Balázs Richárd

Bármi jobb a 8 órai iskolakezdésnél?

Az Amerikai Pediátriai Akadémia célkitűzése, hogy a 10 és 18 év közötti gyerekek reggel 8:30-kor vagy akár ennél is később kezdjék meg első tanóráikat az iskolákban.

A cél a széleskörű alváshiány kiküszöbölése azáltal, hogy a test belső órájának pubertáskori eltolódásához igazítják az iskolai órákat. A belső óra "éjszakai baglyokká" változtatja a tizenéveseket, a 10 év alatti korcsoporthoz képest 2 órával kitolva az elalvás és az ébredés időpontját. A kutatások szerint ez több autóbalesetet, az iskolai késések számának növekedését, valamint a tanulmányi átlag csökkenését eredményezi, de növeli a depresszió, a kedvetlenség és az elhízás kockázatát is.

Egy 2006-os felmérés szerint az amerikai felső tagozatosok 59 százaléka, valamint a középiskolások 87 százaléka nem kapja meg az ajánlott 8,5-9,5 óra alvást, emellett sok iskolában a megszokottnak mondható reggel 8 óránál is korábbra teszik a kezdést. "A bizonyított előnyök rendkívül széleskörűek, a hosszabb pihenési idő csökkenti a napközbeni álmosságot, miközben növeli a tanulmányi, egészségügyi, hangulati és biztonsági paramétereket" - taglalta Judith Owens, a Washington központú Nemzeti Gyermek Egészségügyi Rendszer igazgatója, aki egy három éven át zajló tanulmány eredményeit hozta példának.

Kyla Wahlstrom, a Minnesota Egyetem kutatója munkatársaival 8 iskola 9000 diákján figyelte meg a későbbi kezdés előnyeit. "Az eredmények között szerepelnek a jobb jegyek és az egységes teszteredmények, valamint a tizenévesek által okozott autóbalesetek 65-70 százalékos csökkenése" - emelte ki Owens. "Ez hatalmas előrelépés" - tette hozzá Russel Foster, az Oxford Egyetem szakértője, aki az Egyesült Királyságban tanulmányozza a 10 órai kezdés hatásait. "A reggel 8 óránál bármi jobb, már a 8 óra 30 percnél is jelentős a különbség, de a 10 órai kezdés még jobb lenne" - mondta.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • xpek55 #49
    Magam a munkahelyre is picit kitérve. Sokat informálódtam, ahogy csak lehetett, ahogy az iskolából kikerültem, és szinte itt semmi lehetőség nincs, ami tisztességes megélhetést biztosítana. Ne tudsz például normálisan, és nyugodtan bemenni a kiszemelt helyre, ahol dolgozni akarnál, és te a saját bőrödön is érezve, hogy alkalmas e a számodra ténylegesen az általad kiszemelt hely. Meg a versengést sem értem, hogy minek az. Alapvetően hülyeségnek tartom a versengést is, mert értelmetlen és fölösleges feszültségeket szül. Ezzel természetesen nem azt akarom mondani, hogy én támogatom a feszültség bármely formáját is, ami ember-ember között előfordulhat az élete folyamán.

    Idáig 200 helyre küldtem el önéletrajzokat már kerek első naptól kezdve, amikor kezdtem állást keresni magyarul-angolul egyaránt, és 6 esetben úgy válaszoltak, hogy "Köszi a jelentkezést, de nem áll módunkban téged alkalmazni xy ok miatt..." Két állásinterjúm volt csak idáig, ahol csak az öltöny hiányzott. Pedig egy könnyű/egyszerű munka lett volna... Hát miből vegyem meg, ha a család sem akar támogatni engem egyáltalán? Pedig én nem milliomos összeget emésztek fel havonta.

    A többi hirdetésre meg semmi válasz se érkezett. Annyira bírom a magyarok mentalitását. :) Old meg!!! Ezt mondja mindenki nekem, ha csak egy picike útmutatást szerettem volna kérni, hogy hogyan lehetne jobban előrejutni kicsit. Senkiben sincs egy darabka empátia (együttérzés) sem itt? Értem én, hogy mindenkinek van valami baja, amit megakar oldani. Külföldön vajon mi lehet. El sem merem képzelni.

