91307

IL-2 Sturmovik: Battle of StalingradTeam Fusion FB oldalIL-2 1946 MOD telepítésLőszer leírás Vogeltől!Kép feltöltése

IL-2 BoS: Aircraft Familiarisation IL-2 BoS Tutorials CloD: New Pilots

Nem jogtiszta játék letöltésében, telepítésében és használatában nem tudunk és nem is akarunk segíteni.

Az ilyen jellegű hozzászólások válaszolatlanul lesznek, vagy minden további értesítés nélkül törlésre kerülnek.
  • VO101Tom
    Egyébként ezt tárcsát elkérte tőlem egy srác, Silent Hunterhez csinált kiegészítőt, annyit változtatott rajta, hogy a számolási oldal fekete gyűrűt megduplázta, így kapott két, külön mozgatható mértékegység nélküli logaritmus gyűrűt. Azzal nem csak idő alapon, hanem bármit bármivel tud osztani, szorozni. Okos ötlet, nemtom a repülőgépeknél miért nem tartották ezt fontosnak...

https://www.youtube.com/watch?time_continue=20&v=aFgr-XpGSuc
    Utoljára szerkesztette: VO101Tom, 2019.02.02. 02:41:01
  • VO101Tom
    Ha ezt a linket Internet Explorerben nyitod meg, akkor a DR tárcsának egy böngészőben működő változatát tudod a gépen is próbálgatni (közepére klikkelsz akkor finomabb lesz a kurzor mozgatása. A jobboldali piros izével meg megfordítod. A kurzor és a tárcsák simán forgathatóak egérrel.
    http://www.pumaszallas.hu/Private/VO101_Tom/Flash-DR3/DR3v10.swf

DR tárcsán a számolási oldalon van egy logaritmus gyűrű, a középső fekete. Én azt használtam a legtöbbet. Az az alsó idő alapú logaritmussal tök jól lehet repüléssel kapcsolatos osztásokhoz, szorzásokhoz használni. A középső tárcsán azért nincs mértékegység, mert az általánosan használható bármilyen idő alapú mérésre.

Pl van ez a táblázat (109-es fogyasztás).
    Mondjuk 5000 méteren 1.1ata-val karistolsz, és van 65 liter benya. Az elég kevés, úgyhogy utánaszámolsz :) Táblázaton látszik, hogy 210 liter/óra a fogyasztás, akkor a kis fekete tárcsa 210 értékét odatekered, ahol az 1h jelölés van. A 65-ös szám alatt leolvasod, hogy ez azt jelenti, hogy 19 percre elegendő üza maradt.
    Ha épp 350-el repkedsz 5000-en, akkor a 350 IAS-t a külső gyűrű +20 C fokhoz (vagy IAS 0-hoz) igazítod, felette az IAS táblázaton az 5-ös alatt leolvasod, hogy az 490 TAS-t jelent (műszer szerinti és tényleges sebesség átváltás - ha szél nincs, akkor ez egyenlő a föld feletti sebességgel). Ezután a 490-et az 1h-hoz tekerve a 19 perc jelölésnél látod, hogy ez 151km távolságra lesz elég (szelet nem számolva). Egyből látod, hogy ahol vagy, onnan hazaérsz vele, vagy sem. Ha a talajmenti hőfok a +20-tól eltér, akkor az IAS-TAS átszámolásnál azt pontosíthatod. Persze ez nagyrészt egyszerű osztás szorzás, de fejben lényegesen hosszabb lenne számolni, mint így tárcsán. Leírni is lényegesen hosszabb volt, mint a tárcsán elvégezni.

Másik példa, csináltunk egy tesztet, Arrasból Rouenbe akartunk vakon elrepülni, az 230fokon 159 km. Szél nem volt. Ráálltam az irányra, belőttem a 350km/h kényelmes sebességet, a DR tárcsán az 1h-t odahúztam a 350-hez, a 159 alatt ott is van, hogy a repülési idő 26 perc 40 másodperc lesz +- egy kicsi. Lenéztem a kabinba, hogy ne lássam a tájat, csak az iránytűt, és az órát (meszában működik a stopper, ha az óra alján lévő kis gombra kattintasz, akkor megindul a másodperc mutató és alul a 15 perces kis óra is működik. A lünetta sajnos nem forgatható, talán majd egyszer csinálok egy Junghans-t az összes német gépbe). Amikor idő volt, bedöntöttem a gépet, és ott voltunk Rouen belváros fölött. Tökéletesen működik :)

A túloldalon az iránytűt is arra használták, hogy a pilóta egy egyszerű összeadást, kivonást is bolondbiztosan tudjon elvégezni. Ha repült adott irányba, és onnan jobbra-balra kellett x fokot elfordulnia, sokkal egyszerűbb ha a nyilat odateszed amerre épp repülsz, alatta meg leolvasod, hogy a jobb-bal fordulás pontosan hány fokot is jelent. Navigátoroknak így oktatták, a fejben számolás lehet lassú, stresszes, és hibázhat is. Ha a kurzort odahajtod ahova kell, akkor még el sem felejted merre kell menni.

