Haditechnikai Topic

Jelentkezz be a hozzászóláshoz.

Nekem mondjuk újdonság, hogy az amik ebbõl kiindúlva tudtak olyan "szuper" fegyvert elõállítani mint az M60. :-)
Pluskast

“Ha meg akarod nevettetni Istent, mesélj neki a terveidr?l.”

Tetszik, mert olyan kézreálló, mert Szép! =) Mert olyan magas, hogy pont jó átlõni a fedezéket vele. A támadó szuronylángrejtõkompenzátor kombó alulmúlhatatlan! És a válltámasz is valami upgraden esett át! =)

\"Az élet egy nagy szarosszendvics és minden nap egy újabb harapás...\" -ismeretlen gerilla feljegyzése-

Mármint jaj de Szép? :-)

Jaj de szép! <#beka3>

\"Az élet egy nagy szarosszendvics és minden nap egy újabb harapás...\" -ismeretlen gerilla feljegyzése-

Inkább csikkszedés, mint éles bevetés.. Persze tudom ismétlés a tudás anyja, és lehetne gyakorlatozni, de ez már vezetõi probléma.

A magyarok mindig mindent jobban tudnak, és mennek a maguk feje után. Nehéz velünk

[NST]Cifu
Nem a csikkszedés zavar, hanem az, hogy ez egy említésre méltó esemény, mert amúgy nagyon sok idõben csak állnak és néznek ki a fejükbõl.

A cikkszedéssel kapcsolatban meg mondjuk a tétel tényleg az lenne, hogy alapvetõnek számítana az a viselkedésmód, hogy nem dobáljuk el a csikket. Nem csak a laktanya területén, de sehol... :S

A csapatmunka roppant fontos: rajtad kívül másra is l?hetnek!

Punker
napi 1 0perc csikkszedés ok, heti 3 nap bullshit!
ahogy a sörhasat eresztett mínusz IQ-s biztonsági õrök is a laktanya kapuban.....

A Föld IQ szintje állandó, csak mi vagyunk egyre többen \"Tanulok, mert egy idő után a tanulásba fektetett munkám meghozza a gyümölcsét, és mint tudjuk a gyümölcsből pálinkát lehet főzni!\"

nem ezzel van a gond, hanem azzal hogy ez ott valszeg fõtevékenység 😊 ha meg így van akkor meg nem katonákat kéne keresni a honvédségbe hanem takarítókat... 😊 mondom ezt úgy hogy engem az olyan urbanlegendek is elborzasztanak hogy manapság a laktanyákba takarítónõk járnak takarítani, meg a laktanyák védelmét security cégek látják el a katonák helyet...

\"Hány fokon üzemel egy x2 4400+ proci átlag normál üzemmódban? De jó, oké, megnézem akkor az amd.com ot. Azt hittem van vki aki megnézi helyettem, te láma válaszoló.\" bye ent

SgtChris
Helyõrsége válogatja, én úgy gondolom/látom... Másrészt meg nem tudom miért borzasztó dolog, ha valakivel összeszedetik azt, amit nem a neki való helyre szór el.
Mert ugye ezeket a csikkeket nem az utcán, hanem a laktanyában szedik össze.
Ott a hamutartó nyomja el ott, ha már egyszer van. Ha pedig igénytelen és elszórja úton-útfélen, ahol a szájából kiesik, miért derogál, ha azt fel kell szedni???
Ez a magánvéleményem. Én nem cigizem, de én is szedtem csikket ha kellett! A gyûrû még az ujjamon van azóta is!

ASUS ROG B350-F Gaming, Ryzen R5 1600, 8GB DDR4 3000Mhz, ASUS ROG Strix RX470 4GB, Adata 920SP 128GB SSD

[NST]Cifu
Engem az borzasztott el, amikor egy zsoldos leírta, hogy mibõl áll egy hete. Volt három nap, amikor valami érdemleges dolgot csináltak, a legtöbb esetben viszont semmit, vagy teljesen morbid dolgokat (csikkszedés a laktanya területén...).

