32214
Maya
-
Kakaduduka #30491 Obicsek, itt az egész szett 2 font? Már régóta keresek ilyesmit, valami videón mondta egyszer egy fickó hogy kertészeti boltban vette a sajátját, de itthon nem találkoztam még vele. Most már látom mire használják, bár én ha lenne kertem biztos nem ilyesmivel díszíteném. Szóval én is köszönöm a linket! -
wow Obicsek köszi a linket, mindenképp beszerzek egy szettet. -
Kérdés:
mudbox 2012 nem akar elindulni, azt a hibát kapom, hogy appcrash mudbox.exe fault modul name: QtGui4.dll
meggugliztam a dolgot, mayanál fordult másnál elő ez a gond, mudboxra nem nagyon írt senki semmit, és egyesek az ati kártyára gyanakodnak, nekem is az van.
Valakinek volt már ilyen gondja, próbálkoztatok-e már mudbox 2012-vel? -
Obicsek #30488 Koszi a linket SpotLamp!:) Mekkora otlet a merokanal, nagyon zsir.:) Ha lesz idom otthon mindenkepp vegig futom, marcsak a maya + vray miatt is.
amugy ha valaki mar azon agyalt honnan kene ilyen gombot szervalni olcson, annak itt a link:
http://www.amazon.co.uk/Stainless-Steel-Mirror-Spheres-6-5cm/dp/B001BJIECA/ref=pd_sim_lp_2
Anno a double-negativeos CG supervisortol kaptam az infot, O mondta, hogy a 13 centis golyobol szoktak 3at venni es az 1 forgatast kiszokott birni, gyakorlatilag filleres koltseg. Ok ugy oldjak meg, hogy hatulrol olyan gumis vaakumos racuppanos csatolast alkalmaznak, es az van egy haromlabu fenykepezo allvanyra rakva. Nagy otlet, es tokre olcso. Es ha nem uberszuperhighres cuccokat akar az ember, akkor nem is kell a csilivili forgo panoramafejes halszemoptikas canon5d.:) -
Vannak benne ilyen instant mesh creation cuccok, rajzolsz egy görbét és létrehozza az állat szarvát, meg, ha jól láttam, akkor átvették a sculptrisből a sculpt közbeni tesszalációt, ergo sose fogysz ki a polyból, hanem mindig annyira osztja fel, amennyire kell. Instant 3d textúrák, nagyon komoly boolean operációk satöbbi satöbbi. Igazából már mondogatom Magnak egy ideje, hogy zbrush forradalmasítja a modellezést, lassan tényleg ott tart, hogy a hagyományos box modellinget elfelejthetjük, mert még alap dolgokat is gyorsabban lehet majd megcsinálni zbrushban. Persze a precizitás még mindig a maya/max stb oldalán áll, mert zbrushban minden szemre történik, de előbb utóbb ezt a 'hibát' is kiküszöbölik. -
Sziasztok!
Tegnap este kiraktam egy új videótutorialt V-ray HDRI workflow témakörben ha valakit érdekel itt meg lehet nézni. -
bnd42 #30485 jön valaki ide délután? http://www.mesharray.hu/42/0/mesharray/nyiltnap/ -
sok területen már tényleg megéri zb-ben csinálni a sculptolandó mesh-t. -
fordítok én, és akkor nem kapsz olyan ZB marketing hype szöveget, mint Peet-től (no offense :D :D :D):
Egye fene, fogalmam sincs miket láttam :D volt benne hdri az biztos, egy rakat boolean művelet a zb-n belüli content creation fázishoz, jó kis in-viewport renderelést (a hdri is ide kapcsolódott), cartoon szerű shadingot, a többit meg majd Peet elmagyarázza :)
-
Peet egy mobilstickel próbálom elérni a kérdéses oldalt, ami le is van korlátozva, mert átléptem a havi 500 megát. :) Össze tudnád foglalni, miről fogok Mudboxosként lemaradni? -
vdanee #30481 99.99% :) -
KirkHammett #30480 Köszi a válaszokat! Lehet, hogy nem ide tartozik, de biztosan tudtok rá válaszolni:
ha 64bites oprendszerre felteszek egy 32bites progit, akkor az is működni fog? -
Zbrush 4R2 - hűűűűbammmmeeee -
vdanee #30478 elobb utobb ra lesz kenyszeritve mindenki a 64bites oprendszerre meg programokra, hacsak nem akar vki 3.5 giga memoriaval dolgozni mer ugye a 32bites windows csak annyit lat max -
stabilabb mint a 32 bites, amúgy meg mindenképp 64bites mayat javaslom -
KirkHammett #30476 Sziasztok.
