32214
Maya
  • montressor
    Wwolfff: koszike, azt is megkoszonom
    amugy ennek a tetejet probalom megcsinlani
  • Wearwolfff
    Mindenképp displace map kell? Mert az néha nekem sem akart összejönni. De, ha tető és messziről látszik szerintem inkább normal mappal csináld. Az sokkal egyszerűbb szerintem. 5darab dirlight és egy fehér surface shader kell hozzá. Ha gondolod összedobhatok egy gyors how to videót.
  • montressor
    valaki nem tud egy nagyon jo melyrehato displace map keszitesi leirast? ezt nezegettem es egy csereptetot szeretnek letrehozni, ugy h egy nagy cube-ra (teto) radobalom a cserepeket, de nem akar osszejonni...

• Peetmaya
    bnd, gratu, sztem tök jó lett!
    bár alapvetően nem az én stílusom a zene, de egészen emészthető volt számomra is!
  • Magnificat
    sorry, de törlöm, mert a 8 megás kép így fórumba beszúrva "kissé erős"... egy kisebb felbontású jpg-t szívesen látunk a későbbiekben...
  • bnd42
    Sziasztok,

egy kis off, remélem nem haragszotok érte...

Nemrégiben elkészült zenekarunk a The Carbonfools legújabb videóklipje a Hippie Song című dalra, a videó 3D, bár nem maya hanem max de szerintem érdemes megnézni...a KGB Studio kisfilmjéhez adtunk zenét és cserébe megkaptuk a filmet hogy vágjunk belőle egy klipet...

Gondoltam megmutatom nektek mert a zene és a videó is nagyon jó...

A film oldala: http://www.koosarpad.hu/babelmozi.html

• ibor90
    a bordák, a szegycsont (?) és a feje túl részlettelenek a többihez képest szerintem.
    kis ZB vagy MB és okés lesz
    ja meg még annyi hogy nekem kicsit nagynak is tűnik az a szegycsont
    + ha mese szerű karaktert szeretnél, egy picivel kevesebb izéke a szárnyra és egy picivel vastagabbak és meglesz a hatás

üdv,
    ibor90
  • KirkHammett
    Üdv.

Ezt most fedeztem fel, hasznos lehet néha, főleg stúdióvilágításhoz.
    Ha már ismertétek akkor bocs, csak nekem volt új...

HDR Light Studio
  • rooney8
    ez nagyon baba :D
    elfogadnám
  • Magnificat
    mintha nekem nem az lenne:D
  • Peetmaya
    nem a wacomhoz viszonyítva borsos, hanem a saját pénztárcámhoz:D
    nekem egy 20eft-os bamboom van és tökjó
  • Magnificat
    200$? ~40k Ft-nak megfelelő dollár? Az Intuous-okat, Cintiq-eket gyártó Wacomnál? azért olyan nagyon nem is magas :)
  • Peetmaya
    hehe aranyos cuccnak tűnik. mondjuk azért borsos ára van...
  • Magnificat
    Wacom Inkling... érdekes :)
  • Peetmaya
    na MEL tudorok!
    Kéne egy kis help.
    Hogyan lehet lekérdezni egy face-hez tartozó UV-k id számát körbejárási irány szerint sorrendbe rakva, hogy tudjam melyik edge után melyik jön?
    Előre is thx
  • Wearwolfff
    Mostanában nekem sem sok időm jut megnyitni a programot. De azért tutorialokat nézegetek rendesen. Minap ezt találtam: Remélem nem warez, semmi jelét nem láttam, hogy az volna. http://www.burgzergarcade.com/tutorials
  • rooney8
    haha... találtam 1 képet egy ferrari f40-esről amit sikerült kihozni belőle :D (ez majdnem napra pontosan 2 éves... azóta nem sokat fejlődtem, de sztem azért ennél már jobb vagyok) :D
    inkább csak linkben mert nem a legjobbak :D
    egyik
    másik
  • rooney8
    tök jó ilyenek olvasni, mikor valakinek sikerül bejutni ilyen nagyobb cégekhez, sikereket elérni dolgokban (nem csak feltétlen 3d-ben, hanem akármi másban)... ez olyan ösztönzőnek hat a többieknek, hogy ha másoknak sikerült, akkor akár nekünk is sikerülhet :)
    persze nekem közöm nincs ezekhez (maya és úgy összességében a 3d modellezés világában), én csak hobby szerűen maya-zok. most is pl. már nyár eleje óta meg se nyitottam. de néha kedvet kapok és olyankor elkezdek valamit alkotni :D legutóbb a szobámat modelleztem le (már másodszor, mert az első verziót sikerült letörölnöm egy win reinstallal. a sors fintora, hogy ez a 2. verzió sincs már meg ugyan csak win reinstall miatt :D). persze ezek tele vannak hibákkal és eléggé hiányosak is, de azért néha elszórakozgatok velük. múltkor a csapatom "stadionját" akartam modellezni, de hát nem sokáig jutottam. maga a pálya, körülötte a kerítés és a lelátónak a 0.01-es béta változata volt meg. még képet is tettem be róla (de amúgy ez is elveszett reinstall miatt... jó, tulajdonképpen már semmi kézzelfogható eredményem nincs, mert minden törölve lett :D)
    most ezt nem tudom miért írtam, csak úgy akartam jelezni, hogy én is itt vagyok, olvasom a topikot, csak inkább én a háttérben vagyok :D
  • Garou
    Imp is állásra jelentkezett szerintem a videoval, az Axis oldalán volt kint a hirdetés.

