Maya

Jelentkezz be a hozzászóláshoz.

ibor90
Folytatom...most kicsit haladtam vele 😊

http://ibor90.webs.com ¡ ǝ ʌ ı ʇ ɐ ǝ ɹ ɔ ° ǝ q :)

mataharii
Nálam dual core ketyeg csak, szó sincs i3-ról, bár lenne😊 Én modellezésben is kezdõnek számítok, nemhogy renderben, de az én észrevételem az volt a legutóbbi szoba projectemmel kapcsolatban, hogy egyrészt a belsõ renderquality-t le kell venni low-ra, mert nálam le is fagyott a gép, másrészt pedig a jelenetben szereplõ cuccokat fokozatosab kell bekapcsolni, hogy ne minden rendernél kelljen átszámolnia minden egyes fényt a GI-nek. Amúgy nekem is ez volt az elsõ render projectem, és szívtam is a fogam, amikor ráküldtem a Final Gathert, úgyhogy velem nem vagy beljebb.

Egy dummie-nak is joga van fejlődni!

Gi...hmm... én csak annyit jegyeznék meg, hogy elõször direct világítással kell jól (korrekten, érdekesen és úgyahogy szépen derítetten, gondolok leginkább a reflexekre) kinézzen. Utána jöhet AO... ha még mindig nem elég szép a jelenet, vagy durva realizmus kell akkor jöhet finalgather (vagy ahhoz hasonló algoritmus). Az esetek 99%ában annak már elégnek kell lennie... én csak annyit mondok, hogy melóban még egyszer nem kellett soha photon alapu GI-t használjak. Egyszerûen túl lassú és túl keveset ad hozzá a jelenethez. Ha renderelsz 100 framet, és egy frame renderidejét akár csak 10 perccel megdobja a photonmap generálása, azalatt az idõ alatt olyan szépre belõheted a direkt világítást, hogy ihajj... ami késõbb rendezhetõbb (odajön a sup és aszongya, hogy erre a falra nem kérek ennyi reflexet... photon mappal ezt necces megoldani), gyorsabb és kevesebb a "há ez meg mitõ lett ilyen" faktor.

Szerintem. A kép világításának 90%át a jelenlegi munkámban a direkt lámpák adják, és csak a maradék fill-t adja a GI. Azokra a részekre, amiket lámpával már baromira nehéz vagy lehetetlen bederíteni. Aztán lehet, hogy hülyeséget beszélek... archviz-t sose csináltam komolyabb szinten.
Wearwolfff
A tutorokban azért szerintem négy maggal dolgoznak. Illetve renderfarmmal. Vagy nem tudom. Én is próbálgattam még az elején a GI+FG párost. Neki 15 perc volt, nekem meg fél órai százalékhaladás után kiszámoltam, hogy 48 óra lenne. 1.7 celeronnal. Elõször kapcsold ki az FG-t és úgy rendereld ki csak a GI-t és mentsd el a photon mapot. Utána már nem fog csak FG-t számolni, ahogy variálsz vele. Persze, ha csökkented vagy növeled a fényerõt, akkor újra ki kell számoltatni a GI-t is..

Ha nem Batch renderrel renderelsz, akkor igencsak meg tudja akasztani a rendszert. Nekem szerencsére a firefox még megy mellette, de christv-rõl, már álmodni sem merhetek.

Már nekem is van galériám: wearwolfff.elementfx.com

sztem erdemes vmi kulso render progit talalni ez backbruner nekem se indult el tiszta vacak.
Nem ertem vue alatt siman konnyu kismillio geprol is renderelni de backbrunert sosem tudtam elinditani.

the world is mine

Sziasztok!

