Maya

Jelentkezz be a hozzászóláshoz.

repvez
tetszett, én a helyedben levédettném az ötletet, mig valaki rá nem áll direkt olyan bill hangokat és kottákat fejleszteni rá amivel zenéket lehet lejátszani ilyen modon.
<#taps>

http://www.lantos3d.com Lantos Dávid alias 1mp3rator alias imp99

de hulye vagy!😊
ez zsir!

"A kreativitás titka az, hogy ügyesen titkold el a forrásaidat" (Albert Einstein)

ibor90
OFF de gondoltam megmutatom nektek 😄
Ezen az egy hangszeren tudok játszani.......
http://www.youtube.com/watch?v=2t2QP0VXR8w

http://ibor90.webs.com &#161; &#477; &#652; &#305; &#647; &#592; &#477; &#633; &#596; ° &#477; q :)

Peetmaya
számodra gyorsult, én leülnék a mayád elé, és semmit nem tudnék csinálni, úgy át van rajta variálva minden😊
nekem a center pivot az p betûre van téve, és felkapcsolt villanynál dolgozom😄

Miért nem hívják a bajuszt szájöldöknek? :)

Magnificat
ez a beveles megoldás amúgy is csak másolja az xsi és a max példáját. aki szükségét érzi a megoldásra (vagy hogy bármelyik tool letétele esetén dobja fel új ablakban a paramétereit), az így megoldható, mert a mód azonos. én is megvoltam nélküle 6 évig... 😊 ennek ellenére most kíváncsi leszek, hogy ha megszokom mindezeket, akkor mennyivel lesz jobb vagy rosszabb... még a center pivot-merge vertex párost kell valahova a wasd köré bezsúfolni valahova, mert fõként azokért nyúlok még sokszor a billentyûzet túloldalára, és amikor éjszaka visszateszem a kezem, nem mindig teszem pont jó helyre (pl egy betûvel odébb, stb...). szóval akkor nem kéne mindig átnyúlnom az egész billentyûzeten, mert a többi ott lévõ gombhoz képest (pl hypershade, outliner, stb) jóval gyakrabban használom a center pivotot és a merge vertexet...

[email protected], Asus Z97-Pro Gamer, 16GB DDR3, Sapphire 290X Tri-X 4GB DDR5, 2x 27" Benq GW2760 CG munkás, Maya hív?, Wacom tulaj, Nexus 5 user

Magnificat
hát nálam a d-n az append már idõtlen idõk óta van, a face-vertex stb mód még nálam is a legtöbbször a jobbklikkes módszerrel van (megszokás), de így egyszerûen gyorsabb. a pivot pont áthelyezés egész eddig nálam az inserttel ment, így nekem már ez annál is gyorsabb... a channel/layer editor meg azért nincs nálam állandóan nyitva, mert ugyanolyan gyakorisággal van helyette tool options vagy attribute editor, míg a bevel letétele esetén 95%-ban szükségem lesz úgyis a beállításaira.

szóval akár ez a defaultod, akár nem, nekem több szempontból is gyorsult és egyszerûsödött a kezelés 😊

[email protected], Asus Z97-Pro Gamer, 16GB DDR3, Sapphire 290X Tri-X 4GB DDR5, 2x 27" Benq GW2760 CG munkás, Maya hív?, Wacom tulaj, Nexus 5 user

Peetmaya
én jobb gomb jobbra balra fel le húzással térek át face edge vagy vertex módba marking menükön keresztül. object módba visszatérés f8, a pivot pont áthelyezés pedig nem ctrl, hanem d betû lenyomva tartása, de a metódus ugyan az. a bevelre meg nekem annyi volt a megoldásom, hogy jobb oldalt a channel box mindig nyitva van, és ott megjelenik a bevel keyelhetõ paramétere, úh onnan állítom nem atr editorból. amúgy ez mind default beállíás és szerintem tök jól mûködik😊

Magnificat
illetve, ha már adaptálom Vitaly Bulgakov videójának tooljait, a highend3d-n találtam adjacent selection scriptet...
amit tud, 21 MB tscc
és maga a script

Magnificat
most látom, hogy a bevel scriptem egy kicsit bugosan mûködik, csinál pár fölös face-t is, amit mondjuk egy 0-s méretû merge helyrehoz... valszeg csak annyi kell, hogy kicsit szofisztikálni kell a polyBevel -o 0.2 utasítást valami hosszabbra, mert az alap bevelem nem csinálja, márpedig itt több nem történik, a másik két sorom nem a bevelt piszkálja...

