Maya
Jelentkezz be a hozzászóláshoz.
the world is mine
amúgy nem akarok leszólni senkit, csak ez volt a meglátás...
a szerénységet meg ne tegyük már sose félre. lehet persze bízni a tudásban és hasonlók, de véleményem szerint ettõl függetlenül szerényen kell hozzáállni mindig az ilyenekhez... akár Magyarországon vagyunk, akár Amerikában.
Nyugat pedig elõszeretettel dolgoztat keleteurópai országokat, munkáikat láthattuk a legnagyobb filmekben is. szóval igen, vannak kemény cégek lengyel és cseh területeken különösen.
[email protected], Asus Z97-Pro Gamer, 16GB DDR3, Sapphire 290X Tri-X 4GB DDR5, 2x 27" Benq GW2760 CG munkás, Maya hív?, Wacom tulaj, Nexus 5 user
Egy dummie-nak is joga van fejlődni!
[email protected], Asus Z97-Pro Gamer, 16GB DDR3, Sapphire 290X Tri-X 4GB DDR5, 2x 27" Benq GW2760 CG munkás, Maya hív?, Wacom tulaj, Nexus 5 user
ráadásul az illetõ mondandója, megfogalmazása sem volt szimpi, nem sok szerénységet éreztem ki belõle... kicsit mintha "ki kéne ny*lni az ember s*ggét ilyen tudással, de idehaza szarnak rám" érzetem volt. de ez megint lehet hogy én vagyok... holnap úgyis lesz találkám majd pszichológussal, majd felvetem 😄
486SX 100MHz, kislemez meghajtó, 2 MBRAM, 160MB HDD
De a revers foot jointot mirror jointal szokták csinálni azokon a tutorokon amiket nézegetni szoktam.

Már nekem is van galériám: wearwolfff.elementfx.com
érdekes van te is Berlinboy, egyszer ellenkezel, nem értesz egyet, aztán meg egyetértesz és te magyarázod, mi hogy van...😊
Miért nem hívják a bajuszt szájöldöknek? :)
http://www.lantos3d.com Lantos Dávid alias 1mp3rator alias imp99
emellett az sem mindegy, mit másolnak. Ha a coca cola PONTOS receptje elérhetõ lenne bárki számára, hidd el, szarrápereskedné magát a cég. Az eredetihez hasonló nevû termék is illegális, tehát pl amikor a Wii után jöttek a Wee és hasonló termékek kínából, azokat nem lehetett legálisan eladni (az más dolog, hogy nehéz volt lenyomozni ki honnan és mit csinált, emiatt lassú volt az üldözés is)
tehát a szerzõi jog kérdése egyáltalán nem egyszerû, különösen nem azokban az esetekben, amikor nem valósan létezõ dologról van szó (ezt anno tanultuk is jogból). Tehát pl ha egy játékot megveszel, a játszás JOGÁT veszed meg, a játék mint olyan tulajdonosa nem leszel ettõl (a cd-n a játszáshoz szükséges elemet találod, de a játék itt már nem fizikai, hanem logikai objektum). minden olyan dolognál így van, ahol az 1-bõl úgy lesz 2 darab, hogy az eredeti nem változik, és az újhoz sem kellett semmi. tehát adatmásolásnál pl így van, kenyérnél nem... 😊
de ez hosszú és szövevényes téma, ezért vannak a pontosan megfogalmazott szerzõdések, amit ha aláírsz, biza kutya kötelességed betartani, lásd NDA. Ha nem, gyakorlatilag kikészítenek.
Attól hogy ad rá hosszú hajat meg ruhát,alatta az eredeti Barbi alap van,amit lopott...V az avataros kékcsókákat átfestené sárgára meg sasszemet adna nekik....Ugyanaz,csak más szinû....
Minden ugyanaz,csak egy másik változata..Attól még kellett lennie egy alapnak amit fel kellett használni,azaz ellopni..Mert ha nicns semmi,nem tudja átalakítani és piacra dobni.
\"One kills a man, one is an assassin; one kills millions, one is a conqueror; one kills everybody, one is a god.\" /Jean Rostand/
Ha te dolgozol az Avatar filmen, és megtetszik neked egy karakter benne, akit kicsit átdolgozol, adsz rá más ruhát, más hajat, esetleg más bõrszínt is és teljesen más környezetbe teszed. Már köze nincs a filmhez, és ezt te felteszed a netre, Vagy csak a nõvérednek ajándékozod, aki kiteszi a munkahelye falára, és ezt valaki ott beszkenneli és az teszi fel a netre, akkor is durván beperelnek és elveszik az utolsó elõtti gatyádat is. Neked pénzed ebbõl nem volt. Egyszerûen csak ihletet merítettél valaki más munkájából.