Ahogy most olvastam itt az utolsó pár hozzászólást, látom nem csak nekem van ilyen gondom. Kezdõ mayás vagyok, elõtte maxban próbálkoztam. Viszont a renderelés ott sem volt épp a szívszerelmem. Egy tutor alapján csináltam egy pár bútorból álló képet (két fotel, asztal, szõnyeg), amit mental ray-ben szeretnék renderelni, meg a tutorban is így volt. Fényforrásnak két area light-ot tettem be. Mindent beállítok ahogy a leírásban volt, viszont valami irtózatosan sok idõbe telik lerenderelni, nem is vártam eddig meg. A leírásban az illetõnek kb. 7 perc alatt megvolt, nem is olyan kis felbontáson, nekem ez final gather nélkül 640x480-ban sikerül kb. A konfigum olyan mint amit Matahari leírt, gondolom neki is akkor i3 van szolgálatban. Kérdés, én rontottam el mégis valahol valamit, vagy ez ilyen idõt vesz igénybe? A másik meg, hogy nálam egy 100%-on pörgeti a masinát, szinte már a windows akad. És már a maya sem reagál semmire. Ez normális? Csak hogy el tudjam helyezni magamban mégis mi vár még rám a tanulás útján...😄

Gigabyte H55M-S2H, Core i3 2,93Ghz, 4GB DDR3 1333Mhz, GT220 1GB DDR3, 500+80GB HDD Nem sok, de egyelőre elég lesz:)

Wearwolfff
Leszedtem a másik géprõl a linuxot, hogy ne szenvedjek vele, xp-vel csak egyszerûbb. Tiszta rendszer rajta, minden driver fent, vadiúj maya és backburner rátéve, csak éppen a szerver cseszik elindulni. Egy másodpercre megjelenik a folyamatok között, aztán levágja magát. Ez sehogy sem akar összejönni. 😞

Az én gépemen zokszó nélkül elindul, csak a másikon nem. Érthetetlen.

mataharii
Új project. Ismerõs valakinek?😊

A Maya 2011 indításakor mindig be kell állítanom h mutassa a border edges t.
Ezt a beállítást miért nem menti el ?
Magnificat
nem a témához tartozik, de most fejeztem be a Sons of Anarchy 3. évadát... NAGYON ajánlom mindenkinek. ÁTKOZOTT JÓ! 😄

[email protected], Asus Z97-Pro Gamer, 16GB DDR3, Sapphire 290X Tri-X 4GB DDR5, 2x 27" Benq GW2760 CG munkás, Maya hív?, Wacom tulaj, Nexus 5 user

mataharii
köszi. Ja, most változtattam felbontáson is éjszakai rendernél, kezdem érteni, mirõl gagyoválnak, szerencse, hogy beszélek angolul, különben bajban lennék, sokszor még így is Kínai😊

Garou
Na sikerult megneznem, szerintem jo lett, foleg elsore, bravo!<#eljen>

Amugy szerintem mentsd el a GI mapot is! 😊

Csak aztan ha elmozgatod a kamerat az fg-t ujra kell szamoltatni (GI-t nyilvan nem).

486SX 100MHz, kislemez meghajtó, 2 MBRAM, 160MB HDD

mataharii
Rájöttem, hogy ha elmentem az FG mapot, lecsökken a renderidõ😊 Nem kicsit. Lassan tanul a hülye gyerek😛

mataharii
Magni mondta, hogy te otthon vagy memória optimalizációban, ha esetleg van idõd, szívesen venném a tanácsodat. Köszi

Peetmaya
nem hosszú az a renderidõ. ilyen képeknél még a 30-60 perc is megengedett szerintem, bár inkább a 30 perc. Nagyon várom már, hogy végre full támogatást kapjon a videokártya. Jelenlegi konfigurálhatóság, viszont videokártya rásegítéssel. Vannak rá próbálkozások MR-ben, de csak cuda-val megy, nekem meg ati-m van, úgyhogy nem tudtam tesztelni😞

ha úgy érzed megéri, és nem sok renderidõ, akkor lõjj nyugodtan több fotont, én alapvetõen kevesebbel szoktam, hogy gyorsabb legyen. Az FG beállítások fontosabbak minõség szempontjából de igazából nem hanyagolható el egyik sem.

Miért nem hívják a bajuszt szájöldöknek? :)

mataharii
Nem pattogok, csak realizáltam, miért olyan hosszú a renderidõm😊

Magnificat
nem tudom mit pattogsz, én 2 hónapja se, hogy lecseréltem a gépem, ami rosszabb volt mint a tiéd (és nagyon sok szép dolgot lehetett csinálni vele). Szóval azért nem olyan vészes az a 2 db 3ghz-es mag...

