Hunter

Festék az egész világ

Egy új rajzeszköz az elektronika világába repíti a festéket és a festővásznat. Az MIT Tapintható Média Csoportjának találmánya nem csupán a színeket és a textúrákat, de a mozgóképet, sőt akár a hangot is képes átültetni fizikai környezetéből egy érintőképernyőre.

A jelenlegi rajzprogramok használói korlátozott számítógépes palettából válogathatják ki színeiket, míg az I/O (input/output) Brush névre keresztelt pemzli formájú eszköz lehetővé teszi, hogy környezetünk kedvenc színeit, mintáit is használhassuk. Ezeket leképezhetünk egy gyümölcsről, kedvenc pólónkról, egy-egy fotóról, egy játékmackóról vagy a kert virágairól. Az eszköz egy mikrofonból, egy miniatűr CCD-kamerából és érzékelőkből tevődik össze, mindez egy érintőképernyős számítógéphez kapcsolódik. A felhasználó a festéket a kívánt tárgy végigsimításával szerzi meg, hasonlóan a klasszikus módszerhez, amikor az ecsetet belemártjuk a festőpalettán kikevert színekbe.


Az I/O Brushban elhelyezett szenzorok hozzák működésbe a sörte közepén elhelyezett kamerát, melyet fehér LED-ek gyűrűje vesz körül, ez világítja meg a kívánt tárgyat. A kamera 5 másodpercig vagy akár 100 képkocka erejéig rögzíti a kívánt objektumot, amit a számítógépben tárol le. A festéshez az ecsettel meg kell érinteni a képernyőt, ekkor a számítógép beazonosítja a megérintett területet, ahová elhelyezi az eltárolt képet, illetve ha van, akkor a hozzá tartozó hangot is. A felhasználó kezével is dolgozhat a képen, ujjaival kijavítva vagy elkenve a festéket a képernyőn. A technikával nem csupán a kész alkotás jeleníthető meg, egy gombnyomás segítségével végigkísérhető az alkotás animált folyamata is.


A fentiekből valószínűleg már kitűnt, hogy az alkalmazás főként a gyerekeket célozza. Ennek megfelelően több játékgyártó is érdeklődését fejezte ki a technika licencelése iránt. Jelenleg a rendszer kereskedelmi forgalomba hozható termékbe tömörítésén dolgoznak. A jelenlegi változat augusztusig megtekinthető lesz az ausztriai Linzben, az Ars Electronica Centerben.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Cicero #34
  • ASUSI #33
    Nagyon érdekes mikre képes a tudomány
  • HUmanEmber41st #32
    Igen, én is erre a következtetésre jutottam!
    Azonnal betiltani!!!!!!
    Hol van ilyenkor a BSA RIAA, MPAA ???????
    Kérem kapcsojja ki (de azonnal! )
    :) :) :)
  • SuperCow #31
    huu belegondoloni is rossz. Szőőrnyű dolgokra lehet képes egy ilyen eszköz a megfelelő kezekben.
    Festhetnek vele pisztolyt, géppuskát, lefesthetik vele Bush-t, vagy eseteg az eszköz áttervezésével taktiai előnyhöz juthatnak egy esetleges terrorcselekmény során.

    Én azonnal betitanám.


    Aggodalmamat fejezném ki továbbá az iránt, hogy mivel egy ilyen eszközzel bármit le lehet festeni jogdíjjat vetnék ki rá, mivel a gyerekek a rajzfílmekben látott figurákat, esetlegesen egy ujságból nagyon egyszerűen le tudják másolni és digitalizálni. Okos kis gazdag gyerekek ebből még jobban meggazdagodhatnak. Iskolában Zug plakátok / matricák terjesztéséből..
  • AtisH #30
    Ez így egy nagy hülyeség! Ez olyan mintha a porszívó keféjébe beledugtak volna egy kamerát. Akkor már megcsinálhatták volna száloptikásra az ecsetet és szálak egy miniccd-be végződnének. Kisebb is lenne és még talán egy érdekes hatást is elérhettek volna. Lúzerek!
  • Gade #29
    Ijet lehetne házilag is barkácsolni, a programját meg ugy is felrakják a netre.
  • Adam II #28
    SG Feleshop
  • Adam II #27
    Ilyenkor csak azt sajnálom ,hogy nekem nem jutnak előbb eszembe ilyen marhaságok amivel jó pénzt lehet keresni. Illetve egyet már rég kitaláltam a CubeBall2000-et a kockalabdát ami nem gurul ki az útra és így a gyereket nem üti el az autó (bővebben a CubeBall-ról a gumiszoba SG feleshop topicjának 1# hozzászólásában értekeztem:)))
    DE NEHOGY ELLOPJÁTOK AZ ÖTLETEM
  • Sir Quno Jedi #26
    Ez azért izgi, mert a valamilyen formában becapture-ölt (szkennelt, digizett, stb.) képről mi is vehetünk mintákat akár a paintben is és máris itt tartunk, pont ezt tudja, csak persze nem ilyen 1xűen, hogy egy ötéves gyerkőc is elboldoguljon vele. Újításnak nem újítás, max. egy jómunkásember termék, a pemzli meg felesleges, csak rontja a kamera által látott képet (és mellesleg jó hülyén néz ki).

    Anno az összes fényceruzáról, navigömbről stb. azt tartották hogy húdemilyen elterjedt lesz, aztán ma is egerezünk, kattintgatunk, gépelünk...
  • Murdoc #25
    Mondjuk még mindig jobb, mintha összegrefitiknék a kerítésünket. Mert most így festhetjük le félévente. Inkább éljék ki az elmebajukat a számítógépen.