Azért ha a film megjelenése után teszed közzé, akkor gondolom már nem pattog érte senki, de elõtte száz százalék, mert valakinek megtetszhet a te munkád is, és csinálhat belõle egy filmet gyorsabban, hamarabb, szarabbul. Csak ezektõl a megkötésektõl, egyes embereknek elmegy a kedve az egésztõl. Gondolok arra, hogy meg szeretné mutatni a munkáját. Ha nem tudja megmutatni senkinek, még csak rokonjának sem, mi értelme van az egésznek.
vegyük pl-nak az avatart.
cameron megcsinálta a kameráját, amivel felvették a stereo live shot-okat.
ha kiszivárogtatnak infókat róla, hogy hogyan csinálták meg, hogyan használják, milyen elven mûködik, akkor más veszi az ötletet, pl az ilm, vagy fene tudja, más nagyágyú, akinek van rá pénze, és máris másképp áll a leányzó fekvése. (áll a fekvése, hehe, jó hülyén hangzik). azt meg pláne nem értem mi köze ahhoz, hogy te unod a grafikát a titoktartási szerzõdésnek, vagy hogy miért baj, ha sör mellett elmondod haverjaidnak, hogy hogyan dolgoztok.
Meg azt ne vard, hogy valaki azert ad fizetest, hogy gyurjal a kondiban meg lemenj az operatorokhoz jatszani a kameraval ha eppen ahhoz van kedved. Dollarmillios befektetes utan preciz, pontos munkaval eladhato termeket kell eloallitani.
Akinek meg AAAAAAAA ötletei vannak,azok meg jót..Úgyhogy tökmindegy h ellopták ha szart csinálak úgyis.
Hogy dogloztam volna?lol..Ha ilyen fosak a körülmények inkább megmaradok magamnak..miaz h nem lehet más dolgot is kipróbálni?Minek vaank a nagy játékstúsiókba konditermek meg egyéb fasságok,ha sosincs szabadidõ?
Inkább csinálom én amit tudok...Ott legalább nincs szar határidõ,meg én alakítom a dolgokat....Olyat csinálok ami nekem tetszik és nincs az h csak egy dolgot csinálok,hanem ha akarom emgcsinálom az egészet,mégha ne is értek hozá teljesen de legalább nem unalmas állandóan ugyanazt csinálni,belekóstolhatok másba is..Még ha szar is lesz,amihez nem értek,de legalább csinálhattam és tök poén volt....Sokkla jobb,mint zombulni vmi cégénl,ahol csak egy dolgot csinálok..Unalmas,monoton...Nem tetszik.
\"One kills a man, one is an assassin; one kills millions, one is a conqueror; one kills everybody, one is a god.\" /Jean Rostand/
Ilyen letezik, az en korabbi szerzodesemben is benne volt, de csak akkor lep eletbe, ha a kivant idotartamra a korabbi munkaltato kifizeti a teljes beredet. Tehat ha ad fel evnyi fizut mindenen felul mikor kilepsz toluk, akkor fel evig nem dolgozhatsz a szakmaban (de arkot asni nyilvan elmehetsz). Mi nem kaptunk penzt, es a fonok is mondta, hogy ez a resze a dolognak igy semmis.
amúgy ha egy pipeline dolgot tudsz meg, azt nem tudod eladni, nem tudsz belõle pénzt csinálni, de ha integrálod a saját munkamenetedbe, és ezáltal gyorsabban, vagy jobbat tud csinálni a céged, akkor nem olyasmit 'loptál', ami elõnyödre válik, ezáltal jobb pozícióba kerültél a konkurencia harcban?
jogilag pedig csak akkor készítõ a tulaj, ha úgy áll a szerzõdésben. de nyugodj meg, nem úgy áll. úgy áll benne (mint ahogy rengeteg más munkahelyen is), hogy minden amit létrehozol, az a céged tulajdona. programozóként még azt sem csinálhatod meg, hogy az A cégnél írt kódot egy az egyben átviszed B cégbe, mivel a szerzõdés köt, hogy vetélytárshoz eleve nem is mehetsz pár évig dolgozni. Az más dolog, hogy persze nem felejtheted el azt a kódot, amit már egyszer megírtál, tehát így inkább úgy fogalmazzák meg a papírt, hogy el sem mehetsz vetélytárshoz dolgozni.
Filmeknél nyugodj meg, a grafikusok nem kapnak alanyi jogon több pénzt azért, ha sikeres a film, más kérdés, hogy az alkalmazó ott hajlamos ajándékot, prémiumot adni a munkásainak, ha nagy sikert érnek el. Egyébként minden azé, aki fizette a dolgokat. Sarkított példa, de ha én fizetek egy szabónak egy ruháért, a ruha az én tulajdonom lesz. Ha hatan fizetünk egy kocsi-flottáért, akkor az a cég tulajdona lesz, ami átvitt értelemben a mi részesedésünk a cégben. De semmiképp sem a gyártó cégé lesz a kocsi tulajdona.
Ez a példa inkább arra jó,h ha olyan dolgot lop el,amibõl profitálhat/értékesíthet...De monjduk tényleg egy-két kulisszatitok,ami XY dologról mutat be pár fogást,h érdemes megcsinálni az szerintemegyáltalán nem baj..Aíg nem tud belõle közvetlen pénzt csinálni,addig nem értem miértlenne baj..De ha egybõl olyan dolgot csür el,amibõl közvetlen lehet pénzt csinálni,az mindjárt gáz.
