95104

-Nem alkalmazunk jelzős szerkezetet. Még arra se, akivel nagyon nem értesz egyet.
-Nem gyűlölködünk!
-HADITECHNIKAI TOPIC, aki nem tudja értelmezni, az megy máshova!
[Légi Harcászati / Légvédelmi FAQ]
-
Itt egy táblázat
Elő kell szedni egy viszonylag egyszerű képletet, oszt hajrá. -
Freeda Krueger #51259 Kicsit zavaros így elsőre,de mi szőke lányok megengedhetjük:
A PAK-40 jobb átütő képességű mint a 100 vagy a 122 es,esetleg a 88as? -
Nem volt időm rá. -
kiskorúbézoltán #51257 Április elsejét tartasz decemberben? :DDD -
kiskorúbézoltán #51256 No, hogy állsz a szigmákkal és a metekkal? Kiderült miért írtam hülyeséget? -
Attól, hogy valam nagy, még nem feltétlen jó. Pl. a német 75 milis PAK asszem a 100 milis szovjetnél is jobb páncélátütő képességgel rendelkezett, ahogy a 122 milies Isz-2 lövegénél, nemhogy a 88-as.
(Igen, tudom, az ISz-2 lövege speciális eset a feladatkör miatt.) -
horthy #51254 Nyilvánosságra került hirek szerint a Type-99 Kinai harckocsi legujjabb változatába már 155 mm-es ágyut épitenek bele !!
Ha ezt véletlenül sorozatba gyártják akkor mit fonak lépni erre a ruszkik meg az amcsik ?
A kinaiaktól szivárgott ki az új hir hogy 2100 loerős motort akarnak alkalmazni .
Ha gyártási kapacitásuk nincs is akkora a kinaiaknak de pénzük az biztosan van ! -
JanáJ #51253 Ha tényleg a teknőben ülnek akkor a legénység biztos díjazza a dolgot. :-) -
davidbog #51252 Nahát, mégse hagyták abba a fejlesztést? Ősz elején azt írtátok hogy jegelték ezt is.
Elég nagy. Pont az eddigi orosz harckocsik nagy előnye szűnik meg. De biztos megéri majd, hogy nagyobb célfelületet nyújt. -
BEARCAT #51251 Nem újdonság, hogy Irak a hadserege felállítása miatt fegyvereket vásárol. A légierő némi lemaradásban van. A megrendelt F-16-osok mellé szeretnének még beszerezni 18 Mirage 2000-est is.
A finn hadsereg 18 AMOS önjáró aknavetőt vásárol a Patria Hägglunds-tól. Az első önjáró aknavetőt 2013-ban adják majd át.
Szingapúr P-3C tengeri járőrgépek beszerzését fontolgatja. Jelenleg ebben a feladatkörben Fokker-50-ek repülnek. Az öt Fokker helyett 4-5 Oriont képzelnek el váltótípusként.
-
JanáJ #51250 HTKA
Remélem Cifu nem csap le érte, de itt 70+ km-t írtak -
kiskorúbézoltán #51249 "kiskorúbézoltán: ~15éve volt Groznij ostroma ahol az orosz páncélos erők és az őket kisérő gyalogság hogy mondjam finoman... csúnyán járt. Sokszor."
A fű zöld, az ég meg kék, ezek kb ugyanakkora nagy okosságok... -
JanáJ #51248 Ezek szerint ez egy képzelt biztonság érzet az én részemről. :-S -
JanáJ #51247 "15éve volt Groznij ostroma ahol az orosz páncélos erők és az őket kisérő gyalogság hogy mondjam finoman... csúnyán járt. Sokszor."
No ezt fejtsd ki. Én úgy ismerem a történetet, hogy a képzetlen, motiválatlan, rosszul felszerelt orosz sorikat küldték be a városba. a Hk-nak nem volt gyalogsági támogatása, amit az ellen jól ki is használt és szét RPG-te nyomorultakat. Pláne, hogy a csecsen pk volt szovjet fejes volt és teljesen tisztában voltak vele mit diktál az szovjet doktrina. Ezek alapján nem tartom butaságnak azt a hk-t.
Tudtommal ezek után felkötötték a gatyát és raktak gyalogot a pc-ok mellé és egyből nem hullottak mint a legyek. -
Nehogy azt hidd, hogy a pilóta javítja az eltolt CAS-t...
