95104
10725198101090741028.jpg

-Nem alkalmazunk jelzős szerkezetet. Még arra se, akivel nagyon nem értesz egyet.
-Nem gyűlölködünk!
-HADITECHNIKAI TOPIC, aki nem tudja értelmezni, az megy máshova!

[Légi Harcászati / Légvédelmi FAQ]
  • Animefox
    Hát amikor a szíria elfoglalta a golán fennsíkot egy tonna harckocsival... és az izraeliek vissza foglalták kevesebb harckocsival... de azt úgy hogy ... hát... több mint mázlin múlott nekik ezek szerint. A szír harckocsizók ott bénáskodtak mindenféle szituációban most hirtelen egy se jut eszembe de egyetlen harckocsi kilőtt többet is anélkül hogy azok visszalőttek volna, meg úgy eleve ahogy támadtak a szírek, hát ott többnyire a tömeg ereje hatott és nem az egyének akciói... nem vagyok nagy stratéga de ahogy elmondták többen is, újságokban olvastam, meg tv-ben, az úgy összeadva elég hihetetlennek tűnt, nameg a pilóta sztorik ahogy egy gép lekap vagy ötöt is és az ellenség csak menekül meg kalimpál... pedig túlerőben jöttek az izraeli gépek ellen...
  • kiskorúbézoltán #51059
    A közel-keéletiekről nem is tudtam, én azt hittem ez afgán specialitás, itt olvastam erről először.
  • Punker
    milyen történetek?
  • Animefox
    Ne ne ne neeeee!!!! Akkor most már mindent értek.... Ezek szerint az izraeli katonák abszurdnak tűnő történetei nem légből kapottak? Ahhh... ez erős... ez sok nekem ma este...
  • [NST]Cifu
    Pedig az Afgánok teljes más népcsoport, más nyelv, elviekben más kultúra is. Furcsa, hogy még náluk is jelentkezik mindez...
  • [NST]Cifu
    Ha van, akkor jól rejti. Az IP címe ugyanis jelentősen eltér (más a szolgáltató is). Persze ez nem zárja ki, hogy csak más gépről jelentkezett be...
  • [NST]Cifu
    Az új Gerald R. Ford-osztályú repülőgép-hordozók (ennek második egyelőre még név nélküli egységének építésre most kapott Northrop Grumman Corporation 323600000 dollárt) a fedélzetén először megjelenő elektromágneses katapulttal a fejlesztést végzők szerint még az idén megtörténhet az első repülőgép indítás.

Az EMALS olyan előrelépés lesz a repülőgép-hordozók terén, mint a gőzkatapult megjelenése anno. Immár nem lesz olyan fontos, hogy a hordozó 30 csomós sebességgel, szembeszéllel indíthasson csak teljes tömegű gépeket, mint a jelenlegi gőzkatapultos indításnál. Ugye jelenleg az, hogy a gép felszállótömege mekkora lehet az befolyásolja, hogy mekkora a szélsebesség az indítófedélzeten. Ezért most a hordozónak szélellenbe kell állnia, és közel teljes sebességre gyorsítania, ha teljes felszállótömegű gépet akar indítani - és ebből ugye a természetes szélsebességet nem lehet befolyásolni, az a természet hektikus mivoltára van bízva. Az EMALS esetén azt ígérik, hogy akár szembeszél nélkül is indítható lesz egy teljes tömegű F-35C.

Az F-35B Lightning II-es programja lehetséges, hogy tovább fog gyöngülni. A Royal Navy kiszállása után most Olaszország fontolgatja a rövid fel-és függőleges leszálló variáns számának csökkentését. A típussal szembeli kétséget egyértelműen az emelkedő költségek és technikai problémák szülik. Persze a JSF képességeit nagyra értékelik így a szárazföldi bázisról üzemeltethető A változat beszerzésében gondolkodnak a talján döntéshozók.

Korábban tévesen azt írtam, hogy az olaszok csak gondolkoznak az F-35B-n, kiderült, kissé félreértettem a hírt. Ugyebár az Olasz légierő az AMX-ek helyett "előretolt", szükség-repterekről üzemeltethető F-35B-ket akar. Most ezekről van szó, ugyanis az Olaszok megijedtek a nemrég bejelentett 2-3 éves további csúszástól. A fentiek viszont nem érintik az Olasz haditengerészet 20 gépes megrendelését, az mindenképpen élni fog.

