Maya

Jelentkezz be a hozzászóláshoz.

hja deven is meglepodtem mikor egy ket komoly kep mogot lenyo volt

the world is mine

Magnificat
a stáblista alapján hatan dolgoztak rajta. azért 2006 környékén is lehetett már komoly magyar grafikai mûvekkel találkozni, elég pl a world3d oldalán megnézni a legjobb képeket visszafele-idõrendben.
amúgy nem akarok leszólni senkit, csak ez volt a meglátás...

a szerénységet meg ne tegyük már sose félre. lehet persze bízni a tudásban és hasonlók, de véleményem szerint ettõl függetlenül szerényen kell hozzáállni mindig az ilyenekhez... akár Magyarországon vagyunk, akár Amerikában.
Nyugat pedig elõszeretettel dolgoztat keleteurópai országokat, munkáikat láthattuk a legnagyobb filmekben is. szóval igen, vannak kemény cégek lengyel és cseh területeken különösen.

[email protected], Asus Z97-Pro Gamer, 16GB DDR3, Sapphire 290X Tri-X 4GB DDR5, 2x 27" Benq GW2760 CG munkás, Maya hív?, Wacom tulaj, Nexus 5 user

mataharii
Oh, a probléma még mindig ugyanaz, ha valakinek van ötlete, kérem, jelezze, mert megõrülök, hogy nem tudok haladni 2 napja a projecttel, baromi idegesítõ. Szóval röviden: Lemodelleztem egy ûrfigurát (nagyon alap), most csontoznám, illetve el is kezdtem a csontozást, ahogy elkészült az elsõ reverse foot control, mentem volna a másik oldalra, és nem hajlandó lerakni csontot a maya, csak a griden, és ott is csak a z-x tengely mentén, ami elég idegesítõ. Próbáltam törölni a maya könyvtárat is, de nem vezetett eredményre, és a neten sem találtam ilyen jellegû problémát. Nyilván valami tök alap beállítást nyomhattam el, de nem jövök rá, mi lehet az. Köszi elõre is.

Egy dummie-nak is joga van fejlődni!

mataharii
Hasonló megnyilatkozást lehetett azért látni Kertész Imrétõl is, és minden szerénységet félretéve igazuk van, Magyarország nem pálya semmilyen szemplontból, ha szakmai dolgokról van szó. Valószínûleg ez nem csak Magyar betegség azonban, nem hallani se Lengyel, se Szlovák, Román vagy Cseh animációs remekmûvekrõl sem, de visszacsatolva Kertész Imréhez, neki Berlin a mekka. Nem mellesleg ismerem a Kedd stábját, a projecten 5 ember dolgozott összvissz, és 2006-ban készült, az akkori CGI (fõleg Magyarországon) nem tartott elõrébb, szerintem fasza kisfilm.

Magnificat
bár így másodszorra megnézve (direkt a fahatással nézve a madarat, stb...) végülis a kivitelezés nem olyan rossz.... de továbbra is fenntartom, hogy 4,5 perc ebbõl így hosszú, és számomra unalmas volt.

[email protected], Asus Z97-Pro Gamer, 16GB DDR3, Sapphire 290X Tri-X 4GB DDR5, 2x 27" Benq GW2760 CG munkás, Maya hív?, Wacom tulaj, Nexus 5 user

Magnificat
hát bocsásson meg, lehet én vagyok a tuskó, bunkó vagy a kevéssé tanult ember, de ez a videó nekem egyáltalán nem egy nagy cucc. maga az ötlet jó, de addig végig kell nézni 4 percet, amiben semmi sem történik. ráadásul kivitelezésileg sem egy hû de hihetetlenség. lehet mondani, hogy én ilyet se tudnék (valószínûleg), de ezt egy komplett csoport hozta össze így... bár az oscar nomináció mára elég érdekes egy dolog (social networkot pl 6 oscarra jelölték). nah de mindegy, örülök tényleg a sikerének, de nem estem hasra sem az ötlettõl, sem a kivitelezéstõl. lehet az én hibám...

ráadásul az illetõ mondandója, megfogalmazása sem volt szimpi, nem sok szerénységet éreztem ki belõle... kicsit mintha "ki kéne ny*lni az ember s*ggét ilyen tudással, de idehaza szarnak rám" érzetem volt. de ez megint lehet hogy én vagyok... holnap úgyis lesz találkám majd pszichológussal, majd felvetem 😄

Garou

486SX 100MHz, kislemez meghajtó, 2 MBRAM, 160MB HDD

mataharii
Side nézetbõl se teszi le sehová:S

Magnificat
csontot és curve-öt persp-bõl gyárilag a grid síkjára teszi

mataharii
Nincs bekapcsolva semelyik snap.