Ilyesmikre is használható a DR tárcsa, nem csak szélháromszöghöz :)
    Utoljára szerkesztette: VO101Tom, 2019.02.02. 02:23:46
  • i robot
    Köszi szépen! Gondoltam kipróbálom a DR tárcsát.
  • i robot
    Ez jó,de tényleg. Tudom hülyén írtam ki.
  • mustangdc3
    ilyesmit tapasztalt már valaki más? Nem emlékszem rá hogy korábban tapasztaltam volna hasonlót. csak a trackir ment és mozgattam a fejem
  • VO101Tom
    Online szervereken általában a briefingben benne van (ATAG-on legalábbis így van).
    Single missionban pedig a küldetésszerkesztőt megnyitva tudod megnézni az adatokat.

@Leon
  • LeonSilver
    Örülök neki !! Komolyan! Szeretem, ha az emberek vidámak :)
  • Solt
    :D
  • PhantomAss
    Ezen most felröhögtem a melóhelyen :D
  • LeonSilver
  • i robot
    Szélirányt és sebességét honnan tudom meg?
  • VO101Tom
    A clodhoz van nyomtatható térkép Menj a játék könyvtárba, a \SteamLibrary\steamapps\common\IL-2 Sturmovik Cliffs of Dover Blitz\Printable Airfields mappában vannak a repülőterekről és a teljes térképről is nyomtatni való. Azt a nagy felbontású térképet (AFBs of CloD TFS overview map.jpg) pesten a Copy Generalban A1-es méretben kinyomják valami 1-2000 Ft-ért. Vettem rá áttetsző fóliát is, teljesen jól használható (a mellékelt mintaképek az enyémről készültek).

Az AFB's of CloD pdf-et én Tableten használnám, de ha valaki nyomtatni akarja, akkor megteheti. Egyébként ha CloDban be van kapcsolva az ingame overlay (Shift+Tab-al jön elő), akkor ott alul a stem browsert ha megnyitod, akkor érdemes a www.clodtools.weebly.com oldalt megnyitni játék közben (ingame overlay nem taskol el a játékról, a controls is működik), lehet nézni a térképet, a repülőtereket (AFB's of CloD), illetve működő DR tárcsa is van navigációs számoláshoz (DR tárcsáról tettem a printable maps mappába is egy kinyomtatható, összeállítható változatot).

DR tárcsáról, mi ez és mire jó, ezt az oldalt olvasd el: DR tárcsa pumaszallason

A tárazás alapból is jó, de lehet variálni is, de az géppuskánként más. Kiskalibernél én páncéltörő és gyújtót szoktam használni, MGFF-nél meg cszinte csak Mgeschoss-t, minden negyedik egy gyújtó, hogy nyomjelzős lőszer is legyen azért. 110 C-6-nál nem szórakoztam még vele, de ott is van három fajta.
    Amihez én nem nyúlnék, az az összetartás, az úgy jó ahogy van, de persze aki akar ezzel is szórakozni, az megteheti.
    Utoljára szerkesztette: VO101Tom, 2019.01.20. 13:42:54
  • i robot
    Ahogyan tárazva van azon érdemes variálni? Nekem úgy tűnik nem mindegyik hatásos a repülők ellen.
  • i robot
    Szerettem volna egy olyan térképet CLoD-hoz amit ki lehet nyomtatni, erre beleszaladtam egy interaktív 2vh-s térképbe! Köszi Tom!
    https://il2map.info/map?type=clod_channel
  • VO101Tom
    A BoS a 777 saját grafikai engine-jét használja, amit "Digital Nature"-nek neveztek el. Technikai részleteket nem tudok róla, ezeket üzleti titokként kezelik.
  • Sir Cryalot
    A BoS-ban használt szögfüggően fénylő tükröződésről hol lehet bővebben olvasni? Kíváncsi vagyok mennyire ültethető át földközelbe, úgylátszik a combined warfares videókon hogy elég jól kijön shadow mapekkel.
  • i robot
    Kösziiii! Közben én is megnéztem, nekem is annyi jött ki. Tehát összesen 60 lövés, 6 lövésenként kb. 15 sec újratöltési idővel.
  • VO101Tom
    Megnéztem, 9x táraz újra, akkor az összesen 60 lőszer a harmincashoz.
    Már emlékszem, két lehetőség lett volna, hogy 10-es tárból 6 db, vagy hatos tárból 10 db. Mindkettőt használták Mk 101-hez, de a források alapján a 10-es tárat a Hs 129-ben használták, a 110-esben a hatosat.
  • VO101Tom
    Lehet, hogy tíz tár van, és akkor összesen 60? Mindegy, lényeg, hogy több tár, nem csak egy.
    G-2 Stuka csak a Keleti-Fronton volt használva, és ott is csak '43-ban. Azt nagy valószínűséggel CloD-ba nem fogjuk megcsinálni.
  • i robot
    Jaaa, hogy újratáraz?! Ezt nem is figyeltem! Tehát akkor kb 30 lövés. Ma már nics időm megyek melózni, de holnap meglesem.
    Stukából lenne jó a tankvadász.
  • VO101Tom
    *tűzkész
  • VO101Tom
    Ööööö... a hat után kéne táraznia a csókának, a fegyver visszajelző panelen látszik, ha újra tűkész a fegyver (remélem ezt nem qrták el ezzel a peccsel ). Asszem 5-6 tár van a rádiós előtt, ő cserélte kézzel.

