Maya

Jelentkezz be a hozzászóláshoz.

Peetmaya
Garou alapvetõen zbrush a textúrázást picit másképp közelíti meg, mint a hagyományos 3d textúrázó programok.

Zbrushnál poly paint van, ami annyit jelent, hogy minden vertexhez (vagy épp face-hez, ebben nem vagyok teljesen biztos, de kb lényegtelen) tudsz hozzárendelni egy adott színt. Ez persze úgy hatásos, ha nagyon részletes modelled van, több millió poly ugye... alap matekkal élve (ez is persze csak közelítés), az 1k*1k-s textúra pixel száma ugye 1024*1024, ami nagyjából 1 millió pixelt jelent, tehát ahhoz, hogy zbrushban nagyjából 1k-s textúrának megfelelõ infót fess a tárgyra, legalább 1 millió polygonból kell állnia. 8k-s textúránál ez a szám 64 millió, amit jelen pillanatban zbrush még elég gyengécskén kezel, legalábbis az én gépemen, szóval nagyon részletes textúrákhoz nem javasolnám, de amúgy játékokhoz, vagy kis felbontáshoz szánt textúrákra tökéletes. Alapvetõen ez a módszer UVzást nem igényel, de ha használható textúrát akarsz belõle kinyerni, akkor jó ha van UV-d, különben nem megy a dolog.
Maga a módszer pedig úgy néz ki, hogy van a zbrush 4-ben egy spotlight nevû eszköz, ami tulképpen annyi, hogy az egér kurzorod a 'lámpád' és a képernyõre húzhatsz több féle textúrát, amit rá tudsz 'világítani' a testedre. Oda forgatod, ahova az adott textúra kell, és egyszerûen ráfested. Nagyon jó cucc. Persze lehet vele sokfél dolgot kezdeni, nudge brush-sal pl el tudod torzítani, görbíteni (olyan, mint ps-ben a liquify), tudsz hue-sat-valu-t állítani, és ami az egyik legjobb része, hogy nem csak color infót tudsz így a testre projectálni, hanem z-t is, azaz nagyon finom részleteket tudsz vele a modellen megjeleníteni.

Mudbox 2012-ben voltak nagyon jó újítások. Egyrész mostmár tudsz egyszerre több tárgyra is festeni, ami nagyon kényelmessé teszi a munkát, másrészt behozták a ptex nevû dolgot, ami szerintem a jövõ textúra formátuma lesz, nagyon praktikus és ötletes.
mudbox alapvetõen úgy mûködik, hogy van egy uv layoutod, aminek tetszõleges felbontású textúrát tudsz adni, külön csatornákon (bump, color, specular stb), és a 3d térben forgatva oda tudod állítani, ahova kell, és egy stencilen keresztül ráfesteni a kívánt textúra részletet a tárgyra. A program ekkora rávetíti, kiszámolja a beállított felbontásnak megfelelõen, és belerakja a textúrádba. Használhatsz layereket is, úgyhogy faja. (azt elfelejtettem megemlíteni, hogy zbrush 4-ben polypaintben is vannak már layerek, úgyhogy ott is jó a dolog, ott külön csatornák nincsenek, de ez annyira nem nagy hiba sztem)
A ptex-re való festés ugyan ezen az elven mûködik, csak a textúra tárolása más. Ptexnél nincs szükség UV layoutra, mert automatikusan csinálja magának a dolgot. Minden face-t szétterít egy saját külön álló kis textúra darabra, ami ptex felbontástól függõen lehet 16x16, 32x32, 64x64 stb. Erre a ptex setupnál ad infót, hogy nagyjából mekkora normál textúra felbontásnak felel meg, de ez is csak közelítõ érték, meg attól is függ a dolog, hogy mennyi facebõl áll a modelled.

