32214
Maya
-
jelen pillanatban kb 150$ alatt az AMD-k a jobbak, míg felette az Intelek. Ez változni mint lentebb leírtam várhatóan a Bulldozer processzorokkal fog, amik az előzetesen kiszivárgott adatok alapján egészen ~300-ig az AMD lesz a jobb (persze az azonos árú intelekhez képest).
A Bulldozerek kissé módosítani akarnak az elnevezéseken is, innentől "bulldozer modul" néven akarják vinni a dolgot (ami modulonként két bulldozer magot jelent), magok helyett, hogy ne az legyen, hogy az Amd 8 magos proci vetélkedik az Intel 4 magosával (ami amúgy a HT-nek köszönhetően amúgy is 8 szálat jelent, de ez persze túl szakmai ahhoz, hogy a mezei ember kövesse, úgyhogy azt nézi hogy a 2x annyi magos proci gyengébb mint az intel). Ehelyett legyen az hogy a négy modulos amd (8 mag 8 szál) harcol a négy magos intellel (ami 4 mag 8 szál). Ez hasonlít a régi PR számozáshoz (performance rating), amikor az 1,6-os amd-k agyonverték a 2 ghz-es inteleket is, ezért az amd-ket 2000+ -os néven forgalmazták, mert a mezei userek csak azt nézték, hogy 2 ghz jobb mint az 1,6, úgyhogy intel...
Szóval a 3 modulos (6 magos) 3,3-as (turbo core módban 3.9-es) Bulldozer 150$-os árkategóriában játszik, a 4 modulos (8 magos) 3.2-es (turbo core 4 ghz) bull 185$, a 3,6 (TC:4,2)-os bull pedig 230-250$ lesz.
Ehhez képest a 230-250$-os amd-vel a 300$-os i7-2600 van partiban,
Szóval ezek után is az lesz, hogy magas árkategóriában (4-5-600-1000$-os prociknál, ami magyarországon ~100k feletti procikat jelent) az intel lesz várhatóan a gyorsabb, de alatta az amd (a legerősebb bull kb 60-70k-ra várható, ami messze van a legdrágább intel proci ~250k-s árától).
Úgy néz ki, ha a későbbiekben processzor cserém lesz, ismét amd-t veszek, mivel lehet szép és jó az intel proci sebessége, ~100-120k-t kiadni proci-alaplap kombóért nem az én világom... egy jó árú erős 8 magos bull viszont ~50k körül kapható lesz (persze ez sok dologtól függ, dollár árfolyam, adók, stb) -
vdanee #30611 anandtech.comon levo tesztek szerint az i5-2400 kicsit jobban teljesit mindenben az amd 6 coreos phenom2 1100Thez kepest. arban ugyanannyi a ketto 149font - 152font (amd - intel). persze ezek a laboratoriumi tesztek kicsit erdekesen szoktak alakulni, a valosagban nem mindig jon a papirforma....
az i5 2400as kb pont fele annyi ido alatt renderel a teszt szerint mint a q6600asom :) szerintem ez nem lesz rossz vetel -
én arra volnék amúgy kíváncsi, hogy rendereléshez melyik az erősebb, egy csúcskategóriás AMD vagy csúcskategóriás intel, illetve, hogy egy amd mennyire kompatibilis egy nvidia kártyával, bár gondolom maximálisan... -
amúgy úgy néz ki előzetes kiszivárgott, de nem amd sajtós eredmények alapján, hogy a bulldozerek hasonló árkategóriában kb 20%-kal lesznek gyorsabbak az inteles sandy bridge megoldásoknál. tehát az i5 2600 árában kapható bulldozer 20%-ot ver rá, míg dirt3-ban még a 980x-et is leveri (ami 2-3x drágább proci). Ezen kívül jönnek ismét ezeknek a prociknak az FX változatai is, drágábban de még gyorsabban. talán még így is fele annyiba kerül a legerősebb buldozer majd, mint az 1000$-os intel csúcstartó.
