32214
Maya
  • Magnificat
    dettó, de tudjátok ti anélkül is hogy mondanám :D
  • Garou
    Kellemes húsvétot mindenkinek!
  • mataharii
    Ja, sok-sok tojást, meg sonkát!:) És küldjetek kicsit nekem ide, Írországba is, ezeknek fogalmuk nincs róla, milyíen pöpec a sonka tormával:)
  • montressor
    Kellemes husveti unnepeket Nektek is!
  • Peetmaya
    Kellemes húsvétot mindenkinek!
  • Garou
    Hát azokra a nagy szárny izékre, amiből van nekik 3-3. És azokból a lefelé nézőkre. A szél elviszi dolgot úgy értettem, hogy ha mondjuk 100km/h-val fúj oldalról, akkor bajban lesznek, de végülis az űrben meg terjed a hang a filmeken, szóval nem fontos. :)
  • montressor
    szel nem viszi el, azert van rajta hajtomu :), ez olyan leghajo, ami nem leghajo :)
    de milyen vezersikokra gondoltal?
  • Garou
    Érdekes koncepció. :) Nem lenne jobb kicsit kisebb szárnyakkal? Így kormányzás helyett elviszi a szél! Továbbá a lefelé néző vezérsíkok belső vonalait picit dolgozd meg szerintem, mert most nem szépek. Amúgy az ötlet jó, hajrá! :)
  • montressor
    Hali

Mit gondoltok rola?

airbus1
    airbus2
    side
    front
  • mataharii
    Hát nekem sajnos nincs ilyen gépem, nekem ezekkel a beállításokkal islegalább egy perc egy kép, így gyakran előrenderelem wireframe-ben, ha mozgásról van szó, itt is azt tettem, de nem jártam sikerrel, talán a bake miatt, majd most kiderül. Mindenesetre töröltem historyt, átállítottam a MR tulajdonságokat és próbálom így, ha sikerül, lehet, nekimegyek vray-jel is, az persze, hogy szebb, de arra rá kell eresztenem a gépet éjszakára:)
  • Peetmaya
    global illum hátteret nem használja, csak a final gather.
    nekem kb 13-18mp alatt renderelt le egy frame-et, szal elég gyorsan végigszaladt a 200 framen, ez még tesztrendernek is kevés szokott lenni...
  • mataharii
    Köszi, átmegyek rajta lépésről lépésre, remélem, sikerül nekem is, nagyon köszönöm. Ami a Vrayt illeti, azért nem használtam, mert azt hittem, a materiallal van gond, és váltottam MR-re, azzal dolgoztam már, igaz, nem animációnál (másik dolog, hogy MR-rel is elég sokáig tartott lerenderelni 200 framet, és kicsit beleuntam a várakozásba, azért amíg ilyen félkész állapotban van a dolog, nem akartam full rendert ráereszteni). A global Illuminationst tesztnek raktam be, remélve, hogy a háttérből kap valamit, hiba volt, köszönöm az infót és az idődet:)
  • Peetmaya
    Matahari
    lerendereltem az animodat, a háttér nincs meg, mert nem küldted át. Elsőre nekem is azt csinálta, amit neked. Megnéztem, a construction history-d teli volt szeméttel, ez már baj. Minden animált betűdnek két shape node-ja volt, gondolom ez a rigid body miatt. Aztán szimulált animációt CSAK ÉS KIZÁRÓLAG úgy renderelünk, hogy lecachelünk mindent! Legyen az fluid, cloth, particle vagy csak rigid body. Rigid body esetében a legegyszerűbb a dolog, akkor csak annyit kell csinálni, hogy kijelölöd azt, amit szimuláltál, Edit->Keys->Bake Simulation és megnézed milyen opciókra van szükséged. Így már nem tűnik el, és renderelhető az egész.
    Renderrel kapcsolatban még:
    minek van vray material a jelenetben, ha nem használod a vray renderert?
    Ambient lightot SOHA NE HASZNÁLJ renderelésre, MR-rel legalábbis, nem ismeri, point lightként fogja fel, de azt se jól, és még csak nem állítható rajta szinte semmi.
    Minek van beállítva global illumination a render globalsban, ha nincs egy lámpád se, ami photont lő ki?
    Mindig állítsál be file nevet, ha animációt renderelsz!
    pixel aspect ratio mindig 1 legyen!!!!
    az AA contrastnak elég érdekes értéket állítottál be, én azért javaslom, hogy az maradjon max 0.1-en, valamint a 0-2-es AA értékhez nem állítottál be multipixel filteringet, amit azért illik. Gauss jobb animációhoz, stillhez meg a mitchelt javaslom.
  • dIn90
    Igen, közben elméletben én is eljutottam addig, hogy gugli /tecső,csak még időm nem volt rá.
    De a manónak jár egy sör, mert így a 4 részes cuccokat nézem előszőr, nem mind a tizenhatcsilliót. :-)
  • Magnificat
    én sokszor androidot is ott tanulok...
  • Garou
    Elkezdtem osszeirni a RealFlow tudnivalokat, aztan fel ora utan a kis mano a fejemben megszolalt, hogy "miert nem nezel fel a youtube-ra"? Felneztem es tenyleg... Szoval RealFlow tutorial beir a gugliba, vagy a youtube-ra es ott a kerdeses anyag 4 reszben!
  • Peetmaya
    nemtom, küldd át a jelenetet, megnézem
  • mataharii
    Ja, ez most Bevel betű, de próbáltam betűtípust is váltani, próbáltam Polyval és curve-vel is, ugyanazt eredményezte.
  • mataharii
    Megnéztem, de nem találtam benne semmi különöset, már próbáltam úgy is, hogy egyesével hoztam létre a betűket, mindegyikhez külön gravity fieldet rendeltem, külön állítottam be az active és passive rigid body keyeket, egyik sem vezetett megoldásra sajnos, akármit csinálok, az első betű ugrik majdnem 10 framet
  • Peetmaya
    construction history-t megnézted?
  • mataharii
    3x rendereltem ki, újraraktam az összes leeső betűt, és mindig ugyanaz a probléma; mindig az aktuáélisan első leeső betű ugrik egyet, szétmegy a fejem tőle, hogy nem jövök rá, mitől van. Állítottam a gravity field-en, a rigid body-kon, már levettem az irány hatásokat is, de semmi változás. Megőrít:S
  • Wearwolfff
    Off:

