Haditechnikai Topic
Jelentkezz be a hozzászóláshoz.
nekem kapásból eszembe jutott egy.
A pilóta "haza szól" hogy katapultálni kéne, mert gáz van. A válasz túl drága volt a gép ha katapultál a földön lövik le 😄
Azt már meg sem említem hogy ismét csak fogalmad sincs a témáról, a te fejedben ha egy gripennek bedöglik a hajtómûve, a pilóta nekiáll letenni azt a hepehubás-göröngyös szántóföldre, mint a második világháborúban 65 évvel ezelõtt...
Ilyen esetekben katapultál a pilóta, nem pedig nekiáll bohóckodni a földreszállással, ami könnyen az életébe kerülhetne.
A Szu-34-gyel is megcsinálták a 16 órás rekordrepülést. Egyszer, a legtapsztaltabb tesztiplótával. És szerinted erre mindenki képes lenne az orosz légierõben? Gyanítom nem. 1990-ben az F-15E gépek felszálltak USA-ban és leszálltak irakban. Mind "mezei" harci pilóta és nem x ezer repült órás gyári berepülõpilótával.
Érted már mirõl beszélek?
Talán figyelni kellene arra amit írok.
A történelem nagy tragédiája, hogy az Aurora helyett a Titanic süllyedt el. (Meg az, hogy a világot elárasztották a konteóhív?k...) i5-2400S 2.5GHz, HD7850 2GB, 8 GB RAM
1. Leírod, hogy a Gripent csak Kecsóról meg Pápáról lehet üzemeltetni, mert a többi "lepusztult betoncsík", hogy idézzelek, az meg nem elég egy 4.gen géphez.
2. Erre írtam, hogy lehet szükségreptérként üzemeltetni autópályáról is, mobil eszközökkel. Erre mondod, hogy jah, de speckó autópálya kell hozzá.
3. Erre írom, hogy MIG-21-essel fûre is leszálltak gondd nélkül, és nincs nagy difi a két gép közt súlyban szvsz. Tehát valószínû, hogy a sima beton is elbírja a Griffet, ha a gyep a 21-est! Belinkeltem a videót a lengyelekrõl... Erre jössz, hogy hahaha, ez igaz, de mindezt csak békeidõben! Meg napfényben!
Mindenképp ellent kell mondanod??? Mondj akár egyetlen példát, amikor sugaras géppel autópályát használtak fel-, ill. leszállásra harci helyzetben! (bár az arab-izraeli háborúkban nem vagyok teljesen biztos)Szerintem ilyen még nem volt, holott több országban és sokféle típussal gyakorolják! Igen békeidõben! Az, hogy a linkelt video egy ideális helyzetet jelenít meg, nem jelenti azt, hogy rosszabb viszonyok közt nem próbálták volna.
De mindegy én itt leteszem a tollat e témában, ne kezdek flame-be... Felesleges, mindig lesz egy mondatod, ami ugy kezdõdik: "De....." :-(
ASUS ROG B350-F Gaming, Ryzen R5 1600, 8GB DDR4 3000Mhz, ASUS ROG Strix RX470 4GB, Adata 920SP 128GB SSD
"War is hell" Start Citizen Referral kód: STAR-Y7FJ-ZQGX https://www.starcitizen.hu/
Errõl a kiskatona dologról jut eszembe, hogy anno mikor én katona voltam , pont akkor változtatták meg hogy a rendfokozat nélkülieket nem honvédnak, hanem katonának kell hívni, majd kb egy hét után vissza álltunk honvédra (a közfelháborodás miatt).
Ez fõleg azért volt vicces, mert Honvéd és Katona vezetéknévvel is volt egyén a században. :-D
ON
Amúgy nekem szerintem jót tett a sorkatonaság, igaz 6 hónapot és írnokként töltöttem.
www.uni-miskolc.hu
Mechanika technológia Tanszéket, vagy a Kohómérnöki Kar Tanszékeit
A magyarok mindig mindent jobban tudnak, és mennek a maguk feje után. Nehéz velünk
Meg lehet állapítani, csak több darab alkatrész kell a vizsgálatokhoz. A gyártási technológia, használt anyag közül nem tudni mikor melyiket nehezebb megállapítani.
A magyarok mindig mindent jobban tudnak, és mennek a maguk feje után. Nehéz velünk
Kedves megnevezése a Honvédnak 😊
A csapatmunka roppant fontos: rajtad kívül másra is l?hetnek!
Nem állhat vagy bukhat egy gép hadrafoghatósága azon, hogy na, most elromlott XY alkatrész, megrendeljük a gyártótól, és addig az a gép nem repül. India, Izrael, Tajvan (már amennyiben kap utánpótlást), Kína (az orosz típusait) vagy Dél-Korea ilyen szinten üzemelteti a gépeit.