NDA amúgy minek a rövidítése?
Jah igen, a titoktartással kapcsolatban pedig nem értem a nem értésedet. Nyilván azért csinálják meg a filmet, hogy elmenj a moziba és fizess érte, hogy megnézzed. Ha kikerül belõle valami, az rontja a film premierjét, csökkenti a leendõ látogatottságot. Ha meg kulissza titkok kerülnek ki, az meg már ipari kémkedés kategóriába is sorolható lenne. Tegyük fel szakács vagy, és fõzöl egy nagy adag ragulevest. Az egyik pincér meg fogja és átvisz a szomszéd étterembe egy tányérral a levesedbõl, mert ott dolgozik a mucus, akinek meg akarta mutatni milyen jó levest csinálsz. Én fel lennék háborodva, mert egyrészt meg lettem lopva egy tányér levessel, másrészt a konkurenciának juttattál ki információkat. A példa eléggé kisarkított, de szerintem nagyjából lefedi azt, hogy miért is nem szeretik a cégek, ha az okostojás grafikus kijuttatja az anyagokat...
Bár itt most lehet, hogy tévedek, (majd valamikor újra kéne olvasnom a könyveimet), de ha a film lement, a játékot kiadták, és utána teszed fel a netre a rajzaidat, mondjuk egy év múlva, már nem nagyon vesznek elõ. Mert te vagy a szerzõ. Meg valamit bele kell tegyél a portfóliódba is. Legalábbis attól függõen, hogy milyen szerzõdést írtál alá, megtehetik, hogy perelnek, de a késõbbiekben 5-10 év múlva általában már ingyen reklámnak fogják fel az ilyet. Pláne, ha csak 3 éves idõtartamra írtál alá egy átruházást, és nem adtad el a mûvedet, mert akkor már nem igazán szerezheted vissza. Csak ha csõdbe ment a cég, és nincs jogutód. Akkor elméletben visszaszáll az alkotókra.
Mer' én példéul ugy érzem h nem tudnék nyugdíjig állandóan csak ugyanazzal foglalkozni..Mindent ki akarok próbálni,mindenben meg akarom nézni mit tudok,ami érdekel.Hátha ahhoz is van érzékem v vmi..V ha esetleg van egy ötletem vmire és bedobni a közösbe h milyen aztán ha jó,akkor betenni v vmi.
Az meg teljesen elrugaszkodott, hogy grafikus elmegy szineszkedni vagy hangositani vagy barmi... plane, hogy a vfx department fizikailag is altalaban eleg messze van mondjuk a forgatasi helyszintol vagy a hangstudiotol.😊
Nomeg... olyan nincs, hogy ha nincs semmi dolgod. Ha nincs semmi dolgod, akkor elkuldenek. A ceg nem jotekonysagi szervezet, hogy melegen tartson amikor nem termeled a hasznot neki. Igyekeznek minel inkabb 100%osan kihasznalni es porgetni a grafikust ahogy csak tudjak. Amint nincs melo, mar kivul talalod magad, es johet a vandorlas. Masik ceghez, masik projectre. Ahol esetleg beprobalkozhatsz masik posztra... bar szerintem eleg kicsi esellyel. Vannak posztok, amik vezetnek alsobb szintrol felfele (pl environmentTD -> lightingTD) de ez is inkabb csak csapasiranyon belul marad, nem egy teljesen mas irany.
Unalmas-e nyugdijig? Jokerdes... alig par eve elek ebbol es mondjuk 10 eve foglalkozom CGvel. 10 ev mulva visszaterhetunk ra, majd akkor tobb tapasztalatom lesz belole.😊
Ha felvesznek X álásra,mondjuk kompozitornak,nektek nem lenne unalmas 40 éven ketresztül állandóan ugyanazt csinálni?
Nem lehet olyat,h filmnél mondjuk beszállni a forgatókönyvben ha nincs semmi dolgom,v jelmezeshez maszkoshoz elnézni feltetetni minden szart magamra jelmezekbet kipróbálni szinészkedni,benézni a hangmérnökhöz meg a hangosokhoz,mit ho csinálnak,egy-két hangot bedobni a zenébe,kamerászkodni meg ilyenek?
Szerintem hót unalmas lenne állandóan ugyanazt csinálni.Nyugdíjig.
the world is mine
Es kulonbenis... ilyenrol felesleges vitatkozni. Ez van es kesz.😊 Nem megerteni, hanem alairni kell az NDA-t es betartani.
Tortent mar a kozelemben olyan, aki zoldhatteres shotokat rakott reelbe a film bemutatoja elott es a HR-eseknek vagy kiknek kuldte el a reel-t, hogy nezzek meg, jogilag okes-e a dolog. Hat olyan 2 oldalas levelet kapott a csoka, hogy 3 oraig lancban szivta a cigit es remegett keze-laba es beszelni nem lehetett vele. Ez nem trefa, nagyon sulyos vagyonnal felelsz.