Harmadik pedig a Mari. Személyesen még sajnos nem sikerült kipróbálnom a programot, mert nincs cuda kártyám:(:(, de láttam már róla sok sok bemutatót, meg tutorialt, és nagyon tetszik. Iszonyat komplex dolgokat tudsz benne összehozni nagyon egyszerû eszközökkel. Ismeri a ptexet ez is, de az erõssége az UV festésben van. Alapvetõen úgy gondolkozik, hogy egy modellt több UV patch-re bontva is kezel. Pl megcsinálsz egy ember alakot. Egy UV patch-ben (uv térben 0-1) megcsinálod a fej UVját, egy másikban a kezét, a harmadikban a lábfejét, másik kettõben a mellkasát stb stb. A végén lesz vagy 8-10 UV patched a karakteredrõl (vagy akár 32-64, komplexitástól függ, de Mari kezeli, persze bika gép kell hozzá). Mariba betöltve minden uv patchhez sorszámozott textúrát ad hozzá, és az összeset tudod festeni egyszerre. Igazából te ezt észre se veszed, csak hogy fested a modelled, õ meg tudja, hogy melyik részt melyik uv patchbe kell elmenteni. A festés folyamata hasonló mint a másik kettõnél, behúzol egy képet a modelled elé, és a megfelelõ szögben beállítod, hogy mi legyen, amit ráfest, tudod warpolni (hasonló mint a warp tool ps-ben, csak sokkal dinamikusabb), színt változtatni maszkolni, bármit. Nagyon jó kis komplex cucc.
A Foundryt interviewolta az fxguide tv, abban volt kb 20 percben szó errõl, és a weta adott egy modellt a bemutatóhoz. Az egyik trex a kingkong filmbõl. Hát valami 200db 4k-s és 2k-s UV patch volt a dínón, és elképesztõ sebességgel tudta kezelni ezt, szóval nagyon meggyõzõ.
Remélem elég részletes voltam:)

Miért nem hívják a bajuszt szájöldöknek? :)

Oh... Köszi szépen, ezt megjegyeztem ^^'

schorby
b betû ;)
soft selection a neve amúgy
Sziasztok! Nem rég kezdtem el foglalkozni a Maya2011-el és olyan problémám lenne, hogy pl.: készítek egy kockát és a 3 Subdivisions értéknek megadok 3-at. Ezek után átmegyek Vertex módba és kijelölök egy pontot mozgatás céljából akkor a kijelölt ponttól kezdve színes vonalak futnak végig a rácson sárgából vörösbe majd feketébe váltva. Amikor mozgatni szeretném a kiválasztott pontot akkor a többi pont is elmozdul vele együtt. A kérdésem az lenne, hogy lehet ezt kikapcsolni? Régebben csak a kijelölt pontot tudtam mozgatni és nem tudok rájönni, hogy mit kapcsolhattam el. Linkelek egy képet hogy látható legyen a dolog.
Elõre is köszönöm a segítséget.

Hmm, hát akkor ismét sötétség töltötte be a fejemet az UV-zás területén:D Mondjuk nekem még messzebb van, mert sokat kell még a modellezést is gyakorolni....(meg hát lényegében mindent:D)

Gigabyte H55M-S2H, Core i3 2,93Ghz, 4GB DDR3 1333Mhz, GT220 1GB DDR3, 500+80GB HDD Nem sok, de egyelõre elég lesz:)

Magnificat
az csak low poly modelleknél mûködik, ott sem mindenhol... azóta sokat fejlõdött az auto mapping és az unfold is...

a Giga alaplapokkal nekem mindig jó viszonyom volt, nem is tudom hanyadik már a gépemben (mind amd)... nem tapasztaltam ismerõsöknél se problémát velük... pedig 3 samu vinyót hajt... de raid-et nem próbáltam még, az tény...

[email protected], Asus Z97-Pro Gamer, 16GB DDR3, Sapphire 290X Tri-X 4GB DDR5, 2x 27" Benq GW2760 CG munkás, Maya hív?, Wacom tulaj, Nexus 5 user

Wearwolfff
Nekem meg pont ezt ajánlja mindenki. Ebben az árban csak asrock van, azt meg mindenki fikázza, hogy akkor már inkább gigabyte. De most már mindegy már megrendeltem. Legfeljebb kipróbálom, mert még soha nem volt ilyen gyártmányú alaplapom. Raidre meg egyébként sincs szükségem, sem elõlapi jackre, mert bedugom a hangfalba. A vinyó más kérdés, mert nekem is samsung van, de majd meglátjuk.

Már nekem is van galériám: wearwolfff.elementfx.com

Nekem is gigabyte alaplapom van, mondjuk az intel kategóriából, de semmi bajom nincs vele. Pont van is benne egy samsung vinyó, tökéletesen megy. Anno annyi bajom volt vele, hogy a hangkártya szoftvere nem akarta használni az elülsõ jack bemeneteket, már megy, de ez amúgy is részlet kérdés.