Amíg mi olyan szinten vagyunk, hogy ha elromlik valami, akkor vagy egy másik gépbõl kiszereljük a mûködõ alkatrészt, és beépítjük addig azt; vagy fûre toljuk a gépet addig, amíg külföldrõl megérkezik az alkatrész, addig (szerintem) teljesen mindegy, hogy melyik irányból kellene várni a pótalkatrészt...
Rendeltetése:
A fent említett típusú terepjáró személygépkocsikkal felszerelt alegységek szállítóterérol történo tûzkiváltásának (7,62 mm ûrméretû PKM géppuskával) álló testhelyzetû irányzó esetében biztosítása mind a jármû álló,- mind menet közbeni helyzetében a stabilitás, a 360O -os tüzelés, valamint a terep figyelésének figyelembe vételével.
Az UMF fejrészébe minden további átalakítás nélkül be lehet illeszteni a 12,7 mm ûrméretû NSzVT illetve DSK gépfegyverek már meglévõ, komplett fegyverállványát.
http://www.currus.hu/
14,5 mm zúzós lenne egy mercin. BTR–80-on van ilyen.
14,5 mm - kb. 30,000 J torkolati energia.
.50 BMG - kb. 13,000 J torkolati energia. Ilyen van a HMMWV-ken.
www.smart-bus.hu
www.smart-bus.hu
Épp ezért mindegy mit csinálunk, honnan veszünk fegyvert, mert elszakíthatatlanul hozzá vagyunk láncolva az oroszokhoz. Szerintem.
1.: Pont abban az idõszakban volt jellemzõ, hogy minden szállal el akartak szakadni a "keleti" blokktól. Ez egyfelõl azt jelenti ugye, hogy nem rendelnek alkatrészt, mert "tõlük" minek?
Nem azt jelenti. A MiGekhez kitõl mástól szerezhettünk volna pótalkatrészeket? Azt jelenti hogy mivel akkor volt terítéken az új vadászgép beszerzése, még véletlenül se akart orosz gépet Orbán, mert tudta, hogy ez újabb több évtizednyi partnerséget jelentene, pont az alkatrészellátás miatt.
És ugyebár a közelmúlt eseményei(oroszok részérõl a gáz elzárása, az ezzel való állandó zsarolás) erõsen õt igazolták az oroszoktól való eltávolodással kapcsolatban.
A véleménycsere az, amikor bemész a főnököd irodájába a saját véleményeddel, majd kijössz az övével. Okos pilóta alagútban nem katapultál.
Akkor viszont számszerûleg bizony lehettek volna bajban a koalíciós erõk, mert 3:1 arányban még az F-15C is bajosan szállt volna szembe Mig-29/23/21 vagy Mirage F1 gépek vegyes kombinációjával több irányból nemhogy a többi gép... Ez viszont nem történt meg. Egyszer fordult elõ, hogy 8 MiG-23 került szembe 4 F-15-tel, de ez egyik MiG visszafordult a többi közül meg többet lelõttek. Az AWACS miatt a légi helyzetkép ismerete megoldotta a dologot meg a magasabb szintû technika.
A történelem nagy tragédiája, hogy az Aurora helyett a Titanic süllyedt el. (Meg az, hogy a világot elárasztották a konteóhív?k...) i5-2400S 2.5GHz, HD7850 2GB, 8 GB RAM
A szövetséges légifölény nem azt jelentette, hogy folyamatosan repkedtek szövetséges gépek az egész Iraki légtérben, inkább csak az ország déli részére és Kuvaitra terjedt ki a teljes fennhatóság. Az ország középsõ részére csak akció céljából repültek, célzott támadásokra. Az északi részen volt még valamivel aktívabb légi támadás.
A szövetséges légifölény mellett?
"Azok az emberek, akik abban hisznek, hogy világot egy globális összeesküvés irányítja, még sohasem próbáltak meg irányítani vagy felügyelni egy legalább 10 f?s munkacsoportot."
Látszólag furcsa az idõzítés és a megrendelés mértéke is, pedig megvan az indok. Kína. Kína hosszú ideje vitatja a tengeri "érdekszférát", nem ismeri el a 200 tengeri mérföldes partmenti övezetet, és saját érdekeltségének tartja a Dél-Ázsiai tengert. Nemrég ugye egy amerikai hírszerzõ hajót 'zaklattak' a Kínai flotta egységei ezen a jogon. Korábban viszont volt már fegyveres konfliktusa is - "meglepõ" módon pont Vietnam-al, aki magáénak tartja a 'Spratlys' (a lenti térképen így jelölt, nem tudom van-e magyarírott neve) szigetek egy részét. 1988-ban történt az eset, ahol 2 Vietnami katonai teherszállító hajó és egy partra szállító hajó "szállt szembe" a kínai flotta három fregatjával és az azok által kísért kisebb hajókülönítménnyel.