64 bites maya stabilan működik? Talán szeptember elején meg lesz az új gépem és win7 64bites oprendszert szeretnék feltenni. Volt vkinek ezzel gondja?
Köszi. -
srácok, nagyon köszi a beszámolókat, leírásokat, eszméletlen tanulságosak voltak.
én mondjuk pont az vagyok, aki baromira nem vágyom külföldre, mert olyan erős szálak kötnek itthonhoz (család, barátok), hogy nem pálya nálam a külföldi munka.
Velem sajnos az a baj, hogy nagyon lassan dolgozom, bár ez is attól függ, hogy mit csinálok. Modellezés az abszolút nem nekem lett kitalálva, van úgy, hogy órákon keresztül csak szenvedek 1-1 loop elvarrásával, aztán rájövök, hogy nem is fog látszani, vagy ha otthagytam volna 15 percre és pihizek picit, akkor 10 perc alatt megcsinálom, és mehetnék tovább. Érdekes, pedig modellezéssel foglalkoztam a legtöbbet, mégse megy jól. Renderelés, light setup és kompozit az, ami nagyon bejön nekem, és tök gyorsan is tanultam. Úgy repülnek az órák, amikor azzal a résszel tudok foglalkozni, hogy csak na:D Múltkor még Obicseknek is tudtam tippet adni, hát netudjátok meg milyen büszke voltam magamra:D:D:D -
Na lerántottam én is a cryengine-t. El is indult. Addig eljutottam, hogy 1024-es terraint generáltam, fű textúra, meg pár szikla rajta. Betettem pár hordót, egy fát, egy csónakot. És már a game test 10-20 fps-el megy. Az árnyék meg annyi, hogy egy fekete fa áthalad a földön. Kevés ez a 2 giga ram asziszem :). Első ránézésre a material editorja sem tűnik túl bonyolultnak. Szóval, ahhoz képest az udk egy megfejthetetlen valaminek tűnik. Majd megpróbálok valahogy betenni saját modellt. Aztán már csak egy ingame anim render lenneaz igazi, de azt még nem találtam meg, ha van egyáltalán. Szerintem nincs. Az udk-ban mintha lenne, movie editor. -
nekem most megy :D Egy olyan progit írok épp, ami az androidos teló adatait (főként szenzor és tapi adatokat) küldi át valós időben gépre egy pc-n futó java szerverre UDP csomagokban wifin át.. ha ez meglesz, akkor reményeim szerint valós időben lehet majd monitorozni pc-ről a telefon állását, mi van lenyomva, mit ír a log, stb... Aztán keretprogramként akarom megírni, hogy pár utasítással bekapcsolhassam bármelyik későbbi programomban, hogy stream-elje ki az adatokat a gépre. Onnantól pedig akár olyan irányba is elvihetem, hogy maya kamerát lehessen pl vezérelni a kapott szenzor adatokkal. Elvileg annak sem kéne túl nagy ördöngősségnek lennie, de még semmit sem foglalkoztam a maya belső dolgok elérésével külső, c api-n át (Csak tudom hogy lehetséges).
