Maya

Jelentkezz be a hozzászóláshoz.

mataharii

Egy dummie-nak is joga van fejlődni!

mataharii
Sziasztok'
Elkezdtem dolgozni egy logon, és elakadtam vele, jól jönne egy kis segítség, ha van ötletetek. Itt ez a kép, meg ez is. Amint látjátok, a rendernél nem színezte be az egyik betût és a kivágott idomot, nem nagyon értem, miért. A másik gond, hogy a kivágás Booleans-sal készült, és amiatt nem nagyon akaródzik bevelt rakni rá, szétesik az egész szerkezet. Normális esetben ugye rakok az élek mellé még egy élt, 3-as mód és nagyon szépen lesimít mindent, amit kell, itt ez nem mûködik, se a smooth. Olvastam, hogy a booleans nem adja a legjobb eredményt, de sajna nem ismerek mást.
Köszi elõre is

SpotLamp
Sziasztok!

Az oldalamon meghírdettem egy Zbrush online meetinget ahol beszélgetni fogunk különbözõ technikákról a Zbrusht és mayát illetõen. A részvétel teljesen ingyenes csak fülhallgató is miki legyen kéznél 😊

Akit érdekel idõpontok és részletek itt lesznek: http://3dsurvival.hu

www.3dsurvival.hu

Wearwolfff
lelkem rajta, mivel azokat a téglákat csak meg kellene csinálni, így megnéztem ezt Introduction to zBrush4 nevezetût. Hát behalok. Most egybõl megértettem mindent. Lehet, hogy fejlõdött az angoltudásom? Asszem kifizetõdik, hogy minden kutyafülét felirattal nézek. Maga program még mindig nem tetszik, de most már el fogok benne igazodni. Csak azt kellene kikutatnom, hogyan lehet benne offset eltolni, hogy tileable legyen. Majd most mindjárt beleásom magam a dologba. De nem lehetne azokat a narancsszínû gombokat átrakni mondjuk zöldre? Fenemód idegesítõ ez a gyári szín.

Már nekem is van galériám: wearwolfff.elementfx.com

Garou

486SX 100MHz, kislemez meghajtó, 2 MBRAM, 160MB HDD

Garou
A premium licence birtokosainak meg regebben kikuldott levelek tartalmat szivarogtattak ki, azokban rendszeresen tajekoztatnak a leendo ujdonsagokrol, datumokrol, aztan nyilvan valaki elpofazza elobb- utobb. En rakerdeztem, hogy leirhatom-e ide, mondtak csak akkor, ha mar targytalan. 😊 A Max-os fejlesztesekrol is kaptunk leveleket, mivel az Autodesk ugy tunik szeretne, ha az autoiparban itt mindenki atallna Max-ra Maya helyett, de senkit nem erdekel, mert "a Maya tradicio mar ebben a bizniszben". Ez is egy szempont. 😊

A Mudboxot is nagyon varom, ugye en sem voltam soha Z-Brush rajongo.

Magnificat
úgy nézem akkor az április 8 nem is volt rossz pletyka (#29785)

[email protected], Asus Z97-Pro Gamer, 16GB DDR3, Sapphire 290X Tri-X 4GB DDR5, 2x 27" Benq GW2760 CG munkás, Maya hív?, Wacom tulaj, Nexus 5 user

Magnificat
harr harr harr harr harr harr harr harr harr harr 😄

pedig most kezdtem megint androidban programozni szakdoga mellett/hez 😊

[email protected], Asus Z97-Pro Gamer, 16GB DDR3, Sapphire 290X Tri-X 4GB DDR5, 2x 27" Benq GW2760 CG munkás, Maya hív?, Wacom tulaj, Nexus 5 user

Garou
Kijott a Maya 2012!

Premium userek mar tolthetik lefele, Mudbox meg nincs, szerintem csak holnapra lesz. Meglatom, hogy vegzek a meloval, aztan ha belefer az idovel meg ma kiprobalom...