    Azért ez is tényleg egy mocsok dolog. Az ember törekedni akarna picit előre, de jön valaki, aki olyannyira figyelmetlen, vagy pedig "nem érdekel ez" módit csinálja, hogy csak az ember pislog és néz.

    Kedves Garou!

    Félreérthetted a hozzászólásomat. Magam nem hibáztattam/hibáztatom az oktatási rendszert. Csak a tapasztalataim bizonyos szeletét osztottam meg, ami engem arra a következtetésre juttatott, hogy nagyon megfontoltnak, és amennyire csak lehet jól szituáltnak is kell lenni. Minden tekintetben is. Csak nagyon sok az olyan tényező is emellett, ami képes engem legalábbis időnként eltántorítani ettől-attól.

    Ezért is én kerek 5 évet (16-21) fordítottam erre a társadalomra, és a világra, hogy tanulmányozzam, amennyit csak lehetett. Hát nagyon erősen össze visszás a kép, mert valójában minden probléma áthidalható/megoldható lenne. Csak sokak az orrukon túl nem akarnak nézni, hanem a tipikus "Old meg!!!" szöveget tolják.

    Pedig nem kell a vagyont sem rááldozni. Csak egy egyszerű döntést kell tenni. Jó! Itt az interneten "névtelenül" könnyen beszélek. Ha nyilvánosság előtt pontosan ugyanezt kereken felvázolnám engem mindenki kiröhögne/lehülyézne. Vagy mit ad isten! Támogatna. :)

    Szóban, de aztán a tettek mezején nagyon gyorsan megváltoz(hat)na a vélemény és az attitűd is.

    Ezért is én már nem erőltetek semmit.
    Utoljára szerkesztette: xpek55, 2014.08.28. 03:08:51
  • Jani Hun #48
    Ezzel egyettértek, legalábbis miskolcon igy van, ha valaki ácsnak, cukrásznak asztalosnak kömüvesnek akar menni és szereti és csinálná és megtanulná, akkor az "osztály" 80% ban cigány, és közülük is talán 1 et érdekli a téma.. (félre ne értsetek, nem a cigányokkal van a bajom, van rengeteg normális ismerösöm is, hanem azzal a réteggel aki térkövezik alvó állapotban fekve a másik 5 társával eggyüt 9 től 1 ig)
    Vissza térve a diplomás mondatodhoz. A diplomáról annyit mondanék, hogy nem egy ismerösöm van akinek 2-3-4 és már az 5. et csinálja, és sajnos minnél több van annál butábbak. Nem, nem azt mondtam h hülye gyökér, hanem hogy buta. A saját szakterületén csillagos ötösd érdemel, viszont 30 as táblánál 28al gurul alapjáraton a sáv közepén például
    na mindegy, eltértünk a témától, énszerintem órakezdés 7kor, 3 kor meg vége <pont>
    Utoljára szerkesztette: Jani Hun, 2014.08.27. 18:23:12
  • fapapi #47
    Kedves xpek55!
    Egy mondatod nagyon megragadta a figyelmem. Hidd el, örömmel olvasom a hozzászólásaid, de ez egy nagyon-nagyon fontos mondat.

    „Nem is értem, hogy minek erőltették régebben ezt is, hogy mindenki, aki fiatal legyen érettségije.”

    Ezt most is eröltetik!!!!!

    Ez egy óriási probléma, hogy mindenkire erőltetik az érettségit a fő sulit vagy az egyetemet.

    Egyrészt ebből az erőltetésből fakad, hogy sok hülye, a szakmájához egyáltalán nem értő éppen hogy csak átbukdácsoló diplomás ember lesz! A diplomások nagy hányada középszerű, nem is érdekli a szakmája csak megcsinálta, mert Ő okos legyen diploma.
    A kétkezi SZAKmunkás pedig nincs. Azt hiszik, hogy a szakmunkás végzettség az aljameló, és csak a buta emberekből lehet szakmunkás, mert a lég kondis irodába jobb ülni, vagy diplomásként munkanélküli segélyből lébecolni!

