Haditechnikai Topic

Jelentkezz be a hozzászóláshoz.

Ez pedig tipikus esett az üzleti lobbira amit Cifu is mondott. Ha például hummert választottak volna az csak szimplán amcsi nyalás lett volna, de itthon nem keresett volna rajta senki. ( ez pedig elfogadhatatlan egyeseknek 😄)

Én nem a HMMWV miatt lennénk ennyire kiakadva (A HMMWV egy agyon sztárolt filmsztáros autó, de igazából nem sokkal jobb a mostani mercinél), inkább a leo 2, és az önjárólövegek olcsó beszerzési lehetõségek direkt elcseszése lenne a probléma.

Egyébként a gyõri Rába az itthoni "forgalmazója" mercinek stb. Ezért lett a merci, Man és az unimog mistral keverék, meg persze a rába teherautó.

degenerator
a kaukázusi népek igazi harcosok, nem elpunnyadt nyugatiak, meg félhülye arabok, beletörne abba az ensz bicskája, ahogy az oroszok se tudtak sokmindent kezdeni velük.

Uraim, ha egy nemzet úgy gondolja, hogy vannak védelemre méltó értékei és érdekei, akkor kötelessége gondoskodni azok védelméről. (Ismeretlen Francia Tábornok)

degenerator
hát bocs, de g-mercin mennyi páncélzat van? és egy vastagbõrû hmmwv-n mennyi? ugyanaz a kettõ?

Uraim, ha egy nemzet úgy gondolja, hogy vannak védelemre méltó értékei és érdekei, akkor kötelessége gondoskodni azok védelméről. (Ismeretlen Francia Tábornok)

És ehhez ott volt a HMMWV-t megalázó hatalmas fogyasztása is.

"bebizonyította, hogy nem jó arra, amire kvázi használják"[/b]

Itt a lényeg: amire használják, arra nem jó. Ettõl még nem elavult. Amire tervezték, arra a mi napig megfelel. Jelenleg viszont lényegében teljesen más feladatkörben alkalmazzák. És tipikusan csak a csapatszállítókkal van "probléma", a többivel valahogy nincs.

Nem tudom... boldogult sorkatona koromra visszaemlékezve az UAZ-ok (ha a mostaniak ugyanazok) kiváló terepjáró képességét megkérdõjelezem...
Van egy olyan legenda is (off-road-os ismerõseim körébõl), hogy az elsõ terepjáró, ami a somogybabodi siratófalon álló helyzetbõl felment a tetejéig, az egy szegedi Hummer H1 volt, tizen-pár évvel ezelõtt.

\"Fuck Hollywood. Fuck CGI. Fuck 3D Cinema. Fuck Special Effects. Fuck AVATAR. I want Clint Eastwood, Sergio Leone and Ennio Morricone! Damn it!\" -Ismeretlen török srác a Youtube-ról

jaja

Ha lehetne egy kívánságom, azt kívánnám, hogy: MINDENKI KEZDJEN EL GONDOLKODNI!

[NST]Cifu
Legfeljebb másképpen fogalmazzák a jelenlegi helyzetet, mert eddig sem igazán volt ott béke. Arra leszek kíváncsi, hogy a máskor olyan aktív ENSZ mit fog lépni. Tippelni lehet, a gyõztes kap egy rohambilit és egy helyet egy oszlop mögött. ^^

A csapatmunka roppant fontos: rajtad kívül másra is l?hetnek!

[NST]Cifu
Ezzel az a baj, hogy nem kellettek például az "alamizsna" MiG-29G-k, Leopard 2A4-ek, 2A5-ök, M109A3GE-k.

Nem azzal van a bajom, hogy kapunk, hanem azzal, hogy "normálisnak" tekinthetõ az alamizsna rendszer, a jelenlegi formájában, ami nem az igazi. Ha fejlesztünk, az egy dolog, ha kapunk 20 terepjárót, annak viszont mi értelme? A missziós feladatoknál jellemzõen úgy is inkább G-Wagenek vannak, nem UAZ-ok.

Jojjon a hummer. Majd a mi24/mig29 sorsara jut. 80% rozsdasan kibelezve all a pusztaba. 😊 Uzemanyagra se lesz penz, nemhogy alkatreszre 😞

Save yourself a penny for the ferryman Save yourself and let them suffer

Grúzia vs. Dél-Oszétia? Lehet háború lesz. :S

Ha lehetne egy kívánságom, azt kívánnám, hogy: MINDENKI KEZDJEN EL GONDOLKODNI!

Szerintem pedig nem kellene úgy csinálnunk, mintha a terepjáróvásárlás bármelyik nap bekövetkezhetne. (de ez áll más dolgokra is, például gépkarabélyok) Mindannyian nagyon jól tudjuk hogy a jelenlegi helyzetben évekig nem várható semmilyen beszerzési program.

