95104
10725198101090741028.jpg

-Nem alkalmazunk jelzős szerkezetet. Még arra se, akivel nagyon nem értesz egyet.
-Nem gyűlölködünk!
-HADITECHNIKAI TOPIC, aki nem tudja értelmezni, az megy máshova!

[Légi Harcászati / Légvédelmi FAQ]
  • bgabor
    Én ezt egyszerűen nem hiszem el. Több teszt is megmutatta már hogy a hummerek terepjáró képessége sokkal jobb bármilyen más hadi terepjáróénál, és az is egyértelmű, hogy sokkal jobban védi a bent ülőket mint a g-merci. Az meg egyenesen vicc hogy bonyolult lenne vezetni, amerikai katonáknak készült a cucc. Van benne automata váltó, csak a gázt kell nyomni és kormányozni, és van hozzá egy elnyűhetetlen dízelmotorja. Emellett olyan fegyók hurcolására is alkalmas, mint az M2-es nehézgéppuska vagy a TOW indító. Picit komolyabb fegyverzet mint a PKM.

Egyértelműen a legjobb terepjáró egy hadsereg számára. Az más kérdés hogy az utóbbi időben irakban meg afganisztánban kiderült, hogy egy ilyen típusú általános célú terepjáró nem éppen a legbiztonságosabb módja a katonák szállíásának, és hogy a könnyű páncélozott járművek ki fogják váltani őket ebben a feladatkörben.
    De ettől még ebben a kategóriában a HMMWV a legjobb. A G merci? Hát, én azt még az angolok land roverjeivel se tenném egy kategóriába, nemhogy a HMMWV-vel.
  • Punker
    Jó járgány a Merci csak nem arra lett tervezve amire használni akarják.
  • degenerator
    a humvee nem megy el olyan helyeken, aho a g-mercivel közlekednek afganisztánban. ráadásul vezetni is elég bonyolult.
  • JanáJ
    Konkrétan azt hallottam egy katona ismerőstől, hogy civil motorral vettük őket, vagy egy részük és pocsék a hadrafoghatóságuk a motor elektronika miatt.

(megy priv)
  • joebacsi
    Tubes radar :D
  • Her Laca
    Most jut eszembe!! Lehet rádobták még a regadót ,eredetvizsgálatot,vizsgáztatást,zöldkártyát is,oszt az megnyomta egy kicsit az árat:))
  • Her Laca
    Speciel nem vonom kétségbe a G Merci képességeit,mi több állítólag a világ talán legjobb terepjárója. De valamit nem értek. Kinek volt az ötlete ,hogy egy ilyen kaliberű jármű kell a seregnek. Mennyi lehet egy UAZ? Egyáltalán gyártják még?
    Mert szerintem arra amire egy a magyar honvédség használná tökéletesen megfelel egy orosz csodamasina is. Gondolom tized áron.Vagy tízszer többet lehetne venni.
    Akkor meg már mért nem Hammer? Mert az is jó.
  • degenerator
    lehet benne valami, ha a terepjáró alja beleér a vízbe, már vége az egésznek.

(amúgy miket hallottunk a honvédekről?)
  • JanáJ
    "Pláne nem meglepő ha egy olyan ember a honvédelmi miniszterünk akinek semmi köze a hadsereghez..."

Ez szerintem a világon mindenhol így van, ez egy politikai szék. :-S
  • JanáJ
    Igaz mende-monda szinten, de a magyarokról is hallottunk érdekeseket. És most nem a kint szolgálókat kritizálom.
  • NorBear
    Magyarország korrupciós ügyeit tekintve nem olyan nagy ügy hogy egy 20 milliós terejárót 35 millióért veszünk meg.Pláne nem meglepő ha egy olyan ember a honvédelmi miniszterünk akinek semmi köze a hadsereghez...

OFF

A kőröshegyi völgyhíd ~40 milliárd forint körüli építési költségének kb a fele a politikusok zsebében landolt.Nem az első és nem is az utolsó eset...

ON

• JanáJ
    Köszi, ezt értem/tudom. Nem így értettem. Hanem hogy annyi energiát nem ölnekl az állagmegóvásba hogy fedett helyen legyenek, vagy letakarják őket, stb.

A Mercikről én azt hallottam, hogy pont az a baj hogy civil motorral jöttek, nem a hagyományos faék egyszerűségű elektronika mentes "katonai" változatokkal.
  • Bucser
    Szerintem meg ne keverd a GLK-val...

