32214
Maya
-
jah oks, annak már 2-3 hete, azért nem rémlett :D -
bizony :)
#30736 -
én linkeltem? -
a videó, amit Magni linkelt engem is felbuzdított egy ilyen kis kompozíció összeállításához :D
még nagyon kezdetleges, csak pár alap dolgot modelleztem le
-
KirkHammett #30769 Köszi. Így már jó lett!!! -
kenyeresdaniel #30768 Probáld ki a Normals- conform , illetve a Reverse funkciókat.
Display - polygon - face normáls -t kapcsold be ,ott nézd meg hogy jól állnak -e a zöld vonalak.
Egy adott felületen egy irányba kell hogy álljanak.
Mesh- Cleanup ot is ráereszthetsz , az is megoldhatja. -
KirkHammett #30767 Egy kis segítség kellene:
NURBS-ből konvertáltal poliba két felületet majd egyesítettem őket. A probléma az , h a két felület között border edges jött létre, és ez simításnál ugyanolyan éles marad, nem lesz szép...
Mit változtassak, vagy hogy lehet törölni ezeket az éleket?
Köszi előre is... -
nah, hát jó rég jártam már erre (ezért mondtam, hogy a modi szerepét is átadhatom, mert tényleg be se hoztam a fórumot vagy egy hete...). Sajna a munka és a tanulás minden időmet elveszi (gyakorlatilag be vagyok táblázva reggel 5-től este 11-ig, no meg itthon netem sem mindig van). Mindegy... Végignézve a hsz-eket, amiket hozzá tudok fűzni:
Garou: Gratz az új géphez, a főnökömnek is kb ilyet raktam össze (i5 2500, 8gb ram, ti550), mondjuk ott játék egyáltalán nem kell...
Az ati vs nvidia témában meg csak annyit, hogy nekem éppúgy problémák jöttek elő amikor nv-t használtam (trilinear filteringet ki vagy be kellett kapcsolni, mert nem indult a maya), mint atinál (most hirtelen ilyen hiba nem jut az eszembe). Akinek játékra kell, annak én ATI-t javasolnék, az 5850/5870 és 6850/6870-es karik nagyon kellemes teljesítményűek, az nvidia PhysX-et pedig ha használja is valami, akkor az alig kamatoztat belőle (tipikusan mondjuk anélkül a játékban ha egy autó robban, füst lesz és 10 törmelék, míg physx esetén 50 törmelék, de ennyi). Én a 4670-esemmel is remekül elvagyok a mai játékokkal is (lásd heti 1-2 alkalommal skyrim, ami az utóbbi idők egyik legjobb játéka szerintem, csak fenének sincs rá ennyi ideje :D).
Ugyanakkor ha már grafikai dolgokra kell, maya, after effects, mari, stb, akkor már NVidia célszerű (illetve sokszor kötelező), a Cuda miatt... Mondjuk nem értem, mit késlekednek az OpenCL változatok (sok dologból nem is akarnak kiadni), de ez már tipikusan nvidia gusztustalanság (jó sok pénzzel biztosítjuk a cégeket, hogy cuda-ra írják a dolgokat, mert az opencl kb ugyanolyan jó lenne, de az futna atin és intelen is, ami első blikkre érthető gondolkodás lenne, de ezt nevezik monopóliummal való visszaélésnek, ami gazdasági bűncselekmény, ha bizonyítják) -
Intel Core i-5-2500K (3000Mhz, 9984 Kbyte Cache)
Még 8 giga RAM mellé, és annyi. Ezen már elfut amivel játszani akarok, Maya ment az 5 éves alap Dual Core-on is, renderelni meg ott a céges szörny, és a frissen üzembe állt mini renderfarm.
Ha sikerül veterán Commodore-okat venni, azért megjáratom őket, de amúgy én is emulátort használok. :)
Nem offolok tovább, de még itt egy link, végülis 3D, én emelem kalapom a srácok előtt:
Mohács -
nekünk van itthon, még floppy meg kazetta is van hozzá, és még működik is a kicsike:) Mondjuk kint van padláson, nem tudom mennyire bírja a telet szegény...
Mátrix nyomtató is volt hozzá, de az már akkor sem működött, úgyhogy az már kuka lett...
Milyen procit veszel Garou? -
Nekem van. :)
Cakk pakk. Floppyval, magnóval, mátrix nyomtatóval, valag lemezzel.