most épp ott tartok, hogy a gépen egy háttérszálon az udp szerver már megy (mármint figyeli a megadott portot), és amit ott kap üzenetet, azt nagy kapitálissá alakítja, és visszaküldi (ez egy jó kis udp tutorból lett nézve/átalakítva). A telefonra pedig már megírtam a kliens oldalt, ami perpill egy általam begépelhető szöveget elküld a szerónak wifin, és megjeleníti a visszakapott üzenetet (a kapitális betűkre átalakított általunk beírt szöveget). Valahogy a pc-s szerver oldalt bele kell öntenem swing-be (a java egyik GUI-ja) úgy, hogy az udp szál ne ölje meg a gui szálat, de annak jobban utána kell olvasni. Úgyhogy jelenleg a kapcsolat már él a pc és android oldal között, csak még a pc oldal konzolos, az android oldal pedig nem a szenzor adatokat küldi (ami már nem sok extra meló lesz majd) -
Hát most én is berhelni akartam kicsit, de rá kellett jönnöm, hogy csak egy outliner fut egy időben. Rátehetem többször is egy ablakra, de ha az egyikben változtatok a display filteren, akkor a másikon is változik. Pedig olyan jó kis ötletnek indult. Nulláról építeni egy alkalmazást, ahhoz én még nulla vagyok. -
Obicsek #30471 Ja, mégvalami... céges dolgok. Sztem alap, hogy szénné van hekkelve az egész rendszer és ha otthoni maya után beülsz egy ilyen maya elé akkor elsírod magad.:D Én alapból egy nagyon durván szétírt és customizált maya-t használok (gyak csak mint keretrendsze rvan használva a maya, kb minden más proprietary cucc) és én még azt is tovább konfigoltam. Ugye mindenki saját izlésére állítgatja, hogy mi hol van, hogy gyorsabban tudjon dolgozni. Na... viszont ez akkor cink, ha megpróbál jönni valaki nekem segíteni vagy fordítva, és anyázunk a másik hotkey rendszerére, meg hogy melyik panel hol van meg ilyenek. Vicces tud lenni az fix!:D -
Obicsek #30470 Huhh, köszi a linket! Nagyon királyos:) Kár, hogy még megy a project és jóideig nem leszek otthon, szívesen elmennék meghallgatni a srácot. Hát ezaz, tolni kell mint a barom és akkor menni fog!:) Fórumon keresztül is nagy gratula neki!
Köszi szépen a beszámolót is, nagyon édekes. Valszleg nekem még jobban is, mint sokaknak mert én valami hihetetlenül nagy autóbuzi hírében állok. Imádom az autókat, úgyhogy nekem ez a munkahely tuti álom munkahely lenne, és ott fetrengenék a földön ha beülhetnék a saját magam által tervezett kocsimba.:) Nekem ipari formatervező tanárom az Audinál van, hasonlókat mesélt. Németek gondolom ilyenek.:) -
Akiket érdekel, hogy egyik hazánkfia hogyan kaparta ki a gesztenyét az usákoknál, azok menjenek a Mesharray nyílt napra! Én mennék...
link
Ha valakit esetleg érdekel a Merci belső világa munkavégzés terén, akkor írok kicsit (remélem vannak ilyenek) :)
Múlt héten egy románnal, meg egy szlovákkal dolgoztam együtt. Érdekes volt... Most összeállt egy másik csipet csapat, itt egy néger-francia a rajzos, egy brazil-olasz keverék meg én vagyunk a Mayasok, és egy angol gyerek a Surface modellező. A supervisor kínai. A cég még talán német. A teljesítményem okán októberig itt tartanak, addig nem lesz repcsi modellezés szerintem.
A Mayahoz kifejlesztett NextGen toolst istenítik, meg a ZenTools-t ami nekem anno nem jött be. Egyesek scriptelik a Mayat modellezéshez is, csinálnak saját hotkey-ket, hogy pl 1 millimétert tolja el az ojjektumot kattintásra meg ilyenek. A brazil gyerek NextGennel, saját gyorsbillentyű srciptekkel, két billentyűzettel és spéci egérrel tolja a melót. Nagyon profi, csak belehal a szépségbe, a sok precíz, munkát gyorsító bizbazzal sincs olyan gyors, mint én az alap Maya 2011-el, nulla plug-innel. Két monitort kértem a melóhoz, mert nem volt szabad 30 colos, ennyi segítségem van. Viszont a NextGent később megveszem otthonra, ha lenne szabad példány most is használnám melóra, vadállat. A szükséges munkaidő kétszeresét biztosítják a feladat elvégzésére, a kész modulokat legyártják, és mondjuk beleülhetsz a műanyag interiorbe, hogy a további munkához ihletet meríts. A többiek itt a könnyeikkel küszködnek, meg 6 éve próbálnak ide bejutni, hurrá ez a menyország, én inkább rágyújtok még egy szálra, annyira nem hoz lázba. Főnök szerint becsüljem meg magam és a lehetőséget, de sajnos nagyon nem vagyok autóbuzi, meg már egy éve ezt csinálom csak ugye a külső studióban. A munkát persze maximális teljesítménnyel végzem, máshogy nem is lehet. Mondjuk családi szinten történtek miatt szívesen mennék egy kicsit haza, lehet, hogy ezért nem lelkesedek.