Srácok, ti többet értetek a matekhoz, mint én, pláne az angolhoz. Ha szépen kérlek, át tudnátok ezt lőni magyarra?

Fractals can be traced to the late 19th century in mathematical fractals based on an that undergoes idoration, a form of feedback based on generally the rough or fragmented geometrics of reduced-size colony on the whole.
  • Philippos
    Hát az nParticle-s minőségről nem tudok nyilatkozni mert soha nem foglalkoztam particle systemmel se mayában, se max-ban, se semmilyen game engine-ben. (talán Source-ban minimálisan).Csak beugrott, hogy láttam erről egy bekezdést.
  • dIn90
    Így érthető miért nincs meg. :-)

Garou: Tévedtem, most már csupa fül vagyok..
  • Peetmaya
    matahari én ilyenkor a logot nézném meg, hogy abban lehet-e valami, ami utal a hibára. nekem első blikkre az lenne, hogy ha mr-rel rendereled, és használsz valamilyen subdiv approxot, akkor ott van valami topológia elcsűrve és mr nem rendereli le, de ilyen hibám nekem még sose volt, hgoy anim közben eltűnik. nézd át a node rendszert, outlinert, hogy ki van-e minden tisztítva, nincs-e valami construction history, ami másképp viselkedik miután animáltad, ilyenek.
    ez utóbbi belegondolva nem is olyan hülye ötlet, úh ezzel kezdd majd.

nparticles az a 2009-ben volt újítás, de annak a folyadék szimulátora egy rakás.... abszolút nem javasolnám, mert lassú és iszonyat pontatlan is, abból jó vizet te nem csinálsz. 2012-be belerakták az nvidia physX támogatás és turbóztak a szimulációs dolgokon, abban már nagyon jó vizeket lehet csinálni, de azt se tudom hogyan, csak a bemutatókban látott videókra alapozom a hszt.
  • dIn90
    Aloha!

Peet: sebaj, majd máskor. Azért köszi. :-)
    Garou Az sajna pont nincs kéznél.
    Philippos: Igen, rémlik a getting started (6-os maya), de nParticles-t nem találtam a 2008-ban, legalábbis a súgójában rákeresve.

Ezek szerint marad a kísérletezés egyelőre.
    Azért köszi mindenkinek!
  • mataharii
    Jah, majd elfelejtettem, Playblast-tal is működik, csak a rendernél megy el kukutyinba. Targa szekvencia rendert használok, az már bejött egyszer. Köszi még egyszer
  • mataharii
    Sziasztok! Van itt ez az animáció, és nem jövök rá, miért nem működik. Ez a harmadik renderem belőle, és mindegyiknél elcsúszik valami, holott Mayában visszajátszva simán működik. Van ötletetek? Köszi
  • Garou
    Én RealFlow-t használtam eddig, ha rendelkezésedre áll, akkor szólj, és akár ide is leírom, hogy kell benne megcsinálni. Maya-ban nem tudom.
  • Philippos
    Maya-ban van egy getting started tutor erre ha jól emlékszem dingo. nParticles alatt keresgélj.
  • Peetmaya
    dln90 nem foglalkoztam még folyadékszimulációval, nem tudok segíteni, ne haragudj.
    de ahogy hallottam, realflow az nagyon jó, azt kéne próbálgatnod...