CUDA: mivel a gpu-k sok kicsi skalár processzorból állnak (ami kevés fajta műveletet de borzasztó gyorsan tud megcsinálni), ezért ideális ilyen nagy számítási igényű dolgok párhuzamosítására, mint a renderelés, 3d számítások, vagy úgy eleve nagy mennyiségű matekozásra. Ebből fakadóan bárhol feltűnhetnek, ahogy Peet is elmondta, videó utómunka szoftverektől kezdve a realtime rendermotorokon át, de még adatbázis-kezelő rendszert is ismerek, ami ezen fut... csak meglévő programokat nehéz néha átírni ilyen szintű többszálúságra -
mióta van mari, azóta én mást nem próbáltam, és nem is fogok, istenkirály program... -
montressor #30607 sasolom
koszonom -
A Cinema 4d-hez járó Bodypaint esetleg?
http://www.digitaltutors.com/11/training.php?pid=419&autoplay=1 -
montressor #30605 ezt hasznalta mar vk textura festeshez?
ill milyen egyszerubb texturazo progit tudtok ajanlani (vm polypainter jellegut, mert az uv szet van robbantva), ami elindul egy egyszerubb gepen? Mari kizarva 32 bit, meg videokaresz miatt :( -
CUDA egyre többre...
Mari pl anélkül el se indul.
Vray új verziója használ OpenCl meg Cuda támogatást, beauty rendert tudsz vele csinálni, hasonló cucca a mental raynek az iRay, ami csak Cuda támogatású
ott van még a premiere cs5, amiben van egy mercury playback cucc, ami szintén cuda, meg az encode-ere is cuda támogatású.
Ha jól tudom akkor a flame is cuda-t használ
egyébként meg egyre inkább fejlődik a technika, és szerintem már nem sok idő kérdése, mire végre megoldják a scanline render cuda támogatást. -
KirkHammett #30603 Azt tudja valaki, hogy a CUDA a gyakorlatban mire használható? -
KirkHammett #30602 Ha a hétvégén lesz időm, rakok fel wire-ös képet, de szerintem nem sokat fogsz tanulni belőle... -
igen, az amd mag szinten gyengébb mint az intel, de 20e Ft-ért 4 magos, magonként 2.9 GHz-es procit venni akkor is jobban megérte mint bármelyik intel :D pláne hogy a 3.2-es i3 is ~40%-al drágább (!!!!!)
Magasabb kategóriában viszont egyenlőre nincs vetélytársa (a bulldozert várja mindenki mint a messiást). úgyhogy ha most akarsz váltani, akkor q6600-ról ~60k-nál olcsóbb procival nem éri meg váltani... elvileg 1155-ös foglalat kell neked (Ebbe mennek a sandy bridge-ek), de ahogy az intel eszi a foglalatokat, nem feltétlen mész vele sokáig :) -
KirkHammett #30600 Valahogy nem akar jó lenni! Hogy a fenébe lehet megcsinálni azt, hogy nekem a talajra nincs szükség, de a rajta lévő árnyékra igen, és ráadásul a maskban is csak a tárgy szerepeljen (talaj nélkül)? És ezt egy lépésben... -
vdanee #30599 en meg nagyon sokaig amds aztan egyszer azt mondtam hogy soha tobbet :) -
Én is megszállott pentiumos voltam, de most ár érték arányban jelen pillanatban amd-re szavazok. -
vdanee #30597 offtopic, remelem nem banjatok lecserelnem a procit meg az alaplapot de nem igazan kovettem mar jo ideje a trendeket es nem tudom melyik lenne a jo valasztas
jelenleg q6600 van msi p35 alaplapban
namost socket 1366 vagy 1155? jol gondolom hogy a 1155 ujabb?
chipsetbol meg van x58, z68, p67, h67, h61... meg valami p55 is 1156 sockettel
egy i5 proci ala vajon melyik lenne a legjobb? i7et nem tudok megfizetni sajnos
ugy nezem x58 meg z68 most a top, de eleg dragak, inkabb a p67et tartom jo ar/ertek aranynak egy i5 2600-al
jol gondolom vagy esetleg van mas tanacsotok?
koszi -
montressor #30596 szep lett a korte
nyomhatod, a 'nem hasznos hsz'-t :)
na de nagyon jo lett, nem ertek ezekhez a kutyukhoz, ugyhogy jo tanacsot sem tudok adni
talan csak annyi, h elol a kukucskalo ablakok belseje, olyan tul feher, kene oda egy fuggony vagy nem tudom mi van egy ilyen ketyereben ott, de biztos nincs feherre meszelve. Bar ha papirmodellnek lett modellezve maradhat :)
nagyon szep lett, kerhetek egy wire-t? ilyen modellnek biztos tutik a loopjai, es sokat tanulhatok belole -
vdanee #30595 ez egy igazi makett ugye? :) nem 3Ds model -
KirkHammett #30594 ÜDV. Egy újabb változat, a BTR80ról. Gépcserét hajottam végre, így már tudom folytatni a modellem...
