Hunter

Egy lábnyom átírhatja Amerika történelmét

Egy mexikói tó mellett feltárt lábnyomok sorozata arra enged következtetni, hogy az ember nem kevesebb, mint 30 ezer évvel korábban gyarmatosította az amerikai kontinenst, mint azt korábban feltételezték.

A 40 ezer évesre becsült lenyomatok komoly csapást mérhetnek a tradicionális nézetre, mely szerint a telepesek először Észak-Amerikába érkeztek az utolsó jégkorszak befejeződésével, körülbelül 13 500 évvel ezelőtt.

A lábnyomokat a liverpooli John Moores Egyetem geoarcheológusa, Silvia Gonzalez által vezetett nemzetközi csapat fedezte fel még 2003 nyarán. Gonzalez 269 lábnyomra bukkant, mind állati, mind emberi eredetűekre egy elhagyatott kőbánya fenekén, a Cerro Toluquilla vulkán közelében, Mexikóvárostól 130 kilométerre délkeleti irányba. A lábnyomok a vulkáni hamuban kövültek meg, egy hajdan volt vulkanikus tó partvonalán, nyilatkozott Gonzalez egy londoni kiállításon, ahol bemutatták a lábnyomokról készített műanyag lenyomatokat.

A kutatóknak közel két évig tartott a leletet elhelyezni az időben. Számos kormeghatározási technikát vetettek be a radiokarbontól kezdve az argon-argon kormeghatározáson át az elektronspin-rezonanciáig. A megoldás kulcsát a hamuréteg felett elhelyezkedő üledékben található kagylódarabok adták, melyek a karbonos módszer szerint 38 ezer évesek. A hamuba beleégett homokszemcsék - melyeket optikailag stimulált lumineszcenciával azonosítottak be - megerősítették az eredményeket. A kutatók elmondása szerint a lábnyomok körülbelül 60%-a emberi, méretüket tekintve pedig számos korosztályt vonultatnak fel. A lábnyomok alapján tett becslések szerint magasságuk 115 centitől 175 centiig terjedhetett.

A bejelentés természetesen heves vitákat korbácsolt a szakértők körében, egyesek szerint a lenyomatok nem is embertől származnak. Paul Renne, a Berkeley Egyetem geokronológusa szerint sok mindent bele lehet magyarázni ezekbe az erősen erodálódott kövületekbe, valamint a kormeghatározás pontosságát is vitatja. Gonzalez mindenesetre kitart saját igaza mellett, mivel csapata lézeres letapogatással részletesen feltérképezte a lenyomatokat és az így kapott 3D-s kép egyértelműen egy emberi láb lenyomatát eredményezte.

Ha a felfedezés túléli a kétségek viharait, akkor arra utal, hogy Közép-Mexikó a korai emberi jelenlét tanulmányozásának legfontosabb területévé válhat, valamint bizonyítékot jelent arra nézve, hogy Amerika már 40 ezer évvel ezelőtt is emberlakta kontinens volt.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • BiroAndras #46
  "különben az evolucio alapbizonyitékai elférnek egy gyufásdobozban :))) ennyi maradt :)"

  Az gyufásdoboz akkor hatalmas nagy lehet. Megint csak azt kell mondanom, hogy rengeteg elméleti és kísérleti bizonyíték támasztja alá az evolúció elméletét, míg ellene gyakorlatilag semmi sem szól, rivális elmélet pedig nem létezik. De nem akarom előről kezdeni ezt a vitát, úgyhogy inkább ne menjünk bele ebbe,

  "Nekem alapvetöen az a gondom, mért baj az ha ledölnek a régi tanok??"

  Nem az a baj. Az a baj, ha valaki helyes tanokat akar döntögetni pillanatnyi szeszélye miatt.

  "nem fogom a tudosokat elitélni vagy lehülézni, mert azt mondják, bocs tévedtünk, mer igy és igy volt...ennyi."

  Mondták már sokszor.

  "Ugye én még jo 0 évvel ezelött ugy tanultam hogy a piramisokat rabszolgákkal épitették, mára elfogadott tény hogy szakmelosokkal. Na és?? ettöl nem gondolom, hogy a tudosok gügyék:)))
  uj bizonyitékok kerültek elö, modositották a dolgokat, ennyi...
  A többi dologgal mért nem lehet ezt???"

  Nem látod a lényeget. Az egyik esetben egy nagyobb részt feltételezése alapuló állítást az új konkrétabb bizonyítékok alapján vetnek el.
  A másik esetben meg egy rengeteg szilárd bizonyítékon, matematikai tételeken, elméleti modelleken, stb. alapuló nagy elméletet védenek egy önmagában nem túl hiteles adattal szemben.
  Ha elfogadnánk, hogy 65 millió éve élt ember, akkor kidobható a modern tudomány kb. fele. És akkor ott állnánk egy iszonyatos nagy rakás megmagyarázhatatlan tény tövében. Szóval még mindíg praktikusabb ebben az egy adatban kételkedni.

  Egyébként, az sokkal hihetőbb, hogy pár dinó élt még pár millió éve, ez nem mondana ellent semmilyen elméletnek, csak az eddigi leletek hiányát kell magyarázni. Nem ez lenne az első ilyen eset. Pl. : http://www.dinofish.com/
 • BiroAndras #45
  "érdekes, a mai alaptételeket kétségbevonó bizonyítékokkal csak egy billiárdasztalt lehetne megtölteni. A másik, elismert csoporttal viszont egy billiárdszalont, így a kisebb csoportot soha nem fogják elismerni. És ennek oka csak az, h a régi leletek nagyobb valószínűséggel megsemmisülnek meg az idők folyamán."

