Maya

Jelentkezz be a hozzászóláshoz.

schorby
*Támadt egy ilyen ötletem, van még mit finomítani, de a lényeg látszik, hogy mit szeretnék 😊
(még mindig igényelném a helyesírás ellenõrzõt az input mezõbe)
schorby
Támat egy iylen ötletem, van még mit finomítani, de a léyneg látszik hogy mit szeretnék 😊
betörõ
húzó
rádió
schorby
Persze, én meg csinálgassam a kis gagyi repcsimet... 😊
(bár úgy könnyû, ha elszállhats a polikkal 😛 )
Gratu Garou
repvez
Már megbocsáss, de elmész ám a ....
Én azt hittem, hogy mikor azt mondtad, hogy még nem csináltál ilyet majd valami kis egyszerü kinézetü modellt fogsz elsö körbe kihozni erre itt vannak ezek nem egész 2 hét alatt 3 modell komplett fülkével szegecsekkel stb...
Igy még kiváncsibb vagyok hogyan fogod texturázni a modelleket és animálni a mozgo alaktrészeket, mert én a Gripennemmel ezeknél a részeknél akadtam meg , de nagyon .

Ja és használd az :http://iaro.3dmax.hu/ oldalt képfeltöltésre ott nincs ilyen korlát és láthatjuk ezeket a modelleket nagy méretben is wire-vel együtt 😊
Garou
Nem tudnam megmondani pontosan, 2006 korul talan. Imp, Magnificat, Ibor, Schorby meg en kb 1-2 eves elteressel bukkantunk fel itt. En akkor csak a NURBS-ot tanultam meg, aztan masfel evig semmit nem csinaltam csak abban modelleztem. Utana alltam neki megnezni, hogy mi a poly modellezes, rendereles, satobbi. De mindig is a modellezesre koncentraltam foleg.

A motor 300 ezer poly most. Pazaroltam, de nem zavar, lesz meg tobb is. Szerencsere a renderelest a cegnel megcsinalhatom, itt meg egy olyan vason dolgozom, hogy ennek aztan mindegy, az otthoni projektjeimmel se tudtam meg igazan meghajtani. Az egesz jelenet vege biztos, hogy sokmillio polygon lesz.

486SX 100MHz, kislemez meghajtó, 2 MBRAM, 160MB HDD

Magnificat
elképesztõ...

[email protected], Asus Z97-Pro Gamer, 16GB DDR3, Sapphire 290X Tri-X 4GB DDR5, 2x 27" Benq GW2760 CG munkás, Maya hív?, Wacom tulaj, Nexus 5 user

Aham, ez volt a kérdés, thx Garou.

Hozzád képest én csigatempóban nyomom akkor. Gondolom a sebesség a tapasztalati különbségbõl is jön.

Garou, ez nagyon király! Megkérdezhetem mennyi ideje foglalkozol a Mayával, vagy úgy összesen a 3D-vel? Egy nap alatt összerakni azt a csillagmotort nem semmi....Meg az érdekelne még hogy ez mennyi poligonból áll?

Gigabyte H55M-S2H, Core i3 2,93Ghz, 4GB DDR3 1333Mhz, GT220 1GB DDR3, 500+80GB HDD Nem sok, de egyelőre elég lesz:)

Garou
Szerintem ket hete kezdtem el, es foglalkoztam vele minden nap, mikor melo utan hazaertem 2-3 orat, szoval eleg sok. Meg hetvege is. Rengeteg tokoles ment el a meretek belovesevel, mikor az ember rakja ossze a kesz darabokat latja, hogy ott hianyoznak centik, illetve sok idot toltottem regi homalyos kepek bambulasaval, hogy az az ize alul a fulkeben csak pixelhiba, vagy tenyleg van ott valami...