A kanadai ellenzék is sokallja az F-35-ösök árát, éppen ezért megpróbáltak keresni egy olcsóbb alternatívát keresni. Találtak is Svédországban egy harmadával olcsóbb lehetőséget a CF-18-asok leváltására. Természetesen a Saab Gripenről van szó, melyből 65 korszerűsített példányt ajánlottak 40 éves technikai támogatással az F-35-ösök árának 2/3-ért. A liberálisok kezdeményezését azonban a jelenleg kormányzat azzal az indokkal söpörte le az asztalról, hogy az F-35-ös az egyetlen rendelkezésre álló légi jármű, amely megfelel a kanadai erők követelményeinek.

Érdekesség: a Kanadai F-35A gépek közül az első leghamarabb 2018-ban állhatnak szolgálatba. A svédek 2012-re is vállalták volna ugyanezt...
  • kiskorúbézoltán #51053
    Ééééééééééééés bármilyen furcsa ugyanennek nyomait felfedezni az ANA-nál is, fene érti ezeket a népeket...
  • Punker
    oroszok ugyanezekre panaszkodtak mikor a légvédelmi cuccokat adták el nekik.
  • Animefox
    Egyiptomi harckocsizók esetén (az amerikai kiképzők kiosztják a tankönyveket, majd az egyiptomi tisztek rögtön utána össze is szedik - ha az egyszerű harckocsizó is tudni fog mindent, akkor veszélyt jelenthet a felettesére, hiszen tudja mindazt, amit a felette már megtanult), stb.

Jaaaaajjjjj neee ez most komoly?????? Szóhoz se jutok, de ugye nem ez a mentalitás volt a 6 napos háború idején is? Vagy az összes többin ahol az arab túlerő elbukott... :S
  • Wampa
    Ja.Felötlött bennem:)
  • Fenrir
    Miért van olyan érzésem, hogy neked van valami közöd drevil666-hoz?
  • BEARCAT
    Az új Gerald R. Ford-osztályú repülőgép-hordozók (ennek második egyelőre még név nélküli egységének építésre most kapott Northrop Grumman Corporation 323600000 dollárt) a fedélzetén először megjelenő elektromágneses katapulttal a fejlesztést végzők szerint még az idén megtörténhet az első repülőgép indítás. Egy az alkalomra kiszemelt F/A-18E Super Hornet felműszerezése folyamatban van, és a tervek szerint karácsony előtt sor kerülhet az EMALS-al történő indítására. A Lakehurstben épült prototípus tavaszi első működése óta 722 alkalommal gyorsított fel különféle tömegű maketteket, akár 180 csomós sebességre is. Ha a Super Hornet indítása sikeres lesz a következő évben sor kerülhet a C-2 és a T-45-ösök első indítására is. Az első két beépíthető EMALS 2011-re kell hogy elkészüljön. Ha a rendszer nem készül el időben, a haditengerészet kénytelen lesz visszatérni a régi gőz katapultok alkalmazásához, azonban ez költséges késlekedéseket és újratervezést vonhat maga után az új hordozók építésénél.

Amerikai hírszerzői értesüléseket erősíttek meg észak-koreai disszidensek. Így most már bizonyos, hogy Észak-Korea kormánya egy speciális kutatócsoport hozott létre az Országos Honvédelmi Technológiai Intézetben, melynek célja nukleáris töltettel ellátott tengeri aknák és torpedók megvalósítása. A nukleáris töltetű aknák Kína figyelmét is felkeltették. A Dalian Haditengerészeti Akadémia kutatói egy a hidegháborús időkből származó, hagyományos töltetű amerikai akna kezük ügyébe került példányát használják fel a program megvalósításához. A kínai program eredményéről nincsenek információk, azonban ha sikerrel járnának a fejlesztések azok könnyen bizonyíthatókká válnak. Mint oly sok mindent, a szovjet haditengerészet által kidolgozott, a tengeralattjárók külső felületére csatlakoztatható aknatelepítő konténerek terveit is megszerezték a kínaiak és ezeket felhasználva szeretnék kiegészíteni a tengeralattjáróik fegyverzetét. Ezek segítségével egy tengeralattjáró akár 50 tengeri aknát is képes hordozni a meg szokott torpedó/rakéta/robotrepülőgépekből álló fegyverzetén kívül.