BTR80
Esetleg valamilyen kritika, jó tanács?
-
kenyeresdaniel #30593 http://magnificat.uw.hu/SG/FAQ.html#mts
FAQ-ban elvileg megtalálnád a videokat, ám sajnos már nincsenek fent Rapidshare-en -
Most szerinted nekünk mennyi időnk van rá? :) Jelenleg jó, ha hétvégente, vagy két hetente jut rá egy kis időm, hogy egyáltalán elindítsam, de talán majd télidőben, több időm lesz rá. Szóval ez ne szegje kedved. Eleinte az a pár óra bőven elég lesz.
-
gcsomesz #30591 Végig lapoztam decembertől a hsz-eket,de sehol nem találom belinkelve az MTS videókat,de majd ha lesz idegzetem végig nézem a tavalyiakat is. Minden esetre, azért találtam más tutorial videót is a hsz között, szóval nem volt értelmetlen. Na meg ámultam, hogy miket csináltok...pfff
Kicsit le is törtem mint a bili füle, mert annyira megtanulnám, de munka, suli, meg család mellett még ennek is kéne napi 1óra legalább...áhhh :) Kár, hogy nem 48 óra egy nap. Az talán elég lenne.
Köszi a segítséget. Azért neki állok. :) -
Ez egy jó könyv, érdemes beszerezni:
link -
gcsomesz #30589 Igen, köszönöm.Tényleg csak ennyi volt a baj.
A PS elég tűrhető szinten megy, legalább is napi szinten használom, de eddig a 3D-hez annyi közöm volt, hogy halottam valakit aki ismer olyat aki a Maya-t használja erre a célra. Végül is ezért is gondoltam,hogy megismerem,mivel neki álltam egy nagyon egyszerű játék fejlesztgetésének (csupán hobby szinten),de hát ugyan az animációk és modellek nélkül eddig csak sok scriptem van,amik majd csinálják amit kell. :)
Végig nézegetem a tutorialokat, aztán ha kész vagyok vissza térek.
Esetleg tudtok könyvet ajánlani,amit érdemes elolvasni, vagy nem igazán van értelmes irat ezzel kapcsolatban? Angol nyelvű is lehet.
Köszi
-
vdanee #30588 de komoly :) amikor a labda pattog a lepcson az nagyon durva :) -
Jah ezt én is néztem, elég komoly!
Nuke 6.2-es vagy 6.3-as verziójától van benne egy olyan cucc, hogy dense point cloud. Sima cameraq track-el létrehozol egy 3d-s teret, ahol a video alapján kitalálja ugye, hogy mi hol van, aztán ezt a camera solve-ot felhasználva létrehozol egy dense point cloudot, ami meg kb kitalálja, hogy az adott pixelnek hol van a helye a térben, és ez alapján létrehoz egy point cloud modellt. Nagyon ígéretes cucc. A lényeg az, hogy ezt a technikát összeolvasztani valahogy azzal, amit Garou linkelt be a fórumról, lehet hogy errefelé halad a technika, de nagyon durva... Komolyan ennek a vége amúgy az lesz, hogy lesz egy felvétel, ami konkrétan teljesen 3d felvétel lesz a végén, és onnan azt szednek ki és raknak be 3d-ben amit akarnak, és teljesen új, saját kamera mozgásokat találhatnak ki. Megszűnhetne a nehéz operatőri munka, focus pulling meg minden ilyen cucc. Eszméletlen... -
Bazz ez BAZZ! Durva... Nagyon! :) -
Szerintem ő csak nagyon kezdő és simán nem váltott át shaded nézetre, mivelhogy alapból új sceneben wireframe van. 6-os gomb a textúrás shaded view. 4-es gomb a wireframe. De ha ennyire kezdő vagy javaslom megnézésre az MTS videókat, ott találod a FAQ-ban. Ha nem elérhető már, akkor keress kicsit vissza, idén meg tavaly kétszer is belinkeltem. -
Azért ez elég durva, artistpubról van. 3D objektumok beillesztése fényképekbe, új fejlesztés:
link
Ezt muszáj lesz beszerezni attól tartok. -
Hm, talán az UV-ra gondolhatsz? Window-UV Texture Editorban találod a festhető felület képét. Az editorban a Polygons -UV Snapshot funkcióval tudod kimenteni (legutolsó a listán), és utána ps-ben ezt használhatod mankónak, amikor megcsinálod a texturát. Egy-két uv-zás tutor és menni fog.
