95104
10725198101090741028.jpg

-Nem alkalmazunk jelzős szerkezetet. Még arra se, akivel nagyon nem értesz egyet.
-Nem gyűlölködünk!
-HADITECHNIKAI TOPIC, aki nem tudja értelmezni, az megy máshova!

[Légi Harcászati / Légvédelmi FAQ]
  • fade2black
    ijj ezt akartam:
    http://otvaga2004.narod.ru/publ_w7_2010/0033_laser.htm

kárhogy nincs modosít gomb...
  • fade2black
    Vmi amit én még nem láttam hátha más se:

http://208.84.116.223/forums/index.php?showtopic=33001

• qtab986
    Már megint érthetetlenűl fogalmaztam.

Nem, a #51403 komment nem tőled származik.
    ----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
    Ez egy sokatmondó kép a Kepplinger MRCS-ről. Érdekesen áll a tár a fegyverben, mintha a tárfészek kicsit balra lenne eltolva. Így lehet hely a hüvelyeket lefelé kivetni és a fegyver kétkezes.
  • JanáJ
    "Ezt a jobbkezes dolgot nem értem, elméletileg a biztosító pöcköt jobbról-balra áttolva (mutatóujjal) tűzkész a fegyver, magyarán ilyenkor az AUG bal oldalán áll ki, a testhez közel, szóval ha test előtt van és a felszerelés átnyomja jobbra, már kibiztosítva lesz a cumó"

Ez szvsz ellentmond magának. Inkább bebiztosítod, ha ha jobbra tolod.
    A gond az volt, hogy az elsőkön, ez pont fordítva volt. :-S
  • JanáJ
    "Ezt nem értem. Az összes AUG-nak egyforma a biztosítója és annak elhelyezése, vagy nem? Egy gomb/rúd, amit egyik oldalról a másikra lehet áttolni/nyomni."

Már megint érthetetlenűl fogalmaztam.

De, egyforma. Csak az első szériánál ez tudtommal balról jobb oldalra tolva kibiztosított, ezért ha bebiztosítottál és szíjon magadra lógattad a fegyvert, akkor az könnyek kibiztosíthatott.
    Persze ehhez kell hogy beleakadjon valami az elsűtőbe, és hogy csőre legyen töltve, ellenben ha ezt sikerült összehozni akkor már sorozatott is "tudott" :-S

Tény hogy nem olvastam utána. Melkulpa.
  • JanáJ
    "A Dél-Koreában állomásozó 2. Gyaloghadosztály új M1A2 Abrams harckocsikat és korszerűsített M2A2 Bradley gyalogsági harcjárművek kap az elkövetkező öt hónap folyamán."

Jól értelmezem, hogy ők Amik?
  • Molnibalage
    A Roland az akkor infravörös és nem is radaros? Vagy mindkettő?
  • [NST]Cifu
    A régebbi Ctrotale légvédelmi rendszernél minden jármű saját tűzvezető rendszerrel / radarral bírt?

Saját tűzvezető rendszerrel és radarral bírtak, de a felderítőradar egy külön járművön van (ACU - Acquisition and Co-ordination Unit).

Crotale ACU

Előrébb látható 2 ACU (modernizált, már PESA radarral), és mögöttük 2-2 FU (Firing Unit)

A Crotale NG-nél az indító járműre került a felderítő radar is.

A Crotale NG = Pegasus = K-SAM (koreai cucc) az stimmel?

A K-SAM és a Pegasus egy és ugyanaz. A Crotale NG-től annyiban tér el, hogy Dél-Koreai radarokat integráltak hozzá, és elviekben Dél-Koreai gyártású, rakéták kerültek bele. Egyes források szerint teljesen új rakétákat.

A Roland rendszer az mennyire lett modernizálva az idők során?

Őőőő....

Hát ez hosszú lesz, ha így kérded...

Roland 1: Az alap, csak nappal/tiszta időben használható rendszer.
    Roland 2: Minden időben használható változat.
    Roland 3: Felújított Német és Francia Roland 1/2, új optikai érzékelővel, amely infravörös tartományban működik.

Hogy ne legyen ennyire egyszerű, még különböző rakéták is vannak:

Roland 3: Megnövelt sebességű és hatótávú rakéta, nagyobb robbanófejjel. Bármelyik Roland rendszerhez integrálható.
    Roland VT-1: A Crotale NG rendszer rakétáit integrálta a Roland 3-hoz a francia és német egységeknél.

