Maya

Jelentkezz be a hozzászóláshoz.

Én is most UVzom az autómat, próbáld meg valami külsõ Uvzós programmal. Én kiexportáltam .obj-ba, és ROADKILL-ben megnyitottam. Ott viszonylag könnyû.😊 Van is hozzá 1-2 jó tutorial.

Nekem meg az a problémám, hogy beállítottam egy mi_car_pain_phen-t a kocsi anyagának. A "dirt" beállításoknál van két opció. egyik a "dirt_color", másik a "dirt_weight". Utóbbihoz ha hozzáadok egy mayás texturát akkor a kosz magassága a texturához igazodik, jól ki is rendereli(pl ha egy checker-t rányomok, akkor négyzetesen - egyikben lesz kosz, másikban nem lesz), DE A GONDOM AZ, hogy nem tudok saját fájl-t beszúrni, úgy nem mûködik. Rákattintok a "dirt_weight" mellett a kiskockás ikonra, kiválasztom, hogy file-t szeretnék használni, behúzok egy fekete-fehér jpg képet, és nem mûködik.😞 Mit csinálok rosszul? Ötlet?
Magnificat
remek modellnek néz ki, gratula!

[email protected], Asus Z97-Pro Gamer, 16GB DDR3, Sapphire 290X Tri-X 4GB DDR5, 2x 27" Benq GW2760 CG munkás, Maya hív?, Wacom tulaj, Nexus 5 user

SG galéria

Végül is ide raktam fel...
Elkészültem a BTR80-as modellezésével (képet is teszek majd fel), most jön majd a textúrázás.
Meg lehet adni, h egy tárgy UVját melyik edge mentén szeletelõdjön?
Ti hogy csinálnátok a BTR80-as testét (szeretnék festeni rá sarat, piszkot, stb...)
Illetve próba rendernél rendszerint kiakad a progi ezzel a hibával:

// Error: (Mayatomr.Output) : failed during mental ray rendering: mental ray abort //
// Error: *Fatal* (mental ray) : mental ray encountered a fatal error. The system may have become unstable. Please save the scene and exit Maya. //

Tud valaki segíteni?
Magnificat
nem találkoztam még ilyennel...

[email protected], Asus Z97-Pro Gamer, 16GB DDR3, Sapphire 290X Tri-X 4GB DDR5, 2x 27" Benq GW2760 CG munkás, Maya hív?, Wacom tulaj, Nexus 5 user

Nah én most olyan problémába ütköztem, hogy ha kimásolok egy szöveget a vágólapra, nem tudom beilleszteni a maya scripteditor részébe. Azt írja nem talál egy cutCopyPaste.mel fájlt pedig létezik és megvan. Újraraktam a mayát, de megint csak nem jó...32 bites alap maya van fent a laptopomon.

http://www.lantos3d.com Lantos Dávid alias 1mp3rator alias imp99

Magnificat
ismerõs... nekem még egy 22-eset kéne beújítani, lehetõleg olyat, ami tudja a portré módot... 40 körül már lehet jókat kapni, de most kinéztem egy e-ips paneles 23-24" körüli DELL pivotos monitort 60-ért...

Wearwolfff
Hát, én már örülnék, ha végigtolhatnám a F.E.A.R.T., amikor én feltettem iszonyúan szaggatott. Haver gépén kipróbáltam, és nagyon bejövõs. Az a HD3000 kártya rendben lesz szerintem. A mostani GF5200 nél bõven jobb, és mostanában úgyis csak rpg játékokat tolok (torchlight), ha már meglesz, akkor végre mehet a Neverwinter 2. Azokhoz meg nem nagyon kell túl sok kakaó.

Akkor majd két ütemben fog menni. Most alaplap, proci, 2giga memória, és 3-5 hónap múlva megveszem a GT440-es karit, és mellé a 4GB duo kit memóriát. Így majd lesz tartalékba 2GB, ha esetleg elszállna. De akkor még hol van a lapos szélesvásznú monitorom. Három lépés lesz ez, nem kettõ.