1-2 dolgot én is fûznék hozzá...a fizu honvédként olyan 70 egynéhány.
kiképzésen meg szerzõdésesként is korán kell ám kelni,5:45 kor már tesi😊

Amúgy nagyon korrekten és pontosan leírtad az egész lényegét...
na meg a másik amiben igazatok van, bohóckodás az egész,nem hiába akarok lépni innen...
de ha nincs más meló akkor el lehet bent lenni,ennyi pénzért nem kell megszakadni,civilbe sokkal többet kell melózni érte(nem mindenhol,de sok helyen).

engem se lehetett volna lebeszélni h bejöjjek,mondjuk én nem kényszerbõl jöttem be.tele voltam ambícióval,ami már múlóba van😄
Hát akkor ma sem váltom meg a világot. :-S
[NST]Cifu
Úgy tudom azokból sincs. Az E-3-asokon is csak pihenõhely van, és általában egy teljes személyzet. Bizonyos esetekben lehetséges, hogy váltásszemélyzet is legyen a fedélzeten, de ezt ritkán szokták alkalmazni, mivel egyfelõl két rakat személyzet kell hozzá, másfelõl eléggé belakják a szûk helyet...

Molnibalage
Operátorokból sem?

A történelem nagy tragédiája, hogy az Aurora helyett a Titanic süllyedt el. (Meg az, hogy a világot elárasztották a konteóhív?k...) i5-2400S 2.5GHz, HD7850 2GB, 8 GB RAM

Molnibalage
Méghozzá elég rossz hatásfokkal. Tehát plusz kerót betenni azért, hogy a légcsavar fékezõ hatását kompenzálják rosszabb, mint segédberendezzéssel teljesítményt levenni.

A történelem nagy tragédiája, hogy az Aurora helyett a Titanic süllyedt el. (Meg az, hogy a világot elárasztották a konteóhív?k...) i5-2400S 2.5GHz, HD7850 2GB, 8 GB RAM

<#hehe><#nevetes1>

A magyarok mindig mindent jobban tudnak, és mennek a maguk feje után. Nehéz velünk

[NST]Cifu
Nincs váltás személyzet a fedélzeten.

Arra gondoltam, hogy ha nem "csak" békében röpködnek, hanem valami gebasz van akkor van-e akadálya tovább reptetni õket.
Gondolom a 18 órát sem egy pilótával oldják meg és a többi "munkahelyre" is van váltás.
"Nem hinném hogy a drága kerozint nagyrészt arra költenék hogy abból áramot csiholjanak. Inkább ugy gondolom hogy a menetszelet is befogják munkára 😊"

De menetszél meg kerozinból lesz. :-)
HA nem esett volna le, ez egy vicc, és nem az a kimenetele, hogy a "zsidók", azaz héberek milyen alávaló nép, hanem az, hogy milyen zsenális üzleti érzékük van. Ami pedig pont ahhoz kapcsolódik, hogy üzleti nyomást gyakorolnak éppen az oroszokra, mert megtehetik. De szóljon bárki itt, ha tilos a pozitív vélemény bármilyen vallási csoporttal kapcsolatban. Viszont akkor az izraeli hadseregrõl szóló témák is tiltottak itt. Sõt, Észak-Korea pedig kommunista, úgyhogy...
[NST]Cifu
Igen, India mellett Brazilia a másik ország, amelyik saját SSN programmal bír. Ám Indiához hasonlóan sok pénz és rengeteg idõ beleölése után sincsenek közelebb a célhoz, mint akár 10 éve...

[NST]Cifu
Ennyire azért nem értek a radarokhoz, de szerintem igen. Nem véletlen, hogy a nagy hatótávolságú radarok forgási sebessége általában viszonylag lassú (10-30 rpm), míg a kis hatótávolságú radaroknál 60 rpm is elõfordul.

Molnibalage
Errõl hallott már valaki? Mást kerestem, de ezt találtam. 😊

Molnibalage
A banner alatti három piros sor nem elég feltûnõ?

Más. Észak-Koreai robbantásról hallottam csak egy említést reggel a rádióban. Ezd kezd egyre érdekesebb lenni.

Hát igen, az üzleti siker három alapeleme az éberség, a stréberség, és a héberség.
Szerintem olyankor az antenna nem mozog csak az adó egység tériti ki a hullámot. Szerintem;

Molnibalage
Egy másodperc alatt 10 pásztázás? Ez azt jelenti, hogy 1 másodperc alatt 10 db mérésbõl rajra össze a radarképet? Mert a hagyományos radarnál még ez az amit nem igazán fogok fel. Azok adott hullámhosszon dolgoznak. Magyarán az antenna mozgatási sebességétõl függ, hogy hány "oda-vissza" menõ jelbõl rakja össze a radar a képet? Érhetõ, hogy mire gondolok?