Az iraki Rolandok hova tartoztak a '80-as években?

Vontatott Roland 2-esek voltak.
  • Freeda Krueger
    Az egyenlőségjeles rész biztosan jó,stimmel.
  • Molnibalage
    A régebbi Ctrotale légvédelmi rendszernél minden jármű saját tűzvezető rendszerrel / radarral bírt?

A Crotale NG = Pegasus = K-SAM (koreai cucc) az stimmel?

A Roland rendszer az mennyire lett modernizálva az idők során? Az iraki Rolandok hova tartoztak a '80-as években?
  • Kurfürst
    Még egy adalék a csőcseréhez/modularitáshoz, az Ausztráloknál van egy olyan változat (F88T), ami lőkiképzéshez egy .22-es kispuskacsövet kapott (és gondolom szerkezetet).

• Kurfürst
    Ezt a jobbkezes dolgot nem értem, elméletileg a biztosító pöcköt jobbról-balra áttolva (mutatóujjal) tűzkész a fegyver, magyarán ilyenkor az AUG bal oldalán áll ki, a testhez közel, szóval ha test előtt van és a felszerelés átnyomja jobbra, már kibiztosítva lesz a cumó. Gyanítom egyébként hogy át lehet variálni ezt is balkezesre.

Egyébként ahogy elnézem a markolatot és a biztosítót, gondolom az osztrákok azért csinálták ilyenre, hogy egyujjas kesztyűben (Alpok...) is lehessen használni. Oroszok szoptak ezzel asszem még Finnországban.. le kellett venni a kesztyűt a tüzeléshez.
  • Kurfürst
    "Na ne mondjad már.
    Csak néhány ami így fejből eszembe jut a közelmúltból: Daewoo K11, CZ805, FN SCAR, HK416, HK417, SIG 750, RobArms XCR, Remington ACR (Magpul Masada). Ezeknek több mint felét rendszeresítették is, az ACR is kint van fieldtesten, mondjuk az esélye a rendszeresítésre csekély. "

Konkrétan ezekben mi az új és hol lettek rendszeresítve?

- Daewoo K11: AR15 klón egy ráhekkelt gránátvetővel... nagyon új, tényleg. Ha rászigszalagozok egy 98-as Mauserre egy gránátvetőt, az akkor új lesz..?

- FN SCAR: ez tényleg új, amerikai tenderen, ami alapvetően meghatározta azt is hogy az AR-15re _kell_ neki hasonlítania, bár szerkezetében teljesen más, új. A "rendszeresítése" viszont kimerült abban, hogy a US különleges erők használnak pár száz darabot belőle, tucatnyi más kézifegyver mellett..

HK416, HK417: szintén US tender, AR-15 vázon egy "új", a G-36ról átvett belső szerkezet. Hogy mennyire mutatja a fejlődés útját, szerintem kétséges - nyilván a HK nem azért portolta a G-36-osát az 1950-es évekbeli AR-10/15 "alvázára" a cuccot, mert ennél jobb megoldás nem létezik, és ez a legelőremutatóbb, hanem üzletpolitikai célok vezették.
    A 417-es pedig tényleg baromi nagy újdonság, ua. mint a 416, csak 7,62-es... viszont a 416-ost rendszeresítette Norvégia tudtommal. Más még nem (hogy USMC párszáz darabot próbálgat, sztem nem ez a kategória)

- SIG 750: Na ez ugyanolyan izzadságszagú, ui. SIG 750 = az 1983-ban rendszeresített 5,56mm-es 550-es 7,62-es változata...

- RobArms XCR: 1960-as évekbeli Stoner 63 klón, csak az USA civil piacán/rendfenntartó erőknek árulgatják...

- Remington ACR: Újabb ráncfelvarrott Stoner AR-15/18 klón...

Gyakorlatilag elmondható, hogy nincs új a nap alatt, amit te felsoroltál, az mind hatvanas évekbeli Stoner gépkarabélyok ráncfelvarrott, lincengyártott stb. verziója. A SCAR, ill. a 416/417 meg nemes egyszerűen azért olyan kialakítású, amilyen, mert az USA volt a megrendelő, az meg olyat akart amilyet már megszokott, azaz AR-15 szerűt.