Kezdés reggel 9-ig, fél11-kor kávészünet, egy órás ebédszünet délben, fél háromkor még elmennek büfézni, és negyed ötkor mindenki hazamegy. Ebből a szempontból döbbenet, a külsős cégeknél folyamatos a túlórázás, gondolom ezt a ganét takarítják. De bent nulla stressz, nyugalom, vidám emberek. Kb mintha nyaralnék. Lehet persze, hogy két irodával odébb meg mindenki bent alszik, de ezt nem hiszem. Ja, internet nincs a gépemen, a telefont bevinni nem lehet, és fülessel nem mászkálhatsz a komplexum területén mert elütnek az elektromos kocsik.
A BMW is tavasszal vett fel egy rakás Mayast, szerintem aki a jövőben szeretne modellezni, és szereti az autókat, az tehet majd németben egy próbát. Alias Surface modellezőknek mindig van hely. A munkát nagyon szigorúan el kell végezni, precízen, de nem ördöngősség. Ha valaki majd egyszer jönne ki, és ért hozzá, annak remélem tudok majd segíteni, hogy mikor hova érdemes cv-t küldeni. Remélem akkor még alkalmazásban leszek. -
meg az autodesk progik futtathatóságát igazán csak quadrokon, mobil quadrokon és ezeknek a firegl-es megfelelőin garantálják. -
Obicsek #30467 Koszi szepen a helpet! Hat vegulis ha akarom, ha nem ennel jobb vga zsuga mar csak a nagyon draga laptopokban van ugyhogy egy 525 vagy 540-esnek elegnek kell lennie.:) -
pontosan nem tudom, de az adatokból adódóan szerintem vagy a közelében van, vagy lehet hogy talán kissé gyorsabb is nála... de azt persze fontos tudni, hogy a mobil gpuk támogatottsága általában kisebb, mint a diszkréteké (bár manapság már azért annyira nem). Több memory leak-es problémára az újabb driverek megoldást nyújtottak... szóval én bizakodó vagyok, de persze sajna tapasztalat híján nem mondhatok semmit biztosra... én azért várhatóan olyat vennék :D -
Obicsek #30465 Koszi szepen! Abban van tipped, hogy az asztali 9600GT-mhez kepest milyen tempoja van? Ha azt hozza, nekem az mar eleg lenne otthonra is, de az ala nem szivesen adnam. -
tehát nem egy igazi high-tech gamer kari, de a korrektebbek közül van...
http://logout.hu/cikk/dell_inspiron_n5010_jatekra_is_jo/belso_homerseklet_tuning.html -
A Samsung RF511-ben is 540m van (i5-ös proci társaságában):
Far Cry 2 - DX10 - 1366x768, magas 59 fps
GRiD - 1366x768, közepes 44 fps
World in Conflict – DX9 – 1366x768, közepes 52 fps
Oblivion – 1366x768, magas 37 fps
Stalker Benchmark – 1366x768, közepes 40 fps -
ahogy nézem az 540m egész korrekt kis kártya. technológiailag modern (fermi alapok, 96 shader proci, egy erősebb asztali geforce-ban kb 3-400 darab van belőle). Olvastam némi memory leak problémáról (mármint hogy páraknál lehet hogy van), de játékteljesítményben youtube-on bc2 és crysis 2-t tolnak nem totál 0 beállítások mellett 1280-ban... szóval anélkül hogy különösebben járatos lennék a noti gpu-kban, egész korrektnek tűnik... ez van az xps-ben? -
Obicsek #30461 Ja az otthoni 9600GT az desktop gepben van, szoval nem a mobil verzio. Call of duty modern warfare 2 eleg frankon elfut rajta.:D Hiaba no, az ember orok gyerek.:D -
Obicsek #30460 Na nagy computer guruk, segitsetek nekem:) Laptopos VGA... kineztem magamnak par lowcost Dell laptopot, es nvidia gforce gt 525M illetve 540M van bennuk. Ezeknek a tempoja milyen, az otthoni osregi 9600 GT-mhez kepest? Ha azt a tempot hozza akkor az nekem mar eleg is lehet.:) Kis mennyisegu munkara es megkisebb mennyisegu jatekra lenne hasznalva a laptop, amugy filmnezes, netezes, zene hallgatas meg olvasgatasra lenne veve a laptop. Dell Inspiron meg studio XPS laptopokkal szemezgetek. Velemenyek? -
szerintem az outliner (outlinerEditor, outlinerPanel) maga egy mel utasítás, mint a move, polyCube, stb... a meghívásának paramétereivel lehet játszani vele (lásd paraméterek), de külön fájlban kétlem hogy megtalálnád... -
Azt mondjátok meg, ha tudjátok, hogy hol a jó fenében van az outliner ablak forráskódja. Mármint mel vagy py. Sehol nem találom. -
Kösz az infokat! :)
Én is a magyaros tapasztalatokkal körberöhögöm a munkatársaimat, amikor a stresszes munkakörnyezetről beszélnek. Fogalmuk sincs róla...