Peetmaya
minél komplexebb egy program, annál nehezebb megoldani a kezelhetõségét.
zbrush-t alapvetõen tabletre tervezték, és szándékosan csinálták meg úgy, hogy minél kevesebb hotkey legyen, minden ott van elõtted, mint egy paletta. Csak ráböksz, és ott van, használod. Szerintem sokkal mûvészibb a felfogása, a kezelése az tényleg csak megszokás kérdése, bár valóban nem árt megnézni 1 videotutort róla, eat3d adott ki egy egész jót nemrég a zb4-rõl. Amúgy szerintem a zbrush nagyon nagyon jó kis program, és fejlettségi szintben kb 1 generációval, ha nem többel, a mudbox elõtt járnak. Minden kiadott mudbox verzió az elõtte kiadott zbrush verzió újításait utánozza.
Projection Master egy régi dolog, azt most felváltotta a spotlight, amúgy arról volt szó, hogy kiválasztottál egy kameranézetet, bementél projection master módba, ilyenkor 2.5D-be mentél át, és extra brushokkal tudtál festeni baromi gyorsan, majd ráprojectálni az egészet a meshre. Használták textúrázáshoz is, de spotlight sokkal de sokkal jobb, mint a régi megoldás.
Nem rossz progi a mudbox, ne érts féle, én csak inkább zb-s vagyok, ennyi. Mondjuk mudbox 2012-vel kapcsolatban 1 dolog van, amire nagyon kíváncsi vagyok, az a ptex textúrázás, mert zbnek a textúrázás még sajnos nem erõssége...

Miért nem hívják a bajuszt szájöldöknek? :)

Wearwolfff
Õszintén... nem tudom. Olyan ez mikor találkozol valakivel szóba elegyedsz, és egy hatodik érzék azt mondja, hogy soha büdös életben ne találkozz vele, mert pórul járhatsz.. Vagy rossz érzésed támad egy házzal kapcsolatban. Maga az a pirosas narancsos színvilága sem jön be. A mudbox számomra sokkal jobban felhasználóbarátabb. Illetve ez a Sculptris, ami kezelhetõségileg rohadtul be tud jönni. Elindítottam, és öt perc alatt magamtól rájöttem mi mit csinál. Csak hát ugye ebben még layer gyurmázás sincs.

Próbálkoztam én a zbrussal szó se róla. Elkezdtem egy plannel, kicsit vacakoltam rajta, elmentettem, és hoppá... már soha a büdös életben nem tudok többé alap plane-t lerakni, mert ezt a gyurmázottat illeszti be, mert amit beteszel az még nem poligon, hanem sablon és azt mentette el. A zBrush ilyen téren egyáltalában nem hülye biztos program. Újra kellett telepítenem, hogy megint legyen ott plane. Már megnéztem jó pár videót, hogy mit hogyan kellene csinálni, de tekintve az angol tudásom minõségét, a mai napig nem bírtam megjegyezni, mi mire való. Túlkomplikált trágyalé. Mármint nem az, csak az én szememben. Egyáltalán mi az a projection master? Mi a túrónak? Betöltöm, sculptolok, exportálok mesh-t vagy mapokat. Rosszul vagyok tõle, hogy ennyire tele van pakolva és csak csúszkákat meg bizgentyûket látok mindenütt.

Igaz, hogy a maya is tele van pakolva, csúszkákkal meg bizgentyûkkel, de ott azért nem látszik állandóan, csak akkor jön fel, amikor szükség van rá. Amúgy meg sokkal jobban eligazodok egy Reason progiban mint a zBruishban, pedig abban százszor több elsõ és hátsó bizgentyû van. Egyszerûen a komplexitását ellensúlyozza a kezelhetõsége.

Peetmaya
van még a 3dcoat nevû progi, amit esetleg ki tudnál próbálni, az is elég fasza.
mi bajod van a zbrush-sal amúgy?