Magnificat

Magnificat
újabb script... a bevelt kicsit átalakítottam, most már feldobja az opcióit UTÓLAG, miután rátette... tehát él kijelöl->bevel->ráteszi 0.2 offsettel, de feldobódik az ablaka, amiben a csúszkát állítva állítódik minden (offset, segment, stb...)

a script:
string $myBevelStorage[] = `polyBevel -o 0.2`;
updateAE $myBevelStorage<0>;
copyAEWindow;

elsõ sor nyomja a polyBevelt, és elmenti a nevét... a második kijelöli az attribute editorban (még akkor is, ha nincs megnyitva, nem nyitja meg, de kijelölõdik), majd a harmadik új ablakban megnyitja...

erdemes nezd meg 😄

the world is mine

Magnificat
nem

neztetek a vicces kepek video topikban hogy nez ki a kor filmbol a lany eloben ? 😄

the world is mine

Magnificat
nah hirtelen "ennyi", majd egy óra múlva folytatódik a maya entertainment suite-tal... mármint addig olyan lesz, ami nem érdekel annyira...

Magnificat
mudbox... ptex érdekes... rányomsz, megmutatja egy képen, hogy milyen részletesség elérhetõ... ha közeli kell, és közelrõl nézve még nem elég éles, akkor növeled, kiírja, hogy ez pl így kb 2k x 2k lesz... utána kezdhetsz festeni, uv-k nélkül... gyors is mint kell... nincs seam sehol... on the fly felbontás változtatás, akár az általad kijelölt területeken is, nem mindenhol (a'la subdivision)...

most már képes arra is, hogy ha akármennyi objekted is legyen a jelenetben, egy festéssel seamless objektek között is lehet festeni. tehát lehet, hogy az a rajzolásod 3-4-5 objekten is áthalad, nem gond...

könnyen lehet seamless-é festeni a textúrát, kb 1 mozdulat...

mostmár megkapta ps-bõl a layer mask-ot is, és mivel külön layer, nem destruktív...

kiterítette a progiban a modellt, stencillel kifestett egy területet, invertálta freeze-elt, és így azon kívül mindent sculptolhatott...

Magnificat
a humanIK itt is jól néz ki... promóztak egy falon mászás animációt, ahol csak azt keyframe-elték, hogy a kéz és lábfejek hova kerülnenek és mikor, a többit az IK megcsinálta... és egész pofás volt... fõként játékokhoz ajánlják

közben szépen alakítgatom a hotkeyeimet... most már kapott gombot az object mode, vertex, edge, face select mode (bár az object mode csak az így bekapcsolto vertex-edge-face módból lép ki valami miatt). úgyhogy most nem kell nyomnom space->egérrel face mód, hanem shift+w, és kész... utána shift+q, és megint object mode.
másik (mint Peet kollega rámutatott, csak nekem új, mivel eddig is elérhetõ volt a d-vel, nekem meg kb maya 6 óta append poly tool van a d-n) dolog, hogy egy gombot nyomva át tudom tenni a pivotomat (nem kell insertet nyomnom), és visszatér normál módba, ha elengedem a gombot. tehát amíg nyomom, gyorsan snappelhetem valamelyik vertexhez...

