32214
Maya
  • Magnificat
    jó, hát amúgy én is az operatőr/fényképezte alatt a vezető operatőrt értem (ilyen tudtommal mindig van). az megint más, hogy a stábban mennyien foglalkoznak még a vezető operatőr keze alá dolgozással, illetve ha több csapat is fényképez, akkor mindegyiknek van külön alvezetője. Legalábbis a Gyűrűk Urákban ezt magyarázták, hogy Volt Andrew Lesnie, a fő fő fő operatőr, de volt több csapat, akik egyszerre forgattak, ezeknek mind volt egy-egy vezetője, de ezek "rangban" Andrew alatt voltak...
  • Obicsek
    Magyar nyelvtani hülyeség.

Ezt olvassátok el:
    http://en.wikipedia.org/wiki/Cinematographer

Itt szerintem elég jól le van írva. Elég nagy a káosz szerintem ilyen téren. Baaaromira sok ember kell a kamera működtetéséhez (arról nem beszélve, hogy egy sima focus pullerség is mekkora ügyességet igényel, pedig milyen egyszerű feladatnak tűnik).
  • Magnificat
    gyakorikerdesek.hu-n is egy fickó 15 éves filmes tapasztalattal azt mondja, hogy a "fényképezte" az a fickó, aki a produkciós képeket, dvd borítót, stb csinálja. Ez már csak azért is baromság, mert a gyűrűk urában pl a fényképezte rovatban Andrew Leslie van, aki az operatőr volt, szóval aki a kamerát kezelte a film alatt :) szóval szerintem (és nagyon úgy tudom) a fényképezte = az operatőrrel.
  • Magnificat
    linket tudsz küldeni? csak mert az angol elnevezéseik szerint lehet hogy tudom mire gondolsz...
  • repvez
    ez eddig rendben van de sok stáblista végén van külön feltuntetve fotográfus vagy épp az hogy milyen géppel fotozták.
    tehát van külön operator aki a kamerával (video) bánik és van egy fotos .
  • Magnificat
    jól van fényképezve = jó volt az operatőr, jó szögekből lett felvéve minden, hatásos, és elérte a kellő hangulatot. ez lehet videó is, nem csak fénykép
  • repvez
    erre a jol van fényképezve dologra azért mindig kiváncsi voltam, hogy ezt hol és hogyan használják?

Mert ugye egy filmnél 25 képet kell 1mp alatt késziteni, most ha fotozok valamit az ugye csak egy kép , meg lehet hogy más szögböl van és más beállitásokkal , mint a kamera akkor hogyan tudják azt a képet felhasználni a videoban ?
    ezt elmagyarázhatná valaki
  • Magnificat
    a linkelt videód végén pont van az a neytiri performance capture videó a beolvasásról :D
  • Magnificat
    érteni én sem értek hozzá, egy épkézláb animációt nem tudnék megcsinálni, de észrevenni észreveszem a hibákat...

hihetetlenek amúgy a jurassic park dínói is...máig döbbenetesen élethűek (bár nem hiszem hogy mindenhol cg lenne)
  • Obicsek
    Na igen, ki mit figyel. En animaciohoz olyan hulye vagyok, hogy az mar sze`gyen.:D (Az ilyenek nekem le se buknak, valahogy eszre se veszem az ilyen hibakat.)
  • Magnificat
    no meg a zene is remek :) mondjuk én imádom a pipás cuppogásait is :D
    nekem az animáció, főként a mimika az, ami nagyon meg tudja ragadni a tekintetem. Mivel valamiből adódóan én mindig mások száját nézem beszéd közben (bármennyire is "illetlen" nem a szemébe nézni a másiknak, de akkor mindig gondban vagyok, hogy melyik szembe nézzek :D), ezért nagyon észre tudok venni minimális rezdüléseket is beszéd közben. Ez rengetegszer lebuktat trükköket, amiket mások adott esetben nem vesznek észre, no meg tizedmásodpercnyi csúszásokat a beszédben, stb... Ezért is ragad meg nagyon, amikor egy digitális karakter megtévesztően/megdöbbentően részletes és élethű mimikát produkál...
  • Obicsek
    Nekem az a jelenet bejon nagyon amikor Davy Jones zongorazik. Kegyetlen szepen van vilagitva. (Hiaba no, mindenki a sajat melojabol indul ki:D nekem a vilagitas fogja meg leginkabb a szemem, kevesbe az animacio/acting)
  • Magnificat
    Én is marhára bírtam Davey Jonest, meg Gollamot, de a legtöbb, legmélyebb érzelmet Caesar és az Avatar pár jelenetében a főszereplők gerjesztettek bennem. Pl örök emlék marad Neytiri beolvasása Jake-nek, hogy tudott az egészről... Illetve ebben a filmben is az a dinamika, az az agresszió, erő, amivel Caesar rendelkezett néha (és ahogy fényképezték), kombinálva azzal, hogy a többi színész nem nyújtott kiemelkedőt, nálam ez azt jelenti hogy biza le lettek mosva... De nem toplistáról van szó, nem is tudnék választani... az biztos, hogy nagyon beteg dolgokat tudnak már csinálni...
    A linket mindenesetre nagyon köszi... nem láttam még... Hát igen, a final fantasy filmen is elgurult az állam akkor, de pár helyen még biza most is, pedig nem mostani már...
  • Obicsek
    Szerintem mar volt parszor olyan, hogy durvan letettuk az allunkat.

