95104
10725198101090741028.jpg

-Nem alkalmazunk jelzős szerkezetet. Még arra se, akivel nagyon nem értesz egyet.
-Nem gyűlölködünk!
-HADITECHNIKAI TOPIC, aki nem tudja értelmezni, az megy máshova!

[Légi Harcászati / Légvédelmi FAQ]
  • Punker
    ha már szó volt sugárzásról.
  • Molnibalage
    Ilyen elképesztően pirimítv hibát...
  • Molnibalage
    Lásd Cifu. Az energia alapú fegyerek a jelek szerint eléggé időjárásfüggőek. Egy GPS vezérlésű rakéta, tüzérségi gránát, bomba vagy szárazföldi rakétatüzérség bevethetőség nem túlságosan hatja meg, csak a cél detektálása és azonosítása a kérdés. Az enegria alapú fegyverek kraftját viszont hazavágra egy mezei porfelhő, köd, stb.
  • fade2black
    hopp megvan mért potyant le a 3 glosnass müholdat szállító rakéta....
    http://index.hu/tudomany/urkutatas/2010/12/17/keves_hajtoanyagot_kapott_az_orosz_raketa/

Pont a cél elött estek egyet.
  • [NST]Cifu
    Lassú víz partot mos. A lézeres távolságmérés alapjaiban változtatott meg a harckocsiknál, repülőgépeknél, légvédelemnél például, a GPS / Glossnass rendszerű helyzetmeghatározás megint iszonyatos úttörés volt.

A fegyverek, harceljárások változnak, legfeljebb nem olyan látványosan.

Az energia alapú fegyverek terén amúgy nagy hurráoptimizmus volt az 1990-es években, aztán ahogy a beindult programok (YAL-1A légi telepítésű lézer, railgun a DD-21 rombolóra, stb.) egyre komolyabb technikai akadályokba ütköztek, kellett szembesülni a ténnyel, hogy ezek a technológiák még mindig évtizedekre vannak a harctéri bevethetőségtől.
  • donatus13
    Hát kösz a leírást,érdekes dolog ez az energia pedig szerintem hamarosan eljön az az idő ,hogy a rakéták helyén energia alapú fegyverek lesznek.
  • fade2black
    Jól emlékszem engedélyt adtak egy adag legyártására, talán még idén? Csak a naprendszer belső részén ad elegendő áramot a nap, nem is tudom van e más épkézláb energiaforrás ilyen távolságokhoz... már ami müködik is.
  • Molnibalage
    Nem. A műholdakban van szeritem az, amire te gondolsz. A viszonylag hosszú felezéi idővel bíró speciális radiaktív izotóp hőtermelését használják fel elektromos áram előállítására. Olyan anyag kell, amiben árma induálódik akkor, ha van delta T. (Asszem az elv ez. Kérdezd meg a Knights of Cydonia blogon.)

Egyébként a hidegháború és atomfegyverkezés miatt ez az izotóp lényegében elfogyott és már nem is gyártják. Ezért a NASA és más államok hosszú üzemidőre tervezett műholdjaihoz van még 1-3 szondához elegendő és helló belló. Már évek óta sírnak ez ügyben, de lényegében nem történt asszem semmi...
  • Molnibalage
    Miben? Attól is függ, hogy hol találja el a hajót. A fő probléma szerintem egy találatnál még egy CVN esetén is az, hogy a találat sokkhatása miatt a káblek egy része elnyíródna, a gőzturbink tengelye és a hajócsavar is kapna egy finom pofont. Az illesztések és tömítések sérülése miatt a gépház egy részét a tengelynél lehet, hogy el kezdené elárszatani a víz. Viszont, ha nincs áram, akkor nincs szivattyú sem...

A kárelhárítás és sérülésállóság nagyon összetett dolog és az, hogy mennyit bírhat ki egy CV(N) az a hétpecsétes titok kategóriája.

Pár éve elsüllyesztették az Orsikany (ősöreg) és az egyik első generációs szuperhordozót, assze a ex. USS America-t. Megkínálták mindennel, de természetesen a teszt nem volt nyilvános, ahogy az eredménye sem.

