Maya
  • Obicsek
    Erről piktornak kéne mesélnie, ugyanis Ő a magyar ILM-es sztár grafikus.:) StarTrek-en meg Transformers-en tolta. Nagynagy respect neki!!!:) Őt kéne igazándiból megkérdezni, én csak kis utsó emberke vagyok a lista legvégén.

Alapvetően az van, hogy nem mindegy hol dolgozik az ember ILM-es melón. Lehet azt kapni Los Angelesben, vancouverben singapure-ban meg Sidney-ben meg mucsaröcsögén és felsőhejehuján is. Ahogy ILM-nek is vannak csapatai, projectek alapján megoszlanak, nem a redtails banda viszi gondolom a következő transformerst meg ilyenek.:) Én senem Los Angelesben vagyok, senem az A, sokkal inkább a ZS csapatban.:)

A felvételi meg általánosságban minden nagyobb céghez kb úgy zajlik, hogy kell valami ismerős aki megneszeli, hogy van felvétel. Ilyenkor jó időben kell leadni egy CV-t meg egy reelt. Utána az ismerős a HR-esnél nem árt, ha beajánl vagy valami mert amúgy gondolom elég sokan jelentkezhetnek mindig.

A felvételi menete szerintem olyasmi lehet, hogy megnézik van-e már nagycéges filmes tapasztalata az embernek, hány év és milyen szinten. Nézik azt, hogy vízumköteles-e az ember, beszélnek a cégnél lévő ismerőssel, hogy mennyire mer beajánlani valamint felhívják az előző cégnél lévő managementből valakit és leinformálják az embert. Aztán jöhet egy telefonos vagy skypeos beszélgetés meg fizetési kérelemről dumálás. Mit kérek én, mit tud adni a cég, és van-e a kettőnek metszete. Általában az ember hosszabb-rövidebb próbaidőt kap elsőre kevesebb fizuért. Próbaidő után jön bértárgyalás meg ilyenek és eldől, hogy marad-e az ember.

A szuper projectekről semmit se tudok, mivel nekem a belső frankó losangelesi ILM-be nemigen van belekukkantásom. A legkomolyabb belsős dolog az volt, amikor Craig Hammock-al a supervisorunkkal kezet fogtam és bemutatkoztam neki, vagy itt volt a John nálam az animációs supervisor és ma találkoztam az ILM head of compositing-jával.:) Plusz egyszer láthattam volna magát Lukács Györgyöt, a Csillagok háborúja alkotóját... de pont előtte 3-4 napi folyamatos 16-20 órákat toltam és délután hazamentem aludni. Utána mondták a skacok, hogy itt volt az öreg meg a Rick McCallum, a nagynagy ILM-es producer, de sajnos lemaradtam róluk. Na, asszem elkalandoztam kicsit.

Szóval ahogy Peet-nek is mondtam, és egyáltalán nem álszerénységből mondtam, én egy utolsó kis elnyomható hangya vagyok a gépezetben. Úgy szoktam én magam hívni, hogy "ipari robotgép".

Van ismerősöm aki ugyan abból a cégből nőtte ki magát a Weta-hoz pl, szóval meg lehet csinálni csak nagyon kell tolni neki. Alapvetően az embernek kell legyen egy jóféle munkaimádata, ami mármár túl sok. Eddig akárhány embert ismertem meg aki magas szintre jutott mindegyiknek az volt a baja, hogy a magánélete mellett elég dúrván nyomott latba a szakma is. Nálam is az volt, ha választani kellett egy sörözés vagy egy másik render kiindítása között akkor a rendert választottam. Vagy inkább maradtam még 1 órát melóhelyen, de egy fél százalékkal tökéletesebbre csináltam meg a shotomat, ilyenre gondolok. Nomeg az, hogy ha nem dolgozok, akkor is a melón jár az eszem. Ez miatt vettem pl DSLR gépet, világításban sokat segít. Nomeg a soksok okító könyv, tutorialok, leírások a neten meg ilyenek.

Na banyek, jó hosszúra nyúlt. Bocsi, remélem nem volt annyira para végigolvasni.