézne ki, ha az átlag amcsi bakának német fegyvere lenne 😊

Attól függ, mit értesz veszteség alatt. A helyben nem javitható Abramseket amerikában újítják fel, olyanokat is amik pl teljesen kiégtek. A teljesen leírtak száma szerintem egyjegyû, én így hirtelen kettõt tudnék idesorolni, az egyik IED-est, aminek lerepült a tornya ill amit az amcsik semmisítettek meg maverickkel, bár teljesen biztos ezekben sem vagyok. Az egyik discoverys filmben, ami az abramse gyárról szólt, az egyik fazon kb 80 körüli számot emlegetett, hogy annyit hoztak vissza irakból hozzájuk. De figyelembe kell venni, hogy ezek jó része valószinüleg inkább IED-tõl sérült futómûves, amit nem tudtak vagy akartak irakban kijavítani.

Node az XM8 minden elõnye ellenére se lett rendszeresítve, aminek a fegyver kivállósága ismeretében szerintem csak egyetlen oka lehetett:
A pénz. Szerintem túl sokba került volna az átállás, ami nem is meglepõ, tekintve, hogy az XM8 nem egy fegyver, hanem egy komplett fegyverrendszer, mint azt mindannyian tudjuk.

Amit írsz, abból az derül ki, hogy az US ARMY-nak még a HK416-ra való átállás is drága lenne. Márpedig ennél jobb ajánlatot nemhiszem, hogy bárki tudna tenni nekik. Itt lenne az ideje, hogy eldöntsék, akarnak e egyáltalán valamit lépni ezügyben, vagy nem, mert mindegyik megoldás pénzbe kerülne.

Nemértem egyébként, mi a fene bajuk van. Hány milliárd dollárt költenek évente fegyverekre? 500-at? Plusz az iraki háború költségei. Pont kézifegyverre nincs pénz?

[NST]Cifu
Naja. Szeretné lecserélni az M16-ost, kb. azóta, hogy rendszeresítették... ^^

[NST]Cifu
Hol is említettem én olyat, hogy gazdasági szempont?

De nézzük innen. Gazdasági szempontból elõnyösebb egy olyan családot rendszerbe állítani, amelynek a részegységei minél inkább megegyeznek. Egy SAW-ban és egy M4-ben nem sok közös alkatrész van, például.

Az XM8 teljes egészében egy fegyverrendszer, minden katona, legyen spec. force, legyen gyalogos, gránátos, Designated Marksman vagy géppuskás, ugyanolyan alapú fegyvert fog a kezébe. Ez embertelen logisztikai elõny. Csak az US ARMY idén cirka 100.000 M4-est vásárol, és 20.000 SAW-ot. Egy XM8 esetében ez úgy nézne ki, hogy kell venni 120.000 tokot és válltámaszt, 100.000 közepes és 20.000 hosszú csövet és elõágyat. A tokok és a válltámaszok teljesen csereszabatosak, tehát egyszerûbb a pótalkatrészek ellátása.

A HK416 legnagyobb elõnye az lenne, amit írsz, hogy elég lenne a upper receivert lecserélni. Két éve azt hallani, hogy "hamarosan" nyélbe is ütik az üzletet. Tesztelnek, fogadkoznak, botrányt szagolnak és ellen-kampányba torkolnak. Két éve azt mondták, hogy 2008-ban már HK416-osok lesznek rendszerben. Egy éve már óvatosabbak voltak, 2010-et emlegettek. Idén már idõpontot sem mondanak, legfoglalja õket az, hogy megmagyarázzák a megbízhatósági teszteket (három teszt volt eddig, a másodiknál az M4-es hirtelen negyed annyi hibát produkált valami kenõanyag miatt).

Az XM8-at 2002 környékén majdnem mindenki támogatta, csupán az M4 lobby volt ellene, de õk is elismerték, hogy maga a rendszer tökéletesen kitalált (naja, szépen is nézett volna ki, ha mást mondanak, hiszen a fejlesztési sarokpontokat a SOCOM és DoD spec. egység parancsnokai fektették le). A HK416 körül meg áll a bál az elmúlt 3 évben... Eközben szépen lassan terjed, nemrég pl. a Törökök döntöttek úgy, hogy HK G3-asaikat arra cserélik le...

