32214
Maya
  • Magnificat
    mondom, tesóm telefonjában lévő képeket nézve azt hittem, hogy a 40-50k-s digitális (nem slr) gépével készültek. Persze rosszabb az optika, de én sem viszem magammal mindenhova a fényképezőtáskámat, mert nem kicsi! (hát még az övék). Nem vált ki egy teljes értékű fényképezőgépet (pláne nem egy 80-150-200k-sat, hogy is válthatna), de nem is arra van. Ha valahol tudatosan kell fotóznod, tájképeket fotózni mész valahova, vagy lakodalomban rögzítesz, oda persze a normális gép jó. Ugyanakkor nem viszed mindenhova a nagyot, nehéz, drága, veszélyes... a teló viszont azért mindenhol nálad van, és elég jó képeket tud... és mint mondtam, fejlődik, szóval nem rossz dolgok... nekem kb egálban van a fényképezővel és telefonnal készített képeim az utóbbi időben, mert pl amikor lementem tanulni az egyetemen, nem terveztem hogy látok mókusokat rohangálni, így jó volt hogy ott volt a telóm, ugyanakkor hülye lettem volna esküvőt telefonnal végigfotózni :)
  • Magnificat
    1: azért elég masszívak ezek a cuccok, másrészt pedig erre is vannak szervízek, akik kijavítják a hibákat gari után... pl ismerősnek berepedt a kijelzője a telóján, munkadíjjal együtt 7k volt a csere... azért az nem rossz dolog... Meg ezt úgy mondod, mintha nem annyiba kerülne egy mai vga, mint amennyiért én vettem az egész telefont :) Mint ahogy vga-ból, ebből sem kell megvenni az újabbat, ha megfelel a régi... úgyhogy ez nem érv a telefon ellen :) "Az okostelefon a gazdagok kiváltsága, és jó ideig az is lesz.": nem vagyok gazdag... nagyon nem... 30e Ft-ért vettem ezt a telót 1(!) év hűségnyilatkozattal. totál új, egyből a szolgáltatótól. Ami most a 80e Ft-os kategória, az fél év múlva a 40k-s. Sokkal gyorsabban mennek le az árak, mint pl egy procinál vagy vga-nál...

Hát igen, kinek mi... nekem totál nem kéne olyan, mint amit linkeltél, pláne hogy horror áron mennek :) én inkább azt venném meg szépen darabokból, egy normális szék, egy normális asztal, mellette 2 monitor (3 már lehet sok lenne), pivotos vagy pivot tartóval. ezen túl már nekem nem kell túl sok más (mivel grafikázni keveset grafikázok, így mellőzném a 21"-os cintiq-et :D).

Amúgy haverom is olyan volt, hogy amikor telóváltás előtt állt, akkor olyannyira a legolcsóbbat kereste, ami még nem is színes volt (de azért végülis nagyon örült, hogy rábeszéltem arra, hogy legalább színes legyen, és tudjon mp3-at játszani). Azóta már inkább praktikusan vásárol ő is, inkább rászán pár ezer forintot, de megveszi a normálisabb márkát, a kissé több tudásút, és ezeket később használja is, pedig vásárláskor még el sem tudta képzelni mire használhatná az extra dolgokat!. Én is úgy vagyok, hogy inkább legyen 1-1 felesleges feature nálam, mintsem olyankor ne legyen valami meg, ami akkor épp nagyon kéne, pl térkép, könyv, távoli asztal kapcsolat telefonról gépre (mennyire életmentő volt, amikor a szakdogát renderelte a gép a koliban, én pedig itthon a telefonról tudtam megnézni az eredményt és kattintani az új renderhez...)

