32214
Maya
  • Rashen
    Nyah, ez lett belőle. Persze ez csak próba, nincs rajta semmi csak az uv meg egy félkész bump map. De végre valami lerenderelte T___T
    1000x kösz, WWolfff!!!

• Rashen
    Felpakoltam, viszont se maya binary, se maya ascii-t nem fogad el, csak .mi-t. Kihagytam valamit gondolom....mi volt az? :)
  • Rashen
    Oksa, fel is pakolom, amint kész szólok.
  • Wearwolfff
    Tedd fel, harminc napig fullos. Ha működik vele, akkor küldj pm-et és a többit majd ott.

http://www.holomatix.com/download/
  • Wearwolfff
    Tudod mit mondok neked? Tedd fel a Holomatix Rendition nevű progit. Ez egy külső IPR szerű renderelő, egy shelf gombbal hívod meg mayából. Ha az ablakát minimumra veszed, és always on top, akkor olyan lesz neked, mint a render view. És kompatibilis a mentalray-jel, így mindent úgy csinálhatsz, ahogy eddig, csak abban rendereled ki, és nem mayában. Ráadásul egy gombnyomás a zdepth és shadow map. Nekem is fennt van.
  • Rashen
    Hmmmm, a kiexportálás után is eljátssza ezt pedig a modell már csak UV-val rendelkezik és ~30k poly....

Hibás modellezés? Az meg micsoda? Mit lehet azt annyira elrontani, hogy az mr behaljon tőle?

Mivel ahány ötlet előjött (részben Tőled részben más fórumokról) és kipróbálva egyik sem jó nálam, ezért tényleg kénytelen leszek átállni egy másikra.
  • Obicsek
    Color managementet kell bekapcsolni. Az input textura alapbol sRGB (amit pl bumpnal, displacementnel vagy pedig tutira linear formatumu texturanal at kell allitani), a kimenet pedig linear. A Render view-ban a color management-nel pedig az image color profile-t kell linear-ra allitani, es a display color profile-t sRGB-re. Igy a render normal float lesz, de ugy jelenitodik meg ahogy kell. Mintha nuke-ban srgb viewer lutot hasznalna az ember.

Mire kell odafigyelni? Jokerdes... minnel kevesebbet fakeljen az ember. Azaz fizikai shadereket kell(!) hasznalni (ezerszeresen meghalalja magat, ha energy conserving physichal shadereket hasznal az ember), fizikai lampakkal. Nomeg linear workflow forever. Ha konkretabb kerdes van, arra konnyebb valaszolni.:)
  • Garou
    Errol nem is hallottam meg :S (marmint, hogy ne piszkaljuk a framebuffert). Van valami, amire mindenkeppen erdemes figyelni, vagy amihez ne nyuljunk, vagy valami ilyesmi a color management kapcsan? Ez a viewer lut micsoda pontosan?

bnd42: Ez kiraly lesz, csak azt az elulso sarhanyot iveld meg egy kicsit jobban szerintem!
  • Obicsek
    A framebuffert nem szabad piszkalni, ugy kell hagyni ahogy van. A render globalsban a color managementet kell bekapcsolni, meg viewer lutot allitani.
  • bnd42
    tegnap csináltam egy motor ötletet, 10óra alatt készült persze még szeretném folytatni, javítani, vannak rajta hibák de azért imádom :)) maya 2012 | mudbox 2012 | mental ray

• Wearwolfff
    Sajnos nem tudom mi lehet az okozója. Utána olvastam, és beszélik, hogy mindenki értetlenül áll előtte, miért van az, hogy egy gyengébb gépen zokszó nélkül dolgozik, míg egy fejlettebb gépen állandóan behal a render.

Csak pár dolgot tudopk mondani, ami néha beválik:

1. Néha előfordul, hogy hibás lesz a scene file. Ki kell exportálni csak a modellt, és egy tiszta új jelenetbe beimportálni. Ilyen már nálam is volt. Ha simán nem működik akkor obj export.