Ez az Mk101 ami benne van, az én izlésemnek még gyenge a CloD-ban, 300 méterről 75 mm-es páncélt átvitt, KV-1 tank tornyát keresztben átlőtték vele. Ezzel ha Wellington hátsó lövészét lövöm 6 órából, akkor a bombázótisztnek is szar napot csinál , de játékokban az ilyen átütőképesség számolás és modellezés elég nehéz.
    Utoljára szerkesztette: VO101Tom, 2019.01.19. 14:36:19
  • i robot
    Huuu üt nagyon! Kár hogy nincs 200 lőszer betárazva, az a 6 darab kicsit kevés. Nagyon pontosan kell célozni, de ha sikerül akkor nincs menekvés. Repülőgépek ellen sokkal nehezebb használni. Pl. a Sunderland benyel simán 2-3 lövést és viszonylag meg se kottyan neki. Viszont földi célok ellen nagyon hatásos. Támadtam egy gépkocsioszlopot, egy lövés aztán a fele sor belerobbant az arcomba, puff vége. Utána nézem, üzemanyag szállítókat lőttem telibe.
  • VO101Tom

Német oldalon 110 C-6 -ot nézted már? Az is állat :)
  • i robot
    Jó reggelt! Angol oldalon nem igazán repkedtem, aztán bevillant, hogy van ez az új gép a Beaufighter. Megmondom őszintén eddig rá se néztem, de mekkorát hibáztam. Állat gép nagyon! Szétkap mindent ami az útjába kerül. Ezen fellendülve kipróbáltam a Blenheim Late IVF-et, marha jó lett! Végre lehet vele taxizni, nem sül be a moci, ráadásul ezzel is lehet aprítani.
  • BubiHUN
    A DM-be nem tudunk belenyúlni, viszont szerintem ha nem is a DM a ludas BoS-ban, akkor viszont a fegyverzet lett gyengítve.
  • VO101Tom
    Jó, de a Pe2 farkán felrobban vagy 5-6 flak, és még a vásznat sem karistolja meg. Ilyet nem láttál CloDban, de ha ilyet láttál volna, akkor sem próbálta volna senki megmagyarázni, hogy ez a történelmileg helyes, és akinek nem tetszik, az csak balanszot akar. Rámondjuk, hogy bug, és amint lehet javítjuk.

Mi ez a hitpont? A Bosban nem is normális hitbox és sérülés rendszer van, hanem hitpointjai vannak gépeknek, mint a War Thunderban?
    Clodban pl a hitboxok anyagából és a hitbox játékban lévő méretéből számol a DM, amikor pl hiányzó páncélokat csináltunk, akkor a modellt kellett 4, 5 vagy 8 mm vastagra csinálni, nem valami szkriptben volt a tulajdonságok közé írva. BoS-ban nem így van?

Hogy véletlen glitch, vagy nem, azt nem tudom. Jana tudna mesélni arról mi megy náluk az RHAF szerveren, mi a tapasztalat.
  • Kurfürst
    Tudommal minden repülőnek full ugyanannyi a hitpointja, csak attól függ mekkora. Van vadász (pl. 109, Jak), az ilyen kétmotoros attacker (Il-2, Me 110, Pe 2) meg a nagyobb bombázok. A fa építésű ruszkiknál és a P-40-nél van az, hogy +20% HPja van, mert az egyik Stalinwood a másik meg Stronk.