Wearwolfff
Nemrég volt egy kis idõm és nekiültem textúrázni egy kicsit. Alul ezeket a köveket megpróbáltam textúrából generált normal mappal megoldani, de elég gányra sikerült. Feltettem a Mudbox 2011-et, mondván, hogy ez már csak mûködni fog. De nem. Kiírja, hogy újabb videokártya driver kellene hozzá. Jó vicc. A legfrissebb van fent. Kutakodás után rájöttem, hogy eleve nem is támogatja, a program a videokártyámat. Marad a zbrush, amit úgy rühellek, hogy az nem igaz. Kipróbáltam ezt a Sculptris-t, ami szintén pixologic termék lesz majd valamikor, és azt kell mondjam, hogy elég jó. Pont annyira letisztult amennyire kell. Nincs teletömve halál felesleges csúszkákkal, de benne van minden, ami az alap textúra sculptoláshoz kell. Csak egy a bibi. Jelenleg még nem tud kimenteni normal, sem displace mapot. Egyedül a lapos plane sculptokból képes normal mapot renderelni, ha rádobjuk a normal textúrát. Viszont be lehet tölteni obj-ot, és ki is tudja exportálni obj-ban. A térbeli testeket utána betölthetem a zbrushba, és le tudom generálni a normalmapot. Vagy betöltöm a mayába és ott teszem át a low polyra.. De házaknál többnyire plane sculptokkal lesz dolgom. Majd meglássuk, hogy megy a dolog, és hogy mi lesz ebbõl a programból. Remélem nem pakolják ezt is úgy tele, mint a zbrusht. De kipróbálhatok más textúrageneráló programokat is.

Garou
Gratulalok!

Peetmaya
aqa:
area lightnál kikapcsolhatod az emit speculart, és berakhatsz pontosan rá egy spot lámpát, ami ugyanolyan színû (nálad gondolom jelen esetben fehér), beállítod hogy csap speculart emittáljon, és elhelyezed oda,ahova az arealight vetné a specet.Ellenõridz le a meshek normal vektorait, néha ha befelé mutat a normal vektor, tud érdekes dolgokat eredményezni.
hirtelen ennyi jut eszembe, ha e közül egyik se oldja meg, akkor küldd át a jelenetet, megnézem mi lehet még.
elõször a normalokat csekkold, utána a fényeket.

grat

the world is mine

juhu.😊
Magnificat
aqa linkje:
http://keptarolo.com/share.php?id=CBAC_4D9B6576

közvetlen képbeillesztést sok rendszer nem támogatja, valszeg a keptarolo.com sem...

Magnificat
add meg a linket, aztán törlöm ezt a 91-eset is... aztán majd bemásolom...

[/url][/img] na, ez lenne az, remélem eléggé érthetõen sikerült szemléltetnem a gondomat. a karosszérián valamiért ugy tükrözõdik a lökhárító, mintha valami nagy glow lenne rajta.
karosszéria - mia_car_paint
lökhárító - mia_material_x > presets: chrome
Grat hozzá!

Csiinálom az autóm. Van egy karosszériamateriál rajta, meg a lökhárítón egy mia_material_x - chrome shader. Berakok a jelenetbe egy area lightot és a karosszérián úgy tükrözõdik a lökhárító, mintha lenne azon egy rakás glow. Mi lehet a gond? Mindjárt adok képet is.
Magnificat
meglett a középfokú mûszaki angol nyelvvizsgám... 90%-os lett, legrosszabb rész az íráskészség lett (15-bõl 12 pont, 80%), legjobb pedig a beszédértés 20-ból 19 pont (95%)... az össz tehát 90% 😄

Magnificat
no barangolva a neten, találtam pár érdekességet...
egyrészt a maya 2012 kiadási dátuma jelenleg április (ezen belül pletykák szerint április 8).

ennek örömére indított az autodesk egy youtube csatornát (bár ahogy látom már majd egy éve, de még nem tûnt fel eddig 😄), csupa hasznos okulnivalóval:
www.youtube.com/mayahowtos

itt már most van sok tutorial, az alapoktól kezdve a fejmodellezésen át sok dologról (ezeket majd én is átnézem, mert pl az asset-ekkel nem foglalkoztam még...). mindenhez kérhetõ angol felirat (no meg a youtube már tud ezekbõl instant nyersfordítani is magyarra, nagyon nem lesz magyaros, de még így is segítség lehet azoknak, akik nem értenek egyáltalán angolul...).