Az M4/16 majd akkor lesz lecserelve, ha a fegyverlobby is ugy gondolja. Koze nincs hozza se a hadseregnek, se a technikanak.

Save yourself a penny for the ferryman Save yourself and let them suffer

Mert az ugye mindenki számára egyértelmû, hogy az amerikai hadsereg szeretné minél hamarabb leváltani az M4/M16 családot a már ismert okok miatt, és szeretné ezt minél költségkímélõbb módon megtenni. Nem a HK416 lenne erre a helyzetre a leglogikusabb megoldás?

Lehet, de most kizárólag gazdasági/pénzügyi megfontolásból vizsgáljuk a dolgot. Senki sem vitatja, hogy az XM8 elõremutatóbb fegyver, de sajnos mostanában a pénz dönt.

És hát jónéhány forradalmi fegyvert láttunk már az elmúlt években, ami pont a drágasága és logiszikai okok(vadiúj lõszer) miatt nem került megrendelésre. (pl: a '90-es évek elején ilyen volt a G11 is)

Punker
XM8 megbízhatóbb!

Kifejtenéd hogy gazdasági szempontból mégis miért jobb döntés az XM8 a HK416-nál? Amikor kizárólag a gépkarabélyok lecserélése a cél, miért vennének egy teljes(és rohadtul drága) fegyvercsaládot, amikor az HK416-nak elég a felsõ részét megvenni? És hogy szerinted a HK416 miért is nem jóval reálisabb M4 utódjelölt, mint az XM8 volt?

Az Art Of War omn irnak róla hogy 140 Abrams tankot kiván venni irak.
Lehet tudni eddig hány Abrams veszett oda irakban?Bármilyen okból?

"Azok az emberek, akik abban hisznek, hogy világot egy globális összeesküvés irányítja, még sohasem próbáltak meg irányítani vagy felügyelni egy legalább 10 f?s munkacsoportot."

"De viszont feltünt hogy nem valami nagy tempoban fegyverzik át amerikai fegyverekre !"

Már folynak a tárgyalások M1A1M Abrams tankok beszerzésérõl.
Mégis mi a baj a PKM-el..?

http://www.kurfurst.org - Kurfürst - The Messerschmitt Bf 109 performance resource site MA970-UD3, AMD FX-8350, 16 GB DDR3, GB nvidia 960 4 GB

Nem tudom, ebben a csodalõszer divatokban nem hiszek. 60 éve mindenki az olaszokon röhögött hogy milyen gyík náluk rendszeresített 6,5 milis lõszer az "igazi" 30-06osok meg 8 milis Mauserekhez képest. Ma pedig a 6,5 milis Grendel van kikiáltva csodalõszernek.

Az 5,56osnak sem az a baja hogy rossz lõszer, nagyon jó kis lõszer az M-16hoz. A rövidcsövõ M-4 viszont nem tud olyan kezdõsebességet produkálni ami kellene neki a hidrosokkhoz. Az M-16 meg túlságosan is hosszú.. ezt persze egy bullpuppal lehetne orvosolni.

G11-nek nincs lövedéke, annak csak lövedékei vannak. <#eplus2> Kapsz három darabot belõle ugyanoda, gondolom kirobbant az emberbõl egy öklönyi húst..

http://www.kurfurst.org - Kurfürst - The Messerschmitt Bf 109 performance resource site MA970-UD3, AMD FX-8350, 16 GB DDR3, GB nvidia 960 4 GB

Sadist
És azokat is lehetett "on-the-fly" balkezesnek is használni?