A reaktorokat alapvetően burtálisan masszív valamit, a megfelelő sugárvédelem és hőterehelések okozta feszültségek elviselése miatt. Tudtommal ami atomtengó eddig elsüllyed annak lényegében egyben maradt a reaktro magja, a tengó hullott körülötte darabokra.
  • donatus13
    Radioizotópos termoelektromos generátor, ilyen hajtja ezeket a hadigépeket ?:D
  • donatus13
    Dehogy is,tudom mi történt chernobylban nem így gondoltam, de szerintem ez a szimpla robbanás is elég kárt okozna nem?
  • bgabor
    Nem. Mellesleg ha utánanézel, észreveheted hogy Chernobylban sem atomrobbanás történt, hiszen akkor az erőmű és az egész környék is elpusztult volna. Ennek ellenére azt találhatod, hogy mind az erőmű, mind a környékbeli települések(pl:pripyat) teljesen épek. A Chernobyli erőműnél "csupán" annyi történt, hogy a (hagyományos) robbanás miatt jelentős mennyiségű radioaktív anyag került a levegőbe, ami miatt ki kellett üríteni a környéket.

Te tényleg azt hitted hogy a szomszédos Ukrajnában 1986-ban atomrobbanás történt? Gombafelhő, több tíz(száz?) kilométeres sugarú körben letarolt környék, meg minden ami ezzel jár?
  • donatus13
    Nem tudom ,hogy működik egy gépen egy atom meghajtás azt hittem chernobyl szerű robbanás történik:D
  • bgabor
    Igen de ő atomrobbanásról beszélt, ahogy én is. Nem a fdélzeti rendszerek meg hasonlók másodlagos robbanásairól.
  • donatus13
    Úgy tudom van, több cikket is olvastam vele kapcsolatban, elvileg az újdonság magában a vázban van, hajtóművekkel dolgozott az öreg és elvileg a vázban van a csoda mert ,hogy más a szél vezetése.De lehet rosszul mondom.
  • BEARCAT
    Bár fotón még nem láttam de állítólag szépen lekoppintották az Shi Lang-ot, és ez lesz az első saját építésű. Az a baj, hogy nem sok hivatalos infót lehet találni, fotó meg mint említettem nagyon ritkán raknak fel és a legtöbbje már a hajógyárban ábrázolja a vízre bocsátott hajótestet. Mindenesetre azért megírom, hogy tudjatok róla, bár tény hogy illik fenntartással kezelni ezeket az infókat.

És igen elképzelhető hogy az Uljanovszk-osztály terveit is felhasználják majd a 80000 tonnások megalkotásánál. Valamiben sántikálnak, mert a kisebb hajókat(rakétás-gyorsnaszádokat, őrhajókat) egyre több helyen építik, azonban ezek nem a nagyobb hajógyárak. Mintha kiszervezték volna a kicsiknek az ilyen melókat.

A Shi Lang hadrafoghatósága biztos nem lesz egyik napról a másikra megvalósítható. A kínaiaknak alig van nyílt tengeri tapasztalatuk a legtöbbet a szomáliai kalózok elleni küzdelemben szerzik. Hajóik, tengeralattjáróik szinte alig hagyják el a kikötőt egy nyugati haditengerészethez mérten. A pilóták fedélzeti jártasságának megszerzése sem lesz egy leányálom, de hát valahol el kell kezdeni, talán Brazíliában...
  • Molnibalage
    Semmi grandiózus új ötlet nincs benne. Függőelges tengelyú szélkerék konstrukciók már n+1 éve léteznek.

Hajrá. :)
  • donatus13
    Itt ez a cikk

Ez ugyan nem haditechnika de látom van itt pár mérnök tavaly óta semmit nem hallottam erről itt sem? Úgy emlékszem jó pár éve hajtottak valami hajót hasonló technikával.
  • donatus13
    Azt hittem a legtöbb reaktor hasonlóan működik akkor tévedtem:)
  • Molnibalage
    Maga a fegyver robban. Gőzvezetékek is robbanhatnak, elég kellemes nyomású gőz szaladgál a katapultokhoz és a gőzturbinákhoz.
  • Molnibalage
    Nukleáris láncreakció nem következhet be még fissziós vagy termonukleáris fegyverekben sem a fegyerek konstrukciójából és működési elvéből fakadóan.