Úgyhogy vagy megnézed a cégek oldalait, vagy vannak álláskereső portálok. Én ott találtam, elküldtem. Írtak, hogy oks, akkor fizetik a szállodát (az útiköltséget nem), és menjek egy körre. Volt tesztelős próbanap, végén másfél órás elbeszélgetés. Utána szóltak egy héttel, hogy felvettek, egyeztettük a pénzt, és intézték a vízumot, mert akkor még kellett a németekhez. Majd szóltak, hogy akkor okt 1-el mehetek kezdeni, a papírok az irodában várnak, remélik már van pecóm lakni.

Ebből következően kellett pénz, hogy kint fizessem a lakást meg az indulást, amíg megjött az első fizu, ezzel is kell kalkulálni.
  • Peetmaya
    amúgy meg használták a nuke-ot final shotokhoz, konkrétan a floating mountain részhez, mikor először repülnek el a tree of souls felett a flux vortexben vagy hol a pöcsömben. fxguidetv-nek volt egy része, ami a nuke 3d avatar dolgokat mutogatta. végén a robot vs macska jake harcot is nukeban rakták össze.
    amúgy meg Ward legutóbb azt mondta, hogy weta-nál nem használnak zbrusht, mert mudbox házi fejlesztés, ezért azt nyomják. Persze avataron sok cég dolgozott, rengedet hollywoody studio, ott tuti használtak zbrusht, amúgy meg pixologic oldalán volt is egy interview egy scott spencer nevű csókával, asszem ő, de aztán nemtom, lehet tévedek, aki mégcsak nem is weta-s, de zbrushban csinálta meg a scannelt fejek alapján a navi-sított arcokat.
  • Obicsek
    Cege valogatja. Van ahol TD-nek hivjak ezeket az embereket. Van ceg ahol az is TD, aki gyak nem is csinal semmi technikai dolgot, koze nincs semmifele programozashoz vagy scripteleshez csak egyszeruen igy hivjak a feladatkort. MPC-ben kb mindenki TD. Dneg-nel van olyan peldaul, hogy a TD tenyleg TD.

Az ilyen programlistak erdekesek de sok hasznuk szerintem nincs. Bekell latni, hogy mindent hasznalnak mindenre... ahogy azt is, hogy mivel nekem van egy hondam, az nem az a honda amiben jenson button versenyzett par eve a forma1-ben.:) Maya-val ugyan ez van. Ugy at van irva ra se ismer az ember. Csak mint keretrendszer van hasznalva kb, legyen egy grafikus kezulet amibol meghivodnak a custom scriptek es programok.:D
  • Magnificat
    beregeltem már, és bekerült a speed dial-ba is:D
  • SpotLamp
    Szerintem Technical Artist vagy Tool programer/developer-re gondolsz.
  • Magnificat
    amúgy nem tudom hogy jutottam az oldalra, meg valszeg már mindenki tudja, de azért érdekesnek találtam az alábbi információkat az Avatar alatt használt programokról:

Autodesk Maya (most shots)
    Pixar Renderman for Maya
    Autodesk SoftImage XSI
    Luxology Modo (model design, e.g. the Scorpion)
    Lightwave (low-res realtime environments)
    Houdini (Hell’s Gate scenes, interiors)
    ZBrush (creature design)
    Autodesk 3d design max (space shots, control room screens and HUD renderings)
    Autodesk MotionBuilder (for real-time 3d visualisations)
    Eyeon Fusion (image compositing)
    The Foundry Nuke Compositor (previz image compositing)
    Autodesk Smoke (color correction)
    Autodesk Combustion (compositing)
    Massive (vegetation simulation)
    Mudbox (floating mountains)
    Avid(video editing)
    Adobe After Effects (compositing, real-ime visualizations)
    PF Track (motion tracking, background replacement)
    Adobe Illustrator (HUD and screens layout)
    Adobe Photoshop (concept art, textures)
    Adobe Premiere (proofing, rough compositing with AE)
    many tools developed in-house

nem tudom mennyire hiteles, de meglepett konkrétan hogy mit mire használtak (mármint hogy pl a nuke-ot nem a final shot-okhoz használták, hanem csak a previzhez)...
  • Magnificat
    tehát annyi kellene, hogy kijelölsz egy objektet, katt, és megmondja a 0-1 uv térből mennyi helyet foglal %-ban? Az egy fokkal (vagy többel) könnyebb, de a shell-ekre még így is ki kell találni valamit... a kulcs várhatóan ott van, hogy egy vertexnek ugye lehet több uv pontja is vágás esetén, és azzal kell kísérletezgetni... na majd rákukkantok :D

ui: nagyon úgy néz ki, hogy nagyobb művészi érzék híján viszont programozás affinitással valami "artist tool developer" vagy franc tudja mi a neve stílusú munka feküdne... van erre valami név azt hiszem, de nem tudom most perpill... lényeg, hogy az, aki custom eszközöket gyárt a művészek keze alá, vagy megold kisebb problémákat :)
  • Peetmaya
    Mag tök jó fej vagy, de igazából on the fly üzemmódra pont hogy semmi szükség. Nekem első ízben annyi kéne, hogy simán kijelölök egy geo-t, object módban, az végigszalad a face-eken (feltételezve hogy az uv map már készen van) és kiszámolja az uv hatékonyságát %-os formában. Igazából túl sok haszna nincs is a dolognak, de ilyen összehasonlító értéknek tök jó lenne.

Amúgy nem tudom ki foglalkozott vele, mostanság akadtam bele ebbe a dologba, zbrush 4-ben van egy olyan auto uv-ző megoldás, hogy 1 gomb az egész, és az a neve, hogy PUV. Hasonlóan működik, mint a Ptex, annyi a kül, hogy nem minden face kap egyenlő méretű textúra részletet és a textúrát sima tif, jpg stb-be rögzíti, nincs spéci formátuma. Ennek az az eredménye, hogy photoshopban ugyan látni fogod az eredményt, de sok értelme nem lesz, mert nem lesz egyértelműen szerkeszthető számodra, viszont az UV terület kb 95%-osan ki van használva, ami meg nagy előny.
  • Obicsek
    Ami imp-el tortent az is megszokott esni. Ritka, de eleg sok esetrol tudok amikor az tortent, hogy ugymond fejvadasz bongeszi a netet mindenfele, megtalalja az embert es megkeresi. Ez a legjobb ami tortenhet, kapasbol nyertes pozicioban vagy.

Aztan lehet az, hogy csak ugy random jelentkezel helyekre amik eszedbe jutnak. Ha epp nincs project kezdes es nem kell izombol ember akkor valszleg elraknak egy fiok legaljara, nem szerencses olyankor jelentkezni. Jobb az, ha kifejezetten akkor keresnek, akkor erdeklodes is lesz a reel utan.

Van az, hogy ismersz embert az ott levo cegnel aki szol, hogy figyu most kene jo helyre megpoccinteni egy CV-t meg egy Reel-t, az leadja a drotot es jon a mail.

En ezeket a verziokat tudom elkepzelni.

A leinformalas meg ugy mukodik, hogy 1: utanad neznek kulonbozo adatbazisokban (amik alapbol nem tul hitelesek, de kiindulasnak jok pl IMDB, linkedin) 2: felhivjak a cegeket ahol dolgoztal. 3: szemelyes kontakt, pl valaki mondja, hogy mar dolgozott veled es tudna tovabbra is dolgozni veled es kezeskedik a munkadert. Ezt elszoktak varni nagyobb komolyabb cegeknel.

Nomeg nagy cegeknel az is van, hogy van zseton boven, es 1-4 honapos proba idore felvesznek sokakat, es aki jol teljesit azt tartjak a pozicioban. A ceg meretetol fugghet a probaido hossza (vagy a meret helyett a zsugorisag. Kitudja...)
  • berlinboy6329
    Akit felvettek külföldre dolgozni az nem írná le nekem,hogy hogy sikerült?

Impről tudom(ha jól),hogy azt a videót látták,amit ide is linkelt.Többieket nem tudom...Hogy működik ez?