Mivel nagyon nem vagyok gazdag, ezért én sem veszek hasonló eszközöket egy összeg felett... Eddig úgy voltam, hogy nem vennék telefont 40k felett, most már ez az összeg kb 50-60e Ft-ra menne fel, mivel több dolgot váltok már most is ki vele... És persze én is 2-3 évre tervezem a vételt (mint ahogy a számítógép alkatrészeket is alapvetően úgy kalkulálom, hogy simán meghalhatnak 2-3 éven belül)
  • Midas
    en vegul is olcson vettem nagyon mert ezt vissza kultek a gyarnak vagy mi szoval hibas volt anno a fenykepezo gepemet is igy vettem amugy sztem egy normalis fenykepezo gep is jobb mint a telefonokon levo. nem sok fel ev garit adnak ra de hatha nem szal el.
    En spec tanulni vettem hogy ne keljen mindig a gep elott ucsorogni meg ha megyek valahova repules kozben sztem hasznos utazasnal viszonylag kis helyen elfer es 10 colon mar azert elfernek a scanelt pdfek is. szoval szerintem jok ezek a dolgok de en sem vagyok hive hogy gyurjunk mindent egybe. Egyszer majd biztos az lesz mint a scifikbe de szerintem meg most nem jarunk ott.
  • Wearwolfff
    Nekem még az a nexus is kicsi. :)
    Ráadásul gazdaságilag nem is éri meg. Mondjuk jó helyen hozzájutok 70-100 ezerért, nem tudom konkrétan mennyi. De mondjuk 1 év garancia, mondjuk +1 év bolti garancia. Legyen 2év, mi van ha a harmadikban besül a hdmi megjelenítő, vagy a hangcodec, dobhatod el az egészet, és vehetsz újat. Egy asztaliban azért olcsóbban cserélsz alkatrészt. Én például a tévé tuneremen cseréltem ki egy besült kondenzátort, és utána ugyanúgy működött tovább még egy évig. 30ft volt az anyagár. Ráadásul minden évben kijön az újabb jobb telefon, és megveszik mert kell a jobb. Persze hitelből, vagy előfizetéssel, szóval a telefon már nem 70-100ezer. Egy asztalinál ott a szakaszonként cserélhetőség lehetősége, vagy csak azt cserélem, amit akarok. Az okostelefon a gazdagok kiváltsága, és jó ideig az is lesz.

Abban igazat adok, hogy lehetnek ablakkezelők, amik jobbak lehetnek a mostaniknál, csak ne erőltessék rá az emberre. Ezért is kezdtem el tanulni a c sharp nyelvet, hogyha bejön windowsra az új metro, és teljesen szeparálják az ablakkezelőt a rendszertől, és külön futtatható program lesz, akkor majd megírhatom a saját igényemnek megfelelő ablakkezelőt.

Most mondhatom, hogy sose lesz okos telefonom, mert hazudnék. Ha majd 10ezerért árulják majd és nem lehet simát kapni, akkor lesz. De jelenleg inkább mondjuk egy ergonomikusan kialakított csökkentett G-s három monitoros munkakörnyezetre gyűjtenék. ami valahogy így néz ki csak több monitorral.

Piontosan az én pdf könyveim túlnyomó többségben kép alapúak, vagy szkenneltek és ott nincs meg a betűméret növelés és újratördelés lehetősége. Így ott már nem csak függőlegesen kellene scrollozni. Akkor már inkább egy 10 col méretű mini tablet vagy ebook olvasó, de ezek nagy többsége még csak fekete fehér. Tényleg csak szöveges könyvnél. A színes diagramokkal telepakolt történelem könyvemmel vagy atlasszal enciklopédiákkal már használhatatlan a színes olvasó meg méregdrága. Egy olyat meg nem hordok magamnál kockáztatva, hogy ellopják.