Az áramermelő reaktorokban nincs is elég dús hasadóanyag keverék ehhez...
  • bgabor
    Egy nukleáris meghajtású vízi járművet nem úgy kell elképzelni, mint aminek egy atombomba van a gépházába építve. Nem lesz robbanás attól hogy eltalálják a gépházat. :D
  • donatus13
    Viszonylag új vagyok még itt a fórumban de minden nap elolvasom amit írtok , szerintetek nem túl kockázatos nukleáris meghajtást rakni egy hajóra? Tengeralattjárónak még könnyebb célpontá válik szerintem, csak jó helyen kell meglőni és repül az egész:S
  • [NST]Cifu
    Hordozófedélzeti repülőgépek terén ugye ott a J-15, ami a J-11-ből származtatott kínai megfelelője a Szu-27K-nak.
  • horthy
    " Kínában jól haladnak a saját építésű repülőgép-hordozó első példányával. A hírek szerint az 50000-60000 tonnás vízkiszorítású egység 2014 körül el is készülhet. A szintén saját építésű nukleáris meghajtású hordozó 2020 körül lehet kész. "

Az első saját épitésű reülögép-hordozó alatt mit étenek az ex szovjet Vajag-ot ? Vagy az állitolag Ukrajnától megszerzett ex Szovjet 1143.7 Uljanovszk osztály tervei alapján állitolag megkezdett Kinai project-re gondolsz de az 80000 t vizkiszóritású lesz ha lesz belőle valami ?
    Jiangnan-ba van egy 580X120-es szárazdokk Ez képes Nimitz osztályú hajók legyártására is darui a legnehezebb alkatrészek beemelésére is alkalmasak .
    Ami meg az ( ex Varjag ) Shi Lang-ot illeti azt irják róla hogy 2011-ben tervezik átadni a flottának . Eggyenlőre annyi biztos hogy a Shi Lang átépitése a végső fázisba jutott kinai fegyverzetet és elektronikát kap . A legujjabb fényképeken már látszik a radarok beépitésének munkálatai . Feltételezések szerint Kina hordozójának gépanyagát a repülőgép-hordozó-n való üzemeltetésre átépitett J-11 tipusra alapozza , de vannak olyan hirek hogy a Kinai repülőgépipar készit egy F/A-18C tipusnak megfelelő gépet J-13 tipusjelű gépet ( mondjuk a wikipédián azt irják törölt project ) . Attól még hogy 2011-ben átadják a flottának feltéve ha sikerül elkésziteni a Shi lang-ot nemtudom mikorra lesznek harckész bevethető repülőgépszázadok ( ez még a jövő zenéje ) ?
  • [NST]Cifu
    Az. Eredetije még az ODS idejében született, F-14-essel és USN-el.
  • Molnibalage
    Ez UL?
  • JanáJ
    Én a forgalmazó szemszögéből, te a játékosokéból. Amúgy jogos. :-S
  • repvez
    Az arma legnagyobb előnye hogy nincs konkurenciája.

És egyben legnagyobb hátránya is
  • JanáJ
    OFF

"mert jelen pillanatban ha joystick-kal akarsz repülni akkor képtelenség finoman állítani a helikopter dőlésszögén, össze vissza kell rángantni ahhoz, hogy ne csapódj a földbe"

Nekem pont uezt csinálta és egy joy cserével megoldódott. Ettől még a fizikája pocsék. Az arma legnagyobb előnye hogy nincs konkurenciája.
    ON
  • repvez
    nem fog változni számukra semmi csak most egyenruhába teszik ugyan azt és hogy most a fizetésük már hm költségvetésböl megy ,amit eddig a válalkózó fizetett.Ezt a lóvét miért nem lehetett a hivatásosok között szétosztani akiknek már 9 éve nem emeltek bért.
  • Punker
    eddig legalább nem egyenruhában voltak :(

• Palinko
    a tökéletes alakulat :D
  • [NST]Cifu
    Tudom magas labda, de ezt le kell csapni. Letette az esküt az első csapat tartalékos. A Képviselő Funky kommentjével válik teljessé a kép, ezért inkább linkelem...
  • kiskorúbézoltán #51307
    Honnan látszik ebből a videnyóból, hogy mit próbált és mit nem? Azt, hogy nem sikerült az oké, csak kíváncsi vagyok mit fedeztél fel amiből ezt megállapítottad?
  • Rommel28
    Elég kemény a video. Meg se próbálta egyenesbe hozni...
  • BEARCAT
    Irán és Banglades közösen fejlesztette tovább a kínai Type 59-es harckocsikat. A T-55-ös kínai másolata a fejlesztéseknek köszönhetően egy új tornyot kapott, melybe az iráni harckocsiknál 125, míg a bangladesi változatnál 120 milliméteres löveget építettek. A pontos célmegsemmisítést korszerű tűzvezető rendszer, míg a hatékonyabb védelmet reaktív páncél biztosítja. A 300 bangladesi Type 59G erősebb ukrán 1200 lóerős motort is kapott.