[email protected], Asus Z97-Pro Gamer, 16GB DDR3, Sapphire 290X Tri-X 4GB DDR5, 2x 27" Benq GW2760 CG munkás, Maya hív?, Wacom tulaj, Nexus 5 user

mataharii
1 millió fotonnál tök sötét a kép, a tutorban is kb 5 milla volt, minthogy csak a directional light az egyetlen fényforrás, az area light csak ftonokat bocsát ki, 0 intensity nél. FG-vel toltam, persze, anélkül randa volt. nem vagyok otthon renderben (még), csak belekontárkodtam egy kicsit, mert érdekel.
Machina? Nem nevezném annak mayához, de 2 mag, 3ghz, 4 giga ram, és win7 32. Sajna. Szóval renderidõ ennek megfelelõen elég magas, fill 1024 ben kb 10 perc volt a batch render a light és occlusion layerekkel együtt. Nem döngetek eget vele, azért is kell nagyon iodafigyelnem, mikor renderelek és mit. modellezéshez elég még magas poly esetén is, egyelõre ez van, de egy i5 proci jólesne😊

Peetmaya
ja igen, és az a textúra hiba nagyon csúnya, én mindenképp kijavítanám a textúrát ps-ben, mert ez így tönkreteszi.
padló szép, mehet neki a bump és specular map.
Az AO max distance értékét úgy 30%-kal megnövelném, és még egy picit visszavennék az erejébõl.
A kompozíció már jobb, mint az elõzõnél. Én többet mutatnék a jobb oldalon a piros székbõl, picit balra és le vinném a kamerát.
A függöny alja jöhetne lejjebb szerintem, és rámennék a soft selectionnel, picit megtörni az egyenletességét. csak kijelölsz egyesével pár vertexet nagy falloffal és elmozgatgatod pár pontját ide oda, lejjebb húzogatod, a gravitáció hatását szimbolizálva. nem kell extrém módosításra gondolni, de az ilyen apróságok tudják igazán eladni a képet.
mennyi a renderidõd most? milyen machina?

Peetmaya
10 millió foton az baromi sok szerintem, én ilyen 1 millával próbálkoznék.
a foton mennyiség a GI minõségét befolyásolja, a fényerõt a GI multiplier a render globalsban, vagy a photon energy a lámpánál. Amúgy nemtudom használsz-e, de én azt szoktam, hogy GI+FG, elég szép eredményt tud hozni. Vagy érdemes lenne még kipróbálnod az irradiance map-ot. Az picit lassabb, de szebb, mint a GI+FG kombó. Illetve ajánlom figyelmedbe a vrayt, ha van rá lehetõséged, én most kezdtem el barátkozni vele, és nagyon tetszik a raytracere. Image samping és AA valahogy MR-nek jobb eredményt ad, de a vray fényei lenyûgözõek. A vrayMat is elég jónak tûnik.

mataharii
Mert szarakszik az imageshack, próbáld ezzel a linkkel.

http://img651.imageshack.us/img651/2792/daylightroom216bit.jpg

mataharii
Íme egy újabb változat, kicsit több reflectivityvel a padlón. Nem tudom, az ablak alatti polc nagyon béndzsó lett ezzel a renderrel.

Garou
Fene, nem tudom megnyitni.<#szomoru1>

mataharii
A padlón futó vonalnál nem egészen tudom, mire gondolsz, ha a fehér vonalra, az a textúra maga...

mataharii
16 óra nagyon sok, de nem addig tartott, amíg lerenderelte, hanem a világítás tartott addig, amíg végigmentem a tutorialon, bocs, rosszul fejeztem ki magam. Azokon a foltokon én is csodálkoztam, már új ajtó és ablakkereteket terveztem, onnan nem jöhet fény, megnéztem foton mappal és nincs repedés, nem ereszt a cucc, a szoba pedig egy objektumból van, az se lehet, bár a tutorialban említették, hogy ha az objektumnak egynél több face van, akkor split polyval érdemes négyzetet tolni belõle, mert elõfordulhat, hogy az MR nem kalkulál helyesen. Az AOC-ot azért hagytam kicsit sokra, mert nem tudtam beállítani az árnyékirány node-t, de nem akartam árnyék nélkül hagyni. Amúgy köszi, reméltem, hogy jössz, és ránézel, korábbi postban említették, hogy elzavarsz minket AO-zni a foton számolgatás helyett. Történt ugyanis, hogy vagy 2x annyi fotont lövök be a jelenetbe ugyanazokkal a méretekkel, mint a tutor, és alig volt fényem, ez most 10 millió foton a képen. Amúgy köszi