Már nekem is van galériám: wearwolfff.elementfx.com

Magnificat
utána nézve szerencsére nem mondtam baromságot, az általam mutatott ga-ma78lmt-s2 -ben lévõ hd3000-re szériás IGP megeszi reggelire az nForce 630a-ban lévõ 7025-öst. Azt érdemes tudni, hogy a 7025-ös és 7050-es geforce között nem sebességben van a differencia, hanem hogy a 7025-ös még HD videotartalmat sem gyorsít, és PureVideo sincs benne... igazán olcsó HTPC-k (tv-re kötött médialejátszó) építésénél hoz elfogadható erõt a 7050-es, mivel ugye ereje nem sok van, de legalább hd videotartalmat (blu-ray és hd-dvd) gyorsít, de tipikusan ilyen 4-5000+ környéki vagy gyorsabb Athlon X2-õket tettek mellé (tehát a generáció is betájolható ezzel).

még pár infó azért hogy tudd tájolni az erejét: F.E.A.R. 1024x768-ban minden minimum beállítás mellett 55 fps-t ment rajta. Tehát kb egy Ati X600-asnak felel meg a teljesítménye (ami egy középkategóriás kari volt kb 2005-ben, és azt generációban követte a hd1000-res sorozat (pl hd1600), a 2000-res sorozat (pl hd2600 xt), a 3000-res sorozat (hd3650 pl), 4-es sorozat (pl 4670, mint nekem), 5-ös (hd5670) és hamarosan a hd6670 (a hatos generáció már kinn van, de a 600-as felsõ-belépõszint még nem jött ki). szóval egy cirka 6 generációval ezelõtti középkategóriának felel meg, míg az ati HD3000 pedig egy 3-mal ezelõtti belépõnek...

Magnificat
hát kérdezz meg másokat is... igazán nincs tapasztalatom az integrált vga-k erejében (kivéve a mindenhez képest hullagyönge valamilyen notis S3 gyöngyszemben, ami emlékszem még egy 98 környéki rallis játékot sem bírt el, pedig a proci mellette core 2 duo volt). A céges notiban, amivel a prezentációt csináltam, csak 2 giga ram volt (igaz mellette egy külön, diszkrét ramos 8600GT Go vga-val), de azzal pofásan el tudtam modellezgetni az épületet, amit csináltam... renderben csak egy régebbi modellemnél használtam 2 giga ramos gépet...

de azt sem szabad elfelejteni, hogy az IGP-k a fõ rambõl veszik a sajátjukat általában (tehát ha azt mondod, legyen az IGP 256 megás (ami mondjuk felesleges egy igp-nél általában), akkor az a 256 mega a gép 2-4 gigájából vonódik le...)

Wearwolfff
Kösz. Akkor ezt a második lapot csak elnézhettem véletlenül. Asszem ez jobb tényleg 14 ezer még úgy belefér az alaplapra. A másik már túl sokba lenne.

Csak nem tudom, hogy elég lenne-e a 2GB memória. Meg aztán mégiscsak 5ezerbe kerül egy 2gigás ram. És ha késõbb veszek is még egyet, akkor elesek a dual adta gyorsaságtól nem? De lehet, hogy mégiscsak így teszek, és maradok még az xp-nél, mert meglehet, hogy tápot is kell vennem, ha ez nem bírja. Hétfõig még megálmodom a dolgot.

A vidkari meg GT440 lesz. Úgyis fél év kell legalább, mire megint ennyit összekaparok.

Magnificat
viszont egy kis szakmai...
sikerült beüzemelnem telefonon egy iPhone-ról Androidra portolt, Opengl ES 1.0 alapú panoráma lejátszó csomagot... Ezzel a szakdogámban így tudok majd panoráma képet használni, nem kell stitcher progival szarakodni, meg millió képbe lerenderelni a dolgokat. Sima V-Ray spherical kamera, 360 fokos látószög. és a program relatíve kevés torzítással szépen meg is jeleníti... Szóval már tudok megfelelõ képet maya-ban renderelni, és meg is tudom jeleníteni szépen körbeforgathatóan androidon 😊 lehet tovább haladni a témában 😊

Magnificat
az a proci király kis proci lesz, több ismerõsömnek is az van a gépében, és elég szépen muzsikál 2 magos létére 😊 (no meg az ára létére)

amúgy a 3 alaplapból most csak én vagyok a vak, a középsõ pont nem integrált gpu-s... a másik kettõben meg ugye a bitang gyenge geforce 7025 van, ami a doom 3-at 640x480-ban 30 fps körül bírja...
inkább valami ga-ma78lmt-s2 körüli lap kellene (14k), ami igaz hogy csak 2 ddr3-at fogad, de legalább egy ATI HD3000-res van benne, ami azért tudtommal erõsebb, mint a gef 7025... már ha lehet erõrõl beszélni ezeknél... de addig amíg nem veszel valami kissé jobbat, addig szerintem a hd3000 korrektebb megoldás... csak nézd meg, hogy megfelel-e...