Viszont a kesz test nincs egy darabban, hanem kulon lemezekre vagtam szet, mint "eredetiben", es a szogeket is "odatettem", nem texturaval oldom meg. Kicsit hullamositottam a feluleteken, mert az eredeti gepeken is voltak "hibak". Szoval kb ennyire darabos, nagyitottam picit a reseken, hogy majd latszodjanak is:

Meg ma a cegnel nem volt semmi melo, ugyhogy bar folytatni ezt nem tudtam, de elkezdtem a B17 motorjat:

Ezt most elegge speed modelling-ben raktam ossze, meg finomitani kell rajta. Talan jovo heten be tudom fejezni a B17-et, utana letexturazom a Kometet, aztan Mustang, esatobbi. De most par nap szunet, mert mostanaban nem lesz igazan szabadidom.

A Layered shadernel szerintem mindegyiknel meg kell csinalnod, ha jol ertem mit kerdeztel. De egy textura node-ot hozzadhatsz tobb shaderhez is...

Mag: Hajra!

Magnificat
Garou te beteg vagy 😄 Ultracool 😊 Annak ellenére is, hogy nem vagyok oda ezekért a gépekért 😄

Nekem holnap záródik a Dolphio gyakornokság, holnap lesz a nagy prezi...

[email protected], Asus Z97-Pro Gamer, 16GB DDR3, Sapphire 290X Tri-X 4GB DDR5, 2x 27" Benq GW2760 CG munkás, Maya hív?, Wacom tulaj, Nexus 5 user

Garou: nagyon szép kis darab ^_^ Mennyi munkaóra van benne?

Újabb kezdõ kérdésem lenne:
Ha Layered shadert pakolok egy modellre és pl. 3 anyagból állítom össze (különbözõ részek miatt), amelyeket mapelni is akarok (bump, spec etc), akkor mindegyik anyagra rá kell tennem majd egy "általános" mapet az UV szerint, vagy valamilyen egyéb módszer van erre?

Hû, nem semmi! 😄 Én is nagy IL-2 fan vagyok, vagy inkább repülõgép fan. Nagyon bejön a cucc.

A karácsonyfa dísz nem lenne rossz, de ehhez kicsi. A halszem is jó megoldás, mondjuk ilyen 360-as halszem kéne, de ezek rohadt drágák, pláne hogy nem is lehet mindenre csak úgy feltenni. Nekem jelenleg csak egy kompakt gépem van amivel tudnék fotózni.

Gigabyte H55M-S2H, Core i3 2,93Ghz, 4GB DDR3 1333Mhz, GT220 1GB DDR3, 500+80GB HDD Nem sok, de egyelőre elég lesz:)

Garou
Elkezdtem egy kis legiharcos animaciot. Me163 versus B17 + P51Mustang. Ezzel most elleszek egy darabig, de annyira tetszik az uj Cliffs of Dover, meg a regi IL2 Sturmovik, hogy mar muszaj valamit.

Me163 modell keszul:

Fene a 20k-s korlatot. :S

Wearwolfff
Egyébként meg nem kell gömb. Veszel egy halszemlencsét vagy valamit, ami erre való. Idõzíted gépet mondjuk egy vagy két percre, hogy legyen idõd eltûnni onnan, és leteszed a gépet a földre vízszintesen. A halszemlencse eleve úgy rögzíti az egész égboltot 360 fokban, hogy azt utána rá tudod tenni egy félgömbre. Vagy egy okos programmal csinálhatsz belõle cilindrical mapot is.

Már nekem is van galériám: wearwolfff.elementfx.com

schorby
Karácsonyfa dísz 😉
Lenne egy filmes kérdésem, talán ide illik a legjobban. Több videón is láttam, hogy a CG objektumok világítását (fõleg szabadtéren) úgy oldják meg, hogy egy króm felületû gömböt kitesznek, azt jó messzirõl nagy zoommal lefotózzák, majd ezt valami HDRI programmal kiterítik, így kapva egy fél (vagy egész) HDRI képet. Majd image based lightnak beteszik a programba. Kérdésem az lenne, hogy hol lehetne ilyen gömböt beszerezni? Gondolom nincs ilyen "film szaküzlet", meg igazából mindegy hogy a hétköznapokban mire használnak ilyet, de fogalmam sincs hol lehetne venni.

rooney8
fuu köszi 😊

Magni: természeresen

Vigyáznom kell magamra, mert bel?lem csak egy van, mások többen vannak, ?ket könnyebb pótolni.