2. Ha hibásan modelleztél, és van valahol valami gubanc. Akkor segíthet a clean up. De ha ezt egy alap kockánál is produkálja, akkor nem ez a gond.

Illetve itt találhatsz pár megoldást, de minden hardware más. Talán beválik, talán nem. Hanem tudod működésre bírni, akkor válassz más rendermotort. Próbáld ki a vrayt, final, maxwell, 3dlight
  • nenad
    a maya linuxos és windowzos verzója teljesen kompatibilis egymással?
  • Kakaduduka
    Igen, így már jó a kamera köszönöm. A rendernek meg sima AO lett belőve, az úgy jó erre, és nem kell vesződni a fényekkel.
  • Rashen
    Ha úgy is persp nézet rendert adott próbáld úgy, hogy:
    Window/Rendering Editors/Render View, Render Menüpont, Render/*itt a kiválasztott kamerádra klikk*
  • Rashen
    Kakaduduka: Window/Rendering Editors/Render Settings, Common fül, Renderable camera ---> ott a te kamerád van beállítva mielőtt rendereltél?

Más: felpakoltam a 2011-et is. Ugyanúgy meghal 80M memóriáért könyörögve a hülye maya....mostmár kezd bosszantó lenni -_-
  • Kakaduduka
    Köszi a segítséget! Nem az igazi, mondjuk fényévekkel jobb mint az előző. Bár lehet hogy nem is érdemes ilyen mental ray-t használni animációhoz, vagy legalábbis ezzel a physical sky cuccal. Majd nézek valami jó segédletet ilyen beállításokról, meg a fényekről, hogy ne kelljen ezt használni. Egyébként az még érdekes, hogy hiába állítottam be, hogy a kamerán keresztül rendereljen, a szimpla render így is a perspektivikus nézetet használja....
  • Garou
    Legyen egy kamera leteve, ami a Render settingsnel is a "Common" reszlegben is be van allitva, mint renderable camera. Majd, a physical sky attribute editoraban lesz egy gomb alul a "shading" reszlegben, hogy "Update Camera Connections". Arra nyomj ra. A kameranak lesz egy mia exposure simple lencseje becsatolva igy, ezt a camera "Mental Ray" beallitasainal talalod. Az exposure simple lens-nek allitsd a gammajat 1-re. Vissza a Mental Ray beallitasokhoz, a Quality reszlegben a Framebuffer legyen 0.454. A Data Type, meg RGBA Float 4-32 bit. Csekkold igy. Meg tegyel egy probat ugy is, hogy a shader colorjahoz csatolsz egy akarmilyen kepfile-t probakepp.
  • Kakaduduka
    Azt nem írtam, hogy production beállítások és physical sky a fény. Ennyi.
  • Kakaduduka
    Nekem is lenne egy mental ray problémám. Említettétek ezt a Batch rendert, és mivel még nem tudtam mi is az, gondoltam megkukkolom, majd próbaképp csinálok egy kis videót, ahogy a puskám körül megfordul a kamera. Megcsináltam mindent, elkezdtem a rendert, aztán néztem hogy mit művelt ez a szerencsétlen: Kép

Nem nagyon tudom hogy jött ez ki neki, hasonlót művelt már másnál is?
  • Rashen
    Hű, itt jó dolgok vannak :O

Így egyértelmű. Ne kérj bocsánatot, én köszönöm a segítséget :)
    Ha minden jól megy a 2011-el működni is fog a dolog.
  • Wearwolfff
    a JS_normalmapper nem egy külön program, hanem egy mantalrayre írt ingyenes shader.
    Bocs ha nem fejeztem ki magam.

http://www.pixero.com/downloads_mr.html

• Rashen
    Köszi a segítséget, megpróbálom a 2011-es mayaval aztán meglátjuk mi lesz. Jó lenne ha nem kellene minden apró funkciót külön programban végezni :/
  • Wearwolfff
    Ha maya soft vagy hardware rendereli, akkor mindenképp a mentalray hibája. Ha a normal map nélkül rendereli, akkor a bump map node a ludas. Szerintem hanyagold a maya 2010-et, és inkább a 2011-et tedd fel. Az is lehet, hogy valami bug. De ha nem szeretnéd telepíteni, akkor próbáld ki a JS_Normalmappert. Szebben is dolgozik, mint a beépített.
  • vdanee
    mental rayel renderelek. azota mar rajottem, hogy pl spot lighttal mukodik rendesen, de ha pl be akarok rakni egy ambient lightot is hogy kicsit megvilagitsam jobban a targyat, mintha ott sem lenne az a fenyforras
  • Rashen
    Köszi az ötletet bnd42, de még mindig :
    "MEM 0.0 fatal 031008: can't allocate 80750332 bytes."