Hogy a te szavaiddal éljek ezek a funkciók egy telefonban számomra mind mind parasztvakítás.
    Hehe, nem is olyan rég kaptam valami spamet, hogy használom-e még az alcatel565 telefonomat, mert az emberek túlnyomó többsége 1év alatt lecseréli telefonját. És ha most beadom a selejt alcatelt, akkor ilyen okos telefon meg olyan pár ezerrel olcsóbban. Végülis jó ez az akció környezetvédelmi szempontból, de ha nem lett volna spam, vissza írtam volna, hogy igen, már hat éve használom, és ha hat év múlva még mindig nem füstöl el, akkor ugyanúgy használni fogom és mindaddig amíg működik. (csak azt tudnám honnan derítették ki milyen a telefonom van)
  • Magnificat
    jó, hát nem scannelt programozás könyveket olvasok rajta legtöbbször (azért az is szokott nálam lenni ha épp kell valamihez). de alapvetően menet/utazás közben olvasok rajta legtöbbször, illetve néha ágyban fekve, ha pl a gépnél tesóm ül, amikor épp itthon van...
  • Midas
    engem zavarna hogy mindig scrolloznom kell, meg egy regenynel mas. en olyasmire gondolok hogy ha pl van egy keped es fel van sorolva mi micsoda rajta es allandoan lapozgatnod kell nem latod egyben az egeszet pl nekem az anatomia ilyen pl mar egy 7 colos pad-en sztem gondban lennek.
  • Magnificat
    pl a trónok harcát úgy olvasom, hogy kb harmada fér ki a képernyőre... oldalanként 3x pedig kibírom a scrollt, pláne ha ezért nem kell kockáztatnom és hordoznom a 900 (!) oldalas könyvet
  • Midas
    azon sem fer el egy oldal teljesen :) de mar majdnem szoval eleg jo es persze lehet nagyitani csak akkor nem gyozod lapozni/scrollozni a szoveget.
  • Magnificat
    úgy, hogy pl a könyv ezPdf-ben olvasva (ha szöveges) tetszőleges betűmérettel nézhető, és az újratördeli... így pl lazán 4-5 millis betűket olvasok, amik közel vannak az eredeti könyvhöz. Én is szívesebben olvasnék nagyobbon, de pl a buszon rendes pdf-et olvasva, elég jól tudtam olvasni (értelem szerűen nem fért rá egy oldal egy képernyőre). de a 4,6" pedig már tényleg sokkal nagyobb a 3"-omnál, szóval azon még jobb lehet. 10" már azért egy kisebb könyv méretű, azon természetes hogy elfér egy oldal :D
  • Midas
    hat nem tudom te hogy tudsz olvasni egy 3 colos kijelzon, en most vettem 10 colos pad-et de ennel kisebb dolgon mar nem olvasgatnek. Ettol fuggetlen korrekt amit tud az araert es nagyon hasznos konnyu hordozni hasznos kis dolog tenyleg jo ez az android rendszer.
  • Magnificat
    ez a telefon kérdés egyénfüggő... nem kell persze mindenkinek okostelefon (anyáméknak sem vennék). A mai modernebb telefonok azért már nem kicsik... a most megjelent új galaxy nexus 4,65"-os, ami azért majd 12 centi. az már nem kicsi, pláne ha hozzávesszük a felbontását (1280x720! ). Már az én 3"-os, 320x480-as telómon is elég korrektül lehet könyvet olvasni (nem keveset olvastam rajta), tesóm 4"-os SE Neo-ján meg egyenesen totál jól lehet. Emellett millió dolgot tud, és ez a sohanapján pedig ott bukik meg, hogy az Ice Cream sandwitch-ben már van usb eszköz támogatás. Mit jelent ez?
    fogod a telót, kikötöd bármilyen kijelzőre (a microHDMI kimenettel), és bluetooth-os vagy vagy usb-s billentyűzetet, egeret, gamepad-ot, bármit ráköthetsz... Így gyakorlatilag ez a galaxy nesus is ki tud váltani egy alap pc-t (van benne hardveres video dekódolás, 1080-as video lejátszás és felvétel, stb), csak még magaddal is viheted. És ez a jelen, 3 éve pedig még android sem volt, el lehet képzelni mit tudhat majd mondjuk 2-3 év múlva egy hasonló teló (ha már most lehet tudni, hogy jönnek a 4 magos tegrák, amin hd-ben fut az unreal engine 3 kényelmesen 40-50-60 fps-sel, és még mindig marad mag az egyéb dolgokra).
    Emellett a felhasználói felület esetén is figyelembe kell venni, hogy nem azt kell várni, mint a pc esetén. Akármennyire is szeretem a pc-ket, be kell látni, hogy az, hogy egy fix helyen lévő (vagy épp 2-3 kilós hordozható) eszköz előtt ráerősítve/hozzákábelezve használjunk egy billentyűzetet, vagy egy egeret (ami azért fele annyira intuitív sincs, mint egy érintőképernyő, anyáméknak pl egy órán át mutattam, hogy hogy kell az egeret használni, mert nekik nem természetes, hogy ha az asztalon lefele mozgatom, akkor a képernyőn egy egész más síkban mozog a kurzor, ami eleve egy elvont fogalom). Ezzel szemben egy érintőképernyő tényleg olyan, hogy ha ezt szeretnéd, nyomj rá, nincs is egyszerűbb dolog a világon.

Szóval a felületek is változnak ennek köszönhetően, és az emberek mostanában kezdenek elvonatkoztatni attól, hogy nem csak a 20 éves (van egy asztalom, rajta ikonokkal, van billentyűzet és egér) megoldások az egyedüliek, hanem könnyen lehet, hogy vannak jobbak is. Ebben az Apple élen jár (pl a pinch zoom zseniális ötlet volt), és a beviteli eszközök is fejlődnek.