[NST]Cifu
Fázisvezérelt radaroknál ez az adott radartól és az üzemmódtól függ. Elviekben szerintem lehetséges, hogy kis felbontásnál folyamatosan pásztáz, tehát mindegyik T/R egység egy saját adott szegmenst figyel. De a Phalcon esetén például a keresõ üzemmód másodpercenként mintegy 10 teljes, 360°-os adást takar. Ezt az információt egy Phalcon radarral foglalkozó fórumban láttam, viszont nem említik, hogy melyik Phalcon változatra vonatkozik, és hogy pontosan mit takar a "search mode".

Molnibalage
Na valami ehhez kapcsolódót akartam kérdezni. A mechanikus radarok pásztázási ideje maximális azimuth és sáv (bar) szám esetén 8-16 másodperc. Tehát valójában nem látják be fizikailag egyszerre az teljes pásztázási tartományt. Az elektronikus eltérítésnél mennyi a pásztázási idõ fizikailag? Lehet úgy venni, hogy gyakorlatilag folyamatosan látja az egész tartományt? Tized másodperces pásztázási idõ?

[NST]Cifu
A kérdés jó. A választ talán sose tudjuk meg. Ahogy Punker is utalt rá, szerintem az egyik lehetõség a pénz, valószínûleg nem kevés, mert azért ez elég decens ügyletnek tûnik. De hogy milyen más opciók vannak, azt nem tudom.

Minden estre én hajlok arra a verzióra, miszerint valójában sose kötöttek meg ilyen szerzõdést, csak beetetés volt. Ha a MiG-31E elsõ sikeres exportja valóban létrejött volna, a MiG és a Rosoboronexport öles nyilatkozatokban áradozott volna valószínûleg.

Animefox
A pénzt kifelejtetted... 😊

Punker
pénz pénz pénz? 😄

A Föld IQ szintje állandó, csak mi vagyunk egyre többen \"Tanulok, mert egy idő után a tanulásba fektetett munkám meghozza a gyümölcsét, és mint tudjuk a gyümölcsből pálinkát lehet főzni!\"

joebacsi
Izrael hogyan tud nyomást gyakorolni az oroszokra?

www.rdha.hu [bf 80k] [bf2 100k] KisKöcsögkör FTW! \"Az ország azé, aki teliszüli.\"

[NST]Cifu
Pedig nem. Csak gondold végig, a hajtómûvek feladata, hogy a gépet a légellenállással szemben adott sebességre gyorsítsa, ill. ezt a sebességet fenntartsa. Ha te most beleállítasz a menetszélbe egy légcsavarral ellátott generátort, akkor nõ a légellenállás. Ehelyett egyszerûbb, ha a hajtómûbe szerelnek be egy generátort. Gyakorlatilag minden ilyen nagyobb gép esetén a hajtómûvekben van egy generátor, tehát a hajtómû forgása termel energiát. Ha a hajtómûvek nem dolgoznak, mert például a földön áll a gép, akkor egy külön kis méretû, direkt elektromos áram és sûrített levegõt termelõ gázturbina, az un. APU (Auxilary Power Unit) látja el a gépet árammal.

Egyes utasszállítókon, mint például a Boeing 767 esetén van egy nagyon kis méretû szélkerék, amely automatikusan elõpattan a gép hasán, ha a fedélzeten megszûnik az elektromos energiaellátás. Ám ennek a feladata csak a pilóták mûszerfalának pár kijelzõjét táplálni vészhelyzet esetén, nem pedig az egész gépet üzemszerûen.

"Szerintem amíg nafta van, addig villany is." Nem hinném hogy a drága kerozint nagyrészt arra költenék hogy abból áramot csiholjanak. Inkább ugy gondolom hogy a menetszelet is befogják munkára 😊

[NST]Cifu
Azt írják, hogy a Légi Õrjárat idõtartama tolható ki 18 órára. Nem értem mi ezzel a gond, 18 óra a személyzetnek már nagyon megterhelõ, tehát ezért alakult így az idõmennyiség. Hiába tolható ki elvben tovább, logikusan nincs értelme tovább feszíteni a húrt...

