32214
Maya
  • montressor
    off, ha valaki unatkoyik
    http://www.cleverbot.com
    :)
    /off
  • montressor
    csak otlet, probald ki mas formatummal, png, tif vagy mas
  • Peetmaya
    ismerem a hibát, megoldásom sajnos nincs rá:(
  • gergo4
    Sziasztok!
    Segítség kellene: Maya 8,5 image plane problémám van.
    Az importált képre ha kicsit is ráközelítek akkor eltorzul. Így lehetetlen a curve rajzolása.
    Importált kép:
    http://img50.imageshack.us/img50/8153/11lt.jpg

Közelítéskor:
    http://img50.imageshack.us/img50/6532/27ew.jpg

Ezek a képek egy másik fórumból vannak de nekem ugyanez a bajom. Google sok fórumot dob ki de sehol nincs erre megoldás. Vagyis egyesek azt mondják videókártya probléma, illetve win xp 64 bit alatt minden tuti.
    Cinema 4d ben viszont nincs ilyen gondom, semmilyen bug nincs.
    Próbáltam maya2012ben is, de változatlan a helyzet.
    Használjak Polygon plane-t?
  • imp99
    Engem ilyenkor az érdekel honnan szerzik be a megfelelő tervrajzokat, mert fejből ilyet tolni nem lehet....
  • Garou
    Artiston is kepes hir, de azert belinkelem.

FordGT40

Ez mar a fakjubazmeg kategoria megintcsak. Maya 2012 install alatt is ott van a kepek kozott, ezert volt ismeros...
  • Wearwolfff
    Hát csak nem lettem készen vele, de legalább már csak az alja van, meg a két széle, ahogy csatlakozik a másik épülethez. Aztán kezdhetek keresni mellé egy másik épületet.

• Magnificat
    amúgy én is csak felnéztem, mondom 29999, akkor már lecsapok rá :)

amúgy nagyon jól néz ki a modell, csak így tovább... mostanában sajna nem jutok maya elé (azaz mivel egyszerre sokat kellett(!) maya-znom, kicsit elment tőle a kedvem, úgyhogy most inkább kódolok...)
  • Midas
    jol nez ki :)
  • schorby
    Mindig megfogadom, hogy figyelek, és lenyúlom az ilyen előkelő sorszámokat :) de aztán elfelejtem mire eljön.

Bizonyíték, hogy a vizsgaidőszakot nem lehet idegekkel bírni, kicsit előkaptam a maját:
    messzersmit 1
    messzersmit 2
    Csak hogy témába maradjak ;)
  • repvez
    Ha nem gond akkor belinkelem ide is amit a maxos topicba hasonlo alkalomra csináltam még 2006-ban :)
  • Magnificat
    30 000
    gratz
  • Wearwolfff
    Hát, most még nem állítottam semmit semmin, csak rádobtam a mr sky-t. Bízom benne, hogy ezt most már jól meg fogom tudni csinálni, mert még nem csináltam olyan igazi képet soha. De majd most... remélem.
  • Obicsek
    Szep lesz, de arra majd vigyazz, hogy ne egye meg a cica a kontrasztot meg a szaturaciot.:)
  • Wearwolfff
    Végre kerítettem időt arra, hogyelindítsam kicsit a mayát, és miután sikerült beszerválnom egy xfrogot 2011-re, már teljes lett az örömöm a mai napra. Remélhetőleg a hétvégén be tudom fejezni ezt a házat.

• Wearwolfff
    World space - jelenet tengelye. Object space - objectum, mesh tengelye.