Palinko
Köszi ezt a jó kis leírást utánna fogok nézni azm elített lõszer típusoknak.
[NST]Cifu
Az AK család legnagyobb dobása a lõszere, az AKM és az adott lõszer együtt egy ideális párost alkot. 5.56-osra átszerelni egy AK-t tisztán csak logisztikai elõnyökkel bír, valós harcértékben inkább csak árt neki. Jellemzõ, hogy már Mogadish-uban történtek után is elkezdtek agyalni egy 5.56 váltáson, és pár ex-SF kifejlesztette a .458 SOCOM kalibert, ami méretben passzol az 5.56x45 teljhes hozzászhoz, tehát "csak" az M16/AR-15 upper receivert és persze a csövet kell kicserélni. Városi harchoz állítólag ideális... Keres rá youtube-on, ha gondolod. Elmebeteg egy lõszer. ^^

A jelek szerint az ideális ûrméret városi harchoz inkább 7 mm felett van, mint alatta. A 6.5 Grendel és a 6.8 SPC esetében is egy átmenet történt, kell hosszú távra a lapos röppálya és a relatíve nagy becsapódási energia, de legyen nagyobb az ölõ hatása, mint az 5.56-osnak. A vége egy kényszeredett lõszer, ami részben jobb, részben rosszabb.

Utólag érdekes lenne tudni, hogy mennyire szerepelt volna jól egy irakihoz hasonló szituációban a HK G11 4.73mm-es lövedéke. Lehet, hogy mégis szerencse, hogy nem került rendszeresítésre? 😊

Palinko
Értem köszi a választ. Nekem jó kezdeményezésnek tûnt, úgy látom tévedtem.
[NST]Cifu
Azon túl, amit ott is olvashatsz róla, túl sokat nem tudni róla, legalábbis én nem nagyon hallottam róla semmit.

Szvsz egy felpimpelt AK, amit megfosztottak a legnagyobb elõnyétõl, a 7.62x39 M43 lõszertõl, cserébe megkapta a NATO 5.56-osát. Láttunk már ilyet, pl. a lengyel Beryl.

[NST]Cifu
Igen. Esélyes. Ha az XM8, ami minden létezõ szempontból túlmutat a HK416/417 családon (megbízhatóbb mûködés, integrált optika, ergonomikus válltámasz, komplett fegyvercsalád), nem került rendszeresítésre, akkor majd a HK416/417 rendszeresítésre fog kerülni.

Palinko
Nem szerenék unalmas lenni, de a #32558 belinkelt fegyverrõl tényleg nem tud senki semmit? Meglepõdnék ha Cifu sem tudna hozzászólni ahhoz a fegyverhez semmit. Vagy csak elfelejtettétek az egyébként számomra is érdekes eszmecsere közepette?
Punker
párszor már kifejtettem hogy a HK kicsit eladta a lelkét a szememben a gonosznak mikor az M4-hez módosította a saját cuccát, ettõl függetlenül a 417-es az egyik álom fegyverem 😄

Igaz, egyenlõre csak HK416. Majd ha rendszeresítik, akkor lesz M416.
Egyéb lényegi hozzászólás a témához? <#nyes>

degenerator
nem elhanyagolhatóak, de nem is egetrengetõek. elhiszem, hogy megnövelik a teljesítményét a katonának, de nem radikális átalakítások. bullpup fegyver meg régebbóta létezik, mint gondolnátok. csak a hidegháború kezdetével félretették az ötletet.

Uraim, ha egy nemzet úgy gondolja, hogy vannak védelemre méltó értékei és érdekei, akkor kötelessége gondoskodni azok védelméről. (Ismeretlen Francia Tábornok)

Punker
HK416-ot miért hívod M416-nak?

Ha igazad van az egyes pontban, az az M416-nak sem jelent sok jót, hiszen tudtommal ugyanaz a cég, a német HK pályázik vele, mint ami anno az XM-8al indult.

Ha pedig nincs géppisztoly rendszeresítve az ARMYnál (Navynál van), akkor pláne mihez kezdenének a géppisztoly változatú XM-8al.