Gigabyte H55M-S2H, Core i3 2,93Ghz, 4GB DDR3 1333Mhz, GT220 1GB DDR3, 500+80GB HDD Nem sok, de egyelõre elég lesz:)

Peetmaya
én nem vennék gigabyte alaplapot. vannak vele negatív tapasztalataim.
samsung winyókat nagyon nem szereti, és valamiért a perifériás dolgokban sem a legjobb, pl az onboard raid controller egy rakás ...

Wearwolfff
Úgy néz ki péntekre meglesz az új masinám:

GigaByte GA-MA78LMT-S2 //14350,-
CPU Athlon II AM3x2 255 DC 3,1G BOX 2M //13650,-
Kingmax 2GB DDR3 1333 //4560,-

Sokáig gondolkoztam, hogy még várjak és plusz 4ezerért már három magos proci lenne, de már majd fél éve kuporgatok, szóval már nem érdekel. Inkább és GT kártyára gyûjtök most már, hogy én is ki tudjam próbálni azt a marit, illetve az új viewportot.

Már nekem is van galériám: wearwolfff.elementfx.com

Garou
Errol meselhetnel kicsit, hogyan kell elkepzelni, csak ugy nagyjabol. Most csinalok egy eleg osszetett modellt a cegnel, es lehet, hogy inkabb akkor Mudboxban texturaznam...

486SX 100MHz, kislemez meghajtó, 2 MBRAM, 160MB HDD

Peetmaya
textúrázást projectálással oldják meg. vannak erre nagyon jó programok, body paint zbrush, mudbox, és az eddigi legjobb, amit láttam, mari.

UVzás az egy picsa:) Maxban sokkal jobb eszközök vannak már erre. Viszont nagyon remélem, hogy ez a ptex formátum hamar el fog terjedni, mert akkor onnantól kezdve el is lehet felejteni az UV-t majdnem teljesen... Legalábbis a nehezebb részét biztosan.

schorby
Jaja így bármit meg lehet... öregedni is...
Értem. Közben letöltöttem Magnificat UV videóját, és láttam hogy õ scripttel szedte szét a kard polygonjait. Kérdésem az, hogy ezzel a módszerrel lényegében bármit meg tudok csinálni? Szóval elképzelem hogy hol akarom hogy a vágás fusson, azt az élt nem piszkálom, a többit pedig a Move and Sew toollal szépen végigviszem?

schorby
Egyszerûen alap phong materiál, levéve a reflecion, és kicsit felvéve a kis fényfolt rajta, hogy nagyobb legyen. (amúgy az alap lamberttel is mûködik, csak akkor nem fénylik, de amit linkeltél az kb olyan.)

Egy erõs Raytrace shadow, mármint az alap beállítás, nem állítottam rajta. (spotlight) és mégegy árnyék nélküli, kis intensity-vel alulról. Aztán egy sima hdr kép berakva image based lightingnek, alap beállítással. és alap final gather bekapscolva. még annyit szoktam hogy a render globalsban a filtert átrakom az alsó kettõ közül valameikre, pl Lanchos. meg a jittert bekapcsolom. 2, 0 antialiasing és kész, mehet a render.

A textúrás kérdésre énis kíváncsi vagyok, mert egyszer én is odaérek :)
Schorby! Szépen alakul a repülõ, gondolom sok munka van már benne. Így tovább, remélem egyszer én is eljutok erre a szintre:) De addig is kérdezgetek. Az egyik, hogy hogy lehet ilyen szép default szürke rendert csinálni? Ez amit eddig én nyomtam ilyen mental ray valami daylight-tal szép meg minden, de valahogy ilyen alap szürkén nem az igazi. Ilyenre gondolok: Link

A másik pedig, hogy tudtok valamit ami elindít a textúrázás útján? Nem igazán értem még mindig hogy az összetett modelleket, ami nem ilyen ember, meg bálna stb., hanem mondjuk ez a repülõ vagy egy fegyver, azokat hogy oldják meg?

schorby
Én úgy csinálnám olyankor, hogy ahol leegyszerûsödik a forma, mondjuk lap lesz belõle, ott a lapon kötöd el, akár háromszöggel az érelet, én pl mindg beállítom elkötés után az éleket hogy soft vagyhard, ahogy kell, és akkor egy fényes materiált adok rá, és nézem hogy csinál e törést, vagy szépen besimul a helyére.