Beast: bake-elhetünk GI világítást játékokhoz. a mellékelt api-val könnyen beépíthetõ a játékunkba. 2008 óta 40 AAA játékhoz használták már. mutatják, hogy demoként be van építve az unreal engine 3-ba is, és dinamikusan állíthatod a dolgokat udk-ban, és azonnal számolja is ki a jelenetben a gi-t... elég vad, hisz eddig a GI-t külön ki kellett számoltatni, amikor beléptél a játékba. itt meg most szerkeszteni is lehet a pályaszerkesztés közben... ennek köszönhetõ, hogy már ha az anyagok is fényt bocsátanak ki, akkor annak is lehet királyul látni a gi-ját realtime.

Magnificat
most humanIK-rõl lesz szó, Beast-rõl (GI middleware), és Kynapse (útvonalkeresés)

Magnificat
hmm... 3d studio max: conform tool... adva van egy teljesen triangulált szörny... van egy másik, ami quad... a tool-lal "rá lehet festeni" a quad objektet az alatta lévõre... tehát ahogy festette, rázsugorodott ott az alatta lévõ trianguláltra, de nem ment tovább... tehát átfestve az egészet, átvette a quadolt nagyzolt modell a másik formáját... õk ezt retopo módszernek mondták, hogy lehessen szépen sculptolni...
most jön megint a peel uwv

Magnificat
hmm... max entertainbent suite bemutatón mutatják, hogy egy Kinect pluginnel MotionBuilder alatt hogy vezérelték a karaktert 😄

Magnificat
Hát a FIA (Florida Interactive Entertainment Academy) beteg egy suli... durván néz ki, programozókat, producereket és mûvészeket képeznek, elsõ naptól kezdve projekteken dolgozva. elsõ szemeszterben 20-25 fõs csoportok terveznek progikat, majd egyet kiválasztva azt megvalósítják... 24/7 mocap studio, hangstudió, mindenkinek saját asztal, rajta xbox fejlesztõkörnyezet, 24-es monitor, gép, stb...

Magnificat
nah új dolog már nem derült ki... de ez így nagyon beteg, és már most csorog a nyálam 😄

Magnificat
a videóból már ismert viewport screen effects van most... lebegõsiklós jelenet... gamma korrekció, reflection map a modellen már a viewportban is... antialiasing... screen based aoc... per camera dof...

animáció rész: HIK (human IK), mint a videóban...

Magnificat
extrude most már tud generated curve mentén is extrudálni, ami extrude idõben variálható curve-öt készít... tehát olyan, mint ha cv curve-öt rajzolnál, extrude, és módosítod a curve-öt, csak most egyben... és az állításuk szerint ez csak egy újítás az extrude-ban...

curve segítségével poly felületre tükrözhetõ (project curve to mesh), mint a nurbs-nél, túloldalra is beteszi, még éleket is beszúrja! 😄 BAZEEEEEEEEEEEEEG
modellezés még lenne, de 20 perce van, halad tovább

Magnificat
basszus, a viewport 2.0 megkapta az össszes modellezési módszert is... tehát már nem csak elrendezésre, power preview-re jó, hanem modellezésre is... normál mappal is rajta

új split poly tool? totál interaktív, elõre mutatja, hogy hova menne az él, oda húz (akár face közepére is) ahova akarod... ahogy nézem, el is köti! 😄

bonus tools-ban lesz store transform, ami durva, elmented pl egy fegyver paramétereit (lokál irányok, stb), elviszed máshova (pl origó), modellezed, és egy kattra visszaáll minden, lokál információk, irányok, minden...

Magnificat
apa, kezdõdik! 😄

Magnificat
elvileg mindjárt kezdõdik...

Magnificat
ami tetszik... create polygon tool, spline modeling (ep vagy cv curve tool + nurbs modellezés), amelyikben otthon vagy...

