95109
10725198101090741028.jpg

-Nem alkalmazunk jelzős szerkezetet. Még arra se, akivel nagyon nem értesz egyet.
-Nem gyűlölködünk!
-HADITECHNIKAI TOPIC, aki nem tudja értelmezni, az megy máshova!

[Légi Harcászati / Légvédelmi FAQ]
  • Punker
    honvédelem.hu-n találtam ezt a képet, milyen sniper csúzli van a wuki srácnál?

• Gunslinger
    Igen, vadászok is tarthatnak A kategóriás lőszert, csakhogy a Remington Golden Saber csakis pisztoly és revolver kaliberben van, Magyarországon meg nem lehet pisztollyal vadászni, kivéve vad utánkeresés, ahol létjogosultsága van a pisztoly kalibereknek.
  • [NST]Cifu
    Lehetőség van rá, én eddig úgy tudtam, hogy döntés kérdése, de általában a pilóta rárepül a célpontra, a célpont azonosítása és a tűzkiváltás viszont az irányzó dolga. Az AH-64 esetén lehet, hogy kiválthat a pilóta, az AH-1 esetén a pilóta nem igazán lát ki az irányzótól, és olyasmi rémlik, hogy emiatt náluk csak az irányzó lő a Hydrákkal is, ám ahogy nézem neki is van már reflexirányzéka, szóval lehet, hogy teljesen rossz volt a tudásom e téren... :S

[center]

• [NST]Cifu
    Azért van, mert puska kaliberekben simán lehet akármilyen fantázianevű, gombásodó lőszert venni vadászoknak. Őszintén szólva a név nem mondott semmit, de nekem is van a fegyverszekrényemben különböző fantázianevű kenődő lőszer, felteszem pisztolylőszeről volt a válasz maradék része erre szólt, de a jelek szerint valami spéci lőszer lehet akkor, és félreértettem a kérdést.

Ezért lett volna jobb, ha nem simán csak a nevet dobja be, hanem a konkrét részleteket is, milyen engedélye van, milyen fegyvere, stb.
  • JanáJ
    Mivel én kérdeztem, köszönöm. :-)
    Azért nem volt egyértelmű, mert a 24-esnél van szálkereszt a pilóta elött, csak nem tudtam hogy lehetőség csak, vagy alapból így történik a célzás.
    Az amiknál (Ah-1x, AH-64x) meg nem láttam ilyen lehetőséget.
  • ambasa
    "Alapvetően az irányzó felelős a fegyverzetért, ezért ő, de a pilóta is képes szükség esetén indítani. Például az AH-1 esetén ez azért bajos, mert a pilóta kilátását nehezíti az előtte, vele egy szintben ülő irányzó. "

A Mi-24-en a az operátor a célfelderítésért és az irányított fegyverzet kezelése a feladata elsősorban, de másod sorban képes a gép vezetéséére és így a nem irányított fegyverzet kezelésére.

A nem irányított fegyverzet kezelése elsősorban a helikopter vezető feladata, mivel annak célzása az egész géppel történik. (merev üzemmódban a lőtornyot is a hátsó kabinból működtetik)

Mindkét kabinban van sorozatkiválasztó (ennek elhelyezése a hátsó kabinban változó, mondjuk pont nem találom), míg elől a bal oldalpanelon van. Az operátornak van célzókészüléke amin keresztül tudja használni a NIR fegyverzetet, vagy régebbi változatoknál a géppuska célzókészülékét használja merev üzemmódban.

Alapvetően szerintem minden gépnél a NIR kezelése a pilóta feladata, mivel annak célzása a géppel történik (nem tudom, hogy van ez az amerikaiaknál, de szerintem elég furcsa, persze nem lehetetlen, ha máshogy történik).

