Haditechnikai Topic

Jelentkezz be a hozzászóláshoz.

Sziasztok!
Totál új vagyok itt, és érdekelne, hogy van e valaki, aki perzsa fegyverekben kb. 8 és 10. század között járatos? Szívesen veszek minden infót, és õszintén szólva valami különlegességet keresek. Olyasmit, mint amivel a múmiában küzdött a két csaj, hasonló sai villát, vagy valamilyen ehhez közel álló fegyvert. Nem megvenni....csak könyvet írok. Üdv: P.
Palinko
Úgy tudom ilyet is van:
m21

mit lehet tudni errõl a fegyverrõl?
tehnikai adatok az ok, azon kívül érdekelne, hogy milyen tapasztalatok vannak róla, stb.
Punker
több milliárd $ -ért veszik a US fegyvereket és nyomják õket hogy a kormány vegye át az irányítást.....

A Föld IQ szintje állandó, csak mi vagyunk egyre többen \"Tanulok, mert egy idő után a tanulásba fektetett munkám meghozza a gyümölcsét, és mint tudjuk a gyümölcsből pálinkát lehet főzni!\"

Tényleg Cifu ennek az USA szövetséges iraki hadseregnek van-e valami érdemleges fegyverzete ? Mert olvastam már hogy M-16-al és M-4-esekkel lecserélik az AK-47-eseket , vannak ex hungarian T-72-esek , valahonnan BMP-1-esek és használt USA M-113 csapatszállitók , láttam fényképeken géppuskás örnaszádokat , MI-17 helikopterek stb . De viszont feltünt hogy nem valami nagy tempoban fegyverzik át amerikai fegyverekre ! Gondolom nem nagyon biznak meg a jenkik arab szövetségesükben . Mondjuk érthetõ is mert rentgeteg Glock-17 , AK-47 stb kézifegyver vándorolt már a reguláris erõk arzenáljából a lázadók kezébe !
Nem. Létewzett kísérleti szinten, csak végül a szerkezetet nem találták kellõen erõsnek hozzá.

HMMWV 25mm gépágyú

HMMWV 30mm automata ágyú

HMMWV LVT Crossbow rendszer egyik változatával. Nyílván nem borulékony...

De a legkomolyabb ez!

ImageShack-es linkek, szóval cím kimásol, és új lapon megnyit. (SG rulez...)

Gundark
Köszönöm szépen 😊 Tehát meg akarták alkotni az AT-AT alapváltozatát 😊)

[NST]Cifu
A Hafnium bomba egy idealista elképzelés volt. Kis méretekben hatalmas robbanóerõ. Ha sikerülne egy gramm Hafnium-178 energiáját egyetlen pillanat alatt felszabadítani, kb. akkora robbanóerõvel bírna, mint 50 tonnányi TNT. Egy Carl Collins nevû fickó kapott egy zsíros szerzõdést a DARPA-tól, hogy ezt az elméletet megvalósítsa. A kétezres évek elején aztán hatalmas tudós-vita kerekedett belõle, mert sokan egyszerûen megvalósíthatattlannak tartották. A DARPA támogatta tovább, a CIA anyagaiban pedig feltünt, hogy egy ideje követik a lehetséges hafnium-bomba fejlesztés nyomait más országokban (egyáltalán vannak-e, ha igen milyen szinten, sb.). A probléma az energia felszabadítása. Ugyanúgy, ahogy az atombomba esetén a "berobbantásos" elv kidolgozása és megvalósítása volt a bomba mûködéséhez a kulcs, a Hafnium-bomba is ezen áll vagy bukik. Nos, eleddig senkinek sem sikerült megoldani a problémát...

A gépelefántról nem sokat tudni, állítólag egy lépegetõ gépezett lett volna, ami a Vietnami dzsungelben oda is eljuthatott volna, ahova a lánctalpas és gumikerekes jármûvek nem. Szó szerint az elefántról mintázták a gépet, de a tervezési fázisában ránézett egy reálisabb gondolkodású ember, utána expressz sebességgel igyekeztek eltüntetni a program nyomait... 😊

A csapatmunka roppant fontos: rajtad kívül másra is l?hetnek!