A GLK 10.380 eFt
    A GL 21.000 eFt
    A G pedig 20.350 eFt
  • m18
    A G-Merci alapára 10 milla körül mozog.Még májusban kérdeztem egy őrmitől,asszem.A civil darab különbözik a katonaitól-de én is soknak érzem azt a 30 millát.
  • NorBear
    A 35 milliós árat magyar katonák mondták nekem a veterán katonai találkozón ahol kiállítottak egy mercedes G terepjárót is.A civil változattól a festésében illetve a belső tér kevésbé "kényes" (kárpit mentes űlések stb...) kialakításában külömbözött.Páncélozásnak nyoma sem volt....

A harcképtelenné vált BRDM harcjárműveket szétdarabolják,amiből a misszióban szolgáló páncélozott Mercedes terepjárók páncélozását oldják meg.

Azért arra kiváncsi lennék hogy ebből mi valósult/valósul meg...

• degenerator
    na várjál, most olvasom, ti átmentetek egy honvédségi területen? jól sejtem, hogy csobánka közelében esett a dolog?
  • degenerator
    cikk
  • Zsolo007
    Igen, én is csak lestem, hogy hogy is van ez, ráadásul őrizve sincs rendesen, egy lélek sem volt a közelben, kutyaugatást ugyan hallottam, de sehol semmi. A kerítés lyukas volt, bementem volna, de csapattal voltam és így is rám vártak....

amúgy gratulálok, honvédségünk szárazföldi tűzerejének a felét sikerült lefényképezned:))
    Igen kétes dicsőség ez

Egyébként a legviccesebbnek a BTReket találtam, nemtudom mi volt a nagy épületben ami előtt álltak, de biztos nem azért álltak kint mert menni készültek velük valahová :D.
  • degenerator
    egy-kettő akad az ellenerő században is, nem tudom, hogy ez a klapkához tartozik e.
  • degenerator
    a T-72 nem Magyarországnak lett kitalálva.
  • degenerator
    ezek így rohadnak a szabadon? eh...

amúgy gratulálok, honvédségünk szárazföldi tűzerejének a felét sikerült lefényképezned:))
  • Her Laca
    Már csak azért mert egy G Merci 21 milla . Ott kezdődik. Bár lehet még vettek hozzá extra szolgáltatásokat is. Mondjuk azt nem értem,hogy egy nagyobb beszerzésnél engedményeket lehet eszközölni,a fenti ár az magánszemélynek per darab:)
  • [NST]Cifu
    [/i]A magyar hadsereg páncélos erői miként vannak megszervezve,mennyire tudnának önnálóan tevékenykedni ha harcra kerülne a sor?[/i]

Egy századnyi harckocsi van a HM-ben (12+3db), az MH.25 Klapka György dandárban, a harctámogató zászlóaljban.

"Ezzel egyidejűleg felszámolásra került a MH 11. Hunyadi Mátyás Harckocsi Zászlóalj, az ágyútarackos tüzérosztály, a páncéltörő rakétaosztály, melyek állományából megalakításra került a Harcitámogató Zászlóalj. A logisztikai zászlóalj, a híradószázad és az egészségügyi központ is felszámolásra került."
  • Punker
    van doktrina? :D

http://www.hm.gov.hu/honvedseg/alakulatok
  • [NST]Cifu
    A "kell" a kulcskérdés, de...

1.: A nagybetűs PÉNZ. Egy T-72-est üzemeltetni nem olcsó mulatság, nem csak a gázolaj drága, de a kenőanyagok sem olcsóak (anno hallottam erről egy történetet, miszerint a rendszerváltás után nem az ÁFOR/MOL drága hardkocsi-olaját vették meg, hanem egy nyugati cég olcsóbb termékét, ám a harckocsik motorja azt nem nagyon szerette - jogosan, mivel maga a kenőanyag olcsóbb, de kell hozzá egy sűrítő adalék, amit viszont "elfelejtettek" megvenni hozzá (a kettő együtt már kb. azonos értéket képviselt volna a korábbi olajjal), takarékosságból), az alkatrészek is piaci alapon mennek már. Szóval üzemeltetni drága, szétszerelni megint pénzbe kerül... hát így marad az, hogy kint tárolják a szabadba. Hagyomány van már rá a rendszerváltás óta.
    2.: Doktrína. Egy hadseregnél kell egy határozott cél, hogy mire kell képesnek lennie a hadseregnek, és ehhez milyen eszközökre van szükség. A takarékosságot szem előtt tartva, ahol csak lehet leépítettek, de felépíteni nem nagyon építettek semmit. A harckocsik nem csak a harckocsik, de a korábban létező páncéltörő feladatkört is betöltik. Ugyebár korábban volt BRDM-2-re telepített páncéltörő rakétás harcjármű is rendszerben. A jelenlegi doktrína (régen olvastam, lehet már más a helyzet) nem is számol igazán a harckocsizó egységekkel, kvázi csak csapattámogatásként van feltüntetve.
  • Her Laca
    ""30-35 millás darab ""