Ennek fényében örülhetünk, hogy "ingyen"(nem ingyen, de ezt most hagyjuk) kapunk végre valamit a sok régi szar szovjet cucc helyett.
Ezért örülök én feltétlenül az M4-nek és a HMMWV-nek.

Vannak ezeknél jobb eszközök? Igen, feltétlenül. De mivel mi ezeket ajándékba kapjuk, nem válogathatunk. Fõleg, mert még ezeknek az alamizsnáknak a színvonala is messze meghaladja a jelenlegi harminc-negyvenéves posztszovjet felszerelésünkét.

[NST]Cifu
Terepjáró képesség terén nem hiszem, hogy az UAZ-t le kellene szólni. Ráadásul a kisebb mérete miatt könnyebb, könnyebb szállítani is ezáltal, és a kisebb méret átszedett terepen is jelenthet elõnyöket - plusz kisebb célpont. Sok szempontból lehet szídni az UAZ-t, elavult motorja, meghajtáslánca, stb. miatt, de especiel ezek egyike sem merült most fel. Le kell cserélni, ezt én sem vitatom, de nem vagyok biztos benne, hogy a HMMWV a megfelelõ választás.

A HMMWV szerény véleményem szerint nem más, mint egy nagy e-peen. Legyen nagy, gonosz, brutális. De ennyi. Olyan divat lett, hogy aztán az olaszoktól kezdve az oroszokon át a koreaiakig mindenki elkezdte másolgatni. És a durva az, hogy fõleg a küllemét.

Érdekes, hogy jelenleg mindenki a tapasztalatok alapján inkább két felé megy el: egy egyszerû, hétköznapi használatra szánt terepjáró (akár G-Wagen), és egy a frontvonalba szánt, páncélzott terepjáró (Dingo, Eagle IV., Stb.). A HMMWV elavult, az US ARMY és az USMC is le akarja cserélni, illetve már folynak is az alternatív jármûvek rendszerbe állítása, átmeneti hangulatban. Nem vitás persze, hogy az új, páncélzott jármûveknek vannak hátrányai - drágák, és nehezek (szállítás).

Miért akarnánk tehát egy olyan jármûvet rendszeresíteni, ami bebizonyította, hogy nem jó arra, amire kvázi használják? Az, hogy a Lengyelek és a Románok a HMMWV-t választották, nem jelenti azt, hogy nekünk is utánuk kellene mennünk...

Mowag Eagle IV.

ATF Dingo

Punker
az UAZ-nak nagyobb a mászási szöge mint a többinek, egyszerûen másra tervezték, willis jeep kategória, könnyû "gyors" mozgékony.

A Föld IQ szintje állandó, csak mi vagyunk egyre többen \"Tanulok, mert egy idő után a tanulásba fektetett munkám meghozza a gyümölcsét, és mint tudjuk a gyümölcsből pálinkát lehet főzni!\"

Az elõnyök egy részét magad is felsoroltad. Géppuskapozíció, aknák elleni védelem, defektbiztos gumik stb. Emellett terepjáróként is remek teljesítményt nyújt(amire afganisztánban még szükség lehet), át lehet bizonyos folyókon gázolni vele.

Ezeknek a képességeknek egyikével sem rendelkezik az ócska szovjet UAZ.
Emellett valamilyen okból már majdnem mindegyik ex-VSZ tagállam lecserélte az UAZ-t. Lengyelek, románok stb. És valamiért mindegyikük Humweera cserélte.

[NST]Cifu
Miben tud többet egy HMMWV szerinted? Én a talán a külön géppuskapoziciót tudom felemlegetni a jármûben, illetve az alant említett valamivel nagyobb akna elleni védelmet, de mint említettem, az max. a személy elleni aknák ellen véd. Cserébe nagyobb, nehezebb, bonyolultabb.

[NST]Cifu
Milyen esetben? Az UAZ kisebb célpont, olcsóbb, egyszerûbb szerkezetû. A HMMWV-nek csak az alváza masszívabb, a felépítmény, a motorháztetõ, az ajtók mûanyagok vagy vékony fémlemezek, semmivel sem nyújtanak nagyobb védelmet.

A gyengébb, egyszerûbb IED-k, személyi aknák ellen talán némi védelmet nyújtanak, de az irakban és afganisztánban elterjedt IED-k jó része ennél erõsebb volt.

Ugye te még véletlenül se sorolod a Humwee-t egy minõségi szintre az UAZ-al meg a G-mercivel? <#falbav>

A jelenlegi vezetés/helyzet ismeretében szerinted mégis mekkora az esélye annak hogy a HM Dingók beszerzésébe fog kezdeni?

Mellesleg kíváncsi vagyok, vajon mi fog a jármûvek tetejére kerülni.
Vajon kapunk hozzájuk jó kis M2-eseket is?