Gundark
Kedves Cifu! Ismét hozzád, mint tárházhoz fordulok 😊 Megint olvasgattam 😊 A mostani ASben a hirek között van szó a DARPA-ról. Van szó benne a hafnium bombáról. Ez ahogy nézegettem a neten gamma sugárzással pusztitana. De miért nem sikerült? Errõl nem találtam semmit. No és a dzsungelen áthatoló "gépelefánt"? Ez utóbbit gondolom vietnámban gondolták használni, vagy nem?

Ok... 😊

Egyébként fél évig Szegeden (1990-91) a Kossuth laktanyában voltam sorállományú katona (híradó), és ott voltak mind hivatásos mind sorállományú tûzszerészek. Akkoriban végezték a kiürített orosz laktanyák mentesítését.
Azok alapján, amiket meséltek, soha nem fogok rájuk rossz szót mondani...

\"Fuck Hollywood. Fuck CGI. Fuck 3D Cinema. Fuck Special Effects. Fuck AVATAR. I want Clint Eastwood, Sergio Leone and Ennio Morricone! Damn it!\" -Ismeretlen török srác a Youtube-ról

[NST]Cifu
Szerintem fantázia szülte...

SgtChris
Bocs az elõbbi Lacusch69-re ment... :-D Reggel van... Sorry

ASUS ROG B350-F Gaming, Ryzen R5 1600, 8GB DDR4 3000Mhz, ASUS ROG Strix RX470 4GB, Adata 920SP 128GB SSD

SgtChris
Akkor OK! Mert nekem tényleg nem jött át a mondanivalód igazi lényege... :-) Bocs... Már kezdtem felhergelni magam :-P

ASUS ROG B350-F Gaming, Ryzen R5 1600, 8GB DDR4 3000Mhz, ASUS ROG Strix RX470 4GB, Adata 920SP 128GB SSD

Nemrég hozzájutottam egy Hummer makethez Bushmaster gépágyúval.
Probáltam adatot találni róla,de nem jutottam sokra.
Bevált tipus vagy elvetélt?Van akinek esetleg több infója van róla?

"Azok az emberek, akik abban hisznek, hogy világot egy globális összeesküvés irányítja, még sohasem próbáltak meg irányítani vagy felügyelni egy legalább 10 f?s munkacsoportot."

Valamit nem értesz... nem a tûzszerészeket köpködöm (soha nem is tenném), hanem a politikát (oldalfüggetlenül).

\"Fuck Hollywood. Fuck CGI. Fuck 3D Cinema. Fuck Special Effects. Fuck AVATAR. I want Clint Eastwood, Sergio Leone and Ennio Morricone! Damn it!\" -Ismeretlen török srác a Youtube-ról

SgtChris
Valószínûleg a tûzszerészek miután kimosakodtak a meló után, még a HM weblapot is szerkesztik... Szóval ezzel nem cáfoltál rám...

Nos, a HM honlapján még mindig bomba szerepel...

olvasgass...

SgtChris
Megjegyzem ezt arra mondta, miután már a betonba ágyazott felét is kibontották és megtalálták a csõcsonkokat. De ugye, ezt elõre nem lehetett látni, na ezért volt a hajcihõ. A mentesítés megkezdése elõtt kell evakuálni, nem amikor már bebizonyosodik, hogy baj van...

kellet valami "izgalmas" a hiradoba....

\"Hány fokon üzemel egy x2 4400+ proci átlag normál üzemmódban? De jó, oké, megnézem akkor az amd.com ot. Azt hittem van vki aki megnézi helyettem, te láma válaszoló.\" bye ent

"...tûzszerészparancsnok pénteken viszont már elismerte, a fémtárgy elsõ vizsgálata után bebizonyosodott, hogy a szerkezet nem bomba."

Megjegyzem, láttam vele a riportot...

Akkor mi a fenéért volt a nagy hajcihõ?

SgtChris
Na ez nem ér! Hegyeket Kecsó köré, meg dombokat!!! Mach Loop

Arra azt irja a net hogy APU doboz.
Abban mi lehet,mire elég az energia amit termel?

"Azok az emberek, akik abban hisznek, hogy világot egy globális összeesküvés irányítja, még sohasem próbáltak meg irányítani vagy felügyelni egy legalább 10 f?s munkacsoportot."