Ezek közül komolyan vehető rendszeresítésre úgy tűnik csak a 416 került, ami maga pedig alapvetően egy AR15/G36 hibrid.
  • BEARCAT
    December 7-én a Pápán üzemelő többnemzetiségű nehéz szállítórepülő ezred elérte a 3000. levegőben töltött óráját. A három Boeing C-17-es Globemastert használó, 18 hónapja létező alakulat eddigi legmunkásabb hónapja éppen ez év decembere lesz, ugyanis az előzetes repülési terv szerint hónap végéig 378 órát fognak repülni az alakulat gépei.

A US Navy új szonárokat vásárol a BAE Systems-től. A négy A AN/SQQ-32 (V) 4 típusú hangradarért 14 millió dollárt fizetnek és így egy a horgonyzott valamint a fenékaknák ellen is nagyobb felderítési hatékonysággal bíró eszközhöz jutnak. Első lépésben az MCM-1 Avenger-osztályú aknamentesítő hajók fedélzetén fogják alkalmazni a meglévő SQQ-32 (V) 3 szonárok helyet.

Kivonás helyett korszerűsítés vár az OH-58 Kiowa Warrior felderítő helikopterekre. A váltótípus fejlesztésének 2008. októberi bukása óta több alternatíva is felmerült, azonban december 21-i bejelentés után most már biztos, hogy az öreg indián harcosnak ki kell tartani 2025-ig. Az F-modellt eredményező korszerűsítési program digitális repülésirányító rendszert és pilótafülkét, az orr alá szerelt felderítőszenzort és nagyobb túlélőképességet hordoz magában.

A Dél-Koreában állomásozó 2. Gyaloghadosztály új M1A2 Abrams harckocsikat és korszerűsített M2A2 Bradley gyalogsági harcjárművek kap az elkövetkező öt hónap folyamán.

Az MBDA december 16-án átadta az első négy MM40 Exocet Block3 hajó elleni robotrepülőgépet a francia haditengerészet részére. 2008 decemberében 45 Block3-as megrendelésre került sor ezeket 2013-ig kell átadni. Az új Exocet változat elsőnek a két új Horizon-osztályú légvédelmi fregatt, a Forbin és a Chevalier Pau fegyverzetébe kerül.

Roll-out ceremóniára került sor az Alenia Aermacchi gyárban tegnap. Az olasz légierő megrendelésére készülő hat T-346A Master első két példányának elkészültét ünnepelték meg. A gyári próbákat követően pár hónap múlva, a két gép a légierő Róma közelében található Pratica di Mare bázisára kerül, ahol a légierő tesztalakulata győződik meg a T-346A képességeiről. 2011 során az olasz légierő megkapja a fennmaradó négy Mastert is és az új, magasan automatizált gyártósor már dolgozik a szingapúri légierő által megrendelt 12 oktatógépen is.

December 20-án a német haderő további 195 darab General Dynamics Eagle páncélozott járművet rendelt. A 125 millió eurós üzlet eredményeként 2012-re a most megrendelt mennyiség leszállításának végére a német Eagle-flotta összesen 473 járműre rúghat. Az első szerződés 2008 novemberében került aláírásra, és az első példányok 2009 májusában kerültek átadásra. Rövid időn belül felbukkantak Afganisztánban is ahol bizonyították megbízhatóságukat. A 2008-as rendelési állomány utolsó példánya 2010 szeptemberében készült el, három hónappal a kitűzött időpont előtt. 2009 novemberében további 80 Eagle került megrendelésre.

A tegnapi hírekhez kapcsolódó videó:

• qtab986
    Kepplinger MRCS (Multi-Role Combat System)

• qtab986
    Az AUG A3-nál a markolat oldalán van a biztosító gomb.

Ezt nem értem. Az összes AUG-nak egyforma a biztosítója és annak elhelyezése, vagy nem? Egy gomb/rúd, amit egyik oldalról a másikra lehet áttolni/nyomni. Pont mint a beágyazott videón.

Egyébként meg igen, a legjobb a markolatmegfeszítéses biztosító lenne talán a legjobb, de nyilván nem ok nélkül nem látni egy gépkarabélyon sem...

Igen, oka az van, de nem az, hogy ne lenne logikus és ésszerű, valamint praktikus. Ha égetően szükség lenne rá, akkor se biztos, hogy hamar elterjedne. Így mennek a dolgok.

Ezen ránézésre akár markolatmegfeszítéses elsütőszerkezet is lehetne.