Azt sem szabad elfelejteni, hogy az amcsik csak az M4/M16 család leváltását tervezték, nem pedig majdnem az összes fegyverkatetegória cseréjét. Mivel egy ilyen M8-as "csomagban" gyakorlatilag bennevan öt fegyver is, elég borsos lehet az ára. Nagyon sok pénz egy olyan csomagért, amibõl csak az egyik részegységet akarják használni.(hiszen a gépkarabélyok lecserélése a terv) Ennél például egy M416 rendszeresítése jóval gazdaságosabb megoldás lenne, fõleg annak fényében, hogy az M416-osnak csak a felsõ részét kell megrendelni, a régi M4-esek alcsó részét meg lehet tartani. Ez egy, a többi lehetõséghez képest olcsó megoldás, amivel úgy küszöbölik ki teljesen az M4-esek hibáit, hogy az új fegyver külsõre szinte egy az egyben megegyezik a régi M4-esekkel. Tehát a katonáknak sem kell új fegyverhez szokniuk.

[NST]Cifu
A hivatalos álláspont szerint az átállás igen költséges lenne, és nem hozna igazán minõségi változást. Hogy ez mit jelent, azt lehet jóóó sok féleképpen értelmezni.

1.: Kimaradtak a hagyományos hadsereg beszállítók az üzletbõl.
2.: A fegyver bármennyire is jó, olyasmi van a látóhatáron (akár fejlesztés, akár koncepció terén), ami miatt egy csere után csak rövid ideig lenne az XM8 rendszerben.
3.: A 2.-es ponthoz részben kapcsolódik, hogy esetleg az 5.56x45mm-es lõszer képességeivel elégedetlenek, ezért új lõszer bevezetésével is számolnának.

A hadseregben az MP5 nincs használatban az "egyszerû" gyalogságnál, csak az M4, M16, SAW triumvirátus.

Szerintem azért húzták le, mert a variálható XM-8as összes feladatkörét lefedik a jelenleg meglévõ fegyverek. Igaz, hogy az XM-8as egyszerre géppisztoly, gépkarabély, könnyûgéppuska és mesterlövéspuka+gránátvetõ egyszerre, de ezekre a feladatokra jelenleg is vannak fegyverek, méghozzá igen kivállóak. Van MP5, M4, SAW és M24es is, akik legalább olyan jól (ha nem jobban) ellátják ezt a feladatot, mint az XM-8as tette volna. És valamiért az amerikaiak még nem állnak készen egy ekkora méretû fegyverátállásra. Hogy ennek gazdasági vagy egyéb oka van, azt nem tudom.

Sadist
Vagy ott van a G36, L85, TAR-21 integrált optikája, vagy az XM-8 variálhatósága. Ez utóbbi elég nagy logisztikai elõny lett volna, nem értem, hogy az amcsik a végén miért húzták le.

Sadist
Mûködés tekintetében nem is, de ha megnézed a mai modern fegyvereket, azért van pár hasznos dolog is. Ott van az alapfelszereltségnek tekinthetõ szereléksín, behajtható válltámasz, állítható arctámasz, bal és jobbkezesként is használható felhúzókar, vagy az FN F2000 bullpup kialakítása az elöl lévõ hüvelykivetõ nyílással, gránát röppályát meghatározó elektronika, mûanyag tok, G36 összefogható és átlátszó polimer tárjai. A mûködés módja és a reteszelés nem sokat változott, de a fenti újítások szerintem nem elhanyagolhatóak.

mindenbe? pff
m4 oylan érzékeny, hogy egy por vagy egy kis víz bele megy már élet veszélyes. Háborús környezetbe pedig igencsak fonots az ilyen tényezõk, és nem az hogy milyen csili vili.
Amire azt lehet mondani, hogy tényleg jobb majdnem mindenbe az Ak-nál az HK német tech, és nem amcsina divat sport fegyverek..

Punker
x+1 kényelmi funkciót.....

degenerator
azért rossz a példa, mert míg egy repülõgép esetében igen komoly fejlesztéseket lehet véghezvinni akár 10 év alatt is, egy karabélynál sok új dolgot nem lehet kihozni.