Magnificat
kapcsold ki a snap to gridet

mataharii
Ez valami globális probléma lehet, mert cuve-okat is csak a griden és csak az x-z tengely mentén enged lerakni...

mataharii
Ez sajna nem segít azon, hogy nem tudok jointot rajzolni, de azért köszi.

Nem tudom miért nem mûködik a joint tool.
De a revers foot jointot mirror jointal szokták csinálni azokon a tutorokon amiket nézegetni szoktam.
mataharii
Sziasztok! Elkezdtem animálni egy digital tutors alient, miután lemodelleztem. Minden pöpecül is ment a jobb oldalig, megvan a váz mindkét oldalon. Legutóbb megcsináltam a reverse foot controlt. Aztán átmentem a bal oldalra, hogy ott is megcsináljam, és semmi. Kattintok a joint toollal és nem rajzol semmit. A griden hajlandó elhelyezni, és kizárólag 2d-ben az x mentén. Megnéztem a joint toolt, ott nem adtam meg orientációt, nem nagyon értem, mi lehet ez, van valakinek ötlete? Köszi

mataharii
Meg a Rekebok cipõ és az ADIOS póló😛

mataharii
A Görögök konkrétan mindent lenyúltak, azért is voltak nagyok akkoriban. Nem is azt mondanám, hogy lenyúlták, inkább tanultak mindenbõl, mindentõl és mindenkitõl. Szerintem ez nem lopás. Bár el tudnám lopni azt a tudást, ami tutorialt eddig végignéztem😊

Wearwolfff
Témát félretéve, lassanként haladok ezzel az épülettel, de nagyon nem tetszik nekem ez a render. Túl szürke. Nincs Semmi GI+FG, csak egy AO van rajta, kivéve a téglákon mert most nem csináltam minden blokknak külön normalos AO materialt. A végeredmény ennél is sötétebb volt, Photoshopban adtam neki +1 exposurét, de a színek nem az igaziak. Van mentalrayben valahol megoldás erre, hogy a színek élénkek legyenek, és ne ilyen fakók?

Már nekem is van galériám: wearwolfff.elementfx.com

Magnificat
Egyszer érdekes elolvasni egy EULA-t (End User License Agreement) is, ha felteszel egy játékot, hogy mik a jogaid és mi nem...

Peetmaya
ezért van az, hogy a szoftverekrõl általában csak licensz szerzõdés van, mert maga a szoftver nem tulajdonod, csak licenszeled, használati jogod van rá.
érdekes van te is Berlinboy, egyszer ellenkezel, nem értesz egyet, aztán meg egyetértesz és te magyarázod, mi hogy van...😊

Miért nem hívják a bajuszt szájöldöknek? :)

<#eljen>

http://www.lantos3d.com Lantos Dávid alias 1mp3rator alias imp99

Magnificat
lopás és lopás közt is van különbség. a kreativitás maga lopás, hiszen ltalad látott elemeket kombinálsz új módokon. Ezt csinálták anno a görögök is a madarakkal, ezt csinálják ma is az emberek. Itt nem is errõl volt szó. Egy mécsestartóért nem mennének ölre az emberek, az iphone design-ját is másolják sokan. ellenben ha az iphone megjelenése ELÕTT kijött volna egy hasonló eszköz, mint azóta, biztos, hogy nem hozott volna ekkora hasznot. ha a már lent említett Avatar során még forgatás ELÕTT kitudódott volna az eszköztár, mások elég nagy elõnyt szerezhettek volna ezáltal (hisz utána jó pénzért bárkinek eladják a technológiát). tehát nem mindegy, mikor lopják/másolják a dolgot.

