Haditechnikai Topic
Jelentkezz be a hozzászóláshoz.
A csapatmunka roppant fontos: rajtad kívül másra is l?hetnek!
A történelem nagy tragédiája, hogy az Aurora helyett a Titanic süllyedt el. (Meg az, hogy a világot elárasztották a konteóhív?k...) i5-2400S 2.5GHz, HD7850 2GB, 8 GB RAM
A Föld IQ szintje állandó, csak mi vagyunk egyre többen \"Tanulok, mert egy idő után a tanulásba fektetett munkám meghozza a gyümölcsét, és mint tudjuk a gyümölcsből pálinkát lehet főzni!\"
Értsd mondjuk ha pént nem számít akkor egy F16-ba simán beépíthetõ az F22 kapcsolata? Miért nem az F22-ét teszik a többibe? Minek a link16-ot fejleszteni?
Mennyi lehet ennek a harci erteke? Az a levegobeomlo mar innen is koklanynak tunik 😊
Save yourself a penny for the ferryman Save yourself and let them suffer
Vigyorogva tette hozzá, hogy ebben az ütemben haladva talán 2050-re 1 db vadászgépre lesz pénze at USÁ-nak 😊
ryzen 5 3600, 16 GB RAM, Radeon 5700XT
ASUS ROG B350-F Gaming, Ryzen R5 1600, 8GB DDR4 3000Mhz, ASUS ROG Strix RX470 4GB, Adata 920SP 128GB SSD
Aranysas mostani szamaban szo van errol es azt irjak az alaskai egyseg mar a LOT-2 es tipuson nyomja es abba ott a Link16
Már volt szó róla párszor:
2005 januárjában még én tettem be. ^^
Egy évvel késõbb Szu pedig egy nagyon komoly oldalt is belinkelt róla.
\"Ritterlich im Kriege, wachsam für den Frieden\"
Uraim, ha egy nemzet úgy gondolja, hogy vannak védelemre méltó értékei és érdekei, akkor kötelessége gondoskodni azok védelméről. (Ismeretlen Francia Tábornok)
lehet egy alapvetõ hülyekérdést teszek fel de egy ideje azon gondolkodtam hogy azok az országok ahol olyan fegyverek vannak használatban melynek ívtárja van és a taktikai mellény zsebébe nem "kompatibilis" azok hova teszik a tartalék tárakat? Elõre is köszi a választ.
\"Ritterlich im Kriege, wachsam für den Frieden\"
Kérdés, hogy $-ban ez megérte -e és fenntartható -e. Az USAF helyében én elégedett lennék a mai helyzettel. Nem nagyon van olyan erõ ami képes lenne dacolni az USAF-fel és nem õk az egyetlen fegyverneme az USA-nak...
A történelem nagy tragédiája, hogy az Aurora helyett a Titanic süllyedt el. (Meg az, hogy a világot elárasztották a konteóhív?k...) i5-2400S 2.5GHz, HD7850 2GB, 8 GB RAM
Kicsit olyan nekem mint egy tech demo. Nagyon jó, de alig van belõle.
Az országot nem bántja senki e nélkûl sem, és ha mégis akkor se tudnának hirtelen még 300-at legyártani sebtiben.
Vagy rossz oldalról nézem?
Lehet ez a konfig alkalmas a csapasra?
Mármint Irán ellen? Hát, a hatótávolság terén elég lehet a 3 nagy tök és két 2000 fontos JDAM plusz 2 AIM-120C mellett. De ugye az IAF rendelkezik légi utántöltõ gépekkel is.
Errõl van szó. 😊
Azért a kép kicsit árnyalt. F-15C mai napig egyfeladatos.
Meg a Szu-27Sz/Szk és a MiG-29 induló familia. Azért még így is csaknem jobb csapásmérõ képességgel bírnak e gépek hagyományos légibombákkal, mint az F-22A, amely ugye két LGB-n túl egyenlõre semmivel sem bír (az SBD még nincs aktívan rendszerben).
Kína tudtommal lassan 5-10 év nem gyárt semmilyen J-7 verziót.
Tévedés, 2006-ban 32db J-7G típus került átadásra a PLAF-nek, illetve a J-7NM/BG-ket Namibíának és Bangladeshnek. Sri Lanka 2007/2008-ban kapta meg a saját F-7GS-eit. Nigéria 12db J-7NI gépét idén szállítják le (251m $, vagyis ~22,5m $/gép áron). Azóta is fejlesztik, J-7G2 néven CFT (!) tankkal, újabb radarral ellátott protogép is repül.