én személy szerint inkább csak 1db 2 gigás ddr3 modult vennék, és helyette vennék egy kissé korrektebb alaplapot (pl 880g alapút, pl GA-880GM-UD2H-t, 4x ddr3, HD4250 20k körül), szeretem ha stabilabb és modernebb lapom van, mert azon is múlik a többi ereje... aztán ha lenne keret, vennék hozzá még ramot... egy normális vga úgyis 20 körül kezdõdik megintcsak...

Wearwolfff
Most, hogy valószínûsíthetõen felmennek majd a pc alkatrészek árai, végre elhatároztam magam, és megveszem az új gépemet. 3napig rágtam magam rajta, hogy intel legyen-e vagy amd, végül az amd mellett döntöttem. Kicsivel olcsóbbak a procik. És még sosem volt amd gépem. Majd most kipróbálom.

Szóval egyelõre ami biztos:
CPU Athlon II AM3x2 250 DC 3,0G BOX 2M
2x2GB Kingmax DDR3 1333 duo kit

Az alaplapban még nem vagyok biztos Mivel videokártyára már nem fogja futni még egy két hónapig, ezért fontos, hogy az alaplapi vidkari is ár/érték arányban jónak mondható legyen.

Három esélyes jelölt, de még nem biztos:
http://www.asrock.com/mb/overview.asp?Model=N68-GS3%20UCC
http://www.gigabyte.com/products/product-page.aspx?pid=3511#sp
http://www.gigabyte.com/products/product-page.aspx?pid=3497#sp

Ez így eddig kábé 37ezres.
Ha tudtok ennél jobbat, akkor vevõ vagyok az ötletekre. Ami fontos, hogy legyen rajta azért még IDE csatoló is, mert a DVD meghajtóim még azok: Valamint 2 sima pci csatoló. 1 a tévétunernek mindenképpen kell. És egy másik egy másodlagos hálókártyának. Azért ne nagyon kerüljön 13ezer forintnál többe. A második azért esélyesebb, mert idõvel tudnék bele tenni még 2x2 memória modult.

Magnificat
nah igen, a zbrush a dragon age 2-ben is melózott 😄
kép1
kép2
kép3
kép4

vagy épp a mass effect 2 alatt
kép5
kép6
kép7
kép8
kép9
kép10
kép 11
kép 12
kép 13
kép 14

Magnificat
ezt nem értem... a pivotot a center pivot paranccsal lehet visszatenni az objekt közepébe (de ettõl az irányát már nem veszi fel, hanem a globális x-y-z-nek lesz megfelelõ). ettõl függetlenül úgy mozgatod, ahogy a tengelyeket mozgatod (tehát ha az x tengelyt fogod és mozgatod, akkor az x mentén...). meg amúgy mindig a térben mozog (még ha csak egy tengely mentén is mozgatod).

renderben pedig a hibaüzenet segítene...

Sziasztok.

Valaki tudja, hogy kell visszaállítani a pivot helyzetét alaállásba? Sikerült elforgatnom és azóta sima mozgatásnál is nem csak egy irányban mozdzl az objektum, hanem térben...
Illetve rendereltem volna BTR80-as modellem (még nincs kész, csak egy jelenlegi állapotot akartam veletek megosztani), de vmiért leáll, valamilyen instabillá válhat a rendszer hibaüzenettel. Mi történt?, eddig jó volt...

Köszi a segítséget elõre is...
Magnificat
akkor nem "szabad" a modellezés, hanem mindent mm-re kell beállítani maya-ban is...

haat azert itt meg azza valhatsz😊
koszi az ilyen beszamolokat.