  Az elméleteket támogató leletek is legalább olyan idősek. A 65 millió éves ember ellen nem az a elgfőbb bizonyíték, hogy nem találtak csontvázat. Épp az a lényeg, hogy rengeteg emlős csontváz van, amik alapján a fejlődésük története szépen összerakható gészen az emberig. Plusz ott van a genetika, ami a DNS mutációi alapján be tudja lőni a fajok korát, és rokonsági fokát. Természetesen a leletekkel egyező adatokat ad meg.
  Egyébként a pszichológiai kutatások is arra utalnak, hogy az modern emberi agy evolúciós mértékkel fiatalnak számít. Ugyanis számos olyan működési rendellenessége van, ami az állatoknál nem fordul elő, és összefüggésbe hozható a megnövekedett bonyolultsággal, és az új funkciók kialakulásával (pl. beszéd).
 • BiroAndras #44
  "A jávai előemberről is kiderült, h egy majom csontja és egy ember koponyadarabja keveredett egymás mellé.. Ebből feltételezték a jávai majomszerű előembert. Még én is ezt tanultam a ziskolában.."

  Ebben az esetben egyik verzió sincs ellentmondásban se az elméletekkel se a tapasztalattal.
 • BiroAndras #43
  ""Te talán nem kételkedsz az olyan adatok hitelességében, amik minden addigi tudásodnak és tapasztalatodnak ellentmondanak?"

  Akkor lehet, hogy már az alapvető tudásod és tapasztalatod is hibás..."

  Persze lehet, de nem ez az első gondolatod. ÉS nincs is értelme mindíg a tudásodban kételkedni, és az új adatot elfogadni kritika nélkül.

  "Erre is gondolni kell, mivel azt a tudást is bizonyos részek összerakásából építették fel, és ha egy két lényeges "rész" hiányzott az elmélet felállításakor, akkor nem lehet pontos az adott ismeret."

  Az elmélet sok-sok darabja szépen összepasszol, csak ez az egy pici darabka lóg ki. Ha ezt a darabkát elfogadod, akkor lesz pár összepasszoló darabod, és néhány nagyobb vödör nem passzoló darab. szerinted melyik a jobb ?

  "És akkor lehetne még vitázni az evolúció-elméletről vagy az energiamegmaradás-elvről, amiket a "tudomány" dogmatikus tanok szerint hirdet..."

  Nem dogma, hanem sokszor bizonyítot és elméletileg is jól megalapozott állítás.
 • BiroAndras #42
  "Ugy értettem, hogy a két élölény elvileg nem élt együtt a bolygon"

  Én is erről beszélek.

  "nem emléxem pontosan a lelet megállapitott korára, ezért nem akartam hüleséget irni"

  Utánna kéne járni, mert nagyon nem mindegy.

  "szerintem pedig az emberi civilizácio régebbi sokkal, vagy többszöri :)"

  Lehet sokkal régebbi. Ha jól tudom ma olyan 11-13 ezer évesre teszik. Mondjuk lehet max. 30-40 elméletileg. A modern ember genetikailag kb. max. 150 ezer éve alakult ki (inkább kevesebb). Hol van még ez a 65 milliótól ?

  "ha te hires akarsz lenni egy hamis lelettel, akkor nyilván nem egy olyan dolgot hamisitasz ami eleve nem elfogadott"

  Pont hogy ezzel sikerült híresnek lenni, hiszen mi is beszélünk róla. Ha olyat hamisít, ami hihető, sokkal kevesebb embert érdekel.

  "kételkedni kételkedem, de talán nem kéne mindent félresöpörni, hoygy hamis!! meg hüleség!! meg ez nem lehetséges!!!"

  Persze hogy nem. Csak mint lehetőséget mondtam, hogy hamis a lelet. Igaz, hogy ezt tartom a legvalószínűbbnek, de nem vetettem el a többi alternatívát sem.
 • gordonmail #41
  baszki még is írok valami - valamit
 • gordonmail #40
  ide nemakartam írni semmit :D
 • Kelta #39
  HA HA
  mer ugye te még nem gépeltél soha el semmit?, ugye???
  0 év = 20 év :))
 • Esrohnoil #38
  "Ugye én még jo 0 évvel ezelött ugy tanultam..."
  Hát igen, gyorsan változik a világ.
 • Kelta #37
  Mondasz valamit :)
  különben az evolucio alapbizonyitékai elférnek egy gyufásdobozban :))) ennyi maradt :)

  Danikennel egy a baj, csak ufokban tud gondolkodni.....pedig a föld és mi arajta elég rejtélyt csináltunk szerintem...

  Nekem alapvetöen az a gondom, mért baj az ha ledölnek a régi tanok?? na és?? nem fogom a tudosokat elitélni vagy lehülézni, mert azt mondják, bocs tévedtünk, mer igy és igy volt...ennyi.
  Ugye én még jo 0 évvel ezelött ugy tanultam hogy a piramisokat rabszolgákkal épitették, mára elfogadott tény hogy szakmelosokkal. Na és?? ettöl nem gondolom, hogy a tudosok gügyék:)))
  uj bizonyitékok kerültek elö, modositották a dolgokat, ennyi...
  A többi dologgal mért nem lehet ezt???