De ha még ez nem is lenne elég, nézd csak meg a JL-9 / FTC-2000 kiképzõ/könnyû harci repülõgépet:
...hmm, de ismerõs szárnyak, futómû, farokstabilizátor és függõleges vezérsík... Ez bizony egy J-7, "csak" az orrát átszabták, a két oldalsó beömlõnyílást alakítva ki, illetve kettõs deltaszárnyat kapott.
És egy istentudja milyen J-7 széria alaktrészei mennyire jók egy PF, MF vagy bisz-hez? A közös õs nagyon távoli.
Alkatrészfüggõ. Vezérsíkok, hidraulika, futómûvek például esélyesen azonosak. A WP-14 hajtómû a J-7I törzsébe is beépíthetõ probléma nélkül (upgrade), tehát ez sem akadály. Természetesen nem azt mondom, hogy minden alkatrész így áll, de a kulcsfontosságú elemekbõl bizony szerintem nem gond az utánpótlás.
Kivancsi vagyok ebbol mi sul ki, az eloterbe levo ket kisebb gep milyen is? A nagy gepen az uzemanyagon kivul azok lezervezerlesu bombak? Lehet ez a konfig alkalmas a csapasra? Lehet azt gyakoroljak?
Ez is erdekes, 3 szintu raketavedelem.
Israel will have three different levels of missile defense systems within the next four years, according to a high level military assessment.
Israel Air Force commander Maj.-Gen. Ido Nehushtan made the prediction Wednesday at a conference on missile defense at the Fischer Brothers Institute for Air and Space Strategic Studies, in Herzliya.
The commander said that the Iron Dome system, designed to intercept Kassam and Katyusha rockets fired by Hamas from Gaza, would be operational and deployed along the border by summer 2010. The Iron Dome, produced by Raphael Advanced Weapons Systems Ltd., will be deployed against short-range artillery rockets and 155-mm artillery shells with ranges of up to 70 km.
A second system called David's Sling that intercepts medium-range rockets is expected to be operational within four years. The system, under development by Raphael and Raytheon, includes Stunner, a terminal missile defense interceptor that can destroy short-range ballistic missiles, medium and long-range rockets and cruise missiles.
The system uses a special warhead that detonates any target in the air within seconds, and can handle multiple threats simultaneously.
The Arrow III system against long-range missiles will be operational soon after, Nehushtan told participants at the conference. The system is a more advanced version of the current Arrow II anti-ballistic missile system, produced jointly by the U.S. and Israel, which proved accurate and effective in IDF testing last month.
The system successfully knocked out a missile designed to mimic an Iranian Shahab, launched over the Mediterranean Sea as well as other targets in 14 intercept trials at high and low altitudes. Arrow batteries are currently deployed near Haifa and Tel Aviv.
The Arrow II anti-missile system was deployed near the coastal city of Ashkelon during the counterterrorism Cast Lead military operation this past January and was successfully used to help Home Front command detect missile launches by Gaza terrorists.
Defense Minister Ehud Barak also gave the green light for the IDF to purchase the Vulcan-Phalanx anti-missile defense system from the United States earlier this year. The system is used for early warning and interception of short-range Kassam rockets and mortar shells.
The Vulcan Gatling gun component of the system can fire up to 6,000 shells per minute and cover a 1,200-square meter area. The Phalanx radar component which is used to detect missiles and mortars that are being fired provides a 20-second alert window within which civilians can race for cover.
Its major advantage over the current Color Red rocket alert is that it also detects mortar shells, which elude the present system. The first Vulcan-Phalanx system will be delivered this winter, if the U.S. cooperates.
Until all of the new systems are up and running, however, the IDF is not effectively providing security for Israel’s southern residents, Nehushtan said. He added that the IAF is also looking into laser solutions for intercepting long-range ballistic missiles
Az F-22 meg azért jó, mert konkrétan elég nagy elrettentõ erõ szerintem. Egyszerûen még az USAF sem tudna szembeállítani vele semmit.
Az USA-t nagyon nem támadja senki pillanatnyilag. Kína és egyébb nekik rossz arcok meg hordozóról elérhetõek. Irakba meg nem hiszem hogy vinnének hogy azzal irgumburgummoljanak pl Iránnak.
Nem azt mondom hogy felesleges, csak hogy pillanatnyilag nem tudják szerintem bevetni.
Képletesen szólva, míg a 4. generációnál a többfeladatúság szinte minden géptõl elvárható, addig az elsõ és egyetlen 5. generációsnál nem...