Csak egy próba. Google Earthel használd a repszimet és menj telejsen ismeretlen terület fölé. Próbálj ott egy pontot megtalálni, amit neked más szóban ír le 800-as sebességnél. Elég nehéz. Ha a pilóta infót kap, akkor hisz neki. Ha megerősítik és tűzparancsot kap, akkor odacsap.
Jó pár sajnálatos baráti tűz és téves célazonosítást ismert 1991 óta. -
JanáJ #51245 Szvsz ez már kb a 2. VH-ban megvolt. :-) -
JanáJ #51244 "A városi környezet nagyon kínos az MBT-nek. Egy jól felkészült ellenfél komoly problémákat tud okozni neki, és állandóan a gyalogság kíséretére szorul, hogy a környező házakból ne dobáljanak csúnya dolgokat a fejére"
Egy ilyen ellenfél ellen inkább MBT-el támogatva küldeném be a gyalogokat, mint egyedül. Azt meg ugye nem neked kezdem el mondogatni hogy hk egyedül - értsd gyalogok nélkül - ne menjen sehova. -
JanáJ #51243 Én most itt arra gondolok, hogy a tüzér 10-20-x km-re van. Ő nem tudja hol vagyok, ha a pk elb@ssza, akkor a nyakadba esik az áldás. A pilóta meg jobb esetben szól, hogy Joe, biztos magadat akarod lőni? -
JanáJ #51242 Jólvanna! Én csak azt mondom, hogy kiváltani nem fogja. Szerintem.
Abban igazad van, hogy egy gép nem tud két külön ponton cas-t adni, míg a tüzérek igen, ha jó helyen vannak. (A "ha" kétszer aláhúzva) -
Mármint kb., a pontos számra nem emlékszem. -
Az atomenergia nem felejtős. Kb. egy éve volt a hír, hogy még a romboló (fregatt?) méretű hajókra is megéri már atomreaktort tenni, hogy tartósan 150 dollár felett van az olaj ára. -
A CG(X) eleve "rakétahordozó" lett volna, a legtöbb terven nem is szerepelt nagy ágyú rajta, mert kell(ett) a hely a VLS indítóknak. Tehát hiába bírt volna atommeghajtással, az energiafeleslegével nem tudott volna mit kezdeni.
Itt alapvetően a kulcs a kondenzátor, ezeket fel kell tölteni, és ezekből lehet kinyerni a lövéshez szükséges energiát. Nem véletlenül kondenzátorokról van szó, annyi energiát képtelen egy hajóreaktor vagy akármilyen hagyományos energiaforrás biztosítani igen rövid idő alatt, hogy az kivitelezhető legyen. A kondenzátort feltöltik, kisütik lövésnél, aztán lassan újra töltik. Ezért írtam lent, hogy szép az 1,5 másodperc után képes leadni a következő lövést, csak éppen a kondenzátorok feltöltésének a kérdése itt a kritikus. Amennyire tudom, az egész railgun project részben a kondenzátorok technikai fejlődésétől függenek. Ezek mérete és mennyisége határozhatja meg, mennyiszer lőhet a hajó majd gyors egymásutánban. A "fenntartható" tűzgyorsaság (tehát ha mondjuk fél órán át folyamatosan lőni akar) valószínűleg igen kicsi lesz, akár több perc is eltelhet két lövés között. Amit lehet csinálni, hogy egy-egy ágyúhoz beépítenek 2-3-4-6 kondenzátortelepet, és így gyors egymásután leadhatnak 2-3-4-6 lövést... aztán elkezdhetik feltölteni a kondenzátorokat egyenként. -
A Zumwalt osztályon két gázturbina és kettő diesel-generátor adott, elvi összteljesítménye 78MW, amibe azonban bele tartozik a meghajtás is. Arra vonatkozólag nincs információm, hogy a railgun rendszer milyen hatásfokon működik, tehát bajos meghatározni, hogy mi lesz ilyen téren a helyzet.
A haditengerészet (többek között) abban látja a railgun előnyét, hogy "biztonságosabb", hiszen a hajtótöltetek robbanásveszélyesek, míg a railgunnál ilyen probléma nincs.
A 2250m/s nem olyan hű de rendkívüli érték, Gerard Bull a HARP programban elért 3048m/s-ot, mégpedig két összetákolt és felfúrt 16"-os csatahajóágyúval. 1962-ben, vagyis lassan 50 éve.