Kínában jól haladnak a saját építésű repülőgép-hordozó első példányával. A hírek szerint az 50000-60000 tonnás vízkiszorítású egység 2014 körül el is készülhet. A szintén saját építésű nukleáris meghajtású hordozó 2020 körül lehet kész.

Izraeli vadászgépek egy léggömböt lőttek le a dimonai atomerőmű közelében. Az alkalmazott fegyver, illetve lelőtt eszköz is jelenleg még igencsak ellentmondásos. Egyesek gépágyút mások rakétát említenek meg. Az sem bizonyos hogy a léggömb meteorológiai volt, vagy esetleg egy terrortámadásra készült motorral ellátott kezdetleges UAV.

Átadásra került a 400. Longbow tűzvezető radar, melyekkel az AH-64 Apache harci helikoptereket látják el. Azonban az Afganisztánban használt apacsok sok esetben a radar nélkül indulnak bevetésre, ugyanis a berendezés plusz súlya helyett inkább némileg több üzemanyagot tartanak hasznosnak a feladat végrehajtásakor.

December 13-án Linköping-ben átadásra került a thaiföldi királyi Légierő számára egy Saab 340 Erieye AEW légtérellenőrző és egy Saab 340 szállító repülőgép.

Novemberben a belgák egyik F-16-osa távvezetéket szakított Marokkóban. A Florennes-ben állomásozó 350. század hét Falconja települt át az észak-afrikai ország Sidi Slimane légibázisára, az afganisztáni bevetésre való felkészülés okán. Az Afganisztánhoz hasonlatos táj felett végzett alacsony repülés következtében szakadt el a távvezeték. Ennek következtében Marokkó és a szomszédos Algéria egyes részei kis időre áram nélkül maradtak.

A júliusi C-17-es katasztrófa:

• Solt
    Szerintem is az, de sajna ez van. ACE alatt valamit hozzápiszkáltak, de, hogy őszinte legyek nekem nincs türelmem ArmA-ban repkedni... totálisan értelmetlennek tartom jelen formájában. Inkább idegesítő, mint szórakoztató...
  • Adam II
    Értem én, hogy nincsenek ilyen szabályok csak azért egyszerűsítem le ennyire mert mint említetted az ArmA2 repmodellje nullával egyenlő és még ha ilyen egyszerű szabályokat is vezetnének be akkor is sokkal kényelmesebbé tehetnék a repülést, mert jelen pillanatban ha joystick-kal akarsz repülni akkor képtelenség finoman állítani a helikopter dőlésszögén, össze vissza kell rángantni ahhoz, hogy ne csapódj a földbe, nem várok el szimulátor szerű irányítást egy ilyen "mindent bele" típusú játéktól de azért elég gáz, hogy csak egérrel lehet normálisan irányítani helikoptereket.
  • Solt
    A helikopterezés azért nem ilyen steril történet. Folyamatos meló, hogy autohover nélkül lebegj... ha előre döntöd és nem "játszol a gázzal" akkor veszítesz a magasságodból... ergo, ha elengeded a botot, nem fog vissza állni a gép kiindulási helyzetbe...

DCS-ben például trimm nélkül folyamatosan előre kell tolni a botot ahhoz, hogy vízszintesen maradjon... ha előre döntöm, felgyorsulok, majd elengedem a botot, akkor az orra az égbe néz, és elkezd emelkedni...

Szóval ez folyamatosa zsonglőrködés, nincsenek ilyen "szabályok"... szerintem. Arma2 repülési fizikája meg a nullával egyenlő... egérrel meg billentyűzettel irányítják, gondolhatod...

Ha helizni akarsz, akkor DCS, vagy FSX...