Van mentalray shader, ami az objektek találkozásánál renderkor rak átmenetet, letörést.
Vagy én úgy szoktam hogy a letörést kézzel csinálom oda.
Amúgy ez a repcsi külön objektekbõl van alapból, szal szeritem ez nem nagy gond, (persze ha anak tartanám nem csinálnám úgy :D )

A másik meg, hogy én már évek óta nem használtam subdivet, így ez hogy egyik oldalt több él van nem gond, csak belehúzom a másiknak az egyenesébe, így pl, ha egyik oldalt kétvertex van, míg a másikon 3, akkor a 3mas két szélsõjét snappolom, a másik kettõhöz, és a középsõt meg a másik kettõt összekötõ egyenesre illesztem.

Amúgy ezekre biztos vannak jobb módszerek, csak bennem így alakult ki :D

Még egy valami: én nagyon ritkán használok smoothot, de ha kell akkor egész jó eredményeket lehet utána elérni egy reduce paranccsal. a mértékét úgy állítod, hogy figyeled, hogy fontos él ne vesszen el. Legtöbbször pont azokat köti el és szedi ki, ami felesleges.
repvez
Valami hasonlóra gondoltam :)
DE mig nálad ugymond szabadkezed van a kialakitásnál én ha valósághûen akarom megoldani akkor nem modellezhetek oda semmit.
És ha vannak olyan részek aminél sokkal több polygonbol lehet csak a kivánt formát elérni, de mellette meg elég egy egyszerü sima lap akkor azt hogyan kössem el az éleket hogy ne kelljen feleslegesen sok polyt használni az egyzserü részekhez is , hogy a topologia szép es folyamatos legyen minden él el legyen varva?
Mert neten sokhelyen azt látni hogy minden kis részt külön modellként lemodellez és csak belesüllyeszti a testbe, de ez nekem nem tünik valami profi megoldásnak és sztem ez rendernél vagy texturázásnál gondot is jelenthet nem ?
Ill a másik ha egy különállo objektum ami csatlakozik a förészhez, mint egy ajtó, hogyan fog ugyan olyan iven passzolni a helyére ha több élböl van az ajtó?
schorby
Mag, kérnék helyesírás ellenõrzõt a beviteli mezõbe. :D
schorby
Ha a géptest közepére gondolsz, ott sajnos megint az jött elõ hogy mikor kezdtem még okkal evesebb részletet akartam, ésangyon zavar hogy a géptest hátul ilyen kevés oliból áll, szóval ahol tudtam levágtam, és a folytatást több polival csinálom, és úgy kötöm össze, hogy kb ívre jó legyen, mármint a törések meg élek ugyanot legyenek, és végül marad két külön obekt, és a találkozásnál odamodellezek valami elemet, mi eltakarja a vágást :D
normálisan egybõl csinálnám az egészet.

lehet nem értettem a kérdést, szal ha nem arra válaszoltam, akkor szólj :D
repvez
Jó lesz, annyit kérdezhetnék, hogy a különbözö részeket hogyan ileszted egymáshoz, hogy nem legyen rész közöttük?Gondolom minden alkatrész külön van modellezve és a részeletesebb panelek több polybol is állnak mint amelyik még nincs részletezve.
Az egybemaradó alkatrészeket egyforma él topologiával oldad meg és összeweldeled az egész modellel mikor kész vagy csak egyszerüen beleilleszted a modellbe és attacholod?
Mert lehet nekiálok én is a low poly modellemböl high polyt varászolni
Sziasztok!