A batch renderrel hozza a képet viszont... de a fő probléma, hogy nem tudom meglesni a munkafelületemet még mindig adott :( Általában csak region renderelek, mert nem kell nekem egy egész kép, az viszont pár mp. Batch renderelgetni képeket azért nagyon durva, hogy meglessem egy bump map vagy specular map minőségét/elhelyezését stb. T_T
  • bnd42
    volt hogy nálam is problémázott a mental ray, úgy emlékszem hogy az segített hogy több memóriát engedélyeztem neki:

keresd meg ezt a file-t: mentalrayUI.mel és írd át a 128-at mondjuk 512-re...hátha...

C:\Program Files\Autodesk\Mayaxxxx\scripts\others\mentalrayUI.mel

global int $miMemoryLowerLimit = 128; // 128 MB
  • Rashen
    OP: Win XP SP3, Proc: Intel i3 4x 550 @ 3.2Ghz,Graph: NVIDIA Geforce GT 430 - 1Gb, Mem: 4x 2GB Kingmax DDR3 1.3k Mhz, Alap: MSI H55M-ED55

A batch jó ötlet, de igencsak körülményes mindig ha csak meg akarom lesni az aktuális állapotot :(
    Textúra mapek/egyebek semmi, csak a bump mapet pakoltam eddig a materialra, illetve persze előtte UV-t kapott.

A tűzfalazást meg hálókártyásat majd kipróbálom persze, de ugye akkor netem se nagyon lesz :D
    A modell perpill ~80k poly szal elvileg bírnia kéne, nem?
  • Wearwolfff
    Először is milyen rendszeren nyomulsz?

Másodszor szerintem nem jut neki elég memória. Első körben próbáld meg, hogy minden textúrát átkonvertálsz map formátumra és Batch rendert használsz. Megpróbálhatod kicsit lejjebb venni a tetúrák felbontását, vagy tömörítettségét. Ha így sem megy próbálj meg kilőni minden nem kellő háttérben futó alkalmazást. Ha letiltod a hálókártyát vagy kihúzod a kábelt, akkor teljesen le tudod lőni a tűzfalat és a vírusírtó rezidens felügyeletét is. Nekem is volt már ilyen hibaüzi még 512 mega ramnál, de csak milla poly fölött és ablak renderben. Batch render megcsinálta.
  • Rashen
    Üdv!
    Új vagyok itt, szóval ha rossz helyre írtam elnézést :)
    Maya '10-ben lenne kérdésem (segítség-igényem):
    -Egy kocsikereket megmodelleztem és bump mapet is szépen rápakoltam, mr rendert akarok róla kreálni, de sehogy sem megy, folyamatosan behal a mayam, hogy "can't allocate enough (80M+) memory"
    Mivel lehet ezt kikerülni, illetve mit szúrtam el/nem állítottam be rendesen?

Köszi előre is minden segítséget.
  • Wearwolfff
    Az új Gigabyte alaplapomról.. Ami vásárlás előtt elkerülte a figyelmemet, hogy csak egy darab dual ps2 van bemenet van rajta. Kellett vennem egy usb egeret, mert nálunk a dual kábel átalakító drágább, mint egy Genius usb optikai egér. Örültem neki, hogy van rajta DVI kimenet mondván, hogy majd rá tudom kötni átalakítóval a másik monitort, de mikor tegnap próbáltam volna jöttem rá, hogy többféle DVI dugasz van, emebbe meg csak DVI-D mehet bele. Eddig én ezt nem tudtam, mert mindig csak DVI-I dual linkes csatolóval találkoztam. Majd később, ha szereztem egy lapmonitort.