SgtChris
Bomba? Nem!...gõzkezelõ üst...

Na, majd most ezen megy a vergõdés napokig... De ezek olyan okosok, hogy a legközelebbi talált bombához kiküldeném ezeket a manusokat, tapogassák meg, aztán döntsék el a centis rozsda alatt mi található. Akkor írogathatnának utólag, de addig könnyû okosnak lenni és ujjal mutogatni. A gyomrom fodul fel...

TVelvet
épp felakad. 😊
Adam II
Itt nem írják ,hogy hõcserélésre is szolgálna.
A panel olyan anyaggal van bevonna ami kis hõt bocsát ki így a lövegkezelõ infravörös nézetben azt a téglalapot 'hidegnek' látja a jármûhöz képest és így könyebben meg tudja különböztetni a barátot az ellenségtõl.
Szerintem a légkondi az a doboz amit a torony hátulján bal oldalt látható. Legalábbis szerintem nagyon úgy néz ki és nem mindegyik harckocsin lehet látni.

Ha aneten Cip et keresek valóban hõcserélõk is kijönnek,lehetséges hogy többfunkciós valóban..

[NST]Cifu
Vedd úgy, hogy 2003-ban Irak kb. azt élte át, mint Magyarország a rendszerváltáskor, csak mindennemû rendfenntartó erõ és felelõsségre vonás veszélye nélkül. Ami mozdítható volt vitték. Ami nem, azt is.

Combat Identification Panel? Hmm... akkor ez új nekem, én olyasmit olvastam, hogy az irakban tapasztaltak miatt kellett külsõ hõcserélõket felszerelni a toronyra, és azt hittem azok azok. Akkor ezekszerint mégsem. :S

Irakban gyártották is a T-72est?
Akkor elvileg alaktrészük van hozzá?
Vagy nem csereszabatos a kelet europai és az iraki T-72?
A rácsos panelre azt mondják a makettcégek hogy "CIP".
Többfunkciós vagy tévednek?

Na õ vajon most mit csinál 😊

Mondjuk az iraki tábornok inkább azért sírt, mert amiék modern t72 ígértek nekik.
Ha jól rémlik amcsiék csak 3 millió dollárt költöttek a 77 darab t72 rendbetételére( ami finoman szólva lóturó szint)

[NST]Cifu
Mi csak T-72-eseket adtunk át, olyanokat, amiket elsõ körben vontak ki anno. Ugyan felújították õket (ie.: mûködõképes állapotba hozták õket), de ezzel együtt sem túl fényes az állapotuk. Egy iraki tábornok keserûen meg is jegyezte, hogy a kelet-európából kapott harcjármûvek kis túlzással ócskavasak. Ezt részben a magyar T-72-esekre értette.

Azért T-72-esek lettek kiválasztva/felajánlva, mert egyfelõl a T-55 felajánlás ilyen téren inkább vicc és megalázás lenne, mint effektív támogatás. A T-72 sem sokkal több, de egy fokkal mégis reálisabb. A T-72-es rendszerben volt/van az iraki hadseregben, elviekben tehát meglenne a szakmai és üzemeltetési háttér. A valóság nem egészen ez, de legalább nem az abszolute nullárról indulnak.

Amúgy a "kopasznyakú" jelzõ egy kicsit erõs. A T-72-eseink jó része elviekben alkalmas volt/alkalmas jelenleg is a lövegbõl indítható pct. rakéta alkalmazására, csak éppen sem az ehhez szükséges tûzvezetõ rendszert, sem magát a lõszert/rakétát nem vettük meg. Mellesleg a T-55-ös állomány T-55M változatai is rendelkezhettek volna hasonló képességgel, mégsem kapták meg soha.

[NST]Cifu
Nincs általában. A meleg éghajlatra szánt harckocsikon szokták beépíteni, ott sem mindig. Az Abramsoknál utólagosan felszerelhetõ légkondi van, a hõcserélõ külsõ panelje elég feltünõ jelenség. A torony oldalán látható nagy méretû, négyszögletes, rácsos panel az.