Meg tudná mondani valaki, hogyan tudom beállítani egy gravity objectumnak, hogy ne pattanjon, hanem plottyanjon az adott felületen?
:)
kegyetlen jo!
schorby
alakul a repcsi :)
Errol egy chat bejegyzes jut eszembe:
-lassu a netem
-kocsog szomszed hasznalja
-de hat had hasznalja, hisz az ove
LOL
Magnificat
õ nem használ (szerencsére :D)

[email protected], Asus Z97-Pro Gamer, 16GB DDR3, Sapphire 290X Tri-X 4GB DDR5, 2x 27" Benq GW2760 CG munkás, Maya hív?, Wacom tulaj, Nexus 5 user

mi koze az also szomszednak hozza? hasznalj wpa, wpa2-t
Magnificat
nah úgy néz ki perpill azért akad netem :) köszi alsó szomszéd és pdaNet for android :D

Köszönöm a szép szavakat! :D A következõ dolog a textúrázás lenne, de nem tudom hol kezdjem. Néztem már mindenféle segédletet, de általában egy emberen, vagy egy kockán mutatják be, és azért nem ugyan az mint mondjuk ez a fegyver. Tudtok ajánlani valamit, ami segítene ebben? Az alapokat úgy kb tudom, de hogy egy összetett modellnél hogyan kell csinálni azt már nem nagyon....

Magnificat
Üdv mindenkinek
sorry hogy elhanyagolom fõként hozzászólásokban a fórumot (olvasni azért igyekszem olvasni), de elég sok programozás, tanulás és hasonló jellegû dolog miatt nem igazán érek rá maya-zni... A mai nap hazaköltözök, a netem is vissza lesz vágva, bye bye kolis net (örökre :( ). Remélhetõleg meg tudom oldani a kulturált netelérést... mivel nyáron remélhetõleg meló lesz meló hátán (programozás, flash és mobil játék fejlesztés, esetleg grafika is), így lehet, elvileg kevesebb idõm lesz a maya-ra, bár ilyenkor szoktam bekattanni, és pár éjszakát átmodellezni :D

No tehát csak annyit akartam mondani, hogy szép és produktív nyarat :)

Kakaduduka: hát nem tudom mit takar nálad ez a "csak a kezelõfelületet ismerem" szint, de ilyen modelleket gyakorlatilag lehet hogy most sem tudnék csinálni, pedig nem kevés modellt gyártottam már... nagyon egyben van a forma, az egyenletesség, stb... kénytelen leszek csak csinálni én is valamit :) Egy szóval kemény modellek :)

Schorby: te meg a másik... :) sikeres a suliban, jó maya-ban... elmegy tõletek a kedvem :D szóval a te modelled is kemény :) noha a render nem a legszebb (nem is erre mentél), a modellezés részletessége és mûködõképessége rád valló minõség :)

az elõzõ dolgaim sajna nem mutathatom, pedig egész korrektek lettek, a szakdogámat is addig, ameddig nem védtem meg, inkább nem mutogatom :)

úgyhogy majd csinálok valamit, amint lesz idõm :)

Peetmaya
Teljesen jó!
Talán helyenként picivel kevesebb polyból is ki lehetett volna hozni, de sokkal kevesebbõl nem hiszem. Viszont jól futnak a loopok, szépen vannak elvarrva a szálak, úgyhogy gratz. Szépen fejlõdsz!

Gondoltam rá, csak azt hittem valami elegánsabbat szeretnétek:D

schorby
Print Screen :)
Köszi:) Az igazság az, hogy tényleg nem most kezdtem. Pár éve foglalkoztat ez a 3D téma, elsõsorban a filmezéshez gondoltam, hogy jó lenne. Azonban soha nem jutottam semmire, próbáltam gyakorlatilag az összes nagyobb 3D-s programot, de valahogy egyik sem volt az igazi. A legjobban a Max-szal haladtam, de még a modellezést sem tudtam megtanulni, inkább 1-2 nagyon, nagyon egyszerû tutort lemásolni és ennyi. A Mayával is már régóta nézek farkasszemet, fõleg azért mert anno elmentem venni egy Max könyvet, és hát Maya lett belõle. Érdemlegeset viszont csak most tudtam csinálni, valahogy most jutottam el arra a pontra, hogy túl vagyok az elsõ akadályon, és az elkészült munka önbizalmat ad. Valszeg az is benne van, hogy meg kell érni ezekre a programokra, 15-16 évesen még ez is lehetett a gond. Most viszont 3 év múlva már úgy tûnik hogy haladok valamerre. Szóval van némi múltam, de ez kb. annyi, hogy megismertem sok progi kezelõfelületét. (tényleg :) )

A háló rész talán a legnehezebb az elején, nem véletlen kell átgondolni a modellezés menetét, mert nagyon könnyen össze lehet gányolni. Ennek a fegyvernek is többször álltam neki mire valami értelmesebb alakot vett fel. Annyira talán nem szép mint kellene lennie, de talán nem is annyira rossz.
Azonnal rakok fel olyat is, ha leírja valaki hogy is kell olyat renderelni :)

Peetmaya
huzalok:
curve-ön extrudolok egy circle-t, de nem a legtökéletesebb, maxban ez sokkal jobb eredményt ad...