Peetmaya
egy két ponton van hibája, de amúgy nagyon szép. jobb felsõ sarokban van valami fényfolt, amit nem tudom honnan jön, illetve fut a padlón két vonal, ami meg lehet valami ray depth beállítás kérdése lehet. erõsnek érzem egy nagyon picit az aoc-ot, és legalább a padló shaderét picit reflektívebbé tenném. Amúgy nagyon szép.
16 óra picit sok...

Peetmaya
montressor, teljesen tökéletes az a wire, amit Obi csinált neked. A csúcsoknál lévõ 2 oldalsó vertexet ha közelebb csúsztatod a csúcshoz, azzal tudod élesíteni. A közepén lévõ 6-os pont meg nem számít, mert sík felületen van, amúgy meg minden quad, úgyhogy teljesen jó. Azokon a helyeken, ami nem fog animálódni, ott bõven jó a 6-os vertex (leginkább sík felületek), de gyakran látni 5-ös pontokat is bonyolult formáknál, pl arc.

mataharii
Szóval Digital Tutors, room interiour render, Egy directional light és egy area light (intensity 0), MR, GI, AO és Light map render. Eredmény. Várom a kritikákat. Mindössze 16 óra renderidõ, elég kemény ez az MR, de elsõ rendernek nem is olyan rossz. Magamtól soha, de soha nem jött volna össze😊 Most nekiállok az éjszakai világításnak...asszem.

nem tunik olyan rossznak, de pl kozepen en meg szetszednem, h ne legyen fusson a 6 el egy pontba. Es ha figyelembe veszem Magni irasat, h egyenletes a halo, meg a hosszu hegyekre is raknek 1 elt. Meg en cylinderbol probaltam kiindulni. Nem fikkantani akarlak, csak a multkor volt egy erdekes formam, es vagy 8x kezdtem elolrol, mert egyszeruen nem ertettem meg a formajat, es amikor kezdett mar alakulni, akkor lattam, h milyen elviselhetettlen a topologiaja. Persze tobbfele jo megoldas is letezik. Nem tudom az egyenletesseg mennyire fontos (ill. mikor fontos) mert pl eleknel (ahol duplazni kell) ugye ez mar megdol, de gondolom ez alol az elek kivetelek, mert azok kellenek a forma kialakitasahoz.
Hogy a budos franc essen az imageshackba...

http://img21.imageshack.us/img21/2530/pelda.jpg

ezt masold be. Bakker...
oke, ez igy vilagos, de sokszor, ha vm extrabbnak tuno alak van, mint pl. ez itten, mar kicsit elgondolkodom, ha valoban csak 4szogeket szeretnek hasznalni, es szabalyos hallot szeretnek. Foleg a az eles sarkok kialakitasa erdekelne, h Ti hogy csinalnatok?
Magnificat
zseniális

mataharii
Nem semmi😊

omfg
ibor90
Steampunk Star Wars

http://ibor90.webs.com &#161; &#477; &#652; &#305; &#647; &#592; &#477; &#633; &#596; ° &#477; q :)

mataharii
Én gyakorolok szívesen AO-t, az is fontos, a tutor végén csinálnak is AO-rendert, illetve layer rendert amit összeraknak a végsõ eredmény érdekében, fogalmam sincs róla, hogy csinálják😊

Garou
Ha mar normalisan nez ki a GI, akkor nem a fotonok szamanak novelesevel kell vilagosabba tenni a jelenetet szerintem.

Lehet, hogy Light Attributes-nel a Decay rate, esetleg a Caustic and Global Illumination-nal az Exponent nem ugy van, mint a tutorban?

De megjon majd Peet talan, aztan segit neked. Meg elzavar minket AOC-ot gyakorolni, ahelyett, hogy itt a fotonokkal szorakozunk. 😊

Az uj majakban nincs mar benne ez a maxos networkrender cucc? Asszem en is probalkoztam vele de xar volt.

the world is mine

mataharii
Ott még nem tartok, a tutorial sem, már így is szétégetem a két ablak közötti részt:S Az ablakkal lehet némi gond, ha kiveszem, kicsit világosodik, de így is majdnem dupla anyi fotonnal vagyok, mint a tutor.