A kék a nemzetközileg elismert 200 mérföldes tengeri határ, a piros pedig a kínaiak által maguknak igényelt terület
2.: Elég reménytelennek látszott, hogy rövid idõn belül ezek a gépek újra repüljenek. A valamennyire elõkészített gépek (bizonyos gépeken lehet látni, hogy a nyílásokat lefedték elég vastag ponyvával a homokba takarás elõtt) pedig talán egy jobb esetben újra felhasználhatóak, egy alapos felújítás után...
Azért csak volt ott valaki aki tudta hogy ez nem tasz jót neki...
Ami biztos, hogy felsõ szintrõl koordinált, hatékony irányított vezetés nem volt. Amerikai elemzésekben azt olvasni, hogy az elõkészítõ csapásoknak köszönhetõek ezek, és a gyenge morálnak, továbbá a laza fegyelemnek és a rossz tiszteknek (itt általában kiemelik, hogy a tábornokok egy jó része nem hagyományos elõléptetéssel került a karosszékbe).
Ennek némileg ellentmond, hogy voltak elfogásra felküldött gépek, továbbá hogy cirka 120 repülõgép (köztük szinte az összes Szu-24) meglehetõsen szervezetten menekült át Iránba (ez mellesleg a másik nagy kérdõjel, miért menekültek át pont abba az országba, amelyet pár éve még õk bombáztak?!?).
Egy (ha jól rémlik tán Francia eredetû) elemzés viszont arra világít rá, hogy az Irakiak alapvetõen nem készültek fel arra, hogy a koalíciós erõk komolyabban behatolnak az Iraki területekre. Úgy vélték, hogy a támadás csak Kuvait területére korlátozódik, mivel az arab szövetségesek nem támogatták az Irak megszállását, a mélyebb iraki területekre való behatolást. Mivel a szövetségesek hatalmas légi fölénnyel rendelkeztek, ezért meg sem próbálták koncentrálni a légierõt, inkább szétszórták, hogy nehezebb célpontot nyújtsanak. Mikor a Sivatagi Vihar megkezdõdött, és az Iraki légierõ vezetése szembesült a helyzettel, gyorsan realizálták, hogy hatékonyan úgy sem tudnak mit tenni itt (Lehet, hogy Iraknak sokszáz harci gépe volt, de ebbõl alig 200 volt modern, a nagy többséget már elavult típusok képezték). Ezért inkább a légibázisokon a támadások átvészelését, illetve a gépek menekítését tartották fontosnak. A harcot felvevõ kevés gépek mögött feltehetõen harciasabb alsó vagy középszintû döntések lehettek (erre utal az is, hogy vegyes géppárokkal találkoztak a szövetségesek, pl. MiG-23 és MiG-29-es egy párban).
Sajnos valóban jó, hitelesnek ható könyvet / elemzést még nem láttam róla, de nekem ez utóbbi elemzés hihetõbbnek tûnik, mint a közkeletû "a szövetségesek nagyon elõrelátóak voltak, az irakiak meg síkhülyék mind" álláspont...
De a motorokat és a fülkét nem itthon gyártják, ugye? 😊
hát Orbán idejében eléggé huzták a szájukat 😄
1.: Pont abban az idõszakban volt jellemzõ, hogy minden szállal el akartak szakadni a "keleti" blokktól. Ez egyfelõl azt jelenti ugye, hogy nem rendelnek alkatrészt, mert "tõlük" minek?
2.: Ez a politikai éra felelõssége is, ha ott ütjük a szállító ország, ahol érjük, akkor ne csodálkozzunk rajta, hogy nem leszünk népszerûségi lista nyertesek az adott országban...
\"A békefenntartás nem a katonák dolga, de csak ők értenek hozzá\" \"De ki a fasznak kell ez?!Én inkább ezt választom!Imádom\" \"Brothers everywhere Raise your hands into the air we\'re WARRIORS\"
Ilyet nem is mondtam, hogy teljesen függetlenek vagyunk, bár szerintem meg tudnának oldani mindent. A man motort "licenselik" és azthiszem a fülkét is. Ezért van a motorra például Rába logo is írva.
"ilyesmi inkább az 1990-es években volt"
hát Orbán idejében eléggé huzták a szájukat 😄
És ugye az nem mindegy, hogy háromszor drágában adják merõ durciból vagy rendes áron.