Próbáld ki, hogy leteszel egy kockát, egyik irányban kicsit megnyújtod, és elforgatod 25-45 fokkal valamerre. Ezután, ha rányomsz, hogy object space, akkor a hasáb hosszában tudsz, mozgatni-nyújtani, ha meg world space, akkor a jelenet tengelye mentén. Egész addig, míg nem nyomsz egy freeze transformot.
  • KirkHammett
    Ja és ilyenkor általában poligonnak egy vertex pontja van kijelölve...
  • KirkHammett
    Tudtok abban segíteni, hogy mi különbség olyankor, mikor a move settingsnél állítgatják world, local vagy esetleg UVs között a dolgokat, de látszólag ugyanazt csinálják? Sajnos még ezt sem tudom...
  • Magnificat
    de ez maya topic, kérdezd inkább a max-osokat ebben a témában :)
  • Magnificat
    http://developer.valvesoftware.com/wiki/Modifying_a_Source_Model_in_Maya
    http://forums.steampowered.com/forums/showthread.php?t=757761

illetve max felé kompatibilisebb:
    http://www.google.hu/#sclient=psy&hl=hu&source=hp&q=import+mdl+to+max&aq=f&aqi=&aql=&oq=&pbx=1&bav=on.2,or.r_gc.r_pw.&fp=ccc19b3ed423f815&biw=1680&bih=917
  • atila4
    mdl fájlt mivel tudok konvertálni 3ds-be? (esetleg fbx-be) Vagy van valami plugin mayahoz ami megnyitja?
  • Magnificat
    Nah hozzászólok már én is :D

"wwolf: De olyanról már hallottam, hogy a jelenetbe csak egy pár polys hivatkozást tesznek a sokpolys modellről, ami csak a renderen látszik. "
    Igen, proxi modellnek nevezik, gyakorlatilag egy helyettesítő, hogy pl az animátor tudja az 5-8k polyszámú karit animálni, mert a 100 milliósat nem lenne egyszerű :) a mai szoftverek már tudják azt is, hogy megfested a súlyokat mondjuk 100k-s modellen, és azt átadhatod a 100 millásnak... Emellett nagy jeleneteknél is fontos, ahol 5000 lónak kell szaladgálnia, vagy hasonló...

scriptelni ezt szerintem (jelenlegi tudásom szerint) felesleges. Már alapból nem számol valósan a távoli de nagy polis objektekkel, elég csak arra gondolni, hogy ha fogsz egy 500k-s modellt, és annyira távolra mész a kamerával, hogy kicsi legyen a renderen, akkor azt leküldi 2 sec alatt... mivel kevés a pixel, amin látszik... az optimalizációs eljárások egyik fontos eleme tudtommal, hogy annak függvényében (is) számolja a dolgokat, hogy mekkora lesz a végleges képen...
  • Philippos
    Ha textúráról van szó, akkor az mipmap. Ha modellről, akkor az LOD.
  • Peetmaya
    hát igen, te a filmiparról beszélsz, 50-100 emberes pipeline-ról, én mert 1 machinás 1 emberes munkáról. Azért ott más.
    8k, hát ahhoz meg már olyan szintű gép meg tárhely meg memória igény párosul, ami jelenleg nekem sincsen sajnos. Most akarom lecserélni a videokártyám egy gts 450-re, ja amúgy eladó az ati radeon hd 4670-em, itt a fórumon 12-ért, egyébként inkább 14:)
    Ja igen, a csere lényege az lenne, hogy végre kipróbálhassam a mari-t. Azóta csorgatom rá a nyálam, mióta az első cikkel elolvastam, aztán jöttek ki róla videók, pl az fxguidetv-n volt egy bemutató, hogyan használta weta a kingkong-ban, és ahhhh, hát baromi jó!

amúgy nem mondtam hogy a lodnak nincs értelme textúra esetében, van annak bőségesen. A modell lod-nak is van, de egy snitten belül szerintem nagyon ritka az, amikor váltani kéne, és nem is vagyok híve a váltásnak, mert ilyenkor jöhetnek elő az ilyen poping effectek, amikkel meg trükközni kell kompozitban, hogy eltűntesd. Vagy persze más megoldás is van rá biztos, én ott próbálkoznék először.
  • Obicsek
    Szerintem textura lod sem hulyeseg. Kepzeld el, hogy a textura nem lokalban van hanem valahol baromira messze egy kozos kulso storage-n. Maris nem mindegy, hogy mennyi adatot mozgatsz at. (tudom, hogy a .map vagy .tx vagy .tdl vagy .rat meg mittomen milyen memory mappable fileok vannak azok tartalmazzak a lodot, de attol meg az infokat bekeri a render. Es nem mindegy, hogy mekkora filebol hivja meg az adatokat.)