Törölt felhasználó
sziasztok!
egy batarangot szeretnék megmodellezni 😄
letöltöttem egy képet és letettem a gridhez.
innnetõl mivel a legegyszerûbb megcsinálni?
Magnificat
mindenkinek említem, hogy elvileg a következõ oldalon ma 19 órakkor itthon (ott 10am pst, ami tudtommal gmt-8, mi meg gmt+1-ben vagyunk) lesz maya 2012 bemutatóról streaming (fél óra), utána még errõl arról (max, mudbox, játékengine, stb...). én (remélem) "ott leszek" 😄

Magnificat
drukkolok, majd mesélj, ha lehet 😄

amúgy a cuccok áramigényéhez majd ti tekeritek a dinamós bicajt 😄 okés hogy kevesebbet fognak fogasztani, mint most, de elõre gyanítom, a mostani konyhaasztalom alulmúlja ezt árban, környezetterhelésben és áramfogyasztásban 😄 azért várom

Garou
Itt se lesz tobbet gond, hogy atkuldjed a modellt egy kattintassal Maya-ba.

Vegre veget ert az egesz hetes varakozas a projekt inputokra, delben megyunk a Merci kozpontjaba atvenni a doksikat, meg lesz egy meeting a design vezetokkel. Azert tudnak tokolni a nemetek is...

486SX 100MHz, kislemez meghajtó, 2 MBRAM, 160MB HDD

Peetmaya
huhh
egy ilyen asztal nekem is kell!!!😄
link

Peetmaya
bár az új zbrush 4 már egy ideje a polcokon van, de nemsokára jön a mudbox 2012, és sztem elég jó újításokat tartalmaz, különösen a textúra festés terén:
Mudbox 2012 - New Features

Peetmaya
a chatedral karakteranimációja helyenként mocap volt, de az volt a szerzõ elsõ kézzel animált projectje is, úgyhogy ezért is tûnhet furának a dolog.

Garou, istenkirály videó, thx. Amúgy attól, hogy valami baromi gyorsan tud renderelni, még nem jelenti azt, hogy amit renderelni fogsz vele, az szép is lesz. Ez még mindig egy összevágott videó, ami hosszú hosszú napok, hetek, hónapok munkájának 5 perces bemutatása. És ha egyszer eljutunk oda, hogy a viewport 2.0 vagy a MR vagy a vray vagy bármelyik renderelõ már modellezés közben fotoreál képet mutat és akadásmentesen tudod forgatni a képernyõt, úgy hogy közben szimulálja a fluid effectseket, clothot meg minden csicsa micsa benne van, és mindezt szemüveg nélküli 3d kijelzõn, akkor is az fog számítani, hogy mennyire mélyültél el a grafikai mûvészetben, mennyire van érzéked a színekhez, formákhoz, mennyire tudsz festeni a fénnyel, milyen vizuális kultúrát alakítottál ki az évek során.
Régen, mikor a photoshop nagyjából megjelent, sose gondolták volna, hogy azzal lehet majd képeket festeni. Ma már ott tartunk, hogy 3-4k-s képeket csinálsz, 30-50 layerre festesz és még mindig bírja a masina, érintõképernyõs kijelzõkön, tollal, ujjal, custom brushes, meg színkeverés, ecsetszimulálás, mittomén. Könnyebb lett ettõl a szép képek festése? Technikailag igen, de a mûvészi kihívás sokkal nehezebb lett, mert eddig azt mondhattad, hogy á, szar az eszköz, ez a legjobb, amit ki lehet belõle hozni. Ma már az eszköz nem akadályoz, hanem a legjobb barátod, ezért nincsenek határok. Én örülök a fejlõdésnek, és ezek a fejlesztések egyátalán nem azt jelentik, hogy mindenbe betesznek egy 'make it beautiful' gombot.

Magnificat
hát ha nem is nagy kedvencem, de nagyon tetszett az ötlete és a kivitelezése. A Cathedralnak pedig a hangulata volt az, ami nagyon megfogott... az, ahogy fák lettek belõlük, korai modelljeimet kissé befolyásolta az a látvány, amit akkor láttam... szerintem még mindig remek, de ez persze inkább sok évvel ezelõtti "szûz" szemmel ütött nekem nagyot...

ez a link meg köszi, nagyon pöpec cucc...