Schorby, kompozíciónál sztem mindig úgy kell fényképezni, hogy picit ráhagysz minden irányban, és utólag photoshopban pl tudsz belőle vágni, így tudod 'tökéletesíteni' a kompozíciót.
    az viszont nagyon tetszik, hogy nem kötöd le magad a 4:3 vagy 16:9 képarányhoz, hanem variálod.
  • dIn90
    Aloha! :-)

No, akkor első kérdés, „bele a média résébe” alapon.
    Már a fél netet áttúrtam, de sehogy sem találtam tisztességes „töltsük meg a poharat valami vízzel” tutor-t, de kifogytam az ötletekből.
    Nem is létezik, vagy (gondolom inkább ez) rossz helyen kotorásztam?

Szóval tud valaki ilyet, vagy legalább nagyvonalakban hasonlót?
    Találtam egy ugyan egy lávás tutort, ami alapján elkezdtem csinálni, de egyrészt a részecskéim az első földetérés után össze-vissza pattognak* – egyelőre nem sikerült a földre kényszeríteni őket –, másrészt realflow kéne hozzá. Anélkül tényleg nem fog menni?)
    Aztán találtam egy „zuhanyos” tutort is, de ott a víz nem túl meggyőző. (Hogy finom legyek :-) )

köszönet!
  • schorby
    Köszi. Sokat olvastam a kompozíciórol, mégis sokszor, annyira belelkesedek, hogy nem azt hangsúlyozom, hanem inkább ahogy megérzem a képet, elképzelem mien lesz, inkább abba a pow-ba lövöm el a képet.
    Plusz a kompakt géppel nem lehet akármilyen pózba kombózni, kicsit azért korlátoz :)

Ja a 15 képes csoportokat meg azért csináltam, hogy így majd könnyebb lesz bővíteni, mert csak csinálok egy új részt az új képekkel és berakom, a többi így maradhat módosítatlanul.
  • Peetmaya
    Magni te mindent egybe akarsz modellezni:D én azt a sarokvédő elemet tuti külön darabként csináltam volna. Amúgy ígéretes, egész jó forma világa van!
  • Peetmaya
    gratu Schorby nagyon szép képeket gyűjtöttél össze. Nagyon tetszik, hogy ilyen szép, jó minőségben tudsz fotózni, és az is látszik, hogy van benned érzék hozzá. Sok esetben nekem a kompozíció nem tetszik, erről érdemes lenne elolvasnod valami könyvet, hogy mik a komponálás alapjai, hogyan stb...
    tájképek 2 - zsofia1 képen az égbolt egyszerűen meseszép!!!, ezt ragadtam ki hirtelen, de a madárka csontváz is igen tetszetős lett, meg a makró képeid 90%-a. gratu, szép lesz.
    ez a simpleviewer nekem nem tűnik túl egyszerűnek amúgy, zavaró, hogy fel van bontva 1-2-3-4 részekre a dolog, de ez legyen a legnagyobb hibája!
    gratz még1x
  • Magnificat
    csini lesz... majd nekem is kéne valami honlapszerűséget gyártani...

mindenesetre addig:
    kissé beleuntam a szakdogába, illetve hát akartam volna már valami kis röpimodellt csinálni... ez lett belőle:
    http://magnificat.uw.hu/CF/ladak.png

még majd tolok rá részletet, még kellenek kapcsolók, szellőzők, stb... aztán megy a többi félkész modell közé (bár textúrázni kéne, de minden modellem ilyen :D).
  • schorby
    http://schorby.netai.net/
    én ezzel foglalatoskodtam a héten a szabadidőmben
    viszont maja is tervbe van, hiszen annyi projektem van már félbehagyva
    csak lenne 1-2 óránál több szabadidőm hetente :)
  • Midas
    szep :)
  • Magnificat
    nem, mégsem oldja meg a hotkey gondot... szóval majd kutakodni kell...
  • Magnificat
    többed magunknak vannak problémái a maya 2012 esetén jópár dologgal... nálam ugye lent ott volt a render view probléma, akkor fennáll egy hotkey probléma is (hiába van a hotkey editorban a ctrl + q pl azon amit én adtam meg, mégis ki akar lépni, mint a defaultnál). Ezt a hotkey hibát is ki tudtam javítani részlegesen azzal, hogy a maya2011/scripts/startup/hotkeySetup.mel -t átmásoltam a maya2012/scripts/startup/hotkeySetup.mel helyébe... ettől függetlenül ha így haladunk tovább (maya 2011 file-jaival átírjuk a 2012-ét), még a végén feature-t vesztünk, így olvasgattam... nagyon úgy tűnik, a gond ott van valahol, hogy a 2012 a feltett 2011 helyén keresi a file-jait, amit ugye nem talál úgy ahogy ő gondolja... ezt kell majd megpróbálni megoldani, elvileg a Maya.env-be kellene beírni a megfelelő elérési utat (ami nálam ettől függetlenül nem sikerült), de maga a hiba valahol a környéken lesz... ha valaki érez magában erőt (vagy épp kap infót hogy pontosan mit kellene csinálni), az utánanézhet... mindenesetre a cgtalkon és az Area-n is láttam ezzel kapcsolatos problémát...

mind1, perpill így megy a hotkey is, és a render view is...