Ötvös Tibor

Feltalálók, akik nem részesültek találmányuk bevételeiből

Akadnak feltalálók, akiknek találmánya megváltoztatta a világot, ám önszántukból lemondtak a bevételekről vagy pedig saját hibájukból kifolyólag nem láttak pénzt a szabadalmukból.

Az angol Mirror internetes kiadása összegyűjtötte azon feltalálókat, akik találmánya egyértelműen megváltoztatta a világunkat, ám ők vagy saját hibájukból kifolyólag nem láttak pénzt a bevételekből vagy pedig önszántukból tették szabadon elérhetővé a szabadalmat. Az alkalmat eme lista összeállítására pedig Kadir Nurman, a kebab megalkotójának halála szolgáltatta, aki 1972-ben Nyugat-Berlinben készítette el az első ételét, ám nem védette le a projektet, így szinte alig látott pénzt az egészből.

Az első a listán egyértelműen Sir Tim Berners-Lee, az internet (pontosabban a World Wide Web, a világháló) megalkotója, aki 1991-ben mutatta be a CERN-en az első weboldalt és innentől kezdve nem volt megállás. A siker kapujában azonban a lovaggá ütött úriember úgy döntött, nem kér szabadalmi díjat a projektért és mindenki számára teljesen ingyenesen elérhetővé teszi a dolgot. A következő úriember az egyik leghíresebb magyar, Bíró László, akiről a világon szinte mindenki tudja, hogy ő alkotta meg a golyóstollat. Ám hazánkfia nem igazán látta, mekkora kincs került a kezébe és ezért 1945-ben eladta az egész szabadalmat Marcel Bich számára, aki azóta a Bic termékekből több 100 milliárdos eladást produkált.

Mikhail Kalashnikov 1947-ben készítette el az AK-47 néven elhíresült fegyverét, melyből 100 milliós nagyságrendben értékesítettek azóta és mind a mai napig készülnek az új változatok. Az úriember hazafias okok miatt nem kért pénzt a termékért, állítása szerint hazája, Oroszország érdekében alkotta meg a gépkarabélyt. A könnyedebb találmányok közé sorolható a karaoke, melyet Daisuke Inoue álmodott meg, ám a szabadalmi hivatalba ő sem ment el, így egyetlen jent sem látott a gép eladásaiból. Miután felismerte, mekkora siker lesz a találmánya, elkészített pár tisztítószert, melyek kimondottan a gépben megtelepedő rovarok ellen hatásos és így valamennyi pénzt sikerült szereznie, de messze elmarad a karaoke által generált bevételekből.

Sir Christopher Cockerell számos találmányt készített, melyek közül egyértelműen a légpárnás hajó viszi a prímet. A többektől eltérően azonban az úriember már az elején rájött, mi is van a kezében, így több korábbi találmányát értékesítette, hogy saját maga fejleszthesse ki a légpárnás hajót, ám még így is hosszú évekig harcolt az őt megillető pénzért a szabadalmi hivatallal. Júliusban hunyt el az egér feltalálója, Douglas Engelbart, aki 1968-ban szabadalmaztatta ötletét, ám szerencsétlenségére mire az eszköz elterjedt volna, lejárt a szabadalom, így szabadon lehetett felhasználni azt.

Ron Klein mágneskártyája milliárdos bevételeket hozott a különböző cégeknek, ám a feltalálónak szinte semmit, más eszközök azonban szépen hoztak neki. John Walker az 1820-as évek közepén alkotta meg a gyufát, melyet azonban nem akart kisajátítani, mindenki számára elérhetővé szerette volna tenni, így pénzt ő nem látott belőle. A következő úriember sztorija valószínű minden játékos előtt ismert, hiszen Alexey Pajitnov a Tetris atyja, aki 1984-ben készítette el a programot, amit azonban az orosz Tudományos Akadémia programozójaként tett le főnökei asztalára. Éppen ezért az akkori szovjet vezetés nem engedte át neki a szabadalmat, minden, a játékból származó bevétel a kormányt gazdagította. Közel egy évtizedes harc után sikerült csak a "nevére íratni" a klasszikust.