Geometrianal is latom ertelmet a lodoknak. Az egy dolog, hogy subd-t vagy displacementet lejjebb vagy feljebb veszed de azert 150 kilometerre levo ojjektumot hadd ne kelljen mar 1.5 millio poligonnal megkinalni.

Szerintem.

Ezeknek ott van ertelme, ahol egy object felvan hasznalva sokszor, sok helyen sokfelekepp. Egy otthoni projectnel, vagy egy keves snittes reklamnal ezeknek persze lenyegesen kevesebb (ha van egyaltalam) ertelme van.

Ja, es az elet 8k folott kezdodik.:D
  • Wearwolfff
    Persze, persze. Mint említettem fölösleges babramunka lenne. Bár én arra gondoltam, hogy mivel úgy is épületekkel foglalkozom mostanában inkább, és az épületeimből egy idő után összehozhatnék egy komplett várost. Azután, ha kedvem támad egy autót modellezni, csak ledobom valahová a városba, odateszek egy kamerát, és render. A script meg automatikusan belövi, hol melyik verziót kelljen renderelni, Ne kelljen minden egyes render előtt ezeket belőni.

No persze, mikor már meglesz az új masinám, ez már nem fog érdekelni. Aztán miután már lesz annyi épületem, hogy szükségem legyen rá, már rég nyolc maggal fogom tolni, amikor már megint nem fog érdekelni. Látod, milyen könnyen lebeszélem saját magam is az ilyesmikről :). Pusztán elméleti síkon vetettem fel magamban, mert jelen pillanatban még 1maggal, 1giga rammal, dx9 128-al tolom.
  • Peetmaya
    hát Wolff, szerintem 3d animációnál ilyennel felesleges foglalkozni. displacement beállításra van lehetőség, hogy a távolságtól függően kevesebbet divide-oljon, de ez bőségesen elég is szerintem. Amúgy meg minek írnál scriptet valamire, ami működik sokkal egyszerűbben is?
  • Wearwolfff
    De LOD-ot nem lehet magadtól is csinálni? Persze fölös babramunka, de nem lehetne írni egy scriptet, hogy ha ilyen távol van valami a kamerától, akkor a *_2k.jpg fájlokat használja, ha meg még távolabb, akkor a *_1k.jpg? Az MR ezzel nem tudna, mit kezdeni? Mondjuk én erről most hallok először. De olyanról már hallottam, hogy a jelenetbe csak egy pár polys hivatkozást tesznek a sokpolys modellről, ami csak a renderen látszik. Egy ilyen script működhet modellekkel is. Ha ilyen távol van, akkor low poly, Ha közelebb, akkor med, vagy full. Ott a kicsit bonyolult, hogy meg kellene vizsgálnia, hogy a modellt éppen kettévágja-e egy határvonal, és ha igen, akkor melyiket válassza? Illetve megvizsgálja, hogy vannak-e egyáltalán több változatok. Így az egész automatikus lenne. Úgy tudom játékmotorokban van ilyen megoldás. Itt miért nem lehetne alkalmazni?
  • Peetmaya
    az lod infó meg annyit tesz, hogy level of detail, ha jól tudom ez csak annyi, hogy ha van mondjuk egy 4k-s képed, akkor ahhoz tartozik egy 2k-s, 1k-s, és egy 512x512-es felbontás verziója a fileban. render közben mr tudja, hogy melyikre lesz szüksége, ezért csak annyival terheli a memóriát, amennyire szükséges.
    ha van elég memóriád, akkor viszont én úgy vettem észre, sokat nem számít, hogy 8ks jpg, 9k-s tiff vagy 8k-s map-ot használsz, a sebesség kb ugyanaz mindegyikkel. a sok memória meg mindig fontos, mert előbb utóbb kiakad a jelenet. nálam asszem valami 70 milla poly volt a felső limit, utána már fagyott jobbra balra. 70 milla az meg édeskevés.
  • Peetmaya
    Loom
  • Wearwolfff
    van a mayához egy parancssoros imf-copy program, amivel át lehet alakítani a képeket mappá. Ehhez valaki készített egy bat filet, ami átalakít mindent ami a könyvtárban van. A world3d.hu oldalon van fent valahol. Illetve Photoshop-hoz van egy plugin, amivel simán el lehet menteni map formátumba képeket.
  • KirkHammett
    Nekem is jpg-ben volt lementve. Miért kell 2k, 4k vagy 8k-s textúrákat alkalmazni, nem érdemes a két érték között alkalmazni (pl. 1500x1500 pixel)? Másik: hol konvertálod map formátumba és a mi az a LOD információ?
  • Peetmaya
    hát a memóriát megterheli a nagy textúra, de nem hiszem hogy ez lenne a baj, rendereltem én már 8k-s textúrákkal.
    én úgy vettem észre, hogy a mr alapból nem szereti a tifet, úgyhogy a kis textúrákat általában jpg-ben mentem le, az, ami meg 2k felett van (általában ugye duplázódni szokott a lépcső, következő a 4k), azt meg már map formátumba konvertálom. ez sok helyet foglal, de elvileg mr-nek memória használati szempontból jobb, mert ha jól tudom tartalmaz LOD információkat.