Azt hiszem mindannyian tudjuk hogy egy HMMWV-ben sokkal nagyobb az ember túlélési esélye, mint egy UAZ-ban.

A Dingo már tényleg más kategória. Az már páncélozott jármû.
A HMMWV pedig egy dzsip, senki se várja el tõle, hogy páncélozott legyen. Amikor az amcsik irakban páncéllemezeket aggatnak a Humweere, az
amolyan szükségmegoldás, fából vaskarika.

Akkor tévedtél.

Punker
hát az biztos hogy a felfüggesztést nem + 2 tonna páncélra tervezték, de legalább van.....

A Föld IQ szintje állandó, csak mi vagyunk egyre többen \"Tanulok, mert egy idő után a tanulásba fektetett munkám meghozza a gyümölcsét, és mint tudjuk a gyümölcsből pálinkát lehet főzni!\"

A HMMWV sem páncélozott éppenséggel... szóval a repeszt ott is bekapod, csak épp nem szovjet ponyván át. Persze vannak alváltozatai amelyek páncélozottak, de szvsz elég elbaszott ötlet. Dzsipnek túl sok, mert nem erre való, PSZH-nak meg kevés...

http://www.kurfurst.org - Kurfürst - The Messerschmitt Bf 109 performance resource site MA970-UD3, AMD FX-8350, 16 GB DDR3, GB nvidia 960 4 GB

Punker
hát ja nem ártana.

De. Mind szar. A hmmwv is csak egy takolmany. Dingo kell a katonak ala!

degenerator
én úgy értettem, hogy a szerepkörük más.

Siluro
Lényeg az, hogy jött egy pár, felségjelzés nélkül mindd!

\"...nagyonprofi Lockonevő szupernagytudású...\" \"...for the love of House, for the love of Beats, for the love of Dance...\"

[NST]Cifu
Az Igla kivonása sem egy felemelõ dolog, pláne, hogy kétszereplõssé válik a légvédelmi tüzérség - Kub és Mistral. De az még zavarba ejtõbb, hogy megadtak egy valószínûtlenül távoli idõpontot, hogy majd akkor lesz váltás.

Punker
pénz pénz pénz, fagyigépre pár száz üveg töményre kellett a lóvé.....
és persze olcsóbb hatástalanítattni 200 milláért a lõszert mint ellõni, vagy ellövetni pénzért civilekkel ahogy a szlovákok teszik.

Szerintem sem. De ha a lengyelek voltak annyira okosak, hogy már évekkel ezelõtt hmmww-kel cseréljék le a régi szutykokat(UAZ), akkor mi is megtehettük volna. Felismerhették volna az illetékesek, hogy a régi szovjet roncsok már évtizedek óta nem állják meg a helyüket.

Punker
ugyan már jó is az a ponyva mikor robban melletted az IED, legalább annak a szilánkjait nem kell szedegetni ki belõled.

degenerator
az uazok, és a g-mercik nem egykategóriásak a hmmwv-kkel, szerintem.

Punker
a merci jó lenne ha arra használnák amire tervezve lett.....

Végre valami normális az ócska szovjet UAZ-ok és a gyatra G-mercik helyett.

degenerator
az volt írva, hogy még nincs megbszélve, hogy lesz. lehet bérlés/lízing/ajándék.

Punker
nem azért nincs szerzõdés mert ez is ajándék lesz az afganisztáni csoportnak mint az M4-ek? nekem ez jött le.

degenerator
különösebben nem érdekelt annyira a téma (le lehet hurrogni, de nem tartom jónak manapság már az ötletet), de mintha tárgyaltak volna róla, hogy két tucat hmmwv-t kapunk az amcsiktól, persze, szerzõdés még nincs.

egyébként egy érdekesebb téma:

kivonják az iglákat, 2015ig nem lesz helyette semmi.

Elmondhatnad azoknak, akik nem jarnak arrafele. (pl en)

[NST]Cifu
Én sem olvasok lassan két éve, elegem lett abból a hulladék fórummotorból...

Siluro
Bocsi, csak sg-t szoktam olvasni a magyarok közül. 😊 Máris ránézek. 😊

\"...nagyonprofi Lockonevő szupernagytudású...\" \"...for the love of House, for the love of Beats, for the love of Dance...\"

degenerator
ha olvasnál index-fórumot😊

degenerator
itt ugrik be a magyar csodakarabély, az amd. arra tervezték, hogy a lehetõ legolcsóbban lehessen gyártani valamit ,amivel lehet lõni....

Siluro
Lehet, hogy hülye kérdés, de nem vett a MH néhány HMMWV-t? Tegnap láttam az állomáson pest felé elhúzni egy teherszállító vonatot és fullra meg volt tömve velük. Volt az üvegükön valami fehér cédula is, de nemtudtam kivenni a szöveget.