De belátom, hogy a Currust elfelejtettem. Végül is velük egész megoldódott ez a helyzet.
A rengeteg régi itthoni cuccot feldarabolják meg gyártanak is 😊
Ezt írtam is. Aszemm úgy, hogy ezzel vége is az elõnyöknek... 😊
Ez hülyeség mert megint az oroszokhoz lennénk kötve, és kényük kedvük szerint küldenének alkatrészt.
A Rába pedig lazán küld mindent, még ha esetlegesen háború van akkor is, és folyamatosan fejlesztve van a teherautó család. Például a lentebb linkelt újabb cucc, nagyobb motoral stb.
Itt nem vagyunk hozzákötve senkihez? Mi készül itthon a Rába H-18-hoz? Az alváz és a futómû, ha jól tudom. A kaszni és az erõátvitel külföldrõl érkezik. Ugyanúgy ki vagyunk szolgáltatva, csak másnak. 😊
Hanem a rendelések ellenére a kedves oroszok tojtak küldeni bármit is.
Ilyesmi inkább az 1990-es években volt, ha jól hallottam, amikor a nagy leépülések voltak az oroszoknál. De akkor is lehetett volna máshonnan szerezni alkatrészt (mint tudjuk, ha valaki nagyon akar alkatrészt, akkor megszerzi - az Irániak is szereztek F-14 alkatrészeket... 😄). Az utóbbi években inkább az volt a gond, hogy a "meg sem rendelt alkatrész tényleg sokat tud késni"...
bgabor:
A manõverezõ képesség (amiben a MiG-29 jó volt), szerepe jelentõsen lecsökkent az elmúlt 20 évben, a modern aktív lokátoros légiharc rakéták elterjedése óta. Azóta a légiharc gyakorlatilag BVR harcot jelent, és ebben a témakörben a mi régi MiGünk semmit se ért.
Ezt nem mondanám. Erõsen szituáció függõ, a Szerb légierõ egyik Mig-29-ese anno meglepett egy F-16-os rajt, radar nélkül, hozzávetõleges földi irányítással jutott a raj közelébe, ahol az egyik F-16-os elég közelrõl (talán 6km) lõtte le egy AIM-120C-vel.
A manõverezõképesség kulcsfontosságú mindegyik modern gépnél, az F-22A esetén az 1990-es évek közepén volt egy olyan terv, hogy elhagyják a tolõerõ-vektor kormányt a hajtómû mögül, mivel nélküle is viszonylag jól manõverez, és "amúgy is BVR harc lesz csak", ráadásul elég drága és macerás a TVR megvalósítása. Errõl késõbb letettek, mert a szimulációk szerint is kerülhet fordulóharcba a gép.
Az Eurofighter, Rafale, F-22 esetében tehát komoly tétel a manõverezõ képesség, a Rafale és a Gripen esetében is, de õk kevésbé agilisek.
Szóval a MiG kiselejtezése egyértelmûen nem volt tovább halasztható.
Css a típusról beszélt, és az általános képességeirõl, nem a mai Magyar Légierõ MiG-29-eseirõl. Viszont a helyzet az, hogy a MiG-29-esek bõven megfelelnek a légtérfelügyeletre (lent raktam be képeket a balit államok légterét felügyelõ cseh gépekrõl, azok szárnya alatt is csak egy pár AIM-9-es volt, korábban pedig Lengyel MiG-29-esek is elláták ezt a feladatot).
A helyzet az, hogy a MiG-29-es is megfelelt volna a 2010-es évek közepéig (ne feledjük, hogy eredetileg 2004-2005-ben ki akarták vonni õket), egy felújítás árán. Azonban kis hazánk szinte semmit sem költött a 29-esre azóta, hogy megkaptuk õket...
Egy hajtómû-radar-adatkapcsolat-rádió-fegyverzet csomag (MiG-29 Turul) utólagosan bizony nagyon is vonzónak tûnt a vadászgépcsere helyett...
Molnibalage:
Átmeneti foruló szögsebességben a Mirage-2000 is messze felülmúlta a MiG-et, viszont teljesítmény hiányában (erõs hajtómû) ilyenkor nagyon kopik a sebesség.
Ne felejtsd el, hogy szinte minden más gépet is elver a Mirage-2000, hála a deltaszárnynak. Más téren meg fizet ezért... 😊
Janáj:
Mikor volt utoljára élesben dogfight?
Nem követem nyomon, de tudtommal mostanában vagy a NATO/USA gyalult le valakit teljes légifölénnyel, vagy Afrikában orosz gépek lövik egymást rakétával.
1993-ban egy iraki 29-es és egy USAF F-16C került fordulóharcba, az 1991-es Irak elleni hadmûveletekben is volt rá példa.