Nem értek hozzá ,de szerintem nem kerülhettek annyiba.
    Ha mégis ,akkor erre nem lehet mit mondani.
  • harcu
    Erről eszembe jut egy Hofi kabaré:

-Képzeld el, mit láttam. Láttam egy nyitott, zöld, katonai, terepjáró TRABANTOT. Na ezzel támadni, még csak hagyján. De MENEKÜLNI!
  • NorBear
    Még egy kérdés.Miért vettünk mercedes terepjárókat 30-35 millás darab árért(gondolom korrupció)?
    Ha civil változatot vesszük meg és azt alakítjuk át katonai változattá kb mennyibe fájt volna?
    És végezetül...nem jártunk volna jobban ha pl: régebbi land rovereket veszük vagy valamilyen más típusú terepjárót a mercedesek helyett?
  • Punker
    nincs páncélos erő, olvass vissza kicsit......
  • NorBear
    Üdv!

A magyar hadsereg páncélos erői miként vannak megszervezve,mennyire tudnának önnálóan tevékenykedni ha harcra kerülne a sor?

Van önálló műszakimentő,utász,légvédelmi...stb alakulata a páncélos egységeknek?

Apám szerint laktanyák helyett a magyar hadsereg alkalmazhatna egy pár mobilizálható laktanyát melyet szükség esetén könnyedén szét lehet szerelni és át lehet telepíten máshova.
  • JanáJ
    A BTR-eket legalább használják, legalábbis úgy tűnik, de hogy a 72-eket miért kell hagyni rohadni? Nem értem. :-(
  • Zsolo007
    Hmm...értem, köszi!

(németül sajnos nem tudok :( )
  • Punker
    hát ez egy fogós kérdés, abban igazad lehet hogy az a 12+3 ami hadrendben maradt is lehet más más verzió, Magyarisztán 2010.....
  • [NST]Cifu
    T-72B / M / M1M / M1CZ / M2 / M2M

A pontos változat megállapításához ehhez a képek kevesek sajnos, pláne, hogy pár azonosítási pont (pl. ködgránátvetők elhelyezése) azért is bajos, mivel egyszerűen le van szerelve.

Hozzá kell tenni, hogy itthon általánosan T-72M1 néven vannak emlegetve a hetvenkedők, de ebbe bele tartozik a cseh, a lengyel licencváltozat, és a egyébb különféle alváltozatok.

Itt egy nagyszerű oldal a témáról, ám német nyelvtudás nem árt hozzá...
  • Pluskast
    Szomorú ilyen állapotban látni ezeket a hk-at.
  • Molnibalage
    Márminthogy megtarvta ugye? Mert anno vagy 5-6 féle verziót sikerült összedni az elbaszott beszerzés miatt...
  • Punker
    BTR80-asok meg alap T72M mivel nekünk más nincs
  • Zsolo007
    Milyen tipusúak ezek a tankok egyébként (ha T-72 akkor azon belül melyik verzió?)

És majd elfelejtettem:

Elég rossz szögből kép a két APCről, mit gondoltok milyen tipusúak?

Sajnos teleobi nem volt nálam, nem éppen lesifotózásra készültem, úgyhogy ilyen gyatra a kép :/

Köszi!
  • Zsolo007
    Sziasztok!

A hétvégén jártam a Pilisben túrázni, és ahogy áthaladtunk egy honvédségi területen, ezt fedeztem fel:
    Egy pár tank (gondolom T-72esek), meg 2 APC, nekem BTRnek nézett ki, de ki tudja

Közelebbről a tankok, meg tudnátok mondani, hogy a löveg melett balra a nagy reflektor micsoda? Jól gondolom hogy valamiféle infra lehet?

3. kép, megint tank, a tetején a kupolán van valamiféle tartószerkezet, légvédelmi géppuskának van?

Köszi szépen!
  • Bucser
    Myomerek valaki?:)