Magnificat
passz, de kérdezték (te voltál?) ...

jah, megtaláltam (legalábbis valaki szerint hogy hogy csinálták, de a fickó nem cáfolta)...

You need to right a mel that exports mesh to OBJ sequence with number and use this script everytime you make changes. After this is done you import all the OBJ sequence into one file. after that you just use visibility keys as well as some blendshapes where the mesh was only vertex-tweaked. Then animate camera and VOALA

ha elolvasod a licensz felteteleket akkor tulajdonkepp rajosz hogy nem programot nyertel hanem program hasznalati jogot. es hivatalosan nem adhatod el.

"A kreativitás titka az, hogy ügyesen titkold el a forrásaidat" (Albert Einstein)

Ezt hogy vették így fel? 😄

http://www.youtube.com/watch?v=ac4qV2uIF3Q&feature=player_embedded

http://www.lantos3d.com Lantos Dávid alias 1mp3rator alias imp99

Sziasztok!
Tudom, hogy nem ideillõ a téma, vagy talán egy picit igen, de azért felteszem a kérdést.
Egy versenyen nyertem egy ArchiCAD 13 nevezetû programot, rákeresve az interneten az árára horribilis összegeket véltem felfedezni ( 240.000 FT a 12-es verzióról való frissítés?! ).
Kérdem én, hogy tényleg ennyit ér ez a program?
Ha igen, nem lehet ezt valahol értékesíteni?
Wearwolfff
Én nagyobb értelmét látnám egy usb joypaddal vezérelt kamera irányításnak. Iránygonbok: jobbra, balra, elõre, hátra. Gombok: ugrás, gugolás, kúszás, esetleg futás. Hátsógombok: jobbra fordul, balra fordul, lenéz, felnéz. Szóval valami ilyesmi. De gondolom, ha egy ilyen telóval megoldható, akkor joypaddal is.

Bér már így is érdekes lenne kipróbálni. Bár használni, nemhiszem hogy használnám egylõre...😄
Magnificat
felteszem az is megoldható lenne... ha még nem mozogna

Kár, hogy nem mozdul el a helyérõl..:/ Az még királyabb lenne. Vagy rosszul értettem, és azt is lehet?
Magnificat
egész érdekes cucc

arról szól, hogy a maya kameráját lehet vezérelni egy iphone-ra telepített programmal, felhasználva a telefon giroszkópját... az ötlet jó, androidra sem hiszem, hogy túl nehéz lenne átportolni (pláne, hogy gyerekjáték lekérni a telefon giroszkópjának értékeit, csak realtime közölni nem tudom hogy lehet a géppel egyenlõre 😄)

mataharii
Köszi

Magnificat
én a constrain-ek körül néznék körül... mármint dynamics alatt soft/rigid bodies->nail constrain, hinge constrain, pin constrain...
nézd meg a súgójában, pontosan melyik kellene neked...

mataharii
Amúgy köszi, próbálgatom õket, de ahogy látom, van itt ezer féle beállítás. Nézegettem youtube-ot, a legtöbb azonban zászló meg hulló terítõ😊 Na meg találtam egy bombaásat is, de az particle tutorial volt. Láttam egy digi tutors-t is egy gömbbel, az fasza volt, de ellentétben õ feltolta a rigidity-t és a labda nem horpadt, az én betûm meg szétfolyik szinte😊

mataharii
Ja, én is ezen gondolkoztam, eddig csak terítõt próbáltam csinálni ncloth-tal, ott ugye az asztal volt a passzív collider azt annyi. Ugyanígy mûködik minden mással is?