És még működik is, csak nem kapcsolom be, mert akkor kopik. :D
Jó az emulátorral is. -
Egy valag pénzt ölök a fejlesztésbe, ha nem fut utána hibátlanul felgyújtom szerintem.
Olyan praktikus házat veszek, amin van fogantyú. Csak azért, hogyha majd egy év múlva beszarik annál fogva könnyebben tudom kivágni az ablakon.
Másik nagy befektetésem, hogy nekiálltam C64-re, illetve Amiga 500-ra vadászni. Megrohant a nosztalgia, itt a németeknél már elég szép áruk van, akinek van otthon tegye félre, még 10-20 év, és vagyont fognak érni. :) -
DE attol hogy elindul még nem fog jól menni, majd talán pár honap múlva ha ujrairják a grafikai motort :) -
Megnéztem a videódat. Igazából ez csak magánvélemény, de egyáltalán minek videó egy könyvnek? Gyakorlatilag semmi nem derült ki belőle, hogy miről szól. Az animációban is csak a borítón levő dolgok voltak, egy zászló meg a térkép. Ebből én nem lettem okosabb. Szerintem egy picit fel lehetne dobni egy narrációval. Semmi spoiler, csak ami a könyv hátoldalán a tartalomban is benne van. Onnantól kezdve, ahol a térkép nyílik elhangzana pár infó. Amikor a zászló hosszan lobog ott is valami. Ez így üres és semmitmondó. Habár abban egyet értünk, hogy arra jó, hogy az emberek tudomást szereznek róla, hogy van ilyen könyv, és hogy mikor jelenik meg. De ha nem vagyunk kicsit sem felcsigázva, akkor egyáltalán minek menjünk utána a könyvesboltokba. -
Nvidia lesz. Azért fontos, hogy izmos legyen, mert játszásra is kell. Fél éve megvan a Cliffs Of Dover, és nem indul (8600GT Nvidia). Úgyhogy most már elég, héten újítok. -
vdanee #30758 en pont ezen gondolkoztam par napja... aszondjak az ati gyorsabb vmivel jatekok alatt, de az nvidia tud physics-et ami nemtom pontosan mi, de a legujabb gamak azt is hasznaljak.
sot mintha mayaban is lattam volna, csak nemtom mire jo
amugy en szemely szerint nvidia parti vagyok. egy idoban az atira eskudtem, es sok evvel ezelott kicsit jobb is volt a kepminosege mint az nvidianak. de annyi problema volt a driverekkel, hogy azota mar csak nvidiat veszek mindig
mayanak szerintem a gyorsasagnal nem sokat szamit a ketto kozotti kulonbseg.
kerdes mi aza "cuda" amit peet irt -
JackMeadow #30757 Kibővítettem kicsit a videom kiváncsi vagyok mit szoltok hozzá:
-
lényegtelen melyik jobb, nvidia tud cudát, és az sok proginál előnyös, én mindenképpen azt venném. -
Please help!
VTX3D ATI 6950 2GB a jobb, vagy az NVIDIA GTX560Ti? Maya-nak már mindegy, mi fut alatta? Régi ATI-kal néha volt baj. Amúgy játékra is kéne persze, szóval az erősebbet venném, de nem tudok dönteni... -
Egész jó ez a mel. Egyre jobban átlátom benne a dolgokat. Betettem egy lenyílómenüt, amivel csoportosítom az egyes toolokat, és azért így még sincs olyan sok egyszerre. Habár elméletben így is tele lesz pakolva mindenfélével.
-
Diablo 3 Making of Black Soulstone Cinematics -
Rashen #30752 Azért beteg, hogy semmi pénzzel ilyen színvonalú projectet végig tudott csinálni. -
montressor #30751 matrixos harcolos kompjuter animejsn -
Ha valakinek megvan ez a könyv, kölcsön tudná adni? Nagyon ritka egy mű. -
montressor #30749 Hali!
Itt van egy wire es arra lennek kivancsi, h Ti hogy varnatok el a loopokat... A jobb oldali a kiindulas, gyakorlatilag szimmetrikus a ket butyok. A baloldalit ugykodtem ki, de valahogy nem talalom szabalyos szepsegesnek. Ti hogy csinalnatok? -
Igen. Ilyesmit nekem akkor csinált, még a régi masinámon, hogyha túl sok volt a poligon, és nem tudta megfelelően frissíteni a viewportot. Megakadt 2-3 másodpercre a forgatás, vagy a mozgatás. Habár a mostani konfigon ez nem fordult elő, holott jóval kisebb a tidenél.
