Balázs Richárd

Mandela tudományos öröksége

A világ számára a 95 éves korában elhunyt Nelson Mandela a modern felszabadulás korának egyik legnagyobb alakja volt, ami Mahatma Gandhival indult és 1994-ben, Dél-Afrika első demokratikus választásaival érte el csúcsát.

Ami kevésbé ismert, hogy a politikai szabadságért folytatott küzdelem szorosan összefonódott a tudományos és műszaki befogadóképesség fejlesztésének vágyával. Az apartheid nem csak a fajokat választotta szét, talán legpusztítóbb öröksége a nem fehérek iskoláztatásának korlátozása volt. Mi több ez a kizárás nem csak Dél-Afrikára korlátozódott, egy szélesebb politikai kultúra részévé vált, ami Afrikát egyenlővé tette az alacsony szintű műszaki fejlettség és szakértelem fogalmával. Mandela felismerte, hogy ez a kirekesztés az oktatásból nagyban visszafogja a fejlődést, meggyőződése volt, hogy az "oktatás a legnagyobb erejű fegyver, amivel megváltoztathatjuk a világot".

Ennek hatására Mandela a nevét adta az Afrikai Tudományos és Műszaki Intézetek egy új generációjának létrehozásához, amire az afrikai kutató egyetemek létrejöttének kezdeteként tekinthetünk. Két ilyen intézet már működik Tanzániában és Nigériában, valamint egy harmadik a tervezési fázisnál tart Burkina Faso-ban.

Az intézetek létrejöttének egy másik inspirációja Afrika bőséges természeti erőforrásainak teljes kihasználásának vágya volt, ami mindeddig az emberi tőke, a tudományos ismeretek, képzettség és infrastruktúra hiányában meghiúsult. Megalapításuk egy új szakaszt jelent Afrika gazdasági függetlenségért vívott harcában. A kontinens továbbra is perifériára szorul a globális gazdaságban, a tudományokhoz, valamint a technikához való hozzájárulása igen csekély. Ennek fő oka, hogy a legtöbb afrikai ország olyan oktatási örökséget hordoz magával, ami elkülönítette a kutatást a felsőoktatástól. A kutatást oktatási mandátum nélküli intézetek végzik, míg az egyetemek erős kutatási alapok nélkül oktatják hallgatóikat. Ennek a szétválasztottságnak kettős következménye van.

A kutató intézetek outputjából nem kamatoztatnak a hallgatók, ellentétben más kontinensek egyetemeivel. A másik probléma, hogy erős kutatási alap nélkül az egyetemektől nem várható el, hogy e legújabb ismereteket adják át. Ezeket a problémákat kezdik megoldani az új intézményekben, azonban Afrikának még így is hatalmas oktatásbeli kihívásokkal kell szembenéznie. Az intézeteknek egy olyan oktatási programot kell kidolgozniuk, ami a gyerekeket is bevonja az új rendszerbe, az egyetemi szint ugyanis a fennálló problémának csak egy egészen kis részét kezeli. Ahogy Mandela mondta, "egy társadalom lelkének nem lehet erősebb kinyilatkoztatása annál, ahogy a gyermekeit kezeli".

Mandelára a világ minden idők egyik legnagyobb vezetőjeként fog emlékezni. Calestous Juma professzor, az Afrikai Unió Legfelső Tudományos, Műszaki és Innovációs Bizottságának társelnöke szerint Mandela magasröptű törekvéseit csak úgy válthatják valóra, ha a jövő generációinak megadják azt a tudományos és műszaki képzést, amivel kitágíthatják gazdasági lehetőségeiket. "A liberalizálódás következő korszaka magába fogja foglalni Afrika jogos szerepének betöltését a globális tudás-gazdaságban" - mondta Juma. "Sok csata áll még előttünk, de erőt meríthetünk Mandela morális és politikai bátorságából. Ahogy ő mondta 'ez mindig lehetetlennek tűnik, amíg el nem értük'".

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Serutekin #46
    ui: elnézést kérek ManoNegra felhasználótól, ugyanis véletlen nem Irasidus 42 hozzászólására válaszoltam hanem a 41-re. Sajnos pontosítás nem enged a rendszer.
  • haxoror #45
    "minden idők egyik legnagyobb vezetője"
  • Serutekin #44
    Belinkelsz egy oldalt amit kb 100 se olvasnak és te azt 100% megbízhatónak ítéled. Ennyi eszed van te legalja szardarab. Ha 10 emberből 9 mondja, hogy te vagy a hülye, akkor fogad el, hogy nem az a 9 ember téved.
  • Tetsuo #43
    Ha jól értem, ezen az oldalon az van, hogy bár uszít a fehérek ellen, nem szólít fel kozvetlenul gyilkosságra.
    Remek.
    Az énekléstol fuggetlenul, a #39 és a #40-ben leírtak tények. ;)
  • Irasidus #42
    Nem baj, hogy nem ugyanazt éneklik, mint a bevágott hang?! Itt az eredeti videó te marha klikk. Ilyen az amikor nem nézel utána semminek, és csak beteges vágyaid által vezérelve elhiszed az első hülyeséget ami szembe jön.
  • ManoNegra #41
    +1 Helyén kellene kezelni, nem pedig mártír szentet faragni belőle. Hogy az övéi úgy tekintenek rá az érthető, de hogy a "mérték adó" fejlett nagyon demokratikus liberális nyugat is ezt csinálja az a pofátlan kettős mérce csúcsa...

    Ha összességében nézzük, akkor tulajdonképpen terroristának (szerencséjére) és elnöknek is pancser volt. Ami a javára írható, hogy a hatalomváltás után nem csinált véres polgárháborút. Inkább fű alatt, szemet huny a fehérek ellen irányuló etnikai terror fölött és a feketék irányába pozitív diszkriminációt alkalmaz.
  • Tetsuo #40
    Félreértés ne essék, nem Mandela a legnagyobb rasszísta Dél-Afrikában és talán nem is olt embert a szándéka ellenére. De mindenképpen egy olyan rendszert épített fel, amiben eloszor a fehérek járnak rosszul, majd a feketék, mert fehérek nélkul képtelenek mukodtetni egy "moderntípusú" társadalmat.
    Amit a libsik csinálnak, már megint, az álszent demagóg butaság, vagyis rombolás. Értékek rombolása.
  • Tetsuo #39
    Te nem vagy százas. Rengeteg ember érti ezt az afrikaans nyelvet. Rengeteg ember hagyja el folyamatosan Dél-Afrikát, feketek is, mert egyre durvább ott a e helyzet. A sportesemény kapcsán csoda, hogy nem tortént komoly incidens az extra biztosítás ellenére.
    Tobb Délafrikai ismerosom van, fehérek, feketék, akik megerosítettek azt az informaciót, hogy Mandela egy terrorista volt és gyuloli a fehéreket.
    De minden forrás erre is enged kovetkeztetni. Nem, nem a mainstream, a kicsit mélyebb infók...
  • Irasidus #38
    Eddig csak nyelvbotlásaid voltak, bizonyítékod meg eddig 0, meg a többi 10 embernek is! Mellesleg te nem szoktál trágárul beszélni, ugye? :(
  • Serutekin #37
    Olimpia egy nyelvbotlás volt,mert már nem tudok mit linkelni be egy ilyen parasztnak, aki leszarja az összes bizonyítékot. Szívem szerint már rég letiltottalak volna a picsába nem is tudom minek vitatkozok veled amikor 10 emberből 9 írja, hogy faszságokat írsz.