Mi-24 mellső kabin (ez a gép lehet, hogy P verzió

Hátsó kabin, jól látszik a célzókészülék a műszarfal tetején. A műszerfal alatt, a szakállpanel a fegyverzetkezelő panel éppen látszik a bot mögött a teteje.

kép a szakállról és a fegyverzet kiválasztóról

Mi-24D egyszerűbb célzókészülékkel

TG
  • Gunslinger
    A kaliber ebben az esetben tök mindegy.
  • Gunslinger
    Hi! A kat. Ha önvédelmire szól az engedélyed még csak nem is birtokolhatod, ha sportfegyvered van, akkor viszont igen.
  • bgabor
    Persze azt nem vitatom hogy vannak előnyei is a dolognak, mint például ez a csere dolog.
  • bgabor
    Ez is nyilvánvaló volt. Csak én majd akkor leszek maradéktalanul büszke rájuk ha végleg a miénk lesznek.
  • Bucser
    Ergó ha összetörik 1 minden ellentételezés nélkül cserélni kell...

És ebben az esetben nem a banknak fizetjük a lízinget, hanem a Saab-nak és a svéd államnak.
  • bgabor
    Lehet. Nem tudom a gépekből hány az együléses, és hány a kiképző.
  • degenerator
    nem 12+2?
  • degenerator
    felfogtam az utóbbi mondat alapján, de attól még...

jó, ne menjünk bele.
  • bgabor
    Tudom én. Csakhát amíg meg nem vesszük a végén addig nem a miénk.
    Ez olyan dolog mint a hitelre vett autónál, rossz érzés hogy ténylegesen nem a miénk, hanem a banké.

Mellesleg slotára jellemző hogy 13 gripen megvásárlását képes általános fegyverkezésnek beállítani. Nem baj, úgyis a politikai túléléséért küzd már, és nem sokáig.
  • Bucser
    Nyílván nem sikerült megértened a Slota 2 héttel ezelőtti kirohanására való utalásomat.
  • degenerator
    az, hogy vannak repülőink, amik tök mutatósan képesek nem üzemelni, nem váltja ki a harckocsik szerepét.

vagy a lövészek tolják a földön maguk előtt a gripeneket, erőltetett áttörés címén?
  • Bucser
    Nyílt végű pénzügyi lízing amit csinálunk. Azaz a lízing lejártával maradványértéken megvehetjük a gépeket. Onnantól csak a saját kasszánkon múlik mennyit repülnek.
  • bgabor
    Ez igaz, bár tizenhárom vadászgép nem vált ki nyolcvan tankot. Egyszerűen azért, mert más típusú fegyverek.

Mellesleg ha pontosak akarunk lenni, a gripeneknek sem vagyunk a tulajdonosa, csak lízingeljük őket. A szlovákok is ugyanígy lízingelhetének ennyi és ilyen gépeket, ha akarnának. Szóval kicsit fals hogy "a szlovákoknak egy szárnyra sem telik". Mert nekünk se telik rá, csak béreljük.
  • [NST]Cifu
    Kizártnak tartom, szerintem simán meg lehet felezni, talán harmadolni is távolságot, pláne, ha Holdtalan éj van.
  • Bucser
    Szerintem nincs szó felbontásbeli akadályról miután nagyrészt analóg a rendszer. Inkább csak a rendelkezésre álló szórt fény a kérdéses, hogy mennyit tud felerősíteni belőle.