emellett az sem mindegy, mit másolnak. Ha a coca cola PONTOS receptje elérhetõ lenne bárki számára, hidd el, szarrápereskedné magát a cég. Az eredetihez hasonló nevû termék is illegális, tehát pl amikor a Wii után jöttek a Wee és hasonló termékek kínából, azokat nem lehetett legálisan eladni (az más dolog, hogy nehéz volt lenyomozni ki honnan és mit csinált, emiatt lassú volt az üldözés is)
tehát a szerzõi jog kérdése egyáltalán nem egyszerû, különösen nem azokban az esetekben, amikor nem valósan létezõ dologról van szó (ezt anno tanultuk is jogból). Tehát pl ha egy játékot megveszel, a játszás JOGÁT veszed meg, a játék mint olyan tulajdonosa nem leszel ettõl (a cd-n a játszáshoz szükséges elemet találod, de a játék itt már nem fizikai, hanem logikai objektum). minden olyan dolognál így van, ahol az 1-bõl úgy lesz 2 darab, hogy az eredeti nem változik, és az újhoz sem kellett semmi. tehát adatmásolásnál pl így van, kenyérnél nem... 😊

de ez hosszú és szövevényes téma, ezért vannak a pontosan megfogalmazott szerzõdések, amit ha aláírsz, biza kutya kötelességed betartani, lásd NDA. Ha nem, gyakorlatilag kikészítenek.

berlinboy6329
Akkor is lopás az egész..Olyan ez mintha vki meztelen Barbi batát talált volna fel rövid hajjal,vkit emgfogott az ötlet,csinált õs is meztelen Barbi Babát,amit elnevezett Jennifernek,csak adott rá ruhát,meg hosszú hajat....

Attól hogy ad rá hosszú hajat meg ruhát,alatta az eredeti Barbi alap van,amit lopott...V az avataros kékcsókákat átfestené sárgára meg sasszemet adna nekik....Ugyanaz,csak más szinû....

Minden ugyanaz,csak egy másik változata..Attól még kellett lennie egy alapnak amit fel kellett használni,azaz ellopni..Mert ha nicns semmi,nem tudja átalakítani és piacra dobni.

\"One kills a man, one is an assassin; one kills millions, one is a conqueror; one kills everybody, one is a god.\" /Jean Rostand/

Wearwolfff
Nem. De tegyük fel, hogy valaki készít egy díszes mécsestartót. Ezt valaki meglátja, a saját ízléséhez alakítja, kicsit átvariálja a díszítést, de ugyanazokkal a motívumokkal, és elektromos foglalatot tesz bele, és piacra dobja. Létrehozott valami újat. Lopás az lenne, ha egy az egyben lemásolta volna.

Peetmaya
nekem a titoktartás még sose vette el a kedvem😄

Magnificat
munka közben senkinek sincs ideje a portfolióját igazgatni, hogy nézd csak! én ilyet is tudok, ki is tolom netre... vagy csak én dolgozok néha túl keményen 😄

Magyarul ha kolcsonveszem valaki ferrarijat atfestem, akkor mar az enyem??? 😄😄😄😄

Wearwolfff
Szerintem arra gondol, hogy amikor azt mondod valakinek, hogy rajzoljon házat, akkor nem fog tudni, ha éppen virágos hangulata van. Leonardonak is volt mecénása, aki igényt tartott a munkáira, de megint más mikor azzal foglalkozik valaki, amivel szeretne.

Ha te dolgozol az Avatar filmen, és megtetszik neked egy karakter benne, akit kicsit átdolgozol, adsz rá más ruhát, más hajat, esetleg más bõrszínt is és teljesen más környezetbe teszed. Már köze nincs a filmhez, és ezt te felteszed a netre, Vagy csak a nõvérednek ajándékozod, aki kiteszi a munkahelye falára, és ezt valaki ott beszkenneli és az teszi fel a netre, akkor is durván beperelnek és elveszik az utolsó elõtti gatyádat is. Neked pénzed ebbõl nem volt. Egyszerûen csak ihletet merítettél valaki más munkájából.