Szóval nem tisztem senkit sem rábeszélni semmire, de be kell látni, amíg használ egy számítógépet valamire, egy fényképezőgépet egy másikra, autós gps-t a harmadikra, médialejátszót a negyedikre, stb... addig igenis reális értéke van annak, ha mindezt megkaphatja az ember egy készülékben, ami bárhol elérhető (és persze kompromisszumot kell kötni pár helyen még most, pl fényképezőgép, de ha belegondolunk, nem is olyan rég még az a 2 megapixeles fényképezőgépem sem volt rossz, ehhez képest most már ezek a telók is fényévekre vannak tőle, tesóm telójával készült képekről pedig egyenesen azt hittem, hogy azt az S5600-as fujijukkal készítették...). És ez is csak fejlődik.

Peet-tel beszéltünk épp arról, hogy az x86 architektúra mennyire akadályozó tényező már, de kompatibilitás és kis extra fejlődés miatt még tartják, és hogy mi lehet ebből a kiút. És ott jött szóba, hogy könnyen lehet az okostelefon, hisz az ARM architektúra, más, sokkal egyszerűbb felépítés, más lehetőségek, energiatakarékos, relatíve könnyű sokat egy helyen üzemeltetni belőle... Ahogy az idő halad, kapnak még pár magot, még ramot, és voila, ki is váltották a pc-t az emberek 90%-ánál. Mert ne feledjük el, az emberek jókora részének a pc netezésre, némi játékra és média fogyasztára (film, zene, flash, stb) kell...
    Az pedig sosem baj, ha mindezt magaddal is tudod vinni...

Én pedig totál örülök, hogy okostelefon mellett döntöttem, milliószor mentette már meg a hátsómat az elmúlt évben... jó dolog, hogy sok hasznos dolgot tárolhatok egy helyen, nem kell mindenre a teló árának többszörösét költenem külön eszközökként. 2 vizsgaidőszakom sikere is köszönhető volt annak, hogy bárhol hozzáfértem bármilyen tananyagomhoz, a koliban lévő gépem mellett itthon is tudtam matek videókat nézni, a gps számtalanszor vitt el addig ismeretlen de megtalálandó helyekre, megbeszélésekre, a wifi meg... hát a netet tudjuk mi mindenre jó :) Ezt kiegészíthetjük olyan kis kellemes de kevésbé létszükséglet dolgokkal, mint a távirányítás, extra hiper-szuper számológép függvény és minden egyéb kirajzolással, remek játékokkal, sőt sok helyen nyugaton már "okosházak" kiegészítéseként is (úgymint, tudja a ház, hogy jössz, megtehet pár előzetes dolgot, vagy ha épp mész és bekapcsolva hagytál valamit, azon is segíthet, több helyen autós biztonsági eszköz is a telefon, stb...). Szóval a lehetőségek számtalanok, olyan mintha lenne egy számítógép a zsebedben (mert van). Akinek erre szüksége van, annak jó, aki amúgy sem ül sokat gép előtt (vagy egyáltalán nem), azok ezzel sem fognak sokat kezdeni...
  • Wearwolfff
    Van valakinek ötlete, hogyan tudnám összehozni, a mia_exposure_photographic shadert a phisical_lens_dof-fal?

Az expression még mondjuk oké, hogy ahogy az exposure-ban állítom a camera shutter és f number éstékeket, majd ahhoz viszonyítva változik a dof. De hogyan lehetne ebből egy új node-ot kreálni, hogy mindig legyen egy mia_exposure_photographic_phisicaldof lens shader.

Vagy meglehet ezt csinálni vajon assetben is?
  • Wearwolfff
    Gratula hozzá. Én is jól haladok a menüsorommal.

Bár nekem egy telefonnak függetlenül, hogy hagyományos, vagy okos mindig is kicsi marad a kijelzője játékhoz, filmnézéshez, könyvolvasáshoz, meg netezéshez, és mindaddig az is lesz míg nem lesz legalább A5 méretű, vagyis sohanapján. Egyedül a telefonálási lehetőség és sms küldési funkciót tartom értelmesnek ezekben a készülékekben, de ezekért nem fogok ennyi pénzt kidobni. Úgyhogy mea culpa, de nem fogok játszani a játékoddal telefonon, viszont emulátorral biztosan ki fogom próbálni.
  • Magnificat
    jah és persze androidról van szó, nem pc-ről :)
  • Magnificat
    de hogy valami másról is legyen szó, készül az első "játékengine"-em :) Ami igazán egy kis keretrendszer androidra az esetleg későbbiekben írandó játék(aim)hoz.
    http://magnificat.uw.hu/android/device-2011-10-21-010548.png
    http://magnificat.uw.hu/android/device-2011-10-21-010754.png