A Zumwalt "land attack ship", tehát a szárazföldi célpontok leküzdése a feladata, ehhez kell(ett volna) a railgun, érthető, hogy a nagyobb hatótáv esszenciája a programnak, hiszen a tengerről kell elérnie a szárazföldet, vagyis az, hogy mennyire "messze ér be", a lőtávtól függ. Itt pedig nem 5kg-os, hanem több száz kilogrammos lövedékekről beszélünk. -
fade2black #51237 CG(X)re atomot akartak és mind ez mind a többi "sci-fi" fegyver zabálni fogja az áramot így nem lehetetlen, hogy ha 10év múlva leporolják a terveket (elötte persze megnézik, hogy müködik zumwalt) atom lesz alatta. Mondjuk ki kéne számolni mennyit tud leadni egy atomtengo 1secen belül összejön e a 64MJ vagy még oda is be kell vmivel segíteni.... :DDD
Elvileg a teszt 32MJal történt. Elvileg az egy egy 1tonnas "bombat" 5.1Machra tud felgyorsítani. A cél viszont ugye a 64MJ. Egy 1-2tonnas "bomba" meg földi célok ellen is egész komoly dolgokra lehet képes.
Hajók ellen gondolom nem ez lesz a standard. De mi van akkor ha csak 250kgs akármit lödöznek? Kezdő sebeség 40Mach? :DDD Mi van, ha hajók ellen inteligens lesz amit kilő? 21.sz problémája sokkal inkább a célmegjelölés lesz mint az utána való elpusztítás.
Mondjuk ha inteligens fegyvert aarnak akkor nem lebeghet mágneses térben... vaagy... na itt be is fejeztem kezd elgurulni a pirula.
kiskorúbézoltán: ~15éve volt Groznij ostroma ahol az orosz páncélos erők és az őket kisérő gyalogság hogy mondjam finoman... csúnyán járt. Sokszor. -
Kurfürst #51236 + mi az anyám termeli neki az energiát... kicsit lusta/hülye vagyok kiszámolni, de sejtem ehhez elég combos generátorok kellenek majd, az pedig vagy atomenergiával megy (szvsz felejtős), vagy dieselolajjal ha haditengerészetről van szó. Itt viszont bejönnek hadtápos kérdések - vajon az adott, lővéshez szükséges megajoulenyi energiát hogyan lehet logisztikailag egyszerűbben előállítani: a, meglévő lőportöltetekkel b, diesel olajból nyert villamos energiával. Értsd: 100 lövés leadásához 200 kg lőport kell a helyre szállítani/tárolni, vagy 2 tonna dieslt..
A másik gyakorlati problémám vele hogy 2000+ m/sec az nagyon jó adat, kb. 2-szere annak amit eddig tudott a csöves tüzérség.. de a gyakorlatban hoz-e áttörést? A 200 km-es hatótáv szép, de 200 km-ről tengeri cél ugyan nem fogsz eltalálni, mert manőverezik és rengeteg ideje van kitérni. Szárazföldi műveletek hatékony támogatásához pedig továbbra is nagy méretű lövedék kell, ide nem elég kilőni egy 5 kilós vasdarabot.
Fantázia ettől függetlenül van benne, de szerintem ez még min. két évtized mire használható lesz.. -
JYeti #51235 Thx :)
Y -
Ha már MBT... ma "kiszivárgott" két kép az Object 195-ről (alias T-95). Persze ha eredetiek. Mindenestre érdemesnek tartottam megosztani őket:
Jó nagy. A test valószínűleg azért, mert oda helyezték el a személyzetet, márpedig akkor oda kell magasság (a test maga van vagy 1,7-1,8 méter). Erre került a feltehetően személyzet nélküli torony egy nagy űrméretű, talán 152mm-es löveggel. -
Ezt én is megnéztem. Ha holnap lesz időm, akkor megnézem, hogy a standarnormális eloszlás estetén hol van az 0,5. Az alapján megnézem az eloszlást.
(Tehát visszakersem a sigma értéket, mert ismerem egy pontját a függvénynek. A várható érték 0, a sigma a kérdés.) -
kiskorúbézoltán #51232 No, ezzel most mit is akartál mondani? Nem vágom... -
kiskorúbézoltán #51231 Magyarul hosszúsági (pct lövegeknél magassági) és szélességi közepesek. Egy közepesnek azt a távolságot veszik ahol a lövedékek 25%-a becsapódik. Az ellentétes iránnyal együtt ez 50%-lesz. A matek részét ne kérdezd, én majd 20 éve tanultam ezt és aztán más irányba indultam.