Azért ha a film megjelenése után teszed közzé, akkor gondolom már nem pattog érte senki, de elõtte száz százalék, mert valakinek megtetszhet a te munkád is, és csinálhat belõle egy filmet gyorsabban, hamarabb, szarabbul. Csak ezektõl a megkötésektõl, egyes embereknek elmegy a kedve az egésztõl. Gondolok arra, hogy meg szeretné mutatni a munkáját. Ha nem tudja megmutatni senkinek, még csak rokonjának sem, mi értelme van az egésznek.

Hat en nem mondanam unalmasnak egyik munkafazist sem....Mindig ujabb es ujabb problemakat kell megoldani, amin neha napokat kell tornie magat az embernek.5-7 ev legalabb a szakmaban mire oda eljut az ember, hogy bejon egy problema es azonnal van elkepzeles a fejedben hogyan kell neki kezdeni h kesobb ne szavjal. (Mondjuk most a riggelest vettem alapul.)

Peetmaya
Berlin te nagyon el vagy tévedve...😊
vegyük pl-nak az avatart.
cameron megcsinálta a kameráját, amivel felvették a stereo live shot-okat.
ha kiszivárogtatnak infókat róla, hogy hogyan csinálták meg, hogyan használják, milyen elven mûködik, akkor más veszi az ötletet, pl az ilm, vagy fene tudja, más nagyágyú, akinek van rá pénze, és máris másképp áll a leányzó fekvése. (áll a fekvése, hehe, jó hülyén hangzik). azt meg pláne nem értem mi köze ahhoz, hogy te unod a grafikát a titoktartási szerzõdésnek, vagy hogy miért baj, ha sör mellett elmondod haverjaidnak, hogy hogyan dolgoztok.

Garou
Kiss Balazs bevilagitott a Harry Potterben, a King Kongban, az Avatarban, ez szerinted unalmas? Akkor mivel fogsz penzt keresni, ami ennel is kreativabb?

Meg azt ne vard, hogy valaki azert ad fizetest, hogy gyurjal a kondiban meg lemenj az operatorokhoz jatszani a kameraval ha eppen ahhoz van kedved. Dollarmillios befektetes utan preciz, pontos munkaval eladhato termeket kell eloallitani.

Nem valo neked a vfx szakma, az tuti.😊
berlinboy6329
Hiába van meg az ellopott pipeline cucc amivel gyorsabban lehet dolgozni,meg jobban lehet cisnáéli a dolgokat..De ha aki ellopta annak ultrafos ötletei vannak,Zs kategóriás akkor gyorsan csinál fost,nem?

Akinek meg AAAAAAAA ötletei vannak,azok meg jót..Úgyhogy tökmindegy h ellopták ha szart csinálak úgyis.

Hogy dogloztam volna?lol..Ha ilyen fosak a körülmények inkább megmaradok magamnak..miaz h nem lehet más dolgot is kipróbálni?Minek vaank a nagy játékstúsiókba konditermek meg egyéb fasságok,ha sosincs szabadidõ?

Inkább csinálom én amit tudok...Ott legalább nincs szar határidõ,meg én alakítom a dolgokat....Olyat csinálok ami nekem tetszik és nincs az h csak egy dolgot csinálok,hanem ha akarom emgcsinálom az egészet,mégha ne is értek hozá teljesen de legalább nem unalmas állandóan ugyanazt csinálni,belekóstolhatok másba is..Még ha szar is lesz,amihez nem értek,de legalább csinálhattam és tök poén volt....Sokkla jobb,mint zombulni vmi cégénl,ahol csak egy dolgot csinálok..Unalmas,monoton...Nem tetszik.

\"One kills a man, one is an assassin; one kills millions, one is a conqueror; one kills everybody, one is a god.\" /Jean Rostand/

Berlin, ezt megmagyaraznad, hogy is kell erteni? Nem vagom... csak kivancsisagkepp kerdezem, hogy dolgoztal mar a szakmaba?
berlinboy6329
Gyors v jobb még mindig nem számít..Én nagyon gyorsan és jól csinálom a kreatív,atomdurvaüberbrutál és részletes történettel környezettel ellátott játékot/filmet,õk meg nagyon gyorsan csinálnak fost...Amíg pénzzé tehetõ dolgot nem lopnak sztem tökmindegy...Ötletekkel már van egy kis baj,de furjantossággal el lehet kerülni h úgy kerüljön napvilágra a dolog,h az az õ ötletük nem az enyém.