"A kreativitás titka az, hogy ügyesen titkold el a forrásaidat" (Albert Einstein)

Garou
Kaptam egy front nezetes rajzot, ami kesobb 80%-ban kukazva lett, ahogy haladt a projekt. Ebbol kellett megszulni a teljes 3D alakzatot. Kijott a projekt design felelose (egy del-koreai manus, regebben a Mazdanal volt, es ismeri pl Scott Robertsont vagy Daniel Simont is, plusz igazi zen nyugodtsaggal bir, mindenre annyit mond, hogy "nice"), es supervisolta. Kesobb mas vezeto is atjott hozzank (nem egy fonok van a Mercinel egy reszlegre, hanem neha 4-5 es azoknak ujabb fonokeik), es kozoltek, hogy mi nem tetszik nekik, ki mit szeretne. Ez kb annyit tesz, hogy "jo lenne tobb anyag a testre, most tul vekony, illetve kene lyukakat csinalni par helyre, hogy megis konnyunek tunjon". Es akkor gondold ki, meg oldjad meg. Neha a 2D skicc szarul nez ki 3D-ben, ilyenkor is nekem kell kitalalni, hogy mi lenne a helyes. Plusz a gombokat is csak mondtak, hogy szep legyen, es kb hova tegyem, ultunk egymas mellett a koreaival es otleteltunk. Sok mindenben szabad kezet kaptam szerencsere, illetve nyugodtan lehetett javasolni megoldasokat, nem neznek hulyenek, abszolut nyitottak az otletekre. Sokszor viszont konkretan tudjak, hogy mit szeretnenek, es kidolgozott rajzot kapsz, olyankor kevesebbet lehet otletelni.

Ugyanakkor kepesek power point prezentacioval osszekotott 10 fos meetinget is tartani arrol, hogy a radio tekero gombjanak a tetejen a "bevel" a ket el kozott most 1.5 vagy 1.7 millimeter legyen.

A kesz modell annyi poly, amennyivel meg tudod oldani. Vagy ujra kell epitened Aliasban (sorozatgyartasra szant modellnel mindig), vagy Mayaban kell millimeter pontosra megcsinalni. Amugy az elvart pontossag azt hiszem szazad millimeter minimum Aliasban (mi ennel nagyobbal dolgozunk, hogy tuti legyen).

Idointervallum valtozik, egy kesz design komplett kocsinal akar 1-2 ev is lehet, hiszen a legaprobb csavart is pontosan kidolgozzak. Ez a kormany nekem egy decemberi projekt volt, bar az ido nagy resze azzal ment el, hogy vartam a feedback-re.

A Merci kozpontjaban kulon sokszintes epulet van a designereknek + a szobraszoknak. Az egesz Daimler komplexum akkora, hogy utcak/utak vannak az irodak kozott kozlekedesi lampakkal, mivel a gyartas egy resze is itt folyik, ezert rengeteg ember jar be. De mindenhol orbodek, csak bizonyos utvonalra szol a kartyad, es csak bizonyos ajtokat nyit, plusz se mobil, se kistaska nem lehet nalad, es semmit nem vihetsz be, vagy ki az epuletbol. Gondoltam legyen teljes az elmeny es kiharcolok egy testureg motozast, de vegul anelkul engedtek be. 😊 Bent hatalmas irodak vannak, mindenkinek nagy helye van, nincsenek valaszfalak az emberek kozott, kepek/modellek az asztalon, mindenfele rajzok kifuggesztve, hatalmas kivetitok a falakon a meetingekhez. Kilenckor a dolgozok kozos reggelit tartanak, majd fel ot korul kb mindenki hazasetal. Ezt irigylem, mi tobbet melozunk a cegnel. A Porsche kozpont kissebb, es szerintem a legkor is mas, de a security ugyanugy megvan.

Amugy eleg durva feeling, mikor jovok ki a design kozpontbol es elhuz mellettem full gazon 3 Mad Max-es kinezetu prototipus, pluszban extra elemekkel felturbozva, hogy ne tudd megjegyezni a format, rendszam nelkul koromfeketere festve.