Magnificat
Helyes... csak szóltam, nehogy warez irányba menjen a beszélgetés

Wearwolfff
Rooney: xfrogplants kollekciók

Magnificat: Persze, hogy vettük.

Magnificat
remélem mindannyian megvásároltátok!

rooney8
akkor már én is hozzászólnék xfrog témához. beszereztem ezt a cuccost, de én azt hittem, hogy itt már kész dolgok vannak és csak egy listából kiválasztom, hogy mit akarok és azt berakja maya-ba. de ahogy látom itt magamnak kell megcsinálni mindent... ez pedig egy laikusnak elég nehézkes 😄

Vigyáznom kell magamra, mert bel?lem csak egy van, mások többen vannak, ?ket könnyebb pótolni.

Wearwolfff
Ezt most így nemigazán értem.😊 beimportáltam az .xfr filet mayába. Már nem emlékszem nekem hogy volt, de mikor ráböktem valahol a fára, akkor kapásból az egész kijelölõdött, aminek a talpához vittem a pivotot, és scaleltem meg arrébb vittem. De ha arra gondolsz én még így nem építettem vele növényt csak beimportáltam a készeket standalone programból. De van még egy másik nagyon jó ilyesféle program a SpeedTree.

ha mar elokerult az xfrog, nem tudjatok , h lehet elmozditani az origobol? Merthogy valamihez szeretnem a novenyt termeszteni.. Hiaba huzom az egesz root Branch pivotjat a celhelyre, meg a path curve pivotjat is, a kesz noveny teljesen mashol fut, vhogy tudja, h nem az origoban van...
koszi
ibor90

http://ibor90.webs.com ¡ ǝ ʌ ı ʇ ɐ ǝ ɹ ɔ ° ǝ q :)

Magnificat
egyébként területe válogatja, hogy mit mibõl kell megoldani... vannak olyan helyek, anyagok, feladatok, amire az uv/textúra nélküli sima shader tökéletesen elég...

Értem. Igyekszem minél több információt összeszedni errõl a textúrázásról, aztán majd csak lesz belõle valami. Viszont ezt a puskát nem akartam így hagyni, szóval shaderrel oldottam meg az ügyet, ezt sikerült készíteni:

Magnificat
oda is sokszor jó a darabokba modellezés, sima projektionok és az unfold uv...

Igen, én is a youtube-ot bújom általában, lehet hogy idõ kell neki. Anno a modellezéssel is így voltam, bár még most sem megy olyan hihetetlenül jól, de talán a sok "tanulásnak" köszönhetõ hogy az elsõ modellek nem ilyen kockák meg egyszerûbbnek mondható alakzatok lettek, hanem kicsit haladóbb kategóriájú, már ha szabad ezt mondanom. Csak nekem a sablon szürke nem nagyon tetszik, a befejezetlenség tükrözõdik így a modellekrõl. Nekem egyébként megvan azt hiszem mindegyik ilyen MTS videód, bár az abban lévõ példák ilyen egyszerûek. Amivel nincs is bajom, csak egy nagyobb poligon számú modell esetében már nem megy az a módszer, amit pl. anno a kardnál mutattál.

Magnificat
hát én azért nem felejteném el ezeket a dolgokat 😊 legalábbis még nem 😊 http://www.youtube.com/results?search_query=maya+uv+mapping&aq=f
Sajna mást nem tudok mondani, mint ami eddig is el lett szerintem mondva... videótutorok, html tutorok, maya súgó... csináltam anno én is errõl videót (MTS 3), de nem tudom hogy hol lehet meg neten (nekem már nincs meg).