Magnificat
nah ezt jó tudni 😊

Garou
"A cégnél írt kódot egy az egyben átviszed B cégbe, mivel a szerzõdés köt, hogy vetélytárshoz eleve nem is mehetsz pár évig dolgozni."

Ilyen letezik, az en korabbi szerzodesemben is benne volt, de csak akkor lep eletbe, ha a kivant idotartamra a korabbi munkaltato kifizeti a teljes beredet. Tehat ha ad fel evnyi fizut mindenen felul mikor kilepsz toluk, akkor fel evig nem dolgozhatsz a szakmaban (de arkot asni nyilvan elmehetsz). Mi nem kaptunk penzt, es a fonok is mondta, hogy ez a resze a dolognak igy semmis.

Peetmaya
ha jól tudom annak idején ezért adták ki a vistát is microfosék, mert az üzleti szitu ezt kívánta meg, hiába volt befejezetlen az oprendszer. be is bukott mondjuk, de nem tartom kizártnak, hogy a cég ennek ellenére jó kis hasznot húzott rajta.

amúgy ha egy pipeline dolgot tudsz meg, azt nem tudod eladni, nem tudsz belõle pénzt csinálni, de ha integrálod a saját munkamenetedbe, és ezáltal gyorsabban, vagy jobbat tud csinálni a céged, akkor nem olyasmit 'loptál', ami elõnyödre válik, ezáltal jobb pozícióba kerültél a konkurencia harcban?

Magnificat
Például ha a Blizzardról kiderült volna a kelleténél korábban, hogy mmorpg-t gyárt, a többiek ismerve a sebességét összecsaptak volna valamit, amivel rontják a bevételt, neadjisten el is happolják az egészet. az üzletben (sajna) az idõ és idõzítés a legfontosabb, gyakran fontosabb, mint a produktum minõsége. Aki elõször visz, gyakran az viszi a legtöbbet, mindegy mit gyártott. Ha meg megtudod az ellenfeled lépését, akkor lépéselõnyben leszel.

Magnificat
sok nda-ban benne van, hogy az elkészült produktumot mikortól használhatod saját portfolio célra. a megjelenésig tuti nem, utána már azért általában rövidebb idõn belül lehet.

jogilag pedig csak akkor készítõ a tulaj, ha úgy áll a szerzõdésben. de nyugodj meg, nem úgy áll. úgy áll benne (mint ahogy rengeteg más munkahelyen is), hogy minden amit létrehozol, az a céged tulajdona. programozóként még azt sem csinálhatod meg, hogy az A cégnél írt kódot egy az egyben átviszed B cégbe, mivel a szerzõdés köt, hogy vetélytárshoz eleve nem is mehetsz pár évig dolgozni. Az más dolog, hogy persze nem felejtheted el azt a kódot, amit már egyszer megírtál, tehát így inkább úgy fogalmazzák meg a papírt, hogy el sem mehetsz vetélytárshoz dolgozni.

Filmeknél nyugodj meg, a grafikusok nem kapnak alanyi jogon több pénzt azért, ha sikeres a film, más kérdés, hogy az alkalmazó ott hajlamos ajándékot, prémiumot adni a munkásainak, ha nagy sikert érnek el. Egyébként minden azé, aki fizette a dolgokat. Sarkított példa, de ha én fizetek egy szabónak egy ruháért, a ruha az én tulajdonom lesz. Ha hatan fizetünk egy kocsi-flottáért, akkor az a cég tulajdona lesz, ami átvitt értelemben a mi részesedésünk a cégben. De semmiképp sem a gyártó cégé lesz a kocsi tulajdona.

berlinboy6329
Hát ha elõtte emgkérdezne talán megengedném neki h elvigye,persze bebiztosítanám magam h ha lemásolja a levest akkor legyen vmim amivel 100%-osan bizonyítom h az enyém az eredeti õ meg lopta és azt árusítja.

Ez a példa inkább arra jó,h ha olyan dolgot lop el,amibõl profitálhat/értékesíthet...De monjduk tényleg egy-két kulisszatitok,ami XY dologról mutat be pár fogást,h érdemes megcsinálni az szerintemegyáltalán nem baj..Aíg nem tud belõle közvetlen pénzt csinálni,addig nem értem miértlenne baj..De ha egybõl olyan dolgot csür el,amibõl közvetlen lehet pénzt csinálni,az mindjárt gáz.