Ha megfigyelted, Punker üzenetére reagáltam, aki azt állította, mennyivel hatékonyabb a .45-ös. 😊

[NST]Cifu
Az XM8 esetében eredetileg nem is merült fel emlékeim szerint a 7.62-es lõszer alkalmazása. Bölcsen nem is erõltették igazán a dolgot, hiszen a tömegcsökkentés volt a fõ szempont a tervezésnél, ezért nem egy mindent kibíró tokot, hanem egy könnyû tokot akartak a fegyvernek. Nyilvánvaló, hogy ha nem arra tervezték, akkor nem is fog megfelelni neki...

http://uk.youtube.com/watch?v=Mrzk2AfxlA0&feature=related

A nagy kérdés a végén: "Which country?" Vazze! =)

\"Az élet egy nagy szarosszendvics és minden nap egy újabb harapás...\" -ismeretlen gerilla feljegyzése-

Az XM-8 családnál a 2003 utáni iraki tapasztalatok alapján felmerülhetett hogy a G36 alapú tok nem bírja el a 7.62x51-es lõszert. A késõbb fejlesztett SCAR fegyvercsalád ezt már tudja, mint ahogy a késõbb tervezett HK417-is
Sadist
Na, akkor csak oda lyukadunk ki, hogy ez elõbb haver koma sógor biznisz, és csak aztán racionális döntés 😊

- De ezzel saját magad lejáratását folytatod, ezt nem érted meg? Magadat égeted tovább. Ami a legszomorúbb hogy magyar színekben. Tapló. - nem is szines a nevem

[NST]Cifu
Alant már próbáltam rávilágítani, hogy egy fegyverbeszerzés ilyen szinten nagyon összetett dolog, és legkevésbé a baka szólhat bele, aki majd használni fogja. ^^

Az oldalfegyver tender is hatvanféle oldalról volt támadva, az elhíresült szánrepedéses esetek után pedig majdnem boszorkányüldözésbe kezdtek a különféle bizottságok.

Az M16/M4 cseréje a 70-es évek óta téma (nem vicceltem alant, miszerint szinte a bevezetése óta akarja lecserélni az US ARMY 😄). Most nem fogok utánaszámolni, de legalább 5-6 komplex program volt eddig e téren elindítva. Az XM8 program elõtt ott volt az ACR (Advanced Combat Rifle), ami az 1980-as évek második feltõl indult, és a HK G11 volt az egyik induló (rajta kívûl a Colt egy módosított M16A2-vel és több részes lõszerre, a Steyr egy AUG-oldalággal, az izraeli AAI pedig egy saját tervezésû fegyverrel vett részt, utóbbi kettõ fegyvere flechette elvû volt. Összeségében merészebb program volt, mint az XM8, talán ez is lett a veszte.

Jelenleg is legalább 4-5 olyan elõremutató program fut, ami valamilyen módon kap állami támogatást. Pár éve szinte táncot jártak a "teleszkópikus" lõszerek körül, itt egy ilyen lõszert tüzelõ könnyû géppuska ismertetõje (.PDF). Aztán kissé csendesebb lett körülötte a levegõ, jelenleg inkább gépágyúk terén emlegetik - mellesleg nem egy új dolog, anno az F-15 esetében merült fel hasonló megoldás használata.

Ott van a MetalStorm, ami szintén médiasztár volt, azóta visszafogottabban nyilatkoznak róla. Szóval ötletek, megoldások vannak bõven. Rendszeresítés terén meg olyan a helyzet, amilyen. Az ACR-el kapcsolatban anno azt emlegették fel, hogy túl nagyok voltak az elvárások (100%-al nagyobb teljesítményt vártak az M16A2-höz képest), és túl nagy rizikót jelentettek volna az elkészült opciók. Az XM8 esetében a magas árra hivatkoztak. Most itt a HK416, mégis gyúrják a tésztát már lassan két éve, és továbbra sincs még felsõ szintû döntés elõtt, csak középszinten tologatják a dolgot, különféle teszteken nyúzva a fegyvereket.

Ahol a fegyverbeszerzés elsõ sorban üzlet, ott a döntés nem fog ráció alapúan megtörténni. ^^

[NST]Cifu
Kiváncsi vagyok melyik oldalról szúrnád most magad meg. ^^

Nem is olyan régen épp azt emlegetted fel, hogy az 5.56x45mm mennyivel jobb, mint a 7.62x39mm. Ha ott a kis lõszer elõnyeit hozod fel (nagyobb torkolati sebesség, laposabb röppálya, kisebb méretbõl és tömegbõl fakadóan több lõszert vihet az illetõ magával és a többi), akkor pisztolynál miért nem igaz ez az elgondolás? 😊