Nagyon állat, nekem nagyon bejön. Viszont azt áruld már el, hogy mégis hogyan lehet ezt a textúrázást megtanulni? Tudom, számtalanszor kérdeztem már, mindig kaptam rá mindenféle választ, többnyire hogy az UV-t felejtsem el, meg Mari illetve Mudbox a jó, és én ezeket értem is, de mégis honnan tanuljak?

na már megint nem tudtam aludni éjjel és addig extrudálgattam egy gömböt hogy ez lett a vége...nem tudatosan de szerintem a rakéta porszívó emléke ihlette...

http://www.youtube.com/plastwerk

Wearwolfff
azzal az volt a bajom, hogy elkezdtem modellezni, elkészült az autó úgy ahogy. Utána betöltöttem a vue-t, és rohadtul elállította a gridet meg a kameráimat. Gondolok itt arra, hogy ha a vue kameráját használtam, akkor oké volt minden, de mikor lecsuktam a vuet, hogy más módszerrel renderelek, a kamerát elfelejtette visszaállítani. Belõttem az autót pontosan a képre, és olyan volt, mintha teleobjektívet használnék. az autó kilométerekre a távolban. Ha letettem egy új kamerát, akkor ugyanez volt.

Most már helyre tudom ezt hozni, de akkor még nem tudtam, és erõsen kívántam a program alkotójának nagyon sok kistestvért.

ibor90
csak annyit szólnék az egész mr sun and sky és hasonló megoldásokhoz, hogy VUE 😉

http://ibor90.webs.com ¡ ǝ ʌ ı ʇ ɐ ǝ ɹ ɔ ° ǝ q :)

rooney8
jajj tényleg, régebben már én is beszereztem, de soha nem használtam. thx

Wearwolfff
Röviden: xfroggal.
Még rövidebben nem én csináltam a fákat, azok már készen voltak, én csak beimportáltam õket a maya pluginnal, de a külsõ standalone xfroggal módosítani lehetett volna õket. Ágak sûrûsége magasság, vastagság, etc.

rooney8
az elsõ az ilyen mennyország stílusú 😄 legalábbis én ránéztem és tökre olyan érzésem lett, mintha mennyország lenne 😄

am a 2. képen a fákat hogy csináltad?<#gonosz1>

Wearwolfff
Tessék, ez lett a ibl+megatk render. Kicsit nem értem miértlett ilyen sötét, mikor a renderviewben meg pont jó világos. Talán a color manage miatt. A régebbi renderrel elsõ ránézésre tételekkel rosszabb: Holott mindkettõnél ugyanaz a color management. A ház picurit újra lett építve, most elviekben kompatibilis az UDKval.

Régebbi:

Visszatérve, ehhez a ibl megvilágításhoz nekem szükségem lenne egy csomó felhõzetre. Ha egyszer csak letekerem a napot, és azt mondom most naplemente van, akkor új felhõt kell kikeresni, és akkor pontosan oda kell tennem a napot, ahol a felhõzeten is van. Legalábbis így célszerû. Ez sokkal kötöttebb ilyen téren. Sun&Skyban oda tolom a napot ahová akarom, és magától kitalálja az alapszíneket. Villámgyors, hogyan fog kinézni rendernél, számomra most még az egygombos makeitbeautyful a tutinyerõ. Ha már abban kitaláltuk, milyen napszakban mutat jól, akkor elõ lehet venni a komolyabb idõigényesebb technikákat.

Magnificat
amúgy hogy precízek legyünk, elég

dockControl -l "Unreal Grid" -allowedArea "all" -area "right" -content jbU3GridWindow

ez az utasítás is, mivel a ` ` azt jelenti, hogy futtassa le a kódot, és a visszatérési értékét (ami gyakorlatilag egy szöveg arról, hogy milyen néven illetve helyen elérhetõ az ablak) tegye bele a $dockedWindow-ba... de mivel nem csinálunk a késõbbiekben semmit vele, így felesleges letárolni... szóval elég csak simán lefuttatni a két ` közti utasítást...

Magnificat
a mel-hez én sem értek különösebben (sõt), annyit csináltam hogy sorról sorra futtattam (sor kijelöl, num enter), és megnéztem mi mit csinál... aztán a súgóban megnéztem a többi layout-ot (ezek java-ból ismerõsek), és sorban haladva a c-nél már meg is találtam ami kell 😄 aztán rájöttem hogy layout sem kell ehhez 😊

Wearwolfff
ááá kösz. Így lesz a jó. A sima egysorossal is mûködik szupi. Sokat kell még tanulnom melbõl is.