[NST]Cifu
Nem tudom, hogy honnan jön a 60-as szám, netes forrásokban sehol sem említik, hogy mennyit képes követni (ha Chilei Phalcon radarból jön, akkor az rossz példa, lévén az egy korábbi Phalcon verzió). Ettõl függetlenül ne felejtsd el, hogy az E-3 és a Phalcon radar között van pár "apró" különbség. Az E-3 radarja mechanikusan forog, így nem folyamatos az adatok frissítése, hanem a radar forgásának megfelelõen történik, egy új cél befogása akár 15-40 másodpercbe is beletelhet. Ezzel szemben a Phalcon radarja fázisvezérelt, a befogás legfeljebb pár mésodperc alatt megtörténik, és a követett célokról folyamatosan frissülnek az adatok. A követett cél ez esetben nem azt jelenti, hogy ennyi légi célt képes "látni" (lévén az E-3-nál ez a szám 400 ill. 600), hanem azt, hogy ennyit követ folyamatosan, a többi légi cél csak a pásztázáskor frissül a képernyõn, és nincs folyamatosan frissitet poziciója.

Tehát nem tartom elképzelhetetlennek, hogy 60 célt képes a Phalcon ezen verziója folyamatosan követni, és az adatokat továbbítani a Szu-30MKI gépek felé - és ez a képesség történetesen sokkal több, mint amire az E-3 képes. Az E-10 lett volna erre képes, de azt lelõtték. Az E-3 modernizációjában legfeljebb hosszú távon kap esélyt egy teljesen új fázisvezérelt radar...

Szentendre nincs messze, de ha jól rémlik ott csak kiképzés van aztán mehetsz máshova.
A honvédség szerintem annak jó aki Szolnokon, Debrecenben, Gyõrben, Kecskeméten stb. lakik eredetileg. Akkor szépen, és kényelmesen kijár, és bemegy mintegy munkahelyre.

Szerintem amíg nafta van, addig villany is.
Az is egy dolog hogy az emberek elfogynak, de ez nem a repülõgép határa, hanem a legénységé.
Mert gondolom valami fekvõ hely van pihenni és ha gebasz lenne, mert pl készültség miatt tovább kell maradni, vagy mert defektet kapot az utánajövõ :-) akkor csak bír röpködni még picit.
Gondolom sok áram kell a radarhoz stb; meg a mûszak is lejár; csukott szemmel nehéz a légteres monitort követni 😊

Mer állítólag a juharlevelesek sírtak hogy az újak nyelvtudása nem kielégítõ;

Miért írnak viszont ilyet?
"Utántöltés nélkül a légi õrjárat ideje 8 - 11 óra, míg utántöltéssel ez 18 órára növelhetõ"

Többre miért nem?
az angol nyelvismeret az erõs középfokú nyelvvizsgát jelent;

Animefox
Ja hogy közel Szentendréhez viszonyitva? Én Érdi vagyok...

ha közel van a "központ" akkor érdemes menni, egyébként nem.
Én például "pösti" vagyok ezért nem mentem rambónak. Soha nem jutnék haza 😄

Reaper
Én inkább úgy fogalmaznék, hogy a többi fegyvernem katonáihoz képest jól keresnek. Egyébként csatlakoznék a css és kbz által leírt arany igazságokhoz, vagyis ha vkinek van esze az nem megy oda, mert az is a bohóckodás kategória. A felvételi követelmények közül pedig kihagytad a felsõfokú diploma ill. angol nyelvismeret meglétét... Ja és nem 3 év Kanada, hanem "csak" 2 év.

Two tails, two engines! Nem szeretem őket, mert nincs miért...

Molnibalage
Elviekben igen. Nem irányított rakétákkal (UB blokkok) volt éleslövészet és a HUD-nak van bombacélzó üzemmódja, de radar üzemmódájról nem tudok mit mondani (és kétlem, hogy CCIP pontosságú bombavetésrõl lenne szó...)

qtab986
A mi MIG29-eseink képesek voltak valamiféle bombázásra?
A gép meg az pilóták.

Az E-3 nál már 600 at írnak.Tán elírás,lemaradt egy nulla.

"Azok az emberek, akik abban hisznek, hogy világot egy globális összeesküvés irányítja, még sohasem próbáltak meg irányítani vagy felügyelni egy legalább 10 f?s munkacsoportot."