Amit tud perpill:
    -ki van alakítva a hely a rajzolásnak és a játéklogikának (még az ui-knak nincsenek)
    -a programban meghatározott fps-re való törekvés, Ez most 30fps-re van állítva, tehát most mind a játéklogika, mind pedig a kirajzolás 30 fps-re törekszik (tehát hogy 33msec alatt végezzen per frame). Ha ennél gyorsabban végez, visszafogja magát, ha pedig lassabban, akkor nem rajzolja ki a következő frame-et, hogy az így felszabaduló időt a játéklogika stabilan tartásához használja.
    -A grafikát tile rendszerben oldja meg, aminek a mérete rugalmas, gond nélkül megy 32x32 és 128x128 pixel közöttiekkel, amíg mind ugyanakkora és négyzetes
    -A térkép mozgatható, scrollozható (320x480-as felbontásba nem is férne bele túl sok 64x64 pixeles kép :D)
    -tegnap nagy nehezen összehoztam a "kattintást" is (tehát hogy a letett elemek mindegyike kijelölhető), ami nem triviális, mert a canvasra más sorrendben történik a tárolás, kirajzolás (hogy az újonnan lerakott elemek ne takarják azt, amit nem kéne), valamint pusztán a képernyő x-y koordinátájából rá kell jönni, hogy az akárhogy elmozgatott térkép tömbjéből épp melyik elemre böktünk.

Egyelőre működik, egész gyors a canvas ellenére is (Ami nem olyan, mint egyből opengl-be rajzolni), 24x24 db 64x64-es tile esetén a legrosszabb esetben is (amikor tele a képernyő) kb 30-35 fps-t produkál (játéklogika nélkül), de a rajzolás a legidőigényesebb általában. Szóval még ~10-15 msec játéklogika befér, mielőtt már kezdene zavaróan lelassulni. Mivel nem akció orientált játékot tervezek, így nem kell a 30 fps, a 15-20 is tökéletes lesz.
  • Magnificat
    no meg a "sok esetben az alatt" az inkább úgy stimmt, hogy az esetek döntő többségében a 2500 és 2600 között van a teljesítménye (néztem soook tesztet én is róla)

Az árakat nézve pedig (kerülve az akciókat és egyéb, cégtől függő torzító dolgokat):
    Intel oldalán írt best price-ok:
    dobozos i5-2600k 294$
    dobozos i5-2500k 210$
    dobozos i5-2400k 186$

AMD:
    Amazon:
    8150 - 270$
    8120 - 230$

Szóval árban a 8150 kb ott is van, ahol a tesztek alapján láttam... kisebb árcédula dukálna hozzá, de jön majd az is...

• Magnificat
    ezt azzal egészíteném ki, hogy:

-számos teszt van, ahol tényleg megveri a legerősebb intel procikat (csak épp azok nem játékok vagy renderelés, hanem erős, összetett matekozás, köszönhetően az FMA4-nek)

-Az amd most elég nagyot ugrott az "eddig ismert és bejáratott felépítés"-ről a "gyaníthatóan a későbbiekben jobb felépítés" felé. Az, hogy az eddigi programok, amik az eddigi felépítést vették alapon nem futnak jobban, azon nem feltétlen kell meglepődni. Ez olyan, mint az OpenCL/CUDA. Amíg a programok normál feldolgozásra voltak megírva (értsd CPU), addig átkozott szar teljesítménnyel lehetett futtatni gpu-n (de épp lehetett átalakításokkal). Ugyanakkor miután szépen újraírták a teljesítményéhes dolgokat annak megfelelően, láss csodát, el is kezdték használni az új felépítésben rejlő erőket...

-Ez szerverproci. Annak is lett reklámozva. Az Intelnek van egy szerverproci ága (Xeon) és egy asztali vonulat (i3-i7). A kettő totál más cucc. Ez a bulldozer alapú asztali sorozat viszont tudtommal hajszálnyira van felépítésében a szintén bulldozer alapú opteronoktól. Az AMD most úgy lépett, hogy a szerver és high performance cpu ágat (tehát mintha az intel xeon+i7 ágát néznénk) összeépítette, ez lett a "felső kategória", ahova nagy számolási teljesítmény kell, míg consumer területre megy a Llano. Az a consumer, ahova meg kell(ene) mégis a nagy számolási teljesítmény, oda még mindig betehet bullt. Ez fenntarthatóságilag és anyagilag jó lépésnek tűnik, de majd meglátjuk.