Az F-35B Lightning II-es programja lehetséges, hogy tovább fog gyöngülni. A Royal Navy kiszállása után most Olaszország fontolgatja a rövid fel-és függőleges leszálló variáns számának csökkentését. A típussal szembeli kétséget egyértelműen az emelkedő költségek és technikai problémák szülik. Persze a JSF képességeit nagyra értékelik így a szárazföldi bázisról üzemeltethető A változat beszerzésében gondolkodnak a talján döntéshozók.

A Japán Honvédelmi Minisztérium a Mitsubishi Heavy Industries pályázatát választotta ki nyertesként az UH-60J helikopterek leváltására kiírt tenderen. Az 1991 óta üzemelő kutató-mentő feladatkört betöltő helikopterek leváltására 40 darab újgyártású UH-60J kerül beszerzésre 20 éven át tartó logisztikai támogatással 2,3 milliárd dollár értékben. Az új helikopterek korszerű pilótafülke műszerek mellett műholdas kommunikációs rendszerrel, ütközés-elkerülő rendszerrel valamint légi utántöltőcsonkkal lesznek ellátva. A Mitsubishi Heavy Industries eddig 226 darab Sikorsky licenc alapján készült H-60-as helikoptert épített az ország számára.

A tajvani védelmi miniszter helyettesének szerdai beszámolója szerint jól hadanak a hazai fejlesztésű robotrepülőgépek gyártásával. Chao Shih-chang elmondása szerint a szárazföldi célpontok ellen bevethető Hsiungfeng IIE (HF-2E) valamint a szuperszonikus hajók elleni Hsingfeng III gyártásának üteme 201-re éri el a maximumot. Az országban nemsokára elkezdődik több hazai fejlesztésű fegyver gyártása, egy pilóta nélküli légi jármű mellett, a Leiting 2000 sorozatvető, valamint a Yunpao (Cloud Leopard) páncélozott harcjármű termelésének elindítása is sorra kerül.

A kanadai ellenzék is sokallja az F-35-ösök árát, éppen ezért megpróbáltak keresni egy olcsóbb alternatívát keresni. Találtak is Svédországban egy harmadával olcsóbb lehetőséget a CF-18-asok leváltására. Természetesen a Saab Gripenről van szó, melyből 65 korszerűsített példányt ajánlottak 40 éves technikai támogatással az F-35-ösök árának 2/3-ért. A liberálisok kezdeményezését azonban a jelenleg kormányzat azzal az indokkal söpörte le az asztalról, hogy az F-35-ös az egyetlen rendelkezésre álló légi jármű, amely megfelel a kanadai erők követelményeinek.

Még egy kis Gripen. A JAS-39-es első repülése 22 évvel ezelőtt 1988. december 9-én történt meg.

Az Egyesült Államokban az FBI letartóztatott egy 22 éves haditengerészeti hírszerző szakértőt, aki bármelyik ország számára szívesen eladta volna információt. Az FBI egy meg nem nevezett külföldi kormányzat képében létesített kapcsolatot a rövid pályafutású kémmel, akit az átadáskor kaptak el.
  • Gunslinger
    Egyébként arra célzol, hogy a halál dolog is valójában csak eritelaz újabb trükkje?

Állítólag tényleg meghalt és valami légkondiszerelő muksó volt igazából. Sima civil, a hadsereg közelébe sem ment.
  • [NST]Cifu
    Az ilyenek miatt nem tartom hülyeségnek a netes regisztrációt, ami például Dél-Koreában van. Igen, Nagy Testvér, meg minden, de a fórumtrollokat és flémwarokat sikeresen vissza lehet szorítani vele, és ez azért nem rossz dolog.

Egyébként arra célzol, hogy a halál dolog is valójában csak eritelaz újabb trükkje?
  • [NST]Cifu
    Nem mondom, hogy nem érdekes, de ahogy Gunslinger is leírja, szóval ez is max. a poén kedvéért jó dolog.
  • Gunslinger
    Már láttam a firearm blogon. Sztem a lövész kezét löki a buffer spring segítségével, ezáltal nem a lövész ujja, hanem az egész csuklója mozog, nem vagyok biztos benne, hogy ez így elég stabil, inkább csak a mókakapcsolót helyettesíti és a fun factor nő.
  • BEARCAT
    Köszi.
  • Wampa
    Nem teszem. Annál edzettebb vagyok már fórumozás terén. Volt már szerencsém olyannal, aki azt állította magáról, hogy C-130-assal bombázta Bagdadod, és Gripennel repül. Lebukása után új altnickkel mint Amerikába szakadt világjáró belépett az US ARMY-ba, már régen nem járok az Index-re, így áttetelesen jutott el hozzám, hogy újra lebukott, de ehhez szegénynek meg kellett halnia. Szóval mint említettem, én már semmin nem csodálkozok.