    Ha lenne több időm bővebben kifejteném, de szerintem úgy is megteszi ezt más!

    Garou

    „Nagyon halas vagyok, hogy Magyarorszagon kaptam az oktatast. Nem mindenki ertekeli a tudast, amit ott kaphat (a rendszer hibai ellenere), de ettol meg nagyszeru volt, hogy beseggeltem anno a szukseges tananyagot. Jobb olvasottnak, es informaltnak lenni, mint nem.”

    Pontosan erről beszélek! Ezt kellene végre meglátni!
  • Garou #46
    A munkalehetosegek ezer egy dologtol fuggnek, te meg az oktatast hibaztatod erte. Nem lehet x evente uj kerettanterv, mert valtozik gazdasag, ez nem realis. En is a seggem torolhettem a bolcsesz diplomammal, de ez nem az oktatasi rendszer hibaja volt, hanem az enyem (persze hianyos tudas birtokaban tippeltem a jovot). Viszont korrigaltam, es ma nagyon jol el tudtam helyzkedni. Millio tenyezotol fugg az eletunk, en pl soha nem a sulit tennem erte felelosse.
  • Garou #45
    Ugyanezt tapasztalom (kisse kevesbe sulyosan) a nemeteknel. Tobbet tudok az irodalmi alkotasaikrol, mint ok, a sajat tortenelmuket sokuk egyszeruen nem tudja minimalis szinten sem (ez minositetten sulyos eset nalam), altalanos muveltseguk a beka segge alatt. Tendenciozusan Csehszlovakiaznak meg Jugoszlaviaznak. Nem erdekli oket, hogy mi zajlik a vilagban, nincsenek tisztaban a foldrajzi alapismeretekkel, stb. Ezert aztan nyitottabbak a tv-s agymosasra. Tisztelet a keves kivetelnek!

    Nagyon halas vagyok, hogy Magyarorszagon kaptam az oktatast. Nem mindenki ertekeli a tudast, amit ott kaphat (a rendszer hibai ellenere), de ettol meg nagyszeru volt, hogy beseggeltem anno a szukseges tananyagot. Jobb olvasottnak, es informaltnak lenni, mint nem. Az ember kesobb tudatosabb dontest hozhat az elet sok teruleten. A hazi munkak elvegzeset megtanitotta faterom, a sulinak nem ez a dolga. A rendszer nem tokeletes, de ezerszer a magyar oktatas, mint az amcsi, ahol pl matek erettsegin a koordinata rendszerben kellett pontokat elhelyezni, amiket osszekotve egy rajzot kaptunk (konkret eset). Na, az a butitott oktatas nevel biorobotokat. Akit meg nem erdekel a tanulas, tudom sajnalni, tul fogja elni azt a par orat naponta, addig is meleg van, aztan mehet haza.
  • xpek55 #44
    Ismételten fapapihoz szólva.

    Értékelem, hogy a véleményemmel részlegesen egyet tudsz érteni. Idáig az erkölcsöt és az illemet honnan lehetett tanulni? Filmekből? Elvétve a szerény tapasztalataim szerint. Az iskolai tanulmányaim alatt nem igazán tapasztaltam, hogy bármekkora illemet, vagy erkölcsöt tanítottak volna az iskolában az én gyerekkoromban. Inkább magamtól önerőből csináltam meg ezt, mert zavarta az énképemet is kissé.

    Szerintem is jó dolog, ha az ember sokoldalúan tájékozott, és nem pedig ilyen cső látásmódú. Nemcsak a beszélgetés lehetőségének bőségessége miatt is, hanem egyszerűen kiderül, hogy kinek van legalább józan esze, amit használ is. Na itt kezdődik egy óriási bökkenő, amivel egyetértek én is, de csak részben. Az itt élő embereknek fel kellene már tényleg ismerni, hogy változik a világ. A tananyagokat pedig ehhez kéne igazítani (ritkítani/szűrni), de itt mi a franc történik?

    Csak a sok dolog, amit ide beraktak nemzeti kerettantervnek is. Annak semmi köze sincsen a józan észhez. Körülbelül falra hányt borsó.