Összességében én is jobban örültem volna, ha nem rugaszkodnak el ennyire a jelentől a remélhető jövőbe, mert akkor már most is profitálhatnának a dologból, de ennek ellenére nem temetem ezt a felépítést, a végleges véleményemmel várok addig, amíg elkezdenek szálingózni az új feature-öket legalább részben használó programok. Az viszont nagyon úgy tűnik, hogy a bull erejét (és felépítését) nem most lehet majd értékelni, hanem max utólag lehet rájönni, hogy milyen jó lépés volt-e vagy sem.

Midas: én még mindig tartom: szinte sosem látok "olcsóbb" intel konfigokat. Valahogy az Intelek alá mindig kell a 35-45k-s alaplap a chipkészlet miatt (és nem Asrock lapra gondolok, amin van valami régebbi vagy lecsupaszított), a proci is jellemzően 30-40k körül van minimum... No meg az i7-esek mellé anno debütált tri-channel memóriák (most már persze nem feltétlen kell, de akkor jellemző volt). Ehhez képest AMD-ben általában olcsóbban megkaptam ezeket a teljesítményeket (az alsó ágon persze, a legfelsőbb Intelekkel nem volt pariban az AMD, de számomra (!) nem is volt probléma, mivel nem költök 60-80k+ Ft-ot procira).
    Az anno rengeteg kompatibilitási problémát meg végre kifejthetné már valaki :) az elmúlt cirka 4 gépem amd volt (nem amd fanboyságból, hanem mert épp akkor az nyújtotta a pénzemért a legjobb teljesítményt), mellé váltogatva NVidia és ATI kártyákkal... És nem találkoztam kompatibilitási problémával már úgy 3-4 "gép óta"...
  • Midas
    Ezen en is meglepodtem legutobb mikor gepet vettem, hogy az intel nvidia olcsobb volt mint az amd ati konfiguraciok.
    De mondjuk en azert nem ruhaznek be mivel anno rengeteg kompatibilatasi problemaja volt az amd meg ati-nak.
  • vdanee
    Sajnos nekem ismet nem okozott pozitiv csalodast az AMD. Szokas szerint nagy dirrel durral beharangozzak, az intel legerosebb procijahoz hasonlitjak, aztan a tesztek szerint leginkabb i5-2500k korul van a teljesitmenye, sot sok tesztben az alatt van kb 10%-al. Raadasul az i5-2500k jelenleg 170 font, az amd 8150 200 font preorderbe.
  • Magnificat
    hát ez olyannyira hihetetlen, hogy most töltöttem vagy 20 percet azzal, hogy próbáljak rájönni, hogy mitől fake az a videó :) Pl. hogy a kivetítés hogy működhetett úgy, ahogy a videón láttuk (de aztán a keynote-ot megnézve látszik a hatalmas fal, amit vetítettek, még kanyarban is...)
    Bennem volt, hogy ezt nem hiszem el, de ugyanakkor csak az Adobe MAX konferenciájáról van szó (amiről gyorsan kiderült volna, hogy ha a videó fake), no meg az Adobe-osok már letettek egy content aware fill-t az asztalra legutóbb is, ami szintén elég voodoo varázslatnak tűnt... Szóval perpill elképzelni sem tudom hogy ezt hogy csinálhatták (a caf-nál legalább tudtam/tudom a módszert)... respect... beteg... lehet hogy a Helyszínelők többet tudnak a jövőről mintsem gondolnánk, és tényleg vannak olyan programok már lassan, ami a szemközti aztó rendszámtábláján lévő csavar tükröződéséről megmondja ki állt mögöttünk :D
  • Peetmaya
    offtopic, de hihetetlen!!!
    [URL=http://index.hu/tech/2011/10/11/nincs_tobb_elmosodott_foto/]"motionblur killer"[/URL]
  • Midas
    jol megcsinaltak :) allat
  • Peetmaya
    hát ez baromi jó:
    Making of Miam
  • Magnificat
    Köszönjük, módosítottam a FAQ-ot...
  • Wearwolfff
    Azoknak üzenem, akik keresték, hogy a world3d.hu oldaláról le lehet tölteni Magnificat videóit.
    Bár erre is csak azután jöttem rá, miután már én is belinkeltem.