Ha meghalt.....ha wannabe volt....semmi sem biztos az Index szürkületi zónájában.
    Egyébbként a srác kezdő volt ahhoz legutóbbi palihoz,aki belépett a légióba és két hónap mulva a francia katonai akadémián tanult.Két év mulva őrnagy volt,ha jól emlékszem....sok csudás kalandja volt.És 162 es IQ ja.:)

De azért az indexen is vannak jó emberek.A katonain is.Mikor összeveszek velük,az orruk alá is szoktam dörgölni rendesen ezt az E.dolgot:)
  • qtab986
    Ezen a videón jobban látszik a folyamat.

Ez a gyártó csatornája a videomegosztón. Van még néhány videója.
  • qtab986
    Lemaradt, ez egy Semi Auto/öntöltő fegyver lenne, nem Full Auto/automata.
  • qtab986
  • Molnibalage
    Mármint vevő, mert a félaktív radar vezérlésnél csak vevő van a rakétában.
  • freelac
    Ö.
    Valóban, elírtam.
    http://www.pakdef.info/pakmilitary/airforce/aam/super530.html
  • [NST]Cifu
    Nem rövidebb, hosszabb (3,8m vs. 3,54m a Super 530F-hez képest), a többi stimmel.
  • freelac
    A "D"-ben AD26 CW radar van, jobb földháttér üzemmóddal. Meg rövidebb is, meg a hatótávja is nagyobb.
  • [NST]Cifu
    A Super 530D ugye nincs integrálva az F1-hez?

Nincs.

Az 530F és D között milyen fő difi van?

A Super 530D (D:Doppler) a földháttérben, kis magasságon repülő célok ellen is használható, hála a monopulse continuous wave (nem vállalkozom este 11-kor ennek a legfordítására :D) félaktív rávezetésnek.

Nem sok mindent írnak róla. Kicsit fura, hogy az F előbb lett kész, mint a D. Vagy ezek nem időrendi altípusok, hanem francia rövidítésben jeletenének valamit?

Az eredeti 530 inkább rövid hatótávolságú rakéta volt (3km hatótáv IR, 15km SAHR rávezetés esetén).
    A Super 530F teljesen új rakéta volt, 25km-es hatótáv, SAHR rávezetés. 1980-tól volt rendszerben az F1-en és 1981-től a Mirage 2000-en. A Super 530D amint fent le volt írva, alapvetően a kis magasságban repülő célok ellen készült, ezt csak a Mirage 2000-hez integrálták, az F1 maradt a Super 530F-nél.

A Mirage 2000 literes pótosa mehet a törzs alá F1-ra vagy csak a saját kisebb pótosa?

A 2200 literes mehetett törzs alá.
  • Molnibalage
    A Super 530D ugye nincs integrálva az F1-hez? Az 530F és D között milyen fő difi van? Nem sok mindent írnak róla. Kicsit fura, hogy az F előbb lett kész, mint a D. Vagy ezek nem időrendi altípusok, hanem francia rövidítésben jeletenének valamit?

A Mirage 2000 literes pótosa mehet a törzs alá F1-ra vagy csak a saját kisebb pótosa?
  • Scottt
    Indexet én se követem,de az még hozzám is eljutott, hogy azt adták be, hogy KIA/MIA valami Black Op. során..:)
  • freelac
    A poénját írd le, úgy talán...
    Voltam már én antiszemét, meg rasszista, meg náci, meg faszista, meg mindenféle rossz ember, úgyhogy... De még bízom abban, hogy ez egy normális gyülekezet. A véleménykülönbség nem zavar, sőt. Az elég hülye topik lenne, ha folyamatosan egymás vállát lapogatnánk, hogy "milyen igazad van, édes egykomám".