    Nem is értem, hogy minek erőltették régebben ezt is, hogy mindenki, aki fiatal legyen érettségije. Mostanra sem talál senki könnyebben munkát, aki itt képzelné el az életét... Ez az eltömegesedés nem is tett semmi jót az egésznek. Most már bárki megtudja írni ezt is, és meg is kapja, de hogy aztán nagyobb esélye legyen a hivatás keresés terén is (manapság). Azt kötve hiszem, hogy így is nagyobb esélye volna elhelyezkedni. Természetesen találkoztam ezzel is, hogy ismerőssel (még) találni lehet munkát. Hát nem igazán érzem, hogy ezzel is lehet bármit előrébb vinni.

    Ezért is, mint egy mellékes ok, akkor minek kellene ilyen borzasztó sokat tanulni, hogy csak ratyi munkád legyen? Nem pedig valami olyasmi, amit legalább szeretsz is csinálni. Ja pardon! Már ezzel is találkoztam. Olyan itt (már jó ideje) nincs. Akkor meg mit kezdjen magával az ember?

    Igazad van abban a tekintetben, hogy célt és feladatot kell adni, de nem olyan formában, és mértékben, ami már a teljesíthetetlen/kivitelezhetetlen vonalban van. Nálam legalábbis ez volt a tapasztalat most így csak pár pillanatra visszagondolva az iskola tekintetében.

    Természetesen voltak jó élményeim is az iskolában, de az über kevés volt a számomra, mert beborította ez a sok szemét.
  • ostoros #43
    Ja ez az ócska duma, hogy túl vannak terhelve a gyerekek. Persze, haza megy a gyerek, mit mond? A tanár a szar, meg a tankönyv, meg a tananyag, meg túl sok, meg minek, meg miért nem hagyják békén.
    A szülő aztán meg van olyan idióta birka Isten barma, hogy felül a nyavalygásnak, és még terjeszti is a hülyeséget.
    Miközben azt nem veszi észre az ilyen, hogy már rég a gyerek irányítja.
  • fapapi #42
    Kedves Ács Úr!
    Az alap műveltséget meg kell szerezni, pl. azért, hogy ne legyél biorobot. Matematikából gondolom nem használod a deriválást, a mindennapjaidban, de kell tanítani ahhoz, hogy a logikai készséged fejlődjön. Az alap műveltséghez viszont hozzá tartozik a keszeg biológiai felépítése is.
    Mikor Írországban voltam, és egy diplomás ember nem ismerte fel a paradicsomot a bokron, megkérdezte, hogy ez alma? Tovább megyek, az ottani gyerekek nem tudják a földrészeket, sőt azt sem tudták, hogy létezik Magyarország, és meglepődtek azon is, hogy van nálunk csoki! Akkor döbbentem rá, hogy a modern nyugati országokban mekkora az általános tudás béli lemaradás. Szerinted ez normális? Ezt akarod, hogy a gyereked is ennyire répa legyen?
    Munkám során, sokszor kellett az a fránya általános műveltség, és még az évek során felszedett további tudás. Én el tudok beszélgetni egy megbízómmal arról is, hogy a vörös szárnyú keszegnek milyen az oldalvonala. Szerinted nem jó az amikor a megbízóddal egy bizalmi kapcsolatot is ki tudsz építeni mert egyszer ezt megtanították neked?
    Nézz meg ezt a videót: https://www.youtube.com/watch?v=vjfJLj2gl4E régen ez alap volt. Most azt látod, hogy a seggébe petárdát dug és a haverjai ezen röhögnek!

    Kedves xpek55!
    Ha hiszed, ha nem részben egyetértek veled! Az oktatási rendszerünk részben elavult! Sajnos nem tanítanak már erkölcs vagy illemtant, ami nagyon fontos lenne! A Jelenlegi tananyag mellett, igen is, észre kellene venni azokat a modern tananyagokat, amelyeket be kellene vezetni az oktatásba. A tanároknak kellene ezeket felismerni, és összefogással hangot adni a bevezetéséről. Vagy fakultatív oktatni.

    Belénk akarják sulykolni, hogy a mai gyerek túl van terhelve. A tanárok hülyék, nem kell tanulni, nem kell feladatot és célokat adni.