http://vimeo.com/14437767

Nem is tudom, hogy nekem mi utott legnagyobbat. A dinok a jurassic parkbol tutira, Davy Jones-tol is az allamat kerestem a padlon. Jarjar is anno igencsak jofele volt, ahogy a Kingkong vagy az Avatar navi-jai sem voltak piskotak.

Hiaba no, nagyon durva dolgokat tudnak mar ezek a cegek, le a kalappal elottuk.:)

(ui, nem birom ki... megkell tegyem a teteket, es muszaj szavaznom. Nekem Davy Jones a kedvencem.)
  • Magnificat
    illetve most éreztem először azt, hogy egy digitális szereplő lejátszott mindenki mást a vászonról...
  • Magnificat
    hát igen... nem is tudok mit hozzáfűzni...
  • Obicsek
    Le a kalappal a weta elott. Es akkor most pedig thumbs up a magyaroknak akik a weta-nal vannak es toltak a majmos filmet. Kegyetlen durvat alkottak!:) (Bar lehet hulyeseget mondok es akiket ismerek azok a Tintin-en vannak...)

Brutalis, hogy a Weta mindig ennyire meg tudja dobni a le`cet felfele. Maxi respect nekik.
  • Magnificat
    http://www.makingof.com/posts/watch/3674/-rise-of-the-planet-of-the-apes-weta-livestream-event
    ,
    ez utóbbi oldalt nem ismertem, de ahogy nézem, nagyon jó, sok érdekességet tartogató site :)
  • Magnificat
    http://www.youtube.com/watch?v=XM9Pvfq1KhE

szerintem totál cg
  • vdanee
    nekem is pozitiv csalodas volt a majmok bolygoja, de azert volt benne par resz amit kihagyhattak volna. pl a vegen amikor megszolal Cezar majdnem megfekudtem a rohogestol... de hat a buta amerikaiaknak ugysem tunik fel.
    arra azert kivancsi lennek hogy Cezar szemét / tekintetét valami élő szineszbol vettek, vagy teljesen cg. mert ha teljesen cg akkor le a kalappal.
  • Magnificat
    Javaslom mindenkinek megnézésre az új majmok bolygója filmet... nagyon összerakták, nekem mindenképp a nyár nagy meglepetésfilmje. sokkal jobb lett mint vártam. A technika meg hát... Andy Serkis, Weta Digital, stb... szóval besz*arás... csak annyit tudok rá mondani, hogy wow...
  • Magnificat
    nekem a +1" nem számítana, de azért a fullHD-sságot eléggé fontosnak tartom (még úgy is, hogy nekem is 1680-as a monitorom), hogy inkább emiatt arra essen a voksom... Modellezésben szerintem egyik sem marginális különbség, de egyéb használhatóságban és összképben szerintem a fullhd elég fontos... úgyhogy a kettő közül én az u2311h-t javasolnám, ha még kapsz...
  • JackMeadow
    Köszönöm szépen a kimerítő válaszokat:) most e között a két monitor között vacilálok: U2311H és 2209wa

az első 23" és full hd a felbontása a második 22" 1680x1050 viszont sokkal jobbak elvileg a szinei és kevesebb az ips re jellemző lilásodás, szerintetek a +1 col és a nagyob felbontás mennyi előnyt jelenhet modellezésben, megérné azt hogy ez menjen kicsit a színhűség kárára,
  • Magnificat
    tehát aminek én utánaolvasnék:
    Dell ST2220t (21,5"-os multitouch-os (!) fullhd ips monitor kb 65k-ért)
    Asus ML239 (23", p-ips fullhd led, közepes/jó minősítéseket kapott több helyen, kb 55k)
    Dell 2209wa (22", ~58-60k az ára árgépen, a többi meg itt le van írva )
    Dell 2211H (hasonló mint a 2311h, csak kisebb, de nem néztem utána, hogy pl a talp is olyan-e)
    HP ZR22W (22", kb 56k ár, stb)
    LG IPS226V-PN
    ViewSonic VP2365wb, bár az mára drága lett...