Amennyiben magát az ojjektumot akarod festeni, akkor ne ps-t használj hozzá, hanem zbrush-mudbox-bodypaint-mari programok valamelyikét. De amennyiben a Maya-t is csak most kezded, ez még nem időszerű. Javaslom egy általános UV-tutor megtekintését, majd Ps-ben textura festést, aztán Maya-ban megnézheted az eredményt, és utólag igazíthatsz rajta az uv koordináták mozgatásával. -
gcsomesz #30582 Sziasztok
Még csak ismerkedem a Maya-val és lenne már az elején egy kérdésem.
Az összes tutorial videóban amit láttam ha pl létrehozonak poligon gömböt akkor az automatikusan, nem tudom hogyan fogalmazzak, egy felülettel rendelkező gömb lesz, nem csak poligonok halmaza. Ezt hogyan tudom elérni? Mert gondolom ez kell ahhoz, hogy be is tudjam festeni a az adott testet.
A másik kérdés szorosan ehhez kapcsolódik. Milyen formátumban kell egy elkészített objektumot kiimportálni, hogy a PS-ban tudjam festegetni?
Köszönöm a válaszokat.
/Autodesk Maya 2012, PS CS4/ -
KirkHammett #30581 Köszi a segítséget. Úgy néz ki sikerült megoldani. Kétféle UV map és anyag, illetve 1 LayeredShader alkalmazásával...
A másik problémámmal még nem volt idő foglalkozni, de az is kell majd, hogy szépen tudjam kompozittálni a kész képet... -
Kirk a különböző UV patchek használata úgy működik, hogy csinálsz új UV setet az UV editorban, ott is tudod megnézni őket, hogy melyik, hogyan, mit. Ezután hozzá kell adnod egy shadert, amibe be van kötve mondjuk a colorba 3 file daisy chain módban. Ez annyit tesz, hogy az első file node simán van bekötve a colorba, a következő file az első file-nak a default color-jába van bekötve, és így tovább. Elvileg ezt lehet láncolni akár 100-ig is, de nyilván olyan sokat nem fogsz használni...
ha ez megvan, utána behozod a relationship editorokból az uv linking menüt
kijelölöd a materialt meg az objectet, így ki fogja listázni az obj-hez tartozó uv seteket és a materialba bekötött fileokat. összelinkeled a megfelelőket, ami létrehoz a shader treeben egy-egy uv chooser node-ot.
ezzel a megoldással csak az a probléma, hogy MR alatt nem működik, ahhoz spéci shader kéne.
MR-rel azt sikerült elérnem, hogy ne csak a 0-1-ig terjedő UV space-t használja, hanem használjon 1-2 2-3 stb uv patcheket, amivel kb ugyanezt az eredményt tudtam elérni, egyes részeket külön uv patchra uv-ztam, és külön file textúrát húztam rá, de egyazon shaderen belül. Elengedhetetlen Mari workflow:D -
Mindkét problémádra van megoldás. Az elsőre a maya renderlayers és vagy pass rendering. Ha használod a megaTK shadert azzal simán rendereled egymenetben a különböző passokat. A másikra pedig az uv sets. AO mapnak szoktak másodlagos uv mapot használni. De nem tudom, te most mire gondolsz. -
KirkHammett #30578 Tudnátok abban segíteni, h hogyan kell olyan rendert készíteni, hogy a színek, árnyékok, tükröződések... külön legyenek, illetve Ti hogyan csinálnátok, ha egy modellt egy meglévő fotóra szeretnétek illeszteni?
A másik gondom, hogy meg lehet-e csinálni azt hogy egy felületen akár háromféle UV leképzés is működjön. LayerShaderrel összehoznám a textúrákat, csak külön UVmap kellene... -
Király, látogatni fogom!
-
link lementve... majd fel-felnézek, bár a rig nem az én világom, de az egyéb technikai dolgok biztos érdekesek lesznek :) -
imp99 #30575 ....akarom írni blogot :D:D -
imp99 #30574 Indítottam egy fórumot, és az oldalam is újra éledt, ha valakit érdekelnek riggelős/technikai dolgok.
http://davidlantos.blogspot.com/ -
Az f gomb azt csinálja, hogy ha kijelölsz valami objektumot, modellt, vagy alkotóelemet, akkor a kamerát annak a középpontjához állítja. Tehát akárhol vagy a jelenetben, kijelölsz valamit, és megnyomod az f-et, akkor odaugrik a kamera ahhoz a dologhoz, és onnantól az van a kamera középpontjában.