Berta Sándor

Európai szövetség a korai középkor tanulmányozására

A hálózat létrehozását a Wittgenstein Díjalap 1,5 millió euróval támogatja és a munkában harminc európai, illetve amerikai korai középkor-szakértő vesz részt.

A rendszer központja Bécsben van és a program alapjául a Wittgenstein-díjjal kitüntetett kutató, Walter Pohl projektje szolgál. A programban jelenleg az Utrechti Egyetem, a Cambridge-i és a Leedsi Egyetem, a párizsi Sorbonne Egyetem és a Los Angeles-i Kaliforniai Egyetem kutatói vesznek részt. Ezt a csapatot egészíti ki Walter Pohl és az intézetének tíz történész munkatársa. Minderről Walter Pohl, az Osztrák Tudományos Akadémia Középkor-kutató Intézetének az igazgatója számolt be az APA osztrák hírügynökségnek.

A kizárólag a projekthez felhasználható 1,5 millió eurós összeg lehetővé teszi, hogy az európai és a tengerentúli kutatókat akár egy éven át Bécsben vendégül láthassák. A program célja, hogy az eddiginél jobban felderítsék az i. sz. 400 és i. sz. 1000 közötti korai középkort. Pohl szerint sok mai európai kultúra jött létre a Krisztus születése utáni 400-ban vagy azután röviddel, a Nyugat-Római Birodalom bukása és a népvándorlás korában. Akkor számos kultúra keveredett, ami új népek kialakulásához vezetett. Ahhoz, hogy megértsük napjaink Európáját elengedhetetlen, hogy megértsük és kutassuk az akkori kort és az akkori viszonyokat és kultúrákat.


Európa jelenlegi etnikai és politikai térképe az i. sz. 400 és i. sz. 1000 között alakult ki, a ma megtalálható országok és népek közül kivétel nélkül szinte mindegyik akkor jött létre. A ma embere tehát nem mehet el szótlanul a korszak mellett, nem hagyhatja azt feltérképezetlenül. A leginkább annak a kérdésnek a megválaszolása vár a kutatókra, hogy hogyan, miként alakultak ki az új etnikai identitások a kontinensen. Szintén érdekes feladat annak kiderítése, hogy az akkori migrációs, illetve az idegen népek, törzsek integrációs folyamatai az akkori kultúrákba választ adhatnak-e a ma hasonló migrációs kérdéseire.

Az öt éven át tartó projekt keretében a kutatók tanulmányozni fognak számos eddig még alig feltárt vagy feldolgozott korai középkori írott emléket is, amelyek között egyaránt megtalálhatók törvénykönyvek és gyűjtemények, történeti feljegyzések, krónikák, bibliakommentárok, a szentek életét bemutató és megörökítő írások és levelek. A szakemberek idén februárban, Bécsben tartják majd az első tapasztalataikat összegző találkozójukat. A tervek szerint később az interneten és könyvformában is meg fogják jelentetni az aktuális eredményeket.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Esrohnoil #10
    Tényleg, vki nem tudja pontosan ki készítette a képet?
  • Esrohnoil #9
    Elmore-tól láttam hasonlókat. :)
  • hispan2 #8
    Ez a kép gyönyörű...
  • Alfa Of NS #7
    Ennek a cikknek mi az alapja? Link kene vagy vmi.
  • dZoli #6
    Az nagyon valószínűtlen, hogy az derüljön ki, hogy 300 év "kimaradt" a történelemből. Ezek az ürgék ezzel foglalkoznak, ha ezt elfogadnák, akkor saját maguk eddigi munkáját dobnák a kukába. Mellesleg Illig elmélete elég gyenge lábakon áll, ezt csak akkor lehet elhinni, ha valakinek elég kevés és felületes elképzelései vannak a korai középkorról. Mindenesetre azért ezzel az elméletével jól megszedhette magát.

    "és erről a 300 évről nincs tárgyi bizonyíték."

    Ez azért így nem igaz, maximum Illigék kétségbe vonják a hitelességét.

    "És nem történtek konkrétan "nagy" történelmi események, csak uralkodtak, és hódítottak.
    semmi lényeges....."

    Ez neked nem elég történés??? Ha egy picit utánnanézel, rájössz, hogy ez elég nagy túlzás. Sőt...
  • benczurzs #5
    Törikönyvet érdemes utólag így megnézni
  • benczurzs #4
    De a kihagyott 300 évnek nagyon sok alapja van.
    pl.: A magyar történetírók csak itt csúsztak el nyugattól.
    és erről a 300 évről nincs tárgyi bizonyíték.
    És nem történtek konkrétan "nagy" történelmi események, csak uralkodtak, és hódítottak.
    semmi lényeges.....
  • Alfa Of NS #3
    "Európa jelenlegi etnikai és politikai térképe az i. sz. 400 és i. sz. 1000 között alakult ki, a ma megtalálható országok és népek közül kivétel nélkül szinte mindegyik akkor jött létre."

    Ez csipobol baromsag
  • NEXUS6 #2
    Aztán még az is lehet, hogy télleg bebizonyosodik, hogy ebben az időszakban tényleg benne van egy 300 éves betoldás, mint ahogy azt néhány kutató állítja. És még mindíg csak 1700 körül vagyunk, Mohamed meg tényleg egy kiátkozott eretnek volt.

    Ciki lenne az biztos.

    Akkor most mi alapján utálnánk/meg lőnénk agyon a mohamedán "testvéreinket", nem igaz?
  • Alfa Of NS #1
    A kepen lathato telepulesfele tiszta olyan, mint a Stronghold jatek kezdeti varai