Hunter

Mumifikálásukban egyenrangúak voltak az állatok Egyiptomban

Ha mumifikálásról volt szó, az ősi egyiptomiak kedvenc állatai is pontosan ugyanolyan bánásmódban részesültek, mint az emberek. A tartósított jószágokról készült kémiai elemzés megerősíti kiváltságos helyzetük voltát az ősi társadalomban.

Az ókori Egyiptomban milliónyi emlőst, madarat és rágcsálót mumifikáltak. Ez a hatalmas számadat arra enged következtetni, hogy az emberi múmiákkal szemben a házi kedvencek jóval egyszerűbb mumifikálási eljárásban részesültek. Mindeddig az általános nézet az volt, hogy az állatokat egyszerűen csak betekerték a durva vászon kötözőanyagba, vagy még abba sem, majd gyantába mártották. A Bristoli Egyetem Richard Evershed vezette csapata által elvégzett kémiai elemzés azonban kimutatta, hogy az állati múmiákat pontosan ugyanolyan összetett balzsamozó anyagokkal készítették ki, mint elhunyt embertársaikat.


Bebalzsamozott majom

A kutatók négy, i.e. 818 és 343 között mumifikált állatot vizsgáltak meg: egy macskát, két sólymot és egy íbiszt. A mintákat kromatográfiával és tömegspektrometriával bontották alkotóelemeikre. Szerves összetevők sokaságára, többek közt méhviaszra, ragasztócukorra, valamint növényi gyantára és olajokra bukkantak, melyeket rendszeresen alkalmaztak az emberi mumifikálásnál is. A méhviasz antibakteriális, azaz gátolja a kórokozók szaporodását és fejlődését, valamint taszítja a vizet, magyarázta Evershed. A növényi olajok szintén a víz távoltartására szolgáltak, míg a tűlevelű és pisztáciafákból származó gyanta a testek bomlását akadályozza meg. A ragasztócukor valószínűleg a kötözőanyag összetartását szolgálta.

A kutatók bitumennyomokat is találtak. Ez az anyag szintén a vízállóságot javíthatta, de használhatták a múmiák feketére festéséhez is. A fekete szín az ősi egyiptomiak számára a túlvilági életet jelképezte, mondta Evershed. "A tartósított állatok minden porcikájukban ugyanolyan bonyolult eljárással készültek, mint az emberi társadalom megbecsült tagjai" - tette hozzá.


Bebalzsamozott macska

Az ősi egyiptomiak nagy becsben tartották az állatokat, házi kedvenceikre az istenek képviselőiként tekintettek, így nem meglepő, hogy ilyen gondot fordítottak megőrzésükre, mondta Rosalie David, a Manchesteri Egyetem egyiptológusa. A görög történész, Hérodotosz az emberi mumifikálás költségeit és bonyolultságát figyelembe véve három fokozatról számol be. A legfelső osztály esetében a testből teljesen eltávolították a belsőségeket, a szerveket kiszárították és finom anyagokat használtak a becsavaráshoz. A korábbi tanulmányok szerint az állatok a második szintű kezelést kaphatták, amien a belső szerveket a testen belül igyekeztek tartósítani, mondta David.

Hogy pontosan mi történt azt Evershed szerint lehetetlen megállapítani. A balzsamozás titkos tevékenység volt, amit a képzett mesterei zárt ajtók mögött gyakoroltak, Hérodotosz írása pedig már az egyiptomi mumifikálás csúcspontja után születtek, ezért nehéz megmondani mennyire pontosak.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • gz8 #6
    Egyre inkább az az érzésem, hogy egy újabb asszociációs játék van kibontakozóban!
  • tajfun #5
    Zsakos Frodo :)
  • gz8 #4
    Zsákos macska nem zsákbamacska!
  • SuD #3
    LOLOLOLOLO jó érvelés
  • Piscator #2
    Majomra gondolsz?
    hát néha én sem tudom eldönteni a különbséget, főleg munkahelyen.
  • Alfa Of NS #1
    Szerintem ugy kezdodott az allatok bebalzsamozasa, hogy nehany alakrol nem tudtak eldonteni, hogy az ember vagy allat, igy a biztonsag kedveert inkabb balzsamoztak