A végére maradt Harvey Ball, akinek neve talán nem sok embernek lehet ismerős, de a mai chat és sms központú világban az ő "találmánya" kikerülhetetlen. Ball 1963-ban, a dolgozói hangulat javítása érdekében alkotta meg a mosolygó fejet, a smiley-t, ami azonban önálló életre kelt és a mindennapjaink részévé vált. A kitalálója nem szabadalmaztatta a figurát, így összesen 45 dolláros profitot látott belőle, amit még '63-ban, pár eladott pólóból szedett össze.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • idebudanemoda #15
    jánosi marcell a floppy feltalálója? ez is jó vicc, palma.
  • idebudanemoda #14
    rubik nem részesült? ezt csak te tudod, senki más nem...
  • LaPalma #13
    Jánosi Marcell, a floppy feltalálója és persze Rubik Ernő
  • jackoneill90 #12
    smiley pólót a forest gump találta fel
  • Vol Jin #11
    Az AOL-nak volt saját megoldása a HTML előtt a saját előfizetői számára. Mondhatni a HTML annak koppintása. De nem az internet, hanem az internet egyik felhasználási területe. Nem az a probléma, hogy Gizike keveri az internetet a böngészővel, hanem az, hogy egy informatikai magazin teszi ezt egy cikkében.
  • asgh #10
    A MOM floppynál nem az volt a gond, hogy az állam nem adott rá pénzt, hanem hogy politikai és egyéb pitiáner okokból szabotálták a termék sikerét. A sony magánrepülője konkrétan ott állt Ferihegyen fél évre rá, hogy a termék elkészült, a magyar hatóságok azonban nem engedték a sony delegációt találkozni a fejlesztőkkel. A sony nem tehetett mást, mint kivárta a szabadalom elévülését. Ebben az esetben tehát pont megvolt a szándék a feltaláló kifizetésére, csak közbe szólt a kommunista diktatúra. Rubik is csak azért látott pénzt a bűvöskockából, mert külföldre csempészte és ott szabadalmaztatta.
  • moikboy #9
    "Az első a listán egyértelműen Sir Tim Berners-Lee, az internet (pontosabban a World Wide Web - világháló) megalkotója, aki 1991-ben mutatta be a CERN-en az első weboldalt és innentől kezdve nem volt megállás."

    Ahahahhahaa. Az első helyet akkor már inkább megérdemelné a Free Software Foundation, a GNU Project és az összes olyan mérnök, aki valaha is részt vett GNU GPL alatt kiadott termék fejlesztésében.
  • Molnibalage #8
    Össze tetszik téveszteni az ötletet a konkrét megvalósítással. Akkor ennyi erővel díjazd a Daidalosz és Ikarosz szerzőjét a repülés elvi megálmodásáért.

    Soha nem az ötlet a nagy szám, hanem a technikai megvalósítás. Már Newton felvettette azt, hogy lehetséges a földkörüli pálya, ha kellően magasa hegyről kellően gyors ágyúgolyó lőhető ki, tehát volt fogalma arról, hogy milyen feltételek vannak. Ettől azoban még nem ő alkotta meg a LEO pályára alkalmas űreközet.

    1000%, hogy nem csak A.C.C. gondolt a műholdas kommunikációra, hiszen a Föld görbület problémáját mindenki ismerte és azt is, hogy magasan repülő gépekkel lehet adatot átjátaszi. A műhold csak egy "nagyon magasan szálló gép". A.C.C. neve miatt a csóka hypolt, pedig másnak is eszébe jutott, csak azon mezei mérnökök és nem ismert írók voltak. Az ő neveiket nem jegyzi fel a történelem...
  • Vargagy #7
    Akár a cikket is ki kellene egészíteni gyorsan az egyik legnagyobb hiányzóval: Arthur C. Clark-al. Bár szakember volt, a II. vh-ban mint rádiómérnök vett részt, de csak kóbor ötletnek tekintette az egyik sci-fi regényében a (3 műholdról az egész földfelszínt besugárzó) geostacionárius műholdakat. Akkor, amikor még a műholdak is csak a sci-fikben léteztek. Azóta már rájött, szóvá is tette, hogy milyen buta volt.

    Jellemzően magyar történet a flexibilis mágneslemez, közismertebb nevén floppy-lemez esete. Ezt a MOM kutatói fejlesztették ki, gyártottak is néhány darabot a hazai eszközök számára, le is védték 10 évre. De azután a meghosszabításra a magyar állam nem adott pénz. A szabadalmi védettség megszünésének "másnapján" a Sony megjelent a saját változatával, a magyarok egy fillért sem kaptak érte.
  • Sith #6
    Azért elég nagy lépés volt a HTML mindentől függetlenül, van nem egy olyan dolog a világon ami apróságnak tűnik, de ezen múlott hogy a nagy közönséghez is eljusson az adott "dolog". (persze tudom hülye példa, de HTML nélkül is ennyien lógnánk a neten mint most?)