Garou
Photon Intensity-t megnovelted?

mataharii
Sziasztok! Nemrégiben elkezdtem lemodellezni egy szobát (digital tutors). El is készült, és tegnap nekiálltam világítani. Ha valaki otthon van mental rayben, örülnék, ha tudna segíteni, mert úgy néz ki, valami nincs renben a projecttel. Ez lett az eredmény, persze még se final gather, GI is alapon. A következõ technikát alkalmaztam: directional light kívülrõl, elõtte egy area light az ablakon kívül. Ennek az intensity-je 0, csak fotonokat lõ be, és itt jön a bibi. Ugyanazokat a méreteket használtam modellezésnél, amiket a tutorialban használt a srác, mégis 2 millióval több fotont lövök be mint õ, és sokkal stétebb szoba. A normák rendben vannak, az ablakokhoz dielectricet használtam, Raytracing relflections és refreactions 4-4, dept-8, szóval az áteresztéssel elvileg nem lehet gond.
Köszi elõre is

Wearwolfff
Le tudná valaki írni tõszavakban, hogy mit kell beállítani ahhoz, hogy render segédnek be tudjak kötni még egy gépet? A másikon fedora linux van. Leszedtem a netrõl a satellite rpm csomagot, az fel is ment a linuxra, de innentõl kezdve nekem totál sötétség az egész.

Magnificat
én az elsõ videó elsõ file-ját próbáltam most leszedni, és gond nélkül ment...
a linken 3 txt van, amikben benne vannak a darabok rapid címei... nekem a kezdo_part1.rar gond nélkül elindult

Áve!

Megpróbáltam letölteni a faq-ban szereplõ videót, de nem engedte a rapid oldal. Esetleg valahol más helyen fel lelhetõ az anyag?
Magnificat
max majd a véglegeset, ha a szerzõdés engedi...

...és nem lehet megnézni amit csináltál?
Magnificat
ma elküldtem egy határidõs feladatomat csekkoltatásra. azaz hát azt mondták, ma küldjek képeket, és küldtem, de mondtam nekik, hogy még nem végleges. azért nem lettek rosszak (ez a vray elég beteg 😄)

Én is nagyon szeretem az élõzenét, sõt szoktunk is fellépni elõzenekarral... abban igazad van, hogy az élõ hangszeres zene mindig is ütni fogja a "gépet" ... de a valóság is mindíg ütni fogja a Mayát?! 😊
Belemehetünk filozofikus mélységekbe, de szerintem mindenkinek igaza lenne és egyben senkinek se... 😊

A zenérõl még annyit, h én se vagyok fanatikus rap hallgató... a jó és minõségi zenéz szeretem, ami mûfajtól teljesen független... és, hogy mi a minõségi zene nálam az szubjektív.

Részegre ivás alatt nem tudom mire gondolsz... 😊 de én szeretek a régi barátokkal leülni, kiengedni a gõzt és elszürcsölni reggelig jó pár fél finom házi-pálinkát 😊

De tényleg térjünk vissza Mayához... Mert aki most idelátogatna igen meglepõdne, hogy mikrõl van szó 😊)

Szép Napot!
Magnificat
jah, és nem szokásom részegre inni magam 😄

Magnificat
én sem vagyok oda a rap-ért, kivéve pár esetet (pár Eminem számot elhallgatgatok, illetve a Godzilla filmzenében és pár Linkin Parkban is elviselem a rap részt, bár a többi miatt szeretem inkább). Szívem csücske inkább az, ahol egy csapatnak komoly hangszertudása van, és azzal hozzák létre a zenét (pl minõségibb metál és rock, kiemelkedõ nõi, esetleg férfi énekhanggal). De sokat általánosodott már a zenei ízlésem, és noha eddig is szerettem a trip-hopot (pl Massive Attack), tetszik pár Armin van Buuren dal (pl mirage eleje), pár Dubstep, de még a Step Up címû táncifilmben is hallottam jókat (Madcon-Begin')... No meg klasszikusok, néhány jazz dal, stb... szóval sok dolgot meghallgatok, de sajna ez a rap dal nem lesz közöttük 😄