Azért a kép kicsit árnyalt. F-15C mai napig egyfeladatos. Jelenleg a nyugat-európai fejlesztések egyes szériái nem emlíhetõk multirolenak a fegyverintegrációk hiánya miatt. Másrészt elég szemétség felróni hibának azt amire nem kellett tervezni. Mintha felrónád az luxus Mercinek, hogy miért csak 5 ember fél bele...
Egyfelõl említetted, hogy ott van Kína, mint aktív gyártó.
Kína tudtommal lassan 5-10 év nem gyárt semmilyen J-7 verziót.
Másfelõl a sok száz, sok ezer leállított gép is az.
És egy istentudja milyen J-7 széria alaktrészei mennyire jók egy PF, MF vagy bisz-hez? A közös õs nagyon távoli.
Ez azért nem egészen így mûködik. A politikai vezetés nem egységes, tehát véleményütköztetés van. Amíg egyértelmûen nem határozták meg, hogy exporttilalom van rá, addig reménykedni lehet. Továbbá újra is tárgyalhatják bármikor, eladva XY országnak, ha az adott légkörben ez tûnik jó döntésnek.
Ezért mondom, hogy olyan, hogy "terv" nem igazán volt. A cég persze szeretné minél több példányban legyártani, és az adott országnak kedvezõ lobbysták is így vannak vele.
Mindenki más a szemétdombra küldte õket.
India, Románia, Líbia, Jemen, Egyiptom, Horvátország, Vietnam... még mindig több száz aktív példánya repül...
Nagyon nem vagyok meggyõzõdve, hogy olyan könnyû lenne pótalkatrészhez jutni. Magának az alkatrészeknek nincs naptári élettartamra korlátozása?
Egyfelõl említetted, hogy ott van Kína, mint aktív gyártó. Tehát innentõl kezdve az is egy lehetséges pótalkatrész forrás. Másfelõl a sok száz, sok ezer leállított gép is az.
Az alkatrésztõl függ, hogy naptári élettartama van. Egy mechanikai darabnak aligha van viszont ilyenje. Egy gumialkatrésznek már lehet...
Miért?
Képletesen szólva, míg a 4. generációnál a többfeladatúság szinte minden géptõl elvárható, addig az elsõ és egyetlen 5. generációsnál nem...
A jenki nem tudja beletenni a Link16-ot a másik mellé, ha kellene? Vagy nem lehet, hogy a Link16 kezd ótvar lenni és a többi gépet felrántni F-22 mellé?
Mégsem a többi gépet rántják fel, hanem az F-22A saját adatkapcsolata mellé kerül be új adatkapcsolat. A Link16 egy továbbfejlesztése lesz 2012-tõl ha jól tudom, ami az F-35 és az F-22 közös alkalmazását is lehetõvé teszi.
Akkor az AIM-9M hogyan indul? Mert a célra nem lát rá az infrafej a belsõ térbõl. Ez kicsit ködös nekem. Az AIM-120C-7-et is messzebbre hajítja bárminél. Szóval ettõl nem teljes értékûnek nevezni lehet, de kicsit meredek. Az F-15E-hez sincs sisakcélzó. Akkor az mi?
Képes az AIM-9M a LOAL-ra? Nem. Tehát kénytelen a rakétát kiengedni, befogni a célt amíg még az indítósínen van, és utána elindítani. Figyelembe véve, hogy a Sidewinder indítósínek ugye olyan helyen vannak, ahol a kilátás akadályozva van, bizony nem túl szerencsés a helyzet...
Az, hogy nem képes LOAL indítani AIM-9-et, azért kimeríti azt, hogy nem 100%-os a gép hadrafoghatósága (eredetileg már az AIM-9X-nél is tervezték a LOAL képességet).
Akkor is kettõnk között szemléletbeli kölönbség van. Mivel az USA kormánya fizette a fejlesztést õ rendelkezik felette, hogy hova megy (meg a fegyverexportra amúgy is van törvény tudtommal). Magyarán a cég érdekei számukra szinte a "leszarom" kategória. Õk nem akarták senkinek odaadni alapból. Így értettem azt, hogy nem volt terv. Én is kijelenthetem, hogy mit akarok a Honvédségnek, de súlya az nincs... (persze a hasonlat súlycsoport szempontjából fals)
Miután nincs komolyabb gyártási mennyiség, így azt el kell felejteni, mint az F-15/F-16 esetén létezik, vagy is hogy a leállított / kiselejtezett gépeket alkatrészforrásként használják fel. Az F-16-os egyik legnagyobb elõnye éppen ez, ahogy a MiG-21-esnek is. Szinte képtelenség, hogy egy komolyabb alkatrészbõl ne lehessen beszerezni valahol belõle.