    Utoljára szerkesztette: fapapi, 2014.08.27. 08:30:30
  • xpek55 #41
    Kedves fapapi!

    Hát tudtommal nemcsak egyetlen egy dolgot lehet az életben egy bizonyos időszakban megtaníttatni, hanem többet is. Csak az illetőn múlik (nagyobbrészt), hogy mit tud belőle befogadni és mit nem.

    A "biorobotizálás" alatt csak azt értettem, hogy az önálló építőjellegű nézeteket (itt egyáltalán) nem díjazzák, de még le is hurrogják, ha úgy adódik. Mintha világra szóló bűn a tudás... Miért kell egy fiatalt lehurrogni, mert önálló nézőpontja valamiben, és az esetleg passzolna is az órához? Nekem személyes élményem is volt nem egy alkalommal, mert picit öntudatlanul visszautaltam régen a politikai berendezkedésre Magyarországon. Azonnal le lettem ordítva, hogy "Fejezzem már be!". Szinkronban hallottam, hogy "Ahhhh... Fejezd már be!!!!!5455%%%//!!!" Csak megint az érzékeltetés végett írom így.

    Aztán én csak néztem, hogy ezt most miért kaptam. Mintha valami tabu témáról lerántottam volna a leplet. Miért baj az, ha valaki csak egyszerűen a tájékozódás/kíváncsiság miatt beleolvas/utánaolvas bizonyos dolgoknak, amit ebben az országban/ világban történik.

    Ja, hogy az már baj? Én nem értem a mai napig ezt a rémes begyöpösödött felfogást.

    Úgy látom félreértelmezted a mondanivalómat. Egy fiatal már 10-12 évesen is lehet elég eszes-öntudatos, hogy önmagától eredő szorgalomból is elmehessen dolgozni valamit. Mondjuk egyszerűbb/kisebb házimunkákat elvállalva. Nem kell itt szakmákban gondolkodni még, mert az még bőven ráér.

    Hát konkrétan csak egy elképzelést vonultattam fel, hogy 12 éves koráig is kaphatna alapvetően egy korrekt ellátást a gyerek. Aztán mehetne tovább dolgát jól végezvén oda ahová szeretne a belső megítélése szerint. Saját általa preferált módon tanulni, dolgozni és tenni azt, amit helyesnek talál. Természetesen csak a józan keretek között...

    Hogy milyen világban élek? Lehetőleg egy általam normálisnak tartott világban. Legalábbis én abban szeretnék, ahol nincs helye a hülyeségeknek, hanem egyszerűen csak béke van és rendesen megtud férni egymás mellett.
  • Jani Hun #40
    akkor kérdel a hamus iqjának a felét, akkor talán megérted hogy mit irtam., de azér segitek, átlag, hómpolágrról bezsélek aki összkomfortos betonkriptában él, jó? ok, szóval, kell tudnia hogy a tehény hányszor kérödzik, vagy hány követ hajitottak el a pál utcai fiukban, vagy hogy afrikában a chikomokolukolakiluku hegy milyen magas, de ha vesz egy ikeás 3 perces szekrényt, szerelöt hiv, elromlott egy mechanikus mérleg? vegyünk másikat!, de várj segitek mégjobban> a tananyag kb 10-15 százaléka böven felesleges, ami helyett berakhatnának még 1 tantárgyat, ami arra tanit meg hogy használd az eszed meg a két szép kezed ha szükség van rá, és ne zsebkendövel rakd fel a biciklire a láncot, mertmég véletlenül elkap a h1n12b16 virus amit középiskolába tanultál és meggyilkolja a 14. kromoszómádat,
    mondjuk hiába szőájkaratézunk, se az én irásom, se a tiéd nem ér egyikünknek sem, csak próbállak ráébreszteni hogy nem az alap tudással van a baj, hanem tul sok a fölösleg
    (bocs nyelvtanból buktam btw)
    nemmelesleg nemtudom hogy hogyvetted le a kommentemböl hogy néznék tv-t, ha belenne kötve se kapcsolnám be, elég szemét ömlik a plakátokon munkába menet
    Utoljára szerkesztette: Jani Hun, 2014.08.26. 22:28:07