De az tuti, hogy nem fogsz meglátni senkit olyan messziről mint nappal.
  • Molnibalage
    Skacok, a vadászrepülőgépeken - vagy bármi más területen - használt éjjellátók felbontása milyen jó? Éjszaka a pilóta képes ugyanolyan távolságról pl. egy repülőt beazonosítani vele, mint pl. fényes nappal szabad szemmel?
  • Bucser
    Kihagytad hogy van 12+1 modern harci vadászgépünk amiből a szlovákoknak egy szárnyra sem telik! Mi meg itten fegyverkezünk :)
  • bgabor
    Hát akkor örülhetünk, csak négyszer annyi tankjuk van mint nekünk.
  • [NST]Cifu
    Végülis csupa haszontalan dolgokat gyártanak, az oroszok pct. eszközei és kézifegyverei a világ minden táján népszerű, a reaktív páncélzatok és aktív védelmi rendszerek terén élen járnak. A franciák is nevetségesek, az angoloknak is potyogtak a könnyeik a francia Exocet rakétáktól 1982-ben. Sőt, hogy össze is vonjuk a kettőt, az oroszok most a franciáktól akarnak Mistral helikopter-hordozót vásárolni. :)
  • [NST]Cifu
    A kalibert nem írtad. Kézifegyvernél elvileg engedélyköteles, például azt hiszem rendőr vásárolhat ilyet. Sportlövész, magánszemély nem. De ha rákérdezel a fegyverboltban, élből vágni fogják a rá vonatkozó jogszabályokat. :)
  • [NST]Cifu
    Úgy van nekik 272 T-72 harckocsijuk, mint nekünk 195db. Papíron. Aktív állományban azt hiszem 60-80 körül van.
  • Her Laca
    Én is poénnak szántam:)
  • Willenbrock
    Csak vicc volt,erre a 2 népre itthon sokan allergiásak azért írtam,de tudom hogy nem szimpátia alapján történnek a közbeszerzések:)
  • bgabor
    Hát, ahol a hummer nem megy el, oda már szamár kell. :D

Megjegyzem az afgán hegyvidéknél nem tudnék nagyobb kihívást elképzelni egy katonai terepjáró számára.
  • bgabor
    Persze, csakhogy egy IED ellen semmiféle terepjáró nem védi meg a katonákat. Ezért írtam hogy a normális hadseregeknél már az a téma, hogy tényleg egy általános célú, alapvetően páncélozatlan terepjáróban kell e szállítani a gyalogságot.

De abban a kategóriában, ahol a G-merci tanyázik, vitathatatlanul a HMMWV a legjobb.
  • Punker
    MISTRAL?????
  • Punker
    évszámokat nézed?
  • Willenbrock
    Meg egyébként is alap:oroszoktól,franciáktól soha semmit!:D
  • Her Laca
    "mi leginkább semmit nem veszünk....."
    Kivéve Mercit:))
  • NorBear
    "Én ezt egyszerűen nem hiszem el. Több teszt is megmutatta már hogy a hummerek terepjáró képessége sokkal jobb bármilyen más hadi terepjáróénál, és az is egyértelmű, hogy sokkal jobban védi a bent ülőket mint a g-merci. "

Attól függ...egy IED ellen tök mindegy hogy melyikben ülsz.Ha pedig megtoldod egy két nagy kaliberű tüzérségi lövedékkel is akkor az M1 Abrams harckocsi sem nyújt biztonságot.
  • SzinesGeza

Üdvözletem!

Egy kérdés fegyverszakértőknek/fegyvertartóknak:

A Golden Saber lőszer, expanzív lőszernek minősül-e (azaz "A"-kategóriába kell-e sorolni)? Vagyis tiltott kategória?

Jelzem, kereskedelmi forgalomban kapható!

• Punker
    EU-nak köze nincs hozzá (nézd meg a Görög beszerzéseket), mi leginkább semmit nem veszünk.....
  • Her Laca
    Ezt most nem mondod komolyan? Tényleg nem veszünk új cuccokat oroszoktól?
    Erre nem gondoltam volna. Mondjuk EU tagság kötelezhet az igaz.
    Na mind 1 ez is egy tipikus magyaros megoldás ,kár is több szót vesztegetni rá. Nem csodálkoznék ha a nagyobb vadászatokon feltűnne belőlük pár darab:)

• degenerator
    ha jól tudom, a fenntartási költsége a régieknek elég húzós volt. új cuccot oroszoktól meg nem veszünk :\