Én mondjuk nem igazán értem továbbra se, hogy annak, hogy a fa anyagokat ellenállása a kis intenzitású fizikai terheléssel (ami tényleg nagyon jó) mi köze ahhoz, hogy ha robbanógránáttal lősz rá akkor szétmegy a picsába (lásd fa hadihajók miért tűntek el... pont amikor a robbanógránátok bejöttek), de ez alapjában egy korrekt rendszer és nagy diffi azért nincsen.

Az más kérdés hogy ebből mit érzékelnek a pilóták, meg ugye lehetnek a 3d modellből eredő, nehezen felderíthető glitchek is (teszem azt a Pe2n valamiért folyton elakad valami kevésbé fontosban a lövedék), és persze az is teljesen random hogy a Flak hányszor talál be, hol és mivel.

Megjegyzem mivel a videó óta alaposan átdolgozták a DM-et és nem hullanak le egykönnyen gépek (talán túlságosan is nehezen) szerintem fölösleges ezt mutogatni, vagy a Tigrises videót amiben két work in progress jármű produkál MP-ben egy glitchet.. azt ne mondd régi Il-2ben vagy a Clodban ilyen sose volt..

• VO101Tom
    ja ja ja, és még a csillagmotor hengerei közt is éppen átcsusszant, meg a pilóta előtti üza tartály is biztos üres volt már

Egyik szimulátor sem fogja ezeket mérnöki pontossággal szimulálni, legalábbis nem mai PC-ken. Minden játék hitboxal működik, amik tudják az anyagokat szimulálni, de a lövedékek hatásait már sokkal nehezebben, mivel a darabszámuk erősen véges. Ezért mindegyik csal egy kicsit. Hogy mennyire lehet ez hihetőre megcsinálni, az egy dolog. Hogy az ő adataik szerint a gépeknek gyorsan le kellene esni, vagy többet kellene bírniuk, az meg egy másik dolog. De ha a két oldal között ilyen különbségek vannak, az nagyon gáz. És ez nem bug, ez így van tervezve. Még meg is indokolták anno (Karayáék nagyon ki voltak akadva rajta, nekem is akkor küldte át a linket):

Official dev answer btw:
    Fact that all russan figters have weaker flight characteristics than german fighters is disappoints many soviet sided players. But we still do our simulator historicaly without any ballance. Same here with your questions.
    Russian planes have wooden airframe, wooden airframe have 2.0 reqired margin of durability. While metall airframe have 1.4 margin of durability. Plus Bf 109 have 1 longeron wing while La-5 and Yak-1 have 2 longeron wing. AND THIS why german planes supreme in flight characteristics - they're LIGHTER while engine have same or close power.
    You want to force us to make unrealistic ballanced simulation? No, we will not.

Tehát a német gépek nagyobb teljesítményűek, az orosz gépek viszont erősebb szerkezetűek. Szerintük ennyire.
  • Kurfürst
    Bizonyára azért van, mert annyira alapos a modellezés, hogy a vékony faszerkezet nem működtette el a 8,8-as páncélgránát gyújtóját, így az ártalmatlan vasdarabként szaladt át a gépen és a pilótán (ami egyébként simán összejöhet a valóságban).

Viccet félretéve, én úgy láttam panaszkodtak hogy túl könnyen leesnek a gépek.

Most mintha buffolták volna a szerkezeti elemeket (ez jó, nincsenek folyton törő szárnyak, kettészakadó törzsek, ahogy a valóságban sem volt), de mintha kicsit túltolták volna és/vagy kijött volna a sérülésmodell azon hiányossága, hogy nem igazán tud mit kezdeni a különböző robbanó / repeszromboló / gyújtó / páncéltörő lőszerek hatásával a célban (nem jó).

Ez leginkább ott jött ki hogy a tömör páncéltörő lőszerek milyen könnyen szaggatták le a szárnyakat, miközben a valóságban - ha nem ér főtartót vagy valamit - egy sima lyuk és átszalad a célon. Nem tudom hogy a többi konkurres szimben ez hogy van de én nem tapasztaltam hogy nagyon jól meg lett volna csinálva eddig bárhol.