Ja igen a FAQban levő rapidshare már nem működik.
  • Magnificat
    Nem tudom hányan foglalkoznak itt V-ray-el maya alatt, én speciel igen... szóval nekem lehet címezni ezeket a kérdéseket, és válaszolok ha és amint tudok :)
    Szóval kissé fogalmazd meg mit szeretnél, és meglátom mit tehetek...
  • Gis80s
    Köszönöm!
    Igen, tudom, hogy elég tág témakör, csak valahogy úgy érzem magam, mint a kisgyerek a csokipultnál. Látom, hogy van egy csomó minden, ami tetszik, de fogalmam sincsen, hogy hova nyúljak először. :)
    A linket (is) köszönöm, megnézegetem a videókat, aztán remélem megadják nekem a kezdőrúgást :)
  • Wearwolfff
    Ez így túl tág témakör. A vray egy renderelő motor akár a mentalray. Komplett leírást most nem fog tudni neked senki sem adni, mert ahány project annyiféle optimalizált beállítás kellhet. Más kell GI képekhez megint más kell fake GI vagy importonokhoz fantasy vagy cartoon hatáshoz esetleg animációhoz. Ahogy a mental-nál ennél is rettentő sok múlik a jelenetben levő fények elhelyezésén a textúrákon és mappoláson. A renderelő motor pedig teszi a dolgát és ezeket rendereli ki. Ha nem nyúlsz hozzá és a vray alapbeállításait használod maya materialokkal, már az is szép eredményt produkál, feltéve, hogy a fények jó helyen vannak, és megfelelő erővel és színnel világítanak.

Én ugyan nem használom rendszeresen, de már próbálgattam egyszer kétszer. Ezekből a videókból sok mindent meg lehet tanulni: http://www.digitaltutors.com/training/v-ray-tutorials
  • Gis80s
    Sziasztok!

Keresnék egy lelkes szakit, aki lenne olyan kedves, hogy felvilágosít a V-ray plug-innal kapcsolatosan, mert az általa elért végeredmények káprázatosak, de a kezelésével kapcsolatosan nem nagyon jutok egyről a kettőre. Előre is köszönöm!
  • Magnificat
    az első tesztek vegyesek (bár a ph-n konkrétan azt mondták óvatosan kell bánni a főként szintetikus tesztekkel, mivel elég radikális változás van a prociban hogy ne úgy működjön ahogy az eddigiek, ebből, adódóan a win7 ütemezője sincs még totál boldogságban vele), az eredmények vegyesek, általánosságban nézve eddig, árban az i5 2500k és i7 2600k közé van lőve, és teljesítményben is kb ehhez mért, néhol itt-ott gyorsabb-lassabb... sajna az eddigiek alapján csalódás, de még meglátjuk, mert ott, ahol a cinebench 1 magos feldolgozás esetén a 2,6-os intel G620 alá teszi az eredményt, ott valami más gond is van, mintsem csak pl az esetleges gyenge proci... Jah, és az is fura, hogy az egyik tesztben az elvileg ugyanolyan Cinebench a 2500k alá hozta ki az új proci tempóját, míg a másik teszt ugyanolyan cinebench-e 10%-kal a 2500 felé... más tesztekben meg valahol a 2500k alatt van, máshol ugyanabban a 2600k felett... szóval érdekes hogy túl nagy a szórás is, úgyhogy az eddigi eredmények nem túl jók, lehet hogy szoftver oldali fejlesztés is kellene a kihasználásához, ami viszont könnyen bukta helyzet lehet, ha mégsem fejlesztenek majd kihasználó progikat... Azért bíztató, hogy a PoV ray-ben, ami egy úgy tudom elég jó független, ipari körülményeket is figyelembe vevő 3d render teszt, többet ér el, mint a 2600k... ugyanakkor az egy szem max2012 render tesztben amit találtam eddig, ott nem parádézik az új proci...
  • Magnificat
    elstartolt a Bulldozer
  • Peetmaya
    hát valszeg egyelőre amúgy sem lesz gépfejlesztés, de szeretek mindig szemezgetni a dolgokkal.
    Igazából megfogadtam, hogy akkor veszek új gépet, amikor 8 magra fejlesztek, de okulva a mostani helyzetből, 8 magnak 16gb ram kell, az meg sok egy picit...
    majd meglátom hogy állok anyagilag márciusban, aztán talán akkor.
    Ami jó viszont, hogy winyóm van elég, meg két vidi kártyám is van, úgyhogy csak lap+proci+ram+táp kell, plussz a sallang, de az meg max 15-ből megvan.
  • Magnificat
    ez jó kérdés, én mindenképp megvárnám egyáltalán a megjelenést (és hogy hogy szerepelnek), szerintem az első generáció is tudni fogja ugyanúgy azokat amiket lentebb írtam, de a második gen is elég gyorsan jön (2012 q1 talán), de szerintem csak gyártástechnológiai eltérés lesz... ennek ellenére várni kell hogy mik lesznek a tapasztalatok vele, semmiképp sem venném meg első nap :D