Meg olyan is volt, hogy mikor valami a netről frissítette magát, akkor is behalt a lelkem, nem tudom miért. Talán a hálókártya hibája volt. Ilyenkor felugrott a proci százra, és azért akadt meg. A maya ablaka mellé nyisd ki a taskmanagert, ha velemi program okozza ezt, akkor azt meg fogod látni.
Persze a vinyó is ludas lehet, ahogy mondod. Érkeznének az adatok gyorsan, de nem tudja követni, ezért torlódás alakul ki és picit megakad, míg nem végez. Nem marad kapacitása a maya programnak, merthogy bármit csinálsz benne, elmozdítod a modellt, vagy nyitsz egy ablakot benne, azt ő mentené a temp könyvtárba. Nekem is százszor lassabb volt az xp a 7200-as és egy 5400-as merevlemezen, ugyanazzal a vassal.
És persze ahogy montressor írja, ha sosem törölgeted a historyt, annyi adatot kell észben tartania a memóriában és mentenie abba a temp fileba, hogy nem bírja..
Más ötletem nincs. -
montressor #30747 Vati: a historyt szoktad torolgetni? -
vati182 #30746 Sziasztok
Magnit már kérdezem, de most úgyis elfoglalt az új munkahelye miatt..:D napi 14 óra elmegy az életéből az utazással együtt (ahogy ő mondja)
Az lenne a kérdésem, hozzátok is hogy valaki tapasztalt már olyan jelenséget, hogy csinál valamit a maya-ban pár ezer polygon már van, és pl: face re vált elkezd kijelölni, és erre befagy a maya vagyis nem úgy véglegesen hanem pár(jó pár) másodpercig nem tudod mozgatni még az ablakát sem, de nem írja ki mint a Windows intézőnél, hogy nem válaszol vagy ilyesmi hanem csak úgy mint aki odafagyott ha meg van nyitva egyéb ablaka texture editor vagy egyéb bármi akkor azokat sem lehet mozgatni hiába kattintasz a kattintok persze utólagosan érzékelődnek, de hát addig nem tudod mit csinálsz mert semmi nyoma nincsen változásnak, és amikor elkezdi onnantól kezdve elég gyakran csinálja, lehetetlenné téve midnent, és kinyírja az idegrendszerem, de először a kitartásom utolsó cérnaszálait, szaggatja szét.
Maga a gépem, nem lehet problémás, mert (azt leszámítva hogy laptop, bár volt ennél sokkal gyengébb laptopom is meg többön is próbálkoztam s ilyen problémával nem találkoztam.
Jelenlegi config: i7-740Q M, 8GB DDR 3- 1333, ATI Mobility Radeon HD 5730, WDC WD5000BEVT-24A0RT0
Maya 3D jelenleg: a 2012 x64 verzió, a 2011 nél is volt ugyan ez a jelenség
Most hogy írom az adatokat gondolkodtam el azon, hogy a HDD az menyire játszik ilyenkor szerepet mert erőforrás figyelőt megnéztem, de az semmit nem jelzett szinte, viszont azt úgy vettem észre hogy a HDD nem a legerősebb még az 5400 azok között véve sem, egyébként tervezek egy SSD bele, mert ez visszafogja teljesen ezt a gépet :(
Előre is köszönet mindennemű segítségért, kedves és kedvtelen hozzászólásért :)
Üdv
-
Nah, megvolt az első munkanapom az új munkahelyemen...
ilyenen dolgozom, ilyen egérrel, de sajna ilyen pici billentyűzettel.
Az iOS-től áll a hátamon a szőr (méghogy user friendly, 2,5 órán át konfigoltuk a jelszavaimat az adminnal), ugyanakkor ez az egér nagyon durva (multi touch-os felületű!!! tehát az egér felületén műxik a pinch zoom és társai). ha nem csak egy gombos lenne (és jól menne windowsal is), akkor tuti spórolnék rá... -
bensi #30744 Sziasztok!