gépösszeállításban meg Magnificatot ajánlanám, ő nagyon keni az ilyesmit:D
  • KirkHammett
    Köszi, örülök hogy tetszett. Kipróbáltam, de így sem ment elsőre...
    Tudjátok esetleg, hogy a textúra mérete mekkora lehet? Nekem a 3000×3000 px-t nem tudta kezelni (max. a 2000×2000 px-t) a Maya2011. Van valami határ, vagy egyéb beállítás? Lehet, h elég lenne kisebb felbontású is...

Gépösszeállításra van valakinek ötlete?
  • aqa
    Ááá, nem is kell. Rájöttem, hogy fél óra alatt le lehet modellezni. Fura, hogy eddig ez eszembe sem jutott.:D
  • aqa
    Tényleg szép.:) (de érdemlegeset nem tudok hozzászólni)

Kőne nekem sűrgősen egy, a bannerképen látható fabábúmodellből egy. Valaki tud valami oldalt, ahonnan ilyet lehet letölteni? Mer' én már szétnéztem, de nem találok..:/
  • Garou
    Eloszor is gratula, jo lett!

Masodszor kifagyasoknal talan segit: torold a teljes history-t, optimize screen size, majd amit kell az exportalj ki (mb formatumba mondjuk). Ezek utan en restartolom a Mayat is (csak babona, de ki tudhassa), uj projekt, oda beimportalom a file-t, es akkor altalaban viszi. Csak mert jartam igy sokszor, hogy rendernel vagy hibauzenet az MR-tol, vagy csak siman kiirta, hogy render completed pedig szart se csinalt, de ezzel sikerult megoldani. Szoval probald meg igy, talan segit...
  • KirkHammett
    Köszönöm, örülök, hogy tetszik (így is, szinte félkészen...). Ha más renderelné le, sajnos azzal én nem tanulok, és ráadásul az anyagok sincsenek beállítva véglegesen... Sajnos nem tudom mi baja van, miért nem megy render. MR-rel akartam, majd Mayasoftware-rel és végül még a Vray is felraktam, de mindegyik kiakadt valami hibaüzenettel. Hol kevés memória, holy valami más... Nem tudtam rájönni, hol van a hiba. Majd egyszer előveszem, ha lesz egy normális gépem... (Apropó: milyen gépet, összeállítás ajánlanátok, hogy a menjen normálisan a maya? sajnos árban sokat nem tudnék áldozni rá, de kb i3 környékén gondolkozok.)
    Referencia képeket pedig a jól bevált google szolgáltatta...
  • kenyeresdaniel
    Szép
    Honnan szerzel az ilyenhez elég referenciaképet :S ?
  • Magnificat
    szép munka!