Az elsõ részével egyetértek. Ilyen gépnél ez önmagában elég fura üzemeltetési szemléllet lenne...
A másik felével már kevésbé. F-16 ezerszám repül a világban és vannak leállított példányok dögivel. Na de MiG-21? Esetleg 20 éve. Az elmúlt 20 évben gyakorlatilag a kínai verziók maradtak nagyobb számban, de csak fõleg Kínában. Mindenki más a szemétdombra küldte õket. Ráadásul MiG-21-bõl is van tucatnyi verzói mindenféle eltéréssel. Nagyon nem vagyok meggyõzõdve, hogy olyan könnyû lenne pótalkatrészhez jutni. Magának az alkatrészeknek nincs naptári élettartamra korlátozása? 1982-óta nem gyárottak egy darab MiG-21-et sem, ha jól emlékszem.
Ezen a téren az F-22A olyan, mintha a 3. generációnál leragadt volna.
Miért?
A Link16 hiánya elõre vetíti, mennyi problémát kell még megoldani e téren.
A magyar Gripenben lehet kétfajta adatkapcsolat. A jenki nem tudja beletenni a Link16-ot a másik mellé, ha kellene? Vagy nem lehet, hogy a Link16 kezd ótvar lenni és a többi gépet felrántni F-22 mellé? Mert szerintem ez a valószínûbb.
A gépnek a mai napig nincs LOAL (cél befogási képesség indítás után) képességû rakétája (AIM-120D és AIM-9X2 elvileg, utóbbi várhatóan 2011-2012, elõbbi már talán idén kerül a bendõjébe, addig az AIM-120C marad). Tehát per pillanat az F-22A nem teljes értékû.
Akkor az AIM-9M hogyan indul? Mert a célra nem lát rá az infrafej a belsõ térbõl. Ez kicsit ködös nekem. Az AIM-120C-7-et is messzebbre hajítja bárminél. Szóval ettõl nem teljes értékûnek nevezni lehet, de kicsit meredek. Az F-15E-hez sincs sisakcélzó. Akkor az mi?
Abban egyetértek, hogy az erõs specializáltság az nagyon gyenge pont a gép életére nézve. Én is megkockáztatom, hogy ez fogja sírba vinni egyszer. Viszont a jövõbeli fejlesztések terén ez még nagyobb óvatossághoz vezethet, mert senki nem mer ekkorát álmodni...
Kihagyod a fejlõdést a képletbõl. Az F-22A egyetlen valóban "unikum" képessége a lopakodóképesség.
Nono! És az 1.6 Mach sebesség utánégetõ használtata nélkül? TVC sebbességkorlátozás nélkül? A hatótávolságban nem ver le minden USAF gépet a belsõ fegyvertér miatt?
Ha a LIDAR / Elektron-Optikai felderítési mód például jelentõsen fejlõdik, és gyökeret ver jobban a légi felderítésben, akkor az F-22A már is nem lesz több, mint egy a többi vadászgéptípusból.
Ez pontosan mit takar?
Pár éve volt egy fotó amin 70km-rõl látszódott egy Jaguár valamilyen célmegjelölõ konténerén. Viszont a nagy felbontás kis látószöget takar.
Hogyan oldod meg a keresést? Mert ott arról volt szó, hogy a radar által megtalált célra lockolt rá a konténer optikai rendszere. A hatalmas légtér pásztázását hogyan oldod meg? És az idõjárás korlát? A világ nagy részén elég ritkán van folyamatosan jó idõ. Egy kis felhõ képes iszonyatosan nagy légeteret kitakarni.
Én továbbá nem hagynám ki a számításból az UCAV-ok elterjedését sem...
Mármint elsõvonalas vadászgép körben? Egyszerûen a láthatáron nem látok hozzá sem MI-t, sem azt kiszolgáló szenzorokat. Nagyon scfi-fi kategória az én szememben egyelõre.
Pl egy New Yorki rendõrnél ki dönti el hogy mi legyen nála, azaz milyen szolgálati pisztoly? Ha a zsaru azt szeretné hogy ilyen revolver féle Magnum legyen mint Kojaknek, vagy egyéb félautomata jár mindenkinek? Rangtól függ gondolom nem? Van kívánság mûsor?
Én továbbá nem hagynám ki a számításból az UCAV-ok elterjedését sem...