Garou
NCloth szerintem. Biztos van ra mas megoldas is, en azt ismerem valamennyire, azzal tutira meg lehet csinalni. Ha valami alap tutort megnezel hozza, hogy mi merre van benne meglesz a megoldas (igazandibol be kell allitani, hogy ne deformalodjon, pozicioba rakni, object collidert nyomni a tablara meg a szogekre es a gravitacio elvegzi a tobbit... nagy vonalakban).

mataharii
Sziasztok! Egy gyors kérdés. Nem tudjátok véletlenül, hogy érdemes felfüggesztést imtálni? Van egy tábla, amin 3d betûkkel ki van írva valami, és arról a tábláról 2 betûnek le kell esnie, de elõbb persze elforog a felfüggesztésnél. Szóval próbáltam keyframe animációval, de úgy nem reális ugye a gravitáció miatt, persze nem vagyok biztos benne, hogy a gravitáció a megoldás. Remélem, érthetõen írtam le, amit akartam, szóval amolyan "himbilimbit" szeretnék, mielõtt leesik a betû. Köszi

Peetmaya
van egy csomó timelapse zbrush sclupting videója a fickónak, eszméletlen jól csinálja. nagyon tetszik.
és ugyehogy zbrush mennyire tuti?😄

Magnificat
niiiiiice

Garou
Scarlett

Az orran annyira nem jon be a sculpt, de amugy epic.

Dragons

Van itt par nagyon jo otlet.

Magnificat
ahogy Peet is leírta, egyre több minden használ Cuda-t. Ez õt jóval jobban bosszantja, mint engem, hiszen a The Foundry féle Mari, amit próbálgatnánk csak és kizárólag akkor indul el ha Cuda-t támogató (tehát Nvidia) vga-d van, engem abban zavar, hogy van gyorsabb gpu alapú vray realtime render, ha cuda-s vga-d van. így most marad a cpu...

Magnificat
transfer attributes a mesh vagy edit mesh alatt...

Tudja valaki, hogyan lehet egy tárgy UV-ját egy ugyanolyan másik, vagy több tárgyra átmásolni?
Wearwolfff
Sztem teerre gondolsz nem olyan rég linkeltem : Maya Modular Caharacter System
http://suntoucher-labs.com/

Azt olvastam róla valahol, hogy a fejlesztõknek az a tervük, hogy eladják az autodesknek, hogy azok beépítsék a mayába. Nem tudom, hogy a 2012 ben benne lesz-e komplettem, de láttam már valami promót, hogy valami hasonló lesz benne.

berlinboy6329
Mi is annak a proginak a neve,amit vki linkelt még régebben,ahol volt egy videó is,h autoriggel(asszem),viszont azt biztosan tom,h egy mozdulattal lehet tárgyakat parentelni és máris együtt mozozg a kezével meg ilyenek.ÉS mikor jelenik meg?v már van?A parent miatt jól jönne.

\"One kills a man, one is an assassin; one kills millions, one is a conqueror; one kills everybody, one is a god.\" /Jean Rostand/

Peetmaya
nvidia-t vegyél mindenképp, mert az nvidia támogat cuda-t és opencl-t, az ati meg csak opencl-t. valamint a trendi mostanság az, hogy mindent cuda-ra írnak, úgyhogy sajna drága és gyengébb nvidia, mert nvidia lobby van....

ibor90
köszi!

http://ibor90.webs.com ¡ ǝ ʌ ı ʇ ɐ ǝ ɹ ɔ ° ǝ q :)

Sliders
Magnificat!

Egyszer nem rég írtad, hogy legközelebbi videokártyád Nvidia lesz bármennyire is utálod õket. Miért is?
Van valami olyan amit az ATI nem tud a Maya tekintetében vagy a 3D grafika terén? Kérlek fejtsd ki nekem.
Most állok videokártya vásárlás elõtt és ez egy fontos szempont számomra, hogy 3D-zés terén melyik a jobb.

Köszi a segítséget.

Végülis találtam egy ilyet, nem pont mint ahogy elképzeltem, de így is jó. Aki autók felé kanyarodik lessen rá, lehet, hogy kelleni fog. Üdv.