Szerintem nem a program, de még csak nem is az os kezeli ezeket az utasításokat, hanem gyanítom a proci belső szervezése. Ha ez így van, akkor automatikusan minden fogja használni, de még ha az os-nek is kell kezelnie, az sem gond, hisz az FMA-k már egy ideje léteznek, és a különbséget fma3-4 között szerintem már biztos a proci kezeli le...
  • Ryleh
    hegesztesnek nevezek mindent amin "extra cselekmenyek is kellenek",nem ugy mint egy probaverzion.
    ennel finomabban nem tudtam korbeirni:)
  • Wearwolfff
    A hivatalos linuxos Maya telepítőcsomag rpm alapú, akárcsak a Fedora. Miért volt nehéz felhegeszteni rá? Miután felmentek a függőségek nekem zokszó nélkül felment és el is indult rajta. Csak azért nem az a fő rendszerem, mert az istennek nem bírom működésre bírni a hangkártyát. Egyébként szerintem a 4GB rendszermemóriához bőségesen elég 8GB swap is, vagy nem?
  • Ryleh
    Fedora 14 maximalisan frissitve,Easy Life total upgrade.
    na ezen mozog a legjobban.Evvel remelem nem OFF oltam a topicot:)))maga az system csak 8% ramot hasznal,plusz adtam hozza 16GB rswapolni valo helyet egy fizikailag kulon hdd-n.
    kisse korulmenyes felhegeszteni ra a Maya-t,de meg mindig egyszerubb mint a kedveltebb DEB alapuakra...
    anno mar a 2009-et is linux alatt hasznaltam,a fenti okok miatt.

Mas:

lejjebb olvastam a "mi a jobb :amd/pentium" temat...
    en nem vagyok penge hardverben(sem:))de ha gepvasarlas akkor szivesen segitek beszerezni..
    nem kereskedo vagyok,hanem nemetben dolgozok.

kb 20% minimum az arkulombseg minuszban ha kintrol veszel gepet...
    csekkolni erdemes az Ebay-t,,termeszetesen uj,gari,stb.

akinek kell ebben segitseg privizzen,4 hetente jarok haza....

koszonok minden infot,kellemes napot:))
  • Peetmaya
    Mag, érdemes-e első generációs bulldozert venni majd, vagy ilyenkor várjon az ember legalább 2. generációra?
    FMA4-et vajon egy mental ray használ-e rendereléskor, vagy ilyenkor ez már az oprendszerre van bízva, hogy az kezeli-e ezt a fajta matekolást, vagy sem?

Ryleh: benchmarkra én azt javaslom, csinálj egy jelenetet, amit legalább fél óra, de jobb ha 1 óra alatt renderel a jelenlegi géped. Aztán ezt a jelenetet húzd le az új gépeden a három különböző rendszer alatt, és megkapod az eredményt.
    Nekem annó amúgy volt ilyen tesztem, mikro win7-re álltam át, kb 10-15%-os sebességnövekedést tapasztaltam xp és win7 között. Linuxot nem próbáltam, de jelentős különbségre szerintem ne számíts. Javaslom, hogy van win7 vagy linux-ot válassz, amelyik oprendszer számodra kényelmesebb, xp-t abszolút elfelejteném már...
  • Ryleh
    sziasztok!

osszehasonlito tesztet szeretnek vegezni a maya-val.
    adott a 2012-es verzio.
    AMD Phenom II. x4 840 3,200x4,4 GB Ram
    3 oprenszer alatt tesztelnem,melliken a legkevesebb Ram hasznalat,illetve gyorsasag.
    Win 7 sp 1 64 bit.
    Win Xp sp 2 64 bit.
    Fedora 14 64 bit.

volna e erre a mayan belul egy benchmark,vagy vmi hasonlo?avagy kerek tanacsot,hogy mikent lehetne "egy ilyen tesztet ,osszehasonlitast " elvegezni?

koszonom:)
  • KirkHammett
    az iray elérhető mayában, mert én csak max-es változatot találtam?
  • Magnificat
    jah, és 2011 Q4-ében várható az első generációs bulldozer, és benne FMA4, amíg az intelbe még csak 2012-ben teszik be a 3-at (és nem nem tudni mikor jön a 4). Az FMA utasítás egy lebegőpontos számon egy körben végrehajtott összadás-szorzás műveletet jelent, ami mátrix szorzástól (ami 3d grafikánál létfontosságú) kezdve polinomok számolásáig sok dolgot gyorsít. Persze az FMA utasítás maga nem újdonság, de a 3 és 4 között is jelentős változások történtek. Szóval tud majd matekozni az biztos...