Magnificat
NDA = Non-disclosure agreement -> gyakorlatilag titoktartási szerzõdés

Peetmaya
Berlinboy ez hozzáállás kérdése. Én látványtervkészítésbõl élek, és már vagy 100 millió 10 fõs körasztalt kellett lemodelleznem, de unalmasnak sose volt unalmas. Imádom a grafikát, és amíg ezt csinálhatom, addig én tökéletesen elégedett leszek a munkámmal. Pénz az mindig lehetne jobb, de ez most nem is téma, bocsi, hogy felhoztam.
NDA amúgy minek a rövidítése?
Jah igen, a titoktartással kapcsolatban pedig nem értem a nem értésedet. Nyilván azért csinálják meg a filmet, hogy elmenj a moziba és fizess érte, hogy megnézzed. Ha kikerül belõle valami, az rontja a film premierjét, csökkenti a leendõ látogatottságot. Ha meg kulissza titkok kerülnek ki, az meg már ipari kémkedés kategóriába is sorolható lenne. Tegyük fel szakács vagy, és fõzöl egy nagy adag ragulevest. Az egyik pincér meg fogja és átvisz a szomszéd étterembe egy tányérral a levesedbõl, mert ott dolgozik a mucus, akinek meg akarta mutatni milyen jó levest csinálsz. Én fel lennék háborodva, mert egyrészt meg lettem lopva egy tányér levessel, másrészt a konkurenciának juttattál ki információkat. A példa eléggé kisarkított, de szerintem nagyjából lefedi azt, hogy miért is nem szeretik a cégek, ha az okostojás grafikus kijuttatja az anyagokat...

Wearwolfff
Hát, jogilag, azok a tulajdonosok, akik készítik. Szerzõi jog. Az író, rajzoló, modeller, renderelõ, alkották a filmet, játékot, és nem az a pénzes csóka, aki a pénzt adta rá. Egy alap titoktartási szerzõdést általában, ki lehet ütni a szerzõi joggal, ami szerint azt csinálhatsz a mûveddel, amit akarsz. Bármikor újra felhasználhatod, közzéteheted, eladhatod. Pontosan ezért íratnak alá veled ilyen NDA-t amivel tulajdonképpen nem csinálsz mást, mint jobb esetben eladod, rosszabban átruházod a szerzõi jogodat, plusz titoktartást vállalsz. Ezek után, ha bármit közzé teszel, az nem csak egy titoktartás megszegése, hanem lopás, illetve eszmei értéktõl függõen rablás. Lényegében az ilyen NDA-k kisemmizik és megalázzák a mûvészeket. Számtalan olyan esetrõl hallottam már, amikor valaki csinált valamit, ami hihetelenül mûvészi, már már zseniális, de a pénzes csóka miatt újra kellett csinálnia az egészet, mert azt mondta rá, hogy ez szar. (persze utána bukás lett, és az alkotókat vádolja mindenki)

Bár itt most lehet, hogy tévedek, (majd valamikor újra kéne olvasnom a könyveimet), de ha a film lement, a játékot kiadták, és utána teszed fel a netre a rajzaidat, mondjuk egy év múlva, már nem nagyon vesznek elõ. Mert te vagy a szerzõ. Meg valamit bele kell tegyél a portfóliódba is. Legalábbis attól függõen, hogy milyen szerzõdést írtál alá, megtehetik, hogy perelnek, de a késõbbiekben 5-10 év múlva általában már ingyen reklámnak fogják fel az ilyet. Pláne, ha csak 3 éves idõtartamra írtál alá egy átruházást, és nem adtad el a mûvedet, mert akkor már nem igazán szerezheted vissza. Csak ha csõdbe ment a cég, és nincs jogutód. Akkor elméletben visszaszáll az alkotókra.

Vedd be a kek bogyot aztan johet a welcome to the real world.😊
berlinboy6329
NEm is arról van szó,h profin,csak h ne legyen unalmas állandóan ugyanazt csinálni,benézni ide-oda ellesni egy két trükköt v megtudni vmit ami érdekel,kipróbálni milyen szinészkedni,meg "hangozni",sztorit kitalálni ilyenek..Csak h ne legyen monoton az egész,állandóan ugyanazt csinálni.Ért az ember amire felvették meg csinálja is ahogy kell,de ki akar próbálni mást is...