Szóval finomhangolás kell, szerintem valami olyan rendszer, lenne ideális, ami a szokott módon hitpointot rendel a sebezhető elemekhez, és lőszerekhez, de ha pl. bekapsz egy robbanó gránátot, az a saját sebzéséből 100%-ban sebzi a szárnyfelületet (csökken a felhajtóerő, előbb utóbb leesik a madár), de csak 10%-ban a főtartót, 0%-ban a motorblokkot stb. Míg ugyanez egy tömör, pl. pct. lövedéknél lehetne 5% szárnyfelület, 100% főtartó és egyéb szerkezeti elemek, 100% motorblokk.

Az a része jó továbbra is a sérülésmodellnek, hogy a bekapott sérüléstől a gép azért esik le, mert kiesnek a főbb rendszerei, pl. motor, hűtés, kigyullad vagy irányíthatatlanná válik a látványos, de kissé arcade szárnyletépések helyett. Persze ez egy 2 perces videón nem fog látszani.
  • feca1229
    Akkor gondolom ezt a Pe2-est nem te vezetted? :-)
    Én is igy vagyok ezzel, én légpuska lövedékkel lövöm az ellent, engem meg egy lövéseznek...
    Tipikus.
  • PhantomAss
    Ez a Pe-2 sérülésmodell nekem fura, engem egy G2 Messzer is simán leszed egy sorozattal. Nem tudom hogy ezeket a videókat hogyan hozta össze a srác.
    Mondjuk én csak bombázni szoktam online vr-ban, jó is az :)
    De tízből kilencszer el sem érek a célig mert leszednek.
    Utoljára szerkesztette: PhantomAss, 2019.01.16. 10:56:34
  • tzotyu
    Köszönöm szépen a válaszokat! :)
  • Lysandus
    :-DDDDDD
  • arrow19
    Szorosan kapcsolódik:
    "a reklámot az online játékosok csinálják, akik youtube-ra meg fórumokra rakják a játékukat"
    Utoljára szerkesztette: arrow19, 2019.01.15. 15:07:53
  • Solt
    Neeeeeeeeeeeeeeee.... :D
  • VO101Tom
    Ha a Tigris 88-asa nem szedi szét a Po2-est (a pilótát lőtte ki), akkor te mit akarsz a szaros 30 mm-essel? Azt béna amerikai bombázók ellen találták ki, nem fenséges orosz vasak (nyírfák) ellen
  • arrow19
    Többször beszéltük, lényegében ugyanezt írtam le a fórumon.
  • VO101Tom
    Az, hogy a single player játékosok száma az online játékosokhoz képest nagyságrendekkel több, az rég ismert tény, viszont a reklámot az online játékosok csinálják, akik youtube-ra meg fórumokra rakják a játékukat. Ha csak a bevétel szempontjából nézi, akkor is nagyon rossz ezt ilyen módon intézni.
  • arrow19
    @feca1229 Jason mostanában ha valami kritika éri hisztizik mint egy kisovodás, F betűs szavakkal tűzdelve és kommenteket törölget. Egy halom ilyen screenshotom van.

@Tom "jó volt" még a 3.000 patch előtt, minden eltörtek a gépek szárnyai stb. már már CLOD féle fizika aztán ahogy jönnek ki a patchek valamit mindig sikerül elbaszni, és ez nem ilyen "gyorsabb lett a vízhűtő" jellegű hanem régi működő featureoket elcsesznek, ha valaki kérdőre vonja őket meg hiszti van meg mellébeszélés szeptember óta megcsináltunk egy olyan szervert ami a WOL és a TAW között van realisztikusságban, tehát top 3 mindenféle segítség és dokumentáció nélkül, ha kérdésünk volt a fejlesztőkhöz vagy a statisztikának a kidolgozásában, a küldetések szerkesztéséhez senki nem válaszolt egyértelműen, mindent kipöcsölni kellett. Tehát azt gondolom ha valaki foglalkozott vele, akkor mi foglalkoztunk, erre valaki leírja normálisan a kritikáit és ezt a választ kapja, "a játék multiplayer része még nem kidolgozott, és tulajdonképpen sokkal kevesebben játszanak multiplayert mint ahányan veszik a collectors gépeket, és a hadjáratokat, mert ebben a játékban a single player részében van a lóvé" lehet nem szó szerint idéztem de valami ilyen szintű volt a válasz erre, közben a kirohanásokat meg a hisztiket néha elkapom a fórumon. Most meg úgy döntöttem, hogy egy időre jegelem a repülést ezzel a BoS-al kicsit tele lett a puttonyom.
    Btw ez nálunk készült:

Utoljára szerkesztette: arrow19, 2019.01.15. 12:36:03