• Molnibalage
    Nem ismered a vadászos viccet a medvéről? Lassan befigyel ez rád nézve...
  • freelac
  • [NST]Cifu
    Hajdanában-danában az Index repülős topicjaiban feltűnt egy Erik nickű egyén, aki olyan történetekkel szórta tele a topicokat, hogy ő miket csinált C-130-al (még a repülőgép-hordozóra való leszállás is benne volt, de mondom, így utólag még a Bagdad bombázását is elhittem - hiába fiatal voltam és naiv). Aztán "kiderült", hogy ő repült Viggen-el és Gripen-el is. De mikor Kővári rákérdezett, hogy konkrét adatokkal tud-e szolgálni a Gripen-ről, akkor sértődött "én nem akarok semmit bizonyítani" válasszal lerázta magáról a dolgot. Végül úgy bukott le, hogy az egyik srác felhúzta magát rajta, és küldött egy levelet a Svéd nagykövetségnek, hogy ugyan már, van-e magyarul tudó Gripen pilóta? A válasz pedig megérkezett: nincs ilyen. Erik többet nem logolt be az Index-re.

De kicsivel rá megjelent eritelaz. A stílusa nagyon hasonló volt mint Eriké, de első körben senkinek nem sikerült fogást találnia rajta. Aztán egyre látványosabb anekdotázádába kezdett. "Belépett" a National Guardba, sztorizgatott a fegyvereiről, a kiképzéséről, egyebekről. Ezt jó hosszan. Én ekkoriban kezdtem megunni az Index fórummotorját, de azért valamilyen rejtélyes okból 2003-ban az akkori e-mail címemre küldött nekem két dolgot. Az egyik egy képgyűjtemény volt az US ARMY iraki lerohanásáról, egy-az-egyben azok a képek, amelyek a Militaryphotos.net-en is megjelentek. A másik pedig egy doksi volt, amely az AIM-9L kézikönyvét takarta - ugyanazt, amit a FAS.org-ról le lehetett tölteni már egy ideje. Utána nem nagyon figyeltem rá, csak itt szóltak rám 2008-ban régi ismerősök, hogy hallottam mi történt eritelazzal? Nem, miért? Hát mert autóbalesetben elhunyt, és a felesége által megfogalmazott gyászjelentés által végül is kiderült, hogy sose szolgált a hadseregben. Egy beteges hazudozó volt, aki élvezte, hogy az orránál fogva vezethet sok embert...
  • freelac
    ..ja, én pár hónapot írtam gépvásárlásra, nem napot.
  • freelac
    Nem új gépet, én nem mondtam ilyent.
    A másikra meg már mondtam: a szmájli valóban az ÉN HIBÁMBÓL lemaradt.
    Amúgy ha ilyen véleménnyel vagy az arabokról, akkor légy szíves ezt folyamatosan tegyed, mert ha egyszer az arab mentalitás szerint a tudás hatalom, akkor ugyanazt a tudást igyekeznek elvenni a másiktól is, ugyanis a hatalom csak önmagában hatalom. És bizony ha ez így lenne, akkor nekem van igazam, amikor a tudást, mint a hatalmának zálogát úgy igyekszik megtartani, hogy a másikat lelövi, mintegy megfosztja a hatalmától.

Én nem mondom, hogy bombáztam Bagdadot, de mindjárt végigfut a szkenner a képemen, aztán iderakom, hogy ámulj.

Na, ezt már szeretem, amikor a topikgazda is különbséget tesz két embercsoport között, ez a fórumozás terén új lehetőséget nyit meg bizonyos vélemények formálására...
    De nem, izraelnek nincs köze az iraki-iráni háborúhoz. De te emlegetted, hogy akinek nem tetszik valami, az forduljon az enszhez. Amire is írtam, hogy minek, amikor ott vannak egyenlőbbek is.
  • Molnibalage
    Az a meghalós rész mit is takar?
  • [NST]Cifu
    Igen. De: gépet vehetnek ad absurdum akár egy nap alatt is. Gyakorlatilag szerintem pár hónap alatt. Szerintem.

Ez nem úgy megy, hogy bemész a helyi Lockheed, KNAAPO vagy Dassault kereskedésbe, levágsz az asztalra két milliárd dollárt, hogy neked holnapra kell 20 darab vadászgép, fegyverzettel együtt. Ja, és a pilótákat is képezzék már ki a típusra. Szintén pár nap alatt...

Pár nap alatt egy kisrepülőgépet nem tudsz megvenni. :)

A korra nem tudok mit írni, valószínűleg bevetésre alkalmatlanok, de kiképzésre annál inkább. Szerintem.