De ehun egy link ez biztosan jobban elmagyarázza.
Egy érdekesség hozzá, a ruszkik 15-20 évvel ezelőtt a lőtáblák összeállítását még valós lövéssel végezték, hogy azóta ők is számolják-e ma már azt nem tudom. -
Ez nem annyira a KMW-től függ, mint inkább a Bundeswehr-től. A KMW nem fog saját pénzből nekiállni fejleszteni, mert az bizony sokba kerülhet. Nagyon sokba. Pláne úgy, hogy nincs stabil, biztos vevője előre jól lezsírozva.
Amúgy korábban úgy nyilatkoztak, hogy valamikor az évtized második felében kezdődhet meg az előzetes munka. Ez alapján 2025 előtt nem lesz Leopard 3 - ha egyáltalán így fogják hívni.
A Leo3-nak egyébként már van előélete, az 1970-es években a JagdPanzer elgondolást vitték tovább a topicban már többször előkerült VT 1-1 és VT 1-2 program keretében. Itt a test két szélére egy-egy 120mm-es ágyú került beépítésre, és a svéd S-harckocsihoz hasonlóan a testtel céloztak volna. Ebből nem lett semmi.
Volt a Weggman-Leo2, amely egy radikálisan csökkentett Leo2, a torony magasságát jelentősen csökkentették (hogy a löveg -10°-os szögben is tudjon tüzelni, a torony közepén-elején egy felnyíló "csapóajtó" volt a löveg felett), illetve az EuroPack miatt kisebb motortér miatt egy futógörgő és egy méter hosszal rövidebb lett volna a teknő. Ez a változat erősebb páncélzattal lett volna ellátva, miközben a tömege 60 tonna alatt maradt volna. Ez sem valósult meg.
Aztán ugye a németek aktívan dolgoztak a külső (torony nélküli) fegyverelhelyezéssel, volt már kép ugye a Marder 1-esen így elhelyezett 105mm-e lövegről. Aztán ott van a Panther elképzelés, amely "zsiráfnyakú" (hosszú gémen akár 7-12 magasra is feltolható) elhelyezett rakétaindító toronnyal rendelkezett, amely egyaránt alkalmas volt páncéltörő és légvédelmi feladatra (ADATS rendszer, ha ez mond valamit).
Hogy milyen lesz az új harckocsi? Az az adott kor igényeitől függ. 10-15 éve mindenki a kis tömegű, legfeljebb 25-35 tonnás "könnyű" harckocsikat preferálta volna, a könnyű légi szállíthatóság miatt. Ma ezzel szemben "nehéz" harckocsik mocorognak, mert az IED-k és a városi harc ezt igényli.
Az biztos, hogy a személyzetet valahogy száműzik a testbe, a torony vagy személyzet nélküli lesz, vagy torony nélküli megoldás (mint a Stryker MGS esetén). Első körben jönnek az elektro-kémiai ágyúk, ahol a hajtótöltetett konrollált elektronikai gyújtással működtettik el, hogy ideálisabb legyen a lövedék gyorsulása. Később esetleg jönnek az elektromagnetikus (railgun, coil gun) fegyverek.
A franciák a Leclerc 2015-nél már felvázolták, hogy minden harckocsinak saját felderítő UAV-je lenne, amely fentről deríti fel a bújkáló ellent. A LecLerc 2015 program persze most már kukában van, helyette egy városi hadviselésre szolgáló csomagot csinált a GIAT. Mert most erre van igány... -
fade2black #51229 "Lám mekkora hülye volt a ruszki, hogy tankot vitt Groznijba..."
US aktívan használt MBTket városi hadviselésben. És nem tudom mire fel ez a nagy cinizmus, pont így a szép 15év árnyékában.... Ruszkik megmutatták, hogy mennyire jól csinálják... -
Most vagy én értelmezem rosszul a CEP-et vagy te.
Normál eloszlással fejezi ki a pontosságot. Így 6,5 év valszám távlatából a háromszoros sigma távolságnál ez 97,5%ot jelent. Tehát 20 méteres CEP estén 60 méteres sugáron belül 97,5% csapódik. Hol van ez 160 méter...?