Egyébként olvastam, hogy nagy kedvenced Tomek Baginsky Fallen Art-ja, és Cathedral-ja. Én elõször a Cathedralt láttam tõle, és sokkolt. Hangulatában, technikájában (kövezzetek meg, de a karakteranimáció valahogy fura volt a szememnek- a térdre rogyós jelenet). Aztán jött a többi filmje...

Kerestem itt a fórumon linket, vagy hivatkozást rá de nem találtam, úgyhogy berakok egy linket egy karaktermodellezésrõl. A cikkben írják is, hogy a srác azóta Blizzardos lett, de tudtommal a felesége is ott dolgozik már, mint karakter modellezõ. 😊 Aki ismerte attól elnézést, aki nem az fogyassza egészséggel, jó kis motivációs anyag:

http://www.cgchannel.com/2010/06/making-of-nox-2292/

Magnificat
a 2009-es Gnomon Master Class videóiból az egyikben a Blur tagjai beszéltek arról, hogy hogyan csinálták a Warhammer mmo cinematic-ját. Beszélt ott Chuck Wojtkiewicz (zseniális dumákat tolt, és nagyon jó prezentációt tartott a concept-ekrõl), beszélt a Blur vezetõsége, volt szó utómunkákról, stb... Az egyik prezentáló egy Sze Jones nevû csini nõ volt, aki a Dark Elf varázslónõért volt felelõs, és mint senior character modeller, mesélte mit és hogyan kellett csinálni... Õ volt az, amikor felszólalt, kissé nagy volt az ováció irányába, és zavarában mondta, hogy: "welcome... to... here" 😄 és erre jó kis nevetés volt 😄

Mea culpa, de nem tudom honnan idéztél 😊) De azért köszi.😊

A problémára visszatérve a context menüben megtaláltam a megoldást ctrl lenyomása mellett. Ha meglesz a hotkey leírom, hátha másnak is segít majd, aki ide téved.

Köszi a segítséget.
Magnificat
és ahogy a 2009-es master class-ban Sze Jones is mondta:
"and.... öööö.... welcome... to... here... 😄"

Igen, szinte biztos, hogy az lesz az. A vertexek nem egyszerre jelölõdnek ki, hanem ha jól láttam úgy, hogy mindig csak az éppen kijelöltek szomszédai és az is biztos, hogy egy billentyût többször lenyom. (ezt mondja is). A baj az, hogy nem tudom melyik ez a gomb. Rákerestem, hogy grow polygon selection, de a <,> gombokra nem reagál.

Egyébként köszönöm a hozzászólásokat.
Magnificat
amúgy ma programozni akartam, de ez után a crysis videó után elõ kell venni megint az udk-t 😊 de programozni is kéne 😄

Magnificat
arról nem is beszélve, hogy milyen kapuk nyílnak ki film és machinima készítõk elõtt...

most egy ember színvonalasabb dolgot tud gyártani, mint 5 éve egy csapat. persze az ötletek egyre szarabba, de errõl az eszközök nem tehetnek. meg arról sem, hogy egy mostani ember egy ilyen szoftverrel felér 5 emberrel 10 évvel ezelõttrõl, mégis több és több ember gyárt egy programot. ami nem is csoda, ha megnézzük, hogy pl a Medal of Honor Airborne-t is mennyi ember készítette mennyi ideig, mégis 5-6 óránál nem volt több a játékideje, de minden cuccot ugyanúgy le kellett gyártani penge minõségben, az utolsó hordóig, törmelékig, stb...