Meg egy dolog. Lehet, hogy en bonyolitom tul, mivel a kamera nem fog mozogni (vagyis nem tudom, kellenek-e egyaltalan a tracker pontok). Egy statikus beallitasban egy no kilep (kozeliben) a fal mogul, majd azt latjuk, hogy alien labakon lep egyet kettot (totalban), aztan vagnak megint a kozelire. Az eredeti kamerabeallitassal (total) felvesznek majd egy ures teret is (a no nelkul), vagyis kepes leszek egy egyszeru split screen tachnikaval "levagni" a labat es csak derektol felfele mutatom, alatta pedig raraknam az animaciot a labakrol. Annyi csak a problema, hogy le kell tudnom kovetni a csaj felso testenek mozgasat, hogy ahhoz tudjam beloni a derektol lefele mozgo animaciot. Talan igy jobban ertheto a dolog, Es hogy egy kicsit azert ne legyen megse olyan egyszeru, az eredeti labak mozgasa nem mervado, mert tok mas formaja lesz az uj labaknak, ennelfogva persze nem veheti fel az eredeti mozgast sem (eredetileg arra gondoltam, hogy egyszeruen hozzarendelem a labakon elhelyezett tracker pontokat a righez, ha lehetseges, es ezzel meg lett volna oldva a feladat).
Utanaolvastam a camera trackernek is, ugyan igy meg nem hasznaltam, csak AE-en belul, de azt irjak, tud Maya exportot. -
bensi #30743 Hello!
Koszi szepen, megnezem, beszerzem, utananezek:) -
Greenscreen sztem felesleges,mert úgyis eltakarja majd az igazi lábakat..Ha nem,akkor jól jön.
Boujout azé mondom,mer a fostos Cameratracker 64bites eddig 32-es winem volt ugyhogy fingim nincs h kell használni...Boujou viszont tom,h tud .MA-ba exportálni,kapsz trackerpontokat,kamerát,meg tán a planet is tesz be videóval.Ha nem,legfeljebb te teszel be..De szerintem tuti tesz be..
Mégse..Ezt nézd meg hozzá..V esetleg az egész tutort beszerezheted,ha akarod. -
Ha fogod a kamerából felvett videót és képszekvenciára bontod, akkor be tudod tenni egy planere, frame/képkocka. Ezt egy mel expressionnel könnyen megcsinálod, de mivel ahogy may 1 másodperc az egész 25 képet még manuálisan is egykönnyen beillesztesz külön planekre. Így ez segít neked a modellezett láb pontosabb pozicionálásában, finomhangolásban. Aztán kompozitban törlöd ki az eredeti képszekvenciából a lábakat és montázsolod rá az újat. Igazából ilyen rövid videónál, szerintem még mocap nélkül is meg lehetne csinálni, csak picit tovább tartana, mivel a rigget neked kellene a videóra lőnöd. De mivel 25 frame az egész, nem lehet olyan nagy dolog. -
bensi #30740 Hello!
Koszi a gyors valaszt. Vagyis akkor nincs szukseg semmi green screen cuccra?
Trackinghez en nem Boujout szoktam hasznalni, hanem camera trackert, ami egy hasonlo szerkentyu, csak after effects plugin, gondolom, az is megteszi, tracker infokat az is ad.
Pont az nincs meg nekem fejben, hogy mikent dolgozom a felvett anyaggal Mayaban, vagyis hogyan animalom Mayaban, mihez kepest mozgatom a labakat es mikor? Berakom a videot image plannek az egyik nezetbe? Vagy hogy? -
elméletben kurva egyszerű...fogod a Boujout,tolsz egy tracket,kiexportálod a tracket Mayába oszt kész...Nem tom,h a képet is beteszi-e,tán be..Megkeresed az asszony lábát/csipőjét,és a neked tetsző ponthoz hozzásnappeled a lábakat..Aztán meg fogod a kamerát,amit betesz,azon keresztül meg mindenhogy ahogy csak meg,megpróbálod belőni a lábakat,h eltakarják az igazit.Oszt rendernél is úgy fog kinézni,ahogy a kamerán át látod..Onnan meg már csak Nuke kell v After Effects oszt összeegyeztetni a szineket,meg Zdepth,edgeblur meg tököm tdja még mi.Nagyjából ennyi,szójjá ha kell vmi részletesebb.. -
kenyeresdaniel #30738 Remélem valaki tud válaszolni ,engem is érdekel a téma. -
bensi #30737 Sziasztok!
Egy kompoziting kerdesben lenne szuksegem egy kis segitsegre, ha valaki jartas benne. Egy baratom megkert, hogy segitsek neki egy zenes video elkesziteseben. A videoban szerepelni fog egy szineszno, akinek a laba (vagyis derektol lefele) egy 3d "alien lab" lenne. A modellezessel nincs nagy gond, a texturazas...hm...azt azt hiszem, meg tudom oldani, a riggelesrol van egy rakas tutorialom, de a kompozitalashoz meg nem szagoltam hozza.