Magnificat
de amúgy felesleges is az egész marhaság, mert ha lefuttatod egyszer a nagy scriptet (ugye felugrik az ablak)
a

$dockedWindow = `dockControl -l "Unreal Grid" -allowedArea "all" -area "right" -content jbU3GridWindow `;

utasítással máris dokkolhatod (tehát a parancs hogy dokkolja a jbU3GridWindow -ot (!!!!!, nem a tablayout-ot) jobbra ... nem kell a többi...

Magnificat
global string $gMainWindow;
$columnLayout_1 = `columnLayout -parent $gMainWindow -width 180 -height 260`;
$dockedWindow = `dockControl -l "Unreal Grid" -allowedArea "all" -area "right" -content $columnLayout_1 `;
jbU3Grid;
control -e -p $columnLayout_1 jbU3GridWindow;

gyakorlatilag lecseréltem a tablayout-ot column layout-ra (igaz így veszett a scrollable tulajdonság, de ahogy látom az ablakon nincs is minek scrollozódna , legalábbis nálam)...

Wearwolfff
Igen procedure, és showWindow. A teljes script innen: http://www.cgartistry.com/experimentation/scripts/jbU3Grid.zip

És konkrétan ez a gondom vele itt:

De valószínûleg át kellene írni az alap scriptet eleve dokkosra és nem utána bedokkolni, csak nem akartam belekontárkodni a máséba.

Magnificat
nem egészen értem a problémát magát...
-a kód amit belinkeltél azt csinálja, hogy létrehoz egy $gMainWindow nevû String-et,

-lefuttatja a tabLayout -parent $gMainWindow -width 180 -height 260 -scrollable true utasítást (létrehoz egy tab csoportot, aminek a szülõje a $gMainWindow, megadja a méretét, és hogy scrollozható legyen), visszatérési értéke egy string az elérési útról, ez bekerül a $tabLayout_1-be

-lefuttatja a dockControl -l "Unreal Grid" -allowedArea "all" -area "right" -content $tabLayout_1 utasítást, ami Unreal Grid nevet rak a címkére, bárhova dokkolható, alapból jobb oldalon kezd, és a tartalma a $tabLayout_1

-kiadja a jbU3Grid parancsot (ami várhatóan egy másik script, ami procedure)

-kiadja a parancsot, hogy a jbU3GridWindow szülõje legyen a $tabLayout_1 (ha jól veszem ki)

hogy most ez miben mást csinál mint amit akarsz, azt nem tudom...
lehet hogy más layout fog neked kelleni (van még pár). de ahhoz hogy tudjam hogy pontosan mi a gond, a teljes kód kellene (az is amit meghív), meg mondjuk egy kép, hogy mi is a gond...

Wearwolfff
Magnificat!

Múltkor említetted, hogy mostanában kódra áll az agyad. segíts nekem légyszi, Van egy script mayára, amit szeretnék bedokkolni. ha az ablak már nyitott, akkor simán beírom az egysoros dokkolási parancsot alulra, és tökéletesen beteszi zokszó nélkül. Ha kiteszem ezt az egy sort egy shelf gombra, ott nem mûködik ugye, hogy magát a programot is ezzel hívni meg, csakis ezzel a megoldással:

global string $gMainWindow;
$tabLayout_1 = `tabLayout -parent $gMainWindow -width 180 -height 260 -scrollable true `;
$dockedWindow = `dockControl -l "Unreal Grid" -allowedArea "all" -area "right" -content $tabLayout_1 `;
jbU3Grid;
control -e -p $tabLayout_1 jbU3GridWindow;

Ezzel csak az a baj, hogy létrehoz föléje egy kis tabfület, ami által az egész lejjebb kerül, és nem fér ki és scrollozni kell. Nem elég, hogy ott van oldalt a tabfül, még a tetejére is betesz egyet. Hogy szedjem ki belõle a felsõ tabfület?