Majd írok a Merciről Mayas vonatkozásban, mert láttam pár érdekességet modellezés terén. Csak most éppen elkések... -
mondjuk a "húzúnk mint a barom" mentalitással egyetértekén is kaptam már meg külföldi ismerőstől, hogy "hogyhogy már készen van?". Ugyanakkor szerintem híresen le tudunk ereszteni, kerülni a munkát (persze azt nyugaton kivágják mint a sz*rt). hiába no, nem tudunk egészségesen dolgozni :D -
Obicsek #30455 Lehet, hogy hülyeség de szerintem ilyen nagy cégnél való jó munkához inkább az kell, hogy az ember jól bele tudjon illeszkedni egy már meglévő és kitaposott rendszerbe. Bele tudjon tanulni, tudjon a másokkal kommunikálni és együtt dolgozni. Úgyis ott vannak a nagyon okos senior meg lead emberek akik terelgetnek és vagy segítenek vagy ez agy egyben megadják, hogy mivel mit kell csinálni és csak követni kell az ösvényt. Pl az én leadem valami keegggyetlen durván jól tolja, és olyan setupokat kapok tőle, hogy aki azzal valami vackot csinál az nagyon béna. A sok ilyen ember miatt az alsóbb szinteken dolgozók is jó munkát adnak ki a kezük közül. Pl az volt, hogy nekem egy repcsinek a setupját kellett elkészítenem. Megkaptam egy nagyon basic setupot, azt megcsináltam production ready-re (a basic setup annyibol allt, hogy gyak a shaderek megvoltak a repcsihez, de nem volt lightrig korulotte es nem volt semmi render setup, se pass beallitasok, se layerek se maszkok se semmi, az egyik komp lead-el kellett dolgozzak aki mondta, hogy neki mi kell es azt csinaltam meg plusz a lightriget) es amikor ezzel mar teljesen keszen voltam utana vette O vissza es finishelte, majd visszakaptam es azt a riget hasznaltam en a shotjaimban. Szóval gyak van aki fogja a kezem, és hol jobban elengedik hol jobban megszorítják, de úgy magamtól mint az ökörhugyozás sose mehetek. Sokan ezt bezártságnak érzik, én meg biztonságnak és professzionalizmusnak. Szerintem tök király ez így.:)
A magyarokat meg alapvetően mindenhol várják _szerintem_. Otthon általában jóféle generalist képzés van, és kész kell lenni tegnapra munkatempó. Jó felkészítést kap otthon az ember, és jóeséllyel állja meg a helyét máshol is ha keményen tolja és húzza felfele a szinvonalat. Nekem mondta már a gyártásvezetőnk, hogy szeret a magyar pár emberrel dolgozni aki a cégnél van mert ránk számíthat és húzzuk mint a barom. A másik ami "jó" az otthoni viszonyokban az az, hogy kisebb cégek vannak és van a "meg kell oldani" mentalitás, azaz muszáj, hogy az ember tolja neki mint a barom mert csak úgy működik. Filmben is, reklámban meg aztán pláne. Vannak kollégiám akik magyar reklámból jönnek, huhú, rájuk nagyon fel lehet nézni mert ők aztán tényleg darálnak mint a fene.
-
élvezettel isszuk minden szavadat :)
hát nekem bebizonyosodott, hogy sosem leszek ilyen szinten :) de nem is akarok :) nincs hozzá annyi tehetségem és mentális beleborulásom, hogy valami magas szinten lévő céghez jussak. No meg a 16-18 órás munka-rush-ok... Szerintem nekem a maya megmarad olyan szinten, hogy grafikával láthassam el a fejlesztett szoftvereimet, illetve persze hobbi, ahogy mindig is mondtam (21. századi legózás korlátlan legókészlettel). Szoftverfejlesztésben legalább nem olyan gyakori a 16-18 órás munkaidő (legalábbis ember legyen a talpán, aki többszöri 16 óra után is tud még programozni, és vág az esze). Emellett itt nagyobb a lehetőségek tárháza számomra, élvezem is, és helyfüggően elég jól meg tudják fizetni. Sosem voltam az a nagy művész... -
Obicsek #30453 Erről piktornak kéne mesélnie, ugyanis Ő a magyar ILM-es sztár grafikus.:) StarTrek-en meg Transformers-en tolta. Nagynagy respect neki!!!:) Őt kéne igazándiból megkérdezni, én csak kis utsó emberke vagyok a lista legvégén.
