IL-2 Sturmovik: Battle of StalingradTeam Fusion FB oldalIL-2 1946 MOD telepítésLőszer leírás Vogeltől!Kép feltöltése
IL-2 BoS: Aircraft Familiarisation IL-2 BoS Tutorials CloD: New Pilots
Nem jogtiszta játék letöltésében, telepítésében és használatában nem tudunk és nem is akarunk segíteni.
Az ilyen jellegű hozzászólások válaszolatlanul lesznek, vagy minden további értesítés nélkül törlésre kerülnek.
-
Ha ezt a linket Internet Explorerben nyitod meg, akkor a DR tárcsának egy böngészőben működő változatát tudod a gépen is próbálgatni (közepére klikkelsz akkor finomabb lesz a kurzor mozgatása. A jobboldali piros izével meg megfordítod. A kurzor és a tárcsák simán forgathatóak egérrel.
http://www.pumaszallas.hu/Private/VO101_Tom/Flash-DR3/DR3v10.swf
DR tárcsán a számolási oldalon van egy logaritmus gyűrű, a középső fekete. Én azt használtam a legtöbbet. Az az alsó idő alapú logaritmussal tök jól lehet repüléssel kapcsolatos osztásokhoz, szorzásokhoz használni. A középső tárcsán azért nincs mértékegység, mert az általánosan használható bármilyen idő alapú mérésre.
Pl van ez a táblázat (109-es fogyasztás).
Mondjuk 5000 méteren 1.1ata-val karistolsz, és van 65 liter benya. Az elég kevés, úgyhogy utánaszámolsz :) Táblázaton látszik, hogy 210 liter/óra a fogyasztás, akkor a kis fekete tárcsa 210 értékét odatekered, ahol az 1h jelölés van. A 65-ös szám alatt leolvasod, hogy ez azt jelenti, hogy 19 percre elegendő üza maradt.
Ha épp 350-el repkedsz 5000-en, akkor a 350 IAS-t a külső gyűrű +20 C fokhoz (vagy IAS 0-hoz) igazítod, felette az IAS táblázaton az 5-ös alatt leolvasod, hogy az 490 TAS-t jelent (műszer szerinti és tényleges sebesség átváltás - ha szél nincs, akkor ez egyenlő a föld feletti sebességgel). Ezután a 490-et az 1h-hoz tekerve a 19 perc jelölésnél látod, hogy ez 151km távolságra lesz elég (szelet nem számolva). Egyből látod, hogy ahol vagy, onnan hazaérsz vele, vagy sem. Ha a talajmenti hőfok a +20-tól eltér, akkor az IAS-TAS átszámolásnál azt pontosíthatod. Persze ez nagyrészt egyszerű osztás szorzás, de fejben lényegesen hosszabb lenne számolni, mint így tárcsán. Leírni is lényegesen hosszabb volt, mint a tárcsán elvégezni.
Másik példa, csináltunk egy tesztet, Arrasból Rouenbe akartunk vakon elrepülni, az 230fokon 159 km. Szél nem volt. Ráálltam az irányra, belőttem a 350km/h kényelmes sebességet, a DR tárcsán az 1h-t odahúztam a 350-hez, a 159 alatt ott is van, hogy a repülési idő 26 perc 40 másodperc lesz +- egy kicsi. Lenéztem a kabinba, hogy ne lássam a tájat, csak az iránytűt, és az órát (meszában működik a stopper, ha az óra alján lévő kis gombra kattintasz, akkor megindul a másodperc mutató és alul a 15 perces kis óra is működik. A lünetta sajnos nem forgatható, talán majd egyszer csinálok egy Junghans-t az összes német gépbe). Amikor idő volt, bedöntöttem a gépet, és ott voltunk Rouen belváros fölött. Tökéletesen működik :)
A túloldalon az iránytűt is arra használták, hogy a pilóta egy egyszerű összeadást, kivonást is bolondbiztosan tudjon elvégezni. Ha repült adott irányba, és onnan jobbra-balra kellett x fokot elfordulnia, sokkal egyszerűbb ha a nyilat odateszed amerre épp repülsz, alatta meg leolvasod, hogy a jobb-bal fordulás pontosan hány fokot is jelent. Navigátoroknak így oktatták, a fejben számolás lehet lassú, stresszes, és hibázhat is. Ha a kurzort odahajtod ahova kell, akkor még el sem felejted merre kell menni.
Ilyesmikre is használható a DR tárcsa, nem csak szélháromszöghöz :)
Utoljára szerkesztette: VO101Tom, 2019.02.02. 02:23:46