[NST]Cifu
25°C-ban nagykabát? Ott mit szigetel mitõl? 😊

Azok a nagyszerû exmagyar T-72-esek dísszemlén kívül másra nem használhatóak mamár. A színvonaluk a hetvenes éveket idézi.

Gondolom a vékony falú, nagy mennyiségû robbanóanyaggal töltött bombákra használják a magyar nyelvben (vö. páncéltörõ, betonromboló bombák, amelyek vastag falúak, ezért azonos tömeg mellett kevesebb % robbanóanyag van bennük a bomba teljes tömegéhez képest, de nem esnek szét, sülnek be a "kemény" célpontokon sem).

http://www.kurfurst.org - Kurfürst - The Messerschmitt Bf 109 performance resource site MA970-UD3, AMD FX-8350, 16 GB DDR3, GB nvidia 960 4 GB

Ezek a " kopasz nyaku " ex Hungarian T-72-esek most harci bevetésre vagy disszemlére lettek irakba hozva ? Használták már valamilyen harcban egyáltalán honvédségünk eme egykori " büszke " tankjait ? Miért nem a T-55-einket adtuk oda nekik ( azok is olyan " kopasznyakuak " voltak mint ezek ! )? Vagy az amcsik a lezárolt M-60-as sorozatú harckocsiakat abbol is van még egy csomo nekik !
Meg egy másik kérdés a háttérbe lévõ BMP-1-eseket is mi adtuk az USA szövetséges iraki haderõnek ?
Kb. olyan, mint az észak-németeknek ugyanott...

Az éjjeleket kifejezetten élvezhették.
A megoldás: gyarmati haderõ benszülöttekbõl,ha megbizunk bennük.

Pillanatra eszembejutottak a brit harckocsizók észak afrikában a második világháborúban. <#nyes>

Milyen rossz lehetett a hûvös esõs éghajlatú angliához szokott brit tankosoknak/gyalogosoknak az az 50 fok.

Mai modern tankoknál a légkondi teljesen alap dolog.

tényleg a leopard 2-nél van alapból légkondi? ha már szoba került 😊

Bucser
Mert tudják, hogy a levegõ a legjobb hõszigetelõ.

"Whether you Kill or get Killed it is just a way to Kill time" Zaraki @ Bleach #36 SC SQ42: "Give in to the Hype, It is worth it" https://robertsspaceindustries.com/enlist?referral=STAR-NVZF-5CZF

Mit vartak? Magyar baka 100 eve egy szal gyalasoval harcol. Eleg az nekik is 😊

Save yourself a penny for the ferryman Save yourself and let them suffer

Néhányon még ködgránátvetõ sincs, de azért légkondit kapnak 😄? Természetesen hifi rendszert is belsõ diszkó fényekkel, hogy ne unatkozzanak stb 😄

[NST]Cifu
Tényleg hozzászoktak. Ha jártál Észak-Afrikában, akkor ott megszokott, hogy 35-40°C-ban hosszú nadrág a helyieken, tavasszal, márciusban 25°C-ban nagy kabátban járnak.

Punker
õk hozzászoktak 😄

A Föld IQ szintje állandó, csak mi vagyunk egyre többen \"Tanulok, mert egy idő után a tanulásba fektetett munkám meghozza a gyümölcsét, és mint tudjuk a gyümölcsből pálinkát lehet főzni!\"

Úgy érted még légkondi se került bele? Légkondi nélkül is még magyarországon is kellemetlen lehet vezetni ezt a szovjet ócskaságot, nade at 50 fokos iraki napsütésben milyen lehet már?

qtab986
Mit jelent ha egy repülõbomba aknahatású?

mivel az ajándékoknak annyi volt a "felújításuk", hogy sivatagi körülmények közt elvánszorogjanak. Más spéci dolgot nem fizetett az amcsi állam( gondolom nem véletlenül)

[NST]Cifu
Írtó szépen néztek volna ki a katonai díszszemlén, ahogy a plusz 10-15 tonna beton súlyát nyögve vánszorognának a helyükre. ^^

[NST]Cifu
Érdemes megfigyelni, hogy legalább 3 alváltozat látható a képeken. Ködgránátvetõvel felszerelt, és két ködgránát vetõ nélküli változatot találtam én kb. 10 másodperc alatt...