Hol néznek vidik után?Most pl. én egy noname vki feltesz egy überjó showreelt,azt hogy fogják ők megtalálni?Vagy vmi...Meg hogy veszik fel a kapcsolatot az emberel?Emailben?.

(Nem mintha én is ilyet akarnék csinálni, még nem vagyok olyan szinten, csak érdekel,hogy működik ez.)
  • Magnificat
    Tolom az új Deus Ex játékot (ami azt kell hogy mondjam nagyon kellemes), és nagyon bejön a vizuális világa... szerencsére a játék mellé csomagolták az art bookot is (+pdf), hát igen... remekül ötvözik a jövőt mindenféle régebbi idő elemével. kína olyan, mint ahogy elképzeled, csupa szűk utca és felfordulás, a műszaki épületek nagyon sci-fik, pazar ez az art book :)
  • Magnificat
    gondoltam jó fej leszek, és este éjfél fele elkezdtem írogatni a kódot (persze lassan haladtam, mert a MEL azért nem egy Java, és újra kellett tanulnom a változóktól kezdve pár dolgot). addig jutottam, hogy kilistázza, mik vannak kijelölve, megadja hány uv pont van összesen, de ekkor beugrott, hogy több objekt kijelölése esetén, illetve objektenként több uv shell esetén trükkös lesz... majd még lehet nézem tovább, egyenlőre fáradt is voltam, meg nem is találtam megoldást (olyat akarok, ami on the fly mutatja a %-os értéket a kijelölt objekteknél, nem pedig olyat, ami egy kattintásra végig kijelölget mindent (elcseszve ezáltal az eddigi kijelölést), és úgy szórakozik...). Hát majd meglátjuk... a kiszámolás amúgy nem bonyolult (link), csak felírod a koordinátákat a végén duplikálva az elsőt a körbeéréshez, és az i. elem y-ját összeszorzod az i+1. elem x-ével (összeadogatod őket), majd kivonod a keresztszorzatukat és osztod kettővel. nem ismertem ezt a formulát (legalábbis nem rémlik, de annyi szar szabályt és formulát tanítottak nekünk hogy lehet nem csoda), de most megjegyzem :)
  • Peetmaya
    ok tehát se a matekhoz se a melhez nem értek ilyen szinten:D
    a kérdés amúgy arra vonatkozott, hogy nem lehet-e egy egyszerű paranccsal lekérdezni az uv hatékonyságot, vagy valamit, amiből egyszerűen számolható...
  • Magnificat
    latok egy kepletet wikin
  • Magnificat
    lehet az en geometria tudasom kopott meg, de a konvex konkavsagot, es hogy ezaltal a resz-baromszogek kozul melyik terulete adodik a teljeshez es melyik nem, szoval hogy dontod el? nem remlik ide vonatkozo szabaly
  • SpotLamp
    Sziasztok!

Örömmel jelentem hogy elindítottam a 3DSurvival blog mellett a fórumot is. Külön kategóriák a Mayán belül a segítségkérésre és hasznos linkekre is.

Szívesen látok mindenkit és persze ötleteket is várok a fórum bővítéséhez.

www.3dsurvival.hu/forum

• imp99
    A kiterített lapok uv pontjainak a koordinátáját uv térben le lehet kérdezni...a pontok koordinátái alapján tudsz területet számolni. Az egész terület meg általában u:0-1 v:0-1 tartományban van, innen már csak egy sima osztás.
  • Peetmaya
    skacok, van valakinek ötlete arra, hogy hogyan lehet egy uv map alapján lemérni azt, hogy hány %-a hasznosan felhasznált az UV területnek?
  • Magnificat
    nah megint van netem :D
    nem törlöm, segítsük egymást amiben lehet. hát igen... csak mari miatt vga-t cserélni... nem könnyű :) szerencsére mivel engem nem izgat, én jól megvagyok az én 1 gigás 4670-esemmel :)
  • Peetmaya
    mudbox rendszeresen fagyott nekem, legalábbis korábbi verziók, de ez az újabb meg már el sem akar indulni.
    rászántam magam, kénytelen vagyok venni egy új vidi kártyát cuda miatt, úgyhogy ez vun.
    ami annyit tesz, hogy eladó a 4670 radeon hd-m, 1gb ram van rajta, akit érdekel 8eftért viheti:D és bocsi a reklámért, töröld Mag, ha gondolod.
  • Garou
    Nekem a céges kártyán, és az otthoni 8600GT-n is simán elfut, nem tudom, mi lehet a hiba. Igazából nekem Mudbox még soha nem fagyott ki ha jól emlékszem.
  • Magnificat
    1 darab ennyi.. lentebb ott van a 2-3 db-os szett