Ettől eltekintve meg vagyok vele elégedve. Voltam...

Tegnap éjjel jön a vihar. Előtte szokás szerint kihúzni a modemből a bejövő netkábelt, tunerből ki a tévékábelt, tápot le, hosszabbítókat le. Megyek alszani, és már félálomban vagyok, mikor két bazi nagy csattanásra ébredtem onnét gép felől, azután teljes sötétség borult, nemhogy a házra, de még a városra is. Reggel keservesen kellett megtapasztalnom, hogy ezek mellett az óvintézkedések mellett is kisütötte az alaplapi hálózati kártyát. Úgyhogy majd most viszem garanciás cserére, és kábé egy hétig gép nélkül maradok. De legalább van xbox.

Úgyhogyminden szart ki kell húzgálni, minden konnektorból, mert a villám nem tréfa.
  • Garou
    Szerintem azert, mert a car paint-ot a Mental Ray tudja kirenderelni, te pedig a render settingsnel meg Maya Software-en vagy, allitsd at es menni fog.
  • vdanee
    azt meg tudnatok mondani miert van, hogy ha mental ray materialt hasznalok, pl mi_car_paint_phen akkor amint berakok egy fenyforrast eltunik a renderelt keprol a modelem? illetve nem tunik el, hanem tok fekete lesz mintha a material atvaltozna tok feketere.
    gondolom valahogy meg kene mondani a proginak hogy azzal a fenyforrassal is jelenitse meg a materialt vagy vmi ilyesmi, de nem sikerult rajonnom hol :(
  • mcsaba
    Kösz a választ.
  • montressor
    nagyon szepen koszonom, ez az amit kerestem
  • Garou
    Making of Reichskrone
  • montressor
    hali
    keresek egy korona modellezesi leirast, nem ismeros valakinek? valamelyik kulfoldi 3ds oldalon volt, nem ismeros valakinek?
  • Garou
    Csaba kell csinalnod egy PayPal-os fiokot szerintem, legalabbis Turbosquid-on igy ment meg, amikor neztem. Ha ez megvan, akkor felrakod a modelled az aktualis oldalon leirtak szerint, kitoltod a kitoltendo mezoket es annyi. Ha megveszik kapod a mailt, es abban leirjak, hogy megvan-e a penz. A Turbosquid olyan, hogy ha pl nincs megadva szamla, akkor is tartjak meg a penzt egy ideig, tehat nem tunik el azonnal, hiaba toltottel ki valamit rosszul. Azt mondjuk nem tudom, hogy ha kvazi penzszerzesre hasznalod a programot (Maya-Max-akarmi), akkor nezik-e, vagy igazolni kell-e, hogy jogtiszta peldannyal csinalod a bizniszt. Lehet, hogy kutyat se erdekli, de ki tudja...
  • ibor90
    OMG! KELLLLL!

• mcsaba
    Sziasztok, régebben olvastam valahol hogy a neten lehet árulni 3D modelleket, ha érdemes ezzel foglalkozni megpróbálkoznék vele mert most szükségem volna nagyon pénzre de angolul nem tudok ezért nem tudom mit hogy kell, ha valaki próbálta már kérem irja le hogy mennek ezek a dolgok. Előre is köszönöm.
  • Magnificat
    olyan rég nem maya-ztam már saját örömből, hogy elővettem a templomomat, és lecseréltem a bejárat alakját (még nem sokat csináltam rajta, mert 5-kor kelés van, de lehet, hogy majd minden nap alakítgatok majd rajta egy picit...) Kicsit ismét el kell ültetnem a fejemben, hogy nem is modellezek olyan rosszul, mert mostanában megint bénának érzem magam benne (dacára annak, hogy azért pl a szakdogámat csak dicsérik...). de hát most csúnya vagy nem csúnya ilyet mondani, programozni jobban tetszik :) illetve nem jobban, csak mostanában kódokkal álmodok, nem polikkal :)