Mer' én példéul ugy érzem h nem tudnék nyugdíjig állandóan csak ugyanazzal foglalkozni..Mindent ki akarok próbálni,mindenben meg akarom nézni mit tudok,ami érdekel.Hátha ahhoz is van érzékem v vmi..V ha esetleg van egy ötletem vmire és bedobni a közösbe h milyen aztán ha jó,akkor betenni v vmi.

Nem is lehet, ertelme sincs. Ma mar nincs olyan, hogy polihisztor... vannak egymasba fuggo munkafeladatok (lightingTD-nek nem art, ha legalabb mid-level szinten tud kompolni) de altalaban senki se tud tobb munkafeladatban annyira profi lenni, hogy megallja a helyet. Ezekre mondjak, hogy trades of all jack... mindenhez ert, es semmihez. Tul nagy a szakma, hogy tobb iranyagat is meglehessen tanulni produkcios szintre. Legalabbis szerintem.

Az meg teljesen elrugaszkodott, hogy grafikus elmegy szineszkedni vagy hangositani vagy barmi... plane, hogy a vfx department fizikailag is altalaban eleg messze van mondjuk a forgatasi helyszintol vagy a hangstudiotol.😊

Nomeg... olyan nincs, hogy ha nincs semmi dolgod. Ha nincs semmi dolgod, akkor elkuldenek. A ceg nem jotekonysagi szervezet, hogy melegen tartson amikor nem termeled a hasznot neki. Igyekeznek minel inkabb 100%osan kihasznalni es porgetni a grafikust ahogy csak tudjak. Amint nincs melo, mar kivul talalod magad, es johet a vandorlas. Masik ceghez, masik projectre. Ahol esetleg beprobalkozhatsz masik posztra... bar szerintem eleg kicsi esellyel. Vannak posztok, amik vezetnek alsobb szintrol felfele (pl environmentTD -> lightingTD) de ez is inkabb csak csapasiranyon belul marad, nem egy teljesen mas irany.

Unalmas-e nyugdijig? Jokerdes... alig par eve elek ebbol es mondjuk 10 eve foglalkozom CGvel. 10 ev mulva visszaterhetunk ra, majd akkor tobb tapasztalatom lesz belole.😊
berlinboy6329
Mennyire unalmas az ilyen filmes/játékos fejlesztõs munka?

Ha felvesznek X álásra,mondjuk kompozitornak,nektek nem lenne unalmas 40 éven ketresztül állandóan ugyanazt csinálni?

Nem lehet olyat,h filmnél mondjuk beszállni a forgatókönyvben ha nincs semmi dolgom,v jelmezeshez maszkoshoz elnézni feltetetni minden szart magamra jelmezekbet kipróbálni szinészkedni,benézni a hangmérnökhöz meg a hangosokhoz,mit ho csinálnak,egy-két hangot bedobni a zenébe,kamerászkodni meg ilyenek?

Szerintem hót unalmas lenne állandóan ugyanazt csinálni.Nyugdíjig.

Az kb tenyleg ilyen nem firtatni kell hanem elfogadni ahol en melozom az messze van ezektol a dolgoktol de itt is minden a cege es a megrendeloe 😊

the world is mine

Nem a Te tulajdonod a cucc, amit mutogatni akarsz hanem a kiadoe. Nincsen jogod hozza, hogy azt megmutathasd.

Es kulonbenis... ilyenrol felesleges vitatkozni. Ez van es kesz.😊 Nem megerteni, hanem alairni kell az NDA-t es betartani.

Tortent mar a kozelemben olyan, aki zoldhatteres shotokat rakott reelbe a film bemutatoja elott es a HR-eseknek vagy kiknek kuldte el a reel-t, hogy nezzek meg, jogilag okes-e a dolog. Hat olyan 2 oldalas levelet kapott a csoka, hogy 3 oraig lancban szivta a cigit es remegett keze-laba es beszelni nem lehetett vele. Ez nem trefa, nagyon sulyos vagyonnal felelsz.