Az elso kerdes az lenne, hogy milyen technikaval kellene rogziteni a videot, hogy kompozitalni lehessen a 3d-vel?
A jelenet nem hosszu, max 30-35 frame, tulajdonkeppen csak egy lepest tesz az illeto ezeken a labakon egy nagy totalban, ugyhogy meg csak nem is kell valos izmokat produkalni.
Amennyit errol tudok, az annyi, hogy a motion tracking adatokat kell hozzarendelni a rigghez, csakhogy itt a labak pont nem ugy mozognak majd, mint az eredetiek, hanem le kellne cserelnem oket ugy ahogy vannak, es "csak" a csipovel kellene osszeillesztenem erre a kb 30 frame-re.
Koszi elore is -
hát mental ray-el már rég rendereltem, de kezdőknek egy sima sun and sky behelyezésével (nem kell normál fény, csak sun and sky) gyorsan csinálhatsz egy olyan rendert, amin jobban látható a felni...
egy Maya Sun And Sky tutor a millióból -
Rashen #30735 2 Point light van csak berakva, mental ray hozta le a képet. Bevallom egész autóval küzdök és mivel a kerék volt úgymond a legegyszerűbben kivehető egység amit megmutathatok, ezért azt kezdtem el részletezgetni. Ha csak úgy van a kerék vmi sima planen, milyen fényeket kéne berakni hogy jól mutasson a kép? Pl. 3 pontos és mellé GI? Vagy más jobb? -
Hát igazából még nem nagy dolog. A shelf legenerálja a users mappába a shelf gombokat.. Ezeket megnyitottam és kitöröltem belőlük az elején levő global proc shelf() részt meg a végéről a zárójelet, hogy csak a gombok legyenek benne. majd átneveztem a filet és elmentettem. Szóval a fő scriptben csak az ablak van, és a layoutok, majd ebbe töltöm be külsőből a gombokat. Szóval hozz létre egy akármilyen shelfet, akármikkel, másold át a shelfet a script könyvtárába, és töröld ki belőle a többit, hogy csak a gomb maradjon. Készíthetsz hozzá akármennyi lenyíló framet, akármennyi gombbal.
Ha nincs a documents részben mentett shelf, akkor csak dobj rá egy gombot mindegyikre mentsd el őket, majd töröld ki azokat a gombokat, és mentsd el megint, és így már ott lesznek lementve a shelfek. Vagy végső esetben a maya/scripts/startup részben is ott vannak, csak ezek még nyers gombok, mindegyiknek kell a hozzálevő .res.mel is.
Momentán eddig így van a script. Most még nem auto, szóval át kell írnod a sourceban az elérési útvonalat. Ebbe még nagyon alap dolgok vannak csak benne, majd kibővítem mindenféle hasznos scripttel.
Igazából úgy szeretném az egészet majd, hogy automatikusan a shelfekből generálja a frame elemeket, és ha készítesz egy új polcot, akkor ebben is létrejön egy új keret. Ha ott leteszel egy gombot itt megjelenik. Plusz legfölül lenne egy rész a status line elemeivel, ami még nem akar működni. És így modellezéskor be lehet zárni azt is, meg a shelfet is De ez még nagyon a jövő.
Az ihlette, hogy minél nagyobb viewportot akartam, és utáltam mindig átklikkelni a shelfet poligonról, mondjuk curvre, meg vissza, De igazából az, hogy csak foglalta helyet. Kikapcsoltam őket, oké, de valami kellett, akkor meg vissza, és csiki-csuki. egyszerre akartam látni a nekem kellő dolgokat, egy helyen. De igen elsősorban a Lightwave és a zbrush ihlette. Így most ha bedokkolsz még valamit baloldalra, akkor megjelennek oldalt a fülek, és ugyanúgy togglézni tudod keskeny sávvá, mint a jobboldalt. Tehát, ha csak körülnézel, vagy keresed a kellő képbeállítást, vagy világítasz, akkor egy kattintás, és máris ott az egész képernyő.
Már beszereztem két jó könyvet a témában, meg lementettem a commands helpet, így ha majd nemsoká lekapcsolják a netem, akkor is tudom csiszolgatni.