szóval kb ezek jöhetnek szerintem szóba, ha az ajánlásom kell, olvass utána kb mi mit tud és milyen minőségben... ezek közül az LG és az ASUS biza nem a kategória csúcsai gyártóilag...
  • Magnificat
    De pl nem vennék Dell ST2420L-t, mert noha LED-es, tn-paneles, nem "mindent tudó" a talpazata, stb... hiába led-es és 24"-os 50k körül...

Itt van egy lista, amiről esetleg lehet szemezgetni gyártót (de júliusi a lista, szóval azóta változhatott)
    http://www.pchardwarehelp.com/guides/s-ips-lcd-list.php

Értelem szerint kb 3-400$-os kategóriát kell nézni, illetve elolvasni a hozzá való teszteket netről mert ezek ugye csak azoknak a monitoroknak a felsorolása, amikben ips panel van (p-ips, e-ips, vagy valamilyen), a monitorok valós minőségéről nem beszélnek (hogy pl egy CinemaDisplay milyen szinten agyonveri mondjuk az lg készülékét mind árban, mint minőségben)
  • Magnificat
    szerk: a kontrasztarányból meg ugye a "nem din", tehát nem a dinamikus kontrasztot nézitek... mert a dinamikus kontraszt kb semmire se jó...
  • Magnificat
    TFT paneleket csak pár cég csinál a világon, minden más monitorgyártó ezeket használja (Benq, Viewsonic, stb). A Dell egy elképesztően nagy cég, nagyon híres a minőségéről és a támogatásáról, és háklis is rá. Tehát nem gyárt(at) rossz minőséget. Általában nem olcsó, de a támogatást meg kell fizetni. Haverom Dell notijának amikor baja lett, délután 1-2 fele, még aznap jött egy futár, aki elvitte, másnap már Németországban volt a cucc, és harmadnap ismét kihozta, már javítva a futár... Szóval kb 48 órán belül elhárították neki a problémát (ezzel nem azt mondom, hogy ez mindig így megy, hanem azt, hogy a Dell nem sz*rral gurigázik).
    Ezzel szemben az LG terméktámogatása sokkal rosszabb, volt már pár LG tv-nk, dvd-nk, most a telóm is az. Gyártónak nem rossz, de a minőségre nem figyel annyira oda az ár miatt... Úgyhogy minőségben a Dell veri az LG-t, de kb csak a monitorok területén találkoznak a termékeik, mert az LG nem gyárt rak össze notikat, míg a Dell nem gyárt tv-ket és telefonokat(bár volt a Dell Streak tablet), ami a másik fő platformja).

Szóval az én szavazatom még mindig a Dell-é... pláne hogy pivot képes (tehát függőlegesbe állíthatod).
    A Dell nem "normál tft". A LED a háttérvilágítás típusára utal (tehát nem CCFN), amitől stabilabb, konstansabb a fényerő (mivel a CCFN esetén csak a perem van világítva). Ezt az eltérő bevilágítási erőt a jobb cégek tudják kompenzálni (mint pl a Dell), elég csak ezt a linket megnézni, ahol a hosszú záridős foltosodás látszik (azaz nem látszik). Ennél százszor fontosabb a panel. márpedig ez (és a lentebb említett LG is) e-ips paneles, ami fényévekre van a LG LED 2260-as paneljától. Sokkal szebb színei vannak az ips-nek. de tényleg összehasoníthatatlanul szebb...

Szóval nem kell benyelni a marketing dumát, jó monitorok esetén a háttérvilágítás kb 1%-ot képvisel a képminőségben (mert hasonlóan konstans fényeloszlást biztosít), míg a panel típusa kb 50%-ot... Az sem véletlen, hogy az ipon szerint (akik elég sok monitort tesztelnek), az e-ips-es lg 70/100 pontot kapott, míg a dell 2311h 90-et. és 90 körüli értékeket borzasztó ritkán lehet ám ott látni.
    lg bevilágítása hosszú záridőnél
    Dell-é

Szóval csak annyit még erről, hogy érdemes elolvasni a két tesztet róla:
    LG vs Dell