Vagy standard normális eloszlással kellene számolni? Már nem igazán emlékszem, de a te 160 méteres értékedben 99%-os bizontsággal kijelentem, hogy nem értek egyet. -
kiskorúbézoltán #51227 Még egy dolog, rakéta esetében sokkal kisebb gyorsulást kell kibírnia az elektronikának és egyéb finomabb alkatrészeknek mint egy lövegcsőből induló dolognak. Talán ez is lehet oka a rakéta felé fordulásnak. Hogy a nagy sebességű pörgés a tengelyen mennyire nehezíti meg az irányítást azt viszont nem tudom. Igazából még azt se, hogy megnehezíti-e. -
kiskorúbézoltán #51226 Azt hiszem ez a világon mindenütt így van, ha éppen nincs háború akkor mindenki a könnyű, mozgékony csak feladatra optimalizált dolgokban hisz. Aztán ha beüt a ménykű mindenre páncél, majd pótpáncél és géppuska, gránátvető kerül, legyen az akár csak egy mezei vízszállító teherautó... -
kiskorúbézoltán #51225 A 150m-t akkor elérte, hiszen - elvileg - 70m távolság van köztem és a közelebbi robbanások közt. Bár az sem kimondottan egészséges, de fedezékben és főképp háborúban azt hiszem vállalható. -
kiskorúbézoltán #51224 Na, egy hozzászóláson meg át is siklottam.
"Azért a tüzérségi megfigyelő dolga messze nem csak annyiból áll, hogy rábökjön a GPS készülékére, hogy tőlünk X méterre, Y irányba mennyi is a pontos GPS koordináta, majd ezt elrádiózza az ütegparancsnoknak."
Igazából a dolog ennél túlhaladottabb.
A végső cél - vagy legalábbis ami ma látható belőle - ennél jóval több. Java részük már jó ideje működik egy- egy részük még csak kevesebb mint 10 éve vagy fejlesztés alatt van.
Egy péda amúgy reklámbrossúra szerűen.
Joe, a mezei bakafántos raj pk-ja felfedez egy célt, legyen ez mondjuk egy aknavető szakasz beásva. Az okos kis távcsöve ami rá van drótozva egy GPS-re és rádióra, képes pontos szöget mérni és távolságot is. Megadja a cél jellemzőit, területcél, beásott, nem páncélozott. Majd a cél határait 2-4 ponttal körbefogja a távcsövével. Nyom egy okét, ennek hatására - emberi beavatkozás nélkül! - egy optimális helyen lévő löveg (vagy lövegek) csöve a megfelelő irányban áll és előkészül a cél jellemzőinek megfelelő lőszer a megfelelő gyujtóval és töltettel. A rendszer ellenőrzi, hogy a cél lőhető-e a betáplált ROE szerint, digitális térkép segítségével akadályokat keres, a légierő repüléseit ellenőrzi lesz-e ott repülés stbstb. Ha minden oké, a lövegnél megjeleni a "Tűz!" felírat és megy a malac. Joe elégedett az eredménnyel, és "Megsemmisültnek" veszi a célt. a logban mentésre kerül ki, honnan, hova, mikor, mire, milyen eredménnyel lövetett, a logisztikusoknál megjelenik, hogy a 23456-os lövegnél elfogyott 6db "Rettenetes" típusú gránát, meg 8 hajító töltet, a csőcseréig még lőhet 65-öt. Az elemzőknél a megjelent aknavető szakasz "kilőve" jelzést kap. A Pentagonban meg folyamatosan ugrálnak a számok a felhasznált lőszerről, elpusztított ellenségről és veszteségről.
Ennek ma úgy 80%-a működik, 10-10 meg vagy most kerül a rendszerbe vagy még fejlesztik.
-
persze mikor minden fémlemezből tankot hajtogattak :D -
A hülye nyugati a saját kárából sem tanul, a járművekre szerelt géppuskák elé is csak 2003 után kezdett el lövegpajzsot rakni - holott ezt a leckét bő 30 évvel korábban Vietnamban már megtanulták... -
fade2black #51221 http://www.lockheedmartin.com/products/GuidedUnitaryMLRSRocket/index.html
Enhanced anti-jam and accuracy processor
videon is impresszív
http://www.youtube.com/watch?v=yQwkXOMLk-E