Hunter

Stonehenge-et találtak Oroszországban?

Orosz régészek egy 4000 éves építmény maradványaira bukkantak Rjazan területén, melyet az angliai Stonehenge-hez hasonlítanak, írja a Pravda és a Novosztyi napilap.

Amennyiben valóban fennáll a hasonlóság, abból arra lehet következtetni, hogy mind az ősi európai mind az ősi orosz népek hasonló pogány hitet vallottak, ami összefonja az égi ciklusokat az emberek és állatok életével. Mivel az orosz ásatáson vallási tárgyakat és szimbólumokat is találtak, jelentésük talán fényt deríthet azokra a pogány szertartásokra is, melyeket egykor a Stonehenge-nél tartottak. Ahogy a Stonehenge elhelyezkedése jelentéssel bírt a megalit alkotóinak az angliai Salisbury fennsíkon, ugyanúgy Rjazannak is megvannak a maga sajátosságai az orosz építők szemében. A helyről remek rálátás nyílik két folyó, az Oka és a Pronya találkozására, valamint ez a terület igen látogatott volt számos kultúra által az ősi időkben.

Ilja Ahmedov, a Rjazan ásatás vezető régésze, az Orosz Állami Történelmi Múzeum kutatója írta le az építményt a Novosztyi riporterének. Ahmedov elmondása szerint a talajban talált mélyedések egy 7,6 méter átmérőjű körre utalnak, amit egymástól egyforma távolságra álló, fél méter vastag farudak szegélyeztek. A kör belsejében egy hatalmas négyszög alakú mélyedés található, ami arra utal, hogy egykor négy cölöp állt azon a helyen. A régészek szerint a középponti szerkezetről igen látványos káp tárult a nézelődő elé. "A körön belül két-két pár rúd kapukat alkotott" - nyilatkozott Ahmedov a Pravdának. "A naplemente látható a kapukon keresztül, amennyiben a szemlélődő a kör közepén áll. Volt még egy rúd a körön kívül, ami a napfelkeltére mutatott."

A kutatók egy kis kerámia edényt találtak a középponti mélyedésben. Az edényt cikk-cakk motívum díszíti, ami Ahmedov szerint a nap sugaraira emlékeztet, valamint hullámvonalak, melyek szerinte a vizet szimbolizálják. Az edény mellett találtak egy bronz árat fakéreg borításban, valamint egy állatcsontból készült oltárt, olvasható az orosz Informnavka hírügynökség sajtóközleményében. A körön kívül a régészek még két másik edényre is rábukkantak, melyek semmilyen díszítéssel nem rendelkeztek. A kutatócsapat szerint valószínűleg az eredetileg Irán területéről átvándorolt erdőlakó népek készítették ezt a két tárgyat, akik 4000 évvel ezelőtt éltek a Rjazan területen. A körön kívül találtak még emberi csontokat és fogakat is, melyek a régészek szerint egy törzsfőnöké lehetnek, akit poszthumusz szenteltek meg. Sírhelyek a Stonehenge közelében is találhatók.

Ahmedov magyarázata szerint a nap- és holdimádás egy termékenységi kultuszhoz, valamint az élet és a halál közötti mitológiai kapcsolathoz köthető. A köralakról azt hitték, hogy mágikus tulajdonsággal rendelkezik, mivel nincs kezdete vagy vége, ezért az örökkévalóság szimbólumaként tekintettek rá. "Párhuzam vonható Stonehenge-dzsel, ami közel áll megalkotásának időpontját tekintetében és abban, hogy kezdetben azt is fából építették" - mondta Ahmedov. "Mindazonáltal nem lehetett vérrokonság a két építmény felállítói között. A Rjazan területen talált bizonyíthatóan köthető az erdőlakókhoz, akik az eurázsiai sztyeppe délkeleti részéről származnak."


Stonehenge

Mike Pitt, a Hengeworld című könyv szerzője, illetve a British Archeology folyóirat főszerkesztője kétli, hogy a Stonehenge közvetlen hatással lett volna az orosz emlékműre. "Nincs ismert kapcsolat az akkori Oroszország és Anglia között, ezért a hasonlóság csupán a véletlen műve lehet" - nyilatkozott Pitt a Discovery Newsnak. "A Stonehenge egyedülálló, de lehetséges, hogy léteznek előfutárai, és építését inspirálhatták a faszerkezetek" - tette hozzá.

Ahmedov és csapata nyáron újabb ásatásokat tervez a Rjazan területen, azzal a szándékkal, hogy alaposan megvizsgáljanak egy másik mélyedés sorozatot is, amit nem messze a kör alakú emlékműtől találtak.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Józsibácsi #18
    Ilyen körök sok felé vannak Európában. Azonban megalitokkal, továbbra is csak a Stonhenge marad, tehát, enyhe túlzás lesz az, hogy orosz Stonhenge...
  • SuspiciousC #17
    "A Stonehenge egyedülálló, de lehetséges, hogy léteznek előfutárai, és építését inspirálhatták a faszerkezetek"

    Ez az ember is csak az angol turizmust védelmezi! Mert már számtalan, a Stonehenge-hez erősen hasonlító építményt találtak jópár helyen, szerte Európában. Csak nem voltak ennyire jó állapotban.
  • Tetsuo #16
    Úgy olvastam hogy Orosz részegek.. :) Úgy érthetőbb lenne.
  • HUmanEmber41st #15
    Nézzétek meg a Discovery csatornán a a Hórusz szeme sorozatot. Sajnos az első 3 ról már lemaradtam. Nincs meg valakinek?
  • Nethyrrea #14
    "Nincs ismert kapcsolat az akkori Oroszország és Anglia között, ezért a hasonlóság csupán a véletlen műve lehet"

    naigen, nincs ISMERT kapcsolat. tehát lehet hogy még csak nem ismerjük a kapcsolatot, de volt :)
  • Ginoo #13
    "A körön belül két-két pár rúd kapukat alkotott"
    Csillagkapukat mi...? :)
  • Ginoo #12
    Azért érdekelt volna egy-két kép az orosz ásatásról....
  • Ginoo #11
    Ez tényleg régi kép a Stonehenge-ről. De azt ugye te sem gondoltad komolyan, hogy 1km-nél nem lehet közelebb menni hozzá:) persze távcsővel nézik a túristák:)
    Úgy van ahogy Morgo (#8) írta. 3-4 méteres távolságból lehet csodálni.
  • haxoror #10
    Frászt! Az UFO-k voltak! Ezt mindenki tudhassa! :D
  • Dinosaur #9
    Ez tényleg makettűl néz ki.