Nagy kar, hogy nem vagyok egy autobuzi. 😊

486SX 100MHz, kislemez meghajtó, 2 MBRAM, 160MB HDD

Magnificat
szép munka... lehet mesélni róla valami körülményt? kaptál rajzot, hogy ezt csinált? mm-re pontos, vagy "csak úgy", kinézetre kellett pontosnak lennie? mennyi idõ volt, miben és hogy kellett, milyen módszert alkalmaztál, mennyi poly / nurbs, stb... 😊 ami csak eszed be jut 😄

Szép munka, gratulálok hozzá. A kormányról valamiért a G25-ös sim. kormányom ugrott be 😊 A vége felé az egyik concept art-on az a repülõ valahonnan ismerõs.
Garou
Elsõ hivatalos -még decemberi- munkám megtekinthetõ... már egy ideje gondolom, nekem ma szóltak a meetingen. Tessék a fotókra kattintani, a kormányon dolgoztam csak, de azon csak én, meg a projektvezetõ! 😊

SmartSpeed

Magnificat
ha az ott be van pipálva, akkor passz mi lehet a gond... mindenesetre valóban én sem a script editorban írom a kódjaimat, mert megszoktam mást, mikor még nem volt syntax highlight a mezei editorban. amúgy kényelmesebb másban írni az összetettebb kódokat, és csak teszt idejére másolni át maya-ba... nagyon sokan ezt csinálják...

Kösz a válaszokat mindkettõtöknek. Megnéztem a save-et, és minden default-on van bepipálva. A notepad-os ötlet nekem is eszembe jutott, de nem foglalkoztam vele mivel nem ez az elvárt mûködés egy ilyen software-tõl, mint a Maya. Ha lesz megoldása a problémának majd leírom, addig együtt kell élnem vele úgy tûnik.

Köszi a segítséget.
Magnificat
ha a script editorban lévõ kódot simán num-enterrel lefuttatod, eltûnik. ha kijelölöd és úgy futtatod, megmarad...

amúgy amit leírtál, annak nem kéne úgy lennie, amíg nem futtatod (sima numenterrel), azt írsz oda, amit akarsz, minimalizálhatod, sõt be is zárhatod, ismét az jön elõ... ez a default, és nem is emlékszem olyanra, hogy változtatni lehetne rajta.
Jah, most nézve, a preferences-ben a settings rovat save actions-ában be lehet állítani, hogy megjegyezze-e a tartalmat vagy sem. nem tudom, lehet kikapcsoltad...

Wearwolfff
Amíg nem nyomsz a futtatásra addig nem szabadna a script editorból eltûnnie semminek. Egyébként meg futtatás elõtt nyiss egy új script fület és másolj át abba mindent. Ha a futtatásra nyomsz akkor csak abból tûnik el amelyik éppen aktív. Egyébként meg ctrl+c és ctrl+v egy txt doksiba. Vagy használj valami komolyabb szintaxis szerkesztõ programot, esetleg NotePad++.

Ja igen, a kérdést nem írtam le.😊 Szóval az a kérdésem, hogy ezt hogyan tudnám kiküszöbölni? Ugyan ez a helyzet egyébként az Expression editorral is.
Sziasztok!

Lenne még egy kérdésem, most az Script editorról (bár azt hiszem ez minden editort érint, amibe írunk). Az a problémám, hogyha írok az editorba, majd leteszem tálcára vagy mondjuk az egyik viewport-ban kijelölök valamit, akkor ha visszakattintok a script editorra minden eltûnik amit addig írtam. Ez rettentõ zavaró, frusztráló, idegesítõ és idõzabáló fõként, hogy még nem megy csuklóból egy-egy script megírása.

Segítségeteket elõre is köszönöm.
Magnificat
végre én is meg tudtam nézni
pofás kreálmány nagyon, külön tetszik, hogy jól választotta meg szerintem a környezetet, ami hangulatos, mégsem túl sok munka, nem veszi el a lényegrõl a figyelmet, ugyanakkor hozzáad mégis egy keveset. A shaderek nagyon királyak, egyedül a gépfegyver nem tetszett (az úgy nekem kicsit "alultervezett", tehát nem érzem úgy, hogy az életben az úgy reálisan beépíthetõ lenne, hevederzettel meg mindennel). ennek ellenére nagyon bejövõs

Nekem tetszik 😊
Dobnál fel egy wireframe-et ?
szepen ossze rakta

the world is mine

Garou
Bocs, felreertheto voltam, a Rokyr a videojanak a cime. Vagy a benne szereplo robote. De Atneworld a srac.

Garou
Igen.

Atneworld oldalan lattam ugyanaz a ket ember?