Sajna perpill az Iponról már elfogyott a Dell, nem mai termék, és a gyártását lehet hogy már leállították. Ez esetben keresgélnék az új modellek között, ami szintén e-ips legyen.
  • vdanee
    ja, raadasul ez a Dell ha jol latom nem is LED. Ha most veszel monitort es raadasul eleg sokat is koltesz ra, szerintem ne add LEDnel lejjebb. Nem fogod megbanni. En nem gondoltam volna hogy ekkora kulonbseg van egy normal TFT meg egy LED kozott.
  • vdanee
    En kerulnem a Dellt. Ugy tudom a Dell nem gyarto, csak "felcimkezi" a mas cegek altal gyartott termekeket. Bar lehet tevedek.
    Nekem egy LG2260 LED monitorom van, nemreg vettem. Azert esett erre a valasztas mert kb masfel eve nezek egy LG LED tvt is, es hihetetlen jo kepe van. Nem bantam meg oket, csak ajanlani tudom mindenkinek.
  • JackMeadow
    valszeg a dellnél maradok, köszi a válaszokat
  • Wearwolfff
    Na végre csak összehoztam egy ibl megvilágítást. Nem tökéletes, de majd úgyis akkor kell vacakolni vele, ha majd tele lesz mindennel, meg textúrákkal..

De eleddig így néz ki. 56sec render, mindenfajta gi+fg+ip nélkül.

• Magnificat
    jah, a benq-k nem rosszak, bár én azokból akkor választanék, ha tn-film paneles olcsót keresnék (tehát pl 22"-os van már 30-35 körül). 70k keret mellett maradnék az e-ips-nél
  • schorby
    benq-ból láttam sok jót, a 60ezres kategóriában
  • Magnificat
    fullHD, és végre vannak olcsó IPS paneles monitorok (amik azért nem olyan jók mint az igazi IPS-ek, de sokkal jobbak a tn-eseknél mindenben, kivéve játékok). De játékokra is jók persze, csak max nem pro gamereknek (nem 2-3 ms-esek, hanem több, de azért nem rosszak abban sem).
    persze fontos hogy alapból dvi legyen rajta (no meg a vga-n is), én 23-24"-osokat vennék.

Úgyhogy most kettő közül választanék perpill:
    LG IPS236V

Dell U2311H Nagyon dicsérik mindenhol, de mivel nagyon jó monitor, sokszor elfogy :) meg már kifutó termék :(

mindenesetre én ilyet vennék, e-ips paneleset.
  • Wearwolfff
    fullhd legalább 21' szélesvásznú, minimum dvi + dsub bemenettel. dsub nem feltétlen kell rá, de akkor a monitor tudja az analog dvi-t is. Ha a videokártyán nincs dvi, akkor célszerű hogy a monitor támogassa legalább a dsubból dvi átalakítókat. (találkoztam már olyannal, ami csak digitális dvi foglalatú volt és nem tudtál rákötni analóg dsub videokártyát) Beépített hangszóró, meg tévé tuner nem kell, mert szerintem többre mész, és olcsóbban kijössz egy kártyással. A pár ezer forintos 2.1 hangfal is százszor jobban szól. Szal magam részéről 70 ezerből már kettőt veszek. Mondjuk egy lg-hez 40ezer környékén már az is van 21,6 colban.
  • JackMeadow
    hali, Van egy kb 70 ezres keretem monitorvásárlásra. Ti mit ajánlanátok? Vagy mit érdemes figyelmi a paramétereknél?
  • Wearwolfff
    Kár, hogy a tutorhoz mellékelt script nemigazán akar működni. Aszondja jelöljem ki az edget körbe majd kattintsak a "build portal in hole" gombra, aminek ott kellene létrehoznia, mint a videóban is. Erre beteszi a lámpát a grid közepére. Érdekes...
  • kenyeresdaniel
    hali
    2011 et sikerült felraknom
    van 2 model amivel elkezdtem bohockodni nemrég ,de 2011-el enm tudom megnyittani.
    Megtenné vki h kiexportálja nekem obj-ben és visszadobja data-ra ?

http://data.hu/get/4148838/pack.zip (28 kb) :P köszi
  • Wearwolfff
    Bizony ez marha nagy. most fogom nézni a 10. fejezetet, és azt kell mondjam, hogy már én is kezdem érteni, hogy "mi a tökről van szó". Én is csak ajánlani tudom mindenkinek.
  • Magnificat
    noha sem a rendering, sem pedig az MR maga nem a szívem csücske, ez izgalmasnak tűnik:
    http://www.digitaltutors.com/11/training.php?pid=177