Magnificat
mert az olyan szintû és típusú párhuzamosítás, amit a gpu tud, nem olyan régóta van... nem is olyan régen még csak grafikai mûveleteket tudott a gpu számolni, mára értünk el addig (azaz nem rég), hogy úgy alkották meg a gpu-kat, hogy legyen hozzájuk egy programozási felület (cuda vagy opencl), amivel általános kód is le tud futni. A CPU és GPU magok közt elképesztõen nagy a különbség, a GPU csak bizonyos dolgokat tud számolni, de azt valóban nagyon gyorsan... Mivel még nem olyan régóta tud majd bármilyen kódot futtatni a gpu, és mivel még mindig nem alkalmas mindenre, ezért még nem rég vannak olyan render motorok (azokat is fejleszteni kell), amik gpu-val renderelnek. no meg emellett még mindig nem tudnak minden cpu által futtatható kódot futtatni (tudtommal), ezért annak helyét még jó ideig nem fogják átvenni.

Végül pedig nem könnyû jó, párhuzamosítható kódot csinálni. Nem csak annyi, hogy adva van a kód, és azt mondom fusson minden magon vagy shader procin... Úgy kell felépíteni, megtervezni a kódot, hogy az jól párhuzamosítható legyen, és ennek a módszertana még nem olyan iszonyat régi... gondoljunk csak bele, 10 éve még 600 MHz-es PIII-as konfig 180k volt, akkor még úgy tûnt (sõt még jócskán utána is), hogy a procik majd 1-2-3000 MHz-esek lesznek eleinte, aztán majd jól felmennek 10 GHz-re is... de csak egy mag... aztán a gyártás során rájöttek, hogy egyre kevésbé tudják emelni az órajelet, mert nem bírják az elemek, nehezebb hûteni, stb... úgyhogy lett a párhuzamos feldolgozás, amivel utána meg kellett tanulni bánni programozás tekintetében is... és ez kb azóta volt, hogy én egyetemre járok, szóval végtelen tapasztalat nincs még mögötte... iszonyat koponyák dolgoznak rajta idõrõl idõre, hogy megkönnyítsék másoknak a párhuzamos kódok korrekt futtatását, de ettõl még ez egy totál más gondolkodásmódot igényel...

amúgy nem értem ezt a "ha egyszer nem erre lett kitalálva" dolgot... a kód lett elsõnek cpu-ra kitalálva...

Wearwolfff
Már rájöttem. Csak hát textúra, akkor oda kötni kell valamit gondoltam. Fel sem tûnt az utána levõ színnégyzet meg csúszka. Talán mert már késõ volt. 😊

Csak még arra nem jöttem rá, hogyan tudok olyan kék átmenetes textúrát adni neki, mint amilyen sunskyban van. Ha ramppal próbálkozok, az egész fekete lesz és óráig akarna renderelni. Most minden renderem elõtt photoshopban el kéne hozzá készíteni hozzá a gradientet? Marhára nem értem, hogyha a surface shadert beveszi, akkor a rampot miért nem. Ráadásul akárhány tutorialom van, mindegyikben hdri képet használnak hozzá, ezért át is ugortam mindig a fejezetet, mert nem érdekel a hdri. Szerintem soha nem is fog.

Én általában outdoor környezettel, azon belül is mostanában inkább házakkal, épületekkel dolgozom. Alaprendernek eddig tökéletesen megfelelt ez a sunsky cucc is. Aztán majd, ha már lesz egy utcányi házam, akkor elkezdhetek gondolkodni nappali, meg éjszakai megvilágításon.

Hát hogy õszinte legyek, csak belefutottam, még nagyon nem nézegettem, de lehet. Azt nézem még, hogy ezen az oldalon van más is, ez az Arion ha jól láttam akkor GPU-val renderel. Elvileg a GPU gyorsabban megcsinálja nem? Akkor mégis miért nyúzzuk a CPU-t, ha egyszer az nem erre lett kitalálva?

Magnificat
a fry render is unbiased render nem? (gyakorlatilag elsõnek renderel egy minõséget, aztán folyamatosan finomítja, ergo nem egybõl a tényleges minõséget állítja elõ minden pontban, mint az MR és a VRay... ilyen a maxwell is, nagyon szép eredményt ad, gyorsan kiderülhet, hogy jó-e a fény vagy sem (legalábbis nagy vonalakban), ugyanakkor lehet hogy még 5 óra render után is zajos lesz az eredmény... és addig fut, amíg csak engeded (ha 10 nap, 10 nap...)

És ami lemaradt, a link: Fryrender