Garou
A Rokyr videoja egy hete volt kepes hir az artiston. Nagyon jo a srac.

ibor90
nekem ez újdonságot jelentett, hátha másnak is
érdemes ránézni...egy magyar srác munkája

http://ibor90.webs.com ¡ ǝ ʌ ı ʇ ɐ ǝ ɹ ɔ ° ǝ q :)

ibor90
hogy beférjen a garázsba 😄

schorby
Kicsit túl élesek az élek 😄
Magnificat
hát nekem sem igazán jön be 😊

jo ez 😊

the world is mine

ibor90
haladok vele...lassan kész lesz, még egy pár dolgot módosítok rajta, de igazából nekem nem tetszik, úgyhogy inkább csak beakarom fejezni gyorsan, hogy kezdjek valami újat.....

Magnificat
egy obj-t természetesen jobban lehet tömöríteni, mert sima szöveges állomány, míg az fbx bináris... ennek ellenére szerintem nem célszerû ennyire centizni a hellyel, pláne ha a produktivitás a kérdés... ezért írtam a tömörítsük-kódoljuk-írjuk ki módszert, mert akkor nem is foglal helyet a géprõl! igaz hogy millió évig tart hozzáférni ismét, de hát a méret...

Wearwolfff
Ezt tényleg nem tudtam, na. Azért mondtam, hogy nézd meg õket melyik a kevesebb. Mert én még nem teszteltem õket. Ezért is voltam rájuk kíváncsi.

Magnificat
akkor most teszteljük, hogy ha becsomagolom õket, lekódolom 2048 bites rsa kóddal, és kiírom õket dvd-re, akkor hány perc alatt férek hozzá az adatomhoz, ha keresem... rugalmasságról beszéltünk...

egyébként 1,5 mega az obj rar-ja, és 900k az fbx-é.. még kérdés?

Wearwolfff
Akkor most teszteld le ezeket úgy is, hogy mondjuk rar-ral behúzod 10% helyreállítással. Tényleg csak kíváncsiságból, hogy tömörítés szempontjából melyik a legjobb. 😊

Magnificat
hát nem tudom, én már jó ideje látom így vagy úgy, és most, hogy már tényleg egyre gyakrabban elõjött, elkezdtem érdeklõdni iránta.

repvez
ezt nem tudtam, még soha nem használtam FBX-et , söt ha jol tudom akkor nemrég került csak bele nativan a maxba.
mintha a 9es utáni verziok tudnák csak plugin nélkül , de lehet hogy csak a 7esnél volt igy, mert csak ezekhez volt eddig szerencsém.
Magnificat
hát most csináltam egy tesztet... megnyitottam maya-ban egy 1,4 megás, bescannelt emberi fejet tartalmazó obj-t. 17,5k poly. kiexportáltam standard fbx-be (default beállításokkal), default obj-be (group, point group, stb... ON), és minimális obj-be (minden off, kivéve a normals)

végeredmény:
kiinduló obj: 1,4 mega
default fbx: 1,6 mega
default obj: 3.1 mega
minimalizált obj: 3,1 mega...

másik teszt, ennek a modellnek a letisztított, merge-elt, smootholással növelt polyszámú verziója. 61k poly. kiexportálás export selected-del. fbx export esetén a preset autodesk media & entertainment), utána tesztként minden visszaimportálva egy tiszta jelenetbe

obj mindent bekapcsolva: 5 530 318 byte
obj normal kivételével minden kikapcsolva: 5 530 240 byte
fbx: 1 013 472 byte

szóval még ha a legeslegelsõ obj-t (1,4 megás) is nézem az 1,6 megás fbx-el szemben, a nagyobb rugalmasságért (pl nurbs átvitel, stb), tudásért és kompatibilitásért nem olyan vészes az a 15-20% difi, pláne egy vállalatnál. ahol pedig a vinyón spórolnak... (amúgy a te példáddal élve, 4 helyett max 5 szervert kellene fenntartani, cserébe a fentiekért)

Nem hinnem hogy obj el fog tunni pont a kisebb merete miatt jo (elkepzelhetonek tartom h a nagy cegek korlatlan hely lehetoseggel mas formatumot hasznalnak). Pl nem mindegy egy produkcio keszitesenel h 4 servert v 16 servert kell a sok adat miatt fenntartania. Irto fontos nalunk legalabbis, mert limitalt hely van es sok backupot is kell kesziteni.