Kakaduduka, biztos nem 3d-zel már x éve?:D jól tolod, gratu. Ha te ilyen minõségben kezded el, 1-2 év és kapkodni fognak érted a külföldi studiók. Azért wire-t is szívesen megnéznék, mert az sokat számít!:D

Elkészült életem második 3D-s alkotása. Pontosabban hát nincs kész, de nem tudom hogy érdemes-e vagy fogok-e még vele foglalkozni. Elég hiányos, van amit inkább textúrával oldanék meg, de az majd csak a következõ lépés lesz a maya tanulásában. Kicsit közhelyes, hogy egy pisztoly-t választottam, és épp egy Colt 1911-est. Igazából ezt egy ismerõs ajánlotta, mert hogy van benne minden ami elõfordulhat a modellezések során. Hát igen, így kezdõként nem egy egyszerû alak, de azért így a végére egész hasonló lett. Minden esetre sokat tanultam ismét, úgyhogy várom a véleményeteket :)

Az ilyen huzalokat/kábeleket hogy csináljátok? Egyszerûen egy kis átmérõjû kört ráhúztok egy vonalra és kész?

tyuaztamindenitdejolnezkikeremszepen!
nice :)

the world is mine

schorby
ilyen alapján csinálom
a hajtómû hátul bõven a talaj felett van ( egy eredeti blúprint alapján csinálom)
az emg hogy a sugara belemegy :) nem számít, emrt nem hiszem hogy valaha a farokra raktak ilyen hajtómûvet, szal én azt mondom, hogy az majd csak az spm fokozathoz kell :)
a vezérsíkot meg már énis nézem egy ideje
csak eredetileg sokkal kevésbé részletesre akartam csinálni a gépet, és így utólag nehéz alakítani, de valszeg azt a kicsit újracsinálom :)
Köszi az észrevételeket!
repvez
egy kis észrevétel ha megengeded.
Nem tudom, hogy milyen futomuvet terveztél hozzá, de ha olyat mint az eredeti akkor a hajtómü rossz helyen van , mivel farokfutos volt az eredeti és igy belelógna a földbe a hajtómû vagy a gázsugár által felvert törmelék sérülést okozna a vezérsikban.
A másik, még gondolom kidolgozás alatt van de a függöleges vezérsik még lehetne áramvonalasabb és vékonyabb.
egyébként jó lesz
schorby
Helyzet jelentés.
Magnificat
én még a könyveket nem kezdtem el, de a sorozat epic... és azt mondják a könyv még jobb :)

Garou
Mar varom, hogy hazautazzam par het mulva, es megszerezzem a sorozatot. A konyveket ket napja olvasom, tegnap munkaszuneti nap volt, le is tudtam 300 oldalt, pedig volt par dolgom nap kozben, ejjel meg meg 50-et. Nagyon jo, pedig magasra tettem a lecet. :)

486SX 100MHz, kislemez meghajtó, 2 MBRAM, 160MB HDD

Magnificat
http://www.awn.com/articles/article/playing-game-thrones

Peetmaya
ez egy típus:
Canon 5D Mark II
és gyönyörû szép képe van:)

Na... sikeresen belezavarodtam. Canon 5D es MKII asszem a pontos neve. Az, hogy MKII vagy MKIII azt viszont mar nemtudom. 5D, az tuti.
Canon MK5-el egesz komoly kis dolgokat vesznek fel... pl en is dolgozom Mk5-el felvett shoton.

A fokuszt meg ugyan ugy oldjak meg mint a filmes cuccokon. Fokuszpuller csinalja, kulon ember van ra.
webcam 3.0 :)
ibor90
nah ilyet veszek :D
azért jó mert be tudod rakni a zsebedbe és bárhol bármikor csak elõkapod ha valami izgit látsz :D

http://ibor90.webs.com ¡ ǝ ʌ ı ʇ ɐ ǝ ɹ ɔ ° ǝ q :)