Magnificat
mi van már ma? április elseje? már megint ilyen koppanós cuccot linkelgetsz? 😄

garou: azt nem is bánom, hogy a külön cinematic-ok meg az engines között csökken a differencia, amíg ugyanis a látvány epic, addig nekem mindegy, honnan jön. de ha fejlõdik az egyik, fejlõdik a másik is... amilyen munkamennyiség pedig van így is a játékokban...

amúgy könnyebbek lettek a dolgok... valóban? mégis nem hogy kevesebb idõ lenne valaminek az elkészítése, hanem folyamatosan nõ! ez abból adódik, hogy kevésbé kell az apróságokkal foglalkozni, többet lehet a valódi tartalmon... amíg régen napokat pepecseltek, hogy ps1 ready modellt gyártsanak (striping-ra figyelni, stb), addig most már hülyebiztos modelleket lehet gyártani, mégis 1 hónapig tart 😄
mert most már gyártani kell 3-4 fajta textúrát, lod szinteket, low és high poly cuccot, stb... hogy az animáció "könnyebb" lesz? inkább azt mondanám, hogy azok a dolgok válnak könnyebbé, amit az emberek eddig is meg tudtak csinálni, csak épp "felesleges" idõpazarlás volt. pl éreztem már úgy, hogy a modellezés fontos, a textúra rajzolás fontos, de miért nem generál le az általam megadott módon egybõl egy UV mapot, miért kell "ennyit" szívni vele (régen még többet kellett). tehát kevesebb idõ megy el a technikai alapokkal, mégis masszívabb, rugalmasabb alapot kapsz, és több energia, pénz, idõ és tehetség marad arra, hogy valódi tartalmat állíts elõ.

és az utolsó érv: ha annyira könnyû (folyamatosan könnyebb és könnyebb, de könnyûnek nem az még most sem), miért nem megy mindenkinek? 😊 miért látni egyre több és több gagyit a jó dolgok mellett? mert az eszköz csak eszköz...

berlinboy6329
Én meg azon gondolkoztam nemrég,h mennyire könnyû lesz már minden..Itt linkelgettetek pár cuccot,meg én is nézelõdtem,szinte mindenre van már egyszerû megoldás....

ez pl. renderre egész jó,ha funolni akar az ember,ezért nem kell szinte rendert sem tanulni..Vagy ott a Zbrsuh..Simán lehet a modellekre textúrákat festeni,tehát UV-zni sem kell megtanulni.Ott van még régebben vki linkelt egy nagyon jófélének tûnõ riggelõ progit..Már azt sem kell szinte emgtanulni,mert a program megcsinálja,nekünk meg max finetuningolni kell a dolgokat.

\"One kills a man, one is an assassin; one kills millions, one is a conqueror; one kills everybody, one is a god.\" /Jean Rostand/

Garou
Megrikatott a szepsege, sajnalom... Regen a lanyok is mindig felreertettek, levette a melltartojat en meg felsirtam, ugyhogy megtanultam kontrollalni, de neha meg elotor. <#whatever>

Viszont en is erre gondoltam, hogy ha igy fejlodunk, meddig kell meg kulon kolteni a 3D game cinematic-ra? Most meg sokaig, persze, de 10 ev mulva? Ez mar most majdnem ugy nez ki kb, mint anno a Final Fantasy.

berlinboy6329
Miért <#rinya>?

Miért nem <#wow1>?Mikor jön?😮

Milyen zsír lenne lol..Bedobnám a CoD4-es modelleket Mayába,onnan meg menne a cuccba😮

És awesomerendert kapok pillanatok(?) alatt. 😮

\"One kills a man, one is an assassin; one kills millions, one is a conqueror; one kills everybody, one is a god.\" /Jean Rostand/

Garou
<#rinya>

Cryengine3

Magnificat
a viewport 2.0 már 2011 alatt is elérhetõ, sokat tud, nagy polyszámmal is szépen dolgozik (NAGY polyszámmal), háklis a normálvektorokra és a duplikációkra (mármint pl a sima instance-ekre). modellezni NEM lehet benne, de jelenetet bemutatni, beállítani, tervezni, stb... jól lehet benne. most pedig még tovább erõsödött.

berlinboy: gpu-val. amúgy a jövõ ezé, mármint a gpu alapú renderé, amit már most is több dolog támogat, csak még nem eléggé terjedt el. 10-100x akkora számítási teljesítménye van egy gpu-nak, de csak bizonyos dolgokban gyors.