Nem, a Lockheed és az USAF is lobbyzott az exportért a "megbízható" országoknak (anglia, ausztrália, japán és izrael), de ezt bizonyos körök nem támogatták.
Miért? Mibõl szûröd le, hogy nem repülhet 30 évet? Milyen mûszaki akadálya van fõleg, hogy a lent felsorolt típusokat harcászati szempontból agyonveri, mint vadászgép.
A gép üzemeltetése jelenleg is komoly problémákat okoz, a lopakodóképességét érintõ dolgok ismertek, és elég költségesek, a pótalkatrészek gyártása pedig a sorozatgyártás leállításával kérdõjeles lesz. Két megoldás van erre, az egyik az, hogy elõre legyártatnak egy jókora adagot, és késõbb abból gazdálkodnak, ha pedig elfogy, akkor elkezdenek új utánpótlást tervezni, ahhoz új gyártósort üzembe állítani. A másik verzió, hogy megfizetik, hogy a gyártósor folyamatosan rendelkezésre álljon a szakembergárdával együtt (készenléti költség). Mindkettõ plusz költségeket jelent.
Miután nincs komolyabb gyártási mennyiség, így azt el kell felejteni, mint az F-15/F-16 esetén létezik, vagy is hogy a leállított / kiselejtezett gépeket alkatrészforrásként használják fel. Az F-16-os egyik legnagyobb elõnye éppen ez, ahogy a MiG-21-esnek is. Szinte képtelenség, hogy egy komolyabb alkatrészbõl ne lehessen beszerezni valahol belõle.
A következõ buktató az üzemeltetési lehetõségek, és a fejlesztési potenciál. Ezen a téren az F-22A olyan, mintha a 3. generációnál leragadt volna. A Link16 hiánya elõre vetíti, mennyi problémát kell még megoldani e téren. A gépnek a mai napig nincs LOAL (cél befogási képesség indítás után) képességû rakétája (AIM-120D és AIM-9X2 elvileg, utóbbi várhatóan 2011-2012, elõbbi már talán idén kerül a bendõjébe, addig az AIM-120C marad). Tehát per pillanat az F-22A nem teljes értékû.
A késõbbi bõvítési lehetõségek terén jellemzõ, hogy már most is voltak fegyvertérbe szerelt modulok, például a BAe SEAD modulja is ott kapott helyett, mikor felvetették, hogy HARM-al felszerelve SEAD feladatkörben alkalmaznák a gépet (talán 99 környékén)...
Végül pedig az F-22A hosszútávú alkalmazási lehetõségeit a kis létszám aktívan gátolja, ugyebár balesetek folyamatosan fordulnak elõ, már volt is vele ilyen. Ezeket a gépeket nem lehet pótolni késõbb, és egyszerûbb lesz kiváltani, mint tovább reptetni a madarakat. Az F-22A hosszú ideje a legkisebb létszámú vadászgép típus az USAF kötelékében. Hacsak az erõsen specializált légi fölény feladatkör nem lesz aktívan kihasználva, és arra nem találnak ~20 éven belül jobb megoldást (amit kétlek), akkor lehetne elképzelhetõ egy 2035-ig repülõ F-22A típus... Én ebben nem hiszek...
De még egyszer, itt a mûszaki okok (karbantartás) csak egy tényezõ...
Az utóbbi 20 év szállt el nagyon, bár ez régen is elõfodult, de nem ilyen gyakran és ilyen súlyosan, mint manapság.
Nézd meg, hogy mennyi idõ alatt rakták össze az elsõ 4. gen gépeket és nézd meg az F-22 fejesztés idejét. Aztán nézd meg az F-86-ot és végül a P-51-et. Fel nem fogom, hogy miért írtad azt amit...
A Föld IQ szintje állandó, csak mi vagyunk egyre többen \"Tanulok, mert egy idő után a tanulásba fektetett munkám meghozza a gyümölcsét, és mint tudjuk a gyümölcsből pálinkát lehet főzni!\"
Viszont a hirtelen nagyon is szempont lett a gazdaságosság, többet akartak tõle. Egy ideig ezért kapott F/A-22 jelzést, bár ez inkább csak marketing volt. Szóba került, hogy mindenféle fegyvert megkap HARM-tól kezdve a különféle preciítiós bomákig, de abbõl jelenleg pár JDAM valósult meg és asszem még csak tesztfázisban van ez a rész.
Exportra meg tudtommal soha nem is tervezék, csak más szeretett volna kapni belõle.