Kepplinger MRCS (Multi-Role Combat System)
    Kaliber: 5,56 x 45 mm NATO, vagy 5,45 × 39mm-es, illetve 7,62 × 39mm.

A webes fordító szerint kétkezes mindenféle átszerelés nélkül, pedig bullpup. Ezt muszáj idéznem, mert olyan szép:
    A fő különbség a seggét az alsó kivetőnyílást található párhuzamosan a magazin, így van, akár bal vagy jobb kezes lövő lehet közvetlenül a váll célzás és lövés.

Nekem nagyon impresszív. Mármint a fegyver, nem a segge.
  • Gunslinger
    Steyr AUG-hoz kapcsolódik: Új-Zéland vizsgálja az FN SCAR-t az AUG váltására. Bullpup fegyvert nem bullpupra, pont erről volt szó nemrég :-)
    Mondjuk sztem nekik a legelső generációs AUG-ból van, nem a modernebb railesekből.

Forrás: http://www.thefirearmblog.com/blog/2010/12/22/nz-army-evaluating-the-fn-scar/
  • [NST]Cifu
    Kb. tucatnyi példánya repül.
  • [NST]Cifu
    Az AUG A3-nál a markolat oldalán van a biztosító gomb. Egyébként meg igen, a legjobb a markolatmegfeszítéses biztosító lenne talán a legjobb, de nyilván nem ok nélkül nem látni egy gépkarabélyon sem...
  • Kalinyin
    Hogy halad az irániaknak a Shafaq?
  • qtab986
    én meg azt hallottam, hogy a sógoréknál volt a legtöbb lőfegyverrel történt baleset a világon

Nem ismerünk pontos adatokat, amikből következtetést vonhatunk le. Annyit jegyezhetünk meg biztosan, hogy ilyen megoldást más fegyveren is alkalmaznak, például a Brügger & Thomet AG MP9-esén, ami eredetét tekintve szintén Steyr.

A Forward Assist meg ott van minden AR15 leszármazotton. Olyat se látni gyakran más rendszeresített fegyveren. Még a HK416-ra is felkerült, mint valami mementó, pedig a HK416-ba passzív ütőszegbiztosítót kellett rakni, mert olyan erővel tölt csőre, hogy az ütőszeg esetleg magától a saját tehetetlenségétől elsütné a fegyvert.

De írtam, nekem se tetszik a biztosító. IMHO egy markolatbiztosító kellene rá, vagy markolatmegfeszítéses elsütőszerkezet, mint a HK P7-en, vagy a biztosítót az elsütőbillentyűbe kéne építeni, mint a Glock-nál és a Steyr M-nél.
  • JanáJ
    Nem fikázásból, de én meg azt hallottam, hogy a sógoréknál volt a legtöbb lőfegyverrel történt baleset a világon, mert jobbkezesnek használva a biztosító pöcök pont kibiztosított ha a hasadhoz verődött. Ezt azóta javították.
  • BEARCAT
    Kiderült miért nem alkalmazzák az új Iron Dome légvédelmi rakétákat az izraeli települések védelmére. A politikusok és katonák által egyaránt támogatott projekt eredménye ugyanis kb. 15 másodperc alatt végzi el a célpont felderítését, azonosítását és az elhárítórakéta indítását. A Gázából tűz alá vett legtöbb célpont védelméhez azonban ez a 15 másodperc túlságosan is sok, a településekre indított rakéták repülési ideje sok esetben még ennél is kevesebb. Nos, hát ez a magyarázata annak, hogy a hat hónappal ezelőtt szolgálatba állított légvédelmi rendszert miért nem használják a támadásoknak leginkább kitett térségben.

Az Eurocopter brazil leányvállalata a Helicópteros do Brasil (Helibras) tegnap átadta az első három EC725 helikopter a brazil fegyveres erők részére. Ezek a helikopterek még Franciaországba lettek legyártva és a Helibras csak a helyi igényeknek megfelelő módosítást hajtotta végre rajtuk. A megrendelt 50 darab helikopter egy része az Itajubában létesített moduláris felépítésű, alacsony fenntartási költségű ökohatékony üzemben kerül összeszerelésre 2012-től. Az itt készült EC725-ös helikopterek alkatrészeinek több mint 50 százaléka Brazíliában kerül előállításra.