Alapvetően az van, hogy nem mindegy hol dolgozik az ember ILM-es melón. Lehet azt kapni Los Angelesben, vancouverben singapure-ban meg Sidney-ben meg mucsaröcsögén és felsőhejehuján is. Ahogy ILM-nek is vannak csapatai, projectek alapján megoszlanak, nem a redtails banda viszi gondolom a következő transformerst meg ilyenek.:) Én senem Los Angelesben vagyok, senem az A, sokkal inkább a ZS csapatban.:)
A felvételi meg általánosságban minden nagyobb céghez kb úgy zajlik, hogy kell valami ismerős aki megneszeli, hogy van felvétel. Ilyenkor jó időben kell leadni egy CV-t meg egy reelt. Utána az ismerős a HR-esnél nem árt, ha beajánl vagy valami mert amúgy gondolom elég sokan jelentkezhetnek mindig.
A felvételi menete szerintem olyasmi lehet, hogy megnézik van-e már nagycéges filmes tapasztalata az embernek, hány év és milyen szinten. Nézik azt, hogy vízumköteles-e az ember, beszélnek a cégnél lévő ismerőssel, hogy mennyire mer beajánlani valamint felhívják az előző cégnél lévő managementből valakit és leinformálják az embert. Aztán jöhet egy telefonos vagy skypeos beszélgetés meg fizetési kérelemről dumálás. Mit kérek én, mit tud adni a cég, és van-e a kettőnek metszete. Általában az ember hosszabb-rövidebb próbaidőt kap elsőre kevesebb fizuért. Próbaidő után jön bértárgyalás meg ilyenek és eldől, hogy marad-e az ember.
A szuper projectekről semmit se tudok, mivel nekem a belső frankó losangelesi ILM-be nemigen van belekukkantásom. A legkomolyabb belsős dolog az volt, amikor Craig Hammock-al a supervisorunkkal kezet fogtam és bemutatkoztam neki, vagy itt volt a John nálam az animációs supervisor és ma találkoztam az ILM head of compositing-jával.:) Plusz egyszer láthattam volna magát Lukács Györgyöt, a Csillagok háborúja alkotóját... de pont előtte 3-4 napi folyamatos 16-20 órákat toltam és délután hazamentem aludni. Utána mondták a skacok, hogy itt volt az öreg meg a Rick McCallum, a nagynagy ILM-es producer, de sajnos lemaradtam róluk. Na, asszem elkalandoztam kicsit.
Szóval ahogy Peet-nek is mondtam, és egyáltalán nem álszerénységből mondtam, én egy utolsó kis elnyomható hangya vagyok a gépezetben. Úgy szoktam én magam hívni, hogy "ipari robotgép".
Van ismerősöm aki ugyan abból a cégből nőtte ki magát a Weta-hoz pl, szóval meg lehet csinálni csak nagyon kell tolni neki. Alapvetően az embernek kell legyen egy jóféle munkaimádata, ami mármár túl sok. Eddig akárhány embert ismertem meg aki magas szintre jutott mindegyiknek az volt a baja, hogy a magánélete mellett elég dúrván nyomott latba a szakma is. Nálam is az volt, ha választani kellett egy sörözés vagy egy másik render kiindítása között akkor a rendert választottam. Vagy inkább maradtam még 1 órát melóhelyen, de egy fél százalékkal tökéletesebbre csináltam meg a shotomat, ilyenre gondolok. Nomeg az, hogy ha nem dolgozok, akkor is a melón jár az eszem. Ez miatt vettem pl DSLR gépet, világításban sokat segít. Nomeg a soksok okító könyv, tutorialok, leírások a neten meg ilyenek.
Na banyek, jó hosszúra nyúlt. Bocsi, remélem nem volt annyira para végigolvasni. -
Obicsek te hogy kerültél az ILM-hez? Mennyire volt nehéz, több fordulós volt-e, stb ilyeneket tudnál mesélni? Csak szimplán érdekelne.
Ja igen, és nincs esetleg tipped, mi lehet az az új mérföldkő, Avatar-alázó szuperprodukció, amin állítólag nálatok is dolgozik pár magyar? Tudom, nem mondhatsz semmit, de azért hallottál róla?