A gépek, amiket repültek elavultak, repült órájuk már vagy 10-15 éve egy sem. A repülés alapjait talán tudnák oktatni, mint bármelyik civil pilóta, vagy repülésben kicsit járatosabb ember. Ennél sokkal többet nem tudnának hozzátenni a témához.

Hozzáteszem, hogy az arab mentalitás számára a tudás hatalom, tehát azt igyekeznek maguknak megtartani. Lehet itt felhozni példaként az Iraki harckocsizók kiképzését (a kiképzőtiszt egyszerűen "megfeledkezik" a rádió oktatásáról, hogy amiatt újra elővegyék, és újabb órákra osszák be, plusz pénzért és tovább őrizheti a helyét a kiképzési ranglétrán), az Egyiptomi harckocsizók esetén (az amerikai kiképzők kiosztják a tankönyveket, majd az egyiptomi tisztek rögtön utána össze is szedik - ha az egyszerű harckocsizó is tudni fog mindent, akkor veszélyt jelenthet a felettesére, hiszen tudja mindazt, amit a felette már megtanult), stb.

A muszlim vallásról valóban többet tudok, lévén a az asszonyállat teológus és bele-bele szoktam olvasni a könyveibe, mint pl. a vallástörténelem és világvallások.

Ha többet tudsz, akkor miért írsz le olyan marhaságot, hogy "Az iszlám világ kb. 20%-át kitevő vallási kisebbség, amely TÖBB országban is (habár Irán perzsa, nem tudom, ott vannak-e siíták?) megtalálható."? Hmm?

Valószínűleg most a magánlevelezésünk okán csodálkozol, de ne tedd.

Nem teszem. Annál edzettebb vagyok már fórumozás terén. Volt már szerencsém olyannal, aki azt állította magáról, hogy C-130-assal bombázta Bagdadod, és Gripennel repül. Lebukása után új altnickkel mint Amerikába szakadt világjáró belépett az US ARMY-ba, már régen nem járok az Index-re, így áttetelesen jutott el hozzám, hogy újra lebukott, de ehhez szegénynek meg kellett halnia. Szóval mint említettem, én már semmin nem csodálkozok. Apró szerencsém, hogy moderátori jogosultsággal bírok ide, így ha úgy alakul, meg tudok szabadulni azoktól, akik szerintem rombolják eme kis közösséget.

Az utolsó: ne nevettess, civilizált nép és az ensz? Írjak neked olyan, magát civilizáltnak nevezett népről, aki magasról lesajnálja az ensz határozatokat? (csak azért nem írom le, mert hátha tilos kimondani izrael nevét... hopp, már ki is mondtam...)

Tehát akkor most Irán Izraellel mozog egy szinten? Ez esetben akkor Irán annyira civilizált, mint Izrael? Vagy fordítva? Nagyszerű, de mi köze is van ennek a témához? Mi köze van Izraelnek az Irak-Iráni háború békeszerződéséhez?

Szerintem ezt a témairányt lezárjuk. Így vagy úgy.
  • Molnibalage
    Na, most látom, hogy Cifu is leírta...
  • Molnibalage
    Ember, a lefiatalabb pilóta is most kb. 45 éves lehet. Az iraki légierő kb. 20 éve egy romhalmaz. Semmiféle harcértékkel nem bírnak azok a pilóták. Akik a háború elején 30 felé tipliztek, akkor már 60 felé járnak...
  • freelac
    Igen. De: gépet vehetnek ad absurdum akár egy nap alatt is. Gyakorlatilag szerintem pár hónap alatt. Szerintem.
    A korra nem tudok mit írni, valószínűleg bevetésre alkalmatlanok, de kiképzésre annál inkább. Szerintem.
    A muszlim vallásról valóban többet tudok, lévén a az asszonyállat teológus és bele-bele szoktam olvasni a könyveibe, mint pl. a vallástörténelem és világvallások. Valószínűleg most a magánlevelezésünk okán csodálkozol, de ne tedd.
    Az utolsó: ne nevettess, civilizált nép és az ensz? Írjak neked olyan, magát civilizáltnak nevezett népről, aki magasról lesajnálja az ensz határozatokat? (csak azért nem írom le, mert hátha tilos kimondani izrael nevét... hopp, már ki is mondtam...)