A Kommerszant orosz üzleti napilap csütörtöki számában arról tudósított, hogy az indiai Talwar-osztályú (Project 11356) fregattokat építő Yantar hajógyár további 100 millió dollárra tartana igényt a 2006-ban megköttetett szerződésben foglalt 1,6 milliárd dolláron felül. Az újság szerint a pénzhiány késeltetheti a Yantar által épített harmadik fregatt 2011-2012-ben esedékes befejezési dátumát.

A US NAVY keleti parti flottájában két hadihajót a szemlebizottság hosszú időtartamú bevetésekre alkalmatlannak ítélt. A Mayport-ban horgonyzó 22 éve szolgálatban álló Ticonderoga-osztáyú USS Philippine Sea(CG-58) a meghajtó rendszer, elektromos rendszer és a fegyverzet terén tudott felmutatni hiányosságokat, míg a honi kikötőjét Norfolkban tudó 26 éve szolgálatban álló USS Nicholas (FFG-47) Oliver Hazard Perry-osztályú fregatt szintén a meghajtó rendszerben és a harci rendszeriben nem felelt meg a követelményeknek. A december 6-10 közötti szemlék minősítése persze csak átmeneti állapotot jelent, az okok alapos feltárása és megszüntetése után mind a két egység bevethetővé válhat egy következő szemlét követően. Ebben az évben egyébként a haditengerészet 41 hajóján volt szemle, melyen 31 hajót kielégítő 8 másikat gyenge harcértékkel bíró állapotban találtak. A hajók állapotát pontozási rendszerrel mérik fel a szemlézők, így a 0,80-1,00 kielégítő, 0,60-0,79 gyenge és 0,00-0,59 nem kielégítő besorolásba kerülhetnek az egységek állapotuknak megfelelően.

December 18-án sikeresen gyorsított felszállási sebességre egy F/A-18E Super Hornet szuperszonikus csapásmérő vadászgépet a General Atomics által készített elektromágnesen katapult. A gépben a 23. teszt és kiértékelő század (VX 23) pilótája Daniel Radocaj hadnagy ült. A Lakehurstben megépítet EMALS tesztpéldány a következő napokban több alkalommal is sikeresen megismételte 18-i tettét.

December 20-án a Spanyolország-i Sevilla repülőteréről levegőbe emelkedett az A400M szállítógép negyedik példánya is. A helyi idő szerint 10:18-kor felszállt gép öt óra és 10 perccel később szállt le.

A Szuhoj Szu-25 UBM állami átvételi tesztjei befejeződtek a héten. A kétüléses, alaposan modernizált, harci feladatokra is alkalmas kiképzőgép első felszállására 2008. december 6-án került sor.

A 250. Eurofighter Typhoon is átadásra került. Az európai koprodukcióban készülő repülőgép 250. Példányát az Olasz Légierő kötelékébe kerül. A gépet egy kis ünnepség keretén belül a Pratica di Mare bázison adták át. A Typhoon 311. század állományában szolgál majd.
  • qtab986
    Örülök, hogy nem csak én találtam érdekesnek a videót! Nekem is egyik kedvencem a Steyr AUG. Ez valóban a hadsereg univerzális lőfegyvere (AUG= Armee-Universal-Gewehr ). A fegyver egyszerűen alakítható át egyik kategóriából a másikba, összesen ötbe: Sub Carbine, Carbine, Assault Rifle, Light Machine Gun, Sniper. És ezekhez jön még a hatodik variáció a SubMachine Gun 9mm NATO kaliberben, de ehhez persze már több kell, mint a cső cseréje. A biztosítója nekem nem tetszik (keresztben kell áttolni), de az már igen, hogy tűzváltó nincs. Az egyes lövés és a sorozatlövés között az elsütőbillentyű elmozdulásának mértéke dönt. IMHO átlag katonának teljesen felesleges a tűzváltó, ha nagyon keresek neki valami értelmet, akkor az a túszszabadítás ahol 2-es vagy 3-as rögzített sorozatra állítják a fegyvert az operátorok. Ha például megsérülnek és kínjukban elhúzzák az elsütőbillentyűt, akkor is csak 2-3 lövést adnak le és nem tudják lekaszálni a túszokat. De úgy tudom, 1980-ban az SAS is Full Auto módban használta az MP5-öt Irán londoni nagykövetségén. Legalábbis valahol azt olvastam, amikor az egyik terroristát megtalálta az SAS operátor, akkor 30 lövést adott le rá, az egész tárat belelőtte Full Auto-ra állított fegyverével. Nem bízta a véletlenre. A TESZ-nek is sokáig megfelelt egy géppisztoly a rögzített sorozat lehetősége nélkül.
    -----------------------------------------------------------------------------
    Steyr ACR / Advanced Combat Rifle. Ez már kétkezes.
  • Wampa
    1.K11 nél nem az egész fegyverrendszer (a két modulé együtt)neve K11?A gránátvető tár eléggé hátul van

2.FAMAS-horváth VHS.Nekem valaki azt mondta,csak a külső koppintás.
    3.AUG...nem azért cserélhető inkább a cső,mert a fegyvert ugy tervezték hogy ha kell át lehessen alakitani mind a 4 gyalogsági fegyvertipussá?Kb olyasmi koncepcióval mint az xm8 at?
    4.Most akkor,nem követtem sorry,kinek nagyobb a farka Kiskoru urnak,vagy Balázs urnak?
  • Molnibalage
    Korea.
  • Gunslinger
    Nekem AK-val van némi tapasztalatom, a zárhoz hozzáférni hasonlóan egyszerű (gyak. leveszed a tokfedelet), a csőcsere már lényegesen macerásabb..

Nekem is van némi tapasztalatom vele, miért is kéne AK-nál csövet cserélni? Mitől előny, hogy az AUG-nál gyorsan kikapható a cső? Ezek nem támogató fegyverek, ahol esetenként ez előny lenne. Részleges szétszerelésről volt szó, field-strip.

Nem nagyon jelentek meg új gépkarabélyok mostanság, és főleg nem kerültek rendszeresítésre.

Na ne mondjad már.
    Csak néhány ami így fejből eszembe jut a közelmúltból: Daewoo K11, CZ805, FN SCAR, HK416, HK417, SIG 750, RobArms XCR, Remington ACR (Magpul Masada). Ezeknek több mint felét rendszeresítették is, az ACR is kint van fieldtesten, mondjuk az esélye a rendszeresítésre csekély.
  • qtab986
    6.8x43 mm Rem SPC? Előnyei hátrányai ennek a kalibernek?

Durván ugyanaz, mint a 7.62x39 mm-nek. Ha innen nézzük, akkor kicsit jobb, ha onnan nézzük, akkor kicsit rosszabb, mint a 7.62x39 mm-es. A 6.8x43 mm Rem SPC lövedéke egy kb. az AK47-el megegyező hosszúságú csőből kilőve valamennyivel nagyobb torkolati energiával és nagyobb sebességgel rendelkezik a torkolatnál, mint a 7.62x39 mm-es lövedéke egy AK-47-ből kilőve. A 6.8x43 mm Rem SPC a sebességét/mozgási energiáját jobban megtartja, a röppályája laposabb. Tehát most arról beszélek, hogy 16. in., vagyis 406.4 milliméter csőhosszú AR15 klónról és egy standard AK-ról van szó, aminek 414 milliméter a csőhossza.
    Egy AR15 fegyvernél a fődarabot, vagyis az alsó tokot (Lower Receiver)nem kell cserélni, valamint az 5.56 mm NATO lőszerhez való tárat lehet használni. Így ha van felső tok benne a 6.8x43 mm Rem SPC-hez való csővel és zárral, akkor az 5.56 mm NATO / .223 Rem. kaliberű AR15 féle fegyverből 10 másodpercen belül lesz 6.8x43 mm Rem SPC.
    Az 5.56 mm NATO lövedék torkolati energiája 20 in./ 508 milliméteres csőből kilőve 1797 J, a 6.8x43 mm Rem SPC lövedékének a torkolati energiája 16 in./406.4 milliméteres csőből kilőve 2200 J.
  • Rommel28
    Jobbról az első(zöld) a HK G11 hüvely nélküli lőszere.
    Gyanítom, hogy a többi is hüvely nélküli, kivéve balról az első hármat. De azok is lehetnek elégő hüvelyűek, nem tudom...
  • kiskorúbézoltán #51392
    No akkor tényleg legutoljára egy idézet a sokat emlegetett könyvből amit állítólag elolvastál:

"DISPERSION SCALE
    9. If PE is used as the unit of measurement to divide the dispersion rectangle evenly into
    eight zones in range, the percentage of rounds falling in each zone will be as indicated in Figure
    7-3-4. By definition of PE, the 50 per cent of rounds nearest the mean range line (line through
    the MPI) fall within one PE. The other percentages have been found to be true by experiment."

Kiemeljem az utolsó mondatot vagy megtalálod magadtól is? Feltételezem fordítani nem kell...

Ha visszaolvasol a hozzászólásaidban akkor nem azokat a számokat fogod találni amit a linkelt anyagban.

Ha azon erölködsz, hogy mi számít és mi nem akkor olvasd végig az anyagot. Ha ettől függetlenül szerinted akkor se számít az természetesen szíved joga, de azzal megint nem tudok mit kezdeni.

Ha nagyon lelkes lennék akkor visszakersném és pontosan idéznélek, mellé téve, hogy mit mond a linkelt motyó. Nem egyeztek.
    Maga a téma megérné, de - ne vedd sértésnek - nem veled. Tekintsd úgy, hogy véges/alacsony a toleranciaszintem...
  • Willenbrock
    Úgy hallottam már ők is tartalékos katonának számítanak,bár egy sima fegyvervizsga pl. maroklőfegyverre biztos hogy nem elégséges ehez,bizonyára túl kell esniük egy katonai alapkiképzésen is.
  • Molnibalage
    A matematika szépsége az, hogy bizonyításokra épül. A konkrét példa gyors kiszámolása is kb. azt hozta, amit én állítok. Bizonyítsa be ő, hogy máshogy van.
  • Kalinyin
    A lőszereknél a peremet anyagleválasztással készítik, vagy csak a mélyhúzás után esetleges utómunkálat végeznek?
    [IMG][/IMG]
  • Kalinyin
    Na itt van egy-két újdonság számomra:
    [IMG][/IMG]
  • Kalinyin
    Már megint veszekedsz kispajtás :)
  • Molnibalage
    Nem de, de, de. Az, hogy te nem érted a matekot és 99,999999%-kal számolsz szórásképetm az nem az én saram. Ahogy írtam. A linkelt anyag is azt mondaja, amit én. 2,5CEP = gyak 100% belemegy azon. Kb. 1 lövés megy ki a körből vagy annyi sem.
  • Kalinyin
    6.8x43 mm Rem SPC?
    Ez nekem újdonság.
    Előnyei hátrányai ennek a kalibernek?

• [NST]Cifu
    Szvsz megvan a létjogosultsága, csak nem a kézifegyvereknél. Gránátvetőnek, többfokozatú csalivetőnek, stb. nagyon jó.
  • Kurfürst
    Kis túlzással sikerült az ausztráloknak újra feltalálni a kartácsot.. őszintén szólva nem látom, hogy az egész MS koncepció mire lehetne jó. Talán rakétaelhárító eszköznek..
  • Kurfürst
    Ezzel azért vitatkoznék, mármint a szétszereléssel. Általános tisztításhoz (zár, cső) a látottak alapján megdöbbentően egyszerű. Nekem AK-val van némi tapasztalatom, a zárhoz hozzáférni hasonlóan egyszerű (gyak. leveszed a tokfedelet), a csőcsere már lényegesen macerásabb.. a G-36ot csak elmondások alapján hallottam, az is szépen darabokra szedhető, de ki kell szedni hozzá egy rakat csapot. Ezzel szemben az AUG fél perc alatt megvan..

Egyébként a 90-es évek óta konkrétan milyen nem bullpup rendszerű gépkarabélyt tudnál felsorolni, amit rendszeresítettek is... :D Nekem úgy hirtelen a G-36 ugrik be.. Úgyhogy kicsit álságos ez az érvelés szerintem. Nem nagyon jelentek meg új gépkarabélyok mostanság, és főleg nem kerültek rendszeresítésre.

A bullpup elrendezésnek vannak vitathatatlan előnyei: könnyebben kezelhető, kompaktabb fegyver, jó súlyelosztás, ballisztikai kompromisszumok nélkül (lsd. Afganisztán, mit szenved az USA hogy a rövid csövű M-4esek nem jók a hegyi lőtávokra..).

Kétségtelenül hátrányai is vannak: nehézkesebb a tárcsere, és a balkezeseknek is többnyire szívás (az AUG-on, FN 2000-en nem igazán), potenciálisan szarabb érzetű ESB.. Na nem mintha egy AK/AR jellegű hagyományos elrendezéssel